Dodaj do ulubionych

Mińsk na smyczy

20.05.11, 07:23
" Od początku roku ceny towarów i usług wzrosły o 11 proc., a inflacja w kwietniu wyniosła 4,5 proc. To tyle co w bliskiej bankructwa Grecji."

To prawie tyle samo co w Polsce. A niby "zieloną wyspą" jesteśmy ;)
Obserwuj wątek
    • asperamanka Autor może się zna na polityce postradzieckiej. 20.05.11, 08:08
      Ale o gospodarce ma małe pojęcie. Problem jest taki, że Białoruś ma gospodarkę która po prostu jest strukturalnie niezdolna do generowania wystarczających wpływów w wolnych dewizach. W przeciwieństwie do Rosji praktycznie brak jest surowców, które możnaby eksportować za walutę, a towary przemysłowe, podbnie jak w rosyjskie (poza bronią), są niesprzedawalne na innych niż kraje byłego ZSRR rynkach. Przez ostatnie kilkanaście lat Moskwa utrzymywała Białoruś subsydiami - sprzedawała jej ropę i gaz ziemny po cenach wewnętrznych (bez ceł eksportowych), i patrzyła przez palce na reeksport białoruskich produktów naftowych, wytworzonych z tej ropy, na rynki zachodnie po cenach światowych. Dotowany rosyjski gaz ziemny służył natomiast do wyrobu, z miejscowych złóż mineralnych, nawozów sztucznych, również sprzedawanych po cenach dumpingowych na Zachodzie (gaz to jeden z głównych surowców do produkcji nawozów, i jego cena ma ogromny wpływ na cenę finalną wyrobu).

Można szacować że w ten sposób Białoruś dostawała od Moskwy subsydia na kwotę około 9 miliardów USD rocznie, więcej na głowę mieszkańca, niż Polska z UE.

Trochę ponad rok temu zabawa się skończyła, i Białorusi po prostu brakuje tych 9 miliardów dolarów. Rosja zmieniła priorytety, i już nie potrzebuje rzekomo "niezależnej" marionetki na swojej zachodniej granicy; woli dostać bezpośrednią kontrolę. Te 3 miliardy USD pożyczki z Rosji i dodatkowe 3 miliardy wpływów z prywatyzacji przedsiębiorstw, które Rosja kupi, nic nie rozwiążą. Łukaszenka stoi przed dylematem - albo faktyczne przyłączenie się do Rosji i rola jakiegoś Generalnego Gubernatora na smyczy Putina, albo bankructwo, a w konsekwencji rozruchy, rewolucja, i pewnie gustowna szubieniczka w centrum Mińska.

Ten sam manewr z zakończeniem dotowania surowców energetycznych Rosja usiłuje zresztą wykonać z Ukrainą, i choć tam trudniej, bo Ukraina i większa, i większą gospodarkę ma, to i tam efekty też już są, w postaci choćby zgody na stacjonowanie w Sewastopolu rosyjskiej Flaty Czarnomorskiej praktycznie bezterminowo, a to dopiero początek.
      • dragon113 Re: Autor może się zna na polityce postradzieckie 20.05.11, 09:03
        Przed kilkoma laty zrobiono na Białorusi sondaż (we wczesnym Łukaszence). Zapytano się Białorusinów jak widza przyszłość swojego państwa; czy maja iść w WNP i ścisłym sojuszu z Rosją, czy integrować się z UE czy też budować coś swojego. Ponad 15% odpowiedziało iż przyszłość widzi w unii z Polską... Więcej takich sondaży nie robiono...
        • skilt dragon: a co powiedziało 85% Białorusinów w 20.05.11, 23:33
          tym sondażu??
      • venelainen Re: Autor może się zna na polityce postradzieckie 20.05.11, 09:23
        Dokładnie! Rosja to jest taka Matka z dużym biustem. Prędzej czy później, wszystkie jej dzieci, którzy są spragnieni z wolności, jak szczeniaki, ponownie będą ssać:)
      • 4cat1 Re: Autor może się zna na polityce postradzieckie 20.05.11, 19:34
        aspermanka konfabuluje jakoby Białoruś była wspomagana przez Rosję.Namój ogląd to Białoruś wspomga Rosję transportując swoimi gazociągami ruski gaz do UE.A biezre za ten przesył śmieszne opłaty.Mi wychodzi ,że to Białoruś dotuje w sumie Rosję.
        Dla uzmysłowienia podaję ,ze przez Białoruś Rosja rocznie przesyła 120 mld m3 gazu . Co przy cenie obowiązu7jącej w UE dałoby 120 000 000 3 dolary na odległośc 100 km x3 =ca 2 mld dolarów za sam przesył.
        Zaden NS tutaj Rosi nie pomoże ponieważ nawet w końcowej fazie można nim bedzie przesyłac 55 mld m 3 gazu. Nie daj się nabra cna serwowaną u nas propagandę

Przypomnę ci ,że rząd Tuska oprócz zadłużenia nas na prawie 800 mld złotych co roku pozycza z Banku Światowego 25 mld euro.

Zatem zamiast płakac nad tym kredytem 3 mld dolarów zaciągniętym przez Białoruś , zastanów się czy długi zdążą spłaci twoje wnuki , czy prawnuki.
        • asperamanka Re: Autor może się zna na polityce postradzieckie 21.05.11, 06:51
          Ubawiłeś stopniem ignorancji. Jesteś doskonałym dowodem na tezę, że "PiSowski inteligent" to klasyczny oksymoron.

Po pierwsze, nie masz pojęcia o czym piszesz na temat Białorusi; moje "konfabulacje" "wymyśliłem" z racji wykonywanej pracy, ale dane nie są tajne, więc możesz sobie łatwo sprawdzic; poszukaj danych, ułatwiał ci tego nie będę.

Po drugie, nie umiesz liczyc; nawet jeśli założyc że przez Białoruś istotnie przepływa 120 miliardów m3 gazu tranzytem (trochę to zawyżyłeś, też sobie sprawdź), to 120 miliardów m3 razy 3 dolary za przesył 1000 m3 na odległośc 100 km razy 3 daje (120 000 000 x 3 = 360 000 000 x 3) 1,08 miliarda $, a nie 2 miliardy. Rozumiem że w kalkulatorze się nie mieści tyle zer, a liczyc w pamięci nie uczyli. Do tego Rosjanie posiadają już udziały w białoruskich rurociągach, więc nawet gdyby przychód z przesyłu był równy dochodowi (wyjaśniam, dochód to przychód pomniejszony o koszty, tak z grubsza), to i tak Białoruś zarobiłaby tylko częśc z tego miliarda, a koszty przesyłu są znaczne.

Po trzecie, nie masz pojęcia o zadłużeniu Polski, 800 miliardów złotych zadłużenia Polski to efekt działania wszystkich rządów, nie tylko Tuska.

Po czwarte, pomyliły ci się instytucje, waluty, i umowy; rząd Tuska nie pożycza z Banku Światowego co roku 25 miliardów euro. Polska ma, owszemu, umowę, ale z MFW, a nie z Bankiem Światowym, na 25 miardów nie Euro, ale USD, i nie pożycza, tylko jest to "elastyczna linia kredytowa", czyli coś a la "automatyczny limit debetowy w koncie", na wszelki wypadek, gdybyśmy nagle potrzebowali. Czyli w sumie wszystko się zgadza. ;-)
          • venelainen Re: Autor może się zna na polityce postradzieckie 21.05.11, 09:09
            asperamanka napisał:

> Ubawiłeś stopniem ignorancji. Jesteś doskonałym dowodem na tezę, że "PiSowski i
            > nteligent" to klasyczny oksymoron.

Mój przyjaciel, jestem zaskoczony. Okazuje się, że przynależność partyjna Polaka może być dokładnie określona przez pozioma jego wykształcenia. Jak rozumiem, to nie znaczy, że, na przykład w PO, nie ma analfabetów. Ale to znaczy, że w PiS, pewnie, nie ma dobrze wykształconych. To bardzo zabawne:)
            • asperamanka Re: Autor może się zna na polityce postradzieckie 21.05.11, 11:47
              By może przesadziłem z tym PiS-em. Ja tam nie jestem zwolennikiem ani jednych, ani drugich, ani w ogóle żadnych karierowiczów wycierających gęby frazesami o "dobrze" Polski i myślących tylko o stołkach. Ale chodzi o to, że gośc nie ma pojęcia o czym pisze w żadnym punkcie, a i tak jedzie na rząd chilera wie po co i obraża w swoim poście, choc artykuł dotyczy Białorusi, a nie Polski, więc go zakwalifikowałem do takiej szufladki. Pozdrawiam.
              • venelainen Re: Autor może się zna na polityce postradzieckie 21.05.11, 13:29
                Rozumiem:) Właśnie zauważyłem, że wszystkie tutaj, jak widzą głupi oraz analfabetny komentarz, następnie określają jego autora do PiSu. Wydaje mi się śmieszne. Ja też czasem piszę analfabetami, ale to dlatego, że piszę z Rosji. Dzięki za wyjaśnienie, pozdrawiam!
    • kamyk_wj Re: Mińsk na smyczy 20.05.11, 08:54
      W Polsce inflacja w kwietniu wyniosła 4,6% W STOSUNKU DO KWIETNIA POPRZEDNIEGO ROKU. To i tak niemało, celem jest inflacja w granicach 3%.
      Zaś 4,5% w ciągu jednego miesiąca oznacza inflację roczną około 62%. Taka (i większa) ostatnio była w Polsce w latach 1988-89.
    • phyziker Mińsk na smyczy 20.05.11, 10:40
      Jestem sam białorusinem. Mieszkam we wshodnem kutku kraju. Waluty w kontorach nie ma po wszystkemu kraju. Bankowy kurs sklada okolo 4500 BY za 1$, ale na czornym rynku prawie za 6000BY/1$. Czasem brakujące rożnych towarów, nawet zukru czyli sili. W uniwersalnych kramach, jak po atomnej walke. Sytuacja jest trudna, kurs waluty rośnie z każdym dniem. Pieniądze są bezwartościowe codziennie po prostu na oczach. Rząd nic nie mówi w telewizji o kryzysie, mają wszystko pod kontrolą, jak mowić.
      Starszy z braci (Rosja) daje kredyt tylko do 1 mld $, a będą rozpatrywane w dniu 4 czerwca w Kijowie. Sprawy naszy kiepskije.
      • kamyk_wj Re: Mińsk na smyczy 20.05.11, 11:41
        Gratuluję znajomości języka polskiego.
        Współczuję wam waszej trudnej sytuacji, dobrze to znam, bo mieliśmy podobne problemy pod koniec lat osiemdziesiątych.
        Proszę się zastanowić, co możecie wy, Białorusini, zrobić dla zmiany tej sytuacji. Łukaszenka, nawet jak jego dni się skończą, pozostawi po sobie do rządzenia podobnego sobie niedojdę. Powinniście organizować się jako społeczeństwo w struktury, które będą w przyszłości początkiem odnowienia Waszej państwowości. Nie muszą to być wcale organizacje polityczne. Mogą być kółka zainteresowań (muzyczne, plastyczne, gimnastyczne, naukowe), albo cokolwiek innego, co wymyślicie, aby ludzie się poznali i sobie ufali. Bez wzajemnego zaufania między ludźmi zawsze będzie można rządzić krajem za pomocą strachu.
        Trzymajcie się, pozdrawiam.
      • miguell Re: Mińsk na smyczy 20.05.11, 18:03
        Komunę w Polsce obaliła ludzka solidarność.
        U Was komunę obalili czerwoni-baronowie.

To bardzo długi proces aby wytłumaczyć ludziom, że w pojedynkę z władzą są na straconej pozycji. Jedynie pomagając jeden drugiemu mogą walczyć o wolność.

Strasznie mi przykro, że jesteście w takim położeniu.
        Polsce powinno zależeć na demkratycznej i bogatej Białorusi.
        • jednorazowy3 Re: Mińsk na smyczy 20.05.11, 19:36
          Przecież Polskę czeka to samo. Mamy w tej chwili niespłacalny dług, które nie da się w pewnym momencie rolować.
          • swiniopas6 Re: Mińsk na smyczy 20.05.11, 20:33
            Bzdury piszesz. Myslisz jak s.p. Gomulka co nie wzial grosza kredytu i Polska musiala
            patrzec z boku na cud gospodarczy w Europie zach. Zaciagniecie dlugow na ogolna poprawe
            infrastruktury juz owocuje. Inaczej nie przyszli by do Polski inwestorzy. Nie jest latwo i trzeba uwazac by pieniedzy nie przezrec jak to robi wlasnie Bialorus. No ale tonacy Lukaszka przyslowiowej brzytwy sie chwyta.
            Pozdrawiam brata Bialorusa wyzej- ja, polski Bialorus z Londynu, Wareg(Varengian) z Ziemi Smolenskiej rodem. Prosze tu czesciej pisac.
            • scibor3 Re: Mińsk na smyczy 21.05.11, 00:20
              Misiu, wierzysz w cuda niczym Gierek. Choć on akurat miał podstawy w realnej gospodarce. Jak można ci powiedzieć, że Gierkowi do stóp nie dorastasz mimo, że, z grzeczności nie będę się wyrażał o jego inteligencji .
              • ontos2 Re: Mińsk na smyczy 21.05.11, 05:00
                Zmien portal na : "wszystko o niedzwiedziach" bądz załóż bloga: " moje malkontenctwo". Jeszcze jestes w kraju znaffffco?
                • scibor3 Re: Mińsk na smyczy 21.05.11, 11:33
                  Sorry, że nie tańczę z radości, widząc jak mi się dupa pali.
      • nannek Re: Mińsk na smyczy 20.05.11, 21:55
        phyziker napisał:
        > Jestem sam białorusinem. Mieszkam we wshodnem kutku kraju. Waluty w kontorach n
        > ie ma po wszystkemu kraju. Bankowy kurs sklada okolo 4500 BY za 1$, ale na czor
        > nym rynku prawie za 6000BY/1$.

Jesteś zwykłym płatnym frajerem a nie Białorusinem.
        Po jakie licho ta szopka z niepoprawnym pisaniem niby obcokrajowiec BIAŁORUSIN he he
        a tu już pisać umie normalnie.

forum.gazeta.pl/forum/w,904,122415433,122420469,Re_Dobre_pomysly_na_Bialorus.html
    • nazikomunista_back Mińsk na smyczy 20.05.11, 11:36
      "Za chwilę możemy stać się satelitą Moskwy"
      Niesamowite. Brzmi to zupełnie, jakby łukaszenkowska Białoruś kiedykolwiek była czymś innym.
    • cyniczne_oko kiedy smycz zmieni sie w szubinicę? 20.05.11, 14:30
      To już tylko kwestia czasu. W pewnym momencie Łukasznkę spotka śmierć a wladzę przejmą rosjanie i co więcej będą mieli pełne poparcie białorusinów.
      • megasceptyk tak się dzieje gdy półgłówek podskakuje Moskwie 20.05.11, 18:54
        szczekał szczekał
        i sobie wyszczekał.

Siano z butów i trociny we łbie
        i myślał, że komuś tym zaimponuje.
        Głupi kmiot Łukaszenka.
        • andmas Re: tak się dzieje gdy półgłówek podskakuje Moskw 20.05.11, 20:28
          GŁUPCEM , PÓŁGŁÓWKIEM ,KMIOTEM , TO TY JESTEŚ !!!. ŁUKASZENKA TO ROZSĄDNY I PRAWDZIWY POLITYK I PATRIOTA SPRZEDAJE 5% ZAKŁADÓW PRZEMYSŁOWYCH ZA FURGONETKĘ PIENIĘDZY ... ,POLSCY DECYDENCI BALCEROWICZ, LEWANDOWSKI , MAZOWIECKI ,BIELECKI I INNE CWANIAKI ... SPRZEDALI CAŁY POLSKI PRZEMYSŁ ZA 1 ZŁOTÓWKĘ !!!.
    • tomek.54321 Re: Mińsk na smyczy 20.05.11, 17:58
      Troszke inaczej bo u nas inflacja rok do roku byla w tych granicach (chyba ze sie myle), ale nie zmienia to faktu ze nie wazne w jakim kolorze, ale powoli zmierzamy w ta wlasnie strone.
    • lord.wiader To sie nazywa prywatyzacja 20.05.11, 18:09
      Wielkie mi halo. Dokladnie ten sam mechanizm jak w Pl - kasy brak, sprzedajemy meble.
    • polsz a Warszawa na smyczy Waszyngtonu 20.05.11, 18:26
      i nawet płacić nie muszą
    • lava71 To tak jak i u nas było ... 20.05.11, 18:27
      Lewandowski sprzedawał wszystko za przysłowiową złotówkę.
      • zitekzzaroga To i tak niezle 20.05.11, 19:05
        Bo wartosc tych zakladow byla czesto ponizej 1 zlotego
        • bmarq Re: To i tak niezle 20.05.11, 19:17
          A wartość ziemi policzyłeś, czy zapomniałeś?
      • kamyk_wj Re: To tak jak i u nas było ... 21.05.11, 16:08
        lava71 napisał:

> Lewandowski sprzedawał wszystko za przysłowiową złotówkę.
        Lewandowski sprzedawał temu, kto chciał zapłacić więcej. Było zaoferować dwa złote, to sam byś się załapał.
    • mlodzi.popieraja Mińsk na smyczy 20.05.11, 19:11
      Tam sprzedają za furgonetki pieniędzy, a u nas sprzedają za miłe poklepywanie po plecach, uśmiechy i ewentualnie ordery.
    • gorzejgorzej Polska już prawie sprzedana 20.05.11, 19:13
      Niech się Wybiórcza nie martwi o Białoruś. Polskie sprzedawczyki w 20 lat sprzedały już niemal Polskę. Zmodernizowane i dochodowe zakłady szły za cenę ogrodzenia. Przy gromkim aplauzie Wybiórczej. Niemcy bez wojny, tylko przy pomocy sprzedawczyków, zdobyły , co chciały. W najbliższym czasie zniknie PKP i Poczta Polska, zamiast tego będzie Deutsche Post i Deutsche Bahn. Witaj kolonii jutrzenko!
    • angrusz1 Łuka się kończy 20.05.11, 19:21
      jeszcze trochę
    • krys_76 Ta wasza antybiałoruska propaganda jest nudna! 20.05.11, 19:29
      Ta wasza antybiałoruska propaganda sponsorowana hojnie z polskiego budżetu, podczas gdy brakuje pieniędzy na leczenie chorych w szpitalach, robi się już nudna.
      Rzygać się chce czytając kolejne "rewelacje" Wyborczej, wiadomo, że to artykuły sponsorowane, tylko trochę zbyt nachalne.
      Nawet nie chce mi się powyższego tekstu komentować, szkoda słów....
      Wiadomo o co chodzi...
    • krys_76 Mińsk na smyczy 20.05.11, 19:30
      Ta wasza antybiałoruska propaganda sponsorowana hojnie z polskiego budżetu, podczas gdy brakuje pieniędzy na leczenie chorych w szpitalach, robi się już nudna.
      Rzygać się chce czytając kolejne "rewelacje" Wyborczej, wiadomo, że to artykuły sponsorowane, tylko trochę zbyt nachalne.
      Nawet nie chce mi się powyższego tekstu komentować, szkoda słów....
      Wiadomo o co chodzi...
    • totus.tytus Tak się w XXI wieku prowadzi wojny: 20.05.11, 19:39
      nie czołgami, a nawet nie rakietami, choćby z głowicami jądrowymi.

To epoka wojen ekonomicznych. Zniszczyć można wszystko i każdego, wszystko zależy od kapitału, jakim się dysponuje. Polacy (niektórzy) uwielbiają śmiać się z Rosji i Rosjan.

Niektórzy na dodatek drwiąc sobie w najlepsze, bezkarnie ciągnęli Misia za ogon lub próbowali ugryźć go w łapę, ewentualnie obsikać. Miś wprawdzie mocno schorowany, wyliniały i stary, ale - jak widać - krzepy nadal ma sporo, i ma (niestety dla Polski, Białorusi czy innych "potęg gospodarczych") jeszcze mnóstwo surowców, których jakoś "bozia" nie przydała Polsce, mimo, że to niewątpliwy Mesjasz Narodów i dostać powinna.
      Rosja, o czym szczekające kundle z różnych wojowniczo nastawionych partyjek czy środowisk jakże często zapominają, była, nadal jest i będzie krajem imperialnym, z którym nie ma się nawet jak porównywać, bo to nie ta skala. Bat'ko też sobie igrał, igrał, aż się wreszcie doigrał. Gubernia mińska, w najlepszym razie, ewentualnie jakiś rząd marionetkowy.

Jest jednak pewien pozytyw w ekonomiczno-politycznym uzależnieniu Białorusi od Rosji: bez wątpienia pozostając w rosyjskiej strefie wpływów Białoruś nie dozna kolejnego kataklizmu - na pewno nie zostanie podpisany konkordat z Watykanem.

A Matuszka Rassija nie da skrzywdzić ludu białoruskiego (i tak w dużej mierze już przychylnego Moskwie) - kto wie, czy za kilkadziesiąt lat w Mińsku nie będą błogosławić Cara Wołodymira za to, co się stało (stanie). Ja pewnie tego nie dożyję (tak jak wypędzenia kleru z Polski), ale wy młodzi zapamiętajcie moje słowa.
    • st1111 Mińsk na smyczy 20.05.11, 19:56
    • szmondak Dobrze, że u nas dobrobyt i dostatek jest 20.05.11, 20:27
      inaczej byśmy u ruskiego niedźwiedzia w kieszeni siedzieli. Donek wie co robi.
    • harrison_bergeron Mińsk na smyczy 20.05.11, 20:33
      Czy to nie ciekawe, że Rosja i Białoruś operują dolarami? :)
    • arti9944 Mińsk na smyczy 20.05.11, 21:08
      Co w tym złego, że poczta polska/lot/koleje zmienią nazwę z PL na DE? K<to nie umie sam się zorganizować musi wynająć kogoś. Wam w głowie ciągle Hitler i naziści. A Europa zachodnia już jest o wieki świetlne od tamtych czasów. Czy zamysłem EU nie jest stworzenie jednego państwa? Co za różnica czy będziemy jeździć tym czy tamtym. Angielski staje się coraz szerzej stosowanym językiem. Wyjeżdżacie za granicę w poszukiwaniu pracy i tak naprawdę nie zależy już nam na tym, czy mieszkamy w Hiszpanii, Anglii, Holandii. Ważne żebyśmy byli traktowali jak reszta i mieli szansę/możliwości tak oni. Ważne, że ma być lepiej(a jest). Państwowość i patriotyzm niestety powolutku zanikają. Ale to nic złego, tak prowadzi nas ewolucja. Ja wole żyć w wielkim kraju, gdzie każdy, każdego traktuje jako swojego niż mieć wrogów wszędzie wokół siebie i tylko dzięki jakiemuś traktatowi nieliczne sojusze(które defakto też kiedyś padną).
    • kemot696 Mińsk na smyczy 20.05.11, 21:08
      Wyborcza jak zwykle w sprawie Białorusi skrajnie nieobiektywna. Właśnie rozpada się Grecka gospodarka od 30 lat w strukturach europejskich, zatonęła Irlandia, Portugalia na wylocie...wszystkie gospodarki od dawien dawna rynkowe. Nikt w ich przypadku nie pisze o "księżycowej gospodarce". Biełoruś ma kłopoty ale mówienie o krachu to przesada. Za kilka miesięcy będzie się można pośmiać z dzisiejszych wieszczeń. To tak jak z Kubą , którą Wyborcza grzebie od kilkunastu lat pisząc ,że się rozpada. A jakoś upadku reżimu w turystycznym raju proamerykańskim Egipcie nie prorokowała...
      • swiniopas6 Strach ma wilcze oczy u Lukaszki 20.05.11, 21:38
        Dla tych co rozbieraja bukwy: www.sb.by/post/116652/
        Warto poczytac gazetke scienna Lukaszki. Oni naprawde sie tam boja
        gniewu tlumu. Stad tendencyjne komentarze do opisu posiedzen sadu
        nad bezczelnymi kontr-kandydatami na prezydenta. Zupelnie jak za Komuny-
        ci co mysla jak nalezy, daja tam glos.
        aha, jest tam nawet i "Polak" niejaki Nowicki ktory wskazuje" Michnika i jego bande"
        do odstrzalu. Trzeba umocnic granice.
        • kemot696 Re: Strach ma wilcze oczy u Lukaszki 20.05.11, 22:00
          jakiego gniewu tłumów? Człowieku byłeś tam na miejscu? jakoś nie widać szturmujących granice Białorusinów... Wszyscy pracownicy sezonowi w Polsce to Ukraińcy, sojusznicy Polski,,,
          • swiniopas6 Re: Strach ma wilcze oczy u Lukaszki 20.05.11, 22:34
            Akurat mialem tam pojechac 4 lata temu, nawet wize i ubezpieczenie wykupilem. Atak podagry polozyl mnie na 2 tygodnie. Nie pojechalem zobaczyc co tam Lukaszka wyrabia na moich morgach odziedziczonych po przodkach. A on tam wyrabia oleje i mazuty w takiej blizniaczej rafinerii jak Przyjazn w mozysrkim ujezdzie. No i nic mi nie placi, taki syn, za to ze sie szarogesi w Kustovnicy. Swinia!
      • teaforme Egipt? 21.05.11, 08:11
        Cos tobie sie pomieszalo! Amerykamie i Egipt? Od dawna Egipt w USA uwazany byl za niebezpieczny i niehigieniczny dla turystow, i pieniadzy tam nie lokowano. Egipt to co mial do zaprezentowania to jedynie piramidy i dawna historia . Turysci z zachodu, po zwiedzemiu piramid i i innych historycznych atrakcji zwykle odjezdzaja, plaze i kurorty uwazane sa za niski standard. Niski standard dla turystow z Europy zachodniej i USA, ale dla turystow z Bialorusi, Muscovy, Kazachstanu i Uzbekistanu, to niewyobrazalne luxusy stad zobaczysz tych turystow w znacznie wiekszych ilosciach , dla nich niski standard i brak higieny nie jest problemem. Rezim kremlina i Egiptu bardzo dobrze wspolpracowali, Egipt kupowal z Muscovy bron w zamian za zawsze brakujaca w tym kraju zywnosc, a zarazem dopuszczal ich do infestycji w rope. Upadek Egiptu to problem Muscovy, nie USA, to ona stracila tu najwiecej, Teraz? widac, ze egipcjanie maja dosc maceni kremlina i wybieraja otwarcie na Europe i generalnie zachod!
        • lajo2 Re: Egipt? 26.04.12, 15:43
          Teafod masz takie wiadomossci? chyba od OO.Rydzyka ,Maciarewicza itd piszes stek bzdur,nie orientujac sie wogole o obecnej sytuacji wtym regionie pmijajac turystke Egiptu ,to najabrdziej rozbawilo mnie ze najwiekszy dostawca broni do tego kraju jest Moskwa! kiedy to bylo,zchibernowali cie czy co od czas porozumienia wCamp Davidw 1978 najwiekszy dostawca broni jest USA Egipt to najweikszy filter bezpieczenastaw dla ameryki ktora pakowala rezimowi Mubarak saronomiczne pianiadze glownie dal armii Egipskiej oktorych polska moze tylko pomazyc ,o turystycee sie nie wypowidam boto same idiotyzmy znam to dobzre z autopsjii! nie zabieraj glosu jak nie masz zielonegopojecia!
    • wz43 Mińsk na smyczy 21.05.11, 01:00
      Klasa rządząca Białorusi chce sprzedać Rosji swą krótkotrwałą niepodległość. Nic dziwnego w tym, bo jest to sztuczny twór państwowy praktycznie bez własnej kultury narodowej i państwowości, rzadzony przez homosovieticusów.
    • teaforme Moscovy to juz bankrupt 21.05.11, 01:16
      Jeden bankrupt chce wciagnac potecjalnego w takie same bagienko. Rezim kremlina juz nie pierwszy raz cos bredzi o pozyczkach, ale gdy przyjdzie co do czego to pieniedzy brak, To nie dziwi, skoro od 2008 do tego roku na dobre z Muscovy odplynelo ponad $200 mld zagranicznego kapitalu. Inflacja w Muscovy wcale nie jest nizsza niz w Biaalorusi, a zarobki sa nawet nizsze. Muscovy na sile potrzebuje pieniedzym i choc pozyczanie Bialorusi, to tylko polityka niz rzeczywiste posuniecie, to jednak nie bedzie to dobrze odczytane przez miliony nedzarzy Muscovy, ktorych nie stac dziennie na glowke kapusty i szklaneczke kvasu. Czy teraz czas na moskalska biede w Bialorusi? zobaczymy gdy dzicz z Muscovy przybedzie!
      • tom202 Re: Moscovy to juz bankrupt 21.05.11, 09:11
        teaforme ,lecz się na nogi bo na rozum juz za pozno.
      • priekrasna.brunhilda wciąż mi nie odpowiedziałeś 21.05.11, 10:42
        w jakim języku piszesz (Muscovy, Kremlin, kvasu)? Bo nadal nie wiem. Przypomina to polski, ale tylko trochę, ale tak naprawdę jest to bełkot.

Lecz się człowieku, każ sobie zrobić porządną lewatywę - coś cię ewidentnie uciska i wszyscy wokoło już czują co to jest.
        • swiniopas6 Re: wciąż mi nie odpowiedziałeś 21.05.11, 12:08
          Cywilizowany kacap bo stara sie pisac po polsku.
          A ja wczoraj w nocy czytalem historie owej Muscovy. Dotarlem do Iwana Groznego.
          Nie wiedzialem ze oni sie tam zarli niczym wsciekle psy, znaczy sie owi ksiazeta-
          Rurykowicze. W zasadzie kolega z Muscovy ma racje: doladowac Moskwie Bialorus, do tego
          Kaliningrad co tez pije soki niczym smok nic nie dajac w zamian. No i kryzys finansowy Kremla murowany.
    • swiniopas6 Nauczcie sie czytac czerwona gazetke scienna 21.05.11, 18:20
      www.sb.by/post/116987/
      Kiedys umiejestnosc czytania czerwonej bibuly byla wielu znana. Dzis juz mlodzi zapominaja,
      ze nalezy czytac miedzy wierszami. Powyzszy przyklad: dziennikarska suka, niejaka Szumina,
      pisze o niepotrzebnym szale kupowania i ze 300 duzych sklepow w Minsku zawarlo dzentelmenska umowe ze nie beda podbijac nadmiernie ceny. A jak to czytac?
      * W Minsku panuje galopujaca inflacja i powszechny brak wiary w zajczyka. Ludzie biegaja by sie pozbyc tych walorow, kupuja cokolwiek byle tylko rzecz miala realna wartosc. Bo wiedza, ze jutro to bedzie drozsze. Czyli dokladnie to samo co Polska w 1989r.
      ** Przydalby sie teraz Balcerowicz z jego radykalna systemowa reforma. Tyle, ze Balcerowicz mial pryz sobie Sachsa i miliard dolarow pomocy z Zachodu jako tzw fundusz stabilizacyjny. Kto dzis pozyczy dolara Lukaszce?
    • tornson No cóż, najlepsze w tym wszystkim jest to, że 06.06.11, 14:07
      jakby się to miało nie skończyć, imperialne zapędy Zachodu wobec Białorusi tak czy tak spalą na panewce. :)

Coraz więcej Białorusinów ma dość dyktatora. Niektórzy patrzą w stronę Moskwy. - Potrzebujemy pilnie zarządzania z zewnątrz - powiedział Siergiej Bałykin, szef Stowarzyszenia Małych i Średnich Przedsiębiorstw. - Rosja jako cywilizowane państwo i spadkobierczyni ZSRR oraz imperium rosyjskiego powinna spłacić swój dług, wyciągając pomocną dłoń do białoruskiego narodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka