poussin 24.12.10, 09:09 'Po co te twoje pewnie bezsensowne zakupy ok. 17?' może po to, że pracuję pewnie do 15.00-16.00, o ile uda się urwać z roboty trochę wcześniej.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dsp3006 "Wiem - to (...), taka ckliwa i populistyczna 24.12.10, 09:29 akcja" - miło, że pan redaktor zachował tego świadomość. Wiele osób musi tak gospodarować czasem, żeby wszystko było gotowe na Święta mimo pełnej aktywności zawodowej, np. przygotowując różne rzeczy wcześniej (zamrażarka to bardzo użyteczny wynalazek). Dlaczego nie miałoby to dotyczyć także ludzi, którym wypadnie pracować w Wigilię? Przy tym ciągłym parciu na wydłużanie świąt, niedługo cała Polska będzie zamierała gospodarczo na cały tydzień ... Może natomiast lepiej byłoby rozpocząć jakąś mniej "ckliwą i populistyczną akcję", np. w celu zapewnienia pracownikom supermarketów godnych warunków pracy przez cały rok? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: "Wiem - to (...), taka ckliwa i populistyczna 24.12.10, 14:07 dsp3006 napisała: > akcja" - miło, że pan redaktor zachował tego świadomość. Wiele osób musi tak go > spodarować czasem, żeby wszystko było gotowe na Święta mimo pełnej aktywności z > awodowej, np. przygotowując różne rzeczy wcześniej (zamrażarka to bardzo użytec > zny wynalazek). Dlaczego nie miałoby to dotyczyć także ludzi, którym wypadnie p > racować w Wigilię? Przy tym ciągłym parciu na wydłużanie świąt, niedługo cała P > olska będzie zamierała gospodarczo na cały tydzień ... > > Może natomiast lepiej byłoby rozpocząć jakąś mniej "ckliwą i populistyczną akcj > ę", np. w celu zapewnienia pracownikom supermarketów godnych warunków pracy prz > ez cały rok? ###### Może popracujesz w supermarkecie. Co do świąt to możesz kupić wcześniej tylko rusz łepetyną i zorganizuj zkupy nie na ostatnią chwilę. Jesteś widocznie mlody i nie nauczyłes się za "komuny" jak być zapobiegliwy. Szkoda, przydała by Ci się taka nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
leo_tax Re: "Wiem - to (...), taka ckliwa i populistyczna 26.12.10, 19:16 krok po kroczku..gdy zbliza sie wigilia lewaki bronią karpia...pózniej pie...ą sianko do gazety wraz z płytą..i myślą ze są z narodem w tradycji...dzidziuszki aj waj Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Każdemu należy się święty spokój w Wigilię! 24.12.10, 09:31 - Nie choruj w Wigilię! - Chodź na piechotę (nawet na wigilię do mamy, na drugi kraniec miasta, idź pieszo)! - Idąc na piechotę, nie pośliźnij się na chodniku i nie złam nogi! - Ostrożnie korzystaj z telefonu (tylko z funkcji automatycznych)! - Nie waż się zawitać do baru, restauracji, itp.! - Jeśli cię ktoś napadnie, albo ogołoci mieszkanie, kiedy będziesz spacerował z psem, nie wzywaj policji! Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Każdemu należy się święty spokój w Wigilię! 24.12.10, 14:10 koloratura1 napisała: > - Nie choruj w Wigilię! > - Chodź na piechotę (nawet na wigilię do mamy, na drugi kraniec miasta, idź pie > szo)! > - Idąc na piechotę, nie pośliźnij się na chodniku i nie złam nogi! > - Ostrożnie korzystaj z telefonu (tylko z funkcji automatycznych)! > - Nie waż się zawitać do baru, restauracji, itp.! > - Jeśli cię ktoś napadnie, albo ogołoci mieszkanie, kiedy będziesz spacerował z > psem, nie wzywaj policji! ### koloratura1; nie przypuszczałem, że jesteś tak bezczelnie naiwny. Dlaczego nie napisałeś o wyłączeniu prądu. Przecież w Wigilię nie musisz oglądać telewizji. Spacer dobrze ci zrobi dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Każdemu należy się święty spokój w Wigilię! 26.12.10, 10:01 ereta napisał: > ### koloratura1; nie przypuszczałem, że jesteś tak bezczelnie naiwny. Że co proszę? > Dlaczego > nie napisałeś o wyłączeniu prądu. Przecież w Wigilię nie musisz oglądać telewizji. Oczywiście, że nie muszę! Ale lampki, świecące na choince, bardzo mi się podobają. Także lubię słuchać kolęd - czy to tych w radio, telewizorze, a także - z kaset czy płyt... Zapewne jeszcze o paru innych kwestiach nie napisałam, które warto dodać. > Spacer dobrze ci zrobi dla zdrowia. Mnie to może i tak, gorzej z tym kimś, kto będzie musiał popychać - po śniegu, lodzie czy wodzie - mój wózek inwalidzki... Odpowiedz Link Zgłoś
leo_tax Re: Każdemu należy się święty spokój w Wigilię! 26.12.10, 19:26 koloratura...nie chcę iggerować w twoją osobowość ..................ale to odrobine niesmaczne wysmiewać tradycję czczoną przez twoich rodaków.. aj waj Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Każdemu należy się święty spokój w Wigilię! 27.12.10, 15:52 leo_tax napisał: > koloratura...nie chcę iggerować w twoją osobowość ..................ale to odro > bine niesmaczne wysmiewać tradycję czczoną przez twoich rodaków.. > aj waj Przepraszam, o jaką tradycję - konkretnie - chodzi? Świątecznych spacerów na wózku inwalidzkim? Odpowiedz Link Zgłoś
leo_tax Re: Każdemu należy się święty spokój w Wigilię! 26.12.10, 19:22 obsrywacie wigilię, swięta ........nikt was nie zmusza..i tak POLSKA TRADYCJA ma was gdzieś.........cienkie bolki Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Każdemu należy się święty spokój w Wigilię! 27.12.10, 19:52 Pisząc "polska tradycja" masz na myśli oczywiście masowe wizyty w supermarketach? Bo tak właśnie wygląda obecnie "polska tradycja". Fakt - obsrywam (pisząc zrozumiałym dla ciebie językiem) tę tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś
arkalionxp Ile marnuje się żywności czy ktoś to policzył? 24.12.10, 09:35 Od czasu tej mody,że w swięta zamknięte jest dosłownie wszystko ludzi zaczeli kupować ogromne ilości żywności,która potem ląduje w śmietniku.Ja sam wolę kupić o 2 bochenki chleba za dużo i potem to wyrzucić niż miałby mi kromki za braknąć,skoro wiem,że przez 2 dni nie kupię nawet słonego paluszka.Ja rozumiem,1 dzień świąt tak,ale 2?W UK drugi dzień świąt to już normalny dzień ,bo kraj nie mógłby sobie pozwolić na dwu czy trzy dniowy paraliż. A może Solidarność będzie walczyć o prawo WSZYSTKICH do świąt i zacznie walczyć o prawo do świąt dla pracowników elektrowni, pogotowia,policji ,służb drogowych,itp bo w święta nikt nie musi robić zakupów,chorować,złodzieje śpiewają kolędy w zaciszu domowym ,na drogi się nie wyjeżdża,itp Odpowiedz Link Zgłoś
templariusz_0 Re: Ile marnuje się żywności czy ktoś to policzył 24.12.10, 09:49 "Dzięki temu pracujący tam ludzie trochę wcześniej - i godniej! - dotrą do swoich rodzin. " I mniej zarobią ! I państwo mniej zarobi ! Po co ludzie mają zarabiać, niech se siedzą w domach 300 dni w roku i oglądają tv. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Re: Ile marnuje się żywności czy ktoś to policzył 24.12.10, 09:52 templariusz_0 napisał: > I mniej zarobią ! I państwo mniej zarobi ! Po co ludzie mają zarabiać, niech se > siedzą w domach 300 dni w roku i oglądają tv. A ci co pracują w TV tez niech siedzą w domu i oglądają telewizor, najlepiej od tyłu Odpowiedz Link Zgłoś
slonce.speru Pieniadze szczescia nie daja 24.12.10, 13:09 A jakby Cie zamknac na reszte zycia w celi z dwoma paletami zlotych sztabek? Bylbys bogaty ale czy szczesliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Pieniadze szczescia nie daja 27.12.10, 19:54 No to - skoro pieniądze szczęścia nie dają - w czym problem? Po prostu wszyscy pracownicy supermarketów zwolnią się z pracy w przeddzień wigilii i będą - szczęśliwi - świętowali do upojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekz70 Re: Ile marnuje się żywności czy ktoś to policzył 24.12.10, 19:16 Jakby głupota mogła latać,dorabiałbyś sobie jako balon meteorologiczny.Jakoś w większości cywilizowanych krajów sklepy zamykane są w każdy weekend i jakoś nie ma z tego powodu tragedii.Tylko polaczkom w dupach się poprzewracało i chcieli by zaspokajać swoje kaprysy 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
leo_tax Re: Ile marnuje się żywności czy ktoś to policzył 26.12.10, 19:28 arkalionxp napisał: > Od czasu tej mody,że w swięta zamknięte jest dosłownie wszystko ludzi zaczeli k > upować ogromne ilości żywności,która potem ląduje w śmietniku.Ja sam wolę kupić > o 2 bochenki chleba za dużo i potem to wyrzucić niż miałby mi kromki za brakną > ć,skoro wiem,że przez 2 dni nie kupię nawet słonego paluszka.Ja rozumiem,1 dzie > ń świąt tak,ale 2?W UK drugi dzień świąt to już normalny dzień ,bo kraj nie móg > łby sobie pozwolić na dwu czy trzy dniowy paraliż. A może Solidarność będzie w > alczyć o prawo WSZYSTKICH do świąt i zacznie walczyć o prawo do świąt dla prac > owników elektrowni, pogotowia,policji ,służb drogowych,itp bo w święta nikt nie > musi robić zakupów,chorować,złodzieje śpiewają kolędy w zaciszu domowym ,na dr > ogi się nie wyjeżdża,itp czytam ze smutkiem ...że święta dla ciebie to problem z zakupem............BÓG Z TOBĄ AJ WAJ Odpowiedz Link Zgłoś
tequila_lover Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 10:09 "Choć w tym dniu zlituj się i pomyśl o pracujących tam ludziach" Nieeeee,ale tekst;) Zlitujmy się nad sierotami, małymi kotkami, pracownikami z supermarketu... ;-) Zlitujmy się też nad pracownikami banków, biur i stacji paliw. Ale przede wszystkim nad redaktorami GW.. muszą w pocie czoła wymyślać artykułki-zapchajdziurki, żebyśmy mogli w święta relaksować się przy lekturze. Cześć im i chwała! Odpowiedz Link Zgłoś
asiazlasu Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 10:19 we Francji sklepy zamykaja od lat o 19 h - 20 h i nikomu to nie przeszkadza. Jesli 24 grudnia nic nie jest przygotowane to juz nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiazlasu Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 10:32 a w rzeczywistosci to 24 grudnia nie jest swietem ! nie bredzmy, ile mozna swietowac ... Odpowiedz Link Zgłoś
leo_tax Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 26.12.10, 19:34 asiazlasu napisała: > a w rzeczywistosci to 24 grudnia nie jest swietem ! nie bredzmy, ile mozna swie > towac ... ..raczej warto się dostosować..albo jeśli to problem..w milczeniu popracować sobie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
der-chef Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 10:34 Zlikwidować wszystkie święta, niedziele i wszelakie dni wolne. Do roboty i zapi...ać 24 godziny na dobę. To wam się śni? A może tak jak dawniej w wigilię do godz 13? Widzę że ten naród już całkowicie zdurniał a mamona go zaślepiła, koniec już blisko. Sami się prosicie o wojnę. Odpowiedz Link Zgłoś
der-chef Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 10:37 Jeszcze po drodze na pasterkę do sklepu po flaszkę i z pasterki po drugą. Żreć, pić, rzygać i narzekać że w pierwsze święto piwa brakło. Odpowiedz Link Zgłoś
leo_tax Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 26.12.10, 19:36 der-chef napisała: > Zlikwidować wszystkie święta, niedziele i wszelakie dni wolne. Do roboty i zapi > ...ać 24 godziny na dobę. To wam się śni? A może tak jak dawniej w wigilię do g > odz 13? Widzę że ten naród już całkowicie zdurniał a mamona go zaślepiła, konie > c już blisko. Sami się prosicie o wojnę. spoko...to lewactwo walczy z tradycją narodową...i tyle aj waj Odpowiedz Link Zgłoś
koti_koti Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 10:36 Ojeej... Ileż można o tym czytać i słuchać... Rozumiem walkę o wolne dni ŚWIĄTECZNE dla wszystkich, ale Wigilia to zwykły dzień pracujący. Zlitujmy się nad pracownikami poczty, nad właścicielami sklepików osiedlowych, zlitujmy się nad "paniami magister" z apteki, niech godnie uczestniczą w Wigilii. Myślę, że w Wielką Sobotę też trzeba będzie zrobić jakąś pikietę, niech lud pracujący godnie uczestniczy w malowaniu jaj. Wesołych Świąt.:) Odpowiedz Link Zgłoś
flavilla Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 11:02 Oo, obywatele się ujęli za kapitalizmem! Jesteście żałośni z tą pseudokoniecznością zrobienia dziś zakupów o 17.00. Bo nie można było ich zrobić wczoraj. Ani zaplanować nic innego. Żadnej pomocy, żadnych nastoletnich dzieci, żadnych współmałżonków - musicie sami, dziś, o piątej po południu. Nie można też obejść się bez piętnastej wstążeczki i dwunastego bochenka chleba. Po co Wam te święta, jak jedyne o czym marzycie, to wożenie tyłków po supermarketach. To są Wasze święta - nażreć się, nachlać, nakupować tyle, żeby wszyscy sąsiedzi wiedzieli, że Was STAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
reexpert Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 12:14 Jakże to fajnie, że Twój wspołmałżonek i dzieci pomogły Ci w zakupach świątecznych, kupując Ci wszystko na tydzień wcześniej. A ja jestem sam sobie sterem, muszę zakończyć pracę w dzisiejszym dniu (przypominam, jest to dzień roboczy), i może udam się na zakupy, bo smakuje mi coś, co nie leżało w lodówce przez tydzień. I prezenty dla znajomych też wypada kupić. W tygodniu wychodzę z domu o 8, wracam o 18:30, może Twoje dzieci będą tak uczynne i pomogą mi w codziennych zakupach ? Nie wiem o czym Ty marzysz, ale z moimi marzeniami nie trafiłaś. Nie mierz wszystkich swoją miarą :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrej201012 Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 27.12.10, 08:59 Ty młocie, dzień przed wigilią pracowałeś do 19.00 , to mogłeś do 22,00 nakupować żarcia aż miło, a Tesco było czynne całą dobę. Jesteś niezorganizowanym ćwokiem i nigdy się na czas nie wyrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 27.12.10, 19:58 A może to pracownicy supermarketów są niezorganizowanymi ćwokami, którzy nigdy się na czas nie wyrabiają? Przecież mogli przygotować sobie wigilię poprzedniego dnia, a po zamknięciu sklepów - np. o 17 - myk do taksówki i prosto do domu. Że głupia rada? A twoje bredzenie to mądre? Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku podzielam ten pogląd 24.12.10, 12:49 rzygać się chce ja czytam tych "kapitalistów" co muszą dziś o 17tej kupić chleb (jakby ktoś w domu nie mógł go kupić rano) jestem przekonany że siedzą już i mają dziś wolne, więc przyszli na forum popieprzyć głodne kawałki jak to inni muszą jeździć MPK i taksówkami Odpowiedz Link Zgłoś
djenn Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 11:12 Nie można narzucać ludziom trybu życia przed jakimikolwiek świętami. Każdy się organizuje jak umie i chce. Masa służb pracuje w święta i w systemie 24/12 - nikt jakoś nie narzeka poza handlowcami. Kupujcie kiedy chcecie :) Wesołych Świąt :) Odpowiedz Link Zgłoś
der-chef Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 11:19 Handel to nie służba. Wszelkie służby wiedzą że muszą pracować i nie narzekają. Najbardziej narzekają ci co nie potrafią sobie zorganizować życia. Handlowcom należy się tak samo wolne jak i innym. Odpowiedz Link Zgłoś
monot Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 12:40 Sprzedawcy pracują do 17 - 18! Potem wracają do domu autobusem (kierowca nie człowiek), witają się do domu i przy świątecznej audycji radiowej (redaktor radiowy - też nie człowiek), smażą karpia korzystając z prądu i gazu który wyjątkowo w ten świąteczny wieczór płynie do domu sam i bez czujnego nadzoru całego sztabu ludzi. Za chwile przyjedzie spóźnionym pociągiem Ciocia z drugiego końca Polski ( No Ci w PKP nie zasługują na Swięta bo przez nich spóźniają się pociągi). Zresztą Ciocia byłaby wcześniej ale musiała czekać całe 20 minut na taxi (skandal!) Przy kolacji wesoło szemrze TV( no ale wiadomo, że tam to sami bezbożnicy pracują). Jak stryjek zadławi się ością trzeba go na pogotowie zawieźć (lekarz pewnie muzułmanin albo ateista - 23 a on pracuje!). Po drodze powrotnej jeszcze wypadałoby zatankować bo wcześniej nie było czasu ( ta młodzież, to coś strasznego dzisiaj - święta a jeden z drugim woli nadgodziny wyrabiać). No jeszcze trzeba dmuchnąć w balonik, bo policja jak zwykle nie ma wyczucia i nie rozumie, że ktoś się spieszy do domu w ten wyjątkowy wieczór. Życzenia Spokojnych Świąt dla najbardziej poszkodowanej grupy zawodowej! Odpowiedz Link Zgłoś
piegrza Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 19:48 der-chef napisała: > Handel to nie służba. Wszelkie służby wiedzą że muszą pracować i nie narzekają. > Najbardziej narzekają ci co nie potrafią sobie zorganizować życia. Handlowcom > należy się tak samo wolne jak i innym. Szczera PRAWDA. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku masz czas tu pisac- więc mogłeś kupić chleb TERAZ 24.12.10, 12:55 rzyg...ć się chce jak Was czytam jak to Wy MUSICIE dziś kupić chleb o siedemnastej siedzicie i macie już wolne, i macie czas żeby tu pisać więc się jeden z drugim rusz i teraz kup ten chleb skoro masz tyle czasu ale jeden z drugim musi się popisać jak to konieczne jest żeby kobity siedziały w kasach w Wigilię mało macie w dupach żarcia?? Musisz jeszcze koniecznie w ramach jedynej ci znanej kultury połazić po galerii handlowej? Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 pomyłka 24.12.10, 13:35 Pomyłka, siedzę w pracy. I będę tu siedzieć do niedzieli, do 8.00. Ty sobie będziesz świętować, a ja zapier..... Nie zazdroszczę Ci, ale nie zapominaj, że Wigilia to kolejny roboczy dzień, nic więcej wg prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: pomyłka 24.12.10, 14:21 >Ty sobie będziesz świętować, a ja zapier..... Dziwnie rozumiesz zapie...nie, skoro klepiesz na forum... Zazwyczaj jak człowiek" zapie..." to ledwie ma czas sobie zrobić kawę rano i skoczyć do WC w pracy, ale jak widać definicje za.pie.rdal.ania są rózne. Np. kasjerka w markecie musi dzwonic , zeby wybłagać 15 minutową przerwę na wysikanie się, a moze ją dostać np za 1,5 godziny od momentu telefonu... Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 Re: pomyłka 24.12.10, 15:10 Nawet zapier...jący górnik na przodku ma przerwę na herbatę, no nie ? A w pokoju z czajnikiem stoi komp. I o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: pomyłka 24.12.10, 17:00 < A w pokoju z czajnikiem stoi komp. Jasne, bo pod ziemią w kopalni na przodku jest POKÓJ, buheheheheheee Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 Re: pomyłka 25.12.10, 00:01 Pomyśl chwilę, a jeśli nie potrafisz chwycić przenośni i skrótów myślowych, wytłumaczę. Czy osoba z żeńskim nickiem i pisząca jak kobieta może być górnikiem? Jakoś nie słyszałam, żeby w Polsce pod ziemią pracowały kobiety. Wymieniony górnik był przykładem zapieprzu, w którym jednak istnieje przerwa śniadaniowa. Nie jestem górnikiem i w moim miejscu pracy jest pokój śniadaniowy z kompem. Poniał ? P.S. Nadal jestem w pracy. Ty już po kolacji zadowolony oglądasz prezenty. Dlaczego występujesz w obronie handlowców, a nie wystąpisz w mojej obronie ? (choć wcale tego nie potrzebuję). Bądź konsekwentny, jak świętujemy to wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: pomyłka 27.12.10, 20:01 Bo akurat zakupy zrobił wcześniej, a takie np. światło, gaz czy telewizja są mu do życia niezbędne bez przerwy, więc nie będzie ryzykował, że przypadkiem zajmujesz się jedną z ww. dziedzin - bo cóż by biedak zrobił bez "Kewin sam w domu" czy "Doda robi loda". Odpowiedz Link Zgłoś
piegrza Re: pomyłka 24.12.10, 19:53 iffa4 napisała: > Pomyłka, siedzę w pracy. I będę tu siedzieć do niedzieli, do 8.00. Ty sobie będ > ziesz świętować, a ja zapier..... Nie zazdroszczę Ci, ale nie zapominaj, że Wig > ilia to kolejny roboczy dzień, nic więcej wg prawa. Ja pracowalem ponad 30 lat w czterobrygadówce i wiem co to jest. DLATEGO POPIERAM HANDLOWCÓW. W takie rodzinne Święto można ich oszczędzić i zrobić zakupy wcześniej. Chyba że nieudacznik nie umie sobie organizować życia. JeSli tak to niech gloduje, nie umrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: pomyłka 27.12.10, 20:03 Wigilia to nie święto. To przeddzień, dzień poprzedzający (np. święto). Ciekawe, kiedy do polskich katolików ten prosty fakt wreszcie dotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 Re: piszesz z pracy zamiast pracować? 25.12.10, 00:03 Wigilia, a umiejętność czytania ze zrozumieniem nic a nic się nie poprawiła ... Powtórzę fragment mego postu: Nawet zapier...jący górnik na przodku ma przerwę na herbatę, no nie ? A w pokoju z czajnikiem stoi komp. Teraz już jasne ? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: piszesz z pracy zamiast pracować? 27.12.10, 20:04 Co się dziwisz? O północy w wigilię zwierzęta mówią ludzkim głosem, ale nikt nie twierdzi, że już przed północą barany zaczynają czytać ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 14:14 Sensowny artykuł. Czlowieka, który widzi ludzi, a nie pracoholików ie zainteresowanych niczym tylko zdobywaniem MAMONY. Ludzie wyluzujcie i zwolnijcie trochę tempo. Odpowiedz Link Zgłoś
reexpert Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 15:32 Szkoda tylko, że widzi ludzi raz w roku, i to wybraną grupę zawodową. Takie specyficzne spojrzenie. Baaardzo wybiórcze. Odpowiedz Link Zgłoś
tequila_lover Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 19:29 stosowanie pejoratywnych określeń - czciciele mamony, żrecie, macie za dużo żarcia w dupie ma pokazać jacy bez serca są Ci, którzy robią dziś zakupy. Serce mają tylko Ci co nakupili wszystkiego pełne wory już miesiąc temu. Ja bardzo mało korzystam z supermarketów. Zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Tłum, bożonarodzeniowe pieśni anglojęzyczne... ale w takim nawoływaniu jest pełno obłudy. Rozumiem jak ciężko jest pracować w handlu. Sam pracowałem kiedy w sklepie. Ale kiedy rozmawiam z kasjerką w Realu, która mnie popędza bo zaraz zamykają o 22.00 ona mówi że siedzi już od 12.00 a ja się uśmiecham bo wracam dopiero z pracy a siedziałem tam od 7.30. I wracam z zakupami do domu, gdzie czeka mnie praca nad projektem do 2 - 3 w nocy. Świat nie jest czarno-biały , ma wiele odcieni szarości, więc trochę lodu na czoło i wesołych świąt! . Odpowiedz Link Zgłoś
piegrza Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 24.12.10, 19:59 tequila_lover.; To zmień pracę bo staleś się pracoholikiem. Czy warto tak szafować zdrowiem? Odpowiedz Link Zgłoś
iffa4 a dlaczego 25.12.10, 00:13 Dlaczego ma zmieniać pracę ? To jest jego wybór i może mu to odpowiada. Skoro panie kasjerka narzeka, to niech może ona poszuka sobie innej. Popatrzmy raczej na jedno - nie tylko jedna grupa zawodowa ma przerąbane. W każdy zawód są wpisane jakieś niedogodności. Jedni pracują nocami, inni w weekendy, jeszcze inni na mrozie, a kolejna grupa pracuje 172 godziny tygodniowo i narzeka, że za mało zarabia. Więc jeśli komuś nie odpowiada jego praca - niech ją zmieni i przestanie marudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
agulha 172 :-) 25.12.10, 01:54 No, chyba nie ma grup zawodowych pracujących 172 h tygodniowo, skoro tydzień (7 dni) to 168 godzin :-). Ale nadal nie rozumiem, dlaczego łzy leje się tylko nad pracownikami sklepów i to konkretnie hipermarketów. Pomijając tzw. służby (policja, pogotowie i szpitale, dostawa prądu, gazu), jest szereg branż, zawodów i stanowisk, gdzie ludzie pracują w święta, bo tak się przyjęło, a też można dyskutować, czy to konieczne. Np. komunikacja publiczna (koleje, samoloty, autobusy miejskie). Można kupić chleb rano lub 23 grudnia, to można i d** wywieźć do rodziny na wieś tegoż dnia. Zamiast tramwajem można pójść pieszo, pojechać taxi (taksówkarz to firma 1-osobowa, więc jego wola, czy pracuje, czy nie), użyć auta własnego lub poprosić sąsiada albo pojechać dzień wcześniej i zanocować. Benzynę można zatankować dzień wcześniej. To samo z pocztami, bankami...I jeszcze można pewnie coś wymyślić, żeby dokuczyć współobywatelom. Aha - a obsługa bankomatów oczywiście też chce godnie czcić Wigilię i 2 dni Świąt, co oczywiście jest bez znaczenia, bo sklepy nieczynne, a pieniądze na taxi podjęte 23 grudnia... Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia Re: 172 :-) 25.12.10, 15:30 agulha napisała: >Ale nadal nie rozumiem, dlaczego łzy leje się tylko na > d pracownikami sklepów i to konkretnie hipermarketów. naprawdę nie rozumiesz? to proste dlaczego solidaruchy, którzy przehandlowali prawa kasjerek do legalnej aborcji, tak się "martwią" o ich los bo jak zadowolona, wyluzowana, wyspana, zrelaksowana, na luzie pójdziesz do sklepu i w końcu mając czas, poprzymierzasz 21 sukienek, powybrzydzasz na owoce, warzywa, pooglądasz w księgarni książki, to tak się zmachasz i spłuczesz, że nic nie dasz na tacę i ani Ci w głowie będzie iść do kościoła, bo będziesz miała sensowniejszą i przyjemniejszą rozrywkę, np w kinie lub w sklepie wrócisz do domu zmęczona, zadowolona i ani w głowie Ci będzie Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia Re: 172 :-) 25.12.10, 15:32 ... słuchanie w kościele o poczętej galarecie,która jest ważniejsza od Ciebie,o kraksie w smoleńsku i jakichś nieogarniętych PISdach - jedynych prawdziwych polakach Odpowiedz Link Zgłoś
magdalezag Skróć dzisiaj te zakupy! 26.12.10, 21:51 Zgadzam się. Studiuję dziennie, pracuję w dwóch szkołach, a do domu rodzinnego wracam dzień przed Wigilią. Nie zdarzyło nam się robić zakupów w Wigilię. Od tego są poprzednie dni i wg mnie to znak szacunku dla osób, które pracują w sklepach - nawet jeśli muszą tam siedzieć, to niech mają lekki dzień w pracy. W Wigilię niewiele ruszamy się z domu i dopracowujemy ostatnie potrawy :) Robienie zakupów w ostatniej chwili to w większości przypadków problem z zarządzaniem własnym czasem albo też fakt, że mało obchodzi nas czas ludzie wokół nas. To z kolei już zupełnie inna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
zyta2003 Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 26.12.10, 23:00 Mieszkam w bezwzglednej Ameryce. Nigdy nie moglam i nie moge pojac utyskiwan polskich pracownikow handlu, ze tak ciezko pracuja. Skoro maja przewidziana szyfte na takie i takie godziny w takim i takim dniu - to o co chodzi? Przeciez zawsze planuje sie zajecia domowe dostosowujac je do godzin pracy. Czy chodzi o to, ze jak klienci sie nie zjawia, to cichcem zamkne sklep, albo zamiast kilku zostawimy jedna ekspedientke "na czatach"? mysle, ze klient moze oczekiwac, ze bedzie obsluzony w godzinach pracy sklepu, czy jakiejkowiek innej placowki. Chyba, ze te wszystkie godziny pracy to fikcja. W wigilie po 17-tej spadlo corce zelazko i przestalo grzac ( ach, czemu trzy dni wczesniej nie podprasowala czegos tam do ubrania, czy ozdobienia- mozna by rzec). Pobieglam do najblizszego sklepu za 15 min. szosta i nabylam zelazko, nie budzac zlosci u wlascicieli ciagle otwartego sklepu. Wczoraj w jedyny dzien tych swiat jaki obchodzi sie w Ameryce moj wnuk slusznie stwierdzil, ze bardzo "twardo" chodzi mi myszka. Zadzwonil do pobliskiego tzw. drug story. Oczywiscie, jest czynne 24h. poszli kupic mi nowa myszke do komuptera. Nie zostali obrzuceni wscieklym spojrzeniem, tylko merry christmas zalogi w czapkach mikolajowych. A te polskie, okrutnie przetrzymywane w pracy przez niesfornych klientow panie, to spiesza sie do studiowania w rodzinie rozdzialow biblii o narodzeniu, albo chociaz do powtorki koled, czy do upieczenia kolejnego placka? Studentko dziennych studiow, empatia nie polega na tym, zeby pozwolic ekspedientkom pracowac krocej niz maja obowiazek, bo sie nie zjawia wspolczujacy tak jak ty klienci. co pozwoli na lekkie oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalezag Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 27.12.10, 13:30 > Studentko dziennych studiow, empatia nie polega na tym, zeby pozwolic ekspedi > entkom pracowac krocej niz maja obowiazek, bo sie nie zjawia wspolczujacy tak j > ak ty klienci. co pozwoli na lekkie oszustwo. Właściwie zgadzam się. Dochodzę do wniosku, że to wcale nie empatia, a moja ogromna niechęć do robienia zakupów w ostatniej chwili wśród tłumów. Jeśli chodzi o możliwość bycia obsłużonym "w godzinach pracy.... jakiejkolwiek innej placówki ...." spróbuj w polskim urzedzie "czegokolwiek"; po 10 nic z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 27.12.10, 20:09 Brawo. Przecież od tych kasjerek nikt nie żąda niczego, co by wykraczało poza ich obowiązki! Żadna z nich nie robi łaski, że raczy policzyć należność (chociaż znaczna część tak się właśnie zachowuje) ! A na świętowanie mają dwa następne dni - kolejny polski wynalazek, żeby pracować jak najmniej. Maryja musiała mieć wyjątkowo ciężki poród, skoro trwało to aż dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekz70 Re: Skróć dzisiaj te zakupy! 27.12.10, 20:36 Jakby głupota mogła latać,dorabiałbyś sobie jako balon meteorologiczny.Jakoś w większości cywilizowanych krajów sklepy zamykane są w każdy weekend i jakoś nie ma z tego powodu tragedii.Tylko polaczkom w dupach się poprzewracało i chcieli by zaspokajać swoje kaprysy 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś