Dodaj do ulubionych

Rozmowy polskie wiosną 2011*

18.03.11, 07:25
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • 123jna Rozmowy polskie wiosną 2011* 18.03.11, 07:41
      Przyklad Rymkiewicza potwierdza znany juz fakt, ze rewolucjonisci kierujacy sie wstretem i innymi zlymi emocjami, nie potrafia odnalezs sie w czasach pokoju. Musza ciagle miec wroga, nawet wyimaginowanego. ten czlowiek nie potrafi pisac inaczej niz agresywnie, przeciwko komus, czemus. Ratuje sie jako pisarz atakujac nas, tych co buduja nie rujnuja. Ma przy tym
      starcza skleroze. Nie rozumie demokracji, jest czlowiekiem wlasnie o mentalnosci totalitarnej, to on jest jeszcze peerelem, ma go w glowie, zyje nim. To czlowiek - bomba, terrorysta bo nas terroryzuje, jakim Polakiem jest? Takich Polakow nie chcielismy nigdy, jedynie byli potrzebni w czasie wojny. Ta prawdziwa Polska, nie kresowa (dla mnie to nie jest Polska)
      budowala, rozwijala sie pozwalala tu zyc wszystkim. Wraz z poszerzeniem na Wschod trafili do nas ludzie o mentalnosci innej, poddanczej z szacunkiem dla sily, wladcy i pogarda dla czlowieka. Taki jest rymkiewicz - ten neo-Polak, ktory niszczy rozwijajacy sie znow kraj.
    • 123jna Re: Rozmowy polskie wiosną 2011* 18.03.11, 07:44
      jerzykrajewski - kto ciebie robaczku bedzie pozywal za glupote? Sad ostateczny. Rymkiewicz ma nazwisko (choc podobno prawdziwe to Szulc) a ty tylko zwykly krajewski jakich tysiace w tym kraju (od niego masz nazwisko). Megalomania cie ogarnela. Lubisz aby o tobie mowiono, nic z tego, wspieraj swego pisowego guru on jest bardziej widoczny.
      • jerzykrajewski7 Rozwijają się tylko dług publiczny i bezrobocie 18.03.11, 08:53
        50 proc. bezrobocia wśród młodych
        18.03.2011
        "Spośród pracujących młodych ludzi mniej niż 1/3 ma umowę o pracę na czas nieokreślony. Natomiast spora część ma mniej stabilne formy zatrudnienia", informuje dziś "Gazeta Wyborcza".

Informacja o 50 proc. bezrobocia wśród młodych pojawiła się dla mnie 16 marca 2011 r. w sejmowej debacie o OFE. Podała ją posłanka PiS Beata Szydło.

Wcześniej w mediach była cisza w tej sprawie.

Z obrazem zielonej wyspy rozstaliśmy się zaraz po wyborach prezydenckich.

Ale o dramacie młodzieży nie wiedzieliśmy.

Pierwszym sygnałem były spadek poparcia dla PO wśród młodzieży.

Teraz wiadomo, dlaczego jest ten spadek.

Młodzi ludzie, również ci po studiach, nie mają pracy ani perspektyw na nią.

"Wśród osób między 19. a 26. rokiem życia pracuje około połowy, z czego część łączy pracę z nauką", ubolewa "Gazeta Wyborcza". "Nawet mniej niż 1/3 z tej grupy ma umowę o pracę na czas nieokreślony. Natomiast spora część ma mniej stabilne formy zatrudnienia.

Zaraz jednak próbuje tłumaczyć nasze władze podając: "Nigdy wcześniej nie było na świecie tylu bezrobotnych młodych ludzi - alarmuje Międzynarodowa Organizacja Pracy (International Labour Organization)". I dodaje: najmłodsi uczestnicy rynku pracy mogą stać się "straconym pokoleniem".

Dziś przy śniadaniu rozmawiałem o tym z moim synem, który za kilka tygodni ma zdawać maturę w dobrym warszawskim liceum.

"Oto perspektywy waszego pokolenia. Zostaniecie bez pracy z masą długów do spłacenia, które nasze pokolenie wam zostawi. Wstyd mi synu. Starałem się, ale niewiele mogłem na to poradzić", powiedziałem mu.

Nie udało mi się wprowadzić do konstytucji zapisu o rocznym vacatio legis przy wchodzeniu w życie przepisów podatkowych i związanych z ubezpieczeniami społecznymi, o co staram się od 2004 r.

Dopiero po 9 latach udało się obniżyć opłatę od składek w OFE.

Ale nie udało się doprowadzić do likwidacji OFE, o co zabiegam od 2008 r.

Nie udało się też wprowadzić zapisów ograniczających ekspansję supermarketów, o co staram się od 1998 r.

Nie udało mi się też ukarać Wojciecha Jaruzelskiego za zbrodnie w grudniu 1970 r., o co zabiegam też od 1998 r.

Żyjemy więc w bagnie moralnym z coraz większymi długami i rosnącym bezrobociem.

Mój syn ma być częścią straconego pokolenia.

Bogacą się głównie sprzedajni politycy i właściciele globobanków oraz globokoncernów handlowych i produkcyjnych.

Marzeniem młodych ludzi po studiach staje się jakakolwiek praca, a znajdują ją przy kasie hipermarketu na umowę-zlecenie.

Tego się doczekaliśmy pod rządami PO, PSL, SLD, PiS oraz PJN.

A najgorsze, że wszystkie te partie, może z wyjątkiem PSL, to łobuzy.

Szanse na potrzebne zmiany są niewielkie.

Ponadnarodowe instytucje finansowe i globokoncerny ograły nas na cacy.

Wyciskały i wyciskają nas jak cytryny. I trzymają w garści również naszych przywódców.

Kto w Polsce stanie na czele zbuntowanej młodzieży?

Nie wiem.

Andrzej Lepper, przywódca Samoobrony, został skopany przez polityków, media i wymiar sprawiedliwości i profilaktycznie nadal je skopywany.

Chętnych na podzielnie jego losu brak.

A nawet gdyby byli to i tak nie podskoczą partiom parlamentarnym, czyli organizacjom lobbingowym wielkiego biznesu (z wyjątkiem PSL), które mają góry pieniędzy.

Chwale rząd PO-PSL za obniżenie wpłat do OFE.

Warto jednak zwrócić uwagę, że rządowy projekt zmian w ustawie nie przewiduje obniżenia opłat pobieranych przez PTE, a bez tej obniżki, mim ograniczenia wpłat do OFE, w 2011 r. PTE pobiorą około 1 mld zł opłaty za zarządzanie i 250-300 mln zł opłaty od składki oraz około 100 mln zł innych opłat.

I kto tu rządzi?

Globokoncerny, m.in. właściciele PTE.

A nasze dzieci płaczą, bo nie mają pracy i perspektyw na nią.

Jerzy Krajewski

• maxik-g Bez urazy, ale pieprzysz, i to nie na temat. 18.03.11, 14:47
        • 123jna Re: Rozwijają się tylko dług publiczny i bezroboc 19.03.11, 08:12
          Drogi jerzykrajewski - bezrobocie wsrod mlodych jest wysokie w calej Europie, Polska nie jest tu wyjatkiem. Za pare juz lat odejdzie ogromna rzesza ludzi urodzonych po wojnie - wyz demograficzny. Na ich miejsce przyjda ci mlodzi, ktorzy dzis sa bez pracy i oni nie wystarcza! Wiec przestan straszyc mlodziez, jak kazde pokolenie musza odczekac. taka jest kolej rzeczy.
          Masz czlowieku poglady postkomunistyczne nic dziwnego, ze pewnie wspierasz pisowcow - oni to wlasnie mentalna postkomuna, roszczeniowcy, tak jak kaczynskim wszystko sie im nalezy.
          Udajecie prawice ale poglady macie komunistow. Pora sie do tego przyznac, nie opluwaj wlasnego kraju, ktory dopiero sie rodzi i idzie w dobrym kierunku. Tacy jak ty i Rymkiewicz skazujecie Polske na zaglade, nie potraficie znalezc wyjscia z trudnej sytuacji, histeria zamiast madrych kalkulacji.jestescie zlymi Polakami, nie budujecie panstwa jedynie podpuszczacie mlodziez aby nienawidzila kraju i go opuszczala. To jest prawda a nie wasze wolania na puszczy. Przestan szkodzic Polsce jesli uwazasz sie za patriote. Usmiechnij sie i wyczysc wspolna klatke schodowa - to jest dzisiejszy patriotyzm. I pozbieraj psie kupy na trawniku.
      • ar.co Re: Rozmowy polskie wiosną 2011* 18.03.11, 13:18
        Nie podobno, tylko rzeczywiście. Jego ojciec nazywał się Szulc (nazwisko zmienił dopiero po wojnie), i sam Rymkiewicz też urodził się jeszcze jako Szulc. Może lepiej, żeby nie grzebał w cudzych przodkach, bo w końcu ktoś wytknie mu jego własnych? W końcu trudno uznać za bohatera tatusia, który w 1949 zapisał się do PZPR i bez żadnych objawów wstrętu przesiedział w partii cały stalinizm i wiele lat po.
    • apodemik Rozmowy Michnika w sądach 18.03.11, 08:06
      Dlaczego Kurski nie odczuwa dziś piekącego wstydu za swego szefa, który swoje racje udowadnia nie w polemikach i dyskusjach, ale pozywając inaczej myślących o Polsce na rozprawy sądowe. Rymkiewicz nie jest pierwszym pozwanym ...
      Więcej... wyborcza.pl/1,75968,9276236,Rozmowy_polskie_wiosna_2011_.html#ixzz1Gvr84ufS
    • ajakzupa po mordzie 18.03.11, 08:14
      Daliście sobie po mordzie: on wam: "duchowy spadkobierca KPP"; wy jemu: "publicysta w służbie prezesa PiS" - ciosy obrzydliwe, godne chamideł.

I to powinno sprawę załatwić.
      • pis_busters Re: Marna to demokracja, w której racje rozstrzyga 18.03.11, 08:41
        Marna to demokracja, w której racje rozstrzyga się waleniem po mordzie i wyzwiskami. Tak nie należy się bawić nawet w piaskownicy. PIS jako partia antysystemowa psująca standardy demokracji powinien po prostu zostać zdelegalizowany. Zanim to jednak nastąpi Rymkiewicz powinien przegrać sprawę w sądzie. Tak jak kazdy dzieciak napadający na kolegę w piaskownicy powinien dostać klapsa...
        • ajakzupa Re: Marna to demokracja, w której racje rozstrzyg 18.03.11, 09:23
          Marna?

Blumsztajn daje im w pysk, nazywając ich "dziećmi Kaczyńskiego", ale oni nie mogą się nawet bronić i nie wolno im odpowiedzieć tym samym.

Taka demokracja mi się podoba: jeden ma bić bity po pysku i d...pie, a bijącemu należy się kłaniać. To już w Polsce było: za pańszczyzny, ale czemu miałoby nadal nie być...

• pis_busters Re: Sam bym się wściekł, gdyby ktoś mnie tak nazwa 18.03.11, 09:39
            ajakzupa napisał:
            > Blumsztajn daje im w pysk, nazywając ich "dziećmi Kaczyńskiego"
            No skoro to jest dla wszystkich najgorsza obraza być nazwanymi "dziećmi Kaczyńskiego"
            to ja rozumiem. Sam bym się wściekł, gdyby ktoś mnie tak nazwał...
            • ajakzupa Re: Sam bym się wściekł, gdyby ktoś mnie tak nazw 18.03.11, 10:47
              Nie napisałem, że to dawanie w pysk dla wszystkich jest najgorszą obrazą, ale możesz sobie do woli manipulować moimi wypowiedziami, ty wolny człek i nic mi do twojej wolności.
              • pis_busters Re: Zupka krynicą prawdy... prawa i sprawiedliwośc 18.03.11, 11:01
                Zupka krynicą prawdy... prawa i sprawiedliwości !
                • ajakzupa Re: Zupka krynicą prawdy... prawa i sprawiedliwoś 18.03.11, 12:08
                  Tylko na banały cię stać? Ale czego się mogę spodziewać od pis_bustersa o mentalności rasowego pisowszczyka?
                  • polprawdy Re: Zupka krynicą prawdy... prawa i sprawiedliwoś 20.03.11, 08:53
                    busters to liczba mnoga, nie można mówić pis-bustersa, tylko pis-bustera. Ponoć wszyscy znają angielski :)
              • demetria11 Re: Sam bym się wściekł, gdyby ktoś mnie tak nazw 18.03.11, 13:03
                Napisałeś, że nazwanie kogoś "dzieckiem Kaczyńskiego" to jak "danie w pysk" (sorki, słownictwo pisowe, patrz legendarna Anna Fotyga") i zasugerowałeś, że takiej zniewagi nie można puścić płazem. Rozumiem twój gniew. To musi być straszne, być kojarzonym z prezesem i Pisem.
    • 3miastowy bul Kurskiego.... 18.03.11, 08:37
      podobny do bulu Komorowskiego komoruski nie zna ortografii
      dosc juz tych podwojnych standardow i udawania, ze jest zupelnie inaczej.
      TUMAN pozostanie tumanem ( bul, nadzieji, Japoni) a redaktorzy GW nie wyrzekna sie swoich korzeni.....
      najzalosniejsze sa te pojekiwania redaktora naczelnego gazety, ktora poslugujac sie najgorszymi goebelsowskimi metodami walczyla z PiS i Kaczynskimi. Chocby z dzika radoscia zohydzajaca Kaczynskiego w oczach swoich ograniczonych czytelnikow - publikujac specjalnie dobrane osmieszajace zdjecia Kaczynskich.... Kurski i GW to najgorsze szmaciarstwo, godne glebokiej pogardy....
      nie dalej jak kilka dni temu szmaciarze z tej gadzinowki grzebali w zyciorysie Kobylanskiego - jak Rymkiewicz slusznie wskazuje geneanologie MIchnika, Blumsztajna, Łuczywo czy wczesniej Skalskiego to juz aj, waj - ksenofobia.....
      Prawda was wyzwoli - potomkowie komunistow z KPP
      • pis_busters Re: Kaczyńskiego nie trzeba ośmieszać. Robi to sam 18.03.11, 08:42
        Kaczyńskiego nie trzeba ośmieszać. Robi to najskuteczniej sam...
      • lks17 Re: bul Kurskiego.... 18.03.11, 10:18
        "Bywasz piekącym jadem trollów
        Na internetowym forum
        Vivat Polonia frustrata! Vivat Dąs Psychopata!
        Jam nieudacznik grafoman i śmieć
        Tylko tu możesz być bogiem - na wszystkich podnosisz nogę
        Załatwiasz tę sprawę jak pies"
      • 123jna Re: bul Kurskiego.... 19.03.11, 08:26
        3miastowy - opuscilej wpis na blogu - Rymkiewicz ma taka sama "genealogie" jak michnik tylko ten drugi jest inteligentniejszy i po wlasciwej, pozytywnej stronie. Kurski ma brata obrzydliwego pisowca - chyba o tym wiesz? A kaczynskim grozila dwoja z polskiego i mama zmienila im szkoly (na te o nizszym niz Lelewel poziomie) aby mogli zdac mature. Kaczynski tez nie zna ortografii - obiat zamiast obiad napisal (nie zna regul, jak komorowski). Komorowski robi jak wielu mezczyzn (nie potrafia sie uczyc) bledy ortograficzne za to mowi dobra polszczyzna a Kaczynscy nie potrafia nawet powiedziec poprawnie nosowek i belkocza, ich skladnia jest okropna!
        • indeed4 Nie pleć głupot, człowieku. 19.03.11, 08:45

deser.pl/deser/1,111857,9283020,Wpadki_Komorowskiego__A_Kaczynski_pisze__obiad__przez.html
      • polprawdy Re: bul Kurskiego.... 20.03.11, 08:56
        Nie wyrzekną się swoich korzeni... Katolicyzm wywodzi się z chrześcijaństwa, chrześcijanie od Chrystusa, Ratunku! To przecież Żyd! Jak Bóg mógł nam, Polakom zrobić takie świństwo!
    • claire.dk Rozmowy polskie wiosną 2011* 18.03.11, 08:39
      Jakie to przykre i smutne, że Polska robi się ksenofobiczna i narodowo-katolicka coraz bardziej. A nawet niebezpieczne. Gdzie ta chrześcijańska miłośc bliżniego, co ogarnia już około 30% społeczeństwa (a było 47%) ? Ludzie, zwolennicy PIS-u i Rymkiewicza, czy wy chcecie wojny domowej? Za co wy chcecie walczyc i o co? Czy jak anihilujecie wszystkich przeciwników i inaczej myślących, nie-katolików i nie-Polaków, to lepiej wam będzie w życiu - moralnie, religijnie, społecznie i gospodarczo? Skąd to szaleństwo się bierze?
      Niejeden poeta miał w swym życiu ciemne chwile, a żal i dziw, że Rymkiewicz nie pamięta, że napisał "Umschlagplatz" ... Bo teraz to wszystko brzmi niewiarygodnie.
      • pis_busters Re: Rymkiewicz wielkim poetą był... 18.03.11, 08:45
        Rymkiewicz wielkim poetą był... Jemu więc wszystko wolno. Słyszycie ten chichot Gombrowicza zza grobu?
      • ar.co Re: Rozmowy polskie wiosną 2011* 18.03.11, 13:20
        Niektórzy na starość głupieją, niestety.
      • 123jna Re: Rozmowy polskie wiosną 2011* 19.03.11, 08:34
        claire.dk. Bardzo madry i przemyslany wpis. Sama wstydze sie, ze jestem zmuszona (uwazam, ze tu trzeba) "wyciagnac" pochodzenie samego Rymkiewica opluwajacego Adama Michnika, czlowieka wielokrotnie bardziej zasluzonego dla kraju niz Rymkiewicz. Ale zauwazyla, ze wlasnie neofici (stad to pejoratywne znaczenie tego slowa) przesadzaja w podkreslaniu swej "polskosci" czy katolicyzmu. Mam nadzieje, ze jesli sie im to wytknie to sie opanuja i przestana byc tacy niecywilizowani. Dla dobra sprawy musimy reagowac na ich klamstwa. Kaczynscy, Pospieszalski, Wildstein - atakuja Adama Michnika i innych przyzwoitych ludzi za to, ze ma "podejrzane" pochodzenie, sami wyciagaja upiory przeszlosci i ten latentny antysemityzm Polakow. Podsycaja ten antysemityzm i niszcza nas, opinie o nas za granica,
        znow jestesmy ciemnymi Polaczkami wedlug naszych sasiadow. Nie rozumiem Rymkiewicza - albo szkodzi Polsce i nam celowo (zemsta i wstyd za wyparcie sie siebie) albo jest tak malo inteligenty, ze tego nie rozumie, czyni to nieswiadomie. Ciekawy problem do rozgryzienia.
        • indeed4 To nie "antysemicka" Polska ma złe notowania 19.03.11, 10:13
          za granicą, więc nie konfabuluj ; tandeciarz Gross też nam nie zaszkodzi - na ziemię i bić piąstkami z wściekłości

Izrael należy do czterech najgorzej postrzeganych krajów świata. Gorszą opinię mają tylko Iran, Korea Północna i Pakistan - wynika z globalnego sondażu przeprowadzonego przez BBC. Najlepszą opinią cieszą się Niemcy, tuż przed Brytyjczykami. Respondenci z 27 krajów byli proszeni o wskazanie, które z 16 umieszczonych na liście państw mają - ich zdaniem - głównie negatywny lub głównie pozytywny wpływ na sytuację w świecie.

Wśród ankietowanych nie było Polaków, ani Izraelczyków.

www.jewish.org.pl/index.php/pl/izrael-mainmenu-61/3989-sonda-izrael-jak-iran.html
    • brzmski wyklęty powstał... ludu 18.03.11, 10:13
      mocno zagniewany ludu - wyklęty przez rymkiewicza, powstał by szerdolić o... matce pohańbionej np.; a kto - ludu kurski rzecze o winie matki za po(j)ebaną wrażliwość; gazettnadredaktor et consortes licząc tkniętych pomówieniem, a wychodzi im - jeden aadam mm. i czterystu hunweibinów, pomijają i dziewczynę podającą kawę, i niewiastę uprzątającą nieczystości z czerskich kibli, może i... gołębie przysiadające; reasumując - szykuje się pozew... zbiorowy?!
      • pis_busters Re: Co bedzie organmaster jak alkoholowy sklep w t 18.03.11, 11:03
        Co bedzie organmaster jak alkoholowy sklep w twojej okolicy zamkną???
    • ggrdl Jeden z braci Kurskich jest Żydem? 18.03.11, 10:25
      ;-)))
      Wychodzi na to, że Jacka Kurskiego wychowała dobra matka w duchu patriotyzmu, poszanowania wartości, itd. Zaś Jarosława Kurskiego wychowywała zła matka, wszczepiła mu komunizm, kosmopolityzm i michnikizm.

Przynajmniej tyle wynika z kalumni szerzonych przez pisiorów.

TU JEST POTRZEBNY PSYCHIATRA.
      • ar.co Re: Jeden z braci Kurskich jest Żydem? 18.03.11, 13:21
        To i tak nic w porównaniu z pewnym prawicowym portalem, "ujawniającym" Żydów w polskiej polityce; wśród ujawnionych był m.in. Kaczyński, ale tylko jeden (nie pamiętam który).
        • 123jna Re: Jeden z braci Kurskich jest Żydem? 19.03.11, 08:38
          Na internecie jest strona z Izraela, gdzie podaje sie znanych Polakow pochodzenia mojzeszowego (tak tam jest napisane) sa tam wszyscy Kaczynscy takze tatus rajmund.
      • demetria11 Re: Jeden z braci Kurskich jest Żydem? 18.03.11, 13:39
        Ja się obawiam, że w rodzinie Kurskich rozumu i przyzwoitości starczyło tylko dla starszego z synów...
    • perseveratio Re: Rozmowy polskie wiosną 2011* 18.03.11, 10:33
      Chętnie zapoznam się z przykładami.
      Ciekawe na czym polega duchowa spuścizna po KPP, czym się różni ten polski krzyż od niepolskiego i na czym polega ta poprawna i jedyna słuszna polskość.
    • 1stanczyk "Są tacy pomocnicy i wielbiciele, których lepiej 18.03.11, 11:06
      "Są tacy pomocnicy i wielbiciele, których lepiej mieć za wrogów niż za przyjaciół."

i dalej

Każdy ma takich wrogów i takich przyjaciół na jakich sobie zasłuż !

Rozmowy polskie wiosną 2011*

• 1stanczyk Każdy ma takich wrogów i takich przyjaciół na jaki 18.03.11, 11:13
        "Każdy ma takich wrogów i takich przyjaciół na jakich sobie zasłuż !"

I żaden Wawel, taki czy inny tytuł naukowy, taka czy inna ranga wojskowa, taki czy inny (wyszabrowany) majątek, medal, odznaczenie, Aleja Zasłużonych tego nie zmieni

Re: "Są tacy pomocnicy i wielbiciele, których lep
    • helguera piekacy wstyd Kurskiego 18.03.11, 12:12
      mam wątpliwosci czy redaktor jest zdolny odczuwac wstyd.Może w stosunku do kogoś,ale wstyd w stosunku do swej osoby to z pewnoscia dla niego rzecz niepojęta.A mógłby się wstydzić [jego koledzy rownież]wiele razy.Przecież jest wice gazety ktora zwalcza Kościół[Rymkiewicz też o tym mowił]stale i z premedytacja.Wystarczy zajrzec do gazety i ślepy te walke zauwazy.Kurski p[owinien być czerwony jak burak za to że w jego gazecie mowa nienawisci wobec myślacych innaczej to norma.Wściekle ataki watachy cyngli czy to naR adziszewską czy Pospieszalskiego to pierwsze z brzegu przyklady.Skandaliczne ponizanie milionow obywateli ktorzy słuchają choćby RM czy głosują na prawicę,nazywanie ich w licznych artykułach mocherami ciemnogrodem i.t.p. epitetami.Kurski wstydzi się za Rymkiewicza,ja wstydze się za cdałą gazetę,wstydzę się tym bardziej że kiedys gdy powstawala deałem się nabraĆ na to że edzie to gazeta o jakiej marzyłem ,bedzie inna od ówczesnych gadzinówek,niestety stalo sie innaczej.I jestem przekonany ze stało się to z premedytacja,że mnie oszukano.Miała to być moja[nasza]gazetas a jest to Trybuna Ludu z Nie w jednym,coś odrazajacego i śmierdzio z daleka.Tym co ew.radzić będą by jej nie czytac to mowię do rąk bym nie wział,a czytam bo mam taki kaprys.
      • 123jna Re: piekacy wstyd Kurskiego 19.03.11, 08:43
        helguera - nie wstydz sie za Gazete. Jest bardzo dobra, jedyny polski dziennik na ktory powoluja sie dziennikarze na Zachodzie, gdzie mieszkam. Czytam ja codziennie na internecie a takze czytam szwedzka i angielska prase. Gazeta jedyna z polskich czasopism jest porownywalna. jesli chcesz, aby Polska byla krajem zachodnio-europejskim to ciesz sie, ze wlasnie jeden z polskich dziennikow taki jest. Ja jestem dumna z Gazety Wyborczej, ze czytam tu o tych samych sprawach co w Dagens Nyheter, wywiady z tami samymi, waznymi dla nas intelektualistami itp. Rzepa, Dziennik to bzdety Pipidowek i dziennikarze - plotkarze. To tabloidy a nie dobra prasa.
      • polprawdy Re: piekacy wstyd Kurskiego 20.03.11, 09:06
        O kościele nihil nisi bene, bo z założenia jest święty. Afery pedofilskie, pazerność, nieślubne dzieci itd itp, to pomówienia. Prawda wyzwala tylko tych, którzy do tej świętej instytucji nie należą. " i mówiąc te słowa 'i odpuść nam winy jako i my odpuszczamy' biła bez litości . Uchowaj Panie Boże takiej pobożności." (biskup Krasicki)
    • grba Rozmowy polskie wiosną 2011* 18.03.11, 12:35
      W GW ukazuje się mnóstwo interesujących, wartościowych, ważnych, dobrych, inspirujących tekstów; dla wielu w niej piszących autorów warto ją czytać, ale… bo jest ale i wcale nie takie małe ale… GW jest od lat jest stroną w naszym życiu politycznym, a precyzyjnie mówiąc w naszej walce politycznej, jej pewni redaktorzy regularnie biorą się do sztachet, podwijają rękawy i hajże na… i są tacy sztampowi, że bez czytania wiesz, co napiszą, jakimi posłużą się słowami, bo są „po linii i na bazie” i te paluszki wskazujące uniesione w górę, moralizowanie… na drugiej stronie tekst na Rymkiewicza, a kilka stronic dalej opłakuje się zapędy cenzorskie w pewnym kraju…
      • grba Przykładzik 18.03.11, 12:38
        wyborcza.pl/1,76842,9271939,Gdy_polityka_zagraza_debacie_naukowej.html
    • bodzio151 Rozmowy polskie wiosną 2011* 18.03.11, 13:57
      cale podziemie to byla jedna wielka gorzelnia
    • bartek_kozlov Z całym szacunkiem - ale to była opinia 18.03.11, 13:58
      Z całym szacunkiem dla red. Kurskiego – stwierdzenie Jarosława Marka Rymkiewicza, że redaktorzy „Gazety Wyborczej” są „duchowymi spadkobiercami Komunistycznej Partii Polski” „wychowanymi w nienawiści do polskiego krzyża” i marzącymi o tym, by „Polacy wreszcie przestali być Polakami” jest mniej więcej tym samym, co stwierdzenie na mój temat, że jestem „komunistą i anarchistą dokonującym ideologicznego gwałtu i młodzieńczych eksperymentów na fundamentach naszej cywilizacji” (zob. niepoprawni.pl/blog/34/szanowni-panstwo-do-muzeum-powstania-warszawskiego - autorka „listu otwartego” – lub lepiej mówiąc donosu - na którego końcu zamieszczone zostało takie stwierdzenie przyczepiła się do mojego artykułu o pułkowniku Kuklińskim– zob. kalendarium.polska.pl/wydarzenia/article.htm?id=43772, którego chyba zresztą nie przeczytała zbyt dokładnie, gdyż był on – jak mi się wydaje – pisany z pozycji raczej jej bliskich (w odnośniku do tego tekstu na swojej prywatnej stronie – zob. b.kozlov1.webpark.pl/main.htm lub bartlomiejkozlowski.eu.interii.pl/main.htm napisałem bez ogródek, że zawsze uważałem Kuklińskiego za bohatera). Wniosek, że jestem „komunistą i anarchistą etc…” (tylko czy można być jednocześnie jednym i drugim?) wyciągnęła ona najprawdopodobniej na podstawie mojej strony, którą każdy oczywiście może zobaczyć i spróbować ocenić, czy miała rację. Oczywiście, nieźle się uśmiałem z tego jej tekstu.

Od siebie powiem tu jednak tyle, że nie jestem ani komunistą, ani anarchistą – a każdym razie nie uważam się za takiego. Podobnie – nie uważam by redaktorzy „G.W” byli wychowanymi w nienawiści do polskiego krzyża (swoją drogą, od kiedy krzyż jest symbolem szczególnie polskim, a nie ogólnie chrześcijańskim?) duchowymi spadkobiercami KPP, którzy o niczym nie marzą tak bardzo, jak o tym, by Polacy wreszcie przestali być Polakami. Są to więc stwierdzenia nie odpowiadające prawdzie.

Mimo wszystko, nie są to stwierdzenia konkretnych faktów – raczej, są to stwierdzenia wynikające z pewnej interpretacji takich czy innych faktów. Dlatego też jestem zdania, że są to opinie, których wypowiadania i publikowania nie można traktować jako zniesławienia. Gdyby ktoś upierał się, że wypowiedzi tego rodzaju, co wypowiedź J. M. Rymkiewicza o redaktorach G.W. są potencjalnie zniesławiającymi stwierdzeniami (nieprawdziwych w założeniu) faktów, to chciałbym za przeproszeniem zauważyć, że na takiej zasadzie za „stwierdzenia faktów” – a więc w pewnych sytuacjach zniesławienia – można byłoby uznać np. wypowiedzi obwiniające polityków o przyczynienie się do katastrofy w Smoleńsku – nawet, gdyby miały one charakter kompletnie ogólnikowy (i może zwłaszcza takie wypowiedzi, bo w przypadku stwierdzeń bardziej szczegółowych można przynajmniej próbować dowieść, że odpowiadają one prawdzie, a tego akurat nie da się w bezsporny sposób zrobić w przypadku stwierdzeń tego rodzaju, że katastrofie smoleńskiej winien był premier Tusk, bądź że winien był jej któryś z braci Kaczyńskich). Przy tak szerokim rozumieniu pojęcia „stwierdzenia faktu” zakres tego, co można mówić i pisać bez obawy o ciąganie po sądach może się okazać żałośnie wąski. A takie procesy, jak ten, który „Agora” wytoczyła Rymkiewiczowi po prostu nie mają sensu. To bicie piany i zwykły magiel.
      • piotr7777 powtórzę co pisałem pół roku temu 18.03.11, 17:07
        "Co oczywiste dziennikarze GW nie odpowiadają za rodziców. Jednak ciężko udawać, że ich takie a nie inne pochodzenie nie ma wpływu na ich życiową postawę. Jak to już pisałem kiedyś komuniści pochodzenia żydowskiego czuli się podwójnie szykanowani przez II RP, więc specjalnie nie utożsamiali się z tym państwem. W czasie okupacji w większości znaleźli schronienie w ZSRR by potem wprowadzać bardziej kosmopolityczną wersję komunizmu. W 1956 r. stracili wpływy, w 1968 zostali całkowicie spacyfikowani, więc ich dzieci zbuntowały się przeciw władzy także dlatego, że widzieli jak bardzo ustrój rozminął się z oczekiwaniami rodziców. Na pewno była to właściwa postawa, ale niekoniecznie z patriotycznych a bardziej z ideowych pobudek.
        Nie odmawiam obywatelom polskim pochodzenia żydowskiego za gorszych Polaków. Uważam jednak, że akurat oni nie powinni mówić i pisać np. "my Polacy musimy zrobić rachunek sumienia wobec Żydów, bo wielokrotnie wyrządzaliśmy im krzywdę a oni nic nam nie zrobili" (a tak właśnie czynią publicyści GW z pp. Szczęsną i Bikont na czele). Taka postawa jest cokolwiek dwuznaczna. "

A dodam jeszcze, że z jakiś dziwnych powodów niczym rotweilera szefowie Wybiórczej używają red. Jarosława Kurskiego, być może dlatego, że jego droga polityczna była inna. Ale to już nie działa. Zwłaszcza, że po tym jak ów osobnik ujawnił, że były współpracownik GW, Michał Cichy leczy się psychiatrycznie pokazał, że niewart jest podania ręki.
      • indeed4 Czyżby. 18.03.11, 18:00
        bartek_kozlov napisał:

> stwierdzenie Jarosława Marka Rymkiewicza, że redaktorzy „Gazety
        Wyborczej” są „duchowymi spadkobiercami Komunistycznej Partii Polski” „wychowanymi w nienawiści do polskiego krzyża” i marzącymi o tym, by „Polacy wreszcie przestali być Polakami” jest mniej więcej tym samym, co stwierdzenie na mój temat, że jestem „komunistą i anarchistą dokonującym ideologicznego gwałtu i młodzieńczych eksperymentów na fundamentach naszej cywilizacji”

Jesteś pewny ? To zapytam, a od kiedy to ateiści kochają symbol krzyża i katolików...?

Abstrahując tutaj od nieracjonalnych i często absurdalnych zachowań PiS - jaka była postawa GW w czasie walki o krzyż na Krakowskim Przedmieściu, która gazeta najostrzej i najbardziej zajadle atakowała osoby gromadzące się latem pod Pałacem ? Może Ty masz słabą pamięć, ale ja to świetnie pamiętam.
        • indeed4 Nie da się tego do końca wyprzeć, niestety. 18.03.11, 18:05
          „Środowisko, z którego pochodzę, to liberalna żydo-komuna”

Słowa Adama Michnika w 1988 r. w numerze 6. przytoczyło pismo „Powściągliwość i Praca”.
          „Środowisko, z którego pochodzę, to liberalna żydo-komuna w sensie ścisłym, bo moi rodzice wywodzili się ze środowisk żydowskich i byli przed wojną komunistami. Być komunistą znaczyło wtedy coś więcej niż przynależność do partii – to oznaczało przynależność do pewnego języka, do pewnej kultury, fobii, namiętności” – czytamy w „PiP”.

W podobnym duchu wypowiedział się zupełnie niedawno Seweryn Blumsztajn. – Wywodziliśmy się z lewicy, która wybudowała łagry – mówił w siedzibie „GW” na promocji książki Andrzeja Friszke.

niezalezna.pl/4026-pokolenie-kpp
          • indeed4 Czy Michnik, Łuczywo chodzą do Kościoła 18.03.11, 18:10
            synagogi/cerkwi/meczetu?

Raczej nie słyszałem - a dlaczego? Bo tak zostali wychowani, rodzice komuniści sami nie chodzili do kościoła/synagogi więc i swoich dzieci tego nie nauczyli, czy to jest aż tak trudne do zrozumienia?
          • 123jna Re: Nie da się tego do końca wyprzeć, niestety. 19.03.11, 08:54
            indeed - a co bylo zlego w tej wypowiedzi Adama Michnika? O ile wiem, nie mam zydowskich korzeni (choc kazdy nawet "prawdziwy" Polak je ma - badania naukowe to potwierdzaja) to sznuje PRZEDWOJENNA liberalna zydokomune. To ci ludzie we wszystkich krajach Europy (takze w Rosji) zaczeli zmieniac swiat, budowac "szklane domy" jak np. na czerwonym Zoliborzu gdzie mieszkali kaczynscy i Kuron, reformowac szkole - pedagogike, cala mysl ludzka. Ulepszali demokracje - ludzie skad u was tyle glupoty! Zawsze popychaja do przodu swiat rozne "mniejszosci", oni maja skale porownawcza i powinni byc malo odporni na krzywde ludzka. Krzyz takze pochodzi z Izraela (z niewielka pomoca Rzymian). Religia katolicka jest religia judeo-chrzescijanska - to ZYDZI ja wymyslili. Krzyz na ktory sie powolucie takze. Czyscie naprawde stracili zdolnosc zdrowego osadu? Czy Polacy sa az tacy glupi - wypisujecie tu brednie z ktorych by sie srednio wyksztalcony Szwed usmial. A podobno macie wysokie iQ - chyba tylko w matematyce, sadzac po wpisach o krzyzu. Wstydzcie sie braku rozsadku - tego Polakom potrzeba, nie gusel a ROZUMU:
            • indeed4 100 mln ofiar komunizmu 19.03.11, 09:02
              - wystarczy?

Dostał pan kiedyś cios w nerki od NKWDdzisty, pałą od ZOMOwca, kopniaka od esbeka? Ma pan krewnych na cmentarzach, na rentach inwalidzkich po styczności z "utrwalaczami systemu"? Nie? To jak będzie pan miał, to wtedy pogadamy.

Religia to gusła,a wierzący cierpią na brak rozumu? Ciekawa koncepcja - to wszyscy laureaci nagrody Nobla są ateistami? Każdy ma takich Bogów na jakich zasługuje - jedni się modlą do Lenina, inni do Boga.

• saueliossol Niech "Agora" pozwie pana Remuszkę! 18.03.11, 17:49
      Nie Rymkiewicza! "G.W." miała mocno nieciekawe początki, które opisał pan Stanisław Remuszko, były jej redaktor - a pan, redaktorze Kurski, co na to? Może wreszcie "Agora" pozwie pana Remuszkę za "kłamliwą" książkę na ten temat? Od 1999 roku, kiedy ukazało się pierwsze wydanie, brakuje jej odwagi? Huehue widocznie pan Remuszko napisał prawdę. Nie widzi pan belki we własnym oku, panie redaktorze Kurski. Przecież pan redaktor Michnik sam siebie kiedyś określił jako komunistę, swoją rodzinę jako żydokomunę w sensie ścisłym. Nie pamięta pan? Poza tym znalazłoby się mnóstwo przykładów z historii "G.W.", które wskazują na moralność Kalego (porównaj casus Maleszki Lesława), skreślanie niektórych grup społecznych (porównaj tzw. ludzi starszych, gorzej wykształconych, mieszkających w mniejszych miejscowościach), opluwanie Polski i Polaków wewnątrz i na zewnątrz (porównaj pompowanie trzech ostatnich książek J.T. Grossa, załganych do imentu), koronowanie sowieckich bandziorów i morderców na "ludzi honoru", wszak gen.gen. Jaruzelski i Kiszczak przez lata wiernie służyli Związkowi Sowieckiemu na odcinku polskim.
      I tak dalej. "Agora" woli ciągać po sądach pana poetę Rymkiewicza, w gruncie rzeczy cel bardzo łatwy. Gdyby tak spróbowała skubnąć pana Remuszkę - ale gdzieżby tam. Jeszcze wylałyby się głęboko skrywane nieczystości.
      • 123jna Re: Niech "Agora" pozwie pana Remuszkę! 19.03.11, 09:02
        Znam przelotnie pana Remuszke - nie wiedzialam, ze jest takim wrogiem Gazety. A skad u niego z tym bialoruskim nazwiskiem tyle zapedu do bycia "prawdziwym" Polakiem? Skad ta groza i niewymawialnosc okreslenia "zydo-komuna"? Mialam lepsze zdanie o inteligencji pana Stasia. To prowincjonalne myslenie o tej okropnej zydokomunie powinno byc wstydliwe wsrod ludzi majacych zapedy intelektualne. Osmieszaja sie, z perspektywy czasu powinni potrafic spojrzec swiezym okiem na rozne zjawiska. JUz jestesmy starzy, troche madrosci i luzu nam potrzeba. I wybaczenia, nawet tym z zydokomuny - bez nie nie bylo by wiele dobra na tym swiecie. Katolicy podobno wybaczaja i po smierci (zydokomuny juz nie ma) mowia tylko dobrze o tych co odeszli? Wy - prawdziwi Polacy - do ktorych ja nie zycze sobie przynalezec (naleza do zwyklych Polakow) powinniscie o tym wiedziec. Pan Remuszko tez, moze juz dojrzal?
        • indeed4 Skąd ta niewymawialność określenia "żydokomuna"? 19.03.11, 09:38
          123jna napisał:

> Skad ta groza i niewymawialnosc okreslenia "zydo-komuna"

A może stąd :

niniwa2.cba.pl/zydzi_w_kierownictwie_ub.htm

" Chodakiewicz pokazuje, że Żydzi byli nie tylko ofiarami w latach powojennego zamętu, ale i agresorami. Przywołuje liczne przypadki Żydów, którzy współpracowali z UB przy denuncjowaniu Polaków z Armii Krajowej czy Narodowych Sił Zbrojnych. Pokazuje też rolę, jaką pełnili Żydzi w komunistycznej Służbie Bezpieczeństwa. Chodakiewicz ocenia, że w pierwszych latach po wojnie od 3,5 tys. do 6,5 tys. Polaków zginęło na skutek żydowskiej denuncjacji czy też wręcz z rąk żydowskich członków UB."

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4830600.html

3.5 - 6.5 tysięcy Polaków zamordowanych przez Żydów - to dużo, czy mało? Ileż to w Polsce po wojnie liczyła populacja osób narodowości żydowskiej, może ktoś przypomni.

• krzysztof-laskowski Najpierw uważnie przeczytaj, 19.03.11, 14:14
          a potem komentuj. Pan Remuszko napisał książkę o przekręciarskich początkach "G.W.". Do dziś pieniacka "Agora" nie odważyła się go pozwać. Ergo pan Remuszko napisał prawdę. Tyle w temacie przekrętów gazwybowsko-agorowskich. Żydokomuna to inny temat. W związku z nim nie obryzguj pana Remuszki wymiocinami yntelektu. Jako żydokomunę sam Adaś Michnik całkiem zgrabnie określił własną rodzinę. Nie ma to nic wspólnego z panem Remuszką. Pan poeta Rymkiewicz miał rację, łącząc "G.W." z komunizmem. Ozjasz Szechter, ojciec Adasia, należał do Komunistycznej Partii Ukrainy Zachodniej, siedział w więzieniu za spiskowanie przeciwko Rzeczypospolitej Polskiej. Jego kochanica Helena Michnikówna, matka Adasia, była zajadłą leninistką-stalinistką. Ferdynand Chaber, ojciec Heleny Łuczywo, należał do Komunistycznej Partii Polski, był stalinowskim cenzorem. Bolesław Gebert, ojciec Konstantyna, był sowieckim agentem i współzałożycielem Komunistycznej Partii Stanów Zjednoczonych. Żydokomuna pasuje do tej grupy, jak ulał. KaPeWu czy trzeba jeszcze jaśniej?
          • indeed4 Re: Najpierw uważnie przeczytaj, 19.03.11, 14:26
            To ateistyczny antyklerykalny komuszy troll ( na Forum Kraj udziela się pod wieloma nickami, w tym pies_na_czarnych ) z tego samego środowiska, niczego mu nie wyjaśnisz.
    • indeed4 Czy aby na pewno Rymkiewicz się myli? 18.03.11, 18:33
      Proszę się uważnie przyjrzeć tej iustracji do ( świetnego ) artykułu T. Kwaśniewskiego "Pranie", zamieszczonego w GW kilka miesięcy temu

wyborcza.pl/51,75480,8015317.html?i=0

Co na niej widzimy, jakie cechy na niej opisano i przyporządkowano toczącej między sobą ostry spór światopoglądowy parze - publicyście GW i redaktorowi radiowej rozgłośni katolickiej.

Jak widać, mamy dwie postacie - jedna z wózkiem używanym w supermerkatach w trakcie zakupów, druga uginająca się pod ciężarem krzyża :

Polska nr 1 symbolizująca dziennikarza GW ( kolor, rzecz jasna - czerwony )

- prywatna
      -obywatelska
      -liberalna
      -stabilna
      -kosmopolityczna
      -ateistyczna

Polska nr 2 - symbolizująca jego adwersarza ( kolor rzecza jasna - czarny )

-patriotyczna
      -ofiarna
      -liczna
      -suwerenna
      -konserwatywna
      -apokaliptyczna

Przypomnijmy może w tym miejscu fragmenty kwestionowanej przez AGORĘ wypowiedzi Rymkiewicza :

"Polacy, stając przy nim ( krzyżu ), mówią, że chcą pozostać Polakami. To właśnie budzi teraz taką wściekłość, taki gniew, taką nienawiść - na przykład w redaktorach "Gazety Wyborczej", którzy pragną, żeby Polacy wreszcie przestali być Polakami".

" redaktorzy "GW" są "duchowymi spadkobiercami Komunistycznej Partii Polski". "rodzice czy dziadkowie wielu z nich byli członkami tej organizacji, która była skażona duchem "luksemburgizmu", a więc ufundowana na nienawiści do Polski i Polaków. Tych redaktorów wychowano tak, że muszą żyć w nienawiści do polskiego krzyża. Uważam, że ludzie ci są godni współczucia - polscy katolicy powinni się za nich modlić".

Zapytam zatem - w którym miejscu Rymkiewicz skłamał, proszę mi to uprzejmie wyjaśnić szanowny panie redaktorze Kurski.
      • 123jna Re: Czy aby na pewno Rymkiewicz się myli? 19.03.11, 09:06
        indeed - Rymkiewicz sklamal, oszukal takich jak ty zaprzancow intelektualnych - ma ten sam rodowod co Adam Michanik - powinienes natychmiast przestac mu wierzyc i obrzucac kalumniami jak Gazeta. Chichot historii!
        • indeed4 Rymkiewicz mówi prawdę. 19.03.11, 09:12
          Pani mądralińska - prawdę, którą trudno mu będzie udowodnić przed sądem, jako że sąd nie bada wpływu środowiska na danego osobnika, tylko psychologia.

Przed opinią publiczną udowadniać niczego nie musi, wszyscy wiedzą, że GW to środowisko ateistycznej lewicy, która ze ze względu na swe pochodzenie organicznie nienawidzi wszystkiego co związane z polską tradycją narodową, krzyżem i Kościołem.

Napisałem jasno, czy coś powtórzyć?
    • abdank27 Rozmowy polskie wiosną 2011* 19.03.11, 19:19
      Ciekawy fenomen. Jeden Kurski "prawie Żyd" wychowany w nienawiści do polskiego krzyża (ciekawe dlaczego polskiego?), a drugi "prawdziwy Polak" wychowany w miłości do krzyża, zwłaszcza polskiego. Tak, panie Rymkiewicz, starość Panu Bogu wyraźnie się nie udała :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka