aeromonas 29.06.11, 07:23 Proponuję tańsze dializy, droższe przeszczepy nerek. Bo teraz opłaca się dializować pacjenta do śmierci, odmawiając mu szans na przeszczep. A prywatne stacje dializ mają się bardzo dobrze za publiczne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pogromca_mrowek Uwaga lekarz - Trzymaj się za kieszeń 29.06.11, 07:36 Mam nadzieję że NFZ będzie konsekwentny i obniży stawki. Służba zdrowia to dziura bez dna. Każda nazbyt opłacalna operacja/zabieg sprawia iż lekarze "leczą" nią wszystkich których sie da podpiąc pod daną procedurę byleby zarobić kasę. NFZ musi pilnować by wydatki te były racjonalne, inaczej niedługo nie bedziemy płacić po kilkaet zł składki (przedsiebiorcy juz 250zł/mc) a 1000zł albo i więcej. NIGDY nie wystarczy pieniędzy na wszystkie zabiegi, medycyna idzie do przodu i ZAWSZE mozńa wydac "zbędne" miliardy na operacje po 1mln zł sztuka - a jeszcze jak NFZ sie nie zgodzi to od razu populistyczna gadzinówka w stylu równiez GW zrobi art o biednej matce/dziecku którym zły, bezduszny NFZ odmawia pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_mrowek Re: Uwaga lekarz - Trzymaj się za kieszeń 29.06.11, 07:39 To co kolega pisze powyzej to następna patologia - prosze tylko zwrócić uwagę na struktrurę właścicielską wiekszosci stacji dializ a wszystko stanie sie jasne. Etykę lekarze często zamieniają na grube konto - lepiej leczyć niż wyleczyć. Dializy i np stwardnienie rozsiane i to co sie tam dzieje to tylko wierzchołek góry lodowej. Tylko NFZ moze to jakoś kontrolować Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Uwaga lekarz - Trzymaj się za kieszeń 29.06.11, 07:54 To co kolega pisze powyzej to następna patologia bo dializy to dochodowa działalność i to do tego stopnia, ze czasem w rozgrywki między szefem jakiegoś szpitala a prywatnym właścicielem stacji dializ wchodzi np; prezydent miasta.. Tak było w Warszawie, którego dyrektor szpitala praskiego nie chciał przedłużyć umowy z prywatnym przedsiębiorcą od dializ bo stwierdził, ze szpital też może zrabiać to mimo, ze kupił nowe wyposażenie do tej działalności za publiczne środki to urząd miejski i tak zmusił go do podpisania nowej umowy z prywacierzem... Wiadać miasto woli dokładać do swoich szpitali niż na nich zarabiać.. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy W tytule niewielki, ale znaczący błąd: 29.06.11, 11:37 "Są one dziś bardzo opłacalne, ale kardiolodzy protestują przeciwko nowym cenom" Powinno być Są one dziś bardzo opłacalne, dlatego kardiolodzy protestują przeciwko nowym cenom ;) Więcej... wyborcza.pl/1,75478,9860019,Zawal_ma_byc_tanszy.html#ixzz1QekPkqdX Więcej... wyborcza.pl/1,75478,9860019,Zawal_ma_byc_tanszy.html#ixzz1QekPkqdX" Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: Uwaga lekarz - Trzymaj się za kieszeń 29.06.11, 10:23 Brawo "pogromca_mrowek"! Bardzo realistyczny i prawdziwy komentarz. Popieram w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz NFZ ma tym razem racje 29.06.11, 07:38 kardiolodzy tworzą nieistniejące przypadki wykonując zabiegi nawet wtedy gdy nie są one potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Zawał ma być tańszy 29.06.11, 07:47 może być taniej? Czyżby dlatego, ze cordisy zmieniły swojego właściciela a ten nowy nie potrafił zadbać o swoje interesy? Odpowiedz Link Zgłoś
polskiportal.net Zawał ma być tańszy 29.06.11, 08:41 Korzystając za służby zdrowia jesteś teraz klientem a nie pacjentem. Klienta jak się wyleczy to wiecej może nie przyjść a tak można doić latami. Fotomodelki zapraszają na portale: polskiportal.net polskiportal.eu Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zawał ma być tańszy 29.06.11, 08:53 Klienta jak się wyleczy to wiecej może nie przyjść a tak można doić latami. takich standardów to się spodziewaj ale dopiero po tym jak sprywatyzują nam szpitale bo dopiero wtedy twoja obecność w gabinecie będzie oznaczała konkretny przelew na konto lekarza/szpitala ale dziś to ona najczęściej oznacza jeszcze straty bo trzeba dołożyć do twojego leczenia... Nie jesteś dziś dochodowy rozumiesz... Chyba, ze masz jakieś lekkie przewężenie tętnic czy innych naczyń krwionośnych i da ci się zrobić angioplastykę to wtedy dostaniesz skierowanie do prywatnej pracowni hemodynamicznej bo tam nie ma kolejek i jest akwarium w poczekalni więc ten lekarz który przyjął cię w publicznym szpitalu gdzie na szpitalnym sprzęcie wykonał ci diagnostykę (czytaj; robił koszty) pomoże ci (czytaj; robi zyski) w prywatnej pracowni niemal od ręki bo cię polubił... Tak z grubsza funkcjonuje cała polska "prywatna" służba zdrowia; czyli koszty są społeczne a zyski prywatne...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora odpowiedź "swan_ganz" 29.06.11, 09:56 Twoje twierdzenie, że "czyli koszty są społeczne a zyski prywatne" jest o tyle uzasadnione, ze nie ma w Polsce systemu ubezpieczeń prywatnych. Politycy ulegaja ciągle populizmowi "że ten kto ma pieniądze to będzie miał lepszy dostęp do leczenia". A niby dlaczego miałby nie mieć??? Powinien płacić prywatne ubezpieczenie ten ktorego na to stać i jednoczesnie ubezpieczenie społeczne do NFZ w imię solidaryzmu społecznego. Za leczenie jak prywatny pacjent w szpitalu publicznym z telewizorem na sali jednoosobowej, gdyby sobie tego zyczył, płaciłaby ubezpieczalnia prywatna, a pieniądze, które by płacił jak wszyscy obywatele na NFZ poprawiałyby poziom leczenia osób mniej zamoznych, nie ubezpieczonych prywatnie. Jedna uwaga, ubezpieczający się prywatnie powinni mieć możliwość odpisania, przynajmniej częsci tej stawki, od podstawy opodatkowania, aby tworzyć zachęty do prywatnych ubezpieczeń. Zysk jest dodatkowy, tworzą się nowe instytucje finansowe, które inwestują i przyczyniaja się do rozwoju gospodarczego. Ale niestety prymitywna zawiść i populizm stoi na przeszkodzie tym rozwiązaniom, które są dosyć powszechne na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: odpowiedź "swan_ganz" 29.06.11, 10:41 Ale niestety prymitywna zawiść i populizm stoi na przeszkodzie tym rozwiązaniom, które są dosyć powszechne na świecie. ależ Pani Heniu - źle Pan zinterpretował moje słowa bo ja się z Panem absolutnie zgadzam... Problemem polskiego systmu opieki zdrowotnej jest zwyczajnie prozaiczny brak kasy i rozwiązanie tego problem świetnie Pan przedstawił tyle, ze prosze przekonać polski rząd do swoich propozycji bo widzi Pan; polski rząd widzi problem gdzie indziej... A mianowicie; skoro polski rząd jako rozwiązanie proponuje prywatyzację szpitali (czy też jak to oni mówią; "komercjalizację") to najwyraźniej sądzą, ze od zmiany statusu właścicielskiego poslkiemu systemowi zdrowia zrobi się lepiej.... Widać uważają, że przyjdą jacyś inewstorzy (może z Kataru?), którzy z radością dołoża swojej kasy do leczenia Polaków bo nawet mi przez łeb nei przeleci podejrzenie, ze władza chce nas zwyczajnie wydymać na majątku szpitalnym pozwalając paru dzisiejszym golasom finansowym ustawić się w życiu... Tak na marginesie ubezpieczeń prywatnych; w Niemczech takie ubezpieczenie kosztuje 500€ i za to faktycznie ma ubezpieczony pokój jednoosobowy oraz dostęp do medycyny XXI wieku... Teraz mam pytanie do Pana; jak Pan myśli - ilu Polaków stać na takie ubezpieczenie? A ono musi tyle kosztować bo sprzęt medyczny kosztuje dokładnie tyle samo i zaręczam Panu włąsnym słowem, ze na pewno nie będzie taniej... Chyba, ze zaczniemy leczyć Polaków tak jak to kiedyś proponowała nasza pani Minister Zdrowia; przy pomocy sprzętu wyciągniętego z niemieckich śmietników... Ona mówiła, ze po poddaniu takiego sprzętu resterylizacji jest to sprzęt pełowartościowy.. Da Pan wiarę, ze ona jest lekarzem ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora Re: odpowiedź "swan_ganz" 29.06.11, 11:00 Prawie się zgadzamy:) z tym, że ja nie upatrywałbym się problemu w obecnym rządzie tylko, ale wszystkie po kolei jak leci. Podkreśliłbym największa odpowiedzialność rządu Milera z tym idiotą ministrem zdrowia, który zlikwidował Kasy Chorych zamiast je doskonalić i doprowadzic do autentyncznej konkurencji pomiędzy ubezpieczycielami, plus prywatne ubezpieczenie. Nic tak nie robic dobrze na wszystkie bolączki jak zdrowa i ostra konkurencja, obojętnie od dziedziny życia. Komercjalizacja zaproponowana przez obecny rząd jest dobrym krokiem we właściwym kierunku, ale nie można na tym poprzestać, bo rzeczywiście w ciągu kilku lat może dojść do tego, że samorządy pozbędą się szpitali, aby zrzucic problem z głowy i sprywatyzują wszystko i wtedy będzie Ameryka, a niech pan Bóg nas chroni przed takim rozwiązaniem. System powienien być mieszany, z przewagą szpitali państwowych, bo nigdy szpital prywatny nie będzie stać na zakup najnowocześniejszej i najdroższej aparatury. Ponadto szpitale prywatne powinny byc organizacjami non profit, a nie klasycznymi spółkami robiącymi kase dla udziałowców. Co do komercjalizacji, nie może być dalej tak, aby dyrektor robił zadłużenie, obojętnie jakie i nie ponosił odpowiedzialności za to, to jest absurdalne rozwiązanie, to jest marnotrastwo naszych pieniędzy. Jeżeli dyrektor będzie odpowiedzialny prawnie za działalność na szkodę szpitala i będzie mu groziła odpowiedzialność karna to będzie zarządzał z głową. Ale podkreślam, musi pójść reforma dalej, musi być wprowadzona ostra konkurencja wśród ubezpieczycieli, bo inaczej dojdzie do katastrofy, szpitale zostaną sprywatyzowane. Wykupi je wąska grupa cwaniaków, głównie lekarzy cwaniaków i będą trzepać kasę, a opieka nie polepszy się, wręcz odwrotnie. Spędziłem 20 lat w kraju anglosaskim i wiem jak to dobrze i mądrze funkcjonuje, ale nigdy i nigdzie nie będzie powszechnego zadowolenia z ochrony zdrowia, bo ludzie choruja i umierają i rodzi to frustrację i ból. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyhs Zawał ma być tańszy 29.06.11, 09:00 Proponuję w ogóle cofnąć wszelkie płatności z puli NFZ na zabiegi - opłacać tylko zastrzyk z pavulonu i problem z głowy. Jakie oszczędności dla budżetu!!!!! I te środki przesunąć na kolejne, dalsze zatrudnienia w administracji "wszystkich krewnych, , znajomych i POleconych przez królika" Odpowiedz Link Zgłoś
piegrza Re: Zawał ma być tańszy 29.06.11, 09:47 czarnyhs napisał: > Proponuję w ogóle cofnąć wszelkie płatności z puli NFZ na zabiegi - opłacać tyl > ko zastrzyk z pavulonu i problem z głowy. Jakie oszczędności dla budżetu!!!!! I > te środki przesunąć na kolejne, dalsze zatrudnienia w administracji "wszystkic > h krewnych, , znajomych i POleconych przez królika" Do tego dojdą jeszcze korzyści ZUSu, bo płacąc obniżony zasiłek pogrzebowy będzie miał więcej pieniędzy na marmurowe siedziby. Widzisz jak dbają o Twoje pozytywne doznania estetyczne? Dzięki mniejszemu stresowi będzie mniej zawałów. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Zawał ma być tańszy 29.06.11, 10:34 Kiedy po operacji chory dostanie fakturę, aby mógł zobaczyć jakie składniki wchodzą w tragicznie wysokie koszty? A komuniat o mniejszych kosztach jest niebezpieczny, bo już widzę kretynów obżerających się ponad potrzebę i leżących przed TV na serialach dla niedopieszczonych przez życie, którzy stwierdzą że nie muszą dbać o zdrowie bo mu potrącają z pensji dużo, a operacje tanieją. A na ulicach coraz więcej grubasów, potencjalnych zawałowców... Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora odpowiedź dla "inkwizytorstarszy" 29.06.11, 10:42 A co taka faktura z wyszczególnionymi kosztami powie pacjentowi? W szpitalu nie leczą się tylko specjalisci od ekonomiki w ochronie zdrowia, ale nade wszystko normalni ludzie, którzy nie maja ani zielonego pjęcia o kosztach, ani sposobu na ich weryfikacje. Problem tkwi w systemie, a nie w vox populi. Powyżej napisałem, że wprowadzenie systemu ubezpieczeń prywatnych, oprócz oczywiście powszechnego ubezpieczenia wiele pomoże. Również wprowadzenie zintegrowanych systemów informatycznych z prawdziwego zdarzenia, a nie takich bzdur jak stało sie to w przypadku ZUS. Tak zwana informatyzcja ZUS była autentyczną aferą w III RP, ale na tym nikt sie nie koncentruje bo mało ludzi się zna, dziennikarze w ogóle i jest to temat mało spektakularny do sprzedaży w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: odpowiedź dla "inkwizytorstarszy" 29.06.11, 10:54 A co taka faktura z wyszczególnionymi kosztami powie pacjentowi? oj Panie Heniu... Taka faktura ma olbrzymie znaczenie dla świadomosci społeczeństwa dot; kosztów leczenia a wiec i dla znacznie tańszej profilaktyki... W Ameryce na każdym oddziale, ambulatorium, bloku operacyjnym, pracowni etc. są skanery i po pacjent który po przyjęciu do szpitala dostaje konkretny numer identyfikacyjny wie potem ile i jakiego sprzętu wymagało jego leczenie bo przy wyjściu dostaje komputerowy wydruk formatu A4 skłądający się z połowy ryzy papieru ze szczegółowym wykazem.. Każdy wacik, każda igła, każda para rękawiczek użytych do jakiegokolwiek zastrzyku wykonanego pacjentowi jest w tym wykazie zaznaczona... Te wykazy to ulubiona lektura prawników szukających "błędów lekarskich" i jak np; w wykazie jest strzykawka jednorazowa + igła do zastrzyków ale nie ma rękawiczek to już mamy błąd i możemy lecieć z tym do sądu po naleznym nam z tytułu ryzyka zakażenia milion dollarów... Tak to tam działa - wiem bo widziałem... Innymi słowy; samo dobro z tytułu takiego wykazu i faktury płynie bo i nikt nie pozwala sobie na ignorowanie zasad aseptyki i człowiek się dowie ile kosztowało jego leczenie... I jak potem pokaże taką fakturę jaką otrzymał ze szpitala znajomym to tym natychmiast rośnie ochota do poddawaniu się zasadom profilaktyki zdrowotnej... Suma sumarum; taniej to wychodzi dla społęczeństwa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora Re: odpowiedź dla "swan_ganz" 29.06.11, 11:07 Dostanie Pan taki szczegółowy zestaw w polskim szpitalu jeżeli będzie Pan prywatnym pacjentem. Ja po powrocie z emigracji do Polski nie byłem przez kilka miesięcy ubezpieczony i wylądowałem w szpitalu z zawałem i otrzymałem fakture na ponad 16 tys złotych z całym plikiem załączonych szczegółowych kosztów, ale nie czytałem tego, tylko zapłaciłem. Ja się nie znam ile kosztuje koronografia, bo niby skąd mam się znać, wiem jedynie, że jest tańsza niż na Zachodzie:), podobnie jak wiele innych usług w ochronie zdrowia. W Ameryce dają każdemu pacjentowi, bo idzie z tym do prywatnej ubezpieczalni, u nas wystarczy jak szpital prześle do płatnika, czyli do NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Moja propozycja 29.06.11, 11:14 Nałogowi palacze nich sami płacą za swoje leczenie- w końcu trują się na własne życzenie. Ile pieniędzy traci się na leczenie nałogowego palacza- raka płuc, tchawicy etc..... Ile można by kasy zaoszczędzić ? Trafiasz pijany do szpitala- płać za sługi- trzeba było nie chlać. A do normalnych ludzi- chcecie mieć zawał to miejcie- tylko najpierw się upewnijcie,że szpital będzie miał pieniądze na przeprowadzenie odpowiedniego zabiegu,a nie na podanie końskiej dawki pavulonu. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Przydalaby sie w tym momencie poslanka Mucha... 29.06.11, 11:43 ...bredzaca ze starszych osob nie ma sensu leczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
brudno ma być tańszy 29.06.11, 13:59 Jakoś najmniej tu wypowiedzi o pacjentach, chorobach. Ja niemal drugiego zawału dostałem, gdy pani kardiolog stwierdziła, że już nie opłaca się mnie leczyć. Na szczęście mimo tego wszyto mi kardiowerter i od dwóch miesięcy znowu czuję, że żyję. Maszynka podobno droga, ale spłacać ją będę mogac jakieś następnych 20 lat pracować. Wolę by o sposobach terapii decydowali lekarze, nie zaś księgowi. A identyczny zabieg może się okazać dwa razy trudniejszy od innego. Zaś inną operację, w świetnej prywatnej klinice, dalej rodzinie spłacam. Jakieś 30 lat wcześniej pracując, głównie na dwa etaty, składki płacąc i zwolnień lekarskich nie biorąc. Gdybym poszedł na rentę, nie wystarczyłaby na leki które muszę kupować... Odpowiedz Link Zgłoś
japoni1 Praktyki nagminnie stosowane przez szpitale we PL 29.06.11, 14:20 Stazowalem kiedys w polskim szpitalu i takie naciaganie procedur i wykonywanie niepotzrebnych badan bylo na porzadku dziennym, byle tylko wydoic wiecej kasy od NFZ. Tak samo przyjmowanie na oddzial po znajomosci - kiedys musialem przyjac na polecenie z-cy ordynatora pewne malzenstwo celem diagnostyki 'bolow dlawicowych'. Przyjechali do Poznania z Warszawy, mieli wspolny pokoj, przeszli wszystkie badania mimo ze nie bylo zadnych wskazan do przyjecia. Przyjechali po prostu sie 'przebadac' za publiczne pieniadze. A ze znajomy to z-ca ordynatora... (chodzi o niejakiego doktora Przybyla z kardiologii na Lutyckiej w Poznaniu, mysle ze nie jest to zadna tajemnica) Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Czyżby szefostwo NFZ szukało oszczędności na 29.06.11, 14:41 kolejne podwyżki płac dla swoich pracowników a zwłaszcza dla "światłego" kierownictwa? Odpowiedz Link Zgłoś