swieddlow 21.05.11, 23:55 No tak już jasne. Zaremba jest Żydem, A to naród narcyzów i pieniaczy i chory na pamieć. Gdybym urodził się Żydem byłbym więc dużo gorszym człowiekiem. A tak będąc Zulusem mam głowę otwartą i serce dobre. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leniuch102 M. Zaremba Bielawski, schizol, ale uczciwy. 22.05.11, 00:46 "Połączenie emancypacji kobiet z aborcją, z eugeniką, z tępieniem mniej rozwiniętych, i jeszcze do tego dowód na to, że jedyną ostoją jest Kościół, i to tylko rzymski." Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
sam16 Re: M. Zaremba Bielawski, schizol, ale uczciwy. 22.05.11, 02:08 leniuch102 napisał: > "Połączenie emancypacji kobiet z aborcją, z eugeniką, z tępieniem mniej rozwini > ętych, i jeszcze do tego dowód na to, że jedyną ostoją jest Kościół, i to tylko > rzymski." > > Amen. Dodaj jeszcze,ze kiedy nie mozesz miec dzieci nowenna do sw.Jozefa spowoduje ze urodza ci sie cudowne rozowe dzieciaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 I jest na wszystko sposób... 22.05.11, 08:31 sam16 napisał: > Dodaj jeszcze,ze kiedy nie mozesz miec dzieci nowenna do sw.Jozefa > spowoduje ze urodza ci sie cudowne rozowe dzieciaczki. Nie wiem czy akurat nowenna do św. Józefa, ale - coś w tym jest. Vide - Terlikowski. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
unleashed A czego się spodziewać po kosmopolitycznych 22.05.11, 01:13 pasożytach? Nie mają korzeni (jak tu zdecydować pomiędzy Turcją, Palestyną czy Etiopią), nie mają honoru, nikt ich nie szanuje. Przyjechali do Polski na butach kacapskiej armii o teraz rżną elitę, uprzednio wymordowawszy prawdziwą elitę kraju. Ich głównym zadaniem jest tworzenie sztucznych podziałów w społeczeństwie, i kreowanie tzw. autorytetów. Apage. Odpowiedz Link Zgłoś
saint_just Re: A czego się spodziewać po kosmopolitycznych 22.05.11, 01:43 pasożytach? Nie mają korzeni (jak tu zdecydować pomiędzy Turcją, Palestyną czy > Etiopią), nie mają honoru, nikt ich nie szanuje. Przyjechali do Polski na butac > h kacapskiej armii o teraz rżną elitę, uprzednio wymordowawszy p ________________________________________________ Raczej Ty się zerżnąłeś. Pod siebie. Gorzej ,że nie masz czucia. Odpowiedz Link Zgłoś
bokertov1947 Re: A czego się spodziewać po kosmopolitycznych 22.05.11, 06:46 unleashed napisał: > pasożytach? Nie mają korzeni (jak tu zdecydować pomiędzy Turcją, Palestyną czy > Etiopią), nie mają honoru, nikt ich nie szanuje. Przyjechali do Polski na butac > h kacapskiej armii o teraz rżną elitę, uprzednio wymordowawszy prawdziwą elitę > kraju. Ich głównym zadaniem jest tworzenie sztucznych podziałów w społeczeństwi > e, i kreowanie tzw. autorytetów. Apage. Trafiles w sedno! To takze dla mnie obraz prawdziwego Polaka! Pozdrowienia z Tel Avivu! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright spotyka rudy lysego i mowi - co nie dala Bozia 22.05.11, 07:47 wloskow, nie dala? Na to lysy - dawala, ale byly same rude, to nie wzialem. Majac wybor, urodzilem sie Polakiem. Pozdrowienia z Australii Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: spotyka rudy lysego i mowi - co nie dala Bozi 23.05.11, 18:18 > Majac wybor, urodzilem sie Polakiem. Oczywiście, ze miałeś wybór, mogłeś przecież poprosić o narodzenie sie w Azerbejdżanie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Re: A czego się spodziewać po kosmopolitycznych 22.05.11, 08:19 wymordowali prawdziwa elite kraju? No popatrz, popatrz....to Tobie sie udalo! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Strach pomyśleć! 22.05.11, 08:36 1zorro-bis napisał: > wymordowali prawdziwa elite kraju? No popatrz, popatrz....to Tobie sie udalo! Bo może on - nie do końca elita? Albo - elita nieprawdziwa? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: A czego się spodziewać po kosmopolitycznych 23.05.11, 18:18 > wymordowali prawdziwa elite kraju? No popatrz, popatrz....to Tobie sie udalo! I nawet na samolot się nie załapał. :D Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: A czego się spodziewać po kosmopolitycznych 22.05.11, 20:18 unleashed - co ty za bzdury wypisujesz? Cala prawie szlachta polska z Wilenszczyzny ma zydowskie korzenie, od 1588 r. wolno tam na Litwie bylo przyjmowac w szeregi szlachty Zydow, ktorzy przeszli na katolicyzm. Zydzi sa w Polsce od poczatkow panstwa polskiego, juz na drzwiach gnieznienskich. Ksiegi i ksiegarnie drukowali i tworzyli nasi Zydzi. Co ma do tego Armia Czerwona? Nic biedaku nie wiesz o polskiej historii jedynie pisowskie bajania. Sprawdz w domu swoj wlasny rodowod a sie zadziwisz, jesli wiesz cos o swoich korzeniach , bo jak pochodzisz z chlopow to cie nie ma po prostu. A nasi Zydzi pewnie swoj rodowod znaja. Ty pseudo patrioto polski. Wstydz sie czlowieku bez korzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Dopiero teraz przeczytałem, gratuluję. 23.05.11, 04:46 Rzeczywiście tak jest jak pan piszesz. Ale dodam więcej, tam ludzie nie mają krwi tylko polskiej i żydowskiej, ale pochodzenie wywodzą również z rodów ruskich /nie mylić z sovietami, bo to całkiem co innego/, litewskich, sa silne domieszki krwi niemieckiej a nawet wpływy cywilizacji turańskiej.. Zresztą wojny z Turcją nie mogły pozostać bez echa. Powiedziałbym, że zarówno szlachta jak i magnateria polska i litewska ma bardzo bogate wieloetniczne pochodzenie i wielokulturową tradycję. To była prawdziwa potęga, znacznie większa niz dzisiejsza ameryka. Ale coś w tym stylu. Chodzi mi o to, że udało się wam już u zarania waszych dziejów przezwyciężyć plemienne podziały i zbudować potężny naród polski ! Oczywiście nie piszę o ludności chłopskiej, bo ta ogólnie nie posiadała świadomości narodowej w tamtym czasie /choć bywała często awansowana/ a i dzisiaj są z tym kłopoty. Zupełnie na odwrót niż ziemiaństwo. A na przykład nieustanne waśnie plemienne w Afryce, na Kaukazie czy w Izraelu dobitnie pokazują, jakie to ważne zbudować naród jako monolit, a nie trwać wiecznie w podziałach plemiennych. Gdy piszę o litwie, to nie mam na mysli obecnej litwy, bo to się kiedyś nazywało żmudzią. Litwa ówczesna, to wystarczy zobaczyć na mapach, ogromne, rozległe państwo, żyjące z wypraw wojennych /takie były czasy/ i agresywne. Obecnie w waszym kraju żyja jeszcze potomkowie tamtych waszych ziomków, nawet wywodzący się z linii wielkich książąt litewskich ! Ale są jak dawno zauważyłem, niszczeni świadomie przez obecnych decydentów. I pozwoliłem sobie w tym wątku o tym napisac i się o nich upomnieć. Może faktycznie niepotrzebnie, nie wiem. Nie mogę znieść niesprawiedliwości. Szkoda, bo moglibyście mieć doskonałe elity, które poprowadziłyby wam państwo w pożądanym dla was kierunku. No, ale to już wasza sprawa. Każdy ma to co lubi. Jak ktoś lubi bałagan i nędzę, to i to ma bez kłopotu. Natomiast ludzie ci przez cały okres dziejów wyznawali sarmatyzm w odróżnieniu od starozakonnych nieasymilujących się, co tez zresztą było korzystne dla panstwa polskiego. Np. starozakonni mogli prowadzić oberże. Średniowiecze bez oberży ?? Chyba się rozumiemy ? Tak, czy inaczej gratuluję wiedzy i moje uszanowanie panu ! Odpowiedz Link Zgłoś
sam16 Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 02:23 Witajcie antysemici. Przyszedlem tu zeby was wykastrowac bo jestescie aspoleczni. Fantastyczny tekst zaraz zamawiam obydwie ksizki przez internet. Tak samo jak autor jestem emigrantem odkrywajacym roznice kulturowe,jezykowe i obyczajawe. Spostrzezenia Bielawskiego sa fascynujace i nie potrafilbym ich prawidlowo nazwac bez przeczytania tego tekstu. I na koniec rzecz najwazniejsza. Katolickie poczucie winy ktore wynieslismy z nauki religii i rodzinnych domow jest zabojcze. Zrzucenie z siebie tego jarzma jest oczyszczeniem umyslu i otwarciem na normalnosc. Swietnie to obrazuje powiedzenie ojaca Bielawskiego,ktory mowi ze kosciol katolicki produkuje pacjentow szpitali psychiatrycznych. Calkowicie zgadzam sie z tym twierdzeniem. Zycie w ciaglym poczuciu winy u slabszych psychicznie osobenikow musi prowadzic do schizofrenii. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 07:51 Zycie w ciaglym poczuciu winy u slabszych psychicznie osobenikow musi prowadzic do schizofrenii. Nie musi i nie prowadzi. Etiologia nie jest znana, nawet zydowskim naukowcom. Co do katolicyzmu, pelna zgoda. Sam sie wypisalem i nachwalic sie nie moge. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 20:23 sam16 - wlasnie, mamy tu potwierdzenie na ohydny, tepy antysemityzm polski. Ciemnota obskurantyzm i brak wiedzy. Poza tym najzabawniejsze jest, ze ci pisowcy (na ogol) maja sami jak ich przywodca korzenie zydowskie ale tak sie boja do tego przyznac ze wpadaja wlasnie w schizofrenie. Nazwiska Dorn czy Wildstein sa bardzo slowianskie, prawda? A toz to oni sa "te prawdziwe poljaki" dzisiaj. O Kaczynskim mona przeczytac na Googlu Kim sa Kaczynscy, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
sam16 Re: Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 23.05.11, 00:27 123jna napisał: > sam16 - wlasnie, mamy tu potwierdzenie na ohydny, tepy antysemityzm polski. Cie > mnota obskurantyzm i brak wiedzy. Poza tym najzabawniejsze jest, ze ci pisowcy > (na ogol) maja sami jak ich przywodca korzenie zydowskie ale tak sie boja do te > go przyznac ze wpadaja wlasnie w schizofrenie. Nazwiska Dorn czy Wildstein sa b > ardzo slowianskie, prawda? > A toz to oni sa "te prawdziwe poljaki" dzisiaj. O Kaczynskim mona przeczytac na > Googlu Kim sa Kaczynscy, polecam. Dziekuje.Cos tam czytalem w internecie o pochodzeniu Kaczynskich. Dosysc metne informacjie,ktore malo mnie obchodza. Bo samo pochodzenie o niczym nie swiadczy. W zyciu spotkalem dystyngowanych zebrakow i chamskich arystokratow wiec raczej skupiam sie na tym co kazdy soba reprezentuje tu i teraz. Mnie najbardziej zainteresowaly watki antropologiczne i spoleczne tego wywiadu. Sam tytul jest intrygujacy i jego zrozumienie objawia sie dopiero pod koniec artykulu. Podobnie jak Bielawski jestem emigrantem i mam bardzo podobne spostrzezenie odnoscnie jezyka ktory rowniez ksztaltuje nasze zachowanie. Jezyk bowiem jest zywym organizmem ktory narzuca sposob myslenia a co za tym idzie zachowania. Podam taki prosty przykalad. How are you w angielskim to nie tylko pozdrowienie tak jak w poskim dzien dobry.To rowniez pytanie 'jak sie masz' na ktore odpowiada sie zawsze pozytywnie.Bez wzgledu na samopoczucie.Zauwzylem ze angielskojezyczni ludzie tak reaguja na to zapytanie nie dlatego ze zawsze czuja sie swietnie ale dlatego ze nie chca nagazowac sie czy raczej wchodzic w interacje z nieznajmomym. Jest to tez znamienne ze w angielsko jezycznych krajach do niezmajomych tez potocznie ludzie zwracaja w formie jak sie masz co w Polsce raczej sie nie spotyka. Pomijajac ostatnia uwage jesli na ptyanie How are you odpowiada sie I'm fine or Excelent to daje sie drugiemu do zrozumia ze jestesmy w porzadku i przechodzimy do porzadku dziennego. Jesli odpowiemy: "o tak sobie" albo "nie bardzo "wciagamy drugiego czlowieka zeby w pewnym sensie zaangazowal sie w nasze polozenie co dla obcego staje sie ambarasujace. Poza tym jesli odpowiadamy ze czujemy swietnie sami sobie dodajemy animuszu mimo ze w rzeczywistosci nie mamy powodu do zachwytu. Nie wiem czy ten krotki wywod jezykowy jest wystarczajaco jasny w kazdym razie chcialem zwrocic uwage ze osoby zmuszone poslugiwac sie nowym jezykiem zmieniaja rowniez metalnosc i zachowanie co autor wywiadu doskonale rozumie i stara sie to przekazac. Ciekawy jest np.watek honoru w szwedzkim jezyku. Na koniec musze jeszcze dodac fascynujaca historie pozycji chopa w szwedzkiej rzeczywistosci. Podczas gdy u nas chlop w XVI wieku byl praktycznie niewolnikiem faudalnym tam mial swoja reprezentacje w parlamencie i mowil do krola "ty". To ma kapitalne znaczenie nie tylko polityczne ale rowniez kulturowe. W Polsce do dzis chlop to cham ktorego traktuje sie z pogarda i wytyka sie chlopskim dzieciom ze mialy czelnosc wyksztalcic sie na magistrow,lekarzy, inzynierow. Stad te wszystkie komentarze o przedwojennej elicie wywodzacej sie z arystokracji. Powojenna inteligencja to wyksztaciuchy ktorym i tak sloma z butow wychodzi dlatego powinni raz na zawsze zniknac z polityki bo nie wychowali sie na Zolibozu pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pochmurna Re: Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 22:09 Podzielam opinię, a Higienistów kupię sobie już jutro! :) Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu nie doczytalem do konca, facet zanudza 22.05.11, 03:33 pozatym nie lubie ludzi ktorzy chwale sie caly czas ze sa zydami, tak jakby to bylo niewiadomo co. Odpowiedz Link Zgłoś
rybolow Re: nie doczytalem do konca, facet zanudza 22.05.11, 06:56 Szkoda,że nie przeczytałeś,bo byś w końcu stwierdził,że to bardzo dobry artykuł.Oczekuję od GW więcej takich artykułów ,a nie sprawozdań z "występów" na "Krakowskim Przedmieściu." Mnie nie interesuje ,kto jest kim,ale to czy jest człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Re: nie doczytalem do konca, facet zanudza 22.05.11, 08:07 problem lezy w tym, ze wyborcza opisuje nie "ciekawych ludzi" ale "ciekawych ludzi, ktorzy maja zydowskie korzenie". zeby problem byl przedstawiony politycznie poprawnie wyobraz sobie gazete ukazujaca sie w stanach zjednoczonych, ktora zamieszcza reportaze o ciekawych ludziach. po jakims czasie orientujesz sie, ze opisuje "ciekawych ludzi bialych". co bys o niej pomyslal? jak ktos dzieli na "my" i "inni" to musi liczyc sie z tym, ze ci inni nie beda mowic o nich "my". "I przez kogoś w tej szkole poznałem [...] ludzi, z którymi dobrze się czułem. I nagle okazało się, że nie, że do nich przynależę.", ktos poznal, ktos wsadzil, ktos zalatwil posade. jak czasem czytam, ze ktos (po wojnie) zostal zaczepiony na ulicy i dostal posade w ministerstwie to nie moge sie nadziwic. to oczywiscie nie oznacza, ze ludzie z tych reportazy nie sa interesujacy i nie przedstawiaja ciekawych problemow, ale ja chce czasem poczytac o murzynach. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: Polecam Nasz Nocnik... 22.05.11, 09:20 mnbvcx napisał: > ale ja chce czasem poczytac o murzynach. Polecam Nasz Nocnik... Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Re: Polecam Nasz Nocnik... 22.05.11, 09:56 widze ze polecasz leczenie dzumy cholera. przykro mi ale jestem sceptycznie nastawiony do takich kuracji. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright wiadomo, co - narcyzm :) 22.05.11, 07:53 jesli uwazasz inaczej, tos pieniacz. I bedzie ci to pamietane do dziesiatego pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Tylko czy jest się czym chwalić? 22.05.11, 08:43 hetmanwiechu napisał: > nie doczytalem do konca, facet zanudza > pozatym nie lubie ludzi ktorzy chwale sie caly czas ze sa zydami, tak jakby to > bylo niewiadomo co. Nie doczytałeś - I bardzo dobrze! Wielce racjonalna postawa. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: nie doczytalem do konca, facet zanudza 22.05.11, 20:26 hetmanwiechu - a maja powod do dumy - Chrystus, Syn Bozy byl Zydem. A ktorym z Polakow ty sie chwalisz - Kaczynskim? Nota bene takze z narodu wybranego... Odpowiedz Link Zgłoś
stach-poraj Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 06:16 Odkad 15 lat temu przeczytalem serie artykulow o eugenice w Szwecji, zupelmie wstrzasajacych, chcialem sie dowiedziec czegos wiecej o Macieju Zarembie. Bylem ciekaw jakie trzeba miec za soba doswiadczenie, aby tak o tym pisac. Teraz CHYBA rozu.iem. Tez mialem duzy psychiczny dyskomfort gdy GW oglosila artykul MZ o szkolnym imcydencie. Wlasnie z powodu tej przepasci cywilizacyjnej miedzy Polska a Szwecja. I cieszy mnie,ze Autor to zrozumial. Wywiad znakomity. Postac fascynujaca. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
copy-leftist Re: Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 07:20 > Wywiad znakomity. Postac fascynujaca. Dziekuje. Podzielam tę opinię. W pełni. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow Za produkcję pacjentów z psychiatryka jest odpowie 22.05.11, 06:39 dzialna MAFIJNA KORPORACJA PEDOFILÓW W SUKIENKACH z watykanika !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jurber1 Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 06:58 "... Polska to kraj narcyzów i pieniaczy, kraj chorych na pamiętliwość..." - którego z liderów partyjnych przychodzą te słowa na myśl ? Pewnie zgodnośc będzie 99% ! Odpowiedz Link Zgłoś
dublin24 Re: Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 09:46 Jest tez jasne ktorej "nacji" nie na reke jest kaczynski i rzad walczacy o polskie interesy Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 20:27 dublin24 - no z tym Kaczynskim i nacja to sie osmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
disoprivan Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 07:30 tu maly wklad do dyskusji: "polska w oczach swiata" www.wulffmorgenthaler.de/2011/01/09/ napis (po niemiecku) brzmi: tecza w polsce.. Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar P. Zaremba, czyś pan oszalał..? Narcyz i pieniacz 22.05.11, 07:41 chciałby się czegoś nauczyć..? Tak jak Pan i inni robią..? (Na szczęście są czytelnicy, którzy piszą, polemizują, dają szansę zmądrzeć, uczą pokory.) Przyznać się do błędu..? Wyrazić skruchę..?? Proszę przeczytać komentarze powyżej.. (Nie wszystkie na szczęście...) Tutaj to tak nie działa.. U nas to tylko w jedną stronę.. I jest to POUCZANIE.. Przez tych którzy mają rację... A dlaczego..? BO TAK.. i już.... A w najgłupszych sytuacjach wlączana jest płyta z Bogiem, Honorem i Ojczyzną.. Po chwilach, (jak Pan słusznie zauważył, raz na sto lat), heroicznego znormalnienia, wracamy do gnojowicy, bo ciepło i swojsko pachnie... I prawdy objawione wypowiadane są prostym kwakaniem.. I jest rydzyk w occie do wódeczki.. I jak dawniej... na złość Ojczyźnie odmrażamy sobie uszy... Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: P. Zaremba, czyś pan oszalał..? Narcyz i pien 22.05.11, 09:27 Do antobojar: I lepiej nie mozna tego skomentowac tak jest niestety, ale na szczescie mamy wyjatki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1948 Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 08:08 Problem z Zaremba jst nie to czy matka byla, czy nie jest. Mne w jego publicystyce najbardziej razi krytyka szwedzkich zwiazkow zawodowych. To glupie i dosc podle. Odpowiedz Link Zgłoś
madziapl1 Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 08:46 Dla wszystkich nie katolikow zalatwiam od reki dokument chrztu i bierzmowania pobieram niska oplate. Odpowiedz Link Zgłoś
dorjan52 Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 08:48 Delikatnie to ujął!!!Polacy i za sto lat się nie zmienią.Ot taki katolicki skansen. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 akurat w stosunku do Polaków Zaremba powinien miec 22.05.11, 08:51 ...dług wdzięczności. Gdyby jego matka dzięki polskiej pomocy nie przeżyła Zagłady jego by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: Przeżyła bo ktoś z AK uznał ją za polską intel 22.05.11, 09:17 Przeżyła bo ktoś z AK uznał ją za polską inteligentkę. Gdyby była prostą Żydówką to zginęłaby jak pies pod płotem. Nasi bogobojni rodacy spaliliby ją w stodole, zaciukali siekierką przedtem zgwałciwszy a w najlepszym razie wydaliby ją Niemcom za judaszowe srebrniki. Taki to już nasz bogobojny naród... Odpowiedz Link Zgłoś
dublin24 Re: Przeżyła bo ktoś z AK uznał ją za polską inte 22.05.11, 09:44 Żaden narod nie uratowal tylu zydow co polacy . Ci ktorzy ryzykowali dla zydow zyciem swoim i swojej rodziny musza sie chyba dzisiaj przewracac w grobach . Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Przeżyła bo ktoś z AK uznał ją za polską inte 22.05.11, 13:39 a slyszales o Danii? Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Przeżyła bo ktoś z AK uznał ją za polską inte 22.05.11, 20:07 > a slyszales o Danii? Jeśli się nie mylę, to w Danii było wszystkiego 5 tys. obywateli żydowskiego pochodzenia, czyli tyle, co w każdej byle gminnej mieścinie w II RP. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Przeżyła bo ktoś z AK uznał ją za polską inte 22.05.11, 20:29 pis_busters masz racje, ci pobozni sa szczegolnie okrutni - dla idei. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Zupełnie nie masz pan racji.. 23.05.11, 04:15 Nie należy generalizować, byłoby to dowodem braku inteligencji. Przecież bywało różnie. Jedni ratowali każde życie z narażeniem własnego i często też gineli, dając tym samym dowód, iż istnieją dla nich wartosci ważniejsze od włąsnego zycia.. Bywali również niestety tacy, którzy donosili. Bywali tacy, którzy zabijali w poczuciu bezkarności. Inni brzydzili się czymś takim. Generalnie takich polaków, jacy byli przed wojną, to teraz już prawie nie ma, to dinozaury, gatunek na wymarciu. Jak dla mnie, to oceniam aktualny ustrój tego kraju jako niewolniczy ustrój zbudowany na własne życzenie. Wcale tak nie musiało i nie musi być, ale to jest widocznie silniejsze od was. Jak piszę tutaj wszędzie, bo już wiele lat temu dokonałem takiego odkrycia, że macie jeszcze trochę pozostałości niedobitków waszych elit i zamiast ich starannie i troskliwie chronić, pielęgnować i pchać do góry na decydentów i reprezentantów, to pozwalacie ich niszczyć albo nawet niszczycie ich czynnie. Na decydentów wybieracie podobnych sobie, np. kandydat ma lepkie łapy, lub jest pijaczkiem: "o to nasz!, do władzy go"... Młodych zaś wypychacie na zawsze za granicę, aby mieli z czego żyć.. Dla młodych nie ma rzecz jasna alternatywy, ale... To jest narodowe samobójstwo. Ale cóż, to jest wasz kraj. Skoro straciliście instynkt samozachowawczy i chcecie się doczekać zniknięcia z map świata, jak już kiedyś z wami było, to się doczekacie i może szybciej jak się wam wydaje. Ale tym razem, to już naprawdę będzie na zawsze. Pozdrawiam uprzejmie Odpowiedz Link Zgłoś
herbapol Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 09:28 Przeczytałem z dużym zainteresowaniem.Wywiad wielowątkowy,jak samo życie.Odniosę się do jednego z nich:honor.Są kraje i narody,gdzie słowo honor pisane jest ( i mówione) przez duże "H".Polska do nich należy.W krajach muzułmańskich to pojęcie pisane jest nie przez duże "H" ale przez WIELKIE "H".Historia rodziny tureckiej z Kolonii,w której ojciec dla ratowania honoru rodziny,własnymi rękami zabija własną córkę,to przykład ekstremalny.Korczak w filmie Wajdy mówi:nie mam godności (honoru), mam do wykarmienia 200 dzieci.Można też się pokusić na pewną geografię honoru i wtedy okazuje się,że im większy honor,tym większa bieda.Może to jest tak,że ludzie przesadnie cenią swój honor bo nie mają nic innego,czego mogliby bronić? I jak pogodzić tę nadmierną troskę o honor w kraju katolickim z przesłanie Chrystusowym:nadstaw drugi policzek? Odpowiedz Link Zgłoś
dublin24 Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 09:54 "Jeżeli w Szwecji jest jakiś narodowy stereotyp, irracjonalny, głęboko zakorzeniony, porównywalny z polskim antysemityzmem" Ja nie mialem nic do zydow dopoki nie zaczalem czytac Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
shadowthrone Nuuuuudne to 22.05.11, 10:53 Zająłbyś się chłopie jakąś robotą i wytwarzaniem dochodu narodowego, a nie snuł pseudofilozoficzne opowieści Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Szanowny Panie Macieju, nic się nie zmieniło. 22.05.11, 11:21 Nadal za to samo wyrzucają ludzi z pracy, teraz już nie tylko żydów, teraz polaków ktorzy pomagali żydom i to nawet wystarczyło, że kiedyś protoplaści pomagali a dziecko czy wnuki są teraz prześladowane w skryty sposób, wyrzucane z pracy, niby mobbing skierowany do zagrażających zdolniejszych a naprawdę jakiś dziwaczny antysemityzm i negatywna selekcja. Podobnie z ochroną włąsności prywatnej, jak polak pomagał żydom, ratował on czy jego rodzice, dziadkowie czy kuzyni życie żydom w okresie okupacji oraz w okresie prl-u, to ludziom tym komunistyczne państwo zabierało w latach 50-tych i 60-tych nieruchomości i ruchomości, były ciagłe rewizje funkcjonariuszy UBP w poszukiwaniu dolarów, złota, bizuterii i papierów dot. nieruchomości, które państwo im kradło.. Do dzisiaj nie chcą oddać tych nieruchomości, nawet gdy ukradli bez "legalnej komunistycznej podkładki w postaci bierutowskich dekretów" odmawiają w sądach administracyjnych "interesu prawnego", nadal wojewodowie zbywają te nieruchomości jeśli ich wczesniej nie zbyli i robią to urzędnicy i decydenci ze wszystkich obecnych partii parlamentarnych tak samo skandalicznie nieuczciwie. W razie potrzeby służę informacjami z "polskiego podwórka" które potwierdzą co piszę !! Wszyskie te obrzydliwe rzeczy robią decydenci a opinia publiczna jest tylko informowana o ksenofobii polaków ale to jest trochę nie tak. Zwykli ludzie się nie orientują, robią to decydenci za pomocą długich brudnych łap i jakichś sitw, które powstały wokół towarzystw wzajemnej adoracji i ja osobiście łaczę to z odłamami dawnych ubowców w kolejnych odsłonach kolejnych pokoleń i wychowanków. Takie homo sovieticus, które sobie trwa w najlepsze a większoś ludzie tego nie widzi i nie rozumie o co chodzi. Natomiast naród jest generalnie dość poczciwy, jak wszędzie są ludzie źli i dobrzy, najwięcej jest takich "przeciętniaków" którzy niewiele rozumieją. Jedyne, co wyróżnia ten kraj obecnie, to jakieś powszechne gigantyczne samobójcze wzajemne nieposzanowanie własności prywatnej, co oczywiście prowadzi ludzi do wielkiej biedy materialnej. Przyzwolenie do zjawiska kradzieży wydaje się obecną polską normą. Natomiast decydenckie sitwy zachowuja się jak trepy w amoku i otumaniają naród jak tylko moga za pomocą telewizji. I tak to trwa. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Szanowny Panie Macieju, nic się nie zmieniło. 22.05.11, 14:17 żydów wyrzucają z pracy? co ty bredzisz, chory człowieku? żydów przyjmują do pracy i to po znajomości. daleko nie trzeba szukać - wystarczy sprawdzić kto pracuje w gazecie, na portalu której piszesz... jeszcze większą bzdurą są insynuacje, że rzekomo w jakiś sposób prześladowano tych, którzy pomagali żydom. tak się składa, że powojennej bezpiece od żydów się roiło. wielu z nich było w tzw wierchuszce. śmiesz więc twierdzić, że żydzi kazali prześladować tych Polaków, którzy podczas wojny pomagali ich współbraciom??? aj waj - jesteś wstrętnym antysemitą, he he he he mienie żydowskie traktowane było przez komunistów tak samo jak polskie. komuniści uchwalili latach 1944-1962 bodajże 16 dekretów i ustaw nacjonalizacyjnych, które zabierały mienie obywatelom polskim niezależnie od narodowości. W większości cywilizowanych krajów obowiązuje prawo, że jak właściciel nieruchomości umrze i nie ma spadkobiercy lub nie przejawia chęci przejęcia spadku lub w przyjętym terminie nie zgłosi się, nieruchomość przechodzi na własność państwa. Jeżeli podczas wojny zginęło prawie 3 mln żydów w większości bezpotomnie, to masz odpowiedź na swoje pytanie. domy niezamieszkane szybko zamieniają się w ruinę, więc nic dziwnego, że były zasiedlane. po 10-20 latach mieszkańcy przejmowali te budynki na własność przez tzw zasiedzenie. dodam, że pojęcie zasiedzenia też istnieje w systemach prawnych większości cywilizowanych krajów. spróbuj dziś w jakimś kraju zostawić nieruchomość bez opieki, nie łożąc na remonty, nie płacąc od niej podatków i zgłoś się po nią po 66 latach, to cię wyśmieją. masz jakiś chory, wypaczony system spostrzegania rzeczywistości. większość naprawdę bogatych żydów wyjechała z Europy jeszcze przed wojną. większość z tych co została, to była żydowska biedota, która myślała co tu do garnka włożyć, a nie jak tu kupić kolejny pierścionek. przestań więc powielać kłamstwa o żydowskim złocie. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Ja mam dowody na papierach... 22.05.11, 15:56 Mogę udowodnić jak w tym waszym kraju traktowani są ludzie, którzy pomagali żydom. Jak ich państwo okradło w 1952r., jak naruszyło własne bierutowskie dekrety, jak robiło rewizje w których okradało z dobytku, jak nawet handlowało meblami tych ludzi. Przykład z Krakowa: To jest znana polska rodzina. Znani ludzie, naukowcy, artyści, architekci, generałowie, w dalekiej przeszłości wojewodowie itd. Sami nabyli i pobudowali za uczciwe pieniądze w I kwarcie XX wieku tę ukradzioną im przez wasze państwo nieruchomość na której w okresie okupacji przechowywali żydów a po wojnie wynajęli żydowską rodzinę do pracy w charakterze administratorów. Są na to wszystko dokumenty, listy z podziekowaniem o uratowanych, itp. Drzewek w Izraelu nie mają, bo nie zabiegali. Np. jeden z członków tej rodziny, sam uratował w ZSRR kilka tysięcy istnień żydowskich i wielokrotnie więcej polskich, wszystko w okresie wojny. Ratowali też w kraju. I w sierpniu 1945r. ta wynajęta 3-osobowa rodzina żydowskich administratorów nieruchomości tej rodziny w okresie prześladowań zwanych pogromem żydowskim zginęła tragicznie zamordowana siekierami /zarąbana na kawałki/ przez "nieznanych sprawców". Było tam m.in. malutkie dziecko.. To było w Krakowie. Ci ludzie /następcy prawni właścicieli/ od początku staraja się o zwrot nieruchomości. Już w okresie prl-u część bezcennych a drogich /wybudowanych przed wojną z najdroższych materiałów/ zabudowań decydenci zburzyli, zbudowali betonowe sześcienne ohydne tanie bunkry. Odszkodowania "nie zdążyli dać", rzekomo rozłożyli je płatne nominalnie po kilkudziesięciu latach, ale gdy właścicielka hipoteczna zmarła, to sprawa ucichła. Gdyby nawet brać pod uwagę, to wysokość po pół wieku, to byłyby już śmieszne grosze, wystarczające na pudełko zapałek. Następcy prawni, córka właścicieli i kolejni nie otrzymali nic, choć walczą do tej pory. Nawet antycznych mebli i obrazów im nie zwrócono... Część dobytku państwo sprzedało już przed laty. Gdzie się podziały biżuteria, złoto, waluty i dokumenty ujradzione w czasie rewizji przez funkcjonariuszy UBP, nie wiadomo. Urzędy nie są zainteresowane wyjaśnieniem sprawy, prokuratorzy byli informowani... Starają się do tej pory. Mają wszelkie przechowane dokumenty dotyczące tej nieruchomości, niestety część dokumentów razem z majątkiem ruchomym funkcjonariusze UBP ukradli w czasie licznych rewizji, ostatnie rewizje były za Gierka. W 2006r wojewoda małopolski z PIS-u nadania p. premiera Jarosława Kaczyńskiego i zarazem jego bliski współpracownik zbył tę nieruchomość pomimo, iż ustawa o gospodarce nieruchomościami w artykule 34 zabrania zbycia nieruchomości, w sprawie której toczy się jednocześnie postepowanie wyjaśniające prawidłowość nabycia nieruchomości przez skarb państwa. Oczywiście właścicieli o zbyciu nie poinformowano, sprawa przez ponad rok czasu była ukrywana, wyszła przypadkiem w jednej ze spraw ujawniona przez pełnomocnika dzierżycieli. Oczywiście również nie zadano sobie nawet trudu poinformować właścicieli, że jesli zbywa się ich nieruchomosć, to mają zgodnie z ustawą o gospodarce nieruchomościami - prawo pierwokupu... Właścicielom oficjalnia, choć bezprawnie, odmawiają wszystkie urzędy i sądy tzw. przymiotu strony na podstawie art. 28 k.p.a. Na nieruchomości interesy robi sobie dzierżyciel, i tak się ustawił, że nie płaci od tego tytułu podatków ani gminie ani skarbowi państwa. Po zmianie warty w rządzie były wojewoda, który zbył nieruchomość przeszedł był do PO i startował w wyborach. Do zbycia w 2006r. przyczynił się również burmistrz miasta /z SLD/ który podejmował decyzje, chociaż na mocy przepisów k.p.a. powinien być wyłączony ze sprawy jako jednocześnie zarabiający zainteresowany pracownik dzierżyciela. Sady odmówiły zajęcia się i tą sprawą z uwagi na brak "interesu prawnego" właścicieli. Jeszcze dodam, że obecnie brakuje części gruntu z tej nieruchomości, która gdzieś zginęła. Poinformowany był o tym p. minister Ziobro i prokuratorzy oraz wszyscy urzędnicy i sądy. NIC NIE ROBIĄ W TEJ SPRAWIE. U was w waszym państwie nawet ziemia ginie, kradziona przez nie wiadomo kogo i nikogo z waszych decydentów to nie obchodzi i jedynie nadal tuszują tę sprawę.. Obecnie organ centralny czeka na przeterminowanie sprawy. Chociaż w przeszłości już 4 razy organ centralny unieważniał decyzję o wywłaszczeniu z 1952r., to jednak za każdym razem urzędnicy tak motali sprawę, że przypadkowo wynajdowali za każdym razem jakieś swoje włąsne urzędnicze błędy i sprawa ciągle wraca apiać do początu. A czas płynie i płynie... Tymczasem po 10 latach od zbycia w 2006r. decyzja zbycia będzie już niepodważalna, bo nastapią tzw. nieodwracalne skutki prawne. To w ogromnym skrócie gehenna tej waszej zasłużonej dla polski rodziny, która wsławiła się pomaganim żydom i nie dlatego, iż jakoś specjalnie wyróżniają żydów, ale dlatego, że pomagali po prostu z narażeniem własnego życia ludziom, którzy byli na waszej ziemi masowo eksterminowani. I na koniec: rodzina ta, następcy prawni starający się niezmiennie o zwrot nieuchomości są nadal maltretowani w waszym kraju. Wyrzucani z pracy, np. za brak rozwoju naukowego z jednoczesnym wręczeniem nagrody państwowej /o którą trzeba walczyć za pomocą postępowania prawnego, bo się należała z mocy samego prawa/ za wybitny rozwój naukowy, zamęczani przez jakieś dziwaczne egzotyczne wieloletnie procesy wytaczane im bez racjonalnego powodu przez podejrzane indywidua, które powinny być natychmiast umorzane lub zasądzane na korzyść tej zasłużonej rodziny. Albo np. są zatrudniani i nie płaci im się wynagrodzenia za pracę a sąd latami ciągnie sprawy i nie przyznaje odszkodowania.. Albo np. 5 sędziów sfabrykowało faszywy dokument na podstawie którego zasądzili przegraną w sądzie kogoś z tej rodziny. W sądach przegrywają prawie wszystkie sprawy / 1 wygrana na kilkadziesiąt przegranych/ z których wszystkie biorąc pod uwagę przepisy obowiązujące powinni łatwo i natychmiast wygrać. No to jak pan może pisać, że się u was nie prześladuje ludzi uczciwych, porządnych, rzetelnych, którzy wsławili się nie tylko dla waszej historii i dla waszej polskij chwały ale również i dla ratowania żydowskiego życia w okresie wojny i wokresie prl-u. Ja mam dokumenty i świadków a pan ma tylko swoje dywagacje, które proszę sobie schować dla siebie. Bo wstyd mieć taką postawę wobec tej zasłużonej waszej polskiej rodzin, którą traktujecie jak trędowatych. Wstyd i hańba jak ich traktujecie !! P.s. mimo wszystko pozdrawiam pokojowo i życzę panu dobrego nastroju i wszelkiego dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Ja mam dowody na papierach... 22.05.11, 17:49 po pierwsze - po wojnie nasz kraj wbrew woli mieszkańców znalazł się pod okupacją sowiecką. zostało to uzgodnione w Jałcie, że Polska dostanie się pod sowiecką strefę wpływów i nas, Polaków wcale nie pytano o zgodę. tak więc pretensje o postępowanie narzuconej przez sowietów "polskiej" administracji w roku 1952 proszę zgłaszać do państw reprezentowanych przez Stalina, Roosevelta i Churchilla, bo to oni zdecydowali, że własność prywatna będzie nacjonalizowana na modłę sowiecką. tak się składa, że i w mojej rodzinie klika osób straciło ładne majątki na kresach. dziś tam fundamenty zostały. co do postępowania UBP, to jestem jak najbardziej za ściganiem ich zbrodni, tym bardziej, że mój dziadek za przynależność do AK przepadł w lochach bezpieki bez śladu. do dzisiaj nie wiadomo, gdzie zakopano jego ciało. chociaż znam nazwiska oprawców, to wątpię czy władze Izraela wydałyby ich polskim sądom... nie zniżę się jednak do pańskiego poziomu. nie będę na podstawie swojej historii rodzinnej twierdził, że wszyscy Żydzi to zbrodniarze i oprawcy, jak to pan robi. mam też zasadnicze pytanie. czy tym, co nie pomagali Żydom nie zabierano majątków? przecież każdy bardziej okazały budynek, każda większa posiadłość ziemska, każda mała fabryka była przez komunistów zabierana nacjonalizowana., a byli właściciele byli prześladowani i nękani przez bezpiekę. mam wrażenie, że w Polsce dochodzimy do absurdu. wkrótce, gdy w jakiejś knajpie właściciel wyrzuci skandalicznie i agresywnie zachowującego się osobnika i później on okaże się był on Żydem, właściciela skażą na więzienie za antysemityzm... Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Odwracasz pan kota ogonem. 22.05.11, 19:42 To pan atakujesz żydów i to pan stoisz po stronie ich ciemiężycieli i ciemiężycieli ich obriońców. Powiadam, wy polacy nienawidzicie częstokroć zarówno żydów jak i tych, którzy stawali w ich obronie !! Ja napisałem o ogromnie zasłużonej polskiej rodzinie prześladowanej za obronę zarówno żydów, którzy byli masakrowani na waszej ziemi, jak i za obronę polaków. U was w waszym kraju za obronę żydów zasłużona dla polskości polska rodzina została obrabowana i jest nadal NIEUSTANNIE prześladowana. NADAL JEST PRZESLADOWANA. Nie chcą zwrócić jej nieruchomości, ujradli nawet kawałek ziemi już wywłaszczonej zgodnie z soviecką zasadą "grab nagrabljennoje". Gdyby to był tylko ten jednorazowy akt z 1952r., LECZ GDZIE TAM. Ależ właśnie chodzi o to, że ta rodzina jest NIEUSTANNIE PRZEŚLADOWANA OD TAMTEJ PORY DO CHWILI OBECNEJ. Przecież nie napisałem o drobiazgach, jak ciągłe głuche telefony, liczne telefony z groźbami, w ogóle telefony na podsłuchu, jakieś przepytywanie przez obce osoby o sprawy nieruchomości, a nawet informacje do członków tej rodziny z wyjasnieniem, za co jest przesladowana, liczne a ogromnie dziwne sprawy w sądach, dziwne wyroki, włamania do mieszkań z przeszukiwaniem, jakieś łażenie za członkami tej rodziny dziwnych ludzi, wynajdywane co jakiś czas pluskwy w mieszkaniach, mnóstwo tego jest i są liczni świadkowie tych dziwnych zdarzeń. O niektórych prokuratura bardzo dobrze wie, bo została poinformowana. Tych zdarzeń to są dziesiątki miesięcznie. To co to ma być ? Przecież to się dzieje nieustannie teraz. AKTUALNIE. TO JAK TO NALEŻY ROZUMIEĆ. PROSZĘ WYJAŚNIĆ. A zaginięcie, już teraz, przed kilkoma laty części gruntu z wywłaszczonej już w 1952r. nieruchomości, to ma być normalne?? Panie, przecież takie coś się nie zdarza na co dzień. Gdybyś był pan uczciwy, to głupot byś nie pisał. Jak możesz tak atakowac żydów i ich obrońców pod byle pretekstem? A kto, jak nie wy polacy grzebiecie w żydowskich kościach w Oświęcimiu w poszukiwaniu złota, pisze o tym pan Jan Gross? A macewy ukradzione z żydowskich cmentarzy i ich zastopowany zwrot, było o tym w tej gazecie ? Wstydź się pan. Przecież nie wszyscy tacy jesteście, wyraźnie napisałem, że jak sądzę, to mniejszość taka jest. Większość z was niczego nie rozumie i jest zasadniczo poczciwa. Ale wasze wolne państwo, wasze wybrane przez was w wolnych wyborach władze i stanowione przez nich prawo NADAL PRZEŚLADUJĄ ŻYDÓW I TYCH WŁAŚNIE POLAKÓW, KTÓRZY IM POMAGALI PRZEŻYĆ. Robią to łamiąc obowiązujące u was komunistyczne przepisy, bo dekrety bierutowskie, jakkolwiek wprowadzone z naruszeniem ówczesnej konstytucji, NADAL U WAS OBOWIĄZUJĄ. Oczywiście łamią również Prawa Człowieka i łamią zasadę zakazu dyskryminacji. No i patrz pan, wasi obecni decydenci od 22 lat łamią nawet te wasze bierutowskie dekrety nie chcąc zwrócić ukradzionego mienia polakom kiedy rażąco naruszyli również bierutowskie przepisy, czyli wywłaszczyli bez jakiejkolwiek podstawy prawnej. Jak pan śmiesz bronić takiego ich postępowania. Kim pan jesteś? Za czym optujesz? Za łąjdactwem? Bo zrozumiałem, że tak ! Oj, bo coś zaczynam podejrzewać, że być może jesteś pan jednym z tych, co sami korzystają z cudzego? Bo któż inny broniłby ewidentnych złodziei i bandytów ?? Chciałbym się mylić !! Jak napisałem, ta polska zasłuzona dla was rodzina cierpi ewidentnie za obronę żydów, bo nie widać innego powodu. To już doskonale wiadomo z historycznych badań naukowych dostępnych w waszym kraju, że polacy prześladowani byli za obronę żydów dlatego, że : "jeśli jacyś polacy potrafili skutecznie zachować przy życiu ileś istnień ludzkich, to byli i są groźni dla włądzy". I Z TEGO POWODU BYLI I SĄ NADAL U WAS PRZESLADOWANI. To ewidentnie dlatego nadal decydenci prześladują rodziny, potomków tych, którzy ratowali żydów. Wyglada to oczywiście dziwnie, no ale są na to dokumenty. Taka jest niestety prawda. To się dzieje w demokracji. Zatem niestety winni są nie tylko decydenci, ale i ich wyborcy. Nie wymigasz się pan z tego. To robiły i NADAL ROBIĄ WASZE NIEZAWISŁE POLSKIE URZĘDY I SĄDY. A wy w waszym wolnym państwie, wybieracie każdorazowo w wyborach ludzi, którzy nadal to czynią.. Ja przecież OCZYWIŚCIE nie potępiam nikogo niewinnego, kto się sprzciwia temu łajdactwu. Przecież NIGDY NIE WOLNO GENERALIZOWAĆ. KAŻDY JEST PANEM SWOJEGO UMYSŁU i sam za siebie odpowiada. Przecież ewidentnie piszę, E BYLI I SĄ I TACY I TACY. Jedni ratowali inni donosili. Taka jest prawda.. Ale PAN TAK NAPISAŁEŚ, JAKBYŚ TO ŁAJDACTWO POPIERAŁ. Panie, pan nie rozumiesz pisanego tekstu i jak tu z panem dyskutować... A DO PANA MACIEJA ZE SZWECJI: Pozdrawiam pana, szanowny panie Macieju !! Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Odwracasz pan kota ogonem. 22.05.11, 23:19 Doradzałabym kurację w psychiatryku. To Pan nie rozumie najprostszych faktów i Pana insynuacje względem "poczciwych choc nic nie rozumiejących" Polaków wyglądają na jakąs manię prześladowczą ("te dziwne wydarzenia, telefony.....itp. ). Trzeba się leczyc drogi Panie i nie zanudzac zdrowych ludzi swymi urojeniami. Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Sam się lecz, nie wiesz nawet gdzie żyjesz.. 23.05.11, 02:22 Tajniak u was łazi za tajniakiem. To przecież wasz noblista Czesław Miłosz, przyjaciel naczelnego GW powiedział niedługo przed śmiercią, że jesteście państwem agentów. Dokładnie tak powiedział, wszyscy wiedzą. Podobnie zresztą Zbigniew Herbert - jak by nie było również przyjaciel naczelnego GW - określił wasz polski ustrój jako "przepoczwarzony komunizm", w którym jak powiedział" komuniści machnęli ręką na Marksa, Lenina i Engelsa i opanowali banki i innne instytucje finansowe". Można tę wypowiedź znaleźć w internecie. Czy muszę podać link, bo zbyt trudne do znalezienia w ułamku sekundy ? Całkowicie się z nimi zgadzam, i mam dokładnie identyczne odczucie, co ci wielcy wasi ziomkowie. Żyjecie w kraju sovieckim ustroju i macie jeszcze kolosalne sovieckie nawyki. Jak wyjedziecie choć na krótko z waszego kraju, czego wam życzę serdecznie, to się może dopiero przekonacie, co to jest wolność. Różni nas to, że ja po prostu wiem jak smakuje wolność, a wy tego w ogóle sobie nawet nie wyobrażacie. U was to nieznane pojęcie. Terra Incognita. Dlatego gdy wam tu ciagle piszę, że niepodobna zbudować dobrobytu na cudzej krzywdzie, to jakiś oburzony forumowicz powyżej pisze do mnie per "ty bezczelny żydzie". No przecież tak napisał, czyż nie? Tacy jesteście niestety w dużej ilości... Po takim zachowaniu nazywani jesteście ksenofobami. Bo jest to jakiś rodzaj ksenofobii.. To jest wasz kłopot, wam się daje, że was ktoś z zagranicy chce was teraz oszukać. Tymczasem sami się oszukujecie wybierając spośród siebie wam podobnych do władzy /np. takich o lepkich łapach/ a potem zdumienie dlaczego wzystko źle idzie?! A jak ma być, skoro robicie wszystko aby żyć w ustroju niewolniczym ? Żal mi was, bo wielu waszych protoplastów to byli ludzie rzetelni, szlachetni i uczciwi i przede wszystkim niezwykle inteligentni. A teraz niedobitki waszej inteligencji gnoicie ile wlezie, okradacie rękami waszych decydentów i traktujecie po prostu jak trędowatych, zamiast ich wspierać z całej siły po to, aby mieć własne prawdziwe elity. wyganioacie najlepszych ludzi a kraju na emigrację a bałagan macie już nie do opisania i stale narasta. Porozmawiajcie np. w członkami waszej takiej organizacji nazywającej się Unia Właścicieli Nieruchomości. Albo wasze Towarzystwa Ziemiańskie. To są praktycznie osoby wyłącznie narodowości polskiej, niedobitki waszych elit.. I mówią i piszą dokładnie to, co ja wam tu piszę... ALE WAS TA PRAWDA W OCZY KOLE I NIE DAJE SPOKOJU. A teraz wielu z was forumowiczów reaguje wyzwiskami i oburzeniem, gdy upominam się o WASZYCH PRZECIEŻ ZIOMKÓW, KTÓRYCH Z PREMEDYTACJĄ NISZCZYCIE ! Ja po prosty widziałem niezbite dowody, które są nie do obalenia. Corpus delicti istnieją naprawdę. Przecież te papiery są od dawna w wszych sądach, urzędach, prokuraturach... A bezprawie trwa w najlepsze. To się nie mieści w głowie, co to się u was wyprawia. No a to, że aktualnie co najmniej u was póltora miliona ludzi jest pod stałym nadzorem tajnych służb, to przecież sami podali wasi decydenci oraz te służby. czytałem przedruk w Timesie. Wasz poprzedni premier chciał, aby inwigilowana była większość waszego społeczeństwa, to jest gdzieś w internecie, była mowa bodajże o ok. 70 percentach ludności koniecznej do ciagłego inwigilowania. Co to, nie pamietacie juz tej telewizyjnej operetki z którymś z waszych ministrów filmowanym i pokazywanym w waszej państwowej telezwzji, jak idzie ulicami, korytarzami hoteli, wchodzi do pokojów, cały czas na podsłuchu. Ja tego nie wymysliłem, to przecież wasi tajniacy na chwilę pokazali wam w telewizji materiały operacyjne waszych agentów. TO KTO MA SIĘ SYNU LECZYĆ, zastanów się ?! Czytajcie GW, tu o tym czasem piszą, można poszperać w archiwum... Także nie ja drogi forumowiczu jestem chory, ale ty jesteś ślepy i to ty musisz się leczyć u psychiatry jak wielu waszych ziomków. Zawsze tutaj piszę: zacznijcie od Dekalogu, bo zaobserwowałem, że wasi dostojnicy, czy to świeccy czy religijni w ogóle nie znają Dekalogu. Słuchałem ich wielu mów i żaden się nie wykazał znajomością Dekalogu. Oni coś prawią o jakiejś "sprawiedliwości społecznej" która mi wyglada na jakiś rodzaj niesprawiedliwości i ma tyle wspólnego z normalną sprawiedliwością, co krzesło elektryczne ze zwykłym krzesłem. Co prawda na tym elektrycznym też można siadać, ale nie polecam... Nie potrafią wymienić nawet tych 10-ciu przykazań już nie mówiąc o prawidłowym zrozumieniu tych praw. A kto z was i waszych dostojników wie, czym są "Prawa Naturalne" ?? Strach was o to nawet pytac, by was nie konfudować. To z kim i o czym tu w ogóle dyskutować?? Idź się biedny synu uczyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika powtarzasz w kółko swoje chore insynuacje 23.05.11, 00:40 zamiast odpowiedzieć na konkretne pytanie - czy tym, którzy nie pomagali Żydom pozwolono zatrzymać majątek? prawda jest taka, że nawet gdy ktoś miał większe, ładniejsze mieszkanie, to dzielono je na pół i sprowadzano do niego jeszcze jedną rodzinę. istnieje takie słowo "hucpa". u żydów ma ono oddźwięk pozytywny, jednak po polsku znaczyło to po prostu żydowską bezczelność wkraczającą w obszar zwykłego chamstwa. tak się składa, że mój dziadek stracił przez komunistów kilkanaście hektarów dorodnego lasu, tzw starodrzewia. samo drewno z tego lasu warte było na dzisiejsze pieniądze ładne kilkanaście mln zł. Każdy z rodziny by "trochę" dostał. Dziś nie ma lasu, rośnie tam żałosny, zaniedbany monokulturowy młodnik. i co? oto jakiś przesiąknięty nienawiścią do Polski żydowski gołodupiec ma czelność kłamliwie sugerować, że rzekomo korzystam z cudzego? ty bezczelny żydzie. jak mój dziadek przed wojną przyjeżdżał do miasteczka na zakupy, to żydowscy sklepikarze wybiegali przed sklep, zdejmowali czapki, kłaniali się i jeden przez drugiego ciągnęli go do swego sklepiku. nieraz przy tym mało co się nie pobili. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: powtarzasz w kółko swoje chore insynuacje 23.05.11, 01:20 i jeszcze trochę o podłym kłamcy Grossie. trzeba być skończonym idiotą, by uwierzyć w jego brednie. bezsprzecznie dowiedziono, że już samo zdjęcie stanowiące rzekomo dowód jego żałosnych wypocin jest fałszerstwem. po pierwsze, zdjęcie jest najwyraźniej pozowane, a przecież każdy szabrownik grobów w latach terroru komunistycznego nie pracowałby w tak licznej grupie. na widok aparatu fotograficznego uciekałby, gdzie pieprz rośnie, a nie wystawiałby swoją facjatę do obiektywu. poza tym, okazało się, że w dniu podanym przez kłamcę Grossa, że rzekomo zrobiono zdjęcie, było bardzo zimno, padał śnieg, a wszyscy pozujący do zdjęcia są ubrani w letnie ciuchy. prawda, że kłamliwy żydek Gross dał się głupio złapać na kłamstwie? kolejny fakt - w Oświęcimiu nie było żadnego złota. każdy nowo przybyły więzień był dwukrotnie szczegółowo rewidowany, zabierano mu wszystkie ubrania i goniono pod prysznic. dopiero później wydawano mu obozowe pasiaki, oczywiście pod warunkiem, że prysznic nie okazał się inhalacją cyklonem-b. podłość Grossa polega na tym, że udało mu się kłamliwie zasugerować, że rzekomo wszyscy żydzi byli bogaci a Polacy biedni. prawda była jednak taka, że niewielka część Żydów zasymilowała się z polskim społeczeństwem, czuła się Polakami i tak przez nich była traktowana. z pozostałej żydowskiej tłuszczy, bogatych żydów było około 20% i wielu z nich wyjechało jeszcze przed wybuchem wojny. reszta, około 80% to była żydowska biedota, do której amerykańska żydowska diaspora nawet nie chciała się przyznawać. skąd więc ci gołodupcy mogli mieć złoto? przecież w czasie okupacji żywność była na kartki, a na warszawskim czarnym rynku za pierścionek można było kupić ok 2 kg kiełbasy, 2 bochenki chleba i litr bimbru. teraz kwestia najważniejsza. wiadomo, że ukrywający się żyd nie miał kartek na mięso. w czasie wojny panował głód. tak więc, by przechować Żyda, Polak nie tylko narażał życie swoje, swoich dzieci, ale również nieraz tym głodnym dzieciom musiał zabierać kromkę chleba, by się z Żydem podzielić. żaden Żyd bez pomocy polskich sąsiadów nie miał szans przeżycia ukrywania się, no chyba, że wstąpił do policji żydowskiej i denuncjował swych rodaków albo zgłosił się do obozowego Sonderkommando. i co? teraz te polskojęzyczne, antypolskie bydło w ramach "wdzięczności" pluje na swych wybawców... Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Napisałeś pan: ty bezczelny żydzie ??? 23.05.11, 01:40 To jest w porządku tak pisać do kogoś, kto się upomina o waszych przesladowanych przez was ziomków ?? Człowieku, sam jesteś kompletnie bezczelny i to antysemitą, jak widać. Ja cały czas piszę, że byli polacy którzy uratowali mnóstwo żydów i również innych polaków. Pisanie tego to uważasz jest bezczelne ?? Ale przecież tak było, takich polaków było wielu i wy ich teraz przesladujecie przy pomocy waszych decydentów których wybieracie w wolnych wyborach. Bezczelny to ty jesteś, broniąc złodziei, którzy okradają całkiem obecnie twoich ziomków. Ale ci twoi ziomkowie to ludzie szlachetni, to jest rodzina wielkich wspaniałych ludzi, naprawdę wielkich polaków, których wy niszczycie jak możecie, których ty i tobie podobni opluwają za to, że pomagali żydom oraz także waszym polskim patriotom. Za to dzisiaj są prześladowani w waszym kraju. I jasli ja się upominam o tych twoich ziomków, to jest to żydowska bezczelność ?? Ani chybi moja ocena niektórych polaków jest prawidłowa - macie niespotykaną przyadłosć w postaci kolosalnego przyzwolenia społecznego do zjawiska złodziejstwa. Po prostu lepkie łapy. Ja rozumiem, ze tacy nie pielęgnują nawet 10 przykazania Dekalogu. Co ja zresztą tu piszę, ty przeciez nie wiesz, co to jest Dekalog. Ale niech tacy jak ty nie narzekają, że jest im źle, bo kto jest złodziejem /tu mam na mysli w tym momencie skalę całego kraju, bo obrażać nikogo postronego nie zamierzam/ ten zawsze bedzie miał pernamentny kryzys w kraju. To już jest wasz wybór, skoro wolicie jako społeczeństwo być biedni i wyciagać łąpę po jałmużnę do lichwiarzy oraz korzystać na cudzej krzywdzie zamiast uczciwie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika dlaczego tak napisałem? 25.05.11, 23:45 ośmieszasz się. twoje żałosne bajeczki, że rzekomo kogoś prześladują, wydzwaniają, są żałosne. jeżeli sądzisz się o majątek, to każdy adwokat mądrzejszy od przeciętnej małpy, wziąłby billing, zgłosił na policję i byś wiedział, kto wydzwania. ty jednak łżesz podle. skąd to wiem? ponieważ pisałeś o głuchych telefonach, że ktoś prześladuje, ale nie podałeś kto, a to byś wiedział - LOGICZNE tak samo, podły kłamco mimo wielokrotnych moich pytań, nie potrafiłeś logicznie wykazać związku między trudnościami przed sądem przy próbie odzyskania majątku przez jakąś rodzinę (osobiście wątpię, że ona istnieje) a faktem, że ta wirtualna rodzina pomagała żydom. czy ty myślisz, że to jakiś wyjątek, durniu nienawistny? takich ludzi w Polsce są setki tysięcy...... dlaczego wspomniałem o swojej rodzinie? liczyłem, że oprócz umiejętności plucia na Polskę, wyzywania Polaków od złodziei, potrafisz myśleć. w jakim jeszcze kraju można zgłaszać się do niezawisłego sądu po ponad 60 latach po nieruchomość, której się nie remontowało, nie łożyło się na jej utrzymanie, nie płaciło się podatków? jedni sprawę w sądzie wygrywają, inni nie. Boże błogosław Polskę, bo ja nie mam takiego sądu, gdzie mógłbym upomnieć się o majątek swoich przodków... a ty bezczelny żydzie tego nie potrafisz docenić, tylko w swojej chamskiej hucpie wyzywasz Panów Polaków od złodziei i antysemitów??? teraz o tym, kto kogo prześladuje? czy to ja wchodzę na żydowskie fora i wyzywam żydów od złodziei palestyńskiej ziemi, morderców palestyńskich dzieci, zdrajców, komunistycznych i ubeckich oprawców tych, którzy ich uratowali, czyli Polaków? nie, ponieważ nie jestem żydem, więc nie szukam nienawiści, nie muszę karmić żadnych demonów. wolę pisać na polskich forach, bo to normalne, że ludzie szukają kontaktu z tymi, których lubią, a tylko podłe gnidy dążą do kontaktu z tymi, których nienawidzą.... Dlaczego napisałem bezczelny żydzie? To wyłącznie twoja wina i nie doszukuj się w tym antysemityzmu! Przecież gdybyś był Chińczykiem, napisałbym "bezczelny Chińczyku", gdybyś był Rumunem, napisałbym "bezczelny Rumunie". LOGICZNE ??? Odpowiedz Link Zgłoś
1sz-truten Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 17:39 to tak samo jak ja nie lubie kiedy geje zaczyana mowic ze sa gejami tak jakby to byl jakis zaszczyt ? hetmanwiechu napisał: > pozatym nie lubie ludzi ktorzy chwale sie caly czas ze sa zydami, tak jakby to > bylo niewiadomo co. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 22.05.11, 20:11 Ciesze sie, ze Maciej Zaremba jest obecny w Polsce. W 80-tych latach ubieglego wieku przyjechalismy do Szwecji, odkrylismy Macieja Zarembe i bardzo nam zaimponowal. Moj maz pracujacy w Magasinet w telewizji pod redakcja Olle Stenholm anonimowo polecil wlasnie Macieja Zarembe jako osobe wprowadzona w polskie realia i Magasinet zaprosil go do programu. Tak wiec byli Polacy doceniajacy juz wtedy jego wysilki aby przyblizyc nasz kraj szwedom i wspierajacy "swoich" tak jak mogli. Nie zawsze polskie pieklo dziala, jak ojczyzna w potrzebie to wszystkie dobre sily sie licza. Maciej Zaremba napisal takze kilka swietnych artykulow w Dagens Nyheter o szkolnictwie szwedzkim, moze byscie Panstwo poprosili go o cos w tym stylu w polskiej prasie? Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Właśnie o to chodzi, o prawdę ! 22.05.11, 21:28 Ogromnie się cieszę, gdy jest ktoś, kto po prostu pisze jak było i jak jest. Wspomnienia pana Macieja są bezcenne, ale aby to zrozumieć potrzeba inteligencji. To jest ogromnie ważne. Te niemądre a czasami zbrodnicze podziały powinny wreszcie przejść do historii. Niech każdy żyje według swojej tradycji czy swojego projektu. Ale nikt nie ma prawa prześladować kogokolwiek za to, jakiej narodowści byli jego protoplaści. W Szwecji ludzie wiedzą już o tym od dawna. I w wielu cywilizowanych krajach również. Odpowiedz Link Zgłoś
protomek77 "Piekny" wywiad 22.05.11, 23:47 sa tu oczywiscie wspaniali zydzi, okropni Polacy, nawet hitlerowcy z obozu jenieckiego przy tych polskich antysemitach nie sa tacy zli... czytalem strona po stronie i oczom nie wierze - nic na PiS nie ma...az do ostatniej strony :D Pani redaktor na szczescie w ostatniej chwili rewolucyjna czujnosc sie wlaczyla :D Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 23.05.11, 01:26 jeden z wielu życiowych nieudaczników o niskim poziomie intelektu i bez żadnego wrodzonego talentu. jedynymi jego "zaletami" jest bycie Żydem i antypolskość, ale to już redakcji wybiórczej wystarczy, by próbować wypromować jego wypociny... Odpowiedz Link Zgłoś
sam16 Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 23.05.11, 03:18 Podwladni cara na jego rozkaz musieli udawac przed przelozonymi glupkow. Ty robisz z siebie glopka na wlasne zyczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
111111l DO sam16 23.05.11, 05:29 NIE WIERZ W TO ZE gm114 JEST ZYDEM , TO JEST JAKAS PROWOKACJA , MYSLE ZE ROBI TO tow rydzyk ( cz y cos podobnego ) , CHODZI O SPROWOKOWANIE AWANTURY - TAKIE JEST MOJE ZDANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Do agenta 6x1 z pałą na końcu 23.05.11, 06:52 111111l napisał: > NIE WIERZ W TO ZE gm114 JEST ZYDEM , TO JEST JAKAS PROWOKACJA , MYSLE ZE ROBI T > O tow rydzyk ( cz y cos podobnego ) , CHODZI O SPROWOKOWANIE AWANTURY - TAKIE J > EST MOJE ZDANIE. Mam w Nowym Jorku wspanialego przyjaciela rodem z Wloclawka o spolszczonym nazwisku Zlotogórski. Jest polskim zydem. Mowi przepiekna polszczyzna. Swobodnie cytuje z pamieci Mickiewicza, Slowackiego, Norwida, Galczynskiego, Jasnorzewska...Leca. Po przymusowej emigracji z PRL-u po roku 1968 jako niedoszly magister filologii polskiej przywiozl ze soba do Stanow to co (jak sam podkreslil) bylo dla niego najcenniejsze: swoja rodzinna biblioteke. Gdy ujrzalem jego kolekcje oniemialem to li z zachwytu , to li ze wstydu...mial on wiecej pozycji klasyków polskiej literatury pieknej niz wszyscy moi amerykanscy znajomi polskiego pochodzenia razem wzieci (wlaczajac w to mój wlasny ksiegozbiór). Mieszkam od lat za granica i z wielkim bolem wywolanym gleboka troska o wizerunek Naszej Ojczyzny w swiecie czytam w polskich publikatorach ksenofobiczne “werbalne rozwolnienie” serwowane zazwyczaj przez osobników z patologicznymi klerykalno-nacjonalistycznymi odchyleniami. Odczytuje ich “wypowiedzi” jako nieudolna i rozpaczliwa proba leczenia sie z gleboko zakorzenionych wschodnio-europejskich a moze zachodnio-azjatyckich , slowianskich kompleksow. O ich intelektualno-moralnym wymiarze nie warto nawet wspominac. A moze wy pseudopatrioci spod znaku Jankowskiego i Rydzyka powinniscie przeprosic naszych zydowskich wspólobywateli za “szmalcowników”, za Kielce, Jedwabne i równiez za to za nie staneliscie w ich obronie w 1968. Za naszych bogobojnych chlopow, ktorzy po zakonczeniu niedzielnej mszy swietej przeistaczaja sie w hieny cmentarne bezczeszczac miejsca masowej zaglady polskich i europejskich zydow. Czy nie powinniscie sie wstydzic za tych polskich “intelektualistów”, dla ktorych twórczosc wielkich polskich poetów Juliana Tuwima i Boleslawa Lesmiana “smierdziala czosnkiem” ? Dlaczego nigdy nie wspominacie o sanacyjnym (ND-ckim) apartaheidzie na polskich uczelniach II RP ? Jak mozna nie wstydzic sie za Polakow, którzy pamietajac o Bermanach i Rozanskich celowo zapominaja o 160000 zolnierzy Kampanii Wrzesniowej wyznania mojzeszowego, gwiazdach Dawida na nagrobkach cmentarzy wojskowych zolnierzy polskich pod Narvikiem, Falaise, Tobrukiem czy Monte Cassino. W mogilach Katynia spoczywaja polscy oficerowie pochodzenia zydowskiego. Od dziecinstwa mamy wbudowywana swoista ksenofobicznej liste ras czy grup narodowosciowych ktorym uczy sie nas nie ufac czy nawet nienawidziec. Znajdujemy na tej liscie nie tylko osoby pochodzenia zydowskiego. Sa tam nasi najblizsi sasiedzi: “szwaby”, “pepiki”, “kacapy/ruscy” , ”cyganie” i egzotyczni przybysze z daleka jak “czarnuchy” i “zoltki”. Pamietam z dziecinstwa , ze nawet okreslenie “ukrainiec” mialo u Polakow bardzo wyrazne negatywne/wrogie skojarzenie. W 1984 spotkalem bylych dzialaczy robotniczej Solidarnosci, którzy po stanie wojennym ze wszystkich mozliwych krajów przyjmujacych emigrantów wybrali rasistowska RPA gdzie dokladnie w tym samym czasie stary Nelson Mandela dogorywal w wiezieniu. Szybko sie urzadzili i oczywiscie “kontynuowali” swoja walke o wolnosc, równosc i sprawiedliwosc spoleczna ze swoich posiadlosci otoczonych drutem kolczastym i czarnoskora pomoca domowa, ktorej zrzeszanie sie w zwiazkach zawodowych bylo zabronione. Delikatnie im to wytknalem. Obruszyli sie na mnie. “Twój mlodzienczy idealizm mozesz sobie wsadzic do d..py. Daj czarnuchom wladze i zobaczysz jak rozpie...dola ten kraj”. Przypomnialy mi sie wtedy slowa Zelaznego Kanclerza o Naszym Narodzie: “wystarczy dac Polakom wladze i sami sie wyniszcza”. Na pozegnanie polecilem im slynna ksiazke “Jadro ciemnosci” napisana przez naszego wielkiego Ziomka Jozefa Korzeniowskiego. Oto co nam dzisiaj zostalo z etosu robotniczej solidarnosci i naszej “chrzescijanskiej moralnosci”... Ale czemu ja sie wlasciwie czepiam ?...Przeciwstawienie sie grzechowi niewolnictwa nigdy nie bylo biblijnym priorytetetem ... Moze na zakonczenie wspomnijmy Nigeryjczyka Maxwella, który - tak jak wielu Polaków -opuscil ojczyste strony w poszukiwaniu lepszego zycia. Policja demokratycznej i praworzadnej RP zastrzelila go w imie chrzescijanskiej milosci do blizniego zapewne tylko dlatego, ze nie kopal pilki tak dobrze jak doskonaly i powszechnie szanowany pilkarz naszej narodowej reprezentacji Emmanuel Olisadebe. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Dziękuję ! 23.05.11, 17:13 Za piękny wpis, za inteligencję, rzetelność, uczciwość i prawdę. Co człowiek poradzi na to kim są jego protoplaści? Przecież nie poradzi kompletnie nic. Co to za nieustannie podejmowany argument, zalatujacy na milę mentalnością małorolnego kmiota. Dlatego pomijajac tę sprawę, piszę jedynie o faktach, konstatuję fakty, tyle chyba wolno, nieprawdaż? Ale o swój poziom intelektualny oraz o przebycie podróży najdłuższej, jaka jest do przebycia w całym wszechświecie, podróż od rozumu -> do serca i z <- powrotem, każdy może samodzielnie zadbać i to o nim już coś świadczy. Natomiast generalnie nie mam opowodów do gniewu /nawet ciężko a bez powodu tu w dyskusjach przez niektórych obrażany/ , bo omawiamy niezwykle skomplikowane tematy z dziedziny wyczucia cywilizacyjnego. Nie ma żadnych prawdziwych panelowych dyskusji podejmujacych te sprawy, nie liczę wzajemnych wiecowych okrzyków wydawanych z umocnionych okopów, bo to jest po prostu całkiem niepoważne. Poważnej dyskusji nie podejmuje już nikt i być może powodem tego jest to, że i nie bardzo komu jest prowadzić taki dyskurs. Kiedyś był taki dialog rzeka Adam Michnik contra Józef Tischner. Tischer to nie tylko znakomity filozof z niestety ukąszeniem heglowskim. To również ksiądz, co skutkowało oczywiście natychmiast pewnym takim formowaniem dialogu w kierunku socjalistycznej utopii. Z kolei p. Michnik, to po prostu doskonale zorientowany człowiek. Niebywale cenna sprawa w postaci tego sławnego syndromu "homo sovieticusa" ujrzała światło dzienne, chociaż oczywiście też można się było czepiać poziomu dyskursu. Z oczywistych powodów obaj przyjaciele i zarazem szanowni dyskutanci nie mogli sobie pozwolić na wyłożenie wszystkich kart na stół ! Przecież nie mogli pozwolić sobie mówić całej prawdy o tym kraju i jego całkowicie oderwanej od europejskich korzeni cywilizacyjnych mentalności, o chłopstwie itd. Świadomie sączyli treść... A potem już nikt nie potrafił w zasadzie i do tego poziomu się wznieść ! Oczywiście nie mam na myśli gotowych remediów, bo to jest inna sprawa. Można słuchać panów profesorów Balcerowicza i Rybińskiego, panów Gwiazdowskiego, Michalkiewicza czy Korwin Mikkego i wyrobić sobie uczciwy pogląd co robić by i tu było normalnie, niezależnie, czy się wspomnianych panów lubi czy nie lubi. Ja miałem na myśli w tym wpisie dyskurs filozoficzny a takich od czasów Michnika-Tischnera na serio nie ma /nie liczę jak powiadam propagandowych salw wyrzucanych z różnych umocnionych okopów/. Ale kto wie, może nie czas na sadzenie róż jak się wali dom. Kto wie. Tylko że jednak robotników dobierał bym znacznie staranniej, niż ma to aktualnie miejsce od 22 lat. Bo przecież już wolno. Moje uszanowanie P.S. a przepraszam wszystkich za me liczne błędy literowe, coś wzrok już szwankuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk To ja dziękuję... 24.05.11, 08:43 za slowa poparcia...Cieszy mnie fakt, jest nas podobnie myslacych wiecej na tym forum... Panowie Zycinski czy Tischner w istocie rzeczy reprezentuja (-owali) ta sama skorumpowana i nie-reformowalna organizacje co Panowie Jankowski, Rydzyk czy Dziwisz... Pozostaje tylko prosta kwestia zakwalifikowania ich do kategorii tzw. "dobrego i zlego gliny". Czasami odnosze wrazenie ze Pan Michnik nalezy do grupy tzw. “pluszowych ateistow”...Daje sie panom w sutannach poglaskac i czule sie do nich tulac pozuje z nimi do wspolnych fotografii... Od czasow Okraglego stolu nie slyszalem aby zadawal on przedstawicielom Episkopatu tzw. "niewygodne pytania"... Na szczescie ( musze dodac na Jego obrone) daje On dziennikarzom, ktorych zatrudnia w swojej Gazecie...calkowita swobode pisania krytycznych uwag pod adresem KK/Watykanu... To niestety nie dotyczy calej polskiej spolecznosci dziennikarskiej. Do tego, ze w Polsce zadne ugrupowanie nie odwazy sie zadawac Kosciolowi trudnych pytan przyzwyczailem sie juz dosc dawno. Ale traktowanie w bialych rekawiczkach tej hedonistycznej organizacji/firmy w imie tzw. politycznej poprawnosci politycznej przez nasze "mainstream" media bardzo mnie niepokoi. Miala byc "Druga Japonia" a wyszedl nam "drugi Iran".... Odpowiedz Link Zgłoś
polprawdy Re: Dziękuję ! 25.05.11, 23:06 Przypomnę stary dowcip: Nie można zrobić 'kraju kwitnącej wiśni' z kraju kwitnącej lipy. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Re: Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 26.05.11, 01:24 sam16 napisał: > Podwladni cara na jego rozkaz musieli udawac przed przelozonymi glupkow. > Ty robisz z siebie glopka na wlasne zyczenie. -------------------------------------- Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. Stanisław Lem Czy ten sam16 nie jest tego książkowym przykładem? Temat dyskusji go przerasta, nie ma w tej sprawie nic do powiedzenia, to przynajmniej idiota przypuści atak personalny....... Odpowiedz Link Zgłoś
rozczochrany_jelonek Re: Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 23.05.11, 11:22 chyba ma rację, kościół judaistyczny produkuje pacjentów szpitali psychiatrycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
4dagome1 Jak pan się przechrzci, będzie panu łatwiej 23.05.11, 11:28 Polacy i tak byli pobłazliwi i pozwolili wyjechać wszystkim żydowskim oprawcom ,którzy po wojnie wprowadzali komune i wymordowali całe polskie podziemie.Teraz chcą majątków od swych ofiar Odpowiedz Link Zgłoś