Dodaj do ulubionych

Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest aut...

03.01.11, 12:45
Może po "I gotta wyłączyć na chwilę" Forfiter FAKtycznie wskoczył mu na tego??
Obserwuj wątek
    • pilot.pirx.2006 Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest aut... 03.01.11, 12:45
      Znam kolesia, to facet z New Jersey. Napisałem na vadim.makarenko@agora.pl, ale nie wiem czy to dobry adres, jak nie to proszę o info na ten, którym piszę na forum.
      • rasklaat Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 03.01.11, 13:45
        Dużo miejsca w artykule zajmuje naśmiewanie się z akcentu naszego rodaka z USA. Ciekawi mnie bardzo jaka jest angielszczyzna piszącego. Może pan Makarenko popisze się nienaganną wymową? Na YouTube? Bardzo prosimy.
        • snurfik Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 03.01.11, 14:07
          Tak ciezko ci przelknac ze ktos kaleczy jezyk angielski? To typowe u wielu polakow za granica.
          • syn_jana Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 03.01.11, 14:09
            Forfiter skończył się właśnie wtedy, kiedy pojawiła się agencja marketingowa i profil na FB. Autor artykułu nie rozumie internetu.
            • tetlian Nie można się skontaktować? Bzdura. 06.01.11, 21:00
              Oczywiste, że osoba, która wrzuciła filmik, nie jest jego autorem. To siostrzeniec autora, który jak sam pisał w komentarzach, rozumie tylko mówiony polski i tylko w niewielkim stopniu. Trzeba przyznać, że niektóre jego komentarze były bardzo wulgarne i chamskie. Ale można na siłę usprawiedliwić to tym, że to prawdopodobnie jeszcze nastolatek.

A jeśli chodzi o kontakt z autorem, to wystarczy wysłać na youtube do jego siostrzeńca wiadomość (po angielsku) i on powinien ją swojemu wujkowi przekazać. Jeśli ktoś pisze, że miał z tym problem, to albo kłamie, albo robił to bardzo nieudolnie.
              • michaelus_maximus Re: Nie można się skontaktować? Bzdura. 06.01.11, 22:27
                bez przesady z tym kaleczeniem angielskiego... ten pan z bagien mowi z bardzo fajnym akcentem. polski zapis fonetyczny w artykule swiadczy raczej o kiepskiej znajomosci ang autora...
                • portobello_belle Re: Nie można się skontaktować? Bzdura. 06.01.11, 22:37
                  Dokładnie, gościu mówi całkiem swobodnie, znac, że mieszka w Stanach nie od dziś!

Śmieszy mnie trochę czepiania się słówka fonetycznie zapisanego jako "gary". Kto płynnie posługuje się angielskim to wie, że "gotta" często przechodzi w "gada/gady" aż do "gara/garyy", z "i gotta do" wychodzi "ajgaradu", "ajgarydu". Nic w tym dziwnego. Ale większośc Polaków angielski zna tylko z książek, także nigdy tego nie doświadczyli...
                  • wildthing0707 Re: Nie można się skontaktować? Bzdura. 07.01.11, 09:17
                    Brawo! No w końcu ktoś był w stanie sprostować kwestię "gary". Oczywiscie chodziło mu o "gotta move out", czyli jakby to ładnie napisać... "Trzeba uciekać" :)
                    • ichi51e Re: Nie można się skontaktować? Bzdura. 07.01.11, 10:23
                      Zgadzam sie z przedmowcami - w tym filmie urocze jest wlasnie to ze ten pan posluguje sie oboma jezykami swietnie, nie kaleczy zadnego, tylko ze mu sie mieszaja - widac ze z jednej strony zeje i mysli juz po angielsku a z drugiej strony stara sie "szwagrowi" przekazac wiadomosc w jezyku ojczystym - w chwili stresu przechodzi np zupelnie na angielski. Jednoczesnie warto zauwazyc ze jego polski jes naprawde swietny (a to roznie bywa z rodakami, niektorzy dostaja akcentu o laboga juz w pierwszym tygodniu i co ciekawe jedynie gdy mowia po polsku...) Zapis fonetyczny polski bardzo splaszcza ten super zabawny filmik.
                  • igraszkabis Re: Nie można się skontaktować? Bzdura. 07.01.11, 12:15
                    Brytyjczycy śmiali się swego czasu z Amerykanów m.in. za wymowę "wonderful" jako "łanaful".
                    Sama kiedyś dziecięciem będąc tłumaczyłam mojej matce, że moja nauczycielka nazywa się "Łona" (Warner), oraz że "zamknij się" to po angielsku "siara" (shut up). Ale tak to jest, kiedy najpierw poznajesz wymowę, a dopiero później widzisz zapis graficzny. Mimo świetnej znajomości angielskiego nigdy nie naśmiewałabym się z kogoś kto mówi w obcym języku płynnie ale z akcentem (o ile oczywiście nie jest językoznawcą). Bo o ile nie jesteś aktorem/tłumaczem konferencyjnym czy spikerem TV, ważne jest CO mówisz, a nie JAK mówisz i ważne, aby rozmówcy cię rozumieli.
                    • dinki_red Re: Nie można się skontaktować? Bzdura. 07.01.11, 12:31
                      "Bo o ile nie jesteś aktorem/tłumaczem konferencyjnym czy spikerem TV, ważne jest CO mówisz, a nie JAK mówisz i ważne, aby rozmówcy cię rozumieli. "

Zgadzam sie z tym pogladem. Zwlaszcza jesli chodzi o jezyk angielski. Prawie dla kazdego polaka (oprocz dwujezycznie wychowanych dzieci) jak i dla wielu innych narodowosci j.angielski jest jezykiem wyuczonym.Stopien znajomosci jest rozny. Chodzi o to by byc zrozumianym.

Mialam okazje ostatnio korespondowac z kims z Nigerii. Poslugiwal sie bardzo wyszukanym angielskim przy ktorym bylo mi prawie wstyd za moj prostacki angielski.Ale jak zadzwonil to byla to po prostu tragedia. Naprawde nie moglam go zrodumiec, bo mowil w taki sposob jakby oprocz mowienia zaglowal jeszcze trzema jajkami na jezyku.
                      • portobello_belle Re: Nie można się skontaktować? Bzdura. 08.01.11, 00:28
                        Podobnie jest z Hindusami - mejle perfekt, natomiast jak zadzwonią (a wolą dzwonic niż pisac) to nie rozumiesz ni w ząb!
          • rasklaat Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 03.01.11, 14:15
            snurfik napisał:

> Tak ciezko ci przelknac ze ktos kaleczy jezyk angielski? To typowe u wielu pola
            > kow za granica.

...w odróżnieniu od Polaków w Polsce którzy wszyscy bez wyjątku mówią z pięknym, oksfordzkim akcentem. Właśnie ten akcent w wykonaniu pana Makarenki chciałbym usłyszeć bo też mieszkam za granicą i mówię po angielsku jeszcze gorzej niz typ z filmiku o aligatorze.
            • stern-75 Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 03.01.11, 14:53
              a zamiast bronić złego akcentu, nie możesz poprawić własnego?
              • rasklaat Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 04.01.11, 18:24
                Nie bronię niczyjego złego akcentu. Chodzi mi tylko o przesadne pastwienie się nad złą wymową polonusa, w wykonaniu kolesia który po angielsku pewnie wcale nie mówi.
                • dzonylokerr Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 06.01.11, 21:14
                  Przecież nikt nie naśmiewa się z angielszczyzny tylko z polsko anielskich łamanców I maniery. Tak jak w przypadku Krupy. Naprawdę nie trzeba być geniuszem żeby to zrozumieć.
                  • aurita Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 07.01.11, 08:45
                    to chyba nie tyle o akcent chodzi co o "zapominanie" polskich slow i mieszanie dwoch jezykow na raz. Nie wiem dlaczego maja z tym problem osoby mowiace po angielsku i po niemiecku ?
                    Ja jestem dwujezyczna ale mowie "czysto", moze dlatego ze nie obracam sie w gronie mowiacym jednoczesnie dwoma jezykami jakie znam ?
                    • dinki_red Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 07.01.11, 12:05
                      A ja wladam czetrema jezykami.Trzema z nich posluguje sie plynnie jesli uzywam ich w sposob ciagly. Ale jesli mam tlumaczyc z jednego na drugie zdarza mi sie mylic.

Albo jak dlugo przebywam w Niemczech to po przyjezdzie do Polski w pierwszym tygodniu musze sie dopiero "przestawic" na polski. Co prawda mowie juz po polsku ale czasem wyrywa mi sie odruchowe "ja" na potwierdzenie albo " entschuldigung" jak gogos potrace.
                      Czasem brakuje mi odpowiednich slowek i musze opisowo wyjasniac.
          • piotrekbe Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 07.01.11, 10:03
            Bzdura. Jeśli już to typowe dla każdego człowieka, który mieszka w kraju, w którym się nie urodził. Tylko Polacy mają problem z tym. W US nikt, bo to naród emigrantów.
        • moa.k Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 03.01.11, 14:58
          Idąc tą logiką nie mogę skrytkować filmu bo sam nie umiem narkęcić lepszego
          • jezdziec_apokalipsy Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 06.01.11, 21:23
            Niekoniecznie ale zanim go skrytykujesz mógłbyś się np. dwa razy zastanowić czy aby na pewno go zrozumiałeś.

stern-75
            a zamiast bronić złego akcentu, nie możesz poprawić własnego?

Recepta jak poznać gawędziarza. Spróbuj może najpierw sam i za parę lat zdasz nam relację jak ci poszło. To zwykle trochę zajmuje zanim człowiek spokornieje i z niekrytym smutkiem stwierdzi, że to nie takie proste wtopić się w obcojęzyczny tłum na tyle skutecznie, żeby chociaż samego siebie zadowolić. Apetyt rośnie w miarę jedzenia a końca nie widać. Nie mówiąc już o takim opanowaniu akcentu/wymowy, które uniemożliwia rozpoznanie w nas "obcego" nawet native speakerom.
        • devojce Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 07.01.11, 09:18
          rasklaat napisał:

> Dużo miejsca w artykule zajmuje naśmiewanie się z akcentu naszego rodaka z USA.
          > Ciekawi mnie bardzo jaka jest angielszczyzna piszącego. Może pan Makarenko pop
          > isze się nienaganną wymową? Na YouTube? Bardzo prosimy.

Ale tu nie chodzi o kulawą wymowę angielską. Tu chodzi o to, że Polak z Polakiem rozmawia wtrącając angielskie słowa jakby nie mógł używać polskiego. Jest to znana przypadłość wśród Polonii. Po trzech miesiącach pobytu w USA "zapominają" polskiego i wtrącają angielskie słowa. Efekt jest komiczny, tak jak na tym filmiku.
    • bolibok promocja kretynizmu 03.01.11, 14:54
      o idiotach - dla idiotów
      • drmuras Bądź naszym przewodnikiem 03.01.11, 16:09
        po humorze z wyższych półek. My ciemniaki musimy się taplac w jakiś forfiterowych bełkotach , robiąc przerwy na Monthy Pytona. PLiZZZ help US
    • sleeper_in_the_grass Forfiter Blues 06.01.11, 20:39
      A propos tego kawałka: on jest, przynajmniej oficjalnie, autorstwa CeZika. Jak CeZik się ma do tej całej agencji reklamowej? Bo jakoś się nie spodziewałem, że mogą mieć cokolwiek ze sobą wspólnego...
      • tege Re: Forfiter Blues 06.01.11, 21:02
        Forfiter Blues powinien być wypuszczony jako singiel :)
    • p_e_o_w_i_e_c Ja tam wolę ryby 06.01.11, 20:57
      Aligator niebezpieczny jest.

Polak na Florydzie łapie rybę
    • lokator Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest autor 06.01.11, 21:10
      "Dlaczego autor nie ujawnił się do tej pory? Szef agencji ma dwie teorię. Pierwsza: twórca zdaje sobie sprawę z tego, że zamieszanie wokół filmu służy szlachetnym, a nie komercyjnym celom. Druga: osoba, która wrzuciła film na YouTube, po prostu nie jest jego autorem."

Ech, detektywi z Bożej łaski...
      Podpowiedź:
      Floryda... ?
      No, eeee?
      Miro, Zbycho, Rycho?
    • szyszka99 Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest aut... 06.01.11, 21:15
      Najlepiej usmialem sie jak w Nowy Rok mowi wlasnie o tym "Forfiter" jako czterolapowiec a tu wogole nie o to chodzi! :)))))))) Tu chodzi o jego rozmiar ze mail cztery feets dlugosci!
      Pozdrawiam
      • jezdziec_apokalipsy Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 06.01.11, 22:07
        szyszka99 napisał:

> Najlepiej usmialem sie jak w Nowy Rok mowi wlasnie o tym "Forfiter" jako cztero
        > lapowiec a tu wogole nie o to chodzi! :)))))))) Tu chodzi o jego rozmiar ze mai
        > l cztery feets dlugosci!

Liczba mnoga od "foot" - "feet".
    • decent76 to ja panu z agnecji pomogę na YT 06.01.11, 21:27
      zamieścił film niejaki kr3wsk4ta który to napisał
      1. my uncle.
      2. he speaks polish and english.
      3. its a river 20 min away from my house.someone must of released it into the water

Więc chyba Pan bardzo nie chciał znaleźć kontaktu do autora filmu
    • bling.bling to to był żart??? 06.01.11, 21:33
      Teraz dopiero zajarzyłem dowcip jaki niedawno miał miejsce w TVN24. Tak się składa że miejska legenda z salonów warszawskich gdzie ktoś ze słabym akcentem mówi karmiąc aligatora była mi obca. To że weszła w kanon życia lepszej części warszawy też nie miałem pojęcia aż do dzisiaj.
      We wspomnianym tvn24 prowadzący pan redaktor z prowadzącą panią redaktor tradycyjnie kończą czytać newsy i przechodzą do tradycyjnego dowcipu, pan redaktor czyta coś kończąc zdanie bardzo przesadzonym amerykańskim akcentem jakiego Robert De Niro z Taksówkarza by się nie powstydził. Zaskoczyło to panią redaktor, która ze swadą rzuciła: Niezły akcent!! Na to pan redaktor z gracją jak na redaktora tej stacji przystało odpalił: Redakcyjny forfiter tak mi doradził! Drapałem się po głowie czymże jest ten forkfiter. Teraz już wiem że był to docip. Ha ha ha... Uhahałem się jak z Karola Strasburgera z familiady....
      Teraz wiem jaki dowcip opowiadają sobie na salonach warszawy... pozazdrościć
      • bezzebnypirat Re: to to był żart??? 07.01.11, 07:12
        Szczerze wspolczuje.
    • mart44 Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest aut... 06.01.11, 21:34
      autora zjadł krokodyl, a film w sieci umieścił ktoś, kto w opuszczonym kajaku znalazł kamerę, ot i rozwiązanie zagadki
    • johnny_english dlaczego Vadim Makarenko jest idiotą? 06.01.11, 21:36
      dlaczego Vadim Makarenko jest idiotą? bo jest wytworem marketingowym GW...
      • arthur_be Re: dlaczego Vadim Makarenko jest idiotą? 06.01.11, 21:45
        ;) nice shot
    • decyl Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest aut... 06.01.11, 21:44
      chcąc odnaleźć autora z jackowa, nie można apelować na łamach gazeta.pl ani pochodnych agory, bo dla wyznawców PiS (a jak mnie wiadomo większość w USA jest za PiS) to agora to szatan i piekło (piecze cały czas).
    • tojakierowca_bombowca Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 06.01.11, 22:14
      Forfiter jest już passe od 100lat
    • pokemon77 Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest aut... 06.01.11, 22:26
      predator... ku......
    • tamiko Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest aut... 06.01.11, 23:16
      Rozwiązanie jest oczywiste. Filmujący Gary oraz operator wiosła i kurczaka zostali zjedzeni przez krokodyla, który następnie umieścił filmik na jutubie. Nie zgłasza się na apele, bo wie, że i tak nic by mu z tego nie przyszło.
    • omniasol Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest aut... 07.01.11, 00:38
      "Gary rajt", "Gary muw aut" ???

Od kiedy to angielskie "have got to" jakkolwiek by nie bylo skrocone po angielsku (gotta) i zaprawione ponglishem pisze sie Gary???

Fajnie ze sie pan redaktor nasmiewa ale by sie pierw sam troche angielskiego poduczyl.
      Albo do laryngologa
      • grundol1 Gary muw aut 07.01.11, 09:07
        Wpisz z łaski swojej "Gary muw aut" do google, może wtedy zrozumiesz dlaczego autor napisał to jak napisał.
    • shroeder1970 Jest jeszcze jeden wariant: 07.01.11, 01:02
      Autor jest poszukiwany przez organa ścigania lub matkę jego dziecka i woli machnąć ręką na sławę niż uganiać się z w/w po salach sądowych... bo tam nikomu wiosłem nie pacnie.
    • i_wonder Vadim, Vadim - wstydz sie ! 07.01.11, 01:35
      Amerykanskeigo aligatora od krokodyla nie odrozniasz ?
      I co to za Gary?
      "Gotta move out" - koles po prostu wymawia to jak wiekszosc przecietnych Amerykancow.
      Ale zeby to wiedziec, to trzeba tu ( w USA) troche pobyc.

Wlasnie wrocilem z FL i takch bestii tam od cholery sie wygrzewa na brzegach kanalow itp. jednak to przewaznie EITFITERY do TENFITEROW...
      rozpoznajes
      • gajowybronek forfiter 07.01.11, 02:21
        Zawsze myslalem, ze 4 feet long is 4-footer or four-footer not four-feeter (forfiter)
    • cranfan Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest aut... 07.01.11, 08:26
      Autorze... forfiter był na szczycie popularności zanim ta agencja reklamowa się nim zajęła. Jednym z podstawowych zadań dziennikarza jest zebranie materiałów. Tutaj z tym kiepsko: nie ma autora filmiku tylko tysiąc głupich wymysłów (tekst o sprawach sądowych, które by wytoczył powaliły mnie na podłogę), podano nieprawdziwą historię popularności forfitera. Jedyną prawdziwą informacją jest, że filmik istnieje w internecie i że produkowane są koszulki z nadrukiem krokodyla. Czytanie całości to strata czasu.
    • guest077 Re: Dlaczego Forfiter jest sierotą - gdzie jest a 07.01.11, 09:30
      Z całego łamania angielskiego przez polonusów, zawsze najbardziej bawiło mnie właśnie jak oni zamieniają T na R (Gara muwałt, Kanerikat itp.:-)))
      • gajowybronek Re: Guest Dickhead 07.01.11, 21:39
        Z całego łamania angielskiego przez polonusów, zawsze najbardziej bawiło mnie właśnie jak oni zamieniają T na R (Gara muwałt, Kanerikat itp.:-))).......durniu gdybys mieszkal w USA to by cie to nie bawilo......bo amerykanski-angielski to nie te klocki ktore was ucza w szkole.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka