Dodaj do ulubionych

ząbkowanie

18.05.13, 19:58
Drogie mamy poradzcie co u waszych maluchów działało na ząbkowanie mój szkrab ma 16 miesiecy i chyba wychodzą mu piątki. Chodzi o to ze mały nie chce jesc nie pomagaja zele do dziaseł przez jakis czas przyjmował papki a teraz nawet papek nie chce je tylko z butelke i suchy chleb sama skórkę. Nie iwm juz co robic na poczatku myslałam ze to trójki ale one juz sie wybiły dzis mu pomasowałam całkiem z tyłu i sie uspokoił ale tylko na chwile wiec to tak wyglada jakgby go swedziały dziasła na piątki poradzcie jak wy sobie z tym radziłyscie? Młody nigdy nie chciał gryzaka zel nie pomaga przeciwbólowe tez nie tyle ze jest spokojniejszy ale jesc nie chce dalej, boje sie ze te piatki beda długo wychodzic i co wtedy? Nic nie bedzie jadł?mały zabkuje od urodzenia pierwsze zabki dostał jak miał 4 m-ce wiec troche sie juz z tym obyłam ale nigdy to nie trwało tak długo przewaznie kilka dni miał takich ze nie chciał jesc a przynajmniej jadł płynne a teraz nie? Czym smarowac moze macie jakies swoje domowe sposoby?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: ząbkowanie 18.05.13, 20:13
      tak. przeczekac.

poza zabkowaniem dziecko jest zdrowe?
      nic mu nie bedzie, nie da sie zaglodzic.
      spadek apetytu podczas zabkowania jest norma. plus goraco, upaly - tez apetyt spada. Ty jak jestes chora to jesz normalnie jak na codzien? w upaly masz normalny apetyt? no chyba nie.

wyluzuj, nie pchaj na sile w dziecko jedzenia, bo powinno jesc tyle i tyle (kto powiedzial, ze musi zjesc tyle, a nie akurat tyle?) dawaj duzo wody do picia i przeczekaj.
      • bbuziaczekk Re: ząbkowanie 18.05.13, 20:29
        Przeczekaj. To jest normalne. Moje dzieci przy niektorych zebach to albo wogole nie jadly albo tylko plynne jedzenie.
        Dentinox lub Dentinox + syrop przeciwbolowy pomagal.
        Camilia, Bobodent nie pomagaly.

Mojej 2,5 latce pare dni temu wyszla pierwsza jedynka. Jedynym objawem jaki miala to wkladala cale dlonie do buzi i gryzla jak niemowlak big_grin
        Jeszcze trzy jedynki i bedzie komplet.
        • baba-baba Re: ząbkowanie 18.05.13, 22:29
          Ja też nie robiłam nic specjalnego tylko czekałam.Młody w tym okresie jadł tylko śniadanie i potem cały dzień nic,tylko pił wodę.Nawet jego miłośc czyli chleb mógł nie istniec.
    • budzik11 Re: ząbkowanie 19.05.13, 12:51
      U mojego młodszego super działa korzeń irysa (ja akurat dostałam od mamy z ogródka, ale można kupić na rzemyku, właśnie dla ząbkujących dzieci). Nie zmuszaj do jedzenia, jak nie chce, jakby ciebie zab bolał, też nie miałabyś apetytu. Ząb wyjdzie, apetyt wróci, spokojnie.
    • klubgogo Re: ząbkowanie 19.05.13, 13:27
      Na moje oko za wcześnie na piątki, nawet przy wczesnych pierwszych ząbkach.
      • calineczkafu Re: ząbkowanie 19.05.13, 21:51
        U nas żadne żele ani inne maści nie pomagały. To co młody wyprawiał w nocy przechodziło ludzkie pojęcie. Nagrywaliśmy go na kamerę i pokazywaliśmy lekarzowi, bo nie wierzył... Wyglądało to u niego jak poważne problemy z brzuszkiem. Okazało się, że to zęby i syn uspokoił się dopiero jak wyszły smile A później zmieniliśmy lekarza i powiedziała, że te wszystkie żele nie pozostają obojętne na organizm i lepiej podać Camilię smile U nas sprawdza się świetnie. Syn śpi spokojnie czasem tam coś pomarudzi ale daleko odbiega to od tego co było. Niejedzenie też przeszliśmy i też samo przeszło. Jak dziewczyny wyżej pisały - nie da się zagłodzić (wiem że łatwo się pisze, bo sama strasznie martwiłam się jak nie jadł, no bo przecież jeść musi) a on potrafił cały dzień żyć o śniadaniu, za to kolację wsunął aż miło smile Wyszły zęby to i jedzenie zaczęło smakować smile
        Co do tego czy za wcześnie na piątki... może i za wcześnie, ale zęby dają o sobie znać dużo wcześniej zanim wyjdą. Syn autorki może już teraz odczuwać tego skutki a zęby mogą wyjść za te dwa miesiące. U nas syn odczuwał zęby już na 4 miesiące zanim wyszły. Dlatego lekarze się głowili co mu jest że tak w nocy się zachowuje. Wyszły zęby i dziecko spało jak zabite wink
        • agucha824 Re: ząbkowanie 20.05.13, 07:11
          no własnie u nas camilla działała ale tylko na te przednie zeby jak zaczeły wychodzic czwórki to juz nic nie działało. No te piatki to tez myslałam ze to wczesnie bo jak sie zajzy to nie widac zeby cos sie tam działo a jednak masowanie troche mu pomogło a moze to te trojki jeszcze mu tak daja popalic mimo ze sie wyrżnełeły to cały czas rosna, no ale w sumie to nie wazne które to zeby mam tylko nadzieje ze to zeby. Wiem ze moze troche panikuje ale moj mały jest alergikiem i z niejedzeniem bolami brzuszka itd miałam juz troche stresu duzo czasu mi zajeło znalezienie czegos co go nie uczula do jedzenia no ale teraz je w sumie tylko sinlac bo nawet mleka na recepte go uczulaja wiec raczej to zeby
    • bluemka78 Re: ząbkowanie 20.05.13, 10:04
      U moich córek w zasadzie nic nie działało. Jedna ząbkowanie oprócz piątek przeszła prawie bezobjawowo, druga mocno przeżywała więc spała z nami i pomagało przytulanie. Jeść oczywiście nie bardzo chciały we wzmożonym okresie ząbkowania. Jedna córka zaprzestała jeść mięso przy piątkach, a po tym jak wyszły rzuciła się wręcz na schabowego.
      Do jedzenia najlepiej zupy lub inne lekkie posiłki, których nie trzeba za bardzo gryźć.
    • mamiczka_malucha Re: ząbkowanie 23.05.13, 22:36
      U mojego Malucha sprawdza się Camilia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka