Dodaj do ulubionych

Cerkiew bez kompromisów

21.02.11, 21:15
chciało by się rzec - tak jakby bliżej boga, z powodu - czczą pan sztuką najwyższej próby; a u nasz - świątynia opatrzności; ech!; pamiętacie nagrodzony projekt konkursu architektonicznego?; pan nasz jezus chrystus stąpający po wodzie u stóp kurhanu, kryształ wieńczący kopiec; świątynia - pojednana ze światem, światłem, przyroda ożywioną; i co!; ano - jajco... bynajmniej wielkanocne?!
Obserwuj wątek
    • aeromonas Cerkiew bez kompromisów 21.02.11, 22:20
      Przepiękna cerkiew. Wędrowałam, żeby ją zobaczyć. Jest jak malarstwo Nowosielskiego - nie z tego świata. Wielki, wielki, wielki artysta. A teraz jego "myśli biegają końmi po niebieskich mokrych połoninach" i może dane mi będzie je tam spotkać.
      • omacku Re: Cerkiew bez kompromisów 21.02.11, 23:05
        Mało kto wie, że Jerzy Nowosielski jest autorem KONCEPCJI cerkwi, natomiast projektantem jest koszaliński architekt Andrzej Tyszecki (ur. 1933).

Andrzej Tyszecki jest również podróżnikiem i akwarelistą. Od 10 lat jego obrazy są reprodukowane w kalendarzach wydawanych przez koszalińską firmę Ekowodrol i jedną z tych ilustracji był właśnie widok cerkwi w Białym Borze:
        www.ekowodrol.pl/images/ccStatic/calendars/2004/12.jpg
        • robertw18 Ta cerkiew jest brzydka... 21.02.11, 23:43
          przynajmniej z zewnątrz.
          Trudno tu mówić o jakimś ładzie. Wygląda to na jakiś sklep wiejski, do którego doczepiono przybudówki. To oczywiście nie przesądza sprawy, ale wynikiem jest jednak brzydota.
          Co nie znaczy, że poszczególne pomysły mają swój urok.
          Pozdr.
          • robertw18 Re: Ta cerkiew jest brzydka... 22.02.11, 05:43
            PS. Mam na mysli tylko to, co widać na zewnątrz. Wnętrze może jest dobrze zrobione...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka