Dodaj do ulubionych

TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyjna

08.06.11, 12:14
w takim razie oznacza to, ze decyzje niekonstytucyjnej komisji nie maja mocy prawnej ! W takim razie kosciol musi zwrocic lekko liczac 120 miliardow zlotych na rzecz skarbu panstwa.
Majatek ten panstwo moze ponownie sprzedac po cenach rynkowych a za owe 120 miliardow zlotych wybudowac moze np. 3500 kilometrow autostrad w Polsce.
Dobrze rozumuje ?
Obserwuj wątek
    • bodzio151 TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyjna 08.06.11, 12:33
      trybunal Konstytucyjny laskawie rozpatrzyl sprawe stanu wojennego a tu prosze uprzejmie umorzyl sprawe Mam pytanie do pana Prezesa Tk, gdzie jest prawo ,co jest grane,,
      • 6.smiech Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 08.06.11, 12:36
        bodzio151 napisał:

> trybunal Konstytucyjny laskawie rozpatrzyl sprawe stanu wojennego a tu prosze
        > uprzejmie umorzyl sprawe Mam pytanie do pana Prezesa Tk, gdzie jest prawo ,co
        > jest grane,,

Grane jest ze nie ma w Polsce nikogo to by sie odwazyl zakonczyc te dojenie Polski przez KK.
        • bezspokoju Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 08.06.11, 13:34
          Kościół od średniowiecza tym się żywi, to ma wprawę i wszyscy świętoszkowaci, zakłamani hipokryci wiedzą, jak żyć na krzywy ryj.
          • makoshika Nawet Moskwa nie kradła polskiej ziemi. 08.06.11, 18:55
            A jak już, to dawała coś w zamian - Ziemie Odzyskane.
    • tow_rydzyk Kosciół Katolicki: "raj jest jednak na ziemi" 08.06.11, 12:41
      Zawsze mnie zastanawialo jak myslacy czlowiek w 21 wieku moze tracic czas (niekiedy i cale zycie) “studiujac” bezpodmiotowa, kompletnie oderwana od rzeczywistosci pseudo-nauke pretensjonalnie nazwana “teologią”, ktora wyrosla z religijnego folkloru o duchach, ciezarnych dziewicach, zmartwychwstancach, wodochodziarzach, rogatych i skrzydlatych facetach(?), piekle, gadąjących wężach i (mojej jedynej ulubionej przypowiesci biblijnej) o zamianie wody w wino. “Teologia” jest eufemizmem, ktory wydaje sie brzmiec wzniosle, prawie szacownie ale dla kazdej nawet srednio wyksztalconej osoby termin ten zawiera w sobie tyle “naukowosci” ile mozna jej znalezc w astrologii, alchemii, numerologii czy scjentologii. Nie jest to dziedzina, od ktorej - tak jak w medycynie, naukach scislych czy nawet humanistycznych - mozna sie spodziewac wielu istotnych dla rozwoju naszej cywilizacji rozwiazan i odkryc. Czy rzeczywiscie nasi duszpasterze wraz ze swoja religijna trzodka po cichu licza na to, ze Komitet Noblowski przyzna “Teologicznego Oscara” za odkrycia w dziedzinie badan nad rozpietoscia skrzydel aniola? Panowie w sutannach (i w turbanach) nie ujawniajcie waszego “zawodu” zwlaszcza w kregu ludzi swiatlych, korzystajacych z dobrodziejstw wspolczesnej rewolucji naukowo-technicznej i informacyjnej. Oszczedzicie sobie wiele wstydu i niepotrzebnych pytan, na ktore nie bedziecie w stanie odpowiedziec. Nawet przecietny 5-klasista z dostepem do internetu z latwoscia moze obnazyc wasz obskurantyzm i dyletantyzm (o ile wy go nie obnazycie wczesniej). "Wyjasnianie" wszystkich niezrozumialych zjawisk "tajemnica" albo "niezbadana wola" antropomorficznego boga (czy bogow) rezydujacego “na wysokosci” jest przejawem kompromitujacego was infantylizmu. Przywoluje pamiecia nieformalna rozmowe z ksiadzem (po cywilu) sprzed paru lat, ktory przyznal mi sie, ze akceptuje teorie ewolucji kwestionujaca 6-dniowa “teorie” stworzenie swiata i wiele innych aspektow biblijnej narracji. Bronil on utylitaryzmu religii. Kazde wyznanie ze swoimi obrzadkami i uproszczonym jezykiem i kodem moralnym -w jego pojeciu- utrzymuje spojnosc spoleczna szczegolnie wsrod ludzi prostych, ubogich i slabo wyksztalconych. Religia godzi ich z rzeczywistoscia bez wzgledu na to jaka ona jest sprzyjajac tym samym utrzymaniu porzadku publicznego.Dla niego Biblia to nie pozbawiona urokow metafora literacka, ktora towarzyszyla mu od urodzenia, do ktorej jest przywiazany raczej na poziomie emocjonalnym niz intelektualnym. Oczywiscie -podobnie jak slynna pani Agnes Gonxha Bojaxhiu - i on czasami ma watpliwosci w istnienie jakiegokolwiek boga ale wyswieconemu ksiedzu trudno jest sie do tego przyznac przed samym soba i zwlaszcza przed innymi. Ujela mnie odwaga i szczerosc tego czlowieka.
      “Kto ma ksiedza w rodzie tego bieda nie ubodzie”– ludowe przyslowie.
      Skoro o pragmatyzmie mowa. Czy nalezy sie temu dziwic, ze ci mezczyzni zainwestowali caly swoj potencjal intelektualny w religijny przemysl uslugowy? Badz co badz jest to "kariera zawodowa", ktora oferuje bezplatny dach nad glowa, opierunek, samochod, pomoc domowa calodobowo zaspakajaca ich wszelkie potrzeby, nieograniczony dostep do dzieci no i najwazniejsze stosunkowo monotonna ale nieskomplikowana i nie wymagajace szczegolnych, konkretnych kwalifikacji zawodowych zajecie. Przyjrzyjmy sie blizej na jakich zasadach komercyjnych operuje przemysl religijny. Tajemnica jego sukcesu jest idealny, wymarzony przez kazdego produkt: NIESMIERTELNOSC. Nie wiadomo kto wpadl na ten genialny pomysl na robienie pieniedzy i sprawowania nieograniczonej wladzy nad ludzmi. Ta przyslowiowa "zlotodajna zyla", ktora religijni “dilerzy” sprzedaja na slowo nie dajac nam ani pokwitowania ani gwarancji, ta JEDNORAZOWA oferta "handlowa" oparta na sprzedazy biletow do nieba (oczywiscie w JEDNA STRONE) cieszy sie nieslabnaca popularnoscia mimo niemoznosci zweryfikowania jej ze szczesliwymi klientami. (Innym towarem jest tzw. “rozgrzeszenie” rowniez cieszace sie duzym wzieciem ale KK musi konkurowac w tej dziedzinie z ziemskimi organami scigania i sadownictwem.) Na prozno mozemy szukac listow dziekczynnych od “szczesliwych klientow” na witrynach i forach internetowych reklamujacych rozne korporacje religijne. A szkoda bowiem ta powszechnie stosowana w swiecie biznesu praktyka podniosloby ich reputacje nie mowiac juz o potwierdzeniu jakosci i wiarygodnosci udzielanych uslug. System taki upraszcza relacje miedzy petentem i uslugodawca na korzysc tego ostatniego gdyz z zasady wyklucza mozliwosc skladania reklamacji, zazalen I PRAWA DO REFUNDACJI. Po prostu genialne! Praca przecietnego przedsiebiorcy religijnego sprowadza sie do nudnego i rutynowego klepania, nie zmienionych od prawie 2000 lat (1500 lat w przypadku Islamu) tekstow bedacych w istocie plagiatem innych przed-chrzescijanskich mitologii. Jedyna trudnosc polega na dobraniu mniej lub bardzie pasujacych fragmentow z tzw. swietego pisma w zaleznosci od wymagan klienta a dokladniej tego co klient (a wlasciwie jego najblizsi) chcialby uslyszec. Zazwyczaj doswiadczony przedsiebiorca religijny znajdzie cytat uzasadniajacy kazda okolicznosc: od modlow do “wszechwiedzacego i wszechmocnego boga” o sprzyjajace warunki meteorologiczne do modlow w intencji ofiar katastrofy lotniczej spowodowanej przez te same warunki pogodowe, o ktore sie poprzednio modlil. Nasz klient-nasz pan.
      Najwazniejsi potentaci tego biznesu podzielili swiat na sfery komercjalnych wplywow. Ich glowne “biura podrozy” (w JEDNA STRONE) znajduja sie w Teharanie/Mecce, Watykanie i Jerozolime. Do dzis jestesmy swiadkami walki o zmonopolizowanie swiatowego rynku religijnego: W Irlandii Pln., na Balkanach, na Bliskim Wschodzie, Afganistanie , Kaszmirze...gdzie zainteresowane strony w jednym reku trzymaja swoje jedynie sluszne i podyktowane przez (oczywiscie) tego prawdziwego boga “swieta ksiege” a w drugiej kalasznikowa lub bombe (czasami jadrowa). No coz my, ktorzy nie doznalismy blogoslawienstwa religijnej schizofrenii -w imie tzw. politycznej poprawnosci-musimy sie temu przygladac z powaga i szacunkiem. A juz ci, ktorzy nie potrafia powstrzymac sie od smiechu musza byc przygotowani na podzielenie losu autora slynnych dunskich karykatur, ktory do dzisiaj korzysta z 24-godzinnej ochrony policyjnej.
      Pragne tym tekstem wniesc cos konstruktywnego do szerokiej dyskusji nad rola religii we wspolczesnej Polsce. Nikomu niczego nie narzucam. Bede bronil do upadlego prawa religijnych entuzjastow do swobodnego zrzeszania sie w kolkach zainteresowan, w ktorych w swoim gronie, bez ograniczen bede oni mogli uprawiac swoje zgodne z prawem rytualy. W panstwie demokratycznym zasluguja oni na te same prawa i obowiazki jak pozostale apolityczne organizacje bezdochodowe jak np: zwiazek milosnikow UFO, hodowcy krolikow ozdobnych, towarzystwo milosnikow gry w warcaby. Nadszedl czas i potrzeba podniesienia swiadomosci spolecznej o wadze i roli nauki i oswiaty we wspolczesnym swiecie. Mowmy o tym odwaznie, bez ogrodek jak ma to miejsce na Zachodzie w celu CALKOWITEJ sekularyzacji zycia politycznego w Polsce. Budujmy Polske w imie humanizmu i ogolnoludzkich zasad moralnych bez zadnych przymiotnikow (socjalistycznych, katolickich). Pragne, aby zwlaszcza mlodzi Polacy zyli w poczuciu wiary we wlasne sily, bez poczucia winy, strachu, kompleksow czy wstydu. Wazne jest aby byli oni zdolni do samodzielnego myslenia i podejmowania odwaznych, racjonalanych, prawych decyzji godnych wyzwan 21 w.
      • maczimo Re: Kosciół Katolicki: "raj jest jednak na ziemi" 08.06.11, 16:35
        tow_rydzyk napisała:

> Zawsze mnie zastanawialo jak myslacy czlowiek w 21 wieku moze tracic czas <. Myślący człowiek to nie pan, więc czasu nie traci.
      • piglowacki Akapity > tow_rydzyk < ! Akapity … 08.06.11, 22:37

… bo czytać nielekko (Enter + spacja + Enter … od czasu do czasu)

I tak przy okazji … ostatnio „wolne media” poinformowały, że PL młodzież (ci do 25 czy cuś tam więcej lat) jest bardziej KONSERWATYWNA niż jej rodzice … I INFO BEZ ECHA PRZESZŁO !!!

… jaki jest związek tego MŁODZIEŻOWEGO KONSERWATYZMU z hodowlą „KRZYŻAKÓW” już od wieku przedszkolnego … i jaki ta TOTAL INDOKTRYNACJA będzie miała wpływ na przyszłość POMROCZNEJ …

A poza tym POPiS z przystawkami TK ODZYSKIWAŁ i PADAŁ OSTATNI BASTION PAŃSTWA PRAWA co widać, słychać i czuć po ostatnich IDEOLOGICZNYCH wyrokach TK:
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,124737543,,Donaldino_KOZE_wyprowadzil_8230_.html?v=2

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

„Opowieść zwolenników IV Rzeczypospolitej to polityczny thriller, w części już przetestowany za rządów Jana Olszewskiego. Może być kontynuowany, jeżeli jego konstruktorzy zdołają opanować język debaty publicznej, zburzyć dotychczasową hierarchię społecznych wartości, czyli znieść panowanie w sferze symbolicznej zwolenników III RP. Trzeba na to trochę czasu. Elity wyruszyły więc na wojnę.” - Prof. J.Raciborski (11.02.2005)

• rabin-pedofil GW zatkało kakało 08.06.11, 12:49
      w jakiej części? otóż ... 1 przepis z 8 zaskarżonych przepisów (swoją droga co to jest przepis?)przez SLD, a te 8 przepisów to z ..... ilu przepisów (100? 200? 1000?)?

głupio teraz funkcjonariuszom na odcinku walki z Kościołem, głupio i łyso, tak powinno być, a tyle GWna i pomyj wylano, i wszystko poszło w ścieki, a ściekami do rzeki, a rzeka do morza jak to błyskotliwie zauważył Hrabia, pa pa pa matołki ;)
      • 6.smiech Re: GW zatkało kakało 08.06.11, 12:53
        Czesciowo trafne pseudo sobie wybrales z tym pedofilem. Swoj swojego broni, jak ty kk.
        • rabin-pedofil Re: GW zatkało kakało 08.06.11, 13:00
          6.smiech napisał:
          > Czesciowo trafne pseudo sobie wybrales z tym pedofilem. Swoj swojego broni, jak
          > ty kk.

cóż za konstruktywna polemika ;)
          • 6.smiech Re: GW zatkało kakało 08.06.11, 13:24
            rabin-pedofil napisał:
            cóż za konstruktywna polemika

Z oszolomami sie nie polemizuje.
            • rabin-pedofil Re: GW zatkało kakało 08.06.11, 13:49
              ot, mistrz ciętej riposty się znalazł ;)
      • mapokl Re: GW zatkało kakało 09.06.11, 01:37
        Jak już to "GW zatkało kakao". Bez "ł". Większość nowych przeglądarek ma zintegrowaną autokorektę. Sam jestem dyslektykiem, mam problemy z interpunkcją, więc też jakie byki się nieraz popełnia. Ale to nie usprawiedliwia lenistwa.
        Nie na temat, ale mnie to "kakało" zabolało
    • maura4 TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyjna 08.06.11, 12:55
      A co z brakiem możliwości odwołania się od decyzji komisji ? To jest zgodne z polskim prawem ? No, chyba,że ustawa musiałaby zawierać odwołanie od decyzji, a rozporządzenie rzadu nie. Czyli mam rozumieć, że rzad polski ten, który komisję powołał i następne, które tego nie poprawiły, zrobiły to z premedytacją i pełną świadomością ? Z pełną świadomością pozwoliły na bezprawie i okradanie samorządów, czyli Polaków w imię osobistych i partyjnych korzyści politycznych ?
      • emilly_davisson Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 08.06.11, 13:21
        Hm. No tak. Co tu dużo ukrywać...Właśnie tak to należy rozumieć.
      • antropoid Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 08.06.11, 15:56
        maura4 napisała:

> A co z brakiem możliwości odwołania się od decyzji komisji ? To jest zgodne z
        > polskim prawem ?

To nie jest zgodne z żadnym prawem, bo nawet najgorszy łajdus i zbrodniarz ma prawo się odwoływać, a zostało tego prawa pozbawione całe, 38-milionowe, jawnie dojone państwo.
        Właśnie ten brak możliwości odwołania się od wyroku komisji, czyni jej istnienie i działalność jednym z największych szwindli pokomunistycznej Polski - niezależnie od tego jaki werdykt wysmaży nie chcący narażać się (za żadną cenę) klerowi TK.

Ot, po prostu - Zachód doić się od dawna nie daje, Wschód jest prawosławny, ale na szczęście przestrzeń między Odrą, a Bugiem wypełnia wielka i bardzo głupia krowa, która choć nie zawsze dojada, ale za to do cycków dostępu nie broni...
      • mapokl Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 09.06.11, 01:43
        maura4 napisała:

> A co z brakiem możliwości odwołania się od decyzji komisji ?

Od wyroku sądy ostatecznego też będziesz się odwoływał(-a)? Wyroków boskich się nie kwestionuje.

>To jest zgodne z polskim prawem ?

Prawa wiary stoją nad prawami państwa

> Czyli mam rozumieć, że rzad polski ten, który komisję powołał i następne, które tego nie
        > poprawiły, zrobiły to z premedytacją i pełną świadomością ?

Bez świadomości. Wybrani zostali ludzi którzy potrafili prawdziwie służyć kościołowi. Nie obwiniaj ich o to. Oni tylko wykonywali rozkazy.

> Z pełną świadomością pozwoliły na bezprawie i okradanie samorz
        > ądów, czyli Polaków w imię osobistych i partyjnych korzyści politycznych ?

W imię dobra kościoła i wiary katolickiej. To uniwersalny światowy cel. Czy dla dobra świata nie warto poświęcić tych paru samorządów?
    • hanishl Co to znaczy : w części niekonstytucyjna ? 08.06.11, 13:30
      Jeżeli w części to i w całości. Do cholery z takim prawem !!! Do tego to elita prawa .
      Wałęsa nie miał jednak racji . Być częściowo w ciąży to chyba możliwe .
      • paulhandyman Re: Co to znaczy : w części niekonstytucyjna ? 08.06.11, 13:42
        hanishl napisał:

> Jeżeli w części to i w całości. Do cholery z takim prawem !!! Do tego to elita
        > prawa .
        > Wałęsa nie miał jednak racji . Być częściowo w ciąży to chyba możliwe .

Trzymajac sie tej "logiki" to mój "chytry" plan powinien zadziałać:

pójde do banku po kredyt na 1 000 000 zł

1) we wniosku napisze, ze mam żonę, 2 dzieci
        2) samochód
        3) wynajmuje mieszkanie
        4) Pan Henio z Niedoradza wystawi mi lipne zaśwadczenie, ze zarabiam u niego 70 000 zł miesiecznie....

Jak bank na tej podstawie przyzna mi kredyt, to ja "dla ściemy" spłacę ze 3 raty, a potem powiem, że już mnie nie stać na dalsze płacenie, bo "pieniendzy przepiłem"

Jeśli bank złoży doniesienie do prokuratury na mą niecną działalność, to ja powołam sie na wyrok TK w sprawie komisji majątkowej, i powiem, że wszystkie punkty we wniosku o przyznanie kredytu są prawdziwe oprócz punktu 4 !

Na logikę powinno działać i pan prokurator powinien "cmoknąć mnie w trąbkę...."
        • spokojny.zenek Re: Co to znaczy : w części niekonstytucyjna ? 08.06.11, 14:01
          Na logikę, to trzeba nie mieć mózgu, żeby wysmażyć coś równie idiotycznego...
      • spokojny.zenek Re: Co to znaczy : w części niekonstytucyjna ? 08.06.11, 14:02
        hanishl napisał:

> Jeżeli w części to i w całości.

To TK bada konstytucyjność całych ustaw, czy poszczególnych - zaskarżonych przepisów?
        To takie trudne chwilę pomyśleć przed ośmieszeniem się w necie?

• strikemaster Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 08.06.11, 13:35
      > w takim razie oznacza to, ze decyzje niekonstytucyjnej komisji nie maja mocy pr
      > awnej ! W takim razie kosciol musi zwrocic lekko liczac 120 miliardow zlotych n
      > a rzecz skarbu panstwa.

Chciałbyś. KośKat nie odda nawet guzika, chcesz się założyć? Nie wspominając, że moim zdaniem przepis o braku instancji odwoławczej od decyzji Komisji również jest niekonstytucyjny. Ale ja nie jestem z rządzącego POPISu.
    • spokojny.zenek Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 08.06.11, 14:10
      paulhandyman napisał:

> Dobrze rozumuje ?

Jak z pewnością wiesz - nie.

• kabestan-55 Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 08.06.11, 14:17
      To znaczy ,z komisja i jej decyzje to naruszenie prawa wobec obywateli tego panstwa.W takim stanie rzeczy TK JEST NIEWIARYGODNE W OCENIE PROBLEMU TZ. KOSCIOLA W TYM KRAJU.Koscol w kazdym kraju jest obca organizacja,ma placic podatki od wszystkiego a wierni na to wszystko oplacac z wlasnej kieszeni,panstwo jest SWIECKIE a podatnik niema prawa placic na kosciol w postaci emerytur dla ksiedza czy tz. dotacji itd.oczywiscie tagze oplacanie religji w szkolach,to rodzice powinni oplacac.Konstytucja narusza prawa obywateli a konkordat to glupota tego panstwa.Zmiany sa natychmiast potrzebne,wlasnosci kleru w tym panstwie niema,wiara to sprawa TZ.wiernych a nie panstwa.Kazde dzialanie rzadu czy prezydenta wobec obywateli w tej sprawie jak kler to naruszenie prawa.
      • spokojny.zenek Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 08.06.11, 14:20
        TK nie jest od "oceny problemów" lecz od orzekania o konstytucyjności prawa. Od rozwiązywania problemów są inne ciała.
        Kurczę, kiedy to wreszcie do was dotrze?

• smarek12 Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 08.06.11, 14:40
          > TK nie jest od "oceny problemów" lecz od orzekania o konstytucyjności prawa. Od
          > rozwiązywania problemów są inne ciała.
          > Kurczę, kiedy to wreszcie do was dotrze?

I tu właśnie leży pies pogrzebany.
          TK vs Konstytucja
          3 0
          TK łamie podstawowe założenia ustawy zasadniczej w relacjach państwo- kosciół, kiedy to w końcu do ciebie dotrze?
          • smarek12 Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 08.06.11, 14:41
            edit

3 - 0
          • spokojny.zenek nie błaźnij się 08.06.11, 14:51
            smarek12 napisał:

> TK łamie podstawowe założenia ustawy zasadniczej w relacjach państwo- kosciół,
            > kiedy to w końcu do ciebie dotrze?

TK robi dokłądnie to, co do niego należy. Orzeka o konstytucyjności zaskarżonych przepisów. A wskoro tak, nie może "łamać" żadnych "założeń", choćby nawet chciał. TK NIE TWORZY prawa. Zarzut "łamania założeń" można postawić sejmowi, na pewno jest nie TK, który jest od oceniania konstytucyjności.
            Niestety żenujacy poziom świaodomości konstytucyjnej Polaków odpowiada ogólnie katastrofalnemu poziomowi świadomości prawnej. Ale nawet pamiętając o tym fakcie, trudno się nie zdumieć tak kuriozalnym myleniem Semu z Trybunałem Konstytucyjnym i przypisywanie TK zadań i kompetencji, których nie ma i mieć nie może.

• smarek12 Re: nie błaźnij się 08.06.11, 15:22
              > TK nie jest od "oceny problemów" lecz od orzekania o konstytucyjności prawa.

I tu się nie mogę zgodzić.
              TK ewidentnie łamie konstytucję (co zostalo nie raz juz dowiedzione, wszystkie kontrowersyjne decyzje są natychmiast punktowane przez konstytucjonalistów, tak bedzie i tym razem- tylko co z tego?).
              Mam dziwne wrażenie, i nie tylko ja, że jedynym czym się zajmuje ten upadły trybunalik to orzekanie o nadrzędności kościoła nad panstwem, prawem i konstytucją.

• spokojny.zenek Re: nie błaźnij się 08.06.11, 16:26
                smarek12 napisał:

> > TK nie jest od "oceny problemów" lecz od orzekania o konstytucyjności pra
                > wa.
                >
                > I tu się nie mogę zgodzić.

Od Twojego "zgadzania się" nic a nic tu nie zależy. TK jest konstytucyjnym organem - ma określone zadania i kompetencje, ma się z nich wywiązywać i nie wolno mu uzurpować sobie innych zadań i kompetencji. Koniec, kropka.
                Do TK wpływa wniosek lub skarga, TK ma się nim/nią zająć, rozpoznać, wydać wyrok. Od kształtowania ustawodawstwa jest parlament. TK prawa nie tworzy - tylko je ocenia, i to nie pod kątem, czy jest "mądre" albo "głupie", lecz pod kątem zgodności z prawem wyższego rzędu.

• kabestan-55 Re: nie błaźnij się 08.06.11, 16:57
                Koscol w tym panstwie to persona non grata.Ocena tz. TK w ocenie europy to slowianskie myslenie.Czas z tym tworem jak kler skonczyc.Glupota wiernych polega na niewiedzy,prostactwo mysli.LIKWIDACJA SFERY KLERU TO POTRZEBA CHWILI.
            • emilly_davisson Re: nie błaźnij się 09.06.11, 00:53
              Daj spokój. Żenujące to są w ostatnich latach orzeczenia TK. I to nie tylko opinia niedouczonych prawa szaraczków, ale i doświadczonych prawników. Te orzeczenia są zbyt często uwikłane w politykę, a uzasadnienie prawne takiego a nie innego stanowiska zawsze da się stworzyć. TO nie jest trudne, bo takie mamy prawo, że jeden i ten sam przepis w identycznej sytuacji faktycznej można wyłożyć na dwa odmienne sposoby, i podpisać : skład 7-kowy SN nr 1 i skłąd 7-kowy nr dwa (proszę nie łapać mnie za słowa, bo używam tu pewnych metafor).
    • patriot33 TK o Komisji Majątkowej. SLD: zmowa rządu, Epis... 08.06.11, 14:28
      SLD uderzył w TK (stół) a odezwało się PO(nożyce) pośpiesznie likwidując komisję aby TK tej "perfumerii" nie ruszał.
    • maura4 TK o Komisji Majątkowej. SLD: zmowa rządu, Epis... 08.06.11, 14:42
      To faktycznie wygląda na spisek rządu PO, Episkopatu i Trybunału. Chybcikiem zlikwidowali komisję, no i teraz Trybunał nie musi się zajmować nieistniejącymi przepisami. Mam już dość tchórzliwej PO. Nie ma w tej partii ani grama chęci, do uczynienia z Polski w końcu normalnego, europejskiego kraju. Przed międzynarodowym sądem wysłannicy rządu bronią lekarzy, którzy odmawiali kobiecie prawa do badań, łamiąc obowiązujące w Polsce prawo. Ze strachu przed klerem wycofali się z ustawy o in-vitro. Kluczą w sprawie ustawy o związkach partnerskich. Tylko Niesiołowski ma odwagę powiedzieć, że będzie starał się nie dopuścić do dyskusji o niej w sejmie. Nie do uchwalenie ustawy a nawet dyskusji ! Nie lubię tchórzy i ta strusia, peowska polityka już mnie mierzi.
    • lole-kkk TK o Komisji Majątkowej. SLD: zmowa rządu, Epis... 08.06.11, 14:48
      bohaterzy z SLD czego nie zaskarżyliście tego do TK gdy byliście u władzy? Teraz gdy PO likwidując komisję staliście się tacy odważni? Gdyby ci twardziele z SLD mieli jaja za swoich rządów to masę pieniędzy zostało by w budżecie.
      • anna12-3 Re: TK o Komisji Majątkowej. SLD: zmowa rządu, Ep 08.06.11, 16:31
        Tak,tylko z tymi jajami,nie weszlibyśmy do Unii.Nic wtedy kościołowi nie można było zrobic!Nie zapominajmy,że pomimo 2 dniowego referendum-frekwencja wyniosła tylko 58%,a to tylko 8% sprawiło,że było ważne.Możemy sobie wyobrazic,co by było gdyby wkurzony kościół wezwał swoje owieczki do bojkotu referendum.Innym problemem jest to,że Trybunał potrzebował,aż 2,5 roku żeby łaskawie rozpatrzyc skargę SLD.Miało byc w styczniu,ale Schetyna specjalnie nakazał TK,aby się powstrzymał.Potem w błyskawicznym tempie mafijną Komisję rozwiązano i sprawę zamieciono pod dywan.Musimy sobie zdac sprawę z tego,że żyjemy w państwie wyznaniowym,wbrew Konstytucji.Dowody,proszę bardzo....ocena z religii na świadectwie,ustawy nie uchwalane ze względu na sprzeciw czarnych,wydawanie pieniędzy,naszych pieniędzy na cele kościelne/w budżecie rządowym wydatki idą w miliardy/,działalnośc przestępcza Komisji-zamieciona pod dywan.Taka jest Platforma i niech mi ktoś udowodni,że jest inaczej.Nie zapominajmy jeszcze ,że TK w znakomitej cześci jest platformerski.
    • pablobodek Żądam powołania Sejmowej Komisji Śledczej do 08.06.11, 14:50
      zbadania przestępczej działalności niektórych członków Komisji Majątkowej na rzecz Kościoła Katolickiego !!
      Watykan jest co do wielkości trzecim na świecie posiadaczem ziemskim !!
      Krk w Polsce - myślę, że jest nawet pierwszym latyfundystą !!
      Świetnie funkcjonuje ten religijny biznes.
      A Jezus założył tylko Kółko Rybackie i przepędzał przekupniów ze świątyni !!
      Aby wyzwolić się spod kolejnej, czarnej okupacji, musimy wypowiedzieć konkordat !
      Głosujmy na partię nieklerykalną, na Ruch Poparcia Palikota !!
    • 01zefka TK o Komisji Majątkowej. SLD: zmowa rządu, Epis... 08.06.11, 15:32
      ma rację pablobodek ! należy powołać natychmiast komisję śledczą ! dla rywina i innych komisja -a dla takiego przekrętu wykonanego przez KK ,to nie? natychmiast Tuskowi przybędzie do budżetu! a krzyk czarnych - niech krzyczą z bezsilności.
    • tadeo7890 Po co Kościołowi majątki.... 08.06.11, 15:40
      Prawdziwe chrześcijaństwo to nie gromadzenie pieniędzy. Prawdziwi chrześcijanie rozdawali swoje dobra materialne zamiast je gromadzić. Prawdziwe chrześcijaństwo to nie ceremonie, sakramenty, hierarchia, pielgrzymki, relikwie, odpusty...
      Wszystko to służy do zdobywania przez Kościół Katolicki władzy i panowania nad religijnym człowiekiem. Tymczasem chodzi o coś zupełnie innego, bo aby zyskać duchową wolność należy zrzec się bogactwa i władzy. Polecam artykuł o problemach kościoła z witryny Kosmologia – nauka duchowa.

Kościoły staną się muzeami oraz atrakcjami turystycznymi...
      Wybrane tytuły akapitów:
      Pogaństwo w chrześcijaństwie
      Kościoły staną się muzeami oraz atrakcjami turystycznymi....

Kościół traci wpływ na myślącego człowieka....
      Człowiek myślący nie potrafi ulegać duchowej dyktaturze Kościoła
      Chrześcijaństwo jest dzisiaj na różne sposoby pomieszane z pogaństwem
    • bodzio151 TK o Komisji Majątkowej. SLD: zmowa rządu, Epis... 08.06.11, 15:42
      Panie Prezesie TK jaka Pan Zgarnia kase co miesiac. nie mieli czasu biedacy na rozpatrzenie sprawy wczesniej i to jest TK, rozgonic to towarzystwo wzajemnej adoracji a pieniadze przekazac na biedne dzieci
    • mieszkaniec_wszechswiatow Trybunał Kościelny orzekł to co kk się spodziewał! 08.06.11, 15:51
      Komisja Majątkowa została utworzona na wzór Sądów Inkwizycyjnych - tryb bez odwołania !!!
    • ryszard34-dwa TK o Komisji Majątkowej. SLD: zmowa rządu, Epis... 08.06.11, 16:03
      Jestem bardzo zniesmaczony stanowiskiem tego Trybunału i jego ignoran-
      cją.Pan Rzepliński natomiast zachował się jak udzielny książe i nie liczy
      się już z niczym i z nikim.Uważa chyba że odpowiada za swoje czyny
      tylko przed Bogiem bo naród już się nie liczy.Przysłowie ludowe mówi,że
      czym skórka za młodu nasiąknie tym śmierdzi na starość.Trybunał jest
      bardzo jednostronny i uzależniony, dlatego przydałaby się dla prawnicze-
      go zdrowia DRUGA instancja by mogła naprawiać to co ten Trybunalik
      kościołowy napsuje.
    • jozwa51 TK o Komisji Majątkowej. SLD: zmowa rządu, Epis... 08.06.11, 16:23
      jezeli ktos myslal ze polska jest normalnym demokratycznym panstwem prawa to teraz przekonal sie ostatecznie ze polska to zapyzialy kato-narodowy twor, gdzie .interesy kosciola sa sprawa nadrzedna .
    • maczimo TK o Komisji Majątkowej. SLD: zmowa rządu, Epis... 08.06.11, 16:31
      Zmowa Kopycińskiego z głupotą.
    • kotek.filemon Re: TK: Komisja Majątkowa w części niekonstytucyj 08.06.11, 16:34
      Oznacza to, że brak trybu odwoławczego od decyzji Komisji Rabunkowej był zgodny z Konstytucją? Cóż, Wolska nigdy nie była państwem prawa...
    • jan.ostrzyca J. Piłsudski powiedział: "konstytuta-prostytuta" 08.06.11, 16:51
      I jak widać miał i ma rację...
    • m1r4640 TK o Komisji Majątkowej. SLD: zmowa rządu, Epis... 08.06.11, 17:53
      ciekawe komu sluzy TK bo napewno nie obywatelom i demokracji. Zajebisty wyrok TK, czyli dwa razy dostalismy w dupę. Pierwszy raz, okradła nas złodziejska czarna komisja, drugi raz bo bedziemy skladac sie na odszkodowania.
    • tadeo7890 TK o Komisji Majątkowej. SLD: zmowa rządu, Epis... 08.06.11, 19:29
      Czy wartości duchowe mają jeszcze jakiekolwiek znaczenie dla Kościoła Katolickiego, skoro z taką determinacją gromadzi wartości materialne? Prawdziwi chrześcijanie rozdawali swoje dobra materialne zamiast je gromadzić. Prawdziwi chrześcijanie stwarzali pokój a nie konflikty. Wiedzieli, że pycha to brama do piekieł a pokora do nieba. Polecam lekturę na temat pogaństwa w Kościele Katolickim z witryny Kosmologia - nauka duchowa.

Kościoły staną się muzeami oraz atrakcjami turystycznymi...
      Wybrane tytuły akapitów:
      Pogaństwo w chrześcijaństwie
      Kościoły staną się muzeami oraz atrakcjami turystycznymi....

Kościół traci wpływ na myślącego człowieka....
      Człowiek myślący nie potrafi ulegać duchowej dyktaturze Kościoła
      Chrześcijaństwo jest dzisiaj na różne sposoby pomieszane z pogaństwem
    • alakyr Jeszcze parę lat temu to mieliśmy Trybunał... 08.06.11, 20:15
      Konstytucyjny, pisany z dużych liter, a teraz jak w bananowych republikach, to ludzie legalizujący pomysły powstałe w otoczeniu premiera.
      I tym się mamy chwalić rozpoczynając prezydencje w UE? Dlaczego pożyteczni idioci tak biadolący nad meandrami demokracji w odniesieniu do tajnych baz CIA nie zajmą się o wiele goszym zjawiskiem jakim jest serwilizm TK wobec rządzących łamiący wszelkie zasady demokracji.
      • abol6 Re: Jeszcze parę lat temu to mieliśmy Trybunał... 08.06.11, 21:21
        alakyr napisał:

> Konstytucyjny, pisany z dużych liter, a teraz jak w bananowych republikach, to
        > ludzie legalizujący pomysły powstałe w otoczeniu premiera.
        > I tym się mamy chwalić rozpoczynając prezydencje w UE? Dlaczego pożyteczni idio
        > ci tak biadolący nad meandrami demokracji w odniesieniu do tajnych baz CIA nie
        > zajmą się o wiele goszym zjawiskiem jakim jest serwilizm TK wobec rządzących ła
        > miący wszelkie zasady demokracji.
        Bo tym panom pomyliły się role Zamiast myśleć o prawach uprawiają politykierstwo (nota bene - jest ich w tym składzie ZA DUŻO )
      • polprawdy Re: Jeszcze parę lat temu to mieliśmy Trybunał... 09.06.11, 15:02
        [a teraz jak w bananowych republikach, to ludzie legalizujący pomysły powstałe w otoczeniu premiera.
        Masz absolutną rację, TK służy wyłącznie uzasadnianiu, że wszystko co rząd i większość sejmowa (czyt. PO) robi JEST zgodna z konstytucją - BO TAK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka