Dodaj do ulubionych

W Kaliningradzie Sikorski, Westerwelle i Ławrow...

22.05.11, 00:45
Pieprzony przypadek.
Nie wchodzę w nowe napisy ale jakoś muszę.

Cieszy mnie polityka Pana Sikorskiego, współpracy z innymi Ministrami.
Ten "Pan gość", to duma i rozumność Polaka.

Pierwszy nasz Pan i nasza duma, boże daj że nie ostatni.
Obserwuj wątek
    • stoneborn W Kaliningradzie Sikorski, Westerwelle i Ławrow... 22.05.11, 06:29
      "...Rosja apelowała do władz Białorusi, aby wykonywała zobowiązania międzynarodowe w kwestii poszanowania praw człowieka."
      Przygadal kociol garnkowi.

• ewa1-23 Mamy dowód na utratę suwerenności przez Polskę 22.05.11, 07:10
      Niemcy i Rosja, którzy razem budują gazociąg omijający Polskę postanowili, że teraz Rosjanie otrzymają bezwizowy wjazd do UE - więc nakazali Polsce o to "apelować". Żadnych korzyści dla Polski z otwarcia granic dla obywateli kraju postrzeganego jako mafijny i skorumpowany. Ale za to nagroda dla Rosji za straszenie Iskanderami, niedotrzymanie podpisanego zobowiązania o wycofaniu wojsk z Gruzji i inne "osiągnięcia". Teraz mafia rosyjska bez przeszkód będzie penetrowała całą Polskę, a jak za bardzo narozrabia - to winni bedziemy my. Wyśmiewałam się z teorii zamachu w Smoleńsku, ale patrząc na rozwój sytuacji - nie jestem niczego pewna......
      • hardy1 Re: Mamy dowód na utratę suwerenności przez Polsk 22.05.11, 08:35
        To o czym piszesz jest prawdą.

Jednak jestem za otwarciem granic dla ruchu bezwizowego w tym rejonie. Korzyści polityczne w przyszłości mogą być większe niż możliwe straty. Taki ruch pozwala swobodnie jeździć do Polski Rosjanom mieszkającym w obwodzie kaliningradzkim. Widzą, porównują...wielu z nich zmienia swoje widzenie na europejskie. To poszerza granice standardów europejskich...oczywiście w dłuższym przedziale czasu.

Przecież na tym polegało na początku stopniowe otwieranie granic między państwami Europy zachodniej - "niech zwykli ludzie naszych krajów jeżdżą wzajemnie, niech widzą że w drugim kraju nie mieszkają diabły z rogami tylko zwykli ludzie...". Trudno później nawet władzom nastawiać jeden naród przeciwko drugiermu - i o to na początku chodziło - o zapobieżenie kolejnej wojnie między Francją i Niemcami, o stopniowe wyeliminowanie wzajemnej, niby "genetycznej" wrogości. Podobnie niedawno nastąpiło między Polską a Niemcami.

Czas na Polaków i Rosjan. To jest w naszym i ich dobrze pojętym interesie.
        • venelainen Re: Mamy dowód na utratę suwerenności przez Polsk 22.05.11, 11:47
          hardy1 napisał:

> Czas na Polaków i Rosjan. To jest w naszym i ich dobrze pojętym interesie.

Masz rację, mój przyjacielu, masz rację tysiąc razy! Myślę, że pod warunkiem dobrych stosunków między Rosja i Polska, Polska otrzyma więcej korzyści niż Niemcy (z którymi już mamy dobre stosunki), poniewaz nasze narody są kulturowo i geograficznie bliżej. Ścieżka do zbliżenia, przyjaźni, zaufanie i miłośći, jest normalna ludzka komunikacja. Dla niej nie powinno być żadnych barierów, wtedy my, Rosjanie i Polacy, szybko stają się dobrymi przyjaciółmi dla wzajemnej przyjemności i korzyści. Zaśpiewamy razem “Hej, Sokoły” oraz “Katjusza”!
        • ewa1-23 do hardy'ego 1 22.05.11, 13:14
          1. Rosjanie już jeżdżą po Europie i wcale się nie zmieniają
          2. państwo powinno w swoich decyzjach kierować się interesem politycznym lub gospodarczym, tak , jak to robią Rosjanie.. Dla nas nic z tego otwarcia granic nie wynika, oprócz zagrożenia
          3. fakt, że Polska jest marionetką w rekach Niemiec i Rosjan jest potworne
          4.kto sprawdzi, gdzie pojadą Rosjanie po przekroczeniu granicy?
          5. czy Polacy będą mogli bezpiecznie jeździć po "Obwodzie Kaliningradzkim" ? Przecież to dalej jet Rosja - z milicjantami biorącymi łapówy, z bezprawiem i z dyzenterią. A zatem - "otwarcie" jest nierownoprawne. Kto ochroni Polaków w Rosji??????

Ja sobie nie życzę tego otwarcia na państwo, ktore nie potrafi dotrzymywać umów (kiedy Rosja wycofa wojska z Gruzji, tak, jak się zobowiązała?)
          • ubiquitousghost88 A ciebie kto pyta? Twoje Niemiaszki już sprawę... 22.05.11, 17:26
            ...z Rosjanami dogadały. Wystarczy podpisać... przez Sikorskiego.

ewa1-23 napisała:

> Ja sobie nie życzę tego otwarcia na państwo, ktore nie potrafi dotrzymywać umów
            > (kiedy Rosja wycofa wojska z Gruzji, tak, jak się zobowiązała?)
          • hardy1 Re: do hardy'ego 1 23.05.11, 10:43
            Nie zgadzam się z Twoim zdaniem, Ewo1-23. To są właśnie uprzedzenia i nieumiejętność przełamywania lodów. To jest tkwienie w XIX-wiecznym pojmowaniu narodu i państwa. Co to "pojmowanie" przyniosło w XX wieku, dobrze wiesz...

Po drugie - po Europie jeżdżą w większości nowobogaccy Rosjanie. Chyba nie na nich nam zależy? Natomiast ruch bezwizowy ułatwia życie i możliwość wjazdu zwyklym niezamożnycm Rosjanom...i Polakom również.

Nie widzę też aby Polska była marionetką. Władze Rosji i Niemiec załatwiają swoje interesy "nad naszymi głowami"? Zgada się, to ich interesy. Natomiast obrażanie się i zamykanie na pewno, paradoksalnie, będzie przeszkodą w możliwościach naszego udziału i zabezpieczaniu naszych interesów. Otwieranie się powoduje że nie jest wtedy łatwo innemu krajowi nie uwzględniać naszych zastrzeżeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka