Dodaj do ulubionych

Rumunia ma mówić: Cyganie

03.02.11, 18:37
Nie wystarczy im, żeby ochrzcili Cyganami rumuńskich kryminalistów?
Romom to nie przeszkadza.
Obserwuj wątek
    • snellville Rumunia ma mówić: Cyganie 03.02.11, 18:55
      A mowilem ze Cyganie !
      Ale przeca teraz nawet Polacy nazywaja cyganke .....jak....Romanka?
      Jaka k.....a Romanka ,Cyganka i nie robmy konia z mula bo sie nie da.
      • gmithc Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 08:41
        Żeby naświetlić cygańskie klimaty polecam film Kusturicy "czarny kot, biały kot"
        tam można odnaleźć wiele aspektów cygańskiego życia a przy okazji kupa śmiechu.
        • dawid_kp Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 10:18
          e, bez przesady. Oglądałem kiedyś w Paradiso koło Grubej Kaśki, znudził mnie. Wszędobylski bałagan mnie nie śmieszy.
      • mapo0 Zdecydowanie wolę Rumunów od Cyganów... 04.02.11, 20:54
        ...więc będę Cyganów nazywał Cyganami a nie Romami. Może zrobimy jakąś akcję na Facebooku, "Nazwijmy Cygana po imieniu" ?:) Gazeto, dlaczego obrażasz 22 milionowy naród Rumunów w swoich artykułach, nazywając Cyganów Romami? Gdzie tu Twa poprawność polityczna? :)
    • art.usa Nazywać wałacha ogierem, niczego w jego płodności nie zmieni. 03.02.11, 19:18
      Polska Polonia w Stanach zbiera podpisy, by nazywać polskie miasta jak Oświęcim
      Aus szwitz (wypoć) niczego to nie zmieni, że te miasta znajdują się,
      po wojnie na terenach Polskich.

Tak z ciekawości, jacy robotnicy budowali tą fabrykę zagłady?
      Mówi się o polskich pracownikach sezonowych.
      Nim to się zaorze i posadzi las, jeszcze dużo,
      dużo wody popłynie w Wiśle.

A co z Romami, jak się ich nazwie Cyganie,
      będą muzykalniejsi?
      Dziś każdy gość mówi, a byliśmy w knajpie, a Cygan męczył całą noc smyka.
      • bezpocztyonline Re: Nazywać wałacha ogierem, niczego w jego płodn 04.02.11, 09:58
        art.usa napisał:

> Polska Polonia w Stanach zbiera podpisy, by nazywać polskie miasta jak Oświęcim
        > Aus szwitz (wypoć) niczego to nie zmieni, że te miasta znajdują się,
        > po wojnie na terenach Polskich.

Nie tylko po wojnie:

pl.wikipedia.org/wiki/O%C5%9Bwi%C4%99cim#Historia
        "Miasto ma ponad 800-letnią historię i należy do najstarszych piastowskich grodów kasztelańskich w Polsce. Według zachowanych dokumentów około 1179 r. gród oświęcimski został przekazany przez Kazimierza Sprawiedliwego na rzecz swojego bratanka Mieszka Plątonogiego, księcia opolskiego i raciborskiego."

Cóż z tego, kiedy te ledwie kilka lat w pierwszej połowie XX wieku tak tragicznie zapisały się w historii miejscowości, że całkowicie przykryły poprzednie kilkaset lat?

Nawiasem mówiąc prawie 20 lat temu znajoma z Francji pytając mnie o Kraków pytała mnie "Jak się nazywa to takie większe miasto koło Auschwitz?"

> Tak z ciekawości, jacy robotnicy budowali tą fabrykę zagłady?
        > Mówi się o polskich pracownikach sezonowych.

Byli to więźniowie. "Sezonowi" może w tym sensie, że z reguły nie dożywali do następnego "sezonu".
        • art.usa Re: Nazywać wałacha ogierem, niczego w jego seksie 04.02.11, 17:46
          bezpocztyonline napisała:

> art.usa napisał:
          >
          > > Polska Polonia w Stanach zbiera podpisy, by nazywać polskie miasta jak Oś
          > więcim
          > > Aus szwitz (wypoć) niczego to nie zmieni, że te miasta znajdują się,
          > > po wojnie na terenach Polskich.
          >
          > Nie tylko po wojnie:
          >
          > pl.wikipedia.org/wiki/O%C5%9Bwi%C4%99cim#Historia
          > "Miasto ma ponad 800-letnią historię i należy do najstarszych pias
          > towskich grodów kasztelańskich w Polsce
          . Według zachowanych dokumentów okoł
          > o 1179 r. gród oświęcimski został przekazany przez Kazimierza Sprawiedliwego na
          > rzecz swojego bratanka Mieszka Plątonogiego, księcia opolskiego i raciborskieg
          > o.
          "
          >
          > Cóż z tego, kiedy te ledwie kilka lat w pierwszej połowie XX wieku tak tragiczn
          > ie zapisały się w historii miejscowości, że całkowicie przykryły poprzednie kil
          > kaset lat?
          >
          > Nawiasem mówiąc prawie 20 lat temu znajoma z Francji pytając mnie o Kraków pyta
          > ła mnie "Jak się nazywa to takie większe miasto koło Auschwitz?"
          >
          > > Tak z ciekawości, jacy robotnicy budowali tą fabrykę zagłady?
          > > Mówi się o polskich pracownikach sezonowych.
          >
          > Byli to więźniowie. "Sezonowi" może w tym sensie, że z reguły nie dożywali do n
          > astępnego "sezonu".

Interesujące; jak rozumiem twoje wywody te fabryki zagłady były w Polsce?
          Czyli tak jak ktoś tu na forum pisał "Fabrykę buduje się w pobliżu surowca"
          Czyli zmiana na Aus schwit (czyli po Polsku wypoć) jest Germanizowanie
          Staropolskich stron?
    • gniewnyleonard A miasto o nazwie "Roma" co na to? 03.02.11, 19:21
      A co na to miasto o dźwięcznej nazwie "Roma"?
      Ale tak do rzeczy: jak to jest że Rumuni wyglądają bardziej słowiańsko niż Węgrzy, dużo ludzi o jasnych włosach i oczach? Bo Rumunia jest w ogromnej części pochodzenia słowiańskiego, co da się do dzisiaj zauważyć w języku.
      "Romowie" - wymysł poprawnych politycznie obsrjatuchów unioeuropejskich.
      • jogibaboo Re: A miasto o nazwie "Roma" co na to? 04.02.11, 07:35
        gniewnyleonard napisał:
        > Ale tak do rzeczy: jak to jest że Rumuni wyglądają bardziej słowiańsko niż Węgr
        > zy, dużo ludzi o jasnych włosach i oczach? Bo Rumunia jest w ogromnej części po
        > chodzenia słowiańskiego, co da się do dzisiaj zauważyć w języku.

Język rumuński jest pochodzenia romańskiego. Przed wojną i komunizmem znakomita większość wykształconych Rumunów mówiła również znakomicie po niemiecku i francusku. Potem przyszedł komunizm...
        • junk92508 Re: A miasto o nazwie "Roma" co na to? 04.02.11, 09:35
          > Język rumuński jest pochodzenia romańskiego. Przed wojną i komunizmem
          > znakomita większość wykształconych Rumunów mówiła również znakomicie po
          > niemiecku i francusku. Potem przyszedł komunizm...

Ta... tylko ze jeszcze do XIXw. wiekszosc slow w jezyku rumunskim byla slowianska... dopiero w XIXw nastapila sztuczna deslawizacja jezyka.

A i Rumuni i Romowie podczepiaja sie tak naprawde pod Rzymian z ktorymi i jedni i drudzy maja tak naprawde malo wspolnego. W Dacji Rzymianie byli niecale 170 lat - mniej niz w Anglii czy zachodnich Niemczech. Potem przez Dacje przetoczylo sie dziesiatki najazdow i migracji: Goci, Hunowie, Awarowie,Slowianie.

To mniej wiecej tak jakbysmy twierdzili ze Polacy pochodza od indo-iranskich Sarmatow z nad morza Czarnego.
        • gniewnyleonard Przyszedł komunizm i co? W TV są napisy! 04.02.11, 10:59
          jogibaboo napisał:

> gniewnyleonard napisał:
          > > Ale tak do rzeczy: jak to jest że Rumuni wyglądają bardziej słowiańsko ni
          > ż Węgr
          > > zy, dużo ludzi o jasnych włosach i oczach? Bo Rumunia jest w ogromnej czę
          > ści po
          > > chodzenia słowiańskiego, co da się do dzisiaj zauważyć w języku.
          >
          > Język rumuński jest pochodzenia romańskiego. Przed wojną i komunizmem znakomita
          > większość wykształconych Rumunów mówiła również znakomicie po niemiecku i fran
          > cusku. Potem przyszedł komunizm...
          >
          >
          Ale nikomu nie wpadło do głowy żeby w filmach zagranicznych w TV czytać na cały regulator jakimś popierdującym kretyńskim barytonem, jak leci, całe tłumaczenie na rumuński. Rumuni potrafią sobie czytać sami napisy, nawet najprostsze kucharki wolą takie rozwiązanie od "polskiego wytanionego dubbingu"
      • nibywroclawianin Re: A miasto o nazwie "Roma" co na to? 04.02.11, 07:58
        Zbłaźniłeś się swoją ignorancją . A wystarczyłoby poczytać w Wikipedii, zanim się zacznie pisać o czymś o czym ma się żadne bądź mizerne wyobrażenie. Ani Węgrzy ani Rumuni nie są Słowianami. Węgrzy są potomkami Hunów, a Rumuni Daków i Rzymian. To Bułgarzy są takimi niby Słowianami: są potomkami tureckiego bądź huńskiego ludu (Proto)Bułgarów i pokonanych przez nich Słowian (od których przejęli język) oraz Traków (pokrewnych Dakom). Dlatego nie mają tego słowiańskiego wyglądu, o którym piszesz.
        • scibor3 Re: A miasto o nazwie "Roma" co na to? 04.02.11, 09:14
          Węgrzy są potomkami Hunów, a Rumuni Daków i
          > Rzymian.

Chciałeś zabłysnąć i du.pa. Węgrzy są jak najbardziej potomkami Słowian. jeszcze w XIX wieku a nawet na początku XX wieku pod Budapesztem były całe wioski mówiące językiem słowiańskim. Badania genetyczne dowiodły, że udział charakterystycznego haplotypu dla Słowian (R1a1) jest zbliżony do krajów słowiańskich ( iwyższy niż w takich Czechach) a udział haplotypu którego możemy przypisać oryginalnym Madziarom nie przekracza 20%. I na boga, nie Hunom! Gdzie Rzym a gdzie Krym! Co do Rumunów, to IIRC zromanizowani Słowianie (w głównej mierze) ale badań nie widziałem, więc się nie będę mądrzył.
          • inkwizytor.biskupa.breslau Re: A miasto o nazwie "Roma" co na to? 04.02.11, 09:40
            Dodam od siebie że Węgrzy byli ordą a to w dość specyficzny sposób wpływało na rozwój ich narodu. Każda orda po pewnym czasie rozpływała się w masie podbitej ludności często tracąc nawet własny język i zwyczaje. Węgrzy po klęsce nad rzeką Lach gdzie stracili większość elity szybko zasymilowali się z podbitymi Słowianami i po pewnym czasie został po nich tylko język.
    • gniewnyleonard Nie chcę Słowian 03.02.11, 19:23
      Nie chcę Słowian. Bo obsrajmajtom zachodnioeuropejskim kojarzą się z "niewolnikami" - oczywiście "Słowianin" znaczy "Zwycięzca", "Świętujący" etc.
      Poza tym co z mętlikiem: Słowianie, Słowacy, Słoweńcy, Slavonija?
      • szampans Re: Nie chcę Słowian 03.02.11, 20:22
        Słowo Slav kojarzy się z niewolnikiem tylko ludziom znającym angielski.
        Polish (czyli Polak) kojarzy się im z czyszczeniem butów, politurą, lakierem...Nie lepiej brzmi słowo Pole: kojarzy się ze słupem, drągiem, lub (nieco lepiej) z biegunem Ziemi.
        Nic nie zmienisz: te słowa są używane od wieków. Postaraj się, aby ujrzeli w Tobie Człowieka. "Przyjaciół", którzy nie będą do tego zdolni, możesz olać ciepłym moczem.
        • najlepszygeorge Re: Nie chcę Słowian 03.02.11, 23:00
          Tak to się może kojarzyć tylko Polakom takim jak Ty, którym wydaje się, że znaja angielski.
          • nazikomunista Re: Nie chcę Słowian 04.02.11, 13:59
            Orili?
            Jakoś miejscowym też się kojarzy, po dziś dzień pamiętam, jak przed Dniem Różnorodności w korporacji koleżanki spekulowały, czy wykonam jakiś fajny Pole Dance.
    • b-a-lau Cygan cyganic Rom Romenia. Tak niewiele a jak wiel 03.02.11, 19:31
      wiele znaczy. Niestety ten kolorowy naród zapracował sobie na to że Cygan kojarzy się z cygaństwem, a Rumunia= Romenia pretenduje na europejski naród i nie chce się kojarzyć z Romami. Jest problem jak ich nazywać. Ale mają prawo do swojej "kultury" Oni niech nazywają się tak, jak chcą, a my będziemy nazywać ich tak, jak my chcemy. Żyd Jude jewroj itp jest na całym świecie. Nie mówi się Judejczyk
      • 01zefka Re: Cygan cyganic Rom Romenia. Tak niewiele a jak 03.02.11, 20:36
        b-a-lau napisała:

> wiele znaczy. Niestety ten kolorowy naród zapracował sobie na to że Cygan
        > ] kojarzy się z cygaństwem, a Rumunia= Romenia pretenduje na euro
        > pejski naród i nie chce się kojarzyć z Romami. Jest problem jak ich nazy
        > wać. Ale mają prawo do swojej "kultury" Oni niech nazywają się tak, jak chcą, a
        > my będziemy nazywać ich tak, jak my chcemy. Żyd Jude jewroj itp jest na całym
        > świecie. Nie mówi się Judejczyk
        PRAWDA.żyd cygani jak bura suka.nic tego nie zmieni
    • snellville Rumunia ma mówić: Cyganie 03.02.11, 19:37
      Moja Babcia straszyla mnie Cyganami,a teraz mi ktos mowi ze Ona byla w bledzie?
      Cos mi tu nie pasuje.
      beemp3.com/index.php?q=jada+wozy+kolorowe

• archer.4 Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 03.02.11, 20:49
        Cyganie dlugo i skutecznie zapracowali na swoja opinie.
        Niedawno Sarkozy wyrzucil ich z Francji na pysk. Paru kretynow podnioslo wrzask i sprewe szybko ucichla bo w Europie, wszyscy mniej wiecej czuja, ze Cyganie to prawdziwa zakala.
        Sarkozy mial ich gdzie wyrzucic. Ale gdzie wyrzcic maja ich Rumuni? Nie moga wyrzucic ich nigdzie wiec chociaz staraja sie, zeby slowo "Cygan" nie kojarzylo sie z nazwa ich kraju.
        A kojarzy sie ze az strach. Czy pamietacie, jak na poczatku lat 90 cyganscy zebracy zaczeli zaludniac Polskie ulice i dworce? Zaden Solorz czy inny zasrany Michnik w swoim przekaziorze nie osmielil sie krzyknac, ze to wlasnie Cyganie tylko wszyscy zgodnym chorem powtarzali politycznie poprawna formule, ze to "Rumunscy zebracy".
        A rasa w to wierzy jak w telewizor.
        Moj wujek wciaz mi powtarza: chcesz zobaczyc Rumuna? To idz na dworzec i przyjzyj sie temu smierdielowi co tam siedzi na przedwczorajszej wyborczej i wyciaga swoja parszywa reke po pare zlotych.
        Tlumaczenie, ze jest to Cygan trafia jak groch o sciane.
        A ja od paru lat mam przyjemnosc pracowac z Rumunami (nie Cyganami, bo ci nie pracuja) i stwierdzic moge, ze doprawdy trudno ich w pracy odroznic od innych europejskich narodow, zwlaszcza tych dotknietych komunistyczna zaraza.
        I jeszcze mala uwaga. Prawda jest, ze w Rumunii zyje o wiele wiecej Cyganow niz oficjalnie zarejestrowanych ale powod podany przez autora omawianego artykulu jest abszrdalny. W Rumunii tak samo przesladuje sie Cyganow, jak w Polsce Zydow. Czyli wcale. Cyganie po prostu zyja poza systemem. Rodza sie w domach (nie szpitalach), wychowuja na ulicy, nigdzie nie pracuja a zyja z kradziezy. W przecietnym cyganskim domu czy mieszkaniu zyje ich przynajmniej dwa razy wiecej niz zameldowanych,
        Archer
        • myslacyszaryczlowiek1 Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 03.02.11, 22:58
          archer.4 napisał:

Potwierdzam w świadomości ludzi Rumun jest be, a naprawdę na to nie zasłużyli. To są bardzo porządni ludzie, co nieraz doświadczyłem
        • quant34 Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 00:48
          archer.4 napisał:

> Cyganie dlugo i skutecznie zapracowali na swoja opinie.

Nie da się zaprzeczyć. O ile przypisywanie przykładowo Niemcom zapędów faszystowskich, Żydom skąpstwa, Murzynom brudu a Francuzom rozwiązłości seksualnej, to są typowe stereotypy i przejawy ksenofobii, to akurat pewne tradycyjnie żywione do społeczności cygańskiej emocje, stereotypami już nie są. Cyganie wykształcili specyficzną kulturę, której elementem jest negowanie państwa, prawa i powszechnie obowiązujących norm społecznych. Dzieci cygańskie są od wczesnych lat nauczane "rzemiosła" opartego na kradzieżach, oszustwach i żebractwie, naprawdę trudno jest znaleźć Cygana, który wykonuje jakąś uczciwą pracę (co najwyżej w branży rozrywkowej), który przez całe życie przeszedł bez żadnego wyroku i który ma więcej niż zawodowe wykształcenie. To są fakty statystyczne, tyle że w czasach poprawności politycznej się o nich nie mówi głośno. Wiele się natomiast o tym mówi w branży kryminologicznej, w której takie statystyki są prowadzone. Nie jest zatem prawdą, że przypisywanie Cyganom nieuczciwości i bumelanctwa to takie same zjawiska jak antysemityzm czy pogarda dla kolorowych. To jest naprawdę bardzo specyficzna społeczność, która wyraźnie wyróżnia się na tle innych.
        • wersy2 Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 09:16
          Kowal zawinil, cygana powiesili.

Rumuni nie chca byc kojarzeni z brudem i syfem? OK, niech dzialaja w tym kierunku. Mimo wszystko mysle, ze powinni nednak zaczac od uwolnienia swoich miast od dzikiej zwierzyny, ktora ma je teraz calkowicie w swoim posiadaniu. Pierwsze skojarzenie ze slowem 'Rumuni' to niestety nie cyganskie tabory, ale hordy dzikich psow majacych sie za panow ich stolicy.
          Jak sje z takimi problemami uporaja, to moze wtedy bede z wieksza sympatia patrzyl na ich proby poprawy wizerunku czyims kosztem.

PS No wlasnie, co na to wszystko mieszkancy wkecznego miasta ROMA?
          • slonina62 Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 10:00
            Pierwsze skojarzenia zagranicą ze słowem Polacy to pijaństwo, złodziejstwo, prostytucja i wąsy. Może najpierw zrobić porządek na własnym podwórku a potem czepiać się innych? Poza tym dzisiejsza Rumunia w niczym nie ustępuje Polsce, jeśli będzie się nadal rozwijać w takim tempie to za 5 lat wyprzedzi Polskę, tym bardziej że Polska wpadła już w spirale zadłużenia i ma pętlę na szyji
            • archer.4 Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 19:25
              Droga Slonino,
              Z tego co piszsz o skojarzeniach na temat Polakow utrzymalyby sie moze te wasy?
              Mamy poltory miliona Polakow w Anglii/Irlandii, prawie milion w Niemczech i tak mozna ciagnac. Wiec co? Anglicy wposzczaja do siebie zlodziei i pijakow?
              Gratuluje pomyslunku szanowna slonino.
            • wersy2 Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 20:19
              Ze Polska to jednak troche Azja to rzecz wiadoma, ale raz, ze nie az taka jak Rumunia, a dwa, ze nie o niej tu rozmawiamy.

Zreszta, rozwijac w jakim tepie? -2% tak jak w zeszlym roku, czy moze ponad 7% jak w 2009? Rumunia nie dogoni Polski, tak samo jak Polska nie dogoni Szwecji czy Szwajcarii w ciaglu najblizszych dwoch dekad z powodow, nazwijmy to, kulturowych, ale nawet patrzac na gole liczby chyba nie ma powodow do przesadnego optymizmu.
              • mapo0 Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 20:57
                Oj tu bym nie lekceważył Rumunii. Mają oni wiele powodów by mogli stać się nowoczesnym państwem. Jasne, mają problemy, ale nie są za nami wcale daleko z tyłu. Myślę, że większy dystans jest między Czechami a Polską niż między Polską a Rumunią. Byłem, widzialem, i polecam zobaczyć ten kraj.
                • archer.4 Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 05.02.11, 15:09
                  Dziekuje mapo0
                  W przeciwienstwie do wiekszosci piszacyn w tym watku my bylismy i widzielismy.
                  I swieta prawda ze ekonomicznie i gospodarczo (a i mentalnosciowo) jestesmy blizej Rumunii niz Czechow o nacjach Europy Zachodniej nie mowiac - chociaz bardzo bysmy chcieli.
                  Zdarzylo sie, ze mialem chwile szczerej rozmowy z Rumunami (nie z Cyganami) przy piwie. I wiecie co mi powiedzieli: Wy, Polacy macie szczescie, ze macie granice z Niemcami, a najbardziej uprzemyslowiony kraj, z ktorym my graniczymy to Wegry.
                  A na moja odpowiedz, ze z tej granicy to tylko Grunwald i Auschwitz odpowiadali: a kto kazal Konradowi Mazowieckiemu zapraszac Krzyzakow w swoje wlosci? A kto kazal wam prowadzic durna, samobojcza polityke z Hitlerem, ktorego pobic mogli moze Ruscy albo Amerykanie z Anglikami ale w zadnym razie Wy? Wy jestescie po prostu glupi!
                  No i co?
                  Splycenie problemu?
                  A moze twardy pragmatyczny realizm polityczny?
                  Pozdrowienia,
                  Archer
    • cyniczne_oko przyglup, czy ty piszesz tylko by bredzic? 03.02.11, 20:52
      bo w twoich wypowiedziach sensu ze swieca trzeba by szukac, a zdrowego rozsadku to to ma mniej niz lysy grzebieni.
      • art.usa Re: przyglup, czy ty piszesz tylko by bredzic? 03.02.11, 21:24
        cyniczne_oko napisała:

> bo w twoich wypowiedziach sensu ze swieca trzeba by szukac, a zdrowego rozsadku
        > "to to ma mniej niz lysy grzebieni."
        Ha, ha dobre,
        żebyś nie miała odchyłów powiedział bym "voll achtung"
    • kagan.blox Rumunia ma mówić: Cyganie 03.02.11, 20:52
      My Polacy zawsze tak mówilismy!
      • pal666 Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 03.02.11, 20:59
        .... i mówimy nadal.
        • kagan.blox Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 03.02.11, 21:22
          I jak najbardziej słusznie!
    • skuba2 Cyganie? Oczywiście! 03.02.11, 21:01
      Nazywanie Cyganów - Romami jest równie nienaturalne jak nazywanie Żydów - izraelitami. Niby to samo, a jednak niekoniecznie. Jest w końcu w naszej kulturze operetka "Baron Cygański" i nikt tego nie przerobi na "barona Romskiego"!
      Ja osobiście nie mam nic przeciw Cyganom, cenię ich i szanuję (toute les propotions gardee) i o ile, wiem to polscy Cyganie, też mają wiele do zarzucenia swoim pobratymcom z Rumunii, czy Słowacji. Ale to jest problem biedy i wielowiekowego zaniedbania cywilizacyjnego. Jesteśmy w Unii Europejskiej, to nasza mniejszość, nasz problem i trzeba go ucywilizować!
    • tow_beton Rumunia ma mówić: Cyganie 03.02.11, 21:19

"dla której słowo Cygan jest lekceważące i obraźliwe, bo kojarzy się z ubóstwem oraz brakiem wykształcenia."
      bo to przeciez nieprawda. Oni słyną z zamożności i dobrego wykształcenia. w ogóle to wspaniały naród: pracowity, uczciwy...

• asdyx Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 03.02.11, 22:55
        slyna z pracowitych kobiet (okradanie wiejskichgospodarstw) ,bogatych meszczyzn (w wyroki sadowe) chalasliwy i balaganiarski narod .Ato jak ich zwa czy to nie wszystko jedno Cygan cy Rom ,wszystko z tego samego worka.
    • stix Cyganie do Indii. 04.02.11, 07:40
      Tam jest ich naturalna ojczyzna.
      • kagan.blox Re: Cyganie do Indii! 04.02.11, 14:10
        POpieram i POdPiSuję się POd tym!
    • konikpolski333 A ja myślałem, że Rom to Cygan z Rumuni 04.02.11, 08:00
      Dlatego romuje a nie cygani
    • teaforme Cyganie 04.02.11, 08:25
      Problem w tym, ze tylko niektorzy (cyganie) to Roma, ale wszyscy naleza do gropy Romanis, co jeszcze bardziej podobne jest do Romanians. Roma zyja generalnie w centralnej i wschodniej Europie, ale juz w Niemczech zyja cyganie z innej podrupy Romanis zwani Sinti, w Szwecji cyganie z podgropy Kale, a we Francji Manush. To nie tylko inne nazwy to rozne grupy z roznymi jezykami o wspolnych "korzeniach". Nie rozumiem co takiego zlego w slowie "cygan". W GB i wielu innych krajach tez nie zwia ich poprawna nazwa, a zwia i Gypsy co moze jest w pewnym znaczeniu obrazliwe, ale zaakceptowane przez ludnosc cyganska. Popatrzcie na dolaczony link dysrtybucji ludnosci Romanis w Europie
      en.wikipedia.org/wiki/File:Romanis-historical-distribution.png
    • to_ja_dziki-9876543210 Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 08:31
      "Parlamentarzyści z Bukaresztu chcą oficjalnie nazywać Romów Cyganami"
      I TO JEST SŁUSZNA KONCEPCJA !
      A nie jakieś pitu, pitu, że to niby jacyś Romowie....

To tak, jakby brudasa i fleję nazywać czystym inaczej !
      • brytnej Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 09:15
        to_ja_dziki-9876543210 napisał:

> "Parlamentarzyści z Bukaresztu chcą oficjalnie nazywać Romów Cyganami"
        > I TO JEST SŁUSZNA KONCEPCJA !
        > A nie jakieś pitu, pitu, że to niby jacyś Romowie....
        >
        > To tak, jakby brudasa i fleję nazywać czystym inaczej !

No to proponuje mowic i pisac "Szkopy" zamiast "Niemcy", "Pepiczki" zamiast "Czechy" i "Czesi", "Ruscy" zamiast "Rosja" i "Rosjanie" oraz "Zydy" zamiast "Izrael". Bardzo ladnie bedzie.
      • zgr-edo Czekam na taki wniosek w Polsce,Cygan to nie Polak 04.02.11, 09:18
        szlag mnie trafia, jak jakiś Cygan , który nie pisaty, nie czytaty, kaleczący mój ojczysty język,
        pasożytuje na moich podatkach. Kradnie, żebrze, a czasem morduje, to wcale nie stereotyp
        Cygana, taka jes rzeczywistość. Jeżeli żyją w społeczeństwie , to muszą się zastosować do obowiazujacych norm prawnych i społecznych. Cyganie oraz podobni im emigranci / wykluczam osoby które są wykształcone i zaprzeczają stereotypom/ powinni być skupieni w gettach , dać im szansę nauki języka , zdobycia wykształcenia i zawodu. Jeżeli nie zdobędą odpowiednich kwalifikacji wywozić do Indii, a emigrantów do krajów swojego pochodzenia.
        • tymon99 Re: Czekam na taki wniosek w Polsce,Cygan to nie 04.02.11, 09:29
          zgr-edo napisał:

> szlag mnie trafia, jak jakiś Cygan , który nie pisaty, nie czytaty, kaleczący m
          > ój ojczysty język

w swoim poście zrobiłeś 7 błędów. słownie: siedem. wyjaśnij mi więc, jaki to język tak szanujesz jako swój ojczysty, bo polski w którym piszesz chyba nie?
          • zgr-edo Re: Czekam na taki wniosek w Polsce,Cygan to nie 04.02.11, 09:57
            Nawet nie będę sprawdzał jakie to błędy, bo pisząc na forach nie zwracam na to jakiejkolwiek uwagi. Zwisa mi to jak kilo kitu , oraz uwagi jakiś poprawnych politycznie polonistów.
            Mam dzisiaj zły dzień.
          • biber Re: Czekam na taki wniosek w Polsce,Cygan to nie 04.02.11, 11:54
            tymon99 napisał:
            > wswoim poście zrobiłeś 7 błędów. słownie: siedem. wyjaśnij mi więc, jaki to język tak szanujesz jako swój ojczysty, bo polski w którym piszesz chyba nie?<
            -------------------------------------------------------------------------
            W twoim poście są trzy błędy. Klawisz >shift< nie gryzie. Naprawdę.
    • max_heiliger Żelazna Gwardia ! 04.02.11, 09:27
      dokładnie, ja już dawno mówiłem żeby rzeczy nazywać po imieniu - to nie są zadni romowie, tylko pie...ne smierdzace cyganstwo

Rumuni to dzielny narod i podczas wojny walczyli po dobrej stronie - wybitna postać to np. Horia Sima
      • qrseed Re: Żelazna Gwardia ! 04.02.11, 09:50
        Goń się łysa pało o małym rozumku. Jesteś tak przesiąknięty faszystowską gnojowicą, że aż cały zakazany. Z tej strony blondyn o niebieskich oczach, który wstydzi się ciebie i brzydzi się tobą i tobie podobnym. Takiś fascynat? To dlaczego post nie po niemiecku, faszystowski pomiocie?
        • three-gun-max Re: Żelazna Gwardia ! 04.02.11, 10:34
          Zaproś sobie cyganów do domu to cie szybko wyleczą z debilizmu.
      • frackoff Re: Żelazna Gwardia ! 04.02.11, 16:05
        A tacy jak ty to kiedys sluzyli jako freiwilligen w einsatzgruppen

Deine ehre heisst scheisse motherfucker...
    • to_ja_dziki-9876543210 Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 09:43
      Czepiasz się !
      Niemal od zawsze Cyganów nazywano Cyganami i nikt z tego powodu nie rozpaczał, weź choćby byle jaką książkę, nawet lekturę szkolną, a natkniesz się w niej na opisy taborów cygańskich (nie romskich), cygańskich (nie romskich) handlarzy garnkami i patelniami a nawet opisy cygańskiego (nie romskiego) folkloru.
      Nie wiem co cię tak bulwersuje ??? To że mówi się o kimś, kim jest ???

Jedynym powodem dla którego Cyganie zmienili sobie "nazwę" jest to, że: cyt: "
      Debata (nad zmianą nazwy) rozwścieczyła jednak romską mniejszość, dla której słowo Cygan jest lekceważące i obraźliwe, bo kojarzy się z ubóstwem oraz brakiem wykształcenia."

Ale przecież generalnie jest to prawda-rzadko kiedy Cyganie mają jakieś wykształcenie, jeszcze rzadziej normalnie pracują, a już kompletnie nie integrują się z sąsiadami, zachowując swoje plemienne/szczepowe zwyczaje.

No to proponuje mowic i pisac "Pepiczki" zamiast "Czechy" i "Czesi"
      Ale przecież nawet sami Czesi używając mowi potocznej mówią o sobie właśnie Pepik !

"Zydy" zamiast "Izrael". Bardzo ladnie bedzie.
      No tutaj to już bredzisz-nie każdy Żyd jest Izraelitą czy z Izraela ! Poz tym, w ostatnim przypadku popełniasz błąd-ŻADEN ŻYD nie każe się nazywać inaczej, tylko dlatego że komuś się to określenie nie najlepiej kojarzy. A poza tym, to bardzo dzielny i ambitny naród, jestem pełen podziwu i uznania dla nich.

A dla Cyganów (niech Ci będzie-Romów) nie.
    • rychuslmc Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 09:52
      Rom, oznacza Czlowiek ,a wszyscy wiedza ze to nie ludzie,:)
      • nazikomunista Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 15:35
        ...on Rom, a ty Gadź. Określając Cygana mianem "Roma", przyjmujesz też od niego Gadzia.
    • 11krzych Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 10:03
      A co za różnica ?
      Po prostu zamiast "ocyganić" będziemy mówić "oromić" i wszystko na temat.
    • michals-3 Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 10:13
      Ach, Cygan kojarzy się z brudem i ubóstwem (i zapewne przestępczością), więc dlatego chcą się teraz naztwać Romami? No ale Rom niedługo też się tak będzie kojarzyć! I co, znowu będą chcieli się przemianować? A może lepiej byłoby po prostu zmienić styl życia, to przestaną się wszystkim negatywnie kojarzyć, niezależnie od nazwy?
    • three-gun-max No i prawidłowo 04.02.11, 10:16
      Rumuni nie znoszą jak się ich kojarzy z Cyganami bo im na całym świecie psują opinię.
    • xsawer Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 10:19

"słowo Cygan jest lekceważące i obraźliwe, bo kojarzy się z ubóstwem"

Więcej... wyborcza.pl/1,75477,9050925,Rumunia_ma_mowic__Cyganie.html#ixzz1CyoxlbPC
      A jak będzie nazywany Romem to mu w kieszeni przybędzie!?

Tzw oprawność polityczna jest zwykłym zakłamywaniem rzeczywistości i czyni więcej zła niż dobrego.
    • asperamanka Niech żyje poprawność polityczna 04.02.11, 10:38
      "Debata nad zmianą nazwy rozwścieczyła jednak romską mniejszość, dla której słowo Cygan jest lekceważące i obraźliwe, bo kojarzy się z ubóstwem oraz brakiem wykształcenia."

Za to słowo "Rom" kojarzy się z bogactwem i doktoratami z fizyki kwantowej posiadanymi przez wszystkich członków tego narodu? Ciekawe jaką nazwę wymyślą sobie Cyganie, gdy za 10 lat to słowo będzie kojarzyło się z tym samym, co "Cygan"?

Nic się nie poradzi na to, że nazwa grupy postrzeganej pejoratywnie przez społeczeństwo sama zaczyna być określeniem pejoratywnym. Przykłady można mnożyć. Słowo "k.u.r.w.a." też kiedyś było określeniem neutralnym; w dawnej polszczyźnie na określenie tej profesji stosowało się słowa "dziewka" lub "panienka", a słowo "kobieta" było bardzo wysoce obraźliwe. "Pedał" to też kiedyś było określenie neutralne. "Niemiec" w językach zachodniosłowiańskich natomiast określeniem neutralnym nie był, bo oznaczał kogoś kto nie mówi w zrozumiałym języku, czyli jest "niemy" w odróżnieniu od "słowianina" który mówi tak, że "słowo" rozumiemy. Tylko tak się złożyło że oprócz narodów słowiańskich sąsiadowaliśmy tylko z plemionami germańskimi, więc słowo "Niemiec" przeszło na ten naród.

Mała ciekawostka. W pierwszej połowie lat 1930-tych Ambasada Włoch w Warszawie "odkryła" że słowo "Włochy" może się źle kojarzyć. Na osobistą prośbę Mussoliniego polski rząd wydał instrukcję dla radia i prasy, żeby zamiast słowa "Włochy" uzywać "Italia", choć po polsku od 500 lat zawsze mówiło się "Włochy", "włoszczyzna", itp. Zobaczcie sobie stare roczniki prasy, w nich od 1935 roku mniej więcej już się pojawia tylko "Italia". Coś z tego zostało we współczesnej polszczyźnie, do dziś biura podróży reklamują "wakacje w słonecznej Italii"
      • to_ja_dziki-9876543210 Re: Niech żyje poprawność polityczna 04.02.11, 11:20
        asperamanka:
        zalęgło nam się na tym forum kilka osób tzw. poprawnych politycznie, którzy w "obronę" wzieli sobie teraz Cyganów. A tacy jak oni, "wynaleźli" nową nazwę pólnocno-amerykańskiego murzyna, tzw. afroamerykanin.
        A ja się złośliwie pytam, jak się będzie nazywał afrykański murzyn ?
        Afrykoafrykanin ?

A`propos staropolskich słow...
        Jeszcze jakiś czas temu, kiedy opisywało się fragment czyjegoś ubrania, używano słowa:
        K.u.t.a.s — w XVII–XVIII-wiecznej Polsce chwost na końcu sznura, przypinanego do pasa jako element dekoracyjny (także do szlafmycy). Jest to także określenie odnoszące się do współczesnych pomponów.

A zobacz jak to się teraz zmieniło....
        Cygany myślą że zapomnimy kim oni są i zaczniemy o nich mówić cdROMY
        :)

Pozdrawiam

• asperamanka Re: Niech żyje poprawność polityczna 04.02.11, 14:40
          Rzecz w tym że żywego języka nie da się ukształtować dekretami, jakby chcieli poprawni politycznie. Francuzi próbują zakonserwować francuski wymyslając sobie "ordinateur" i różne takie, w Polsce też próbowano. Przykład z "k.u.t.a.s.e.m." też jest dobry; słowo "p.i.e.r.d.o.l.i.ć." pochodzi z Poznańskiego i jeszcze na początkach II Rzeczypospolitej nie miało tam żadnej negatywnej konotacji, oznaczało tyle co "mówić pierdoły". Jak się kształtują języki, pokazuje taki przykład który widziałem w Chorwacji. Na plaży hotelowej koło Dubrownika był bar, kawałek dalej stał stolik turystyczny z kartonem z napisem, nie będę się silił na zapis po chorwacku, "ówdzie stawcie próżne czasze". Pewnie po polsku 300 lat temu to by było natychmiast zrozumiałe, dziś też jest zrozumiałe ale musisz się krótką chwilę zastanowić nad polskimi archaizmami żeby zrozumieć że na tym stoliku masz stawiać puste naczynia ;-)

Poprawni politycznie zyskaja tyle że za niedługi czas słowa "Rom" czy "gej" będą obraźliwe i trzeba będzie wymyślać inne.
          • archer.4 Re: Niech żyje poprawność polityczna 04.02.11, 21:06
            No wszystko fajnie aspermantko, ale pejoratywizm ma zawsze skojarzeniowo kulturowe podloze.
            W Nowym Jorku slowo Polak kojarzy sie nie tyle z pijakiem czy zlodziejem lecz z "mordujacym Zydow" - chyba jak najbardziej pejoratywnie prawda? Niekoniecznie prawdziwie.
            Pejoratywizm mozna narzucic. A ile ma to wspolnego z prawda? No wlasnie.
            Dlatego sadze, ze ujecie tematu "Cygan" przy pomocy pejoratyzmu nie jest tutaj najlepsza metoda bo za pejoratyzmem latwo kryje sie falsz.
            Mialas/miales kiedys do czynienia z Cyganami? Dalas/dales moze kiedys ktoremus 2 zl?
            Pozdrowienia,
            Archer
            • asperamanka Re: Niech żyje poprawność polityczna 05.02.11, 07:37
              Mieszkam od zawsze w Warszawie, więc niestety miałem i mam z Cyganami do czynienia. Nieustannie kiedyś, teraz rzadziej, bo ich mniej przyjeżdża. I z tymi polskimi, i z tymi importowanymi z Rumunii. I owszem, jak kiedyś byłem młody i głupi to zdarzyło mi się dać więcej niż dwa złote, co było wstepem do próby okradzenia mnie z większych pieniędzy. Więc niestety doświadczenia mam jak najgorsze. Tylko najgorsze. Żadnych dobrych nie mam.
              • archer.4 Re: Niech żyje poprawność polityczna 05.02.11, 16:30
                Bylem pare razy w Rumunii. W miescie Timiszoara i okolocach.
                Byly to wyjazdy sluzbowe. Od paru lat mieszka w Niemczech a firma, w ktorej pracuje ma filie centrum rozwojowego wlasnie w Timiszoarze.
                Miejasowi inzynierowie urzadzili mi kiedys lekcje pogladowa. Zawiezli do dzielnicy Cyganskiej. Biednej, z rozwalajacymi sie, krytymi strzechami domami, przy ktorych chalupa Boryny wygladalaby jak hotel Mariott (Cygan nie dba o swoj dom, gdy cos sie sypie to on ma to gdzes i czeka az rozsypie sie do konca i ktos da mu noiwy dom). Wycieczka do takiej dzielnicy w nocy, nawet bedac policjantem, bylaby (ich zdaniem) conajmniej nierozsadna.
                Potem zawiezli mnie do najbogatszej dzielnicy Timi... i pokazali domy nalezace do Cyganow - prawdziwe palace, przy ktorych chalupa Boryny wyglada juz zgola inaczej. Co utkwilo mi w pamieci to samochody zaparkowane na ulicy, przed tymi domami. Najtanszy jaki zauwazylem to nowy Mercedes klasy SE (reszta to Masserati, Lomborgini, Ferrari w najgorszym wypadku Porsche Carrera). Co wiec zaparkowane musi byc w garazach tych domow?
                A owe samochody zarejestrowane glownie w Niemczech.
                A wszystko to jak sadze z ciezkiej pracy. Przynajmniej jezeli wierzyc obroncom Cyganow publikujacych sie halasliwie w tym i innych, tematycznie podobnych watkach.
                Latwo jest bronic Cyganow z pozycji grzmocacego w klawiature mlokosa z mozgiem nakreconym przez roznego rodzaju wyborcze. Jednak blizsze z nimi spotkania sklaniaja do pewnych przemyslen. To oczywiscie pod warunkiem, ze ma sie czym myslec.
                W kazdym razie podobna wycieczke - tym razem nocna - polecalbym (jako terapie wstrzasowa) roznego rodzaju wirtualnym bytom, bez cytowania nickow.
                Pozdrowienia,
                Archer
    • ppaliga Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 11:18
      I tu się zgadzam! Sam nie używam nazw "afroamerykanin" czy "rom",tylko mówię o Murzynach i Cyganach - bo te nazwy nie są politycznie poprawne one są politycznie HIPERPOPRAWNE, a ja nie chcę uczestniczyć w tym szaleństwie.
      • deja.lu Re: Rumunia ma mówić: Cyganie 07.02.11, 13:22
        Zwłaszcza niepoprawnie jest nazywać "afroamerykaninem" czarnego mieszkańca Afryki, a z tym też się spotkałam
    • johnny_english Rumunia ma mówić: Cyganie 04.02.11, 11:19
      Cygan zawsze będzie Cyganem, a nie jakimś "Romem"...
      a łatkę złodziejstwa przyklejono im nie bez powodu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka