svarte_sjel 08.04.11, 17:30 Ktoś mądry kiedyś powiedział, że język o dialekt plus armia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oldnick5 Prof. Bralczyk: Śląski jest piękny, ale to dialekt 08.04.11, 20:16 Jest: ...Ta nalepka pewnie ma więcej z ustalaniem tożsamości... Winno być: ...Ta nalepka pewnie ma więcej wspólnego z ustalaniem tożsamości... Ale tak na pewno nie powiedział pan profesor :-) Stanisław Remuszko Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Czy zeznania w sądzie złożone dialektem są równowa 08.04.11, 21:02 .. równoważne tym, złożonym językiem, panie profesorze..? Odpowiedz Link Zgłoś
wiktor.sztrum Re: Czy zeznania w sądzie złożone dialektem są ró 08.04.11, 23:10 Wpisz sobie w google "swobodna ocena dowodów". Zeznawać można nawet po chińsku. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.b09 Re: Czy zeznania w sądzie złożone dialektem są ró 09.04.11, 11:50 Po Chińsku tak, Bo to jest odrębny język. Ale po śląsku? Czegoś takiego nie ma a impretentacja zeznań musi być jednoznaczna! Odpowiedz Link Zgłoś
unleashed Wściekła żona psa atakuje czyli jak niedouczony 08.04.11, 23:42 "Kublik pomyj" próbuje na siłę wymusić mianowanie dialektu śląskiego (mieszanki polskiego, czeskiego i niemieckiego) językiem. Atakuje statystyką i faktami prasowymi a'la GW, a Bralczyk pozostaje nieugięty. Rzygać się chce, kiedy czyta się ujadanie tej biatch. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktor.sztrum Re: Wściekła żona psa atakuje czyli jak niedouczo 09.04.11, 00:15 To po co czytasz? Poważnie pytam. Trochę nie ogarniam tej schizofrenicznej natury u niektórych - jednocześnie nienawidzą GW i dają jej zarabiać. Miłość i nienawiść w jednym? :) Odpowiedz Link Zgłoś
unleashed Chcę wiedzieć, o co im chodzi obecnie. Oni 09.04.11, 00:20 niczego nie robią bezcelowo. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktor.sztrum Re: Chcę wiedzieć, o co im chodzi obecnie. Oni 09.04.11, 01:29 Mam niejakie wrażenie, że pisząć "Oni", masz na myśli Reptilian z konstelacji Draco. Ten sam styl narracji, co David Icke. O więcej nie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
unleashed Mam na myśli świnie z Folwarku Orwella. Świnie 09.04.11, 01:38 nowoczesne, internetowe, ale wciąż świnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnemiastoursynow Re: Mam na myśli świnie z Folwarku Orwella. Świni 27.12.11, 14:34 Ale pozwolisz mi przebywać w towarzystwie świń i z nimi świntuszyć? Czy jak dojdziesz do władzy to wprowadzisz ustawowy nakaz używania języka obraźliwego oraz wtrącisz mnie do obozu resocjalizacyjnego? Taka ta wasza pięć-piw-proszę prawica Odpowiedz Link Zgłoś
michal.b09 Re: Chcę wiedzieć, o co im chodzi obecnie. Oni 10.04.11, 09:03 Chodzi Im o odchrzanienie się od PiSiorów. ( I w tym ich wspieram!) Odpowiedz Link Zgłoś
stapa Re: Wściekła żona psa atakuje czyli jak niedouczo 09.04.11, 01:23 Przykład wściekłego ataku kundla, to twój post. Natomiast komentowany artykuł nazywa się wywiadem, w którym przytacza się argumenty zwolenników jednej tezy, niekoniecznie przeprowadzającego wywiad, żeby uzyskać opinię zwolenników innej tezy, co jest tym bardziej cenne, że jest to opinia osoby, która ma ponad przeciętną wiedzę na temat języka. Odpowiedz Link Zgłoś
wolnemiastoursynow Re: Teza? Tam nie ma żadnej tezy. 27.12.11, 14:37 Dwie godziny wcześniej napisałeś: "próbuje na siłę wymusić mianowanie dialektu śląskiego (...) językiem" Już po dwóch godzinach zapomniałeś co napisałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
dialektolog Re: Wściekła żona psa atakuje czyli jak niedouczo 09.04.11, 19:13 unleashed napisał: > [...] dialektu śląskiego (mieszanki > polskiego, czeskiego i niemieckiego) językiem [...] Sądzę, że jeśli jest taką mieszanką, to nie może być dialektem jednego języka - polskiego. Obawiam się, że rozmowa obu osób jest wymuszona "modnością" tematu i bardzo mocno naznaczona warszawską perspektywą, gdzie za mało subtelności. Odpowiedz Link Zgłoś
ekwiwalenty Prof. Bralczyk: Śląski jest piękny, ale to dialekt 08.04.11, 23:48 Profesor mowi: - Za język regionalny uważamy kaszubski, którego związki z polszczyzną są luźniejsze. Ma odmienną od języka polskiego historię. Regionalnym nazywamy go dlatego, że nie ma oparcia w żadnym innym języku państwowym(...) Byc moze kaszubski nie ma oparcia w jezyku panstwowym. Znam jedno slowo kaszubskie: MASZOPERIA. Znam takze jezyk szwedzki. Jest w nim wyrazenie "att vara i maskopi", czyli "byc w zmowie". Pokrewienstwo miedzy kaszubska "maszoperia" a szwedzkim "maskopi" jest nie tylko z wygladu, ale takze poprzez znaczenia tych wyrazow/zwrotow. Nie rozwijam dalej tematu, bo nie znam sie na tych sprawach, mam na mysli sprawy jezykowe. Ale widze oczywisty zwiazek miedzy jezykiem kaszubskim a np. szwedzkim (byc moze i innymi jezykami skandynawskimi). Odpowiedz Link Zgłoś
santoallora Re: Prof. Bralczyk: Śląski jest piękny, ale to di 09.04.11, 04:31 Dobry jesteś. Telewizja, komputer, fortepian, zegar, cegła, butik, etc. świadczą o podobieństwie języka polskiego do języków całego świata. Polacy to Malaje północy gdyż w polskim języku jest słowo "amok". Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Prof. Bralczyk: Śląski jest piękny, ale to di 10.04.11, 00:43 ekwiwalenty napisała: > Znam jedno slowo kaszubskie: MASZOPERIA. po niderlandzku maatschapperij. Odpowiedz Link Zgłoś
kuma1 Prof. Bralczyk: Śląski jest piękny, ale to dialekt 08.04.11, 23:49 To oceni większość jaki język uznać i jakim się posługiwać.A przy przyroście naturalnym obecnie ,może okazać się wielką niespodzianką w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
santoallora Re: Prof. Bralczyk: Śląski jest piękny, ale to di 09.04.11, 04:23 > Dej se pozór, bajtel we aucie Zrozumiałem to natychmiast, chociaż nigdy nie mieszkałem na Śląsku ani nie miałem znajomych mówiących przy mnie po śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
eugenia.pigwa Jestem ślązaczką, ale po tzw szkołach 09.04.11, 07:52 Po śląsku mówię rzadko choć znam, jak większość ślązaków. Na ogół wtedy gdy trzeba coś prosto i dosadnie wyrazić, a można sobie pozwolić na odcień humorystyczny. Po śląsku mówią bowiem na codzień straszne prymitywy. Co śmieszniejsze - uważają tak nawet sami ślązacy. Dowód? Po dłuższej nieobecności w Europie zajrzałam na Śląsk delektując się archaicznością całego środowiska, nb niezauważalną dla samych mieszkańców. Używałam śląskiego podczas zakupów na targu i reakcje były jednoznaczne - niedowierzanie zarówno u sprzedawców ślonzoków jak i goroli. Towarzyszył temu zespół zachować typu "to albo wariatka, albo kontrola z urzędu", czyli uprzedzająca grzeczność, ale nigdy odpowiedzi po śląsku;-) Wniosek? by być wiarygodnym ślązakiem nie wystarczy mówieć po śłonsku - trzeba jednocześnie wyglądać jak typ z Breugla. Pozdrowienia dla prof Bralczyka, fachowca z zacięciem dyplomatycznym;-) Odpowiedz Link Zgłoś
alikpalik Re: Jestem ślązaczką, ale po tzw szkołach 09.04.11, 10:33 "Wniosek? by być wiarygodnym ślązakiem nie wystarczy mówieć po śłonsku - trzeba jednocześnie wyglądać jak typ z Breugla." Można być prymitywem po tzw szkołach i nie mówiąc na codzień po śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
eugenia.pigwa Re: Jestem ślązaczką, ale po tzw szkołach 11.04.11, 13:21 alikpalik napisała: > "Wniosek? by być wiarygodnym ślązakiem nie wystarczy mówieć po śłonsku - trzeba > jednocześnie wyglądać jak typ z Breugla." > Można być prymitywem po tzw szkołach i nie mówiąc na codzień po śląsku. Prymitywa poznaje się między innymi po tym, że nie potrafiąc polemizować z poglądem - pluje na rozmówcę. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Chopie, ale ty fanzolisz! 12.04.11, 07:59 dej se pozor bo ci ktosik bez pardonu w japa piznie! Odpowiedz Link Zgłoś
michal.b09 Re: Prof. Bralczyk: Śląski jest piękny, ale to di 09.04.11, 10:29 Panie Bralczyk! a może byśmy jeszcze raz powrócili do czystości polskiego języka bez obcych naleciałości? N.p. zwis męski, wieloramienny podsufitowy element oświetleniowy, do podomki wystarczy tylko dodać pochałpkę, poszpitalkę, i poblokówkę, kapcie przemianować na obuwie wieczorowo nocne, slipy na spodenki kąpielowo plażo....tfu!!! opalaczowe z kieszonką na geni....tfu!!! jaja! Odpowiedz Link Zgłoś
sybirak2 Prof. Bralczyk: Śląski jest piękny, ale to dialekt 09.04.11, 11:02 Bralczyk to zagorzały pislamista, dlatego jego wypowiedzi o języku śląskim należy traktować z przymrużeniem oka. Odpowiedz Link Zgłoś
boni.m Prof. Bralczyk: Śląski jest piękny, ale to dialekt 09.04.11, 11:03 Dialekt na pewno tak, ale czy piekny? Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Prof. Bralczyk: Śląski jest piękny, ale to dialekt 10.04.11, 00:21 "To było dosyć ciekawe, ale chodziło o zmianę samego słownictwa. To wszystko nie znaczy, że istnieje język śląski." Porucznik Rżewski rozmawia z Polakiem: - To prawda, że mówicie w innym języku, nie po rosyjsku? - Tak, po polsku. - To jak jest po waszemu "dom"? - Dom. - Piwo? - Piwo. - Żopa? - D*pa. - I z powodu jednego słowa wymyślacie nowy język?! Odpowiedz Link Zgłoś
us-rn Polglish = Angielski w wersji polskiej 16.04.11, 05:16 Monitoring, billing, happy end, designer, Tragiczne popisowki ludzi silacych sie na swiatowcow. Na dodatek uzywane niepoprawnie. Monitoring to nie jest dozor, happy end nie istnieje w Angielskim Jest happy ending a billing to nie rachunek a ksiegowosc. Zenada Odpowiedz Link Zgłoś
dorrie Re: Polglish = Angielski w wersji polskiej 05.07.11, 12:05 Ręce opadają..Ponglish???? Wyszukaj sobie "zapożyczenia językowe" albo "loan words" . Oburzanie się, że w polskim języku zapożyczone słowo nabrało innego (najczęściej węższego) znaczenia??? Odpowiedz Link Zgłoś
warol.5 do mądrali z GW i ślązakowców ( nie Ślązaków) 17.04.11, 20:24 tak bardzo chcecie udowodnić, że gwary śląskie nie są językiem polskim i nikt prócz was ich nie rozumie, a przez co udowodnić chcecie, że Ślązacy to nie Polacy. Dlatego też postanowiłem dać wam zagadkę gwarową:). Tekst gwary, której zapewne żaden z was nie zrozumie i zapewne żaden z reszty mieszkańców Polski. Oto on: "Skiciuchna, manusa jary wyjardolił i mancy nie siwro biteras,czy przyjardoli. Psulili manusowi, że wyjardolił posy kumat do Szułanów. Psulili manusowi, że wyjardolił aż na Carnośnom Dylke. Bitam zakłowali. Jarus manusa zatachcił opulnik i psulił, że ślir manusów nie woli kłowić. Bite Szułanki wolom sie miniaczyć z mancymi skitrami, a niejumna karyszka wiezie sie klawa, hopków mija poso, no i makuwa klawa..." W razie problemów ze zrozumieniem, tłumaczenie znajdziecie w google. Zapewniam was, że ludzie którzy posługiwali/posługują się ta gwarą uważają się za 100% Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Bzdury piszesz. 05.07.11, 12:39 > tak bardzo chcecie udowodnić, że gwary śląskie nie są językiem polskim i nikt prócz > was ich nie rozumie, a przez co udowodnić chcecie, że Ślązacy to nie Polacy. Bzdurzysz: 1. Niemcy i Austryjacy poslugują się (prawie) tym samym językiem, a uważaja się za dwa osobne narody. 2. Szwajcarzy posługują się czterema różnymi językami, a uważają się za jeden naród. No i co ma język do poczucia wspólnoty czy odrębności narodowej? 3. To już trochę ryzykowana teza. Czy przypadkiem czeski od słowackiego nie różni się równie bardzo co dialekt(?) ślaski od polszczyzny urzędowej? A tym bardziej czy oba te języki nie różnią się mniej od siebie niż żargon ochweśnicki od urzędowego języka polsiego. Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: do mądrali z GW i ślązakowców ( nie Ślązaków) 07.07.11, 21:23 warol.5 napisał: > tak bardzo chcecie udowodnić, że gwary śląskie nie są językiem polskim i nikt p > rócz was ich nie rozumie, a przez co udowodnić chcecie, że Ślązacy to nie Polac > y. Nie, Slazacy tego nie twierdza. Tak mowili Polacy w czasach gdy polski byl gwara rosyjska a oni sami Rosjanami w Priwislanskim Kraju. Slazacy nie maja takiego swira, dlatego tysiace slaskich dzieci ogladalo to: www.youtube.com/watch?v=4Ni6dIpQ2yM I nie dziel Slazakow na Slazakowcow i innych. Odpowiedz Link Zgłoś