Dodaj do ulubionych

ZUS nas podlicza

• velluto Re: ZUS nas podlicza 11.11.10, 20:26
      Mnie ciekawi jakim cudem emerytury osób z tak ogromną różnicą w zarobkach mogą być tak zbliżone. Jasne, jest pułap od którego składek nie potrącają - ale to prawie 8 tys.

Jakim cudem ktoś, kto zarabia 10 tys. będzie miał emeryturę wyższą o raptem o 500 zł od tego który zarabia 3 tys? może należałoby jednak opisać przykłady dokładniej, choćby wyjaśnić konkretnie na tych przykładach dlaczego ktoś z dobrą pensją ma tak niską emeryturę, a nie pisać ogólnikowy, powierzchowny artykuł na miarę Superexpresu i rzucać histerycznymi hasłami?

I przestańcie już na boga trąbić, że kobiety mają niższe emerytury przez urlopy wychowawcze i wcześniejszy koniec pracy. Dlaczego nie ma słowa o tym, że emerytura jest niższa przede wszystkim dlatego, że statystycznie żyją dłużej, więc kapitał dzieli się na więcej miesięcy?
      Wystarczy porównać w kalkulatorze - przy tym samym stażu pracy kobieta i tak dostaje po tyłku - i to o znaczącą kwotę.
    • 1_pestka ZUS nas podlicza 11.11.10, 20:27
      PODEJMĘ PRACĘ NA CZARNO!! OD ZARAZ!! :D
    • bronimir Są jeszcze złodzieje emerytur jak były Kaczyński 11.11.10, 20:32
      Taki złodziej nazwijmy go byłym premierem, będzie chciał zapłacić biskupom za poparcie.
      Facet bez skrupułów i sumienia sięgnie po waszą ustawową rewaloryzację i zrobi z nią co chce.
      Jeśli nie wyeliminujecie takich złodziei z polityki dziś, jutro będzie to powszechna praktyka. Przedwczoraj Suchocka, wczoraj Kaczyński kto będzie dziś lub jutro?
      Kto jeszcze na listę okradających najsłabszych?
    • aurita ZUS nas podlicza 11.11.10, 20:38
      Jak sie zrabia 10 tys to jest z czego odlozyc. Jak sie zarabia 3 tys to albo sie gloduje teraz albo bedzie na emeryturze :(
      • mary.sm Re: ZUS nas podlicza 11.11.10, 21:00
        "Zarabiająca dzisiaj 10 tys. zł pani Ewa, dyrektorka w firmie ubezpieczeniowej, właśnie dowiedziała się, że jej emerytura wyniesie 2,1 tys. zł"- o Boże szok!!! straszne za 2 tysiące wyżyć... niektórzy w tym kraju renty rodzinne po rodzicach otrzymują ponad 800 zł na 2 osoby i muszą jakoś żyć...
    • sir_fred Kotlet mocno nieświeży 11.11.10, 20:53
      Kolejny raz Gazeta raczy nas starym daniem. Już kilka miesięcy temu czytałem dokładnie ten sam artykuł, z osławioną panią dyrektor jako przykładem.
      Dodatkowo jakieś dziwne daty powstawiali im przy artykule: ponoć jest z 2010-10-30, a ostatnia aktualizacja 2010-10-14.
      Informacji wam brakuje, że powielacie starocie?
    • rossonero9 zielona wyspa by tusk 11.11.10, 20:53
      no no niezła zielona wyspa panie tusku ci si prospetta....
    • uprzejmy_mis ZUS nas podlicza 11.11.10, 20:55
      jebać system!
    • gorzejgorzej Przymusowe OFE 11.11.10, 20:56
      Jeżeli OFE są takie dobre, to czemu są przymusowe?
    • zibiiza ZUS nas podlicza 11.11.10, 21:01
      PORZĄDEK W ZUS JEST TAKI ŻE OD 5 LAT JESTEM NA EMERYTURZE A DOSTAŁEM POWIADOMIENIE JAKĄ DOSTANE EMERYTURE ZA JAKIŚ TAM CZAS ..........I NAJLEPSZE JEST TO ŻE MA BYĆ O POŁOWE NIŻSZA OD TEJ CO MAM JAKI TAM MUSI BYĆ BAŁAGAN TO NIEWYOBRAŻALNE TO SZOKUJĄCA SYTUACJA
    • fast_sraka Tak oto dokonało się! 11.11.10, 21:02
      Jak to obiecywał Wałęsa, puścił w skarpetkach, tyle, ze głupi naród, a nie komuchów. Dlaczego uważam, ze naród jest głupi? Już to wyjaśniam. Wszyscy chcieli wolności, ale tylko teoretycznie. Niby w 1989 roku powróciła do Polski wolność, ale wszyscy wybierali tych, którzy tę wolność skutecznie od tamtego czasu ograniczali. Żeby było smieszniej, pierwsze lata wolności gospodarczej zawdzięczaliśmy niejakiemu Wilczkowi, który reprezentował PRL! Kiedy bodajże w 1990 roku J. Korwin Mikke wzywał do prywatyzacji przediębiorstw i środków uzyskanych z tejże o przeznaczanie na zmianę systemu emerytalnego, wszyscy się z niego smiali. Dzisiaj, po 20 latach, mielibyśmy prywatne ubezpieczenia, stary ZUS istniałby już tylko w podręcznikach do historii, a państwo nie musiałoby przeznaczać potężnych kwot na zasilanie kasy ZUS. I tak oto nadchodzi czas płacenia rachunków za bezgraniczną tępotę obywateli.
    • misiak_spasiony ZUS nas podlicza 11.11.10, 21:10
      Bo większość naszej składki idzie na klechów rzymsko-pedofilskich...
      EWskutek podpisanoa konkorgatu pederastom i lesbijkom watykańskim należą się emerytury. A nie odprowadzają żadnych składek, tylko rzeźbią głupotę katolicką....
      Gdzie jest rozdział Panstwa od kościoła?
      • misiak_spasiony Re: ZUS nas podlicza 11.11.10, 21:11
        sorry za błędy - pisałem szybko
    • cyniczne_oko ZUS ma za duzo pieniedzy 11.11.10, 21:11
      bo nie dosc ze robi wyliczenia na wieeeele lat do przodu to jeszcze je wysyla. Czyli po kolei:
      traci czas ( a za prace sie placi )
      ponosi koszty ( bo za jkazda wysylke sie placi )

Niech kazdy klient kosztuje ich z tego powodu tylko 5 zl, pomnozmy razy 10 mln ludzi ktorym to wyslano - i juz poszlo w bloto 50 baniek. Bogaty jest ZUS, oj bardzo bogaty...
    • krawiec6661 Zakład Utylizacji Szmalu 11.11.10, 21:41
      Jak najdalej od tych złodziei!!! Za 5 lat zaliczą padakę i wtedy dopiero będzie się działo. Dla mnie ktoś kto przymusem zabiera moją kasę nie pytając o zdanie a potem marnotrawi albo buduje sobie wypaśne pałace to zwyczajny złodziej. Co to zmienia że kradzież odbywa się w cywilizowany sposób i w białych rękawiczkach? A jak tam zakupione za miliony dyskietki? Sprawdzają się?
    • sadyl nie.płać.ZUS-u.pl 11.11.10, 21:41
      nie.płać.ZUS-u.pl
    • an09 Kapitał początkowy. Ponoc wyliczaja emeryture 11.11.10, 21:53
      na podstwie kapitalu początkowego. moj byl marny bo wtedy, jak wysalałam dane do zusu kiepsko zarabiałam, teraz mam wieksza pensje. czy ktos wie czy raz wyliczony kapital poczatkowy jest juz staly i nie beda tego weryfikowac ?
    • hot2 ZUS nas podlicza 11.11.10, 21:56
      Mam pytanie co sie dzieje z skladkami tych podatnikow ktorzy nie doczekali wieku emeytalnego.Czy ZUS je sobie przywlaszcza???? Przeciez zyjemy w panstwie prawa w/g twierdzenia obecnie zadzacych???????????????GS
    • susilo_bambang Stop onanistom! 11.11.10, 22:33
      System emerytalny jest tak skonstruowany, że obecnie pracujący płacą na dzisiejszych emerytów. Skoro przyrost naturalny leci na łeb, na szyję to i emerytury będę b niskie. Stop onanistom! Emerytura musi być zależna od ilości dzieci! Bykowe dla zatwardziałych singlii!
    • rojberek Jeżeli wiadomo, że za 20 lat emerytury będą... 11.11.10, 22:35
      ... dużo niższe, to dlaczego wypłaca się obecnie ludziom większe emerytury niż tym w przyszłości, skoro ci co teraz otrzymują emerytury nie płacili składek?
    • stefan_ja Dopłaci Państwo? 11.11.10, 23:47
      > Takim osobom, choć z wyliczeń wynika niższe świadczenie, np. 300 zł, będzie wypłacana emerytura minimalna, do której dopłaci państwo. .....
      Co za bzdura. Państwo nie dopłaci tylko MY dopłacimy. Państwo nie pracuje. Państwo ma tylko te pieniądze które ściagnie od nas, obywateli. Jak wypłaci NASZE pieniądze do emerytury minimalnej to przez to zmniejszy inne emerytury lub nie wybuduje dróg lub złobków, szpitali itd.
    • wedkarz123 ZUS nas podlicza 12.11.10, 00:06
      W przykładzie p. Nina odłożyła 400 tys zł i od tego przez statystyczny okres będzie jej wypłacana emerytura, a co jeżeli nie doczeka statystycznego końca i zejdzie przedwcześnie po wzięciu kilku świadczeń emerytalnych? czy pozostała część kapitału zgromadzonego zostanie przekazana spadkobiercą? Co się dzieije z tymi pieniędzmi w okresie jak już jesteśmy na emeryturze - czy one cały czas pracują i nasz kapitał się powiększa, czy też leżą zamorożone? czy nasza emerytura tym samym sie powiększy? czy może wzrośnie okres jaki możemy przeżyć na emeryturze? Wracając do p. Niny - jeżeli mogłaby dostać te pieniądze na rękę to cały czas zachowując na koncie 400 tys zł przy założeniu lokaty 6% będzie otrzymywać rocznie 24 tys zł, czy prawie tyle samo co daje ZUS, ale ZUS narusza nasz uskładany kapitał pomniejszając go z każdym świadczeniem, a przy lokacie ciągle mamy 400 tys zł. Faktycznie, jakiś duży ten przekręt. Dlaczego nie mogę dostać to co moje w całości i od razu? Jeżeli nasza emerytura jest uzależniona od NASZEGO wkładu to dlaczego nie mogę SWOIMI pieniędzmi dysponować jak chcę? Jeżeli to moje to co dostaną moi spadkobiercy?
    • buck_turgidson Przewidywana długość życia jest taka sama??? 12.11.10, 04:23
      W artykule napisano:

"Przewidywana długość życia jest taka sama dla kobiet i mężczyzn"

A co zrobia geniusze - autorzy tego pomyslu, jak sie okaze, ze kobiety wbrew ich marzeniom zyja dluzej?
    • aazz91060 ZUS nas podlicza 12.11.10, 04:32
      Takie informacje, pojawiajace sie co jakis czas, maja oswoic ciemny lud z faktem, ze ich emerytury zostaly przepie...ne przez politycznych sku...synow i zlodziei.! Jak bedziesz chcial zyc, to masz zapie...c az do smierci. I o to chodzilo. Koniec, kropka.!
    • galileo-hk ZUS nas podlicza 12.11.10, 09:20
      A ja jestem mile zaskoczony tym, co ZUS mi obiecuje.
      W Polsce po studiach pracowalem raptem przez 25 lat. Z tego ostatnie 10 jako prywatny przedsiebiorca, a wiec ZUS placilem minimalny. Od 8 lat pracuje za granica i juz zadnych skladek nie place. Rok temu ZUS poinformowal mnie, ze gdybym teraz przeszedl na emeryture, to dostalbym 1300zl. Bylem tym mile zaskoczony, bo pokornie spodziewalem sie emerytury blizszej minimalnej. Jakiez bylo moje zaskoczenie, kiedy w tym roku ZUS zawiadomil mnie, ze gdybym w tym roku poszedl na emeryture, to wyniesie ona juz... 1700zl!
      Poniewaz za granica odkladam duze pieniadze, to emerytura z ZUS-u bedzie naprawde milym dodatkiem. A tak w ogole, to za 18 m-cy wracam i nie zamierzam juz pracowac (58lat).
      Pozdrawiam wszystkich.
      • aazz91060 Re: ZUS nas podlicza 15.11.10, 05:26
        Ty to musiales byc jakims ministrem chyba, zanim wyjechales. Przestan fantazjowac.!
        • galileo-hk Re: ZUS nas podlicza 18.11.10, 11:53
          Doczekalem sie czyjejs reakcji na moj wpis i dziekuje.
          To nie fantazje, ale wiedziony swoja pokora dopuszczam sytuacje, ze w przyszlym roku ZUS przysle mi informacje, ze te poprzednie to byla pomylka, bo tak naprawde, to nalezy mi sie emerytura duzo mniejsza.
          Jesli to kogos interesuje, to kapital poczatkowy wyniosl u mnie ok.140tys zl.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka