Dodaj do ulubionych

Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z...

18.01.11, 17:10
Nie pozostaje nam nic innego jak bombardowanie Moskwy. Wyślemy samoloty (wszystkie dwa) i po sprawie.
A swoją drogą ilość głupstw jakie w tej sprawie wygadują pozornie rozsądni ludzie jest niebywała.
Obserwuj wątek
    • margietlaan Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 17:16
      Mając do wyboru PO i PiS,naród zawsze wybierze PO.Ale mając do wyboru PiS i "Ruskich" naród nie wybierze "Ruskich". Standardów. Zaprezentowanych nie tylko asymetrycznością raportu MAKu.I politycy rządzący nie powinni wpychać narodu do takiej "alternatywy". Zdaje się,że w końcu to zrozumieli. Najwyższy czas.
      • rozenek_taki Dlaczego idioci mówią w imieniu Polaków? 18.01.11, 17:55
        A swoją drogą ilość głupstw jakie w tej sprawie wygadują pozornie rozsądni ludzie jest niebywała.

Dlaczego ci idioci z PiSuaru mówią w imieniu wszystkich Polaków? Kto im dał do tego upoważnienie? Wyborcy?
        Paranoja to mało powiedziane!

• ciociolina Wstyd i przerażenie 18.01.11, 23:06
          Tak ogólnie to wiedziałam, że PiS jest partią populistyczną i demagogiczną, ale takiego festiwalu agresji i nienawiści, a jednocześnie pychy i zadufania oraz przekonania o własnej nieomylności jak w wykonaniu posłów PiS na tramsmitowanym przez TV wspólnym posiedzeniu komisji sejmowych - nie spodziewałam się. Przecież te posłanki Kempa, Wiśniewska, Mazurek zachowują się jak wściekłe, które w dodatku połknęły jedynie słuszną prawdę i plują ta "prawdą" jak jadem żeby wręcz uśmiercić przecwnika. Nie wspomnę już o niejakim Macierewiczu (któremu zresztą dzielnie wtórował jakiś poseł Zieliński), bo ten jest powszechnie znany z psychopatycznej osobowości, ale jego bezczelne, obraźliwe insynuacje, a także notoryczne odszczekiwanie się bez udzielenia głosu pisowskich pań posłanek, wymagały - moim zdaniem - bardziej zdecydowanej reakcji posła prowadzącego obrady. Największa jednak żałość zbiera mnie i dostaję wręcz gęsiej skórki kiedy pomyślę, że jest w naszym kraju wcale niemała grupa ludzi, którzy akceptują te poglądy i postawy, jakie prezentują wymienieni wyżej posłowie i posłanki PiS. Niestety, ci ostatni nie są bynajmniej tylko pacjentami, którzy wymknęli się z jakiegoś zakładu psychiatrycznego lecz reprezentują - mniej więcej - jedną piątą Polaków. I to jest dopiero największy dramat - wstyd i przerażenie zarazem.
          • nerwus0 Re: Wstyd i przerażenie 18.01.11, 23:08
            BRAWO, BRAWO. Podpisuję się pod tym.
            • andrzej554 Re: Wstyd i przerażenie 18.01.11, 23:25
              Ja również!
              Jak długo jeszcze banda oszołomów od wodzusia będzie wykorzystywać tragedie narodową do pokazu swojej "siły"?
              Czas na mocniejsze środki uspokajające panowie doktorzy.
              • rozenek_taki Re: Wstyd i przerażenie 19.01.11, 02:30
                Mnie się widzi, że osobnicy Kempa i reszta działają na bezpośrednie polecenie wodza ich sekty. Wódz natomiast w obawie o nowe fakty obciążające, tak jego jak i brata, odpowiedzialnością za śmierć tych 95 osób próbuje zagłuszyć jakiekolwiek rozsądne głosy.

Myślę, że pokrywa się to z jego poważnymi wyrzutami sumienia - stąd leczenie farmakologiczne!

• zwf Re: Wstyd i przerażenie 19.01.11, 09:54
                  Nihil novi sub sole. Złodziej zawsze najgłośniej krzyczy: "Łapać złodzieja"...
    • zwf Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 17:17
      Tak po ludzku żal mi tych kontrolerów. Ależ mieli pecha! Co prawda żyją, ale mają przechlapane do końca zycia, bo prawdziwi Polacy im nigdy nie odpuszczą...

Zauważyliście, że caryca Anodina ma większy pierścionek niż sam B16? Ale on ma za to ładniejszą sukienkę. I szalik śliczny. I fikuśną czapeczkę.

PS Podobno aktualna stolica Polski Watykan ujawniła, że JPII miał więcej kochanek niż sam Berlusconi, ale nie jest to przeszkodą dla beatyfikacji, bo nic nie wiedział o swoim drugim życiu:)
      • lolopiekny a matka już z Heńkiem wróciła czy 18.01.11, 20:26
        jeszcze stoją po wódkę w sklepie ? lepiej luknij przez okno bo potem się żalisz jak cię przy internecie widzi to go bierze wnerw. Przylej psu zrób coś konstruktywnego a nie tylko Heńka stresujesz.
    • lovtza Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 17:26
      Troche sie interesuje lotnictwem i cos wam powiem :) to nie jest przypadek ze ten samolot spadl :) bo spadnie i nastepny, gdyz w wojsku jest po prostu samowolka, nie przestrzega sie nic to samo w CASA ona po prostu opadla bo nie kontrolowali wyskosci i tyle rozdarla sie o szyne. Tutaj taka sama sytuacja nie powinni ladowac oni sa kapitanami i oni maja podjac decyzje, przeciez to oczywiscie ze takie warunki podczas lotow LOTu sie zdarzaja i to dosc czesto ale tam nikt nie spada bo ? bo w LOTcie przestrzegane sa najwyzsze normy bezpieczenstwa a nie general co wchodzi do kabiny pilotow i mowi ze musza wyladowac, kabina powinna byc zamknieta i to pancernie gdyz uniemozliwia to przejecie samolotu. To jest ksiazkowy przyklad jak mozna wszystkie zasady zlamac. U ruskich zawsze byl balagan to samo i tu bylo ale to nie ich wina. Nie lubie ruskich strasznie za komune ale w tym wypadku nie ma co sie ich czepiac.
      • trzy.14 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 19:14
        Nic dodać, nic ująć!

Natomiast w artykule kuriozalne jest stwierdzenie dotyczące wysokościomierza barycznego:
        "Prawdopodobnie został zresetowany przez pomyłkę przez członka załogi."

Zresetowanie tego przyrządu może mieć dwa wyjaśnienia
        1. Albo załoga była niewyszkolona lub działała w wyjątkowym stresie,
        jaki byłby usprawiedliwiony jedynie w warunkach wyższej konieczności, np. pożaru, awarii silników, wycieku paliwa etc.
        2. Albo wyłączyła wysokościomierz świadomie, żeby oszukać TAWS

Głosuję za opcją nr 2.
        • rozenek_taki Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 19:29
          Co to jest resetowanie? Kiedyś w Wolsce dużo mówiło się o ofsecie a teraz o resecie ... we łbie się już od tego lasuje!

• radocha1 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 19.01.11, 00:03
            No patrzcie, jaki ze mnie odkrywca!!!
            pl.wikipedia.org/wiki/Lotnisko_wojskowe_Smole%C5%84sk-Siewiernyj
            W minutę odkryłem, że radar RSP-6M2 numerze fabrycznym 9672, wyprodukowany w 1989 - ma błąd pomiaru w pionie 300m.
            O czym wszyscy wiedzieli - tylko nasi eksperci teraz nie wiedzą.

I zastanawiają się - dlaczego wieża nie ostrzegła, że są 30 m za nisko albo za wysoko.
            I nie zastanawiają się, dlaczego procedura podejścia składa obowiązek kontroli wysokości na nawigatora w samolocie.
            I pewnie raptem teraz nie wiedzą, że błąd pomiaru barycznego to ok 3m a radiowysokościomierza - 60 cm a nie 300 m.

Co ciekawe -pan redaktor tez się nie zastanawia i wujaszka gugle nie zapyta - co zajmuje ok 2 min.
            Najwyraźniej poświęcenie 2 min na przygotowanie się do pisania artykułu to za dużo.

• nerwus0 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 19.01.11, 00:25
              No widzisz.Tacy to eksperci.
              Jedno pytanie: czy byś zszedł, mając tak mało informacji? Bo ja nie. Bez naprowadzania?
              W F-ie masz jeszcze katapultę, może zdążysz. Czasem strzelali b. nisko z katapulty i wyszli,
              Ale to myśliwiec.
              • nerwus0 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 19.01.11, 00:39
                Jednym z najtrudnieszych zejćć było zejście na "Reagana" w w sztormie, deszczu, widoczność 0, ponad 6 B, przy nawrocie okrętu na 235 N z 150 E. Ale nie maiałem gdzie lądować, wokół woda. Jedynie te 200 m landing area. Wtedy tylko przyrządy i wylądowałem.
                Gdybym lądował "na oko" już bym tego nie pisał.
                Pozdrawiam.
                • trzy.14 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 19.01.11, 00:57
                  Masz na mysli przyrządy w samolocie ORAZ na lotniskowcu?
    • marian391 Kompromitacji cd 18.01.11, 17:31
      Ta prezentacja nic nowego i istotnego nie wnosi. Chyba komisja ma dostęp do specjalistów znających sprzet radiolokacyjny znajdujacy się w Smoleńsku i powinna wiedzieć, że jest on nieprecyzyjny zwłaszcza w zakresie okreslania wysokości - i stąd brak ostrzeżeń. Szukanie winnych na wieży, uważam za próbę zakłamania rzeczywistości. Nie dziwi to, kiedy zastępcą przewodniczącego komisji i coraz bardziej aktywnym medialnie jest płk. Grochowski odpowiadajacy w MON od 2007r za sprawy bezpieczenstwa lotów. Czyli sędzia we własnej sprawie!!! zarzucając brak obiektywizmu MAK-owi przyjrzyjmy się i naszej komisji.
      • divak2 Re: Kompromitacji cd 19.01.11, 09:01
        "jest on nieprecyzyjny zwłaszcza w zakresie okreslania wysokości"

I stąd wymóg kwitowania wysokości przez pilota
    • zozo00 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 17:38
      A co Piloci nie wiedzieli, ze sa za nisko??????
      • q-ku piloci? wiedzieli 18.01.11, 17:47
        przecież cały czas im bębnił ten alarm terrain ahead
        ignorowali go cały czas
        • rozenek_taki Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 17:57
          Podobno szyby były zamalowane na czarno? Czy to sPiSek?

• nerwus0 Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 18:03
          q-ku napisał:

> przecież cały czas im bębnił ten alarm terrain ahead
          > ignorowali go cały czas

Przecież, nie dalej jak tydzień temu, tłukli nam do głowy, że piloci chcieli wyłączyć
          TAWS-a i pomyłkowo zmienili ustawienia wysokościomierza barycznego.
          Tu widziałem coś innego. Przestawili wysokościomierz radiowy?
          Więc albo pan z komisji nie wiedział o czym mówi (nieprzygotowany) albo
          nikomu nie zależy na wyjaśnieniu prawdy. Inna sprawa, pilot nie umie przeliczyć wysokości
          z stóp na metry i odwrotnie. To już zakrawa na całkowitą ignorancję, cyt:
          "1500 ile to jest?"

• artjomka Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 18:13
            A moze Lecho - wtedy jeszcze cieply - myslal, ze jedzie autobusem, a nie leci samolotem? A ze tyle towarzycha siedzialo w srodku zrobilo mu sie goraca, i dzielny Kaczor nakazal gienieralowi by otworzyl okno. Nawet przy uzyciu lomu albo sily (zbrojnej)!
            I taka je prawda - prawda czasu i prawda ekranu!

Pozdrwawiam wszystkich ekspertow od badn katastrof lotniczych miedzy Bugiem a Oder/Neisse!
            • rozenek_taki Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 18:19
              A ekspertów w narodzie jest nadzwyczajny urodzaj, tylko samolotu nie udało się im jeszcze wyprodukować :)

• nerwus0 Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 18:29
                Rosjanie nie podali na jakie lotnisko zapasowe ma polecieć tutka.
                Zgoda. Gdyby TU odpowiednio wcześnie odszedł, to byłby czas ustalić to w powietrzu.
                Mieli na tyle paliwa.
                • rozenek_taki Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 18:31
                  Może im się zapasy w barku kończyły i postanowili lądować?

• nerwus0 Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 18:34
                    Ze stenogramów wynika co innego.
                    • rozenek_taki Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 18:37
                      Dlaczego zarzucono wątek sztucznej mgły?

www.youtube.com/watch?v=LQF8hsitxvY
                      • nerwus0 Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 18:44
                        Zapytaj Jara i Maciorowicza.Wiesz ile ton srodka do wytwarzania sztucznej mgły (vide dyskoteki)
                        trzeba by użyć na cały Smoleńsk?
                        • rozenek_taki Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 18:49
                          Nie wiem, ale jestem pewien, że któryś z 'ekspertów' PiSuaru to doskonale wie. Gosiewska kiedyś sugerowała, że IŁ z transportem samochodów dla Kaczołapa i jego świty stworzył ta mgłę po czym odleciał zamiast lądować :)

• nerwus0 Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 18:57
                            Wiesz, oglądam teraz spotkanie w Sejmie. Jestem Polakiem i wstyd mi za niektórych durniów.
                            Tyle dobrego, że ja już nie mieszkam w Polsce. Wypowiadają się "eksperci" z Sejmu.
                            Klempa, Mularczyki.
                            • rozenek_taki Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 19:14
                              Tych ludzi ktoś wybrał :)

• nerwus0 Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 19:25
                              Samiście ich wybrali, Ja nie wybierałem!!! I wstydzę się, że Polskę reprezentują tacy durnie.
                              I dalej gra tylko o to, by oni dalej was reprezentowali.
                              A tak po prawdzie, kogo teraz obchodzi śmierć tych ludzi w Smoleńsku? Tak samo jak ich nie obchodzi KATYN. I ja sobie nie życzę, by śmierć mojego dziadka w Katyniu wykorzystywać dla partykularnych celów. Przez Jara, Klempę, Wacka-Dzierżyńskiego? PJN (Pieniądz Jest Nasz)?
                              Im wszystkim chodzi o pieniądze.
                              Ostatnie zdania nie były do Ciebie, tak w kontekscie wypadku.
                              • rozenek_taki Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 19:34
                                Spoko, ja też ich nie wybierałem - nie mam po co chodzić do konsulatu od kiedy mocno nawrzucałem tamże zatrudnionym dziwkom ...

• nerwus0 Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 19:39
                                  Słusznie, ale one niewinne.
                                  Znów teraz odezwał w TV się ten co nie pije, Dorn.
                                  To już poruta.
                                  • rozenek_taki Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 19:46
                                    A koszerną pija? Oby nie w (miejscu) pracy ...

• nerwus0 Re: piloci? wiedzieli 18.01.11, 20:43
                                      Widzisz, jak ich ruszyło?
                                      Pzdr.Nerwus
    • q-ku "bez zgody wierzy" to nie literówka 18.01.11, 17:45
      to błąd ortograficzny niewykształconego "redaktora"
      to przesada - zatrudniać kogoś takiego w gazecie
    • maciejso ort 18.01.11, 17:46
      "Najpierw ląduje polski JAK - 40 z dziennikarzami w fatalnych warunkach pogodowych bez zgody wierzy"
      • artjomka Re: ort 18.01.11, 18:16
        ......Bo wiara w nich wieksza byla, niz w Kaczorze i jewo kamandzie....

Wierzyc czy nie wiezyc - oto jest pytanie
    • dlugpubliczny Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 17:56
      Jeśli ktoś rzeczywiście jest zainteresowany faktami niech poczyta forum lotnicze.
      Powiem jedno - popatrzcie na zdjęcie - przypomnijcie sobie je podczas następnej katastrofy.

lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogolne/15-wypadki_i_incydenty_lotnicze/24626-2010_04_10_tu_154_samolot_prezydenta_rp_rozbil_sie_pod_smolenskiem-100.html
      • dlugpubliczny Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 20:13
        Mówiąc o zdjęciu miałem oczywiści na myśli zdjęcie 'dygnitarzy' z artykułu.
    • nerwus0 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 18:23
      To wszystko wygląda tak, jakby wszyscy eksperci dopiero co się urodzili.
      W ZSRR a obecnej Rosji zawsze istniał bajzel. Ludzki, sprzetowy.
      Na zasadzie "jakoś to będzie", u nas zresztą też.
      • rozenek_taki Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 18:26
        Kolejna ofiara matur Giertycha, hehe ... mgła jak PiSda na nieczynnym lotnisku, w którym remontowano stare samoloty a tu Kaczołap ze świtą przybywa w 'bombowcu' ...

• wnec2005 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 18:29
      Mnie chyba juz nic nie zdziwi w zyciu ale na komendy z jezyka angielskiego do gory!!! do gory!!! i " ziemia z przodu"!! "ziemia z przodu" pilot nic nie zrozumial, obawiam sie ze nikt na pokladzie nie znal angielskiego nie piszac juz o rosyjskim. Jezeli caly "SWIAT" to uslyszal to co tu pisac i obwiniac kogos z wierzy, zaloga samolotu jest winna i caly "SWIAT" potwierdzi ze zaloga polskiego samolotu albo byla pijana albo nie rozumiala ostrzezen.
      • bokertov1947 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 19:13
        wnec2005 napisał:
        ...caly "SWIAT" to uslyszal to co tu pisac i obwiniac kogos z wierzy, ........

Zaloga wierzyla, ze umie angielski, a wieRZa wierzyla, ze ...gawarili pa russki.........
        I tak ma "SWIAT" wierzyc!!!
        Pozdrowienia z Tel Avivu
        • rozenek_taki Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 19:28
          Pracowałem kiedyś z żydkiem od Was, który był zawodowym lotnikiem w Israel. Mówił, że prawie cała wierchuszka w armii to ludzie wykształceni w PRL-u ... Szalom!

• nerwus0 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M 18.01.11, 19:37
            Skoro takie "mołodcy", wiedzą więcej, to niech lądują. Widocznie więcej wiedzą
            o lotnisku niż my. O czym tu rozmowa.
            • rozenek_taki Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M 18.01.11, 19:39
              Siły powietrzne Israela to pierwsza klasa - dali łupnia Arabom już parę razy!

• bokertov1947 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 19:54
            ozenek_taki napisała:

> Pracowałem kiedyś z żydkiem od Was, który był zawodowym lotnikiem w Israel. Mów
            > ił, że prawie cała wierchuszka w armii to ludzie wykształceni w PRL-u ... Szalom!

Wiesz - te czasy naleza do przeszlosci. W czasach tworzenia Panstwa Israel bylo wielu wyzszych oficerow po szkolach wojskowych w Polsce i ZSRR. Ale kiedy napadnieci zostalismy przez zjednoczone sily arabskie (tak zwana wojna szesciodniowa), Israel stal sie dla tych krajow nastepnym wrogiem No. 1. I juz nie bylo wojskowych israelskich studiujacych na polskich (i innych tzw socjalistycznych) akademiach.
            Wtedy pewna czsc wyrzuconych w Wojska Polskiego oficerow osiedlila sie w Eretzu i kontynuowala sluzbe w naszej armii. Byl tam - jesli sobie przypominam byly inspektor sil powietrznych lotnictwa polskiego - mial w Polsce podwojne nazwisko. Odszedl ze sluzby w stopniu alufa (generala). Ja podczas aktywnej sluzby, i potem w rezerwie - poznalem tez paru mowiacych po polsku. Ale Ci szkoleni byli juz w Israel i USA (tak sadze).
            Bo trzeba powiedziec, ze teraz w dowodztwie armii srednia wieku wysokich oficerow jest bardzo niska. Dziadkow juz nie ma - nawet w sluzbie rezerwy.

Pozdrowienia
            • rozenek_taki Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 20:06
              To by się zgadzało, bo facio był już na wojskowej emeryturze z Isreala. Mam wrażenie, że on mówił o kadrach, które wyjechały w 1968 roku z wielką stratą dla Polski. Zresztą myśl techniczna u Was dzisiaj dość niekiepska: czołgi, "obiekty" bezzałogowe ... podziwiam, że tak mały kraj może tak skutecznie stawiać czoło ponad 100 milionom hołoty arabskiej siedzącej na złocie z ropy!

• ciociolina Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 19.01.11, 00:03
                rozenek_taki napisała:
                > ... podziwiam, że tak mały kraj może tak skutecznie stawiać czoło
                > ponad 100 milionom hołoty arabskiej siedzącej na złocie z ropy!

Nie to żebym była przeciwniczką Izraela, ale musisz wiedzieć i pamiętać, że ten "mały kraj" otrzymuje każdego roku od Stanów Zjednoczonych pomoc militarną o wartości 5-8 mld dolarów czyli znacznie więcej niż Polska otrzymała od USA podczas całego okresu "sojusznictwa i przyjaźni" w ramach NATO. Dla jeszcze bardziej "plastycznego" porównania: Polska z wielkim trudem zakupiła w USA na raty (dostawy też "na raty") 48 samolotów Phantom F-16 wartości ok. 5 mld $. Czyli tyle, ile Izrael dostaje od USA corocznie w prezencie !! Mając tak hojnego sponsora można trochę powojować, nieprawdaż?
                • nerwus0 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 19.01.11, 00:16
                  To fakt, ale piloci umieją przeliczać stopy na metry i odwrotnie.Błyskawicznie.
                  Potrafią reagować na przyrządy. Nie latają na hurra.A tam, w tutce TAWS się myli, my, nie.
                  Ułańska fantazja, a co, po nas to choćby i potop.
                  Uwżnie słuchałem tego, co było dzisiaj. Był moment kiedy 2 pilot powiedział "czy napewno" albo coś koło tego. Nie potrafie dokładnie tego powtórzyć, ale takie coś było.
        • wnec2005 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 20:28
          ma sie rozumiec "wieRZa wieRzyla ze oni kumali, a SWIATU to lata kolo wentla.
          Pozdrowienia
    • nerwus0 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 18:52
      Wyraźnie widać, że zaczęła się gra wyborcza. Kiedyś to była kiełbasa teraz katastrofa.
      Zapierd...ily obie strone i po co trzepać pianę.
      Czekam z niecierpliwością na zapowiedziane ujawnienie wszystkiego przez Rosjan.
      Potem możemy dalej dyskutować.
      • rozenek_taki Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 19:24
        Mam nadzieje, że nastąpi to tuż przed wyborami do Sejmu :)

• nerwus0 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 19:43
      Odzywają sie w Sejmie na temat katastrofy ci, którzy nie piją
      czyli Dorn i p.Kruk. Pijak będzie bronił pijaka
      • rozenek_taki Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 19:47
        W/g Kaczołapa w organiźmie Błasika wykryto "pewną niewielką ilość alkoholu" ... paradne!

• aramba Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 23:23
          No w sumie niewielką. 0,6 promila to ile to jest - duże piwo z hakiem. Jakby nie łaził do kokpitu, a wczśniej nie meldował Presydentowi, to w zasadzie nie byłoby o czym mówić.
          • nerwus0 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 23:47
            Hey,
            zauważ, że w kodeksie drogowym stan 0,6 promilla oznacza zakaz prowadzenia wszelkich
            pojazdów mechanicznych tzn. samochodów, łodzi motorowych oraz pojazdów latających.
            Tak że tłumaczenie pisuarów nie ma racji bytu. A skoro 0,6 promollowy generał chciał
            mieć zaliczony nalot, musiałby być wpisany do załogi, nieprawdaż? I być trzeźwy jak
            niemowlę. Ja też moge lecieć LOTem jako pasażer, ale to mi się nie liczy do wylatanych godzin. Chyba że było zawsze fałszerstwo po locie. I tak chyba zawsze było. Zresztą takie wnioski można wysnuć. Skoro pilot nie potrafi przeliczyć wysokości....... za mało latał, ba, nie powinien latać.
            Można mnie obudzić w nocy i muszę podać przeliczenie a nie " 1500 ile to jest?", chociażby w przybliżeniu. A nie patrzeć na swoją stope stopę i myśleć, ile to może być.
            To tabliczka mnożenia pilota, nawigatora. Jasne? Tak jest!
            • aramba Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 19.01.11, 00:32
              No właśnie o to mi chodzi. jakby sobie tam jako pasażer dwa małe piwa wypił, to nic wielkiego przeciez by nie było. Tak samo robia co dziennis tysiące ludzi w samolotach (żeby tylko tyle), ale jak sie już wybrał z "misją" do kokpitu, to już sprawy "troszeczkę" inaczej wygladały.
          • ciociolina Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 19.01.11, 00:05
            aramba napisał:
            > No w sumie niewielką. 0,6 promila to ile to jest - duże piwo z hakiem.

Powiedz to policjantowi z alkomatem oraz sądowi, na pewno wykażą zrozumienie.
            • aramba Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 19.01.11, 00:34
              Zmień nick, bo jakoś taki głupi. Poza tym, jak sie okazuje, nie podnosi to poziomu czytania ze zrozumieniem.
              • ciociolina Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 19.01.11, 00:45
                Ubawiłaś mnie. Ciociolina ma w języku włoskim bardzo konkretne znaczene. A aramba to co takiego? Jakiś zwierz morski? :))

PS
                Według zasad tzw. netykiety nicków oraz sygnaturek nie ocenia się i nie komentuje. To "licentia poetica".
                • aramba Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 24.01.11, 00:19
                  Taa, morski. Zupełnie jak kozica. Tak czy inaczej gratuluję nicku.
                  • ciociolina Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 24.01.11, 10:53
                    Czy to naprawdę takie trudne powstrzymać się od komentowania cudzego nicku? Zwłaszcza bez konkretnych argumentów.
    • nerwus0 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 19:51
      Kuźwa, tego się nie da słuchać. Z Sejmu.
      Sami "eksperci".
      To po kiego ch... jesteście w rządzie, Sejmie i nie widzicie bajzlu w Polsce?
      Znów wyjdzie na Zachodzie, że Polacy to durny naród.
      • bokertov1947 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 19:59
        nerwus0 napisał:

> Kuźwa, tego się nie da słuchać. Z Sejmu.
        > Sami "eksperci".
        > To po kiego ch... jesteście w rządzie, Sejmie i nie widzicie bajzlu w Polsce?
        > Znów wyjdzie na Zachodzie, że Polacy to durny naród.

A co tu ma do wychodzenia na Zachodzie? To juz jest dawno pewnikiem, Juz nawet nie trzeba pisac (jak za mojej mlodosci): cbdo (co bylo do udowodnienia).

Pozdrowienia z Tel Avivu!
        • nerwus0 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 20:00
          To co? Nie mam racji?
      • rozenek_taki Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 20:01
        Tak to jest gdy eksperci od lotnictwa siedzą w sejmowych ławach, a mogliby rozkręcać byznesy lotnicze, projektować samoloty, kształcić przyszłych lotników - MATRIX !!!

• nerwus0 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 19:59
      Jakoś nikt nie ma nic do dodania. My obaj dyskutujemy.
      Jak to rozumieć? Może zrozumieli, że stało się.
      Wina po obu stronach. I to jest FAKT.
      Burdel w lotnictwie(wiem coć o tym, też byłem w tej formacji), burdel w Selmie.
      Sami fachowcy, co widać.
      • bokertov1947 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 20:11
        Nerwus0:
        Nie denerwuj sie!
        Bo widzisz - jeszcze w Sejmie nie byles! ;-)))
        Ja tez bylem pilotem - co prawda w innej armii - ale wiem, ze w obecnych czasach procedury w roznych armiach sa prawie podobne. A w Natowskich - tak czy tak. I trudno mi sobie wyobrazic, ze pilot NATO nie rozumie orders po angielsku (o mowieniu w tym jezyku - to juz inna sprawa). Robiac szkolenia w USA musi sie znac angielski. To jezyk, w ktorym ci ludzie sie MUSZA porozumiec. Jak z nimi rozmawiasz, to widzisz tylko ich przynaleznosc po znaczkach na mundurach. A briefingi i tak leca po angielsku - a raczej amerykansku z wieloma skrotami kodowymi.
        Pozdrowienia
        • nerwus0 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 20:38
          Dziękuję. Ale dziwi mnie pytanie "1500 , ile to jest?"
          Przeliczanie znam na pamięć.
          To tak jak tabliczka mnożenia. Obudzą mnie w nocy i wiem.
          Ale zignorowanie TAWS-a to już błąd.
          Wyląduj na 200 m jak na lotniskowcu. Jak cię hak nie złapie. Co zrobisz? Full pover, floty zamknąć i do góry PULL UP.
          Tam nie zamknięto flottów Bez zamknięcia samolot reaguje jak krowa.
          I po zawodach. Inaczej, wiesz co będzie. Morze.
    • zwf Trupolewa 102 wysłac na Kreml... 18.01.11, 20:00
      No właśnie, Trupolewa 102 należy załadować dynamitem i wysłac w kolejną samobójczą misję, tym razem na Kreml:)
      • rozenek_taki Re: Trupolewa 102 wysłac na Kreml... 18.01.11, 20:07
        Taki jest plan - czekają tylko na odpowiednio gęstą mgłę ... AMOK !!!
      • nerwus0 Re: Trupolewa 102 wysłac na Kreml... 18.01.11, 20:11
    • antobojar Wine ponosi Jaroslaw Kaczynski, ktory zmusil Lecha 18.01.11, 20:05
      a ten z kolei, gen. Blasika... ktory ostatecznie wplywal na kapitana i jego decyzje o ladowaniu...

Wszystkie inne okolicznosci sa kontrybucja do tego wypadku.. ale GLOWNA PRZYCZYNA JEST POLITYCZNA DECYZJA SZEFA PiS-u, o tym ze ladowanie MUSI SIE UDAC...

Czy kiedykolwiek sie do tego przyzna... ?
      Dobra, nie bede was rozsmieszal...sprawa jest powazna...
      • nerwus0 Re: Wine ponosi Jaroslaw Kaczynski, ktory zmusil 18.01.11, 20:19
        Ten samolot nie miał prawa lądować w bez zezwolenia.
        To jest udowodnione.
        Ale trollowi LK nikt nie może zabronić.
        • rodzaj_konta Re: Wine ponosi Jaroslaw Kaczynski, ktory zmusil 18.01.11, 20:57
          Zakaz kontrolerów jest na tych taśmach które MAK ma teraz odegrać.

Po prostu wcześniej nie były jeszcze gotowe. Oni tam tacy zatyrani są.
          • rozenek_taki Re: Wine ponosi Jaroslaw Kaczynski, ktory zmusil 18.01.11, 21:31
            Zanosi się na kompromitację na maksa ... ciekawe co Psychopata Tysiąclecia po tym wszystkim zrobi?

• zwf Tylko szczera modlitwa może nas uratować... 18.01.11, 20:28
      Tylko szczera modlitwa może nas uratować, zatem sejm i senat powinny zwołac wspolne posiedzenie i modlić się do JPII o jakis prawdziwy cud np. zmartwychwsatnie ofiar katastrofy. Chociaz już raz się modlili w sejmie o deszcz i potem były powodzie. Tym razem JPII też mółby przesadzić i... aż strach się bać.

BTW nie rozumiem, dlaczego JPII uzdrowił jakaś francuską zakonnicę zamiast np. uchronić przed gwałtem i smiercią polską czternastolatkę? Nie lubi polskich dzieci? Czy kolejna wielka tajemnica wiary?
    • 3miastowy przyklad idzie z góry - od premiera 18.01.11, 20:35
      czepiacie sie pilotow a tu wychodzi, ze premier Tusk ( swoja droga gdzie on jest? nadal na wakacjach ) jest niekompetentny. Jeszcze kilka dni temu opowiadal bajki o konwencji chicagowskiej, o procedurze odwolawczej itp. kity. Juz wtedy widac bylo golym okiem, ze klamie. Dzis pojawila sie wypowiedz rzecznika ICAO - tu-154, ktory rozbil sie pod Smolenskiem 10 kwietnia nie byl samolotem cywilnym - to byl samolot panstwowy - jako taki NIE PODLEGA przepisom konwencji chicagowskiej...
      skoro wiec premier w takiej sprawie robi takie bledy - to jakim cudem wymagac od pilotow umiejetnosci ladowania?
      przyklad idzie z gory..... najwazniejsze jest pograc w gałe....
      • zdybka Re: przyklad idzie z góry - od premiera 18.01.11, 20:54
        Drogi 3miastowy,
        kazdy ma prawo do urlopu,takze nasz premier Tusk i ty tez,chwalic Tuska za jego
        inteligencje i umiejetnosc zachowania,prawdziwy dymlomata,
      • nerwus0 Re: przyklad idzie z góry - od premiera 18.01.11, 21:01
        Ma prawo do urlopu jak i ty.
        Chciałbym tylko wiedzieć:
        Kiedy ktoś wjedzie na czerwonym świetle na skrzyżowanie, to dobrze czy źle?
        Zabije kilkoro dzieci.
        Węic jeżeli pilot zignoruje PULL UP, a w lotnictwie to CZERWONE SWIATLO, to jest OK?
    • detrius Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 20:52
      Cytat 1: Cały czas nie ma żadnej informacji czy wyznaczono lotnisko zapasowe, mimo tego, że wieża próbuje uzyskać o tym informacje od przełożonych.
      Cytat 2: Komenda kontrolera "Horyzont" - nakazująca przerwanie próby lądowania i odejścia na drugi krąg, pada, gdy samolot znajduje się poniżej ścieżki, na wysokości 70 m
      Moze dwie uwagi:
      1) Nie jestem lotnikiem, ale przez pewien czas latalem jako flight manager na samolotach transportowych i moge powiedziec ze lotnisko zapasowe wyznacza sie nie przez kontrolera lotu (przed ladowaniem) a jak najpozniej podczas briefingu przed startem. Ma byc wyznaczono przynajmniej 2 takich lotniska. O odejsciu na lotnisko zapasowe jako rownierz na jakie decydue tulko I wylacznie dowodca SP.
      2) 70 m wysokosci to chyba wystarczajaco duzo zeby przerwac znizanie I odejsc albo na drugie okrazenie albo na lotnisko zapasowe. Zeby sie tylko naprawde chcialo. Przykladowo jednego razu dowodca naszego SP (IL-76TD) wykonal taki manewr na wysokosci okolo 5 metrow (prawie touch-and-go) przy widzialnosci pionowej 15 m na lotnisku w Hahn w Niemczech (HHN). Tez byla straszna mgla. Za drugim podejsciem udalo sie wyladowac ale pamietam dobrze jak kapitanowi sie trzesly rece I reszta zalogi miala ( prznajmniej ja :-) ) predciutko zmienic pampersy.
    • nerwus0 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 21:21
      I co się okazało? Całe polskie pbrzękiwanie szabelką jest o dupę reozbić.
      Fakty pokazały, że polscy "spesjaliści" nie mają o niczym pojęcia.
      Wiadomo, nie od dziś, że Polak tylko umie gadać i zwalać winę na kogo innego.
      Ja niewinny, ja z orkiestry. Załosne. Klempy, Maciorowicze i reszta bandy.
    • kociewiak2 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 21:54
      jestes nudny
    • kociewiak2 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 21:56
      ...kazdy kierujacy pojazdem,samolotem ,okretem odpowiada za bezpieczenstwo ....zadna wieza .
      • nerwus0 Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 23:24
        Zastanawiam się, czy prezio, który nie ma prawa jazdy ma prawo oceniać
        lot samolotu, mając nikłe pojęcie co to samolot.
        Dla prezia, samolot w języku suahili "bualabua" czyli tak jak prezio to rozumie.
        Palant wstrętny i tyle. Maciorowicz? szkoda klawiatury.
    • nerwus0 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 18.01.11, 23:15
      Ty Kaczorze, poprowadziłbyś nas jak Tutkę.
      Do katastrofy. Myślisz, że to nie wyjdzie? Nakazywanie Lechowi?
      Poczekaj, Rosjanie już mają dosyć idiotów. Choć na ich miejscu,
      dawno bym ogłosił wszystko co wiem. Teraz małpo karłowata cię dorwiemy.
      I twoich sługusów.
      • nie-tak Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 18.01.11, 23:21

nerwus0 napisał:

> Ty Kaczorze, poprowadziłbyś nas jak Tutkę.
        > Do katastrofy. Myślisz, że to nie wyjdzie? Nakazywanie Lechowi?
        > Poczekaj, Rosjanie już mają dosyć idiotów. Choć na ich miejscu,
        > dawno bym ogłosił wszystko co wiem. Teraz małpo karłowata cię dorwiemy.
        > I twoich sługusów.
    • szarak1111 Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest z... 19.01.11, 00:06
      Za niedługo Polska oskarży Obamę, że nie poinformował pilotów, że są za nisko. Wkurza mnie strasznie to szukanie winnych wszędzie, tylko nie w swoim ogródku. TAWS ostrzegał PULL UP i co? A-ha, czyżby piloci czekali aż wieża im powie, że są za nisko, mimo że ignorowali ostrzeżenia o mgle?
      • bod-ega Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 19.01.11, 11:22
        Obama ( a zanim wiele innych możnych tego świata) olał totalnie i nie przybył na pogrzeb wawelski, wolał grać w golfa. Wiedział, że nie warto.
        • rozenek_taki Re: Dlaczego wieża nie ostrzegła Tu-154M, że jest 20.01.11, 03:56
          Może miałeś na myśli Drewnianego Tygrysa a nie O'bamę pisząc o golfie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka