ellamp 09.03.11, 13:17 Zasadniczo mnie to nie dziwi, natomiast ten filmik tez wiele wyjasnia i daje do myslenia. Niby 21 wiek a podzial rol dalej nomadyczno-pustynny. www.youtube.com/watch?v=gkp4t5NYzVM&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laskiewicz Codziennie jakieś rewelacje 09.03.11, 13:28 Codziennie. Nie ma dnia spokoju bez idiotyzmów. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszygeorge Re: Codziennie jakieś rewelacje 09.03.11, 17:09 A czy ugotowanie obiadu dla siebie i żony czy pilnowanie WŁASNYCH dzieci to rzeczywiście praca? To w ten sposób rozumując, gdy biorę prysznic to też wykonuję pracę. Poza tym kobiety maja naturalne preferencje do prac domowych. To wynika z natury. Odpowiedz Link Zgłoś
laskiewicz Kopalnia żelaza w Kirunie 09.03.11, 13:47 A jak jest z kopalnią żelaza w Kirunie na północy Szwecji? Odpowiedz Link Zgłoś
mag1974 Męskie i kobiece prace domowe 09.03.11, 13:52 Policzmy inaczej - ile dziennie spedza na zajeciach obowiazkowych (czyli praca zawodowa plus prace domowe) mezczyzna, a ile kobieta ? Czesciej jest tak, ze to mezczyzna czesto wraca do domu po 10-12 godzinach, wiec w domu tylko cos przelknie, przeczyta dziecku bajke na dobranoc i sam pada. Wiec srednio wychodzi, ze kobiety pracuja w domu dluzej. Ale policzmy, ile wolnego czasu zostaje dla obu plci, w ktorym moga zrobic to, co im sie zywnie podoba - kawa, telewizja, ksiazka itp. Obawiam sie, ze porownanie nie bedzie juz tak ewidentne ... Odpowiedz Link Zgłoś
paulhandyman najlepiej zatrudnic pomoc domową ! 09.03.11, 14:05 Z własnego doświadczenia powiem, że najlepiej zatrudnić pomoc domową, która za pieniądze sprząta, pierze, prasuje, zmienia pościel itd. Od kilku lat zatrudniam pomoce domowe i mam z partnerką duużo więcej czasu dla nas i dzieci. Finansowo także bardziej się to opłaca niż samodzielne sprzątanie... Za godzine mojej pracy jestem w stanie opłacić 8 godzin pracy pomocy domowej. Sprzątać nie lubie jak chyba większość z nas, natomiast moja praca zawodowa przynosi mi dużo satysfakcji... Jeszcze jedno ! Jakiś czas temu zrezygnowaliśmy z jeżdzenia na tzw "duże zakupy" raz w tygodniu gdyż jest to także strata czasu. Jedzenie i inne niezbędne artykuły zamawiamy online w TESCO lub ASDA i jest one dowożone pod same drzwi. Usługa taka jest darmowa jeśli zamówi się za określoną kwotę lub płatna symbolicznie np 5 funtów jeśli jest poniżej tej kwoty.. Odpowiedz Link Zgłoś
merka1986 Podoba mi się sytuacja w indiach 09.03.11, 15:23 Nie wiem dlaczego faceci się tak bronią przed pracami domowymi, mogą się świetnie sprawdzić w tej kwestii :) merka A tak było w Olsztynie na manifie równościowej Odpowiedz Link Zgłoś
lazy_sod Ciekawa teza 09.03.11, 15:54 Jeśli przyjrzymy się wykresowi to na początku stawki są kraje gdzie kobiety pracują najmniej a nie te gdzie czas poświęcany na prace domowe przez kobiety i mężczyzn jest taki sam. Czyli na przykład Korea Południowa czy Japonia powinny być na końcowych pozycjach. Co więcej jeśli porównamy ilość czasu poświęcanego na prace domowe przez mężczyzn w Polsce i Dani to okaże się że jest to prawie tyle samo czyli jest to wykres nie promujący równouprawnienie tylko kraje w których kobiety mało czasu poświęcają na obowiązki domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
skuba2 Męskie i kobiece prace domowe 09.03.11, 16:39 Od zawsze myję okna, odkurzam odkurzaczem (kurze wyciera żona), zdejmuje firanki, zona pierze ale co najmniej w połowie przypadków ja rozwieszam i zdejmuję pranie, uczestniczę a pracach kuchennych (panierowanie, krojenie warzyw etc.). Zauważam, że jeśli robimy rzeczy podobne, pracuję szybciej, a żona bardzo wiele czasu zużywa na poranną toaletę (codzienne mycie głowy, smarowidła, malowania, etc.) Podejrzewam, że wszystkie panie doliczają to do swoich "prac domowych"! Odpowiedz Link Zgłoś
redix68 Autorom takich bzdurnych artykułów 09.03.11, 18:26 nie przychodzi do głowy, że taki podział ról, to w dużej mierze wynik kobiecych potrzeb i ambicji. Kobiety kształtują kulturę i tradycję. I pewnie nie chcą, aby jej facet paradował po domu w fartuszku sprzątaczki, bo chcą mieć faceta a nie pomocnika. Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: Autorom takich bzdurnych artykułów 09.03.11, 21:18 Bez przesady. To tylko kwestia przyzwyczajenia. Predyspozycje i ambicje nie mają nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Autorom takich bzdurnych artykułów 09.03.11, 22:15 astrum-on-line napisała: > Bez przesady. To tylko kwestia przyzwyczajenia. Predyspozycje i ambicje nie maj > ą nic do rzeczy. No chyba właśnie chodzi o predyspozycje, ambicje i przyzwyczajenia. Czy jak komuniści mamy lepić nowych ludzi wbrew im samym i ich predyspozycjom, w imię "ideałów" Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 Wszystkiemu jest winien HETEROseksualizm 09.03.11, 22:38 Czy takie artykuły nie dały wam do myślenia, że są sensowniejsze i sprawiedliwsze pomysły na życie, niż HETEROseksualizm?! Geje i lesbijki nie mają takich problemów! Odpowiedz Link Zgłoś