Dodaj do ulubionych

Kogo się boi górnik?

27.01.11, 08:15
Górnik tak tego nie zostawi. Będzie łapał robotę w nadgodzinach, pójdzie do prywatnej spółki, zostanie na kolejną szychtę pod ziemią, złamie przepisy - byle zarobić.

Więcej... wyborcza.pl/1,75968,9009146,Kogo_sie_boi_gornik_.html#ixzz1CDXLnP88
Autor zapomniał dodać, że górnik pojedzie też do Warszawy palić opony, zabierze ze sobą śruby i styliska od kilofów. I weźmie jeszcze jedną dniówkę żeby zarobić na swoich liderów związkowych. Bo on jest górnik.
Obserwuj wątek
    • pzgr Re: Kogo się boi górnik? 27.01.11, 09:10
      to może zrzucimy się na jakieś podwyżki dla górników.
      nazwiemy to "żonowe".
      w sumie i tak do nich dokładamy, więc te parę miliardów nas nie zbawi.

a potem damy takie "żonowe" rolnikom, hutnikom, policjantom i wojskowym.
      i jak zwykle wyjdzie na to, że wydajność i wartość pracy, to nic w obliczu "solidarności społecznej".
      • haial Polityka GW 27.01.11, 09:58
        Bardzo ładny i zgrabny artykuł.

Tylko czy wściekle agresywne skrajne feministki ,które publikują również na lamach wybiorczej, nie wpadną do redakcji i z furia nie zażądają usunięcia artykułu w imię ich "bożka równości".
    • adamp_314 Kogo się boi górnik? 27.01.11, 11:33
      Strasznie biedni - trzy czwarte dostaje na rękę 3.2 tys. lub więcej. Choć nie dziwię się że tęsknią za czasami kiedy zarabiali 10 średnich krajowych ("dwie i pół średniej które mogli wymienić w stosunku cztery do jednego").
      • mandaryna.1 Re: Kogo się boi górnik? 27.01.11, 12:14
        Bez przesady.Już na początku lat 80-tych płace g órników były kiepskie i większość żon juz pracowała /bo praca była/. A komu żal,niech juz "wali" do pracy na kopalni,pod ziemią.Zarobki,że aż hej!!!:)

adamp_314 napisał:

> Strasznie biedni - trzy czwarte dostaje na rękę 3.2 tys. lub więcej. Choć nie d
        > ziwię się że tęsknią za czasami kiedy zarabiali 10 średnich krajowych ("dwie i
        > pół średniej które mogli wymienić w stosunku cztery do jednego").
    • isn_plan14 Kogo się boi górnik? 27.01.11, 12:41
      Zalewa mnie krew gdy słyszę, że zarabiałem w czasie komuny 2,5 średniej krajowej, że na śląsku wszystko było. Pracowałem w górnictwie w Polsce pod ziemią jako osoba dozoru (nie za wysoko i nie za nisko) i za wszystko co chciałem kupić trzeba było stać w kolejce. Nie miałem żadnego samochodu i nigdy żadnego talonu nie otrzymałem na samochód, który mogłem wspaniale spieniężyć. Podobnie jak mnie w tych czasach udało się przebrnąć tak i moim kolegom. W pewnym czasie firma wysłała mnie na budowę elektrowni atomowej do Zarnowca i tam zobaczyłem, że bez pracy na dole mogłem wszystko kupić nawet tzw. towary reglamentowane i to bez pracy w górnictwie. Podobnie było z kolegą który został projektantem i na dodatek jeździł samochodem- na moje pytanie skąd to wszystko odpowiedział mi tak: wiesz w firmie zarabiam 2.000 zł (poniżej średniej krajowej) ale dostaję dodatkowo zapłacone od arkusza i to jest dobrze zapłacone. Następne moje pytanie było jak to jest możliwe tak dużo pracować odpowiedział: wiesz w ciągu 8 godzin moja wydajność nie jest zbyt wysoka a raczej już przygotowuję sobie materiał do pracy na popołudnie gdzie naprawdę zarabiam. Piszę o tym bo krew zalewa mnie i takich jak ja, gdy słyszę lub czytam te wiadomości ze śląskiego Clondike- panie redaktorze jeżeli chce się o czymś pisać to trzeba temat zgłębić i wiedzieć o czym się pisze.
    • der-chef Re: Kogo się boi górnik? 27.01.11, 12:56
      Ja chopie, mosz recht. Moj świger za szlepra na grubie zarobioł 26 srednich krajowych, miou merca, chaupa wystawiou, kolorowo plazma 83 cole, kino domowe, lodowka jak dupny szrank a gold kety to juz uod bajtli wszyske dziecka nosiyli, na lyberwurszcie sie ślizgali a na wcasy ino na karaiby jexdziyli.
      Panie redaktorze, pie...sz Pan.
    • ciemnymocher korytko balwanie ,kłamco 27.01.11, 18:25
      idz pod kopalnie w wyplatę i zobacz ile zarabiaja górnicy.Jak Ci ten co czwarty ktory według ciebie zarabia więcej niż 3,2 tysna rekę,przypie... w zakuty łeb to wtedy może nhapiszesz prawde.
      • der-chef Re: korytko balwanie ,kłamco 27.01.11, 18:37
        Jak bardzo trzeba nienawidzić górników żeby pisać takie brednie. Potem idzie to w Polskę i się tymi głupotami ludziska podniecają. Jak się górnictwo nie podoba to zamknąć wszystkie kopalnie i po problemie, tylko jak dupska zaczną marznąć to proszę palić zwłokami.
    • qual0play Kogo się boi górnik? 23.02.11, 10:20
      ... żony.
      RE: także teściowej, zwłaszcza takiej co od razu, od progu już, która twardą mową wygania reporterów!
      Nieżonatym do wiadomości i ku przestrodze: Teściowa to taka druga żona /a chce być pierwszą/.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka