lamerka 29.10.10, 01:12 Od kiedy Marek Sawicki jest w PiS? Rozumiem, ze czeski blad, ale czy ktos to moze poprawic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boykotka Panika w PSL 29.10.10, 05:27 Kwestia biedy powinna być rozstrzygana przez pomoc społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
jurber1 Panika w PSL 29.10.10, 07:41 Zamiast idiotycznie tłumaczyć PSL-owską zasadę zatrudniania pociotków ("przepraszam że mam matke") i dawania bezprawnego zarobku kumplom (ze studiów), należało myśleć o wyborcach: aby mieli wykwalifikowanych, starannych urzędników i polityków nie myślących tylko o wlasnym interesie Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Tyle pomyj wylanych na J.Kochanowskiego przez GW 29.10.10, 07:45 A tu sie okazuje że facet jako jedyny od dwudziestu lat miał odwagę skierować zapytanie do TK. Wyborcza powinna odszczekać to co o nim pisała wielkorotnie. Ale co tam było minęło no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Tyle pomyj wylanych na J.Kochanowskiego przez 29.10.10, 08:01 Jedno zapytanie do TK to trochę mało, żeby zmieniać o nim zdanie, jeżeli innych zapytań i reakcji było więcej. Nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Panika w PSL 29.10.10, 07:46 prl-owskie kmioty bronia swoich przywilejów nadanych przez gierka.Lobby górnicze też.Same straty Niesprawiedliwościa az śmierdzi.Kto zabierze się za to gó_wno popeerelowskie.No nie ma odwaznych? !A ludziska sie wreszcie w kur_wią! psl i pis hamulcowymi rozwoju Polski!"nasza chata z kraja" i niech będzie jak "będziało"! Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Panika w PSL 29.10.10, 17:07 bogdan331 napisał: > prl-owskie kmioty bronia swoich przywilejów nadanych przez gierka. Ależ Tyś głupi! "Za Gierka" przyjęto zasadę (wobec częstych przypadków dyskontynuacji uprawy ziemi, czyli, mówiąc prościej, braku potomka, który chciałby zostać na gospodarstwie. Rolnicy też zaczęli mieć mniej dzieci, dzieci "uciekały" do miasta) iż stary gospodarz PRZEKAZUJĄCY ZIEMIĘ PAŃSTWU dostanie od tego Państwa emeryturę. To chyba naturalne? Ilość takich transakcji rok w rok była niewielka. Też dość zrozumiałe. Bo chociaż wartość ziemi rolnej była niska (więc oddanie gospodarstwa nie przychodziło z bardzo ciężkim sercem), to jednak zaczęła się moda na działki wśród miastowych, którzy nawet za ziemię nieodrolnioną płacili wielokrotnie więcej. Sam wiem, bo w 1980 kupiłem 1500 m^2 za 50000 zł od chłopa, który rok wcześniej kupił 5ha (czyli 50 000 m^2) za 10 000zł. To nie było na tym kupionym przez niego gruncie (szczere pole) ale taki zakątek z kawałeczkiem lasu otoczony z pozostałych 2 stron też lasem, ale w każdym razie przebicie wyniosło 66razy!!! No więc wracamy do tego, że chłopi mogli dostać emeryturę za ziemię i że nie było to szalenie atrakcyjne, więc rocznie liczba nowych emerytów rolnych była niewielka. Otóż Kuroń wymyślił, a Balcerowicz przystał na to, by przyznawać emerytury także tym rolnikom, którzy przekażą ziemię NIE PAŃSTWU a własnym DZIECIOM. Tak powstał dzisiejszy problem z KRUS. Bo oczywiście owo przekazanie jest czysto formalne. Gospodarstwo daje utrzymanie i ojcu i matce i synowi i synowej, a Państwo nie wiadomo czemu daje emeryturę (daje w 90%, bo podobno 10% pokrywają wpłaty od rolników). TEN IDIOTYZM SOLIDARUCHÓW NIE MIEŚCI SIĘ W PALE ! A od Gierka to się od.... Staraj się zrozumieć, że POPiSowy pomiot Solidarności jest głupszy i wredniejszy od większości polityków PRL. Ja zrozumiałem to już pod koniec roku 1993 i wyleczyłem wtedy z miłości do Solidarności i nienawiści do PRL. Niestety większość Polaków, a zwłaszcza tzw. inteligentów, walczy nadal z "komuną", pluje na nią i z zawziętością popiera albo PiS, albo PO. Otóż debile z Solidarnoś Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Panika w PSL 29.10.10, 17:19 Dodam jeszcze, że "za Gierka" nawet te nieliczne przypadki przekazania ziemi do PFR miały miejsce, gdy już gospodarz faktycznie tracił siły, często w wieku powyżej 70lat. Po Kuroniowo-Balcerowiczowym prezencie, wszyscy aż przebierają nogami by dojść do wieku emerytalnego, a większość nawet wcześniej! bo załatwia sobie mniej czy bardziej "lewe" renty inwalidzkie upoważniające do fikcyjnego przekazania (przepisania) synowi czy córce. Nawet więc, jeśli Państwo Ludowe z owej oddanej przez chłopa ziemi nie miało wielkiego pożytku finansowego, to liczba emerytów była bardzo niewielka. Po tej "drobnej" zmianie adresata przekazu gospodarstwa, liczba emerytur wzrosła chyba 20krotnie, czy coś koło tego. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: ..kazdy jest za zabraniem przywilejow NIE SOB 29.10.10, 16:41 To nie tak . Mały badziewiak dudra jakiś mały inters ,musi płacić ZUS ,JAK NIE RATY LUB KOMORNIK. Farmer jakieś śmieszne grosze.Inne. Klepie na boku kasę na budowach ,ma 1ha. płci nędzne grosze . Ki ch... Odpowiedz Link Zgłoś
k.ciniak Panika w PSL 29.10.10, 08:18 nie są ci rolnicy tacy biedni. wiele razy widziałem ile kasy dostają z tzw dopłat bezposrednich. Są to nawet dziesiątki i setki tys zł. Co stoi na przeszkodzie, by ustanowić takie prawo - " z otrzymywanych dopłat bezpośrednich potrącana jest jednorazowo skladka zdrowotna w wysokości 5%" Wówczas będzie sprawiedliwie- ten który otrzymuje dużo zapłaci odpowiednio dużo, ten który otrzymuje mało zaplaci mało. Ja pracuję na dwóch etatach i mam potrącaną skladkę w zdwóch źródeł. Czy to jest sprawiedliwe? Dlaczego mam utrzymywać w tym zakresie ludzi, którzy mają o wiele więcej ode mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
sener1986 Re: Panika w PSL 29.10.10, 08:49 nie pracuj na 2 etatach tylko zostan rolnikiem to proste. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Panika w PSL 29.10.10, 15:13 i co z tego że masz potrącaną składkę z dwóch źródeł ? W sumie płacisz parę złotych bo resztę odliczasz sobie od podatku. Jak bedziesz płacił całą składkę ze swojej kieszeni to możesz żądać by i rolnicy płacili. Inaczej nie masz prawa zabierać głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
wirtualnyzbylut Re: Panika w PSL 29.10.10, 15:37 Od podatku to sie "miszczu" odlicza nieco ponad 7% tej skladki... Reszte placi sie z wlasnej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Panika w PSL 29.10.10, 17:56 wirtualnyzbylut napisał: > Od podatku to sie "miszczu" odlicza nieco ponad 7% tej skladki... > Reszte placi sie z wlasnej kieszeni. Nie 7 % tylko 7.75% a cała składka wynosi 9% czyli płacisz 1.25% z "własnej kieszeni" Co oczywiście nie stanowi, że nie masz racji, biorąc pod uwagę, że rolnicy zazwyczaj nie płacą podatku dochodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Panika w PSL 29.10.10, 18:50 boykotka napisała: > wirtualnyzbylut napisał: > > > Od podatku to sie "miszczu" odlicza nieco ponad 7% tej skladki... > > Reszte placi sie z wlasnej kieszeni. > Nie 7 % tylko 7.75% a cała składka wynosi 9% czyli płacisz 1.25% z "własnej kie > szeni" Co oczywiście nie stanowi, że nie masz racji, biorąc pod uwagę, że rolni > cy zazwyczaj nie płacą podatku dochodowego. No jaka to niesprawiedliwość bo ty płacisz 30zł składki zdrowotnej a rolnik nic . Rzeczywiście straszna krzywda ci się dzieje. Musiał koniecznie tym zająć się trybunał konstytucyjny. Gawiedź się cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Re: Panika w PSL 29.10.10, 16:44 Zarówno podatek jak i składkę płacimy z własnej kieszeni. Jedynie obowiązuje zasada, że od podatku odlicza się część składki (większą) by kwoty te nie sumowały się. Rolnikom dzieje się wielka krzywda bo nie odliczają nic od podatku - nie płacą tego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
ktop Panika w PSL 29.10.10, 11:15 Ile lat można słuchać o biednych rolnikach wymagających wsparcia całego spoleczeństwa ??? Aby stwierdzić ,że ktoś jest biedny musimy znać jego dochody , a aby znać dochody to musi płacić podatek dochodowy. Wyłaczenie rolników z systemu podatkowego i fundowanie im wszelkich składek utrwala tylko zacofaną strukturę na wsi i jest sprzeczne z zasadą solidarnego państwa. To wszystko są oczywiste oczywistości ,tylko czy znajdzie się ktoś odważny i to zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.janwinnicki Dość utrzymywania wiejskich kmiotków!Czas też na.. 29.10.10, 12:09 GÓRNIKÓW!!!! Dlaczego mamy dopłacać??? KOMUNA SIĘ SKOŃCZYŁA I ŻÓŁTE FIRANECZKI TEŻ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Dość tolerowania forumowych chamów. 29.10.10, 19:15 tow.janwinnicki napisała: > GÓRNIKÓW!!!! Dlaczego mamy dopłacać??? KOMUNA SIĘ SKOŃCZYŁA I ŻÓŁTE FIRANECZKI > TEŻ!!! Macie dopłacać ? Komu ty coś dopłacasz? Górnik czy rolnik to jeden z najcięższych zawodów. Należy im się szacunek ty chamie forumowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.janwinnicki Morda psie i do budy! 02.11.10, 11:23 Ciężką pracę ma i policjant i strażak pielęgniarka na geriatrii! A nie zarabiają tyle! Wolę im oddać pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
ozjasz.szlangbaun Panika w PSL 29.10.10, 12:11 Te BURAKI Z PSL-u, co im słoma z butów wystaje, to największe lenie! Jedyną rzeczą której bronią, to KRUS.Mam nadzieję, że w końcu wyborcy podziękują tym wieśniakom, i wyślą tych zapierdziałych burasów na zieloną trawkę! Odpowiedz Link Zgłoś
vito3 Panika w PSL 29.10.10, 12:21 jak sie ktos nazywa wielowiejski to juz ekspert,kobito zrob uczciwa symulacje co sie stanie po likwidacji krusu albo pieprz o jakiejs warszawce,rolnicy produkuja na rynek wiec kto zaplaci ;a no rynek,spadnie ich konkurencyjnosc przy duzo wiekszych doplatach dla starej uni kto zyska;stara unia,opieka spoleczna na pomoc spoleczna wydaje co siodma zlotowke wiec ile bedzie kosztowac przelanie tych osmiu paczek do polowy biednych chlopow policz no jasnie pani,ledwoscie sie pozbyli lepera z polityki dalejze chodowac pieciu nowych,o zalamaniu sektora produkujacego dla wsi po upadku polowy wiejskich golasow tez sie jasnie pani nie chce pomyslec szczucie na wiejska biedote to pomysl stary i nosny bo miejskie pony to jezdza do mamusi i widza sasiad zbudowal obore to znaczy ma zabrac kulakowi a popatrzcie jak rolnik zapie... gdy wy patrzycie w plazme na raty,psl nie musi sie bac bo rolnik wie gdzie w tych kartach jest trumf i co 4 lata jednak na jakis glos rozsadku zaglosuje paru logicznych gosci jednak jest w tym psl,ciekawe ze taka redaktor wielomiejska nie czepi sie mundurowego systemu emerytalnego jedynego w swiecie oderwanego od skladek,wieku,moze sie tak zajac konkurencja na rynku pracy emerytow ktorych smieszne skladki blokuja rynek mlodziezy a ta wykoleja sie na saksach ale to wygodne pie...ac pare linijek z pietruszki i wku...c bakajacych na ten burdel Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Panika w PSL 29.10.10, 17:26 Gówno prawda, z tą konkurencyjnością. Nic nie spadnie, jeżeli rolnik będzie po prostu płacił składkę od dochodu. Ci najbiedniejsi i tak zapłacą grosze, a najbogatsi nie będą tworzyć fikcji. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Panika w PSL 29.10.10, 12:22 A i tak najlepszy był niejaki Kłopotek, który w telewizyjnym "Punkcie widzenia" bronił jak lew swego partyjnego kolegi-opoja, zwalając winę na paskudnych dziennikarzy, którzy go z kamerą wytropili (faktycznie - co za świnie, przecież nie powinno ich obchodzić, co się dzieje w Sejmie...) oraz wykrzykując, że "co tam jeden nachlany poseł, jaki on może mieć wpływ na ustawę, wobec całej sali" i tym podobne dyrdymały. Biedny Gienio, taki był zdziwiony, że tym razem nie chcą od niego jego słynnych żarcików i bon motów, że całkiem zrzucił maskę sympatycznego ulubieńca mediów... Odpowiedz Link Zgłoś
kiki.1809 Panika w PSL 29.10.10, 13:01 mam znajomego rolnika, który wybudował dom dla siebie, syna i córki. a taki podobno biedny i nic mu się nie opłaca Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Panika w PSL 29.10.10, 14:25 To powszechne. Zawsze się zastanawiałem, z czego ci rolnicy dokładają do interesu. Bo jeszcze nigdy (podkreślam: nigdy) nie spotkałem takiego, który by stwierdził że produkcja rolna lub hodowlana jest opłacalna. Mało tego, każdy był mi to w stanie udowodnić czarno na białym. To ja się pytam: skąd oni czerpią tą kasę na permanentne dopłacanie do interesu? Ze studni głębinowych na podwórku? Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Panika w PSL 29.10.10, 15:18 kiki.1809 napisała: > mam znajomego rolnika, który wybudował dom dla siebie, syna i córki. a taki pod > obno biedny i nic mu się nie opłaca A ty mam rozumieć mieszkasz pod mostem? Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.cekin Panika w PSL 29.10.10, 13:24 Dożynki już się odbyły - czekamy na dorzynki ! Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Panika w PSL 29.10.10, 15:22 Wyborcza nie znosi polskich rolników i ich przedstawicieli. Nie mogli ścierpieć Lepera to mu znaleźli "seks za pracę". Jak 80% sejmu spało z jakąś babą to było ok. A Leperowi znaleźli nawet kobitkę którą niby miał zgwałcić parę lat wcześniej.Dopiero ja GW do niej dotarła to sobie bidulka o tym przypomniała. Teraz jest nagonka na Pawlaka i PSL. Tak trzymać gazeto. Gawiedź miastowa to lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
facet28krk Panika w PSL 29.10.10, 15:20 Pani Dominiko, proszę rozszyfrować tak jednoznaczną i agresywną postawę posła Sawickiego. Proszę prześwietlić jego dochody, majątek, biznesy, znajdzie tam Pani odpowiedź na pytanie, gdzie są granice lobbingu. Odpowiedz Link Zgłoś
paininthebass Panika w PSL 29.10.10, 15:32 A to niespodzianka - zawsze tak było i tak będzie - a lobby jest tak skuteczne że od wielu wielu lat nikomu nie udało się tego zmienić. I nie sądzę żeby udało się to zmienić teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.cekin Panika ? 29.10.10, 15:47 Czyżby rolnikom OjDyro cofnął... dotacje ? Wszak to Jego owieczki... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyprotoplast Re: Panika w PSL 29.10.10, 16:46 Skoro tak jest dobrze na wsi, to czemu Pani Dominika nie zostanie farmerką? Mieszkałem na wsi i wiem ile Ci rolnicy mają roboty. Dużo przyjemniej się siedzi w ciepełku i pisze teksty w Gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Panika w PSL 29.10.10, 17:24 > Mieszkałem na wsi i wiem ile Ci rolnicy mają roboty. I jaki to ma związek z KRUS? Znaczy sie ciężko pracują, to nie powinni płacić składek? Odpowiedz Link Zgłoś
wlekawa Panika w PSL 29.10.10, 16:48 Kogo PSL reprezentuje małorolnych i średniorolnych chłopów, czy baronów-latyfundystów. Małorolnych i średniorolnych sparwa nie dotyczy, a baronów-latyfundystów stać na składki kilkutysięczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wiadomosc.mail kiepski ten ekspert gospodarczy Gazety 29.10.10, 17:30 Pani Wielowiejska - "EKSPERT gospodarczy" nie wie, że studenci są uprzywilejowani w zakresie składek na ubezpieczenie, gdy pracują ... Pracując na umowę zlecenie (najpopularniejsza forma zatrudniania studentów) studenci nie opłacają - w przeciwieństwie do wszystkich pozostałych tak zatrudnionych - składek na ubezpieczenie. Miał więc rację Sawicki, pokazując, iż istnieją również inne grupy społeczne, poza rolnikami, których werdykt Trybunału powinien dotyczyć. Jaki "ekspert gospodarczy" taki jego obiektywizm ... Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: kiepski ten ekspert gospodarczy Gazety 29.10.10, 17:57 Werdykt dotyczył składek na ubezpieczenie zdrowotne... Odpowiedz Link Zgłoś
dl.s Panika w PSL 29.10.10, 17:50 Piękna,wy redaktorzy też żarliwie bronicie swoich przywilejów, żeby za zwykłe bajdurzenie zarabiać duże pieniądze.Rolnicy wykonują porządną robotę,coś im się za to należy. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 boli jak odrywaja od koryta i tzreba bedzie wrocic 29.10.10, 18:13 do pielenia burakow i kartofli... Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: boli jak odrywaja od koryta i tzreba bedzie w 29.10.10, 18:55 arahat1 napisała: > do pielenia burakow i kartofli... a może coś w temacie chamciuchu jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Nie pierwszy 29.10.10, 18:37 Nie pierwszy i nie jedyny. Tyle że TK do tej pory nie chciał sie zajmować tematem. Jest jeszcze inny wniosek dotyczacy KRUS i cos o górnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Panika w PSL 29.10.10, 22:13 System obciążeń do budżetu powinien być bardzo prosty. Bez wyjątków. W budżecie państwa powinna być kasa do której wpłacamy składki pochodzącego z naszych dochodów, niezależnie skąd te dochody pochodzą, a rząd jest od tego żeby tą kasę dzielić. Jest oczywistą oczywistością, że Polacy są zawistni, ale to można pominąć i przestanie być istotne. Wszelkiego rodzaju składki na budżet powinny być liniowe w zależności od dochodu. System jest łatwy i prosty w w egzekwowaniu . Tworzenie wyjątków zawsze będzie budzić emocje i to negatywne. Oczywiście pozostanie czarna strefa, ale mamy wPolsce tyle służb, z tak ogromnymi kompetencjami, że muszą sobie z tym poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Panika w PSL 29.10.10, 22:43 To się zgadza . Ale nie rozumiem dlaczego Pan Kochanowski zgłosił do TK jako wielką niesprawiedliwość składki chorobowe choć to stanowi zaledwie 30-40 zł miesięcznie. Zyczyłbym sobie tylko takiej niesprawiedliwości w tym chorym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś