Dodaj do ulubionych

Tusk zrobił mnie w konia

09.01.11, 14:13
Młody człowieku !
W 1999 roku zachowałeś się niegodnie , egoistycznie , mimo ,że 'pod przymusem'. Otóż każdy chce mieć coś własnego ale nie każdy 'kosztem innych'. Ty i OFE ograniczyły pieniądze w ZUS wymuszając dotację z budżetu , zatem na to Twoje OFE kasę dałem m.in. JA !!!Można się też zastanawiać czyje te odłożone składki są ???? W jakielś części moje , trochę Twoje i po trochu innych z filaru I-ego. Zachowałeś się samolubnie , odseparowałeś się od reszty Społeczeństwa bo Państwo Buzka postanowiło Cię przekupić ! Korupcja polityczna !

Jak analogia nasuwa mi się ucieczka Jareckiego na Bornholm MiGiem z powodów ekonomicznych ....tam były pomarańcze i nie trzeba było tak ciężko pracować jak w Polsce.
Poucz się trochę młodziku jeszcze zanim zaczniesz uzewnętrzniac swoj stosunek do starszych.Nie miałeś prawa obniżać im emerytury.
Obserwuj wątek
    • grisza14 Tusk zrobił mnie w konia 09.01.11, 14:15
      Tusk wszystkich zrobi w konia, bo jest marionetka w rekach Jana Krzysztofa Bieleckiego.Lewandowski, Balcerowicz - daj pan spokoj panie Pendel.
    • pzgr Re: Tusk zrobił mnie w konia 09.01.11, 14:24
      Stary człowieku,
      Czyżbyś z demencji pragnął uczynić cnotę?
      • m-kow Re: Tusk zrobił mnie w konia 09.01.11, 20:54
        Nie z demencji. Z tęsknoty. Za takim państwem co wie lepiej i furda tam umowy. Za takim państwem, co tam trzeba było ciężko pracować :-) ( chociaż nie pamiętam jakoś jako dzieciak ani tej ciężkiej pracy, ani jej owoców, no ale ważne było że się w tempie na akord woziło piach z jednej kupy na drugą i z powrotem ), za takim państwem co nie psuło człowieka ani pomarańczami ani charakterystycznym dla dorosłego człowieka zmuszaniem go do dbania samemu o własną przyszłość. To nie demencja, to coś groźniejszego...
        Piszący jest klientem Zakładu Utylizacji Szmalu i tu akurat bardzo się troszczy o konsumpcję pieniędzy obecnie "składkującego", tylko to musiał ubrać w wyższą moralność.

---
        "Statek coraz bardziej przecieka, pasażerowie jeszcze nie wiedzą, ale pierwszy oficer wie i po cichu ubiera kamizelkę ratunkową. Żeby pasażerowie nie zauważyli nalewającej się wody, to przelewa ją z sali balowej do maszynowni (czyli środki z OFE do ZUSu)." K. Rybiński
    • kaszebe12 Dajcie sobie spokoj... 09.01.11, 14:25
      Jeszcze nie zrozumieliscie , ze "robienie w konia" jest skladowa pracy kazdego zawodowego polityka ? -Idzcie ,owce,do nastepnego glosowania...
    • rodzaj_konta Wyliczanki 09.01.11, 14:26
      Drogi menuecie, to ty zachowałeś się samolubnie i całe twoje pokolenie nie zapewniając odpowiedniej ilości rąk o pracy = urodzonych bachorów.
      Reforma 1999 to desperacka próba ogarnięcia sytuacji w starzejącej się w tempie światła Polsce.

I żeby była jasność to że ciebie okradli z emerytury komuniści nie znaczy, że masz prawo okradać kolejne pokolenie i liczyć na to że będą bez słowa na ciebie tyrali.
      • menuet1 Re: Wyliczanki 09.01.11, 14:41
        Chyba nie zrozumiałeś do konca....częśc składki idzie do prywatnej firmy niby w depozyt ale bez gwarancji , w to miejsce do ZUS wchodzi budżet , zatem czy to jest w porządku? To tak jakbym od sąsiada pożyczał po to by wpłacać na lokatę !!! Bzdurna ekonomia ! Ten mechanizm działa przy każdej prywatyzacji ....najpierw jest dofinansowanie z budżetu a potem sprzedaż w prywatne ręce. Tak było ze spółkami stoczniowymi kiedy to dotacjami karmiono prywatne spółki , tak teraz dziele się z 'Kolejkami linowymi' za nasze pieniądze wyremontowanymi , tak było z bankami ,które teraz nas łupią bo są prywatne .itd. itd.
        • sir_fred Re: Wyliczanki 09.01.11, 17:22
          A wie pan co? Idąc pana tokiem rozumowania: dlaczego oczekuje pan, że z moich bieżących składek ma być wypłacana pańska emerytura? Nie mogę odłożyć więcej na swoją emeryturę, bo rząd "pożycza" część mojej składki, by wypłacić emeryturę właśnie panu.
          Można też zadać pytanie: dlaczego pożycza, skoro powinien mieć ogromne rezerwy - przecież przez lata PRL-u mieliśmy pełne zatrudnienie i bardzo młode społeczeństwo - przy takiej proporcji pracujących do emerytów, powinny być w ZUS-ie wielkie nadwyżki... Czyżby pan menuet i jemu podobni przejedli te składki?

Sam pan widzi, że można się tak przerzucać pretensjami aż do całkowitego absurdu.
        • nuvolari4 Re: Menuet - TY stary esbeku ! 09.01.11, 18:47
          MEnuat ty stary esbeku - Wpierdzielaj tynk ze sciany, wara ci od naszych pieniedzy w ofe !!!! obudzcie sie ludzie. cala platforma rzadza przekreciarze, esbecja i lewi biznesmeni. oszukuja nas co krok, okradaja nas i nasze dzieci. kant granda i propaganda !
    • drmuras Tusk zrobił mnie w wuja 09.01.11, 14:31
      Nie martw się na pewno wkrótce pojawią się nowi ambitnie dziennikarze którzy ci wytłumaczą że tak trzeba i tak na prawdę to wina PISu
    • chaot smieszy mnie to ujadanie 09.01.11, 14:35
      smieszy mnie to ujadanie jaki to jest Tusk zly. Nagle okazuje sie, ze Tusk oszukal ludzi, ale pismak Wyborczej nie widzi innych niedotrzymanych obietnic wyborczych. A jezeli wracac do czasow AWS-UW, którą on tutaj przywołuje, to może odświeży on sobie pamięć. Bo wtedy w reklamach obiecywano, ze emeryci beda lezeli na plazach na Karaibach... po latach ile te obietnice okazaly sie warte to niech kazdy sobie odpowie.
    • alakyr Biedny redaktorze. 09.01.11, 14:43
      Wiesz ilu wyborców ma Platforma? Powiedzmy 34 mln. upawnionych, frekwencja 60%. Z tego Platforma jakieś max 35%. To ile to bedzie, ok. 7 mln.
    • susenka Panie pismaku najpierw policz. 09.01.11, 14:57
      W 1999 r., po wejściu w życie ustawy o OFE, wykładowca wydziału informatyki Wojskowej Akademii Technicznej , opierając się na ówczesnych założeniach ustawy, danych GUS oraz przewidywaniach demograficznych zadał podchorążym zadanie: po ilu latach system OFE będzie samowystarczalny, tzn. odprowadzone składki będą pokrywać zobowiązania wypłacania emerytom świadczeń w zakładanej wysokości. Wyszło, że dopiero po 153 latach. Oznaczało to, że przez te lata budżet państwa będzie musiał dopłacać do OFE, o ile nie zmieni się parametrów systemu. Twórcy ustawy przewidywali, że po około 40 latach przy przelewaniu na konta OFE zysków z prywatyzacji (a dlaczego nie na rozwój?). Z dwojga złego wierzę podchorążym. W minionym tygodniu Hanna Gronkiewicz Waltz w jednym z wywiadów radiowych powiedziała, że mając do wyboru OFE lub ZUS (ustawa taką możliwość stwarzała dla pewnej grupy wiekowej) wybrała ZUS bowiem, jak stwierdziła, doskonale zdawała sobie sprawę, że w jej przypadku system OFE jest nie do przyjęcia. A na koniec małe pytanie: w którym z funduszy pracuje jedna z autorów systemu OFE pani Ewa Lewicka i dlaczego popiera ten system.
    • 25cz Tusk zrobił mnie w konia 09.01.11, 15:11
      Problem polega na tym, że emerytury zawsze są wypłacane z budżetu państwa i jeśli państwo zbankrutuje, to emerytur nie będzie, niezależnie gdzie były odprowadzane nasze pieniądze.Mętlik w głowie powstaje, gdy przy próbie opisania rzeczywistości posługujemy się mitami i stereotypami.Składka emerytalna tak na prawdę, powinna się nazywać podatkiem emerytalnym.Smutne jest, że nawet młodzi dobrze wykształceni ludzie popadają w kiczowatą demagogię.Argument, że nie będę głosował na Tuska, jest dziecinny, równie dobrze można wykrzyczeć, że już nigdy nie będę na nikogo głosował.Mimo naszych pąsów i dąsów, problem będzie musiał być rozwiązany, nie koniecznie tak jak byśmy sobie wymarzyli.
      • lokator_wawelu Demokracja jest, wolno mi? 09.01.11, 17:51
        Nie będę głosował ani na PO-PiSowych złodziei, ani na populistyczne SLD, zagłosuję na Palikota, bo tylko on jest charakterny pośród tego morza osłów i sprzedawczyków.
        • moherowe_bydle Re: Demokracja jest, wolno mi? 10.01.11, 09:48
          lokator_wawelu napisał:

> Nie będę głosował ani na PO-PiSowych złodziei, ani na populistyczne SLD, zagłos
          > uję na Palikota, bo tylko on jest charakterny pośród tego morza osłów i sprzeda
          > wczyków.
          ===================================================
          oho, razwiedka juz zaczyna lansować Palikota. W najbliższym czasie lans się nasili bo nie po to na niego postawili żeby mieć tylko ten 1 czy 2 %
    • helguera co powoduje w gazecie strach przed PIS-em 09.01.11, 15:27
      redaktorek szczery aż do bólu.Pisze żegnaj PO ,ale nie może być pewny ze mu na to pozwolą.W gazecie są za PO tylko i wyłącznie z tego powodu że ta partia moze wygrac z PIS-em.Jak ''urośnie''czerwonym z SLD to w gazecie wrócą na swe naturalne pozycje i bedą głosować za postkomunistami.Warunek jest jeden postkomuniści muszą wygrać z pisiorami.Na tym strachu przed pisiorem korzysta PO od dawna,czasami wyraza wdzięczność a to chocby orderem prezydenta czy zaproszeniem też prezydenta skierowanym do innego prezydenta winnego tragedii wielu Polaków a w pewnych kregach zwanym człowiekiem honoru.Gdyby Samoobrona była jedyna partia ktora mogłaby wygrać z pisiorami to miałaby pelne poparcie gazety.Warto zaauważyć że dopiero teraz gdy SLD rośnie poparcie a w PiS-ise jest podzial gazeta nieśmiało zaczyna dostrzegac że jest innaczej niż Tusk to nam przedstawia.
    • jerzykrajewski7 Tusk mądrze robi 09.01.11, 15:38
      Małe i średnie firmy handlowe i produkcyjne padają jak muchy. Bezrobocie rośnie. Dług publiczny też. Rządzą wielkie ponadnarodowe banki komercyjne, firmy ubezpieczeniowe i sieci handlowe. Ich szefowie odgrywają coraz większą rolę w naszej gospodarce i państwie. Dziś są gotowi wywrócić rząd Donalda Tuska, bo ośmielił się naruszyć ich interesy.

Poza granicami naszego kraju zapada wiele ważnych dla nas decyzji, np. o tym, jakie towary znajdą się na półkach sklepów i będziemy mogli je kupować, którzy producenci dostaną kanały dystrybucji swoich towarów i dostaną kredyty na finansowanie swojej działalności.

Lokalni politycy, wybrani w wyborach, mają coraz mniej do powiedzenia.

Świetnie pokazuje to przykład Węgier.

Węgierski parlament zdecydował nałożyć podatek na wielkie koncerny, a te poskarżyły się władzom swoich krajów, które zaczęły wywierać nacisk na "suwerenne" Węgry, by zmieniły decyzję w sprawie podatku.

Podobnie dzieje się w Polsce.

Rząd Donalda Tuska chce ograniczyć wpłaty do OFE, więc globokoncerny podniosły krzyk, rzuciły do walki zależne od nich "autorytety".

Na polu walki znowu stanął Leszek Balcerowicz, którego Forum Obywatelskiego Rozwoju wspierane jest pieniędzmi globokoncernów. W "Gazecie Wyborczej" skrytykował rząd Donalda Tuska za zamiar obniżenia wpłat do OFE.

Powszechne Towarzystwa Emerytalne, których właścicielami są w większości zagraniczne banki i firmy ubezpieczeniowe, to pomysł m.in. Leszka Balcerowicza.

Są kosztowne i generują olbrzymie długi publiczne.

Jako społeczeństwo pożyczyliśmy na rynku finansowym 208 mld zł, emitując obligację na tę kwotę. Od tej olbrzymiej sumy cały czas płacimy odsetki. W 2011 r. wyniosą one 10-11 mld zł.

I tę olbrzymią kwotę oddaliśmy we władanie zagranicznym instytucjom finansowym, właścicielom PTE, by decydowały, które firm dostaną pieniądze na rozwój, bo OFE kupia ich akcje, a które nie dostaną.

Pozwoliliśmy więc obcym kontrolować nas za nasze pieniądze, które sami pożyczyliśmy.

I jeszcze zapłaciliśmy obcym kilkanaście miliardów złotych prowizji.

Dziś ci obcy mają nasze pieniądze, by opłacać lobbystów i media, by wspierały ich interesy przeciw naszym interesom - interesom polskiego społeczeństwa.

Są gotowi wywrócić rząd Donalda Tuska, bo ośmielił się naruszyć ich interesy.

Jerzy Krajewski
      • pzgr Re: Tusk mądrze robi 09.01.11, 18:53
        A Szanowny Pan to chyba poczęstował się proszkami Jarosława K.
        Tymi, od których paranoicy dostają skrzydeł.
        • alakyr Re: Tusk mądrze robi 09.01.11, 20:09
          A co ma do tego Jarosław K. Jeżeli masz inne zdanie podyskutuj, masz z czym.
    • same.zalety Tusk zrobił mnie w konia 09.01.11, 16:10
      Tusk zmianą w OFE mnie zupełnie rozczarował i więcej na niego nie zagłosuje. Z braku lepszego wyboru mój głos dostanie Palikot-przynajmniej istnieje cień szansy, że zrealizuje liberalny światopoglądowo program. Na PO od dawna nie liczę w tej kwestii:/

Czy elektorat Tuska to są rolnicy, policjanci i inni beneficjenci przywilejów za które płacę? Wątpię, Tusk powinien sobie porządniejsze sondaże zrobić, naprawdę...

W kwestii OFE:
      Reforma 1999 została wprowadzona, bo z powodu marnej demografii ZUS by się prędko posypał. I zasada była taka: trochę kasy na ZUS, żeby było na emerytury dla tych, którzy wpłacali do ZUS i trochę na OFE, żeby się pomalutku z tego systemu wycofać i żeby się kolejne rządy nie musiały tym tematem martwić. Twórcy reformy dobrze wiedzieli, że ZUS nie da rady finansowo przekazywać pieniędzy do OFE i że budżet będzie musiał się dokładać i zapisali konkretne reformy, które dałyby oszczędności, które prawie 2-krotnie pokryłyby, to co budżet musiał wpłacić do ZUS/OFE. Ale nasi dzielni politycy ich nie zrealizowali, a teraz korzystają z niewiedzy Polaków na ten temat i się głośno skarżą ile to OFE nie kosztuje budżetu państwa. A nie kosztowałoby wcale, gdyby się panowie politycy wreszcie zabrali za reformy.

Zmiany w OFE są po to, żeby nie przekroczyć w progu w przyszłym roku i nie realizować nieprzyjemnych reform, nie ma to nic wspólnego z "dobrem przyszłych emerytów"...

• miroskom Pendel idioto - na emeryturę oszczędzaj prywatnie 09.01.11, 16:26
      Jak Pendel chce mieć prywatne i własne pieniądze, to niech odkłada do banku (nawet w Szwajcarii - już można), na fundusze inwestycyjne, inwestuje w nieruchomości, złoto, akcje na giełdzie, a niech nie płacze że ktoś mu zabiera OFE.
    • jacmenos Tusk zrobił mnie w konia ? 09.01.11, 17:25
      trzeba mieć naiwność dziecka , żeby wierzyć iż państwo zapewni nam godziwe emerytury !
      Wystarczy minimalna wiedza ekonomiczna i znajomość prognoz demograficznych by wiedzieć ze jedynie cud może zapewnić nam "normalne" emerytury . Politycy od ładnych paru lat nie przyznają publicznie ,że ZUS i KRUS splajtowały !
      Temat należy postawić następująco : Rząd , który tego nie uświadamia obywatelom robi ich w konia !!!
      Ale to jest na rękę obecnym 35-letnim emerytom ...
    • majchrzakj Tusk zrobił mnie w konia 09.01.11, 18:22
      Ja tez zegnam sie z Tuskiem. Mnie co prawda nnie zrobil w konia, jestem tylko w ZUS-e, z racji wieku. Wkurza mnie niechec do reformy systemu emerytalnego, bylejakosc ustaw wprowadzanych przez rzad do sejmu. Sorry, panie Donaldzie wysiadam z tego pociagu.
    • 1sz-truten Tusk zrobił mnie w konia 09.01.11, 18:36
      I jak tu powiedziec w porzadku gosc ??
    • snowbird1 Nikt po panu plakac nie bedzie 09.01.11, 18:41
      "kto sie przez ksiedza wypisuje z kosciola
      ten nie rozumie po co do kosciola nalezal"
      (---)
      Zegnamy bez zalu
      Zyczymy szczescia w nowym kosciele !
      (ciekawe jak szybko przyjdzie otrzezwienie)
    • okalewiec Tusk zrobił mnie w konia 09.01.11, 18:52
      Po co malować coś co jest zepsute bez reszty. Reformę emerytalną trzeba zrobić od początku. Stare emerytury waloryzować kwotowo. ZUS powinien gromadzić składki tylko na emeryturę minimalną, czyli wszyscy płacą składkę od minimalnego wynagrodzenia.Kwotę którą pracodawca dopłaca zatrudnionemu do składki naliczać również od pensji minimalnej, co spowoduje potężne oszczędności w budżecie państwa,bo państwo i samorządy to wielki pracodawca , a resztę tego co idzie do ZUS zatrudnieni niech wpłacają do drugiego filaru.Znikną wtedy problemy z OFE, a trzeci filar umrze śmiercią naturalną.Taka reforma spowodowałaby że zatrudnieni nie pytali by pracodawcy czy składka jest naliczana od wynagrodzenia minimalnego czy od rzeczywistego (zaryzykuję, tak jest w połowie prywatnych firm) a ZUS niech ujawni jak to jest naprawdę . Ktoś powiedział że "jeżeli większość łamie prawo to prawo to należy zmienić".
    • nex_us Tusk zrobił mnie w konia 09.01.11, 19:13
      Do banku odkładać redaktorze jak już taki zapobiegliwy jesteś i o przyszłości myślisz.

Co daje OFE czego nie może dać regularnie odkładana cząstka zarobków?
    • ajakzupa z koniem 09.01.11, 19:36
      Z koniem się będziesz kopać, propagandzisto prorządowy?
    • trajkotek odważne i ważne wyznanie 09.01.11, 19:56
      to drugie odważne wyznanie człowieka Gazety jakie ostatnio odnotowuję...
      taki, jakby komingałt, trnswetyszyn, czy cuś ...
      jesteśmy z Panem - znowu oszukani!

• martusia_krolowa_polski Re: odważne i ważne wyznanie 09.01.11, 23:18
        trajkotek napisał:

> to drugie odważne wyzn
        > anie
        człowieka Gazety jakie ostatnio odnotowuję...
        > taki, jakby komingałt, trnswetyszyn, czy cuś ...
        > jesteśmy z Panem - znowu oszukani!

"Bronisław Wildstein zdemaskował mnie w "Rzeczpospolitej" jako onanistę."

Faktycznie trzeba mieć odwagę żeby zaczepić Wildsteina.
        Kiedyś nieopatrznie, Na Salon24 u Igora Janke, napisałem Wildsteinowi zże nie podoba mi się jego książka, która tam wtedy "leciała" w odcinkach, bo pełno w niej błędów gramatycznych.
        "Miszcz" Wildstein zareagował i odpisał mi ze jestem "funkcjonariuszem", co prawda nie dodał czego.

No to ja go zapytałem jak to jest że przez 30 lat nie rozpoznał że jego najlepszy kumpel - Maleszka jest funkcjonariuszem SB, a mnie rozpoznał po jednym wpisie.
        Niestety, II Wyspiański czyli pan Wildstein Bronisław nie zdążył odpowiedzieć na moje pytanie, bo wcześniej pan Igor Janke wraz z małżonką, skasowali bez pytania mój blog razem ze wszystkimi komentarzami, pytaniami i odpowiedziami.

Zapytasz trajkotku gdzie tu odwaga, przecież skasowali "tylko" blog?
        No tak, ale wtedy nie wiedziałem że tak zareagują. Mogli przecież hmm... na przykład zabić?

• pani_bozia Re: odważne i ważne wyznanie 10.01.11, 15:48
          dobre
        • trajkotek Re: odważne i ważne wyznanie 10.01.11, 22:20
          "Zapytasz trajkotku gdzie tu odwaga, przecież skasowali "tylko" blog?
          No tak, ale wtedy nie wiedziałem że tak zareagują. Mogli przecież hmm... na przykład zabić? "

- acha, jak w Łodzi ...
          boleję nad tym, że TAKIE RZECZY nam się przytrafiły.
    • mozart Tusk nie zrobił mnie w konia 09.01.11, 20:07
      bo pracuje za granica, na stale. Widze jednak co sie dzieje, i noz mi sie w kieszeni otwiera. To jest nie do pomyslenia, zeby rzad w cywilizowanym kraju zabieral ci dobrowolne skladki na emeryture!
      • trajkotek nie do pomyślenia ... 09.01.11, 20:32
        a jednak!
        Jest niewolnicza pokora w narodzie, nie zabiły jej jakieś wolnościowo-patriotyczno-sentymentalne powiewy ...
        Mięso nie myśli, mięso nie buntuje się przeciw dobrym panom.
      • zbychuk Re: Tusk nie zrobił mnie w konia 09.01.11, 23:18
        Kompletnie nie rozumiesz tego co sie dzieje w Polsce. OFE nie jest i nigdy nie bylo dobrowolne. Dobrowolny to jest trzeci filar a nie OFE. Jedyne co mogles to wybrac kto bedzie tymi pieniedzmi zarzadzal. Firma, ktora wybrales, dostawala pieniadze i jakos je miala inwestowac. W praktyce inwestowali praktycznie (ponad 60%) w obligacje skarbu panstwa, czyli ta firma liczyla na zyski wyplacone przez panstwo za te obligacje.
        Teraz te 60% dostaje bezposrednio ZUS a panstwo gwarantuje, ze wyplaci z odsetkami, wiec jaka jest roznica?
        Pozostale 40% bedzie nadal w OFE i firmy beda je inwestowaly na gieldzie.
        I w OFE i w ZUS kazdy ma indywidualne konto, wiec nie rozumiem na czym ma polegac ta wirtualnosc w ZUS i niewirtualnosc w OFE.
    • klarneta8 Nawet jestes podobny do konia,zycze ci IV RP 09.01.11, 20:32
      DUBIENIECKIEGO i Napieralskiego.
    • superekolog Żegnaj PO. Ukradłaś OFE. Nie zagłosuję więcej! 09.01.11, 21:02
      Żegnaj PO. Ukradłaś OFE. Nie zagłosuję więcej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka