Dodaj do ulubionych

Męskie i kobiece prace domowe

09.03.11, 13:17
Zasadniczo mnie to nie dziwi, natomiast ten filmik tez wiele wyjasnia i daje do myslenia. Niby 21 wiek a podzial rol dalej nomadyczno-pustynny.

www.youtube.com/watch?v=gkp4t5NYzVM&feature=related
Obserwuj wątek
    • laskiewicz Codziennie jakieś rewelacje 09.03.11, 13:28
      Codziennie. Nie ma dnia spokoju bez idiotyzmów.
      • najlepszygeorge Re: Codziennie jakieś rewelacje 09.03.11, 17:09
        A czy ugotowanie obiadu dla siebie i żony czy pilnowanie WŁASNYCH dzieci to rzeczywiście praca?
        To w ten sposób rozumując, gdy biorę prysznic to też wykonuję pracę.

Poza tym kobiety maja naturalne preferencje do prac domowych. To wynika z natury.
    • laskiewicz Kopalnia żelaza w Kirunie 09.03.11, 13:47
      A jak jest z kopalnią żelaza w Kirunie na północy Szwecji?
    • mag1974 Męskie i kobiece prace domowe 09.03.11, 13:52
      Policzmy inaczej - ile dziennie spedza na zajeciach obowiazkowych (czyli praca zawodowa plus prace domowe) mezczyzna, a ile kobieta ? Czesciej jest tak, ze to mezczyzna czesto wraca do domu po 10-12 godzinach, wiec w domu tylko cos przelknie, przeczyta dziecku bajke na dobranoc i sam pada. Wiec srednio wychodzi, ze kobiety pracuja w domu dluzej. Ale policzmy, ile wolnego czasu zostaje dla obu plci, w ktorym moga zrobic to, co im sie zywnie podoba - kawa, telewizja, ksiazka itp. Obawiam sie, ze porownanie nie bedzie juz tak ewidentne ...
    • paulhandyman najlepiej zatrudnic pomoc domową ! 09.03.11, 14:05
      Z własnego doświadczenia powiem, że najlepiej zatrudnić pomoc domową, która za pieniądze sprząta, pierze, prasuje, zmienia pościel itd.
      Od kilku lat zatrudniam pomoce domowe i mam z partnerką duużo więcej czasu dla nas i dzieci.
      Finansowo także bardziej się to opłaca niż samodzielne sprzątanie... Za godzine mojej pracy jestem w stanie opłacić 8 godzin pracy pomocy domowej. Sprzątać nie lubie jak chyba większość z nas, natomiast moja praca zawodowa przynosi mi dużo satysfakcji...
      Jeszcze jedno ! Jakiś czas temu zrezygnowaliśmy z jeżdzenia na tzw "duże zakupy" raz w tygodniu gdyż jest to także strata czasu. Jedzenie i inne niezbędne artykuły zamawiamy online w TESCO lub ASDA i jest one dowożone pod same drzwi. Usługa taka jest darmowa jeśli zamówi się za określoną kwotę lub płatna symbolicznie np 5 funtów jeśli jest poniżej tej kwoty..
    • merka1986 Podoba mi się sytuacja w indiach 09.03.11, 15:23
      Nie wiem dlaczego faceci się tak bronią przed pracami domowymi, mogą się świetnie sprawdzić w tej kwestii :)

merka A tak było w Olsztynie na manifie równościowej
    • lazy_sod Ciekawa teza 09.03.11, 15:54
      Jeśli przyjrzymy się wykresowi to na początku stawki są kraje gdzie kobiety pracują najmniej a nie te gdzie czas poświęcany na prace domowe przez kobiety i mężczyzn jest taki sam.
      Czyli na przykład Korea Południowa czy Japonia powinny być na końcowych pozycjach. Co więcej jeśli porównamy ilość czasu poświęcanego na prace domowe przez mężczyzn w Polsce i Dani to okaże się że jest to prawie tyle samo czyli jest to wykres nie promujący równouprawnienie tylko kraje w których kobiety mało czasu poświęcają na obowiązki domowe.
    • skuba2 Męskie i kobiece prace domowe 09.03.11, 16:39
      Od zawsze myję okna, odkurzam odkurzaczem (kurze wyciera żona), zdejmuje firanki, zona pierze ale co najmniej w połowie przypadków ja rozwieszam i zdejmuję pranie, uczestniczę a pracach kuchennych (panierowanie, krojenie warzyw etc.). Zauważam, że jeśli robimy rzeczy podobne, pracuję szybciej, a żona bardzo wiele czasu zużywa na poranną toaletę (codzienne mycie głowy, smarowidła, malowania, etc.) Podejrzewam, że wszystkie panie doliczają to do swoich "prac domowych"!
    • redix68 Autorom takich bzdurnych artykułów 09.03.11, 18:26
      nie przychodzi do głowy, że taki podział ról, to w dużej mierze wynik kobiecych potrzeb i ambicji.
      Kobiety kształtują kulturę i tradycję. I pewnie nie chcą, aby jej facet paradował po domu w fartuszku sprzątaczki, bo chcą mieć faceta a nie pomocnika.
      • astrum-on-line Re: Autorom takich bzdurnych artykułów 09.03.11, 21:18
        Bez przesady. To tylko kwestia przyzwyczajenia. Predyspozycje i ambicje nie mają nic do rzeczy.
        • rodzaj_konta Re: Autorom takich bzdurnych artykułów 09.03.11, 22:15
          astrum-on-line napisała:

> Bez przesady. To tylko kwestia przyzwyczajenia. Predyspozycje i ambicje nie maj
          > ą nic do rzeczy.

No chyba właśnie chodzi o predyspozycje, ambicje i przyzwyczajenia.

Czy jak komuniści mamy lepić nowych ludzi wbrew im samym i ich predyspozycjom, w imię "ideałów"
    • heterofob2 Wszystkiemu jest winien HETEROseksualizm 09.03.11, 22:38
      Czy takie artykuły nie dały wam do myślenia, że są sensowniejsze i sprawiedliwsze pomysły na życie, niż HETEROseksualizm?! Geje i lesbijki nie mają takich problemów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka