Dodaj do ulubionych

Święto Żołnierzy Wyklętych

08.02.11, 08:52
Do AK należała cała moja rodzina ze strony matki. Za wujami i stryjami gestapo ganiało całą wojnę, dziadków przesiedlono, babci niemcy przestrzelili nogi - I NIKT Z RODZINY DO DZISIAJ!!!! SIĘ NIE UJAWNIŁ !!!!!. Dlaczego ?. Bo wystarczyło mieć 2 tzw świadków by uznać działalność "partyzancką". I świadczyli - ja tobie - ty mnie. Dziadkowi ze strony ojca "partyzanci" spalili majątek ( w 1946 ), bo nie dał im koni które hodował, nie słyszałem by chcieli zapłacić. Gasząc pożar przeziębił zapalenie płuc - nie przeżył. DZIĘKI " partyzantom" NIGDY NIE POZNAŁEM DZIADKÓW !!!!!, nigdy nie dowiedziałem się co to znaczy dziadek. Oby za 100 lat potomkowie latających obecnie z pistoletami " mafiozi" dołączyli do was - partyzanci. A który z was robi to za darmo ?????
Obserwuj wątek
    • wirus-7 Święto Żołnierzy Wyklętych 08.02.11, 15:01
      Równanie AK z NSZ jest moim zdaniem kontrowersyjne. Wiem, że niektóre oddziały
      NSZ pod koniec wojny nie zabijały Niemców. Zdobywały ich broń i używały jej wiadomo
      przeciwko komu. Pamiętam opinie rozbrajanych Niemców na temat NSZ.
      "Guten partizanen".
    • drojb Święto Żołnierzy słusznie Wyklętych? 08.02.11, 20:28
      Bardzo kontrowersyjne to święto - przecież oni mordowali swoich rodaków! W tym - tych nielicznych Żydów, którym się udało przeżyć zagładę...
      • westbrompton Re: Święto Żołnierzy słusznie Wyklętych? 08.02.11, 22:13
        Typowa historia Żołnierza Wyklętego "Oskarżeni dla ich poniżenia przebrani byli w mundury Wehrmachtu.... 15 listopada skład orzekający pod przewodnictwem sędziego Józefa Badeckiego, który wcześniej skazał na śmierć m.in. rtm. Witolda Pileckiego, skazał go na 7-krotną karę śmierci, pozostali otrzymali podobne wyroki..... 7 marca 1949 r. wykonano na nim karę śmierci; stracono też 6 jego byłych podkomendnych. W chwili śmierci, pomimo tego, że miał tylko 30 lat, wyglądał jak starzec z siwymi włosami, wybitymi zębami, połamanymi rękami, nosem i żebrami oraz zerwanymi paznokciami.... Do dziś nie są znane miejsca pochówku." 23 maja 1994 r. Sąd Wojewódzki w Warszawie, unieważniając jego wyroki śmierci i jego towarzyszy, w uzasadnieniu napisał m.in.: żołnierze AK działający później w organizacji WiN byli zmuszeni do przeciwstawienia się zbrojnej masowej eksterminacji, poprzez walkę zarówno z oddziałami NKWD, jak i wspierającymi je formacjami polskimi, tj. milicją, UB i tzw. Wojskami Wewnętrznymi. Była to walka potrzebna i celowa, polegająca na odbijaniu jeńców lub zapobieganiu morderstwom i aresztowaniom. Sąd Najwyższy określa to obecnie w swoim orzecznictwie jako prawo do zbiorowej obrony koniecznej."
        • sceptyk35 Święto Żołnierzy słusznie Wyklętych? 09.02.11, 20:43
          Hmm. Mam abiwalentne odczucia. Np. Kuraś. Dla Kaczyńskiego bohater, a dla Orawian (Słowako-Polaków) bandyta. Z kolei dziadek mojej sympatii z przełomu lat 50/60, chłop z podlubelskiej wsi zapytany o partyzantkę odpowiedział, że nasi (tzn BCH) poszli z wojskiem, a pojawili się jacyś z MBoską na piersiach, którzy zabrali mi świnię i mówili, że chamie w zębach przyniesiesz dokument o ziemi, którą dostałeś od PKWN, chociaż u nas żadnej parcelacji nie było.
          • westbrompton Re: Święto Żołnierzy słusznie Wyklętych? 09.02.11, 21:28
            Kup sobie więc gwizdek, załóż pasiak i 1 marca, w Święto Żołnierzy Wyklętych idź na miasto.
    • mirwojski Święto Żołnierzy Wyklętych 10.02.11, 13:56
      A jednak mam rację. Kim są dzisiejsi "kombatanci" i których jest więcej ??? Posłuchajcie, poczytajcie, obejrzyjcie dokument o "OGNIU" na Podhalu. Ludzie do dzisiaj boją się mówić. I co ??? Nie jest bohaterem - partyzantem ???. C.D.N.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka