Dodaj do ulubionych

Co z tą Polską Gombrowicza?

23.12.10, 16:24
CO zrozumiał p-rezydent? NIC więcej ani mniej niż z tureckiego kazania. Taki to z niego intelektualista! A najprawdopodobniej przespał całą sztukę, jak w kościele zwykł czynić ten gorliwy katolik. Nie ustępuje mu w tym równieź pani Dziadzia vel Dembowska.
Obserwuj wątek
    • otis_tarda Ech, polski kołtun, wiecznie żywy. 23.12.10, 19:24
      Tym razem w wersji "europejskiej", "postępowej" i "liberalnej". Szkoda, że nie może się doczekać swojego Gombrowicza, że nikt nie napisze o wzniosłych odach Redaktora, o lisusowskich wywiadach Dziennikarza, o banałach wypisywanych przez Filozof, czy wreszcie o nieśmiesznych błazeństwach Kabotyna.

Łatwiej bowiem wziąć drewnianą szabelkę i gromić, gromić, po trzykroć gromić dawno pochowane zjawy. I cieszyć się jak dzieci, twierdząc, że walczy się z prawdziwymi potworami.
    • ajakzupa polskość 23.12.10, 19:57
      Ja tam sobie śpiewam: "Jeszcze kura nie dostała pypcia, póki hipopotam ją chędoży".

A wy, nacjonaliści, jak śpiewacie? "Jeszcze Polska..."?
      • nibywroclawianin Re: polskość 24.12.10, 11:58
        Radzę zmienić lekarza, może jeszcze nie jest za późno...
    • antropoid Co z tą Polską Gombrowicza? 23.12.10, 21:02
      Kto jak kto, ale Peszek to się nadaje do grania Gombrowicza. Superarbiter, he, he...
    • saint_just Jedyna osoba w Polsce 23.12.10, 21:15
      o której wiem,że lektura Gombrowicza ją zanspirowała do realnego działania to pewien adwokat - patriota.
    • mer-llink Pytam Autorke Recenzji.... 24.12.10, 05:44
      A ja pytam panią Redaktor: czy spektakl był - Pani zdaniem - dobry? Czy zły?
      Chodzi mi o Pani ocenę.. O Pani radę dla przyszłego widza....
      Czy aktorzy byli dobrzy? A może przypadkowo zestawieni i źli?
      Czy chwali Pani, czy raczej gani rezyserię? Czy w przedstawieniu widć koherentną koncepcję inscenizatorska? Czy tylko festiwal chwytów?
      Krótko: czy Panią zachwyca, kiedy nie zachwyca?
      Czy znów: miało być mądrze, a jakoś głupio?

Tego oto nie mogę wyczytać z Pani recenzji....

P.S. A może towarzyska poprawność związana z otwarciem antrepryzy p. KArolaka skłania, aby o niej pisać gładko i bez stresu? Być za, a nawet przeciw?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka