anto.n 04.02.11, 11:42 ano wlasnie, polecam: www.youtube.com/watch?v=wCcCjOohSMw&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malauchatka Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego IPN 04.02.11, 11:44 OK - jak na młodego człowieka osiągnął dużo, stanął wysoko..... pora zacząć ......... spadać. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.nn Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego IPN 04.02.11, 11:54 A nie prościej zlikwidować pion śledczy w IPN? Kogo chce oskarżać IPN o prześladowania kardynała Wyszyńskiego? Ci ludzie albo nie żyją albo mają po 90 lat. To jest sprawa już tylko dla historyków. Załóżmy teoretycznie że IPN wykryje że jakoś przodek np. pana Michnika czy Dorna miał w tym udział. I co wtedy? Maja się wtedy panowie tłumaczyć za grzechy swoich przodków? A jeśli mój przodek chłop dostał po gębie od jaśnie pana Komorowskiego (przodka naszego prezydenta) to co ja mam z tym zrobić? Zażądać satysfakcji od pana Komorowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
jurber1 Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego IPN 04.02.11, 11:58 Nareszcie skuteczne działanie przeciw tym pupilkom Kaczyńskich ! Ale że robi to Pan Seremet !? Coraz częściej - chyba - będę dumny z profesjonalizmu osobistości krakowskich ! Wcześniej był Miller ! Panowie ! Tylko "nie przenoście nam stolicy do Krakowa"; i zróbcie coś w sprawie krypt Wawelskich... Odpowiedz Link Zgłoś
sakral pion śledczego IPN przy RP PiS 04.02.11, 11:58 Jarosław Kaczyński patrzył z zazdrością na Akademię Nnauk Społecznych przy KC PZPR a teraz jest próba odebrania IPN przy Radzie Politycznej PiS. jak partia Kaczyńskiego można funkcjonować bez swoich kadr naukowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora no nie, to jest przedwczesny wniosek...:) 04.02.11, 11:59 No nie, to jest przedwczesny wniosek, przecież prokuratorzy IPN muszą jeszcze ustalić czy sw. Stanisława usiekł polski król czy ruski agent:)). A co ze śmiercią króla Jagieły? Umarł smiercią naturalną czy ruskie go otruły?:)) Więc widzi Pan, Panie Prokuratorze Generalny ile pracy jest przed prokuratorami z IPN:)). Oni nie chcą za darmo brać po 12 tysięcy miesięcznie, oni prtacują dla dobra..., no właśnie, czyjego dobra?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk324 Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego IPN 04.02.11, 12:00 I słusznie. Śledztwa w sprawach przestępstw pospolitych toczą się latami a Prokuratorzy IPN zabawiają się wszczynaniem śledztw, które i tak będą umarzane i nic nowego do historii dziejów nie wniosą . Jeżeli już tak chcą badać przestępstwa historyczne to mam kilka propozycji np. zabójstwo Św. Stanisława, zabójstwo przez Prusów Św. Wojciecha itp. Będą takie same efekty jak ostatnie ich sukcesy. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.bejach Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego IPN 04.02.11, 12:06 I słusznie Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Ktoś w ogóle sprawdził co robi ten pion śledczy? 04.02.11, 12:14 Numer 1. Akt oskarżenia przeciwko Henrykowi M. W dniu 16 marca 2001 roku prokurator Oddziałowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Poznaniu skierował do Sądu Okręgowego w Koninie akt oskarżenia przeciwko Henrykowi M. oskarżonemu o to, że w okresie od 8 grudnia 1941 r. do 7 kwietnia 1943 r. w Chełmnie nad Nerem, działając wspólnie i w porozumieniu z innymi osobami, idąc na rękę okupantom hitlerowskim, brał udział w zbrodniach ludobójstwa w miejscowym ośrodku zagłady w ten sposób, że bił uwięzionych, odbierał od nich kosztowności, odzież i przedmioty osobiste, wprowadzał skazanych na śmierć do samochodów – komór gazowych, tj. o przestępstwo z art. 1 pkt. 1 dekretu z dnia 31 sierpnia 1944 roku o wymiarze kary dla faszystowsko-hitlerowskich zbrodniarzy winnych zabójstw i znęcania się nad ludnością cywilną i jeńcami oraz dla zdrajców Narodu Polskiego (Dz.U. Nr 69 poz. 377 z 1946 r., z późn. zm.). Wyrokiem Sądu Okręgowego w Koninie z dnia 6 lipca 2001 r. Henryk M. został uznany winnym popełnienia zarzucanego mu aktem oskarżenia czynu i skazany na karę 8 lat pozbawienia wolności. W dniu 5 lutego 2002 r. Sąd Apelacyjny w Poznaniu, po rozpoznaniu apelacji obrońcy oskarżonego, utrzymał w mocy wyrok Sądu Okręgowego w Koninie zapadły wobec Henryka M. W dniu 14 listopada 2002 r. Sąd Apelacyjny w Poznaniu wydał negatywną opinię co do ułaskawienia Henryka M. i pozostawił prośbę córki skazanego w tej sprawie bez dalszego biegu. . . . . Numer 279. Akt oskarżenia przeciwko Zbigniewowi K. i Józefowi K. W dniu 30 grudnia 2010 r. prokurator Oddziałowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Warszawie, skierował akt oskarżenia przeciwko Zbigniewowi K. i Józefowi K. Zbigniew K., w okresie od 19 marca 1951 r. do 2 maja 1952 r. w Warszawie, będąc oficerem śledczym Głównego Zarządu Informacji WP, wspólnie z innymi funkcjonariuszami, w czasie śledztwa prowadzonego przeciwko płk Józefowi J., znęcali się nad nim fizycznie i psychicznie, przez wielokrotne, wielogodzinne, trwające w dzień i w nocy przesłuchiwanie pokrzywdzonego, z pozbawianiem go w tym czasie snu, prowadzone w celu zmuszenia go do przyznania się do udziału w dywersyjno – szpiegowskiej organizacji działającej w Wojsku Polskim oraz do uczestniczenia w działalności agenturalnej na rzecz państw zachodnich. Przestępstwo popełnione przez oskarżonego zostało opisane w art. 246 Rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 11 lipca 1932 r., Kodeks Karny w zw. z art. 2 ust. 1 i art. 3 ustawy z dnia 18 grudnia 1989 r. o Instytucie Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu. Przykład śledztwa w toku 4. Śledztwo w sprawie zabójstwa w lipcu 1945 r. w nieustalonym miejscu grupy około 600 osób zatrzymanych podczas tzw. „obławy lipcowej”, przeprowadzonej przez wojska NKWD przy współudziale funkcjonariuszy MO i UB oraz żołnierzy WP ( S 69/01/Zk). Zgromadzony materiał dowodowy w sprawie wskazuje, że od 10 lipca do 25 lipca 1945r. na terenie suwalszczyzny została przeprowadzona siłami stacjonujących na tym terenie wojsk Armii Czerwonej zakrojona na wielką skalę obława w celu wyeliminowania zbrojnego, niepodległościowego podziemia oraz pacyfikacji nieprzychylnych nastrojów miejscowej ludności. Akcja była wykonywana siłami jednostek specjalnych NKWD i oddziałów „Smiersz” przy współpracy funkcjonariuszy UB z jednostek terenowych. Z grupy około 7000 zatrzymanych w tym okresie osób, z których część nie była związana z ruchem niepodległościowym, zaginęło około 600. Los zaginionych jest dotychczas nieznany, ale należy przyjąć, że zostały one zabite, a tym samym dopuszczono się zbrodni ludobójstwa. Zakończono kwerendy materiałów archiwalnych IPN, CAW i właściwych archiwów państwowych. Po przesłuchiwaniu około 400 świadków należy odebrać zeznania od dalszych osób, w tym pokrzywdzonych-członków rodzin zaginionych. Termin zakończenia postępowania nie może zostać obecnie określony z uwagi na konieczność uzyskania z Federacji Rosyjskiej materiałów. W lipcu 2009 roku, prokurator OKŚZpNP w Białymstoku, skierował do organów Wymiaru Sprawiedliwości Federacji Rosyjskiej, wniosek o pomoc prawną. I to miałaby prowadzić zwykła prokuratura? Prokuratura jest od bieżących spraw, nie od odgruzowywania naszej przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk324 Re: Ktoś w ogóle sprawdził co robi ten pion śledc 04.02.11, 12:21 To wszystko jest racja ale to mogą robić historycy. Bo jakie efekty daję, cały ten ogromny i za ogromne pieniądze, pion śledczy IPN. Jaki to jest sukces, że posadzi się jakiegoś za przeproszeniem starucha do więzienia. Tylko dodatkowe koszty spadną na nas podatników. Szkoda, że nie podał Pan wieku tych skazanych, pewnie się Pan wstydził. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.nn Czy widzisz sens skazywania 80. czy 90. latków? 04.02.11, 13:34 Być może tak! Więc idąc tym tropem co prawda trudno będzie oskarżać Marszałka Piłsudskiego (nie żyje) za zamach majowy ale być może jeszcze żyje ktoś ze strażników Berezy Kartuskiej? A już na pewno żyją partyzanci (różnych opcji) z II wojny światowej którzy w ramach walki z wrogiem gwałcili córki politycznego wroga. No i na koniec trochę nie na temat. Wszystkich miłośników czarno-białego ujęcia historii pytam co mam sądzić o moim dziadku (przepraszam Cię dziadku) zasłużonym powstańcu śląskim który w czasie plebiscytu brał udział (nie wiem czy bił ale był przy tym) w pobiciach działaczy niemieckich. Był patriota czy bandytą? I czy mój daleki krewny (Ślązak) który do armii Andersa dostał się z niewoli Wermachtu był zdrajcą i kiedy? Czy kiedy poszedł do Wermachtu czy kiedy zdradzał Niemcy i poszedł do Andersa? Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Kolejny sukces komuszej sitwy... 04.02.11, 12:15 Niestety, ale skoro pozwoliliśmy, żeby taki kapuś Boni (TW Znak) czy Niesiołowski obejmowali władzę w tym kraju to musimy się liczyć że każdy kto chce prawdy o komuchach będzie kasowany. Ku uciesze ludzi honoru i Adama Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
muphygen Re: Kolejny sukces komuszej sitwy... 04.02.11, 13:03 Mogą sobie dochodzić prawdy, tylko nie za ogromne pieniądze. Są ważniejsze sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
spadzista Re: Kolejny sukces komuszej sitwy... 04.02.11, 14:09 " sharn1", widzisz oni mają życiorysy , a ty biedaku nawet pochwalić się nie możesz , żeś był w opozycji . chyba że w opozycji do PO. Odpowiedz Link Zgłoś
taroh_1 zlikwidować IPN 04.02.11, 12:43 Zlikwidować IPN. Pion śledczy przenieść do właściwych terytorialnie prokurator jako osobny wydział. Pion historyczny wlączyć w struktury PAN. Uzyskane oszczędności pomniejszą dziurę budżetową !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rockawy Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego IPN 04.02.11, 12:59 Nareszcie .Dosc tej zabawy na koszt podatnika . Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego IPN 04.02.11, 14:12 Tylko brawa dla p. Szeremeta. Dosc pisowskiego rezimu, wywalania pieniedzy aby tanczyc na trunach. D. gabiel wraz z zausznikami na zielona trawke. Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Nieudacznicy z PiS-u muszą mieć narzędzie terroru, 04.02.11, 14:19 nie mają przecież programu i wiedzy o gospodarce, o społeczeństwie oraz nie akceptują z założenia zmian które zachodzą we współczesnym świecie.. A ja od dwudziestu lat nie mogę sprawdzić moich akt, żeby sprawdzić kto na mnie kablował... A mam podejrzenie że był nim jeden z wielkich orędowników IPN-u w Krakowie.. hehe.. Chętnie jednak z tego zrezygnuje, jeżeli będę miał pewność że ta w sumie szlachetna idea, nie służy jakimś wypierdkom Solidarności, którzy zdradzili idee ruchu dla własnych korzyści... I kończe z nazywaniem zadymiarzy z PiS-u opozycją... tak naprawdę to nigdy na to nie zasługiwali Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa minimalista 04.02.11, 15:03 Minimalista z tego Reseta. Mógłby od razu zażądać zlikwidowania IPN-u, a tak to się certoli. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik będzie nowy prezydent wszystko pójdzie sprawniej 04.02.11, 15:07 tak miało być, a jest: "Wniosek prokuratora generalnego Andrzeja Seremeta o odwołanie szefa pionu śledczego IPN Dariusza Gabrela, który jest jednym z zastępców Seremeta, od grudnia leży u prezydenta Bronisława Komorowskiego." Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego IPN 04.02.11, 15:12 Zastanawia mnie tylko jedno... KTO przyjął na aplikację prokuratorską - absolwenta KUL ? ? ? ;) Pozdrawiam ^ ^ Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski Re: Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego 04.02.11, 15:58 Prokurator po prawie kanonicznym... Monty Python sie klania. Moze jeszcze Policja Koscielna? www.youtube.com/watch?v=67Qe4vVIN-A Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego 04.02.11, 18:21 Raczej Muppet Show !!! ;) Trzymaj się ^ ^ Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
jwasz1952 Re: Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego 04.02.11, 21:13 pn-ski napisał: > Prokurator po prawie kanonicznym... Monty Python sie klania. Moze jeszcze Polic > ja Koscielna? > jeżeli kościelna to kojarzy mi się z milicją a co do Seremeta to wielki "szacun" > www.youtube.com/watch?v=67Qe4vVIN-A Odpowiedz Link Zgłoś
szczypopasku Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego IPN 04.02.11, 15:13 Na co prezydent Komorowski czeka? Rząd szuka oszczędności,a tutaj budżet IPN w setkach mln.złw wyrzuca pieniądze w błoto.IPN,jego ludzie dalej służą pisowi .Zamknąć działalność IPN-u.Który podzielił społeczeństwo,na wrogów pisu otwierał szafy z psełdo dokumentami.Naród takiej instytucji się brzydzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego IPN 04.02.11, 18:25 Kiedyś oburzaliśmy się,że PRL fałszuje historię. Dzisiaj robimy to samo przeginając w drugą stronę. Rozliczać owszem,ale historię najnowszą,to co się jeszcze daje rozliczyć i ma sens. Czy dzisiaj da się rozliczyć uczciwie Powstanie Warszawskie? Jakie kryteria przyjąć by nie przegiąć faktów? Co dało by takie śledztwo? Efekt polityczny, obciążający Rosjan i odziały polskie za śmierć setek tysięcy mieszkańców Warszawy. Ja osobiście jestem zainteresowany w wyjaśnieniu okoliczności dotyczących mojej osoby. Mimo starań spotykam się ze strony IPN z brakiem zainteresowania. Odsyłany jestem od jednego do drugiego biura i każde twierdzi,że to nie w jego gestii. Mam wrażenie,że to co jest zapisane w dokumentach MO i SB przejdzie do historii jako oczywista oczywistość. Na zapotrzebowanie polityczne nie ma lekarstwa. Tak było,jest i pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Seremet chce odwołania szefa pionu śledczego 04.02.11, 18:39 Jest to słuszny wniosek Prokuratora Generalnego. W tej swojej części działania (pionu śledczego) IPN są szkodliwe dla Polski. Do tego bardzo drogie. Może zmiana osobowa szefa dz..śledczego coś zmieni. ???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skuba2 Życiorys geniusza z Sokółki 04.02.11, 22:50 ...mówi sam za siebie! Takich typków promowali Kaczyńscy! Ręce opadają! Odpowiedz Link Zgłoś
androsak Re: Życiorys geniusza z Sokółki 05.02.11, 10:45 głupio tracimy kilkaset milionów złotych kazdego roku Odpowiedz Link Zgłoś