madrediez 13.07.11, 16:43 Budyniowi, podobnie jak Gajowemu, prezydentura wciąż myli się z ministranturą. Ale co zrobić? Jak nie oni, to powróci kiła i gangrena. Ledwie po czterech latach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
khair.el.budar "Pani wzięła ślub kościelny..." Adamowicz ataku... 13.07.11, 17:18 Adamowicz ma rację - związki partnerskie to przyszłość i brak zarobku dla kleru. Odpowiedz Link Zgłoś
makoshika Ślub można brać tylko na działce kościelnej? I to 14.07.11, 09:18 takiej, którą najpierw przekazano za darmo? Bo tak wynika z tego idiotycznego pisma Adamowicza. Na dodatek taki ślub zobowiązuje do wstrzymywania się z obroną interesów miasta? Zaczyna wreszcie wyłazić, że solidaruch to po prostu zwykły przykościelny sługus. Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx obszar naszego kraju jest ograniczony 14.07.11, 09:50 "przekazywanie gruntów wspólnotom wyznaniowym funkcjonuje od wieków"- ale kiedys musi sie skonczyc. mam nadzieje, ze nie wtedy gdy 100% gruntow bedzie nalezec do kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: obszar naszego kraju jest ograniczony ... 14.07.11, 15:52 ...ale nie - apetyt Kościoła. mnbvcx napisał: > "przekazywanie gruntów wspólnotom wyznaniowym funkcjonuje od wieków"- ale kiedys > musi sie skonczyc. mam nadzieje, ze nie wtedy gdy 100% gruntow bedzie nalezec > do kosciola. Owszem; a zaraz potem - Kościół każe coś dokupić od sąsiadów.... Odpowiedz Link Zgłoś
big_czytelnik1 Re: obszar naszego kraju jest ograniczony ... 14.07.11, 18:45 Zgadzam się z tym zdaniem. Pazerność Kościoła jest w Polsce ogromna. Najpierw Komisja Majątkowa , teraz dobrzy katolicy- Prezydenci miast. Zobaczcie co zrobił Pan Krzystek w Szczecinie i ile ziemi, budynków przekazał za bezcen Katolikom! Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 O Boże! Czy solidaruch musi być degenerykiem... 14.07.11, 09:53 ...z definicji? Toż powiadają, że było ich w Polsce... 10 milionów? No to ładnej Prezydencji doczekała się Unia Europejska... makoshika napisał: > takiej, którą najpierw przekazano za darmo? Bo tak wynika z tego idiotycznego p > isma Adamowicza. Na dodatek taki ślub zobowiązuje do wstrzymywania się z obroną > interesów miasta? Zaczyna wreszcie wyłazić, że solidaruch to po prostu zwykły > przykościelny sługus. Odpowiedz Link Zgłoś
jurber1 "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 07:55 Platformo ratuj Polskę przed Adamowiczami, Głodziami, Rydzykami ! Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz ataku 14.07.11, 08:36 Nie liczyłabym na to na twoim miejscu. Nawet pani Pomaska, która atakuje prezydenta, twierdzi, że nie ma nic złego w rozdawaniu polskiej ziemi KK. Złe jest tylko to, że na osiedlu zamieszkałym przez młodych, którzy mają pilniejsze potrzeby, niż kolejny kościół. Czytałam to wcześniej. Teraz gdzieś zniknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
anty65 PO wchłonie wszystkich 14.07.11, 11:23 Zgadzam się z przedmówczynią. PO niedługo wchłonie wszystkich nawet Jarkacza i będzie jednocześnie partią rządzącą i opozycyjną. To taki nowy wkład polski w historię demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: PO wchłonie wszystkich 14.07.11, 15:58 anty65 napisał: > Zgadzam się z przedmówczynią. (...) Czyżby? Sądząc z dalszego ciągu Twego postu, to nie do końca rozumiesz o czym mowa... PO niedługo wchłonie wszystkich nawet Jarkacza i > będzie jednocześnie partią rządzącą i opozycyjną. To taki nowy wkład polski w h > istorię demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
sakral boski Adamowicz 14.07.11, 08:01 no to jest boskie. "Pani wzięła ślub kościelny" powiedział prezydent Adamowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
anty65 Re: boski Adamowicz 14.07.11, 11:25 Jest również jak dawni książęta, albo królowie. Daje kościołowi dobra, żeby krzewił wiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 08:15 Pan Prezydent Gdańska powinien zdać insygnia i zatrudnić się w Kurii lub u Gowina w Krakowie. Ani to inteligentne, ani mądre, ani sprawiedliwe - po prostu bełkot kogoś kto się napił z abepe Flaszką-Głodziem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
locomotion1977 "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 08:20 PO GĘBIE WIDAĆ U TEGO PREZYDENTA ŻE TO MOHER SŁUGUS KLERU Odpowiedz Link Zgłoś
zejar47 Re: "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz ataku 14.07.11, 09:07 całkowita racja Adamowicz do dymisji natychmiast Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 08:24 Pan prezydent Adamowicz zapytał ludzi z tego osiedla, co jest ich życiową, realną potrzebą, co powinno w/g nich na tym terenie powstać ? I oni powiedzieli, że marzą o następnym kościele, a potem im się odwidziało i wywiesili transparenty z hasłem- Szkoły likwidują , kościoły budują ? Nie pytał pan ludzi, którzy pracują na pana pensje i wybrali pana, aby działał dla ich dobra i w ich imieniu ? To kogo pan pytał ? Biskupów, to oczywiste. Czyli działa pan dla dobra KK nie licząc się z ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
pedro1984 "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 08:25 jak można było wynieść do władzy tego klerykalnego sługusa? Odpowiedz Link Zgłoś
zomozadwa Re: "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz ataku 14.07.11, 09:02 wiewiórki, dorsze i foki twierdzą, że adamowicza posuwa połowa kurii z głódziem na czele. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 09:14 Adamowicz, won do Watykanu ! Tam rozdawaj ile chcesz a nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
zejar47 "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 09:17 A czy Adamowicz oddał by ziemię pod przedszkole czy żłobek za takie pieniądze jak klechom. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Pan Adamowicz "wziął" strych od gminy. Biedaczek. 14.07.11, 09:23 A pani posłanka nie wzięła ślubu, ale dostała. A co czyjeś prywatne sprawy, wyznawana religia, obchodzą Pudinga ? Guć go home !!!!! A nawiasem mówiąc, to biznesmen religijny Rydzyk miał rację ! Polską nie rządzą Polacy, ale Watykańczycy z nowym KC PZPR pod tytułem Episkopat na czele. Mamy też totalitaryzm - władzę totalną biskupów polskojęzycznych - włażenie do głów dzieciom od przedszkola, małżonkom do łóżek i w gacie, podatnikom do kieszeni, rabowanie gmin, itd. Dlatego poniżający nas i okradający Polaków konkordat musimy wypowiedzierć !! Głosujmy na Ruch Palikota !! Odpowiedz Link Zgłoś
maxixxx "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 09:33 Proszę się tak nie podniecać bo za trzy lata kandydatem PO na prezydenta Gdańska będzie ponownie mister Adamowicz Ta kłótnia w rodzinie obliczona na poklask medialny jest tylko żałosną próbą pokazania, że PO nie jest partią klerykalną do szpiku kości Pani Pomaska pisze dla mas na blogu a w prywatnych listach do proboszcza z prośbą o wsparcie w zamian za wsparcie budżetowe - tak już politycy PO robili i tak będą robić nadal Odpowiedz Link Zgłoś
jabmax To przedstawienie... 14.07.11, 11:51 Mam podobne zdanie w tej sprawie.Można się zżymać na to, a to na tamto.A jakie są konkretne decyzje w tej sprawie ? Ma powstać wrażenie, że "nie kłaniają" (a raczej klękają) się, biskupom a tak naprawdę robią swoje tzn. na każde skinienie spełniają każde życzenie (ot taka natura, ministrantów).Chciałbym wiedzieć, czy wstrzymano decyzję o przekazaniu gruntów na rzecz kk, czy tylko "wyraża się" oburzenie ?Czy rzeczywiście prezydent może (ot tak) przekazać na rzecz pewnej instytucji dowolny majątek miasta za bezcen ? Czy Adamowicz nie zauważył, że kk od dawna nie zaspokaja potrzeb duchowych( jakichkolwiek i czyichkolwiek) ? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: To przedstawienie... 14.07.11, 16:02 jabmax napisał: > Czy rzeczywiście prezydent może (ot tak) przekazać na rzecz pewnej > instytucji dowolny majątek miasta za bezcen ? Pewnej [dowolnej] instytucji, to nie; tylko Kościołowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Kiedy ten biedny naród rozwodu z nimi się doczeka? 14.07.11, 09:56 Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Re: Kiedy ten biedny naród rozwodu z nimi się doc 14.07.11, 09:58 to nie wiesz, ze co bog zlaczyl... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 "Pani wzięła ślub kościelny". 14.07.11, 10:02 A wiecie, że ja też wzięłam? Pomimo, że w wieku +/- 12-u lat przestałam wierzyć w bajki... Karteczkę od spowiedzi podpisała mi przyjaciółka (równie głęboko wierząca, jak ja); rzecz się działa - na szczęście - w Warszawie, a nie - w jakiejś dziurze, gdzie się wszyscy znają i ksiądz proboszcz rządzi(ł). Ponieważ miało to miejsce dawno temu (w czerwcu minęły 44 lata), za głębokiej komuny - mój ślub, dla prawa, jest ważny, jako że wtedy - przed ślubem kościelnym - brało się ślub cywilny. I ja, oczywiście, taki ślub mam. Dlaczego to zrobiłam? Na swoje usprawiedliwienie mam tylko jedno: byłam wtedy smarkulą i cały ten uroczysty sztafaż bardzo mnie nęcił: byłam najważniejsza, w przepięknej sukni miałam niepowtarzalną okazję przemaszerować po czerwonym dywanie od drzwi do samego ołtarza, organy grały, taki jeden na chórze ślicznie śpiewał Ave Maryja... Pięknie było! Oprócz rodziny, znajomych - stawił się cały mój rok studiów (coś, około, 50 osób), a po ślubie - każdy mi wręczył jedną czerwoną różę.... Pięknie było! I wcale nie żałuję! Takiego wspaniałego cyrku nigdy więcej nie przeżywałam... Odpowiedz Link Zgłoś
gostek_2 Gdańsk skompromitowany 14.07.11, 10:06 miasto to nie rada parafialna, kto go wybrał na litość boską! powinien zostać wywalony na twarz za przekroczenie uprawnień jest urzędnikiem państwowym, ale może zbiera na tacę Odpowiedz Link Zgłoś
rozwado "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 10:18 Za darmo powinne dostawac nie wspólnoty wyznaniowe - czytaj spasione klechy -ale ludzie biedni i potrzebujacy. Z czyjej kieszeni dal Adamowicz dzialke Glodziowi? Z pieniedzy miasta? Niech splaci miasto z wlasnej kieszeni. Niue pozwole, zeby za moje pieniadze tuczyly sie Glodziei Rydzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
lomativ "Pani kupiła imprezę o nazwie ślub kościelny! 14.07.11, 10:30 Kościół nic nie robi za darmo ale wszystko by chciał za darmo. O tempora,o mores! Narodzie przejrzyj na oczy.Wiem,że będzie to trudne skoro kk.od żłobka zakłada klapki na oczy. Warto jednak próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
anna451 "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 10:37 NOOOOO miałam dobre zdanie o prezydencie Adamowiczu no ale teraz no niewiem. Odpowiedz Link Zgłoś
p407 "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 10:38 Jestem pelen uznania dla radnych Gdanska za odrobine odwagi. Wstyd dla tak zacnego miasta, ze wybralo na gospodarza DURNIA, ktory stawia dobro krwiopijczego kleru nad dobro mieszkancow. Zblizaja sie wybory, wiec pokazcie, ze miejsce poplecznikow kleru jest na smietniku historii. NAJWYZSZY CZAS!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
padafas "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 11:15 Co ma wspólnego ślub kościelny że się jest radnym to nie znaczy że mam byc uległy instytucji kościelnej za to że udzieliła mi błogosławieństwa a ja jako urzędnik mam dac glejt na grunty za darmo I tu jestem za pani blogiem trzeba bronic interes miasta a nie byc uległym kościołowi im ciągle będzie mało to się nazywa zachłannośc,a prezydent niech nie będzie służalczy to niech odda swoją rezydencje Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Te, prezydent... 14.07.11, 11:40 - Moim zdaniem wspólnoty wyznaniowe mają prawo dostawać ziemię de facto za darmo- a może dasz swoje mieszkanie i samochód Flaszce. Takiś szybki do rozdawania nie swojego. Gdańszczanie! Już wiecie co z nim zrobić na jesień. Odpowiedz Link Zgłoś
robokopo To on tak może dawać? To jest jego? 14.07.11, 12:25 To jest coś niewiarygodnego! Żeby dawać tym hienom w czarnych sukienkach taki majątek za darmo! A podobno ich życie doczesne tak nie bardzo interesuje. Żadne służby się tym nie zainteresują? To jest jakiś megaskandal i ten obwieszony łańcuchami knur powinien zostać pociągnięty do odpowiedzialności, oczywiście majątkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Zabawa w "kotka i myszkę" to jest typowe 14.07.11, 13:39 propagandowe zajęcie postokrągłostołowych debilów. "Samo przekazywanie gruntów wspólnotom wyznaniowym funkcjonuje od wieków i funkcjonuje również w miastach do dziś, zarządzanych nawet przez SLD. Moim zdaniem, choć można się ze mną nie zgadzać, w ten sposób zabezpieczamy mieszkańcom jedną z ich potrzeb. Bo poza materialnymi i psychicznymi, wielu z nas posiada również potrzeby religijne - tłumaczy prezydent Gdańska." Argumentacja na poziomie nierozgarniętego szesnastolatka: to, że tak było "od wieków" nie oznacza wcale, że tak jak było, było dobrze. Od wieków była kara śmierci, od wieków były wojny, od wieków były dyktatury, od wieków watykańska hierarchia w naszym kraju była uosobieniem żądzy władzy i majątków, ciemnoty i wstecznictwa, nie mających nic wspólnego z wiarą .... "Potrzeby religijne" jako argument jest zwykłym propagandowym, typowym dla naszego zakłamanego katolickiego badziewia kłamstwem, bo w okolicach planowanej nowej kościelnej budowy "potrzeby religijne" są zabezpieczone przez trzy świątynie. Za to brakuje przedszkoli, żłobków "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
jozwa51 "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 13:54 Zakladam wspolnote wyznaniowa i ide do pana adamowicza po dzialke. Odpowiedz Link Zgłoś
tehuana "Pani wzięła ślub kościelny". Adamowicz atakuje... 14.07.11, 13:59 Adamowicz chyba zapomnial, ze ksiadz a darmo slubow nie udziela. W urzedzie zapewne wychodzi taniej. Przy dobrej pogodzie-slub mozna wziac pod drzewem, zaden budynek nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś