Dodaj do ulubionych

W rękach złych ludzi

01.02.11, 12:42
a może tak cos o naszych rodakach przemycanych do USA?
Obserwuj wątek
    • reich58 W rękach złych ludzi 01.02.11, 12:53
      po to jesteśmy, żeby POmagać tym którzy potrzebują i zasługują.
      • jakubowska100 ratować sajgon 06.02.11, 11:37
        wreszcie ktoś o tym napisał. Wietnamczyków jest o wiele więcej niż 35 tysięcy, ale ciężko podać dokładną liczbę. Są najliczniejszą diasporą w Polsce. Zostaną tu na zawsze, będą mieli dzieci i wnuki, będzie ich coraz więcej. Są pracowici i wycofani, boją się. Myślę, że jako kraj powinniśmy jak najszybciej zająć się asymilowaniem ich, uznać, że są Polakami i po prostu zaaklimatyzować ich tu. To jest nieuchronne, nieuniknione i... bardzo dobre. Kolorowych Polaków będzie coraz więcej - tak jak w Niemczech czy Francji, po prostu musi się tak stać, to jest zupełnie naturalne, świat się miesza, Polska jest częścią świata. Po prostu naszym obowiązkiem jest jak najszybsze dostosowanie naszego kraju, mentalności przepisów i wszystkiego - do nowych obywateli. Trzeba jak najszybciej o tym zacząć myśleć zanim one - zbyt długo pomijani i odsuwani - wejdą w fazę gettoizacji i stanie się to co we Francji. Nie wolno dyskryminować, trzeba umożliwiać lepsze życie i zachęcać do niego.
        • comrade Re: ratować sajgon 06.02.11, 11:53
          To prawda. Mówi się tyle o systemie emerytalnym, o ujemnym przyroście naturalnym i zawsze twierdzi się że 'Polska nie jest na tyle atrakcyjna ekonomicznie by problem załatwiać imigracją'. Jak się okazuje sporo ludzi z dalekiego wschodu chciałoby legalnie tu pracować... w dodatku są pracowici i solidni, nie ma ryzyka że zostaną terrorystami, czy będą wyłudzać świadczenia.
        • piggy1 Re: ratować sajgon 06.02.11, 15:59
          Masz rację. Tym bardziej, że Wietnamczycy nie konkurują z nami na rynku pracy, bo i w handlu i w gastronomii zatrudniają tylko swoich. Nie istnieje też obawa, że - w przeciwieństwie do niektórych naszych rodaków za granicą - będą się zgłaszać po zasiłki i pomoc z opieki. bo jako naród nie mają takiego nawyku. Przypuszczam też, że - znowu w przeciwieństwie do naszych rodaków, tu na miejscu - chętnie płaciliby podatki, a nie tkwili przymusowo w szarej strefie.
        • jeruzalem51 Re: ratować sajgon 06.02.11, 20:45
          bez przesady, Polakiem nie zostaje sie w wyniku ustawy,ani tez przez otrzymanie obywatelstwa, to dwie rozne sprawy.Emigracja ekonomiczna z reguly slabo sie integruje.Zreszta Polska i Wietnam to bardzo rozne swiaty.Prosze nie agitowac w kierunku zachodniego burdelu i kto ma poniesc tego koszt? Latwo o ludzkie hasla.kiedy liczy sie na innych.Granice nalezy lepiej pilnowac;inaczej mamy tysiace hodowcow marichuany,handlarzy ludzmi, prostytucje, miedzynarodowe gangi itd.Polska jest krajem dla Polakow i tego nalezy sie trzymac
          • mrarm Re: ratować sajgon 09.02.11, 14:07
            A ja się z Tobą nie zgadzam, a też jestem Polakiem. Chcę tu wietnamczyków, bo są pracowici, szybko się asymilują, Wietnamki mi się podobają, i lubię azjatycką kuchnię. Więcej wietnamczyków!
    • pasza1981 Kiedy dojrzejemy do legalizacji nielegalnych? 01.02.11, 13:02
      Jako naród jesteśmy wyjątkowo dziecinni, ciągle obracamy kota ogonem i pytamy - a my, a co z nami? Jakbyśmy byli pępkiem świata!

Tu nie chodzi o nas, ale o przyszłych Polaków wietnamskiego pochodzenia. Dlaczego przepisy są tak drakońskie, jakby Polska była drugą Szwajcarią.

Który z prezydentów po objęciu urzędu ogłosić amnestię dla nielegalnych imigrantów, który?
    • myslacyszaryczlowiek1 O rodakach przemycanych do USA nie będzie 01.02.11, 13:08
      Bo by się okazało że deportowanie to jest normalne postępowanie w cywilizowanym kraju.
      To już trzeci artykuł naciskający władzę aby szerzej otworzył furtkę dla dostaw niewolników dla naszego biznesu. Biznes boi się że zmniejszy się populacja rodzimych niewolników, bo uciekną oni w maju do Niemiec i Austrii i bezrobocie spadnie. Tak jak to było parę lat temu gdy dużo ludzi wyjechało do UK i Irlandii.
      • 01zefka Re: O rodakach przemycanych do USA nie będzie 01.02.11, 15:18
        wietnam produkuje ludzi i towary.wietnamczycy sprowadzają towar za euro/dolary.my płacimy za wszystko
    • easy.teraz W rękach złych ludzi 01.02.11, 13:29
      Nie rozumiem w pełni tych ludzi. Jaka niedola pcha ich do tak wielkiego ryzyka i poniżenia. Uważam, że nasz kraj powinien legalizować pobyt osób, które są tutaj od dłuższego czasu, potrafią udowodnić swoją przydatnośc zawodową i nie są kryminalistami.
      • witold_zbyslawski Re: W rękach złych ludzi 09.02.11, 10:26
        Zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem. Ludzie, którzy są nielegalnymi imigrantami mieszkają i pracują w Polsce od lat, nie są przestępcami, którzy chcą pracować uczciwie, płacić podatki i wkurzać się na naszych polityków powinni dostawać obywatelstwo.
    • puckie W rękach złych ludzi 01.02.11, 13:46
      jak tyle ludzi wyjechalo z Polski, to moze przydalaby sie jakas amnestia albo regularyzacja pobytu dla nielegalnych imigrantow , mysle, ze ktos kto przebywa w Polsce co najmniej 5 lat moglby wystapic o zalegalizowanie pobytu, jak jest tylu nielegalnych to bardzo niedobrze dla bezpieczenstwa i porzadku prawnego w Polsce, taka regularyzacja to zaden grzech, inni w Europie juz to robili wielokrotnie
      • nople Re: W rękach złych ludzi 06.02.11, 11:32
        Popieram. To rozsądne rozwiązanie
    • patriota-polski amnestia natychmiast! 01.02.11, 15:39
      Skoro Ci ludzie chcą pracować dla naszego kraju, to nie rozumiem z jakiej racji się im to uniemożliwia.
    • cmazui W rękach złych ludzi 01.02.11, 15:56
      Zestawmy nasze traktowanie imigrantow z polskimi wrzaskami na USA, ktory odmawia nam wiz.
      Wszystko swiadczy, ze jestesmy popie...nym narodem.
    • 111111l W rękach złych ludzi 02.02.11, 03:27
      25 LAT TEMU , PO WYJEZDZIE (UCIECZCE ) Z POLSKI , PRZEZYLEM PODOBNE SYTUACJE Z TYM ZE JA POJECHALEM DO GRECJI . TAM , JESZCZE WIZA BYLA WAZNA UDALEM SIE DO ORGANIZACJI KTORA ZAJMOWALA SIE ,,OPIEKA,, NAD TAKIMI JAK JA . Z TYM POPIERKIM UDALEM SIE NA POLICJE GDZIE OTRZYMALEM PRAWO DO POBYTU DO CHWILI WYJAZDU . NIE POTRZEBNE NIKOMU 5 LAT CZEKANIA , TO POWINNO BYC ZALATWIENE OD REKI. NIE BYLO PRAWA DO PRACY ALE POLICJA PRZYMYKALA OKO - LEPIEJ NIECH PRACUJE ,,NA CZARNO,, NIE BEDZIE KRADL I SLUSZNIE. ALE MAM UWAGE - FAKT ZE TYLU WIETNAMCZYKOW PRZYJEZDZA DO POLSKI SWIADCZY O TYM ZE W POLSCE JEST DOBRZE , NIE JAK TWIERDZA NIEKTORZY I NIE WIEDZA JAK ZYC. JA W GRECJI ZEBY SIE UTRZYMAC MYLEM SZYBY WYSTAWOWE , PYTANY PRZEZ GREKOW JAK MI SIE ZYJE , ODPOWIADALEM ZE BARDZO DOBRZE ( TAKIE MIALEM ODCZUCIA PO PRL ) PATRZYLI NA MNIE JAK NA IDIOTE A JA MOWILEM PRAWDE.
      • rockville Re: W rękach złych ludzi 02.02.11, 06:14
        Ze wzgledu na fakt, ze rodowici Polacy tak sie rozleniwili, ze nie chca pracowac za 500 zlotych/miesiac , pqwinnismy zaprosic 5 milionow braci wietnamskich, ktorzy za 500 zl beda pracowac z radoscia !!!
    • nektarist Re: W rękach złych ludzi 02.02.11, 17:50
      No a co na to twoje dzieci i żona. Pewnie też by się cieszyły. Ale pomyśl o córkach. jak one będa słabo zarabiać. A że będa próbowac to murowane, po takim ojcu co używa kurew .
    • mtcwa Jesteśmy przeludnionym krajem 06.02.11, 11:38
      ponad 38 000 000 mieszkańców na 312 000 km kwadratowych
      większości z nas żyje się źle, przez nieudolne rządy platformy obywatelskiej która to obiecuje zmniejszenie podatku, a za parę lat go zwiększa, mówi o zmniejszeniu liczby urzędasów a tymczasem ją zwiększa, mówi o wzroście gospodarczym a powoduje kryzys, dług publiczny podczas jej kadencji o ile się nie mylę wzrósł o pareset miliardów.
      • protoplex Re: Jesteśmy przeludnionym krajem 06.02.11, 11:46
        Coś ci powiem, 10 wietnamców sprowadzić do Polski a ciebie wysłać do Wietnamu i w Polsce nastanie dobrobyt. Znam takich którym żyje się źle przez nieudolność innych, a wiem, że zawdzięczają to własnej nieudolności i nieuzasadnionym roszczeniom.
        • mtcwa Re: Jesteśmy przeludnionym krajem 07.02.11, 09:40
          coś ci powiem: gó... o mnie wiesz i proszę nie pisz że mnie wyślesz do wietnamu polaczku
        • krawiec6661 Re: Jesteśmy przeludnionym krajem 09.02.11, 15:00
          Wysoki koszt zatrudnienia, wysokie podatki, drogie ubezpieczenie, różne opłaty dodatkowe, droga benzyna, żywność... To są dla ciebie wyimaginowane problemy dla pracownika czy przedsiębiorcy? Gdybym nie musiał oddawać połowy swoich wypracowanych pieniędzy państwu żyłbym na znacznie wyższym poziomie, pewnie miałbym już własne mieszkanie, a tak go nie mam niestety.
    • lebonheur W rękach złych ludzi 06.02.11, 11:39
      otwierajcie ramiona jak najszerzej ale moze najpierw przyjrzyjcie sie problemom innych panstw europejskich . Niemcy maja ponad 2 mln etnicznie obcych obywateli, a zaczelo sie od setek gastarbeiterow. Belgia i Holandia podobnie. W czym specjalizuja sie Wietnamczycy ? W Niemczech : nielegalne gry, przemyt i handel. I prosze nie zapominac : najpierw paroletni LEGALNY pobyt, nauka jezyka, praca (tez legalnie) i integracja - i dopiero potem obywatelstwo.Co wcale nie oznacza, ze pozniej juz pojdzie gladko, wiekszosc z nich bedzie zyla na koszt podatnikow.
    • pringles80 Jak można się ożenić przebywając nielegalnie? 06.02.11, 11:40
      jw
    • axenrolle W rękach złych ludzi 06.02.11, 11:47
      Doprawdy ciężko jest czasem zrozumieć głupotę polskich władz. Przecież ci Wietnamczycy i tak tu są i tak . Wystarczy tylko raz na jakiś czas przeprowadzić amnestie dla nielegalnie przebywających w Polsce Wietnamczyków i nie tylko ich. Niech pracują , uczą sie itp będą to robić dla nas dla Polski a nie dla Wietnamu. Czy te nasze zakute pały kiedyś pojmą że umiejętnie sterowana imigracja jest czy nam sie to podoba czy nie ale przyszłością Polski? I tu optymista nie jestem.
      • jednorazowy3 Re: W rękach złych ludzi 06.02.11, 12:18
        Sam jesteś zakuta pała. Lepiej jest jak przebywają nielegalnie bo to nic nie kosztuje podatników.
        A łatwa legalizacja pobytu to gwóźdź do trumny tego kraju. Przecież wtedy zjechałoby się ich tu miliony. Do czego są nam potrzebni? Do psucia i tak kiepskiego rynku pracy?
        • axenrolle Re: W rękach złych ludzi 06.02.11, 15:11
          Jeżeli na tym naszym rynku pracy są takie młoty jak ty to niech psują i to jak najszybciej
      • krawiec6661 Re: W rękach złych ludzi 09.02.11, 14:54
        Patrioci nie wykazują żadnego zainteresowania losem innych nacji w Polsce, są im nawet wrodzy, a ci bardziej kosmopolityczni i liberalni po prostu mają wszystko w d... i nic nie robią nawet dla rodaków. Welcome to Poland.
    • galtom Przydałoby się nam otworzyć granice 06.02.11, 13:02
      Polska by wreszcie znów była bogata kultorowa - jak kiedys.
      Warszawa jesli chce byc stolicea Europy centralnej potrzebuje tego - my zreszta tez.
    • schaffhausen W rękach złych ludzi 06.02.11, 14:16
      Czy ten "hol" szanowny Autorze to od "holowania" ? Caly normalny swiat pisze "hall",wiec chyba jeszcze raz do szkoly,tym razem nie specjalnej,albo krotki wyjazd do normalnosci.
      • hajota Re: W rękach złych ludzi 06.02.11, 16:35
        Jak widać na forach internetowych każdy zna się nie tylko na ekonomii, lotnictwie, medycynie i islamie, ale i jest Wielkim Językoznawcą
        sjp.pwn.pl/szukaj/hol
    • three-gun-max Władza nie chce rozwiązać problemu 09.02.11, 10:47
      Bo gdyby chciała to już by rozwiązała. Ci ludzie się nie ukrywają, wszyscy wiedzą gdzie pracują. Wystarczy co jakiś czas, aby straż graniczna otaczała obszary zasiedlone przez nielegalnych imigrantów i trzepała dokumenty każdemu kto ma chodź troche skośne oczy. Oprócz tego robić regularne łapanki na ulicach i w lokalach.
      • 3miastoorg Re: Władza nie chce rozwiązać problemu 09.02.11, 12:31
        wracaj czytać Main Kampf.
        • three-gun-max Re: Władza nie chce rozwiązać problemu 09.02.11, 14:43
          > wracaj czytać Main Kampf.

Już kiedyś czytałem :)
          • krawiec6661 Re: Władza nie chce rozwiązać problemu 09.02.11, 14:55
            I jak? Znalazłeś natchnienie do tego jak rozwiązać wszelkie problemy które trawią nasz świat? Jakieś ostateczne rozwiązanie?
            • three-gun-max Re: Władza nie chce rozwiązać problemu 10.02.11, 12:45
              Sam przeczytaj albo poproś mamę :)
      • krawiec6661 Re: Władza nie chce rozwiązać problemu 09.02.11, 14:52
        Z Ratzingerem możecie zrobić taką łapankę! Jako były członek hitlerjugend będzie miał wprawę w takich "łapankach"!
    • pindrals Re: W rękach złych ludzi 09.02.11, 12:27
      Na miejscu zamknęli nas w magazynie i czekali na potwierdzenie z Wietnamu, że rodzina wpłaciła resztę pieniędzy za naszą podróż. Ja wyszedłem jako pierwszy

A czy policja w UE wie, co sie dzieje z tymi, za których rodzina nic nie wpłaciła?

inna sprawa - to tak proste, że az dziwne, że władze nic nie robia na granicach UE, by zapobiec przemytowi ludzi. Wszystko to chyba pic na wodę, bo jak czytamy, każdy, gdzie chce, przejdzie zielona granice.
    • atosatos1 Należałoby umożliwić tym ludziom legalny pobyt, 09.02.11, 18:38
      możliwość kształcenia dzieci itp. Polska prędzej czy później stanie się krajem wielu narodowości. Trzeba tych ludzi zasymilować z mieszkańcami Polski, nie tworzyć gett narodowościowych i ścigać ludzi, których jedyną winą jest pobyt bez wizy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka