Dodaj do ulubionych

Nie mielcie Chopina

24.02.11, 03:13
Radek, osmieszasz sie. Obudziles sie z reka w nocniku? Fe!
Jak MSZ zamawia, to sa chyba jacys recenzenci? A jesli ktos niekompetentny dal dupy, to trzeba go mimo wszystko do odpowiedzialnosci pociagnac, a nie tylko stwierdzic z gorycza, ze on juz w MSZ nie pracuje. Niech sam zaplaci to 30 000 e.
Boisz sie syndromu Klicha? Ze kaczka zacznie pilowzc dziob i zazada odwolania ministra MSZ?
Kaczki maja ptasie mozdzki
Obserwuj wątek
    • zew_atlantyku Polak madry po szkodzie 24.02.11, 05:57
      czyli, jak zwykle.

Kiedy wreszcie będzie to niezwykle, jak w każdym innym cywilizowanym kraju, gdzie najpierw się myśli, a potem coś robi, oczywiście mając odpowiednich ludzi z odpowiednim podejściem do spraw

A w Polsce?
      Zdzich, Rych, Don i inna Sikorka patrzą swego nosa i swojej kieszeni.

A Polska?
      Phi, a co to jest, poza murzynami do roboty dla nas - tak mówią, tak piszą, tak robią
      ---
      szostkiewicz.blog.polityka.pl/?p=766#comment-151530
      • jazmig Zmielcie prymitywizm i chamstwo 24.02.11, 15:18
        Nie ma powodów, aby zniżać się do poziomu prostackiej niemieckiej tłuszczy.

Nasze materiały świadzą o nas, a nie o Niemcach.
    • kubus765 Nie mielcie Chopina 24.02.11, 07:32
      To oczym miał być ten komiks!? O Chopinie czy o więzieniach.
      Tak właśnie wygląda i wypowiada się typowy polski pseudoartysta
    • bladageba Nie mielcie Chopina 24.02.11, 07:41
      Tak to jest, kiedy miesza się ćwoka z Chopinem. Trzymać hołotę z dala od sztuki, bo tylko plugawi. Jełop rockowiec porównuje się z geniuszem - bo "każdy może być artystą".
    • rolnik_jan Bochomazy i chamstwo, totalne szambo ! 24.02.11, 08:59
      Krzysztof Ostrowski, rysownik, wokalista zespołu Cool Kids of Death - jak można było kogoś takiego wybrać do przedstawienia swojej wizji Chopina ?! Tak jakby Litar miał witać gości na stadionie Lecha - plując im w twarz. Za kilka flaszek wódy pijaki spod budki z piwem narysowali by lepiej a i dialogi byłyby bardziej subtelne. Niech Ostrowski takim tekstem rozmawia ze swoimi dziećmi, niech im też powtarza, że są zajebiści. Takich to mamy "artystów" - przebili dno szamba i pikują dalej.
      • asiazlasu Re: Bochomazy i chamstwo, totalne szambo ! 24.02.11, 09:09
        auto da fé ? jak u dyktatorow ? eeee, nieladnie...
      • royalbubblemaker Re: Bochomazy i chamstwo, totalne szambo ! 24.02.11, 09:34
        no najlepiej postawmy kolejny pompatyczny pomnik w centrum miasta róbmy sobie pod nim fotki na Naszą Klasę. Możemy również układać kompozycje z suszonych kwiatów i ocierać łzy białą chusteczką, ubolewając nad przemijalnością życia. Proponuje również wysłać dzieci do muzeum, by tam krzyżem leżały przed wielkimi dziełami malarstwa polskiego chłoszcząc się przy tym, że nie są godne obcować ze sztuką tak subtelną i przepełnioną poezją.

myślę, że świadomość estetyczna niektórych krytyków zatrzymała się na poziomie pejzażu z jabłonką, złoconych kinkietów i obrazów z marszczonej skóry. tylko dziw bierze, że tak śmiało wypowiadają się na temat tego komiksu, a nikt nie miał z nim styczności. Gdyby w przeszłości wszyscy tak podchodzili do sztuki jak Wy Panowie i Panie to byśmy nadal palcem po skale dziką zwierzynę malowali.
        • cyniczne_oko Re: Bochomazy i chamstwo, totalne szambo ! 24.02.11, 10:31
          > Propo
          > nuje również wysłać dzieci do muzeum, by tam krzyżem leżały przed wielkimi dzie
          > łami malarstwa polskiego

Prpoponuje bys swoje wyslal na koncert "Cool kids of death", ustalil im ze zasady ze mowi sie do ojca " ty ch..ju" a do matki "ty ku..wo" a napoje sa tym lepsze im wiecej maja procentow.

> myślę, że świadomość estetyczna niektórych krytyków zatrzymała się na poziomie
          > pejzażu z jabłonką

No, twoja najwyrazniej zatrzymala sie na poezji zwanej bluzgi, na malowidlach zwanych dziargi i na stylu ubierania zwanym "dresiarz".

> Gdyby w przeszłości wszyscy tak podchodzili do sztuki jak Wy
          > Panowie i Panie to byśmy nadal palcem po skale dziką zwierzynę malowali.

Gdyby wszyscy podchodzili do sztuki jak ty to obecnie szlagierami bylyby pijackie przyspiewki "szlaaaaa dzieweczkaaaaa do laseczkaaaaaaaa"
          • royalbubblemaker Re: Bochomazy i chamstwo, totalne szambo ! 24.02.11, 12:01
            tak się składa, że jako nastolatka słuchała Cool Kids of Death i chodziłam na ich koncerty, a rodzice nie mieli ze mną żadnych problemów wychowawczych i nie przełożyło się to w żaden sposób na moje relacje rodzinne. Najlepiej zwalić problemy wychowawcze na słuchanie nieodpowiedniej muzyki jak się nie potrafi wypracować u dziecka autorytetu i zaszczepić w nim odpowiednich wartości. Polecam, akurat w kontekście tej dyskusji, bardziej przyjrzeć się muzyce tego zespołu i zastanowić się czemu używają takiego a nie innego języka i poruszają te a nie inne tematy.

Muszę rozczarować, bo moje poczucie estetyki zostało zbudowane na fundamentach szkół artystycznych o bogatej tradycji, gdzie wykładają ludzie z wieloletnim doświadczeniem i o szerokiej wiedzy. Użycie niecenzuralnych słów w sztuce jest dopuszczalne, gdy wymaga tego kontekst. Przekleństwa są częścią kultury czy nam się to podoba, czy nie. Są wykorzystywane wielokrotnie i przez wielu. Nie tylko w utworach plastycznych. Sztuka ma na celu zwracanie uwagi na pewne problemy, relacje, zjawiska społeczne, a używanie w niej przekleństw nie ma miejsca tylko dlatego, że artysta na co dzień zamiast przecinka używa słowa na k. Inaczej dochodzi do takich absurdów, że w tłumaczeniu filmu zamiast słowa "fuck" słyszymy "o cholipka" Nikt nie może twórcy zakazać pokazywania palcem niedoskonałości rzeczywistości. A to, że ministerstwo dało ciała, bo jak zwykle najpierw zrobiło, a później pomyślało to już inna sprawa.

Ta pompatyczność w polskiej sztuce przyprawia o mdłości. Ciekawe, że najwięcej szumu wokół 'kontrowersyjnych' działań zazwyczaj robią ludzie, którzy nigdy obiektu swojej krytyki nie widziali i nigdy nie zastanowiła się nad przyczyną zastosowania takich a nie innych środków ekspresji.
            • cyniczne_oko Re: Bochomazy i chamstwo, totalne szambo ! 24.02.11, 14:32
              > Użycie niecenzuralnych słów w sztuce jest dopuszczalne, gdy wymaga tego kontekst.

Czyli promowanie polskiego kompozytora Chopina w niemieckich szkolach ma kontekst rzucana bluzgow i polswiatka.

> Sztuka ma na celu zwracanie uwagi na pewne problemy, relacje, zjawiska społeczne,

Ten komiks mial propagowac Chopina a nie wprowadzac niemiecka mlodziez w zjawiska spoleczne zwane dresiarstwem i chamstwem.

> Nikt nie może twórcy zakazać pokazywania palcem niedoskonałości rzeczywistości.

A czy ktos mu zakazuje? Niech pokazuje, ale za swoje pieniadze, a nie wtedy kiedy jest WYNAJETYM pracownikiem.

> A to, że ministerstwo dało ciała, bo jak zwykle najpierw zrobiło, a później pomyślało to już inna sprawa.

Ten z ambasady ktory to zamowil i zatwierdzil juz nie pracuje. Wiec wielce jest prawdopodobne ze byl to PiS'owski spadochroniarz zostawiajacy PO bombe zegarowa i kompromitacje. Bo afera by wybuchla tak czy inaczej. Na nasze szczescie udalo sie powstrzymac blamaz Polski przed niemiecka mlodzieza.
              • szabo Re: Bochomazy i chamstwo, totalne szambo ! 24.02.11, 18:55
                > Czyli promowanie polskiego kompozytora Chopina w niemieckich szkolach ma kontek
                > st rzucana bluzgow i polswiatka.

A teraz zastanów się, czy nudny komiks o życiu jakiegoś tam Chopina w niemieckiej szkole w ogóle zostałby zauważony.

Cała sprawa to bzdurny problem... ktoś jest przewrażliwiony. Doradzam relanium.
      • forurnowiecgwna Czym się różni mielenie od palenia? 24.02.11, 16:58
        .
        • testowy333 Kurkiewicz: "Nie palcie nam Chopina pod... 25.02.11, 18:16
          ...Reichstagiem" ;->
    • sakral muzyka Chopina 24.02.11, 09:21
      muzyka Fryderyka jest hitem polskiej młodzieży,
      jest słuchana na wsi i w mieście...
      nie trzeba reklamy....

a młodzież niemiecka to inna sprawa.
    • erte2 Nie mielcie Chopina 24.02.11, 09:22
      Pierdzenie, robienie kupy, wyciskanie wągrów i czyszczenie ucha z woskowiny są naturalnymi czynnościami fizjologicznymi. Ale człowiek jako tako kulturalny nie pierdzi przy stole, nie robi kupy na środku chodmika, nie wyciska sobie wągrów na randce z ukochaną i nie dłubie w uchu w czasie egzaninu dyplomowego. Czy zaniechanie tych czynności w wyżej wymienionych okolicznościach to też są przejawy kołtuństwa ?
      • lesio_111 Odpowiedź dla erte2 24.02.11, 09:37
        Tak. Myślę, że są to przejawy kołtuństwa (dla niektórych).

Ale to tylko źle świadczy o nich i o ich kulturze.
    • lesio_111 Przekręt ?? 24.02.11, 09:43
      Ciekawe dlaczego wydawnictwo chce oddać pieniądze.

Dlaczego wydawnictwo che pozbawić się zysku jeżeli jak sądzę realizowało zamówienie Ministerstwa. Co Ministerstwo zamówiło to ma. Ciekawe, czy był jakiś przetarg, konkurs.

Jest coś dziwnego w tej sprawie, jakby ktoś chciał zamieść coś pod dywan.
      • royalbubblemaker Re: Przekręt ?? 24.02.11, 10:00
        Myślę, że wydawnictwo chce po prostu oddać komiks ludziom, odkupić nakład. Twórcy komiksu w tym kraju ze względu na spychanie ich ciągle na margines podchodzą do sprawy ideowo i walczą o pozycję komiksu w polskiej kulturze.
        • szabo Re: Przekręt ?? 24.02.11, 18:58
          Proste... MSZ dało dotację, koszty produkcji były zapewne większe. Nie wiem komu przyszło do głowy że nakład to jest w ogóle własność MSZ, bo to nie bardzo oczywiste.

royalbubblemaker napisała:

> Myślę, że wydawnictwo chce po prostu oddać komiks ludziom, odkupić nakład. Twór
          > cy komiksu w tym kraju ze względu na spychanie ich ciągle na margines podchodzą
          > do sprawy ideowo i walczą o pozycję komiksu w polskiej kulturze.
    • rozwado Nie mielcie Chopina 24.02.11, 09:46
      Komiks jak komiks, to nie mnie malo obchodzi. Fatalne jest ze rzad czuje sie zalezny od bigoteryjnej opozycji pisowskiej. Oni dyktuja co lub kogo zmielic. Zmielono na ich rozkaz Cwiakalskiego i szereg innych wartosciowych ludzi, a na Wawelu umieszczono kontrowersyjnego prezydenta. Nalezy mowic po mesku z opozycja, jak Szopen.
    • princealbert Wypada tak traktować narodowego kompozytora? 24.02.11, 09:54
      albo jest to pytanie ironiczne albo redaktor jest niepelnosprawny umyslowo.
    • madonna89 Nie mielcie Chopina 24.02.11, 10:17
      A fe, jak tak mozna o wybitnym polaku. wybitnych polakow mozna tylko przedstawiac w wybitny sposob wiadomo. nie wolno uzywac w nieopowiedni sposob ich imienia, nie wolno krytykowac, nie mozna sie z nich smiac..
      troche humoru i luzu rodacy
      • pn-ski "Seks i okrucieństwo w filmie" 24.02.11, 13:21
        Publiczne ataki w mediach na dzieło, z którym się szeroka publiczność nie ma szansy zapoznać, to jest zwyczajne chamstwo, żenujący cios poniżej pasa wobec wydawnictwa i wobec widzów-czytelników-sluchaczy. Przypomina ataki rzesz fanatyków muzułmańskich na karykatury Mahometa (których nikt z nich nawet nie widział).
        Gdy Monty Python zrobili film "Life of Brian", tez wybuchł skandal - jak można tak o chrześcijaństwie, Jezusie (aczkolwiek łagodzi to sprytny zabieg z pomyłką trzech króli przynoszących dary do niewłaściwej stajenki). A jednak można - gdy dzieło jest dobre, samo się obroni. Teraz jest to już klasyka filmu.
        Nie można sobie wyrobić zdania o komiksie, którego nie można zobaczyć - zapewne dlatego wydawnictwo podjęło zamiar zwrócenia pieniędzy i rozpowszechnianiu komiksu na własną rękę, licząc że się przebije i zyska uznanie.
        Nie twierdzę, ze komiks o Chopinie jest zły lub dobry - nie wiem, nie widziałem. A recenzowanie albo cenzurowanie czegoś, czego odbiorca nie może sam zobaczyć przypomina mi sprawozdanie
        prof. Michałka (jeszcze w czasach PRL-u) z jakiegoś festiwalu filmowego na temat "Seks i okrucieństwo w filmie":
        -Seksu jest tu rzeczywiście dużo, a okrucieństwo polega na tym, ze ja to widziałem, a państwo nie.
    • cyniczne_oko to nie mial byc komiks dla doroslych 24.02.11, 10:21
      to bylo przeznaczone do szkol i mialo wsrod mlodzierzy rozpropagowac Chopina skoro byl jego rok. Jak powiedzial Sikorski - nie mozna juz wywalic tego kto za to odpowiada bo juz nie pracuje. Czyli byl to jakis psadachroniarz z PiS'u ktory po zmianie rzadu zostawil im bombe zegarowa. A tworca nie sobie sprawi nowy rozum, wie jaki jest cel tego konkretnego komksu a robi syf ktory ma nas reprezentowac na zachodzie. To ze GoWniana broni go nie zaskakuje, ich celem od dawna jest pokazywanie polakow jako bluzgajacych dresiarzy. Taka promocja polakow jest im jak najbardziej na reke.
    • and_17 Nie mielcie Chopina 24.02.11, 10:41
      "Komiks dzieje się w więzieniu. Chciałem pokazać, że to okropne miejsce. Dlatego bohaterowie posługują się więziennym językiem, a on po prostu jest wulgarny. Na pomysł tej opowieści wpadłem, gdy jeden z kolegów, który jeździł z zespołami koncertować w więzieniach, zaczął opowiadać o dyrektorach, którzy chcą nabić punkty, zapraszając artystów, o zblazowanych piosenkarzach, o beznadziei więźniów. I o więziennym zapachu. Chciałem to wszystko pokazać czytelnikom."

Tylko po co do tego mieszać Chopina i Polskę?!
      • royalbubblemaker Re: Nie mielcie Chopina 24.02.11, 12:03
        bo Polska jest taka idealna :(
      • pn-ski Słuszne pytanie. 24.02.11, 13:34
        < Tylko po co do tego mieszać Chopina i Polskę?!>
        Słuszne pytanie. Zresztą samą próbę propagowania muzyki za pomocą komiksu uważam za poroniony pomysł, przypomina to korespondencyjne lekcje gry na instrumencie.
    • marazawa Sytuacja jak z "The thick of it" 24.02.11, 12:27
      Cała ta sytuacja mogłaby z powodzeniem być kanwą jednego z odcinków brytyjskiej satyry politycznej "The thick of it". Serial o spindoktorach w Rządzie JKM świetnie pokazuje, czym się żywią dzisiaj media, i jak politycy gotowi są zaprzeć się własnej matki, żeby tylko dobrze wypaść w gazetach. Reakcja MSZ była po prostu żałosna. Dzisiaj pewnie Ministerstwo Kultury będzie się kajać i zwalniać z pracy odpowiedzialnego za "Zimo, wypier...", bo TVP nie chciała być gorsza i wpadła na swoją aferę w rodzaju "wulgaryzmy za nasze pieniądze".

Nota bene, dialogi w "The thick of it" składają się praktycznie wyłącznie z wulgaryzmów. Serial wyprodukowała BBC (czyli abonamentowa telewizja). Nikt z tego nie robił afery. Wręcz przeciwnie, serial zgarnął masę nagród i podobał się od lewa do prawa.

• pn-ski mentalność Kalego 24.02.11, 14:12
      Histerię na temat "Nie szargajcie naszych świętych" przerabialiśmy nie tak dawno w związku z karykaturami Mahometa. Tylko że wtedy to nie był nasz święty, wiec nie rozumieliśmy oburzenia islamskich fundamentalistów. Broniliśmy wolności słowa. Teraz, gdy sprawa dotyczy Chopina, polskiej narodowej świętości - oooo, to już coś inszego.
    • reggaeneratorka Nie mielcie Chopina 24.02.11, 18:50
      Ludzie, przecież to jakiś nonsens.
      Skoro zlecam komuś jakąś pracę, to najpierw patrzę na poprzednie dzieła tej osoby i decyduję, czy taka forma i styl jest odpowiednia. Wystarczy spojrzeć na poprzednie komiksy Ostrowskiego, w nich wszystkich używał podobnego (wulgarnego) języka, więc nie wiem czego oni się spodziewali? Gdyby zostały mu narzucone pewne zasady, a je złamał, to zrozumiałabym oburzenie, ale sam powiedział, ze dano mu wolną rękę przy tworzeniu tego komiksu. Poza tym, chyba wiedzieli co wypuszczają do druku?
    • ludolf_koenig Nie mielcie Chopina 26.02.11, 07:01
      A ja mam wrażenie że Krzysztof Ostrowski nie zna twórczości Fryderyka Chopina i co więcej, nie obchodzi go to.
      Co więcej, mam wrażenie że ludzie w ministerstwach też mają mierne pojęcie o twórczości kompozytora, skoro wydają pieniądze publiczne na takie inicjatywy jak ta oraz koncert pod piramidami dla garstki pracowników MSZ i zdezorientowanych zagranicznych turystów.
      Idiotyczne statutetki równie idiotycznych nagród muzycznych świadczą o tym że postać Chopina uległa takiej samej pauperyzacji jak postać papieża Jana Pawła II i zaczęto odprawiać nad nimi jakieś przaśno-ludowe jasełka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka