jejmiasto.pl 20.01.11, 08:40 Bardzo prosta sprawa. Idzie się do prokuratury i zgłasza próbę oszustwa. Kolega tak zrobił, jak Dialog mu wystawił jedną fakturę za dużo po zrezygnowaniu z usługi. Kilka dni później go przepraszali. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
singollo Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 08:42 Dziwne są polskie przepisy, które w takiej sytuacji nakładają na firmę oszusta tylko obowiązek naprawienia szkody. Gdyby sędzia orzekał dodatkowo karę w wysokości 5% przychodu, to firmy same by wprowadziły takie systemy kontroli, że sprawa nie mogłaby się wydarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:19 singollo napisał: > Dziwne są polskie przepisy, które w takiej sytuacji nakładają na firmę oszusta > tylko obowiązek naprawienia szkody. Gdyby sędzia orzekał dodatkowo karę w wysok > ości 5% przychodu, to firmy same by wprowadziły takie systemy kontroli, że spra > wa nie mogłaby się wydarzyć... Płatne, oczywiście, po równo do Skarbu Państwa i oszukanego. Albo: sprawa toczyła się 8 miesięcy, po uprawomocnieniu średnia krajowa x 8 do kieszeni skarżącego. Za to, że 8 mies. żył sprawą, którą nie chciał żyć... Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent sa zajeci sciganiem i sądzeniem posiadaczy trawki 20.01.11, 10:07 sa zajeci sciganiem i sądzeniem posiadaczy trawki, co kosztuje skarb państwa ponad 100mln rocznie, więc nie mają czasu na bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
azsxdcf dziwne jest że takie afery są przedstawiane w 20.01.11, 12:00 kontekście Play'a, zlecenie na plaja czy co? podobnie wcześniej w kontekście kretyńskich smsów typu "milion" na pierwszym planie było tvp mimo że teraz wszędzie to jest i siedzicie cicho, tu rozumiem pan krok mógł zadzwonić Odpowiedz Link Zgłoś
czasnapiwo przechodzimy do prepaid 20.01.11, 12:17 zawsze mówiłem że prepaid bardziej się opłaca - nie mają moich danych to i nie wiedzą za kogo się podpisywać... -- Ile kasy dajemy na Kościół Katolicki? Miliony, miliony, miliony - i ciągle im mało, mało, mało! czasnapiwo.blogspot.com/2011/01/13-milionow-dziennie-tyle-dajemy-na.html Zwracam się z apelem do wszystkich myślących obywateli RP! Wprowadźmy podatek kościelny od dochodów i zaprzestańmy finansowania kościoła bezpośrednio z ogólnego budżetu! "Podatek kościelny" pozwoli na jasne i przejrzyste zarządzanie zgromaczonym kapitałem i zakończy wszelkie afery zwiazane z tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_na_smietniku Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 11:20 A ja domagałbym się aby ścigano również osobę, która sfałszowała podpis, a nie tylko jakśą śmieszną "firmę". Grafolog miałby nieco roboty, ale za to wszystko i tak zapłaciłaby albo owa "firma" albo jej pracownik fałszujący podpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 11:36 Jakby firma zaplacila raz, to by sobie z tymi falszujacymi potpisy poradzila. znacznie szybciej niz prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
azsxdcf kasujemy posty? 20.01.11, 12:09 oto to samo tylko z innej strony (nie mój tekst): blogplay.pl/2011/01/uwazaj-na-lewe-podpisy-czyli-jak-to-bylo-naprawde/ Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: kasujemy posty? 20.01.11, 13:23 Kasuja posty bo rzecznik Play w pierwotnej wersji nie raczyl wyciac numerow umow ani numeru telefonu tej Pani. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia20055 Netia robi podobnie 20.01.11, 22:42 Firma Netia przysłała do minie kilku agentów z hasłem: Obniżenia rachunków telefonicznych. Zaproponowali przejście z internetem i telefonem do Netii za 95 zł miesięcznie netto. Po jakimś czasie zaczęły przychodzić rachunki po 195 zł netto plus jeszcze za rozmowy. Dodatkowo roczną umowę zarejestrowali na dwa lata. Wszelkie reklamacje ignorują. Uważajcie !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia.anna.majewska [...] 20.01.11, 08:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fo.xy Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 08:44 "Nie można nigdy wykluczyć, że postępowanie zostanie umorzone ze względu na niewykrycie sprawcy - twierdzi Kosiński." Jak to niewykrycie sprawcy? Przeciez jasno jest nazwany operator w kazdym z przypadkow - jesli operator upieral sie, ze klient podpisal umowe/aneks, to zawsze widnieje tez podpis drugiej strony umowy na dokumencie. Malo, ze znamy operatora, to rowniez pracownika, ktory oszustwa w jego imieniu sie dopuscil. Chyba ze ja czegos tu nie rozumiem, ale to prosze mnie uswiadomic w takim razie :/ Przypadek nie jest odosobniony - a gdyby zebrac wieksza ilosc w ten sposob oszukanych osob i wystosowac pozew zbiorowy? Dlaczego juz na wstepie odradza sie pozywanie operatorow-oszustow? Czyzby mecenasi byli na ich uslugach? Odpowiedz Link Zgłoś
nople Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:22 Wniosek z artykułu płynie taki: są oszuści,którzy mogą ci utrudnić życie, a nawet zrujnowac cię (windykacja), ale nie ma sensu i szans walczyć z nimi, bo sprawę umorzą, ty się nachodzisz, czas i nerwy stracisz, a nic nie zyskasz, więc po prostu uważaj..... Masakra. Czyli duże firmy nie poniosą żadnych kar za oszustwa: "postępujecie brzydko, ale i tak wam nic nie zrobimy", cudownie po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:25 Z firmą zgoda, ale co jeżeli ten drugi podpis, też sfałszowany? Odpowiedz Link Zgłoś
nemo123 Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 10:13 jestem pewny, że za każdą nową umowę przysługuje komuś prowizja - wystarczy sprawdzić kto ją dostał Odpowiedz Link Zgłoś
bo-gd Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:26 Dlaczego juz na wstepie odradza sie pozywanie operatorow-oszustow? Czyzby mecen > asi byli na ich uslugach? Kochany Internauto, Twoje zdziwienie świadczy o naiwności. KTO tym mecenasom zapłaci więcej? Zwykły szary obywatel, czy potężna firma zbijająca pieniądze na oszustwach? Przecież ten mecenas (wymieniony z imienia i nazwiska w artykule) po takiej wypowiedzi powinien zostać wydalony z korporacji za celowe wprowadzanie opinii społecznej w błąd. Niewykrycie sprawcy? Bzdura. przecież każda umowa w firmie jest przypisana do konkretnej osoby, no chyba że w firmie jest burdel, no ale chyba w takich przypadkach celowy. Odpowiedz Link Zgłoś
syn_jana Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 19:29 To akurat może być manipulacja dziennikarza. Rozmowa równie dobrze mogła wyglądać tak: Dziennikarz: Czy pozwanie operatora wymaga dużo wysiłku od pokrzywdzonego? Prawnik zgodnie z prawdą mówi to, co zostało streszczone w artykule, że czas, koszta itp. Dziennikarz: Czy jest 100% pewność wygranej w takiej sprawie? I tu następują zacytowane słowa. Nie twierdzę, że tak było, ale warto zauważyć, że cała spekulacja "czy aby na pewno warto pozywać oszustów" to słowa dziennikarza, a nie prawnika. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:30 fo.xy napisała: > "Nie można nigdy wykluczyć, że postępowanie zostanie umorzone ze względu na nie > wykrycie sprawcy - twierdzi Kosiński." > > Jak to niewykrycie sprawcy? Przeciez jasno jest nazwany operator w kazdym z prz > ypadkow - jesli operator upieral sie, ze klient podpisal umowe/aneks, to zawsze > widnieje tez podpis drugiej strony umowy na dokumencie. Malo, ze znamy operato > ra, to rowniez pracownika, ktory oszustwa w jego imieniu sie dopuscil. > > Chyba ze ja czegos tu nie rozumiem, ale to prosze mnie uswiadomic w takim razie > :/ Ja wytłumaczę. Żyjemy w najdzikszej wersji korporacyjnego kapitalizmu, korporacją wolno wszystko, obywatele nie mają wobec nich żadnych praw, ot i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 kiedy ty sie nauczysz polskiej ortografii? 20.01.11, 09:49 celownik slowa korporacje: komu, czemu korporacjom Odpowiedz Link Zgłoś
misiaszm Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 10:02 Normalnie zaliczyłem opad szczeny do podłogi. Tornson nareszcie wpadł na to że w Polsce nie ma żadnego liberalizmu czy neoliberalizmu a jest zamordyzm korporacyjny czyli ograniczanie praw i nakładanie obowiązków na obywateli a udzielanie przywilejów i stawianie w pozycji siły olbrzymich korporacji. Brawo brawo brawissimo. Teraz już tylko krok zeby samemu zostać liberałem czyli WIELBICEILEM WOLNOŚCI. Tak na marginesie fałszerstwo podpisu jest przestępstwem przeciw dokumentom i za lewy podpis w legitymacji moj kolega dostał 6 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
osika4 Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 10:09 Jakiś marny lub podstawiony przez operatorów ten Kosiński. Odpowiedz Link Zgłoś
ewenna Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 11:22 popieram wypowiedz! i mam nadzieje ze dojdzie do sprawy i sprawcy poniosa odpowiedzialnosc! Odpowiedz Link Zgłoś
northyorkshire Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 08:44 Myślę że, jest na to jeden sposób. W moim przypadku działał. W razie jakiegokolwiek telefonu, proszę o przyjście osobiste. A potem takiego pierd.....lonego gnojka gonie psem z mojego trzeciego piętra przedwojennej kamienicy. Pies ma trochę ruchu, głupkowi też szybki bieg na dół dobrze na brzuch robi i jeżeli ma trochę szczęścia to Dyzio nie pogryzie mu taniej teczki z Tesco! Ha, ha, ha, ha! Buhahaha, buuuuuuhahaha! Jakbyście, drodzy internauci widzieli jak te gogusie potrafią szybko biegać! Chyba jednak z Panoramy Firm (Eniro - największe buractwo!!!) są najszybsi! Ha, ha, ha!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:03 A jakim pseeem? Czy to aby nie jest North Yorkshire Terrier? Odpowiedz Link Zgłoś
nemo123 Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 10:16 poczekaj aż pies kogoś pogryzie; za chwilę przyjemności pójdziesz siedzieć, albo będziesz komuś płacił rentę - nie wiem czy się opłaca Odpowiedz Link Zgłoś
tajlerdarden Procesy zbiorowe 20.01.11, 08:45 Od jakiegoś czasu można w Polsce zakładać procesy zbiorowe. Wtedy grupa np. 100 oszukanych wynajmuje prawników i idą na wojnę z takim operatorem. Wtedy już nie byłoby tak śmiesznie... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 08:48 a to ciekawe że dziennikarz - zamiast namawiać do praworządnych zachowań - straszy ludzi i odradza podejmowanie kroków prawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:10 nie dziennikarz tylko prawnik. A te mordy do wynajęcia są od tego żeby kłapać za tego kto płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
miron999 Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 08:51 Pan mecenas z takim 'podejściem do życia' raczej powinien pomyśleć o zmianie profesji. Sumaryczne kwoty wymienione w artykule wskazują na istnienie zorganizowanego procederu, którym trudnią się przedstawiciele firm. Fakt, że pojedyńcze kwoty zazwyczaj nie przekraczają maksimum w przypadku wykroczenia, a także fakt osobistego stawiennictwa w instytucjach publicznych nie może przesądzać o niezgłaszaniu takich spraw organom ścigania. Odpowiedz Link Zgłoś
gintaras Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:18 Właśnie, to mi pachnie zorganizowaną grupa przestępczą. Czy organy ścigania, na których utrzymanie idą moje podatki, ni epowinny się tym zająć z urzędu? A autor artykułu odradzając składanie takich spraw... hmmm... rodzi się pytanie DLACZEGO? Odpowiedz Link Zgłoś
dacapoalfine.1 Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 08:53 Wg badań, telecomy i kablówki to najbardziej znienawidzone firmy na całym świecie. Jak widać ciężko pracują na tą opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
kosskoss Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:11 badania wykazaly, ze kazda teza poparta odpowiednimi badaniami wydaje sie bardziej wiarygodna Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Jak można nie wykryć sprawcy... 20.01.11, 08:57 ... skoro na takim aneksie muszą być dane sprzedawcy/handlowca - oczywistym jest, że to on podrobił podpis. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Jak można nie wykryć sprawcy... 20.01.11, 09:24 rojberek napisała: > ... skoro na takim aneksie muszą być dane sprzedawcy/handlowca - oczywistym jes > t, że to on podrobił podpis. Właśnie o to chodzi, że handlowiec to mały pikuś. Zatrudniony przez firmę X reprezentuje ją. Czy umowa podpisana z X w razie zerwania przez klienta jest umową pomiedzy handlowcem (może już nie pracuje) czy firmą a klientem? Nie rozśmieszajcie mnie: JAKI sąd uznaje, że w przypadku umowy z firmą raz "nie wiadomo, kto jest stroną" (= "niewykrycie sprawcy") a raz wiadomo (= jak trzeba odszkodowanie np za zerwanie zapłacić)? Chyba niezawisły. Od prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
biggruber Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 08:59 Pani Olga powinna jak najbardziej zawiadomić prokuraturę. Szokujące jest przyzwolenie adwokata na zaniechanie reakcji w związku z popełnionym przestępstwem. Jest to po prostu szokujące. Co za kraj....wszyscy kradną, skubią i oszukują gdzie się da.....niedługo może będą zabijać i też będzie przyzwolenie na to? Sprawcę można szybko znaleźć....Prokuraturze proponuje pobrać próbki pisma wszystkich pracowników nieuczciwej firmy z danego działu na początek i poddać je badaniu. Ale najpierw trzeba chcieć i umieć wykonywać swoje obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
darooshka Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:00 Ja tak miałam z Play (nigdy z nimi żadnej umowy nie podpisywałam). Poszłam na Policję, zgłosiłam oszustwo i sprawa wylądowała w Prokuraturze. Po 2 miesiącach przyszła odpowiedź, że sprawę umorzono ze względu niewykrycia sprawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:19 Współczuje idiotycznych problemów. Natomiast nie rozumiem jak można w dochodzeniu sądowym umorzyć sprawę z powodu niewykrycia sprawcy. Sprawcą jest operator telekomunikacyjny, PLAY czy też jakiś inny telekom. Bo to telekom domaga się nienależnych pieniędzy nie Kowalski, który jest jego akwizytorem czy też pracownikiem . Pieniądze, które naciągnięty klient zapłaci nie trafiają do Kowalskiego tylko do kasy telekomu. A egzekucja odpowiedzialności pracownika jest sprawą przede wszystkim pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:25 zbyszek.bejach napisał: > Współczuje idiotycznych problemów. Natomiast nie rozumiem jak można w dochodzen > iu sądowym umorzyć sprawę z powodu niewykrycia sprawcy. Sprawcą jest operator t > elekomunikacyjny, PLAY czy też jakiś inny telekom. Bo to telekom domaga się nie > należnych pieniędzy nie Kowalski, który jest jego akwizytorem czy też pracownik > iem . Pieniądze, które naciągnięty klient zapłaci nie trafiają do Kowalskiego t > ylko do kasy telekomu. A egzekucja odpowiedzialności pracownika jest sprawą prz > ede wszystkim pracodawcy. O, to, to! Zbyszek, prawda, że to oczywiste? Odpowiedz Link Zgłoś
darooshka Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:28 Niestety żeby było fajniej Prokuratura stwierdziła, że Play też jest stroną pokrzywdzoną! Więc ja chciałabym wiedzieć kto tę umowę podpisał w imieniu PLAY. Odpowiedz Link Zgłoś
koxiarz Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 13:23 darooshka napisała: > Niestety żeby było fajniej Prokuratura stwierdziła, że Play też jest stroną pok > rzywdzoną! Więc ja chciałabym wiedzieć kto tę umowę podpisał w imieniu PLAY A doniesienie o jakim przestępstwie złożyłaś? O sfałszowaniu twojego podpisu? W tej sytuacji równiez PLAY był pokrzywdzony. A może należałoby złożyc doniesienie o próbie wyłudzenia przez PLAY, a kwestię fałszerstwa olać? Przecież ty jako klient nie wiesz czy podpis pod umową został sfałszowany, wiesz tylko, że PLAY domaga się od ciebie bezpodstawnie kasy. Czy takie postawienie sprawy nie zmniejszyłoby ryzyka umożenia? Odpowiedz Link Zgłoś
darooshka Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 13:36 Zgłosiłam o popełnieniu oszustwa i opisałam sytuację, że firma windykacyjna przysłała mi przedsądowe wezwanie, że PLAY nie chce mi nic powiedzieć ponieważ nie znam jakiegoś hasła i że nigdy z PLAY nie podpisywałam żadnej umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
franek_13 Nie wierzę w takie... 20.01.11, 09:03 Czy ja jestem jakiś inny, nic takiego w życiu mnie nie spotkało. Czy to właśnie klienci nie pilnują swojego interesu i myślą, że firmy (różne) zrobią im dobrze z własnej woli? Odpowiedz Link Zgłoś
larwa_jak_kuleczka Re: Nie wierzę w takie... 20.01.11, 10:05 Też myślałam, ze to dotyczy "innych". W moim przypadku nie było fałszerstwa tylko próbowali podłożyć mi inną umowę. Moje "czasy określone" dawno wygasły, bo ze względu na spędzanie w Polsce tylko jakiegoś czasu chciałam przejść na prepaid. Mam dwa numery, jeden mój z "wypasionym" abonamentem, drugi dla sędziwej matki, z minimalnym abonamentem, taki telefon na wszelki wypadek, jestem czujna i wszystkie "jej" umowy są na mnie. Ostatnio okazało się, że będę musiała pobyć w Polsce więcej, więc postanowiłam przedłużyć umowę zmieniając abonament na lepszy (przy tym ciut droższy, do tego mocny smartfon). Spotkałam się z przedstawicielem, miał załatwić sprawę a podpisać miałam osobiście (żadnych umów przez kuriera!). BARDZO wyraźnie była mowa o moim numerze (porównywaliśmy abonamenty etc.). Nagle telefon, że będzie kurier z umową i telefonem. Ja, że nie tak miało być, ale dzwoniła pani z firmy kurierskiej, więc co ona winna. OK. Pojawia się kurier. Wszystko w umowie gra, jest tylko... "MALEŃKI SZCZEGÓŁ". Te [...] przysłały umowę na... numer mojej matki! Wzrost opłat byłby rzędu kilkuset złotych miesięcznie! Oczywiście umowa wróciła do nadawcy pokreślona i opisana gdzie się dało tekstem "nie składałam takiej dyspozycji". Pani z call center była "szczerze zdumiona" i stwierdziła, ze to pewnie "niewinna pomyłka" przedstawiciela. Jasne. Pomyłka. Sprawa jest świeża, jesteśmy na etapie gęstego przepraszania bo właśnie w dowód wdzięczności przenoszę numery do innego operatora i próbują to odkręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Re: Nie wierzę w takie... 20.01.11, 10:37 @larwa_jak_kuleczka Bo sędziwej matce najlepiej kupić nie abonament, ale prepaid. Poza wszystkim bezpieczniejsze, jeśli telefon zostanie zgubiony lub ukradziony. Można go nawet na matkę (albo siebie) zarejestrować, wtedy numer można w razie zguby/kradzieży zastrzec. Jak masz kasę na wypasione abonamenty i mocne smartfony, to możesz chyba mamie zapłacić te prepaidowe doładowania i będzie po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
larwa_jak_kuleczka Re: Nie wierzę w takie... 20.01.11, 10:49 Było testowane i nie zdało egzaminu. Długo by pisać. Teraz ma mix i to się bardziej sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
h666r Re: Nie wierzę w takie... 20.01.11, 12:27 Starsi ludzie nie potrafią uzupełnić konta wiem to po swojej matce dlatego abonament jest najlepszym wyjściem. To co dla młodych jest proste dla starych jest czarną magią. Odpowiedz Link Zgłoś
baby1 Re: Nie wierzę w takie... 20.01.11, 10:27 Bo ty jesteś franek co ma trzynaście lat i jeszcze nie zdążyło cię nic spotkać. Ale spokojnie, poczekaj jeszcze parę lat i jak dorośniesz, to się przekonasz jakie jest życie. franek_13 napisał: > Czy ja jestem jakiś inny, nic takiego w życiu mnie nie spotkało. Czy to właśnie > klienci nie pilnują swojego interesu i myślą, że firmy (różne) zrobią im dobrz > e z własnej woli? Odpowiedz Link Zgłoś
maremarmar Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:07 To nie są "nieuczciwe praktyki" tylko przestępstwo zagrożone karą pozbawienia wolności do lat 5. Odpowiedz Link Zgłoś
slonina62 Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:11 Przez jakiś czas pracowałem jako programista dla jednego operatora. Fałszowanie podpisów to pikuś. Brałem m.in. udział w opracowaniu procedur wbudowanych w systemy taryfikujące tak, aby zawyżały opłaty dla klientów. Dla przykładu - system na każdy 1000 abonentów generuje 20 wezwań dla zapłaty dla tych ludzi, którzy już zapłacili. Jeśli ktoś jest niekumaty to płaci ponownie i za jakiś czas znowu dostaje wezwanie, bo już wiadomo, że jest niekumaty i zapłąci. Jeśli ktoś się awanturuje to wysyła mu się pismo z przeprosinami, że to pomyłka itd. To tylko jedna z wielu praktyk, czubek góry :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiaszm Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 10:06 To akurat uważam za brednię. Zbyt łatwe do wykrycia, ryzyko że zbuntowany pracownik doniesie do prokuratury zbyt duże więc ŁŻESZ Odpowiedz Link Zgłoś
slonina62 Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 11:04 Jest do wykrycia ale celowość działań jest nie do udowodnienia. W kodzie wygląda to na zwykły błąd logiczny, który dodatkowo uaktywania się tylko w określonch okolicznościach Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Cyfra+,Aster, tv 'n', orange, era... 20.01.11, 11:21 Cyfra+ przysyłała mi faktury, za antenę, której nie miałam! telefonicznie sprawdziłam, że posiadają umowę, rzekomo podpisaną przeze mnie - otrzymali ją od jakiegoś przedstawiciela handlowego - zagroziłam prokuraturą za podrobienie podpisu i podawanie się za mnie tv' n' - przyszło takich dwoje do mojej znajomej i mówią, że oni w celu przeinstalowania tv - ona ma polsat cyfrowy - chcieli jej podłączyć 'n' - dobrze, że się zorientowała i wyzwała od naciągaczy - ale pytam: ilu starszych ludzi naciągnęli? Aster - w mieszkaniu mojego Ojca była tv Aster, nie przeszkadzało to przedstawicielowi handlowemu podłożyć mojemu staremu i choremu Ojcu umowy do podpisania i zaczęli przysyłać rachunki na jego nazwisko i na moje osobno, a Ojciec płacił nic nikomu nie mówiąc - co powiedzieli w Asterze? umowa podpisana? - podpisana! Era, Orange - złożone akty zgonu Ojca w obu firmach, w grudniu i co? i w styczniu przysyłają listy POLECONE na nazwisko Ojca z propozycją przedłużenia umowy abonenckiej i ofertami promocyjnymi!!!!! jak można pisać, że takie postępowania są niekaralne!!!! i nie można nic wyegzekwować?! Firmy, których pracownicy naciągają ludzi powinny bezwarunkowo mieć cofnięte licencje czy jak się to tam w tych mediach nazywa. Zakaz świadczenia usług i handlu! Szybko by się poprawiło... jestem oburzona tym artykułem i machlojstwami tych firm... ws orange, ery i aster - jestem w trakcie załawiania spraw Odpowiedz Link Zgłoś
h666r Re: Cyfra+,Aster, tv 'n', orange, era... 20.01.11, 12:35 Mamy odziedziczone prawo po PRL. Obywatel jest traktowany jak debilny niewolnik dlatego tak się dzieje. Państwo stworzyło kastę prawników którym żyje się dobrze. Prawnikom opłaca się pracować dla dużych firm telekomunikacyjnych i bronic je jak przydarzy się niepokorny klient. Praktycznie zwykły obywatel nie jest w stanie znaleźć adwokata który by go nie próbował wydymać. Adwokaci stosują podobne sztuczki aby naciągać klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
slonina62 Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 12:15 Zresztą tutaj masz przykład takiego działania Bank źle naliczył oprocentowanie lokaty. Przez błąd systemu - jak się ktoś połapie to zwala się wina na "komputer", system itd. Jak się nie połapie to buli lub go skubią Odpowiedz Link Zgłoś
pieromania Złote Myśli, Orange 20.01.11, 12:50 Wydawnictwo Złote Myśli przysyła e-mail z informacją o szalenie korzystej propozycji, którą łaskawie mi składa: zapłacą mianowicie jakiś procent kwoty, którą jestem im rzekomo dłużna za zamówione e-booki, jeśli tylko dokonam przelewu teraz-zaraz. Problem w tym, że należność dawno już została przelana. Na tyle dawno, że mogłam o tym zapomnieć i zapłacić jeszcze raz, gdybym miała wtedy więcej na głowie... Orange od kilku miesięcy nie może poradzić sobie z kontrolą własnych przelewów: uparcie ładują mi konto kwotą podstawową abonamentu "zapominając" o doładowaniu, które należy mi się w ramach usługi "100% więcej". Niestety wsześniej nie traktowałam operatora jak złodzieja i nie sprawdzałam regularnie stanu konta po doładowaniu. Zorientowałam się dopiero po jakimś czasie, że coś za mało środków przechodzi mi na następny miesiąc. Aby wyjaśnić tę prostą sprawę za którymś razem spędziłam 20 minut (!) wisząc na telefonie. Ogarnięcie problemu i zresetowanie usługi zajęło pani z BOK 20 minut! Oczywiście w kolejnym miesiącu także nie udało im się doładować konta kwotą, która widnieje w umowie. Także Orange: podpisuję umowę na 12 miesięcy, w tym 6 miesięcy z darmową usługą X. Po 3 miesiącach przychodzi sms, że kończy się promocja i zaraz mi przedłużą tę usługę (stanie się ona płatna) - więc decyduję się ją wyłączyć. Dopiero przy okazji sprawy tajemniczego wyparowania połowy kwoty doładowania orientuję się, że ten sms to ewidentne oszustwo - darmowa usługa należy mi się jeszcze przez 3 miesiące. Wniosek: chcesz mieć usługę na poziomie - traktuj Orange jak złodzieja, patrz na ręce, kontroluj i nie wierz konsultantom (* od dwóch lat przedłużają mi umowę posługując się argumentem: "ten plan taryfowy za kilka dni już zostanie zlikwidowany, radzę więc pani zdecydować się już teraz, bo to ostatni dzwonek". LOL. Albo nie wiedzą, że poprzednik też tak ściemniał, albo liczą na to, że ja tego bełkotu nie zapamiętam). Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys102 Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:13 Firma znajduje autora fałszerstwa i to on(a) płaci za wszystkie faktury i rachunki + kara + wyroczek ( w zawieszeniu) i zakaz pracy w określonych sektorach...w internecie lista fałszerzy + zdjęcie + wyroczek...takie działanie odstraszy łotrów... Odpowiedz Link Zgłoś
brms Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:14 pani Olga musiałaby poświęcić na tę sprawę mnóstwo czasu i energii Kraj Trzeciego Świata normalnie. Właśnie to powinno się zmienić; żeby uczciwy człowiek nie musiał się martwić tym, czym obecnie nie martwią się różnej maści złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
nople Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:25 Właśnie: oszust jest bezpieczny, a normalny, uczciwy człowiek musi radzić sobie sam i nie ma wsparcia ze strony władz sądowych Odpowiedz Link Zgłoś
wichrowy Re: Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 13:09 Miałem problemy z Netią i Playem. W Netii internet działałał a przysłyano mi rachunki , wreszcie skierowano do windykacji. Sprawa ciągnęła się ponad rok. Umorzono dopiero po interwencji UKE. W Playu podpisano ze mną umowę na internet mimo,ze nie u mnie zasięgu. Żądano opłat bo u nich internet był aktywowany. W Plusie w pewnym momencie zaczęto mi stosować wyższą taryfę. Ich naganiacze są wyszkoleni w tym jak wprowadzać klientów w błąd a gdy już się podpisze nie chcą z klientem rozmawiać w sprawach kontrowersyjnych. Ale takie mamy państwo prawa. Posłowie uchwalają ustawy korzystne dla firm a nie dla obywateli, którzy ich wybrali. Nie kwapią się też ,aby poprawić takie ustawy. I natym polega obłuda takiego państwa prawa Odpowiedz Link Zgłoś
kowalczenko Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:16 Czyli jak ja mam to rozumieć? D@mają nas bezkarnie?? W jakim kraju my żyjemy?? Odpowiedz Link Zgłoś
competent Uwazajcie tez na firme Orange 20.01.11, 09:18 W listopadzie 2009 roku zawarlem bylem umowe abonencka z Orange.Na firme,ktora wlasnie zarejestrowalem.Na najnizszy abonament.Za tydzien na adres firmy przyszla faktura na ponad sto zlotych,choc nie mialem nawet podlaczonego telefonu.Wyrzucilem ja do kosza,bo nigdy nie place za niezrealizowana usluge.Po kolejnych dwoch tygodniach,gdy osmieszylem Orange na portalu gazeta.pl.ze zawiera umowe na abonament,ale nie podlacza telefonu do sieci,w ciagu minuty pracownicy marketingu firmy podlaczyli wreszcie moj mobile i moglem wykonac przez najblizsze kilka dni kilka polaczen.Po tygodniu znowu przyszla faktura na ponad sto zlotych,choc przegadalem kilkanascie minut.Postanowielm jej nie regulowac do czasu,az firma wyjasni mi jak minuta rozmowy moze kosztowac 10 zlotych.Trzy dni po fakturze Orange wylaczyl mi znowu telefon,ale faktury naplywaly.Co miesiac za niewlaczony telefon ponad 100 zl.Nie placilem,bo za co?Po roku Ornage sprzedalo moj dlug,ktorego nie zamierzalem regulowac firmie windykacyjnej.Urosl on juz do prawie trzech tysiecy,za 15 minut rozmow.Nie mieszkam w Polsce.Nigdy nie zaplace zlodziejom za kwadrans rozmow 3 tysiecy zl.Operator nie moze byc bandyta,ktory przyklada ci pistolet do glowy i kaze placic kwote z sufitu.W tzw.miedzyczasie w kilku pismach branzowych oraz na portalach dokladnie opisalem probe oszustwa przez Orange.Ich potencjalne straty sa tysiac razy wieksze,bo czarnym PR zrazilem ewentualnych przyszlych klientow.Pytanie:po co oni nam to robia?i w jakim celu?Przeciez ktos tam musi miec mozg? Odpowiedz Link Zgłoś
ferdynand1 Re: Uwazajcie tez na firme Orange 20.01.11, 11:37 Tylko ze w umowie pisze, ze nawet jesli dostaniesz zawyzona fakture i zlozysz reklamacje (czego chyba nie zrobiles) to i tak musisz na czas fakture zaplacic, a dopiero potem po pozytywnym rozpatrzeniu reklamacji dostaniesz zwrot. Czyli w praktyce jesli masz jakakolwiek umowe abonencka, Orange moze Ci wystawic fakture za rozmowy telefoniczne na milion zlotych a Ty masz obowiazek ja zaplacic w terminie. Jesli nie zaplacisz, oni zrywaja umowe i obciazaja Cie kara umowna tak jakbys to Ty ja zerwal przedwczesnie. I ta kara nie jest anulowana nawet, jesli reklamacja jest ropatrzona pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
prezi777 Re: Uwazajcie tez na firme Orange 21.01.11, 02:09 Bez przesady. To jest niedozwolona klauzula umowna. Tak stanowi k.c. Odpowiedz Link Zgłoś
pieromania Re: Uwazajcie tez na firme Orange 20.01.11, 13:10 Owszem, kilka osób w Orange używa mózgu. I te kilka osób wie, że ludzie rzadko interesują się oszustwem, dopóki nie padną jego ofiarą. Co za tym idzie, potencjalni klienci będą mniej wrażliwi na opowieści o złodziejskim Orange, niż klienci już oszukani, bo jedną z ludzkich strategii przetrwania jest umacnianie w sobie nieracjonalnego przekonania o tym, że "mnie krzywda się nie stanie", "ja nie dam się oszukać" i obwinianie ofiary o to, że padła ofiarą (oszustwa, kradzieży itp.). A więc opowieści o pracownikach Orange, którzy nie potrafią wyjaśnić prostych spraw, relacje o "zaginionych" dokumentach, zawyżonych fakturach trafią do tych, którzy ich poszukują - a prawdopodobieństwo, że w miarę szczęśliwy człowiek będzie takich informacji szukał po różnej maści forach, jest niewielkie. Dopiero już oszukany i mocno wku...ony będzie odpowiednio zdeterminowany, by ich szukać i by je sporządzać. Poza tym Orange wizerunek ma raczej zły - i to od dawna - ale chyba im to nie przeszkadza specjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
larwa_jak_kuleczka Re: Uwazajcie tez na firme Orange 20.01.11, 13:54 Tja. Moja opisana wyżej przygoda to też Orange... Odpowiedz Link Zgłoś
persephonix Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:21 Oto Polska wlasnie, jakie to szczescie ze juz mnie tam nie ma.... ale popieprzone przepisy i lewe firmy sie ciagna za mna az tutaj, boska Siodemka zgubila moje rzeczy hehe, 5 kartonow sprzetu i innych cennych rzeczy za okolo 15 tys zl i nie ma winnych, nie ma sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_moher mecenas Kosiński??? 20.01.11, 09:21 kto to jest i jak mu nie wstyd opowiadać takie rzeczy dziennikarzom! prawnik a mówi jak by z prawem miał niewiele wspólnego. Jeśli w tym kraju są tacy "prawnicy", którzy zamiast namawiać do egzekwowania naszych uprawnień, podejmowania czynności i reprezentowania w nich klientów będą nas zniechęcać snując ponure wizje przewlekłego postępowania to nie dość, że sami nie zarobią na usługach prawniczych (ja w życiu do tego pana nie pójdę) to jeszcze wspierają takimi opiniami bezprawne działania oszustów. Odpowiedz Link Zgłoś
darooshka Re: mecenas Kosiński??? 20.01.11, 14:29 kosher_moher napisał: > kto to jest i jak mu nie wstyd opowiadać takie rzeczy dziennikarzom! > prawnik a mówi jak by z prawem miał niewiele wspólnego. > Jeśli w tym kraju są tacy "prawnicy", którzy zamiast namawiać do egzekwowania n > aszych uprawnień, podejmowania czynności i reprezentowania w nich klientów będą > nas zniechęcać snując ponure wizje przewlekłego postępowania to nie dość, że s > ami nie zarobią na usługach prawniczych (ja w życiu do tego pana nie pójdę) to > jeszcze wspierają takimi opiniami bezprawne działania oszustów. Ciekawe jaki ma udział? Odpowiedz Link Zgłoś
rozwado akwizytorzy Astera dopisuja abonament komorki 20.01.11, 09:25 do umowy na internet + telefon. To sie dzieje w ostatniej chwili, w pospiechu. Trzeba im patrzyc na rece. Reklamacja nic nie pomaga. Wine za dopisanie komorki zrzuca na akwizytora ale nie zgadza sie na zmiane umowy i odsyla do sadu. Znalazlem forum na ktorych szereg osob doswiadczylo tego samego. Przez pierwsze 2 miesiace nie pobieraja oplat wiec mozna nie zauwazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczorny740 Re: akwizytorzy Astera dopisuja abonament komork 20.01.11, 11:29 Wlasnie miesiac temu dostalem zawyzony rachunek za Internet+telefon stacjonarny+tv z ASTER. Patrze, a tam w rachunku wpisany jakis nr. telefonu komorkowego w abonamencie!. Biore do reki umowe (a wiem co podpisywalem i raczej nie zwiariowalem), a w niej nie ma numeru telefonu, za ktory wyszczegolniono oplate w ostatnim rachunku. Sprawdzam raz jeszcze co wybralem w pakiecie - Internet+telefon+tv. Po czym przygladam sie umowie drugi raz, dokladniej i widze, ze na konkretnej stronie umowy w kratkach z "opcja telefonii komorkowej" pan akwizytor raczyl "na szybko" postawic krzyzyk w rubryce "aktywacja" prawdopodobnie po podpisaniu umowy. Numeru telefonu oczywiscie nie wpisal, bo musialbym o tym wiedziec i na jakis sie zdecydowac. Najlepsze jest to, ze i ja i Zona (prawnik) przeczytalismy umowe przed podpisaniem i na telefon komorkowy sie nie decydowalismy, ani takiej opcji nie zaznaczalismy. Przyjrzalem sie jeszcze raz swojej kopii umowy i zauwazylem, ze "krzyzyki" przy opcji "telefon komorkowy" sa jedynymi, przesunietymi wzgledem pozostalego tekstu umowy. Jest dokladnie jak napisales, pan akwizytor na "chybcika" po podpisaniu umowy przez obie strony, maznal krzyzyk przy opcji "z telefonem" i tak sie przy tym spieszyl, ze az mu sie kalka przesunela pod umowa. Zastanawia mnie tylko kto wybral taki a nie inny numer telefonu komorkowego za mnie (bo w rachunku widnieje juz konkretny numer)...pani z infolinii, glowny rachmistrz Aster'a? Tragedia po prostu. Jak sobie jeszcze przypomne wczesniejsze przeboje z firma Netia, ktora zaczela przysylac mi rachunki pol roku przed podlaczeniem uslugi (Internet), to po prostu rece opadaja. Wszystkie te firmy to delikatnie mowiac zlodzieje podobnej masci, tylko z roznymi wizytowkami... Niczym sie nie roznia od cwaniaka-handlarza samochodu sprzedajacego samochod z falszywa historia (na zasadzie - moze frajer wezmie, a jak, wezmie to "z glowy"). Dziwi mnie tylko taka postawa duzych firm, bo jak juz ktos wczesniej napisal na tym forum, robia sobie tym samym czarny PR. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwado Re: ad Aster i Netia 20.01.11, 13:47 Mialem tez klopoty z Netia, ktora mi przerwala swiadczenie uslugi (internet) z powodow technicznych, ale zadala oplaty za miesiac, ktory zaczal sie 10 dni po ustaniu uslug. Naslali na mnie windykatora, ktory twierdzil, ze zawsze trzeba placic przez miesiac po zerwaniu umowy. W koncu jednak przeprosili mnie i wykazal, ze mam nadplate. Co do Astra, jestem pewien, ze nie bylo mowy o komorce, nikt mnie nie pytal czy chce, ktory abonament i dla ilu osob. Wklejono mi do umowy barcode i zostawiono na stole pamiec w pudelku, bez wyjasnien technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Powinien powstać państwowy operator sieci 20.01.11, 09:26 komórkowej i za każdy taki złodziejski wyskok prywaciarzy, poprostu przejęcie gnojków przez państwowego operatora bez prawa do żadnego ekwiwalentu, oczywiście wypieprzenie na bruk całego zarządu i wszystkich ajentów. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Powinien powstać państwowy operator sieci 20.01.11, 10:34 I w ogole wszystko upanstwowic. Bo za PRLu zylo sie dostatnio, a kto inaczej twierdzi, tego internujemy ? Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Uważaj na lewe podpisy 20.01.11, 09:29 jesli to takie powszechne oszustwa to dlaczego prokuratura nie zajmuje sie tym problemem z urzedu....? Odpowiedz Link Zgłoś
rafroz Nigdy nie odpuszczać! 20.01.11, 09:29 Jasne, że sprawcy wykryć się często nie da, ale to nie znaczy, że należy odpuszczać. Adwokat przesadza. Owszem, trzeba iść na komisariat i/do prokuratury, ale właśnie po to, żeby złożyć zeznania, więć nie ma co wymyślać, że trzeba będzie chodzić nie wiadomo ile razy. Poza tym samo się za nas nie załatwi. A jak zgłosi się kilka osób, to przynajmniej przemaglują tych potencjalnie zaangażowanych w proceder z firm telekomunikacyjnych. Żadego przestępstwa nie należy odpuszczać. To tylko rozzuchwala sprawców. A że dochodząc swego trzeba ruszyć pupę, to chyba nic nadzwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś