Dodaj do ulubionych

Mały dwugłos o Powstaniu

01.08.11, 07:09
A ja rozumiem posła Hofmana, który nigdy nie pojmie, co to znaczy stracić kwiat polskiej inteligencji.
Obserwuj wątek
    • inz.a.spoleczny A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 07:28
      Npisała w komentarzu "W składzie porcelany":
      wyborcza.pl/1,75968,10024899,W_skladzie_porcelany.html
      którego nie można skomentować (pojawia się napis "Ośla ławka"):
      "Radosław Sikorski błysnął właśnie w Londynie opinią, że w Polsce "nie brak ludzi podobnych do Breivika, który strzelał do swoich rodaków, żeby obalić rząd". A przecież niedawno sam skarżył w Watykanie, że dyrektor Radia Maryja za granicą obraża nasz kraj.

Min. Sikorski, w odróżnieniu od Ojca Dyrektora, powiedział za granicą prawdę. A prawda nigdy nikogo nie obraża! Kłamstwo - tak. Podobnie jest z Powstaniem Warszawskim. To był błąd polityczny i wojskowy, niepotrzebna rzeź ludzi i zniszczenie miasta. Sikorski ma rację. Należy uczyć młodzież o nim podając jako przykład tragedii na własne życzenie, złej polityki uprawianej przez polityków o mentalności zbliżonej do tych którzy krytykują Sikorskiego i wychwalają Powstanie Warszawskie.
      • dublin24 Re: A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 09:28
        ""Radosław Sikorski błysnął właśnie w Londynie opinią, że w Polsce "nie brak ludzi podobnych do Breivika, który strzelał do swoich rodaków, żeby obalić rząd". A przecież niedawno sam skarżył w Watykanie, że dyrektor Radia Maryja za granicą obraża nasz kraj."

Brakowało tylko tego żeby nasz dzielny minister poprosił za granicę o interwencję wojskową w celu zaprowadzenia ładu i demokracji w Polsce.
        • inz.a.spoleczny Re: A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 10:09
          Z ładem jest różnie, ale demokracja w Polsce jest. Tylko o. Rydzyk i PiS ją kwestionują, nie PO. Więc to co piszesz kupy się nie trzyma.
          • dublin24 Re: A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 10:25
            Mamy demokrację jak w ameryce południowej. Niby wszystko na pierwszy rzut oka jest ok , ale w praktyce władzę trzyma wpływowa grupa wielkiego biznesu i byłych oficerów służb specjalnych.Mają w rękach media więc nikt nie jest w stanie im zagrozić , PiS próbuje , ale jak widać wystarczą "fakty" w TVN żeby lud ich znienawidził.
            Będziemy tak sobie żyć w Polsce ,folwarku kilku bogaczy, na gó...anym poziomie ,klepiąc biede i ciesząc się z plazmy i małej klitki na blokowisku w kredycie na 35 lat, jak murzyn z blaszki. Jedyna nadzieja w potężnym kryzysie który zmiecie obecny układ sił. Zawsze jednak istnieje ryzyko że wtedy władzę wezmą jeszcze gorsi , np skrajna lewica :(
            • inz.a.spoleczny Re: A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 10:57
              dublin24 napisał:

> Mamy demokrację jak w ameryce południowej. Niby wszystko na pierwszy rzut oka j
              > est ok , ale w praktyce władzę trzyma wpływowa grupa wielkiego biznesu i byłych
              > oficerów służb specjalnych.
              ...
              > Będziemy tak sobie żyć w Polsce ,folwarku kilku bogaczy, na gó...anym poziomie

Z tymi bogaczami i oficerami służb specjalnych to jest to stara pisowska śpiewka. "Najlepiej" jak PiS walczył z oligarchami budującymi autostrady A1 i A2. Wypowiedzieli na wstępie umowy, pogonili oligarchów i szukali dowodów na ich przekręty. Przez 2 lata nic nie znaleźli, przegrali sprawy w sądach i grzecznie po cichu podpisali z tymi samymi oligarchami umowy o kosztach o 60% wyższych. Przez 2 lata nic nie budowano. Zarobili oligarchowie i prawnicy, wiele ludzi zginęło na kiepskich drogach. Tak to PiS podnosi nasz poziom cywilizacyjny. A co do biznesu to ty jesteś jakiś lewak skoro go nie lubisz? Dlaczego wielki jest zły? Na świecie jest wiele dużo większych firm i ich kraje ich nie niszczą, tylko raczej wspiarają.
              • dublin24 Re: A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 11:20
                Jeżeli ten "wielki biznes" blokuje reformy usprawniające działanie państwa to jest zły.
                Łatwiej łowić ryby w mętnej wodzie, ci którzy już mają duże pieniądze i pozycję nie pozwalają na urposzczenie przepisów i rozwój gospodarki a więc konkurencji.

"Z tymi bogaczami i oficerami służb specjalnych to jest to stara pisowska śpiewka"

Najsmutniejsze jest to że mają całkowitą rację.
                Za ich rządów największy złodziej IIIRP, syn rezydenta wywiadu PRL w wiedniu i ewidentnie równierz wspolpracownik sluzb - Kulczyk już przenosił swoje aktywa za granicę i szykował ucieczkę do Londynu, widać podobienstwo do oligarchow rosyjskich ;)
                Ta cała religijna i narodowościowa otoczka w PiSie mnie nie interesuje , ale cenię ich za to że chcą się dobrać do skóry ludziom grabiącym ten kraj od 20 lat, im głośniej ich obszczekują media tym bardziej widać że "elity" się ich boją...
                Ja chce w polsce zmiany , nie "ciepłej wody w kranie" , PO gwarantuje status quo, ja zdecydowanie wolę nieznaną przyszłość niż znaną biede i bylejakość. Jak już pisałem plazma 90 cali i "apartament" 50 metrow mnie nie cieszy , zastanówcie się czy wy naprawde macie cokolwiek do stracenia ?
                • czajek76 Re: A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 11:32
                  Bez zartow.
                  Naprawde myslisz, ze PIS chodzi o to, zeby zabrac bogatym (tym, ktorzy dorobili sie bezprawnie) i sprawiedliwie obdzielic spoleczenstwo?
                  Fajnie by bylo. Praktyka jest taka, ze chodzi o to, by zabrac innym i oddac swoim, przy okazji rozliczajac jakies urazy osobiste.
                  Nie licz na to, ze cokolwiek sie zmieni za (potencjalnych) rzadow PIS.
                  Nikt z popierajacych PO nie jest zbytnio szczesliwy, ze goscie z szemrana przeszloscia stanowia teraz elite finansowa spoleczenstwa. Ale brutalna prawda jest taka, ze nie da sie z tym nic zrobic i trzeba podejmowac takie dzialania, ktore na dluzsza mete beda prowadzily do faktycznej poprawy zycia zwyklych ludzi. I tutaj (ale to juz temat na oddzielna dyskusje) jest pies pogrzebany, bo ci, ktorzy glosowali na PO wcale nie widza tych dzialan :-(
                • inz.a.spoleczny Re: A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 11:52
                  To żadna sztuka krzyczeć: agenci, zdrajcy, oligarchowie, itp. a jak ktoś poprosi o dowody, nic nie mieć. PiS przegrał w sądach prawie wszystkie sprawy. I jeszcze jedna cecha rządów PiS-u: sparaliżowanie ze strachu przed podejrzeniami o korupcję wszystkich ludzi podejmujących decyzje. Tak było za Prezydenta Warszawy Lecha Kaczyńskiego - nic się w mieście nie działo, wszystkie inwestycje zostały wstrzymane, tak i za rządów PiS-u, gdzie w którymś roku wybudowaniu 8 (słownie: osiem) km autostrad w kraju. Nie o takie zmiany chyba chodzi w naszym wciąż zacofanym cywilizacyjnie kraju, bo to jest przejście z deszczu pod rynnę. PiS nie umie rozwiązywać problemów tego kraju, tylko je zaostrzać i wywoływać nowe.
            • kotek.filemon Re: A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 11:52
              > Mamy demokrację jak w ameryce południowej.

Tru, tru, niedługo kobiety naturalnie roniące będą profilaktycznie do pierdla wsadzać, jak w Salwadorze. W końcu trzeba sprawdzić dokładnie, czy aby nie doszło do zamachu na świętość życia niewypoczętego.
            • cleo59 Re: A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 14:08
              Skrajna lewica to pikuś przy rządach prawicy! Takiego zakłamania, obłudy, złodziejstwa i manipulanctwa normalnymi ludźmi jak za czasów prawicy nie było i nie będzie! I tak bezdennej głupoty również!
          • dublin24 Re: A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 10:28
            "Tylko o. Rydzyk i PiS ją kwestionują, nie PO. Więc to co piszesz kupy się nie trzyma. "

To juz nie pamiętasz jak politycy PO jezdzili po europie w czasach rządu PiS i obsmarowywali swój kraj jako rzekome państwo policyjne ?(pytanie za sto punktów , za rządów czyjej partii zakłada sie najwiecej podsłuchów? Lemingom podpowiadam że to nie PiS Haha)
            Celebryci ze smutnymi minami w TVNie opowiadali jak to "zaczynają się bać wychodzic na ulice"
            Widz odnosił wrazenie jakoby po ulicach szaleli siepacze PiSowskiej milicii politycznej :)
            • inz.a.spoleczny Re: A ja nie rozumiem Moniki Olejnik 01.08.11, 10:47
              Dziękuję za przyznanie że teraz jest demokracja, a chodziło ci o jej zagrożenie za rządów PiS-u.
      • drmw Re: Niestety,min.Sikorski ma rację 01.08.11, 20:25
        >To był błąd polityczny i wojskowy, niepotrzebna rzeź ludzi
        > i zniszczenie miasta. Sikorski ma rację.
        Re:
        ,,,,nic dodać,nic ująć.
        Bolesna ,okrutna prawda.

Przywodcy powstania uświadomili sobie
        po 63 dniach w czasie podpisywania
        kapitulacji,że to był tragiczny bezsens.
        To nie znaczy,że Powstanie Warszawskie
        nie należy godnie czcić.-zawsze !
        Po wsze czasy.
    • wadwzr Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 07:29
      Bardzo dobrze że późno, ale zaczyna się mówić prawdę o powstaniu. Sikorski miał odwagę powiedzieć to co i tak wiemy, ale jak dotychczas ludziom na tzw. stanowiskach raczej pasowało płynąć z nurtem bogoojczyźnianym.
      • asperamanka Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 11:39
        Ja tą prawdę miałem w domu od dzieciństwa. W postaci opowieści mamy i babci. One siedziały tydzień w piwnicy albo kamienicy Kronenberga na Górczewskiej, albo na Działdowskiej, bo tu opowieści się różniły. Miały szczęścię, bo tę część Woli pacyfikował Wehrmacht akurat, a nie Dirlewanger albo inny RON. Mama mówiła, że najszczęśliwszą malą dziewczynką była, kiedy wyszła z tej piwnicy i w kuchni polowej niemieckiej armii dostała puszkę mielonki i chleb, bo tydzień nic nie jadła. A babcia, że najszczęsliwsza była, kiedy trafiły w końcu do kościoła na Wolskiej, z którego ludność cywilną prowadzono do Boernerowa. Bo małej Hani wcierała we włosy wcześniej jakiś środek na wszy Bayera, który kupowała w aptece na rogu Młynarskiej i Wolskiej, i od tego środka jej złota obrączka na jakiś czas stała się srebrna. Więć jej RON-owcy przed tym kościołem palca z obrączką nie obcięli, bo srebra nie zbierali. I babcia wypominała wciąż dziadkowi że on to miał szczęście, bo siedział u bauera pod Królewcem na robotach jak u pana Boga za piecem, i jeszcze w marcu 1945 roku wrócił do Warszawy wypasiony jak tucznik na kradzionym rowerze, a ona z córką głodowały.

Tyle opowieści cywili z Powstania.

Pozdrawiam zdrowo myślących.
    • quinc Kwiat polskiej inteligencji 01.08.11, 07:50
      Biorąc pod uwagę dysproporcję pomiędzy liczbą poległych powstańców, a liczbą zabitych mieszkańców Warszawy, to "poległy kwiat inteligencji" to wcale nie byli młodzi wykształceni powstańcy, a cała bezimienna masa młodych i niemłodych, ale wykształconych mieszkańców Warszawy.
    • sangay Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 07:52
      Brawo ministrze Sikorski! Jest pan facetem, ktory potrafi pojsc pod prad w imie prawdy. Owszem, mozna, a nawet trzeba, pochylic sie nad ofiarami powstania, ludzmi nieswiadomymi, ludzmi, ktorych naiwnosc, zapal, determinacja zostala haniebnie wykorzystana. Mozna, a nawet trzeba, uczcic pamiec setek tysiecy cywili, ktorzy poniesli smierc z rak okupanta, zostali okaleczeni fizycznie czy psychicznie. Ale tez nalezy napietnowac, z cala surowoscia, przywodcow, ktorzy zdecydowali o wybuchu powstania, ktorzy, w imie wlasnych interesow wykorzystali w haniebny sposob nieswiadomych sytuacji, w duzej czesci, mlodych ludzi. A takie dzieciaki jak Hofman, Blaszczak ... coz one wiedza, one tylko szczekaja jak im szef zagra. A szef takze by caly swiat zapalil, zeby tylko wprowadzic swoje chore idee, tak jak jego braciszek, lezacy na Wawelu u boku, miedzy innymi, podobnych jemu. Tak. POWSTANIE WARSZAWSKIE BYLO NARODOWA KATASTROFA''. Pozdrawiam Internautow.
      • zejar47 Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 09:43
        W całości się zgadzam z sangayem.Brawo min.Sikorski za odwagę
      • szumawski Powstanie w Getcie za to nie było katastrofą? 01.08.11, 09:46
        Było taką samą katastrofą, ale wiadomo, co żydowskie to zawsze "naj-naj-naj".
        • czajek76 Re: Powstanie w Getcie za to nie było katastrofą? 01.08.11, 10:27
          Tak sie sklada ze mieszkancy getta nie mieli innej opcji, a mieszkancy Warszawy owszem.
          • szumawski Jaką mieli inną opcję mieszkańcy Warszawy? 01.08.11, 11:31
            I powiedz konkretnie, w czym mieszkańcom Getta pomogło to ich powstanie? Bo żydzi to mają prawo do honoru, natomiast ostatnio się słyszy, że Polacy to jak Pepcie powinni byli postąpić i bez wystrzału się jak tchórze we wrześniu 1939 roku poddać?
            A co teraz żydy robią w Getcie Palestyńskim? Dokładnie to samo co im Niemcy zrobili. Z "oprawianych" szybko zamienili się w oprawców.
            • czajek76 Re: Jaką mieli inną opcję mieszkańcy Warszawy? 01.08.11, 11:38
              Odpowiedzi na pierwsze pytanie znajdziesz w dwoch postach ponizej.

Co do drugiego pytania, to nie mozna porownywac kampanii wrzesniowej (ktora toczylo regularne wojsko) z powstaniem. Okolicznosci byly inne pod kazdym wzgledem - militarnym i politycznym.

Co do sytuacji w Palestynie to zgadzam sie z Toba w 100%! Niemniej jednak ta uwaga dowodzi, ze Twoje posty nie sa proba dyskusji merytorycznej, a raczej deklaracjami ideologicznymi. Dlatego chyba nie ma sensu kontynuowac tej wymiany.

Pozdrawiam zatem i zegnam.
            • asperamanka Re: Jaką mieli inną opcję mieszkańcy Warszawy? 01.08.11, 13:51
              szumawski napisał:

> I powiedz konkretnie, w czym mieszkańcom Getta pomogło to ich powstanie? Bo żyd
              > zi to mają prawo do honoru, natomiast ostatnio się słyszy, że Polacy to jak Pep
              > cie powinni byli postąpić i bez wystrzału się jak tchórze we wrześniu 1939 roku
              > poddać?

Widzisz, nie. Polacy w Kampanii Wrześniowej bili się dopóty, dopóki to miało jakiś sens. Warszawę poddano po dwutygodniowej obronie, bez walk ulicznych (w zasadzie, bo te się toczyły na obrzeżach miasta). Rejon Umocniony Hel się bronił do 2 października, i dowódca Marynarki Wojennej go poddał, kiedy uznał że na dalszą obronę szkoda życia żołnierzy, choć mógł tam sie bronić jeszcze z pół roku.

I z Helem to jest doskonały przykład odpowiedzialności, choć w ramach martyrologii o tym sie dziś mało mówi, więc przypomnę. Kontradmirał Unrug, dowódca Marynarki Wojennej, był Niemcem. Dowódcą U-boota w I Wojnie Światowej, Żelazny Krzyż nosił obok Orderu Polonia Restituta. Gdy poddał Hel, Hitler zaprosił go do Kancelarii Rzeszy i proponował mu awans na wiceadmirała w Kriegsmarine. Unrug na to mu powiedział krótko "Deutsch ich habe in September vergessen" i zażądał polskiego tłumacza, przez którego odpowiedział Hitlerowi w krótkich żołnierskich słowach na jego propozycję. W PRL o tym w szkole uczyli jako o przykładzie odpowiedzialnego i honorowego żołnierza. Ta historia miała taki dalszy ciąg, że po uwolnieniu z Oflagu Unrug pozostał na emigracji. Umarł we Francji w 1973 roku, i w testamencie napisał, że chciałby być pochowany w prostym grobie w miejscu, z którego widziałby polską flotę. Gierek go chciał pochować na Oksywiu, ale rodzina się nie zgodziła żeby leżał w komunistycznej Polsce, więc Gierek kazał mu urządzić w Gdyni symboliczny grób z widokiem na Błyskawicę i port wojenny, i napisem Kontradmirał Józef Unrug, Dowódca Marynarki Wojennej Rzeczypospolitej Polskiej.

A dowódcy którzy zdecydowali o powstaniu to byli partacze. Generał Anders mawiał po wojnie, że w wolnej Polsce za tę decyzję trafiliby przed sąd wojenny i zostali rozstrzelani, i miał rację.
            • eszp Re: Jaką mieli inną opcję mieszkańcy Warszawy? 01.08.11, 17:25
              szumawski napisał:

> I powiedz konkretnie, w czym mieszkańcom Getta pomogło to ich powstanie? Bo żyd
              > zi to mają prawo do honoru, natomiast ostatnio się słyszy, że Polacy to jak Pep
              > cie powinni byli postąpić i bez wystrzału się jak tchórze we wrześniu 1939 roku
              > poddać?
              Otóż szanowny panie - Żydzi byli skazani na śmierć. Mogli pojechać transportem do Treblinki, do gazu. Mogli zginąć w walce, po drodze zabijając iluś tam Niemców. Jaki sposób śmierci pan by wybrał? Bo oni wybrali ten drugi.

> A co teraz żydy robią w Getcie Palestyńskim? Dokładnie to samo co im Niemcy zro
              > bili. Z "oprawianych" szybko zamienili się w oprawców.
              Resztę pozostawiam bez komentarza...Mówi WSZYSTKO o autorze.
        • thegreatmongo Re: Powstanie w Getcie za to nie było katastrofą? 01.08.11, 10:29
          Gettu grozila zaglada. To byl akt desperacji. Wybor byl taki, zeby umrzec w komorze gazowej, lub w ruinach getta z bronia w reku. Ja wybieram to drugie....

Warszawie nie miala takiej sytuacji.

Decyzja o powstaniu to byla decyzja polityczna. Podjelo ja kilku idiotow z wysokim poziomem testosteronu!

Poczytaj o "wyposazeniu" jakie mieli powstancy. Szczegolnie o ilosci pociskow. O ilosci granatow i innej broni, ktora moznaby uzyc przeciw czolgom.

ZADEN z celow strategicznych w pierwszych dniach nie zostal osiagniety....

Twoj antysemityzm nie pozwala ci jasno myslec..
          • szumawski Warszawie też groziła zagłada 01.08.11, 11:35
            I proszę nie podawać przykładu Pepciuszków - narodu tchórzów! Hitler Hachę wziął pod pachę, Hitler Tuska wziął do uszka?
            Głosowałem na SLD. Precz z kato-PISem i Peło!
            • thegreatmongo Re: Warszawie też groziła zagłada 01.08.11, 11:56
              Jak to mozliwe, ze antysemita glosuje na lewice?

Jestes z tych moczarowskich smieci?
            • kotek.filemon Re: Warszawie też groziła zagłada 01.08.11, 11:56
              > I proszę nie podawać przykładu Pepciuszków - narodu tchórzów!

Zawsze mnie bawi setnie jak prawiczki z "opcji patriotycznej" z góry patrzą na Czechów. Tylko jak porównać: straty materialne w II WŚ, skutki pozostawania "pod zaborem" (Czesi nie używają tak durnej nazwy), straty osobowe w inteligencji wskutek represji komunistycznych, poziom gospodarczy w czasach komuny - to nagle polaczkowo jakoś blado wypada. Boso, ale w ostrogach!
              • szumawski Dlaczego tak nienawidzisz wszystkiego, co polskie? 01.08.11, 13:15
                Przecież PO to ten sam szit co PiS, myślisz że czymś się różnią? Tak samo jedno i drugie nie chce wprowadzić ustawy o związkach partnerskich.
                • kotek.filemon Re: Dlaczego tak nienawidzisz wszystkiego, co pol 01.08.11, 13:27
                  > Przecież PO to ten sam szit co PiS, myślisz że czymś się różnią?

Ależ ja to wiem doskonale! Nigdy nie pohańbiłem się głosowaniem ani na jedno ani na drugie...
                • asperamanka Re: Dlaczego tak nienawidzisz wszystkiego, co pol 01.08.11, 14:05
                  szumawski napisał:

> Przecież PO to ten sam szit co PiS, myślisz że czymś się różnią? Tak samo jedno
                  > i drugie nie chce wprowadzić ustawy o związkach partnerskich.

Ach, to ci chodzi o związki homo? Wiesz, nie wiem jak w innych miastach, w Warszawie teraz wiszą takie plakaty: białe tło, rysunek w formie członka z czerwonym czubkiem, i napis "Jesteś homo? To OK. Ale nie spedalaj nieletnich". Widziałem czekając na autobus na przystanku "Metro Politechnika" na Waryńskiego w kierunku Mokotowa, ale nie zdążyłem podejść bliżej zobaczyć, kto to firmuje. Ale raczej wśród czekających na przystanku komentarze były aprobujące.
          • nazikomunista_back Re: Powstanie w Getcie za to nie było katastrofą? 01.08.11, 12:40
            "Podjelo ja kilku idiotow z wysokim poziomem testosteronu!"

Bez tej drobnej, a znaczącej wstawki, przedmówca chyba by się pos'rał. Ciekawe, czy mizandryczne pojeby skłonią mnie nawet do tego, żeby nie flekować dowództwa AK za decyzję o rozpoczęciu powstania, z poczucia zwykłej męskiej solidarności w obliczu suk w stadium wścieklizny charakteryzującym się już całkiem sporą ilością piany na paszczy.
            • thegreatmongo Re: Powstanie w Getcie za to nie było katastrofą? 01.08.11, 12:48
              Widzisz kolego, nie jestem kobieta, tylko facetem.

Zarzad AK to byli ludzie na poziomie chlopcow bawiacych sie w wojne.... popatrz jak zostala podjeta ta decyzja. Niepotwierdzony meldunek, plotki...

Tak sie podejmuje decyzje, ktora wiadomo, ze bedzie kosztowac zycie tysiecy ludzi?
              • nazikomunista_back Re: Powstanie w Getcie za to nie było katastrofą? 01.08.11, 13:10
                Nigdzie nie powiedziałem, że mizandrycznymi poje'bami mogą być wyłącznie kobiety. To schorzenie dotyka obie płcie, choć brzydszą, jak na razie, jeszcze nieco rzadziej.

Decyzja została podjęta fatalnie, przez ludzi w stanie ostatecznej desperacji, którzy widocznie przeczuwali, jak będzie wyglądać Polska Ludowa a stalinowskie legiony u bram odebrały im zdolność trzeźwej oceny szans i ryzyka. Testosteron miał tu bardzo niewiele do rzeczy. Rozumiem, że bardzo się wstydzisz swojej niesłusznej i podłej konstrukcji hormonalnej. Może zafunduj sobie niedużą operację?
        • sceptyk35 Powstanie w Getcie nie było katastrofą! 01.08.11, 10:36
          Szanowny szumawski. Czy pan nie wie, czy tylko udaje, że Żydzi mieli tylko alternatywny wybór. Albo potulnie iść na Umschlagplatz i być zgładzonymi w Bełżcu czy innym KzL, albo umrzeć na miejscu pociągając za sobą kilkudziesięciu (czy więcej) niemieckich oprawców. Tertium non datur.
          Natomiast brak PW mogło uchronić Warszawę od zniszczeń - tak, jak uniknęła tego czeska Praga czy Budapeszt.
          Nauki płynące z wyzwolenia Wilna, Lwowa czy Lublina nie nauczyły dowództwo AK nic.
          • szumawski Przykład Pragi, ale świetlany przykład! 01.08.11, 11:37
            Czyli mamy z tego rozumieć, że Polacy powinni byli również oddać swój kraj bez wystrzału? Jak Pepciuszki? Zastanów się, zanim coś napiszesz.
            • thegreatmongo Re: Przykład Pragi, ale świetlany przykład! 01.08.11, 11:55
              Lepiej nie robic powstania gdy nie ma sie ZADNEJ broni...
            • sceptyk35 Re: Przykład Pragi, ale świetlany przykład! 01.08.11, 16:50
              Szanowny szumawski:
              1. Pisałem o oswobodzeniu Pragi w 1945r. a nie o 1938r.
              2. W 1938r. Czechosłowacy mieli przeciw sobie całą Europę (z wyjątkiem ZSRR). Każdy z sąsiadów coś tam dla siebie uszczknął. Nie był to więc "nóż w plecy" jak w przypadku Polski rok później, ale cały ich szereg.
      • chemik49 Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 10:45
        Popieram zdanie Sangaya. Czas wreszcie w Polsce na myślenie racjonalne, a nie bezmyślne mitomaństwo. Cześć bohaterom i ofiarom Powstania, nie z własnego wyboru.
    • pleple.pl Chwała tym, którzy poszli walczyć, hańba tym, 01.08.11, 07:54
      którzy Ich do walki wysłali...
    • asraz Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 08:18
      Wyrazy uszanowania dla Pana Ministra Sikorskiego za odwagę mówienia prawdy o
      nieszczęsnym powstaniu.
    • mikelondon Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 08:29
      A jak niby ma oceniać powstanie Hoffman czy kaczyński? Przecież rzeź wartościowych, wykształconych ludzi utorowała drogę tym miernotom. Tylko dzieki temu tak dalego zaszli. Oni do końca swoich dni będa pili za zdrobie Bora-Komorowskiego i jemy podobnych.
    • moccobaron Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 08:45
      Hofman jest tak bezrozumny, że nie może tego zrozumieć , najważniejsze złapać stołek przed i po wyborach. Musiałby mieć dogłębną wiedzę na temat Powstania, a nie ma jej na żaden temat.
      Pan minister Sikorski ma rację! Z każdego takiego narodowego nieszczęścia trzeba wyciągnąć wnioski. Mężczyźni nie rodzą, nie wychowują i łatwo im przychodzi wydawać rozkazy typu "do ostatniej kropli krwi", "sprawa honoru", "lepiej zginąć niż iść do niewoli", ale wojny tak jak się zaczynają, tak i kończą, a pozostają pomniki jak przed Barbakanem, małego powstańca. Mnie ten pomnik boli i wcale nie jestem z niego dumna, bo uświadamia mi, że jakiś dorosły włożył mu hełm i dał broń do ręki, a dzisiaj ten sam dorosły oburza się , że w Afganistanie, Czeczeni, Libi czy innym chorym kraju WYKORZYSTUJE! się dzieci do walki zbrojnej.
      • sangay Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 09:48
        Brawo moccobaron! Obiema recami i ... nogami podpisuje sie pod tym wpisem! Przyznam, ze do glebi wzruszyl mnie ten wpis. Pozdrawiam!
        • nazikomunista_back Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 12:52
          uważaj, bo popuścisz; nadwerężony zwieracz podobno jest bardzo zdradliwy w takich chwilach
      • nazikomunista_back Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 12:51
        "Mężczyźni nie rodzą, nie wychowują i łatwo im przychodzi wydawać rozkazy"

Tępa, androfobiczna suczy.
        Do 20-któregoś roku życia byłem nastawiony patriotyczno-heroicznie i ta postawa została mi w 100% wpojona przez dwie kobiety: moją matkę i nauczycielkę historii w podstawówce, która o powstaniu mówiła w tonacji i stylizacji takiej, jaką poza jej lekcjami słyszałem wyłącznie z ambony. Ojciec miał tu niewdzięczną rolę, bo jako członek POP (acz nieoficjalnie również "Solidarności") poczuwał się, żeby te bogoojczyźniane wzloty temperować, ale bez głębokiego przekonania - więc nieskutecznie. Kto wychował całe pokolenie młodzieży gotowej iść na pewną śmierć? Może ojcowie, w mieście o męskiej populacji przerzebionej przez wojnę obronną '39?

Rozkaz wydało dowództwo AK, ale ten rozkaz został wykonany w stopniu najwyższym, na każdym szczeblu organizacji. A wiesz, kobiety brały też w powstaniu aktywny udział, ale też wtedy, żeby być uznaną za silną i zdecydowaną kobietę, nie trzeba było szczekać na mężczyzn w stylu "samiec twój wróg".

Rzygać mi się chce, gdy rabfemki każdą okazję wykorzystują, żeby dać upust swojej głęboko patologicznej mizandrii, nie bacząc na fakty czy okoliczności.
      • stoneborn Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 15:21
        Moccobaron, ten pomnik cie boli? A czy bola cie pomniki nieletnich chlopcow z Poznania 1956 albo Gdanska 1970 zamordowanych przez siepaczy, ktorzy przyszli ze wschodu krotko po upadku powstania oraz ich wychowankow?
        Decyzja o Powstaniu 1944 zostala podjeta w okolicznosciach, w ktorych trudno bylo lekcewazyc naciski, z ktorych najbardziej zapalnym byl zapal mlodziezy podziemia. Historycy sa podzieleni w opiniach, ale najpowazniejsi z nich i najbardziej niezalezni nie odwazyli sie podsumowac decyzji tak jednoznacznie, jak wielu natym forum, ktorzy "wiedza lepiej".
        Obecny trend do ponizania przywodcow polskich powstan nie jest zrozumialy, kazde z nich mialo swoje przyczyny, nawet najbardziej krytykowane Powstanie Styczniowe wybuchlo z powodu branki carskiej.
        Przywodcy tego w 1944 roku nie docenili nienawisci Stalina i checi zemsty za rok 1920, balwochwalczej milosci do "wujaszka Jozia" ze strony amerykanow, a takze sklocenia i slabosci polskiego rzadu w Londynie. Prezentujac niezle jak na warunki podziemne przygotowanie kadry nie wzieli pod uwage faktycznych przeciwnosci. Wzieli te jedna na milion szanse, ze unikna losu zolnierzy AK z kresow Wschodnich, ze beda pelnowartosciowymi uczestnikami wyzwolenia. W owczesnym ukladzie politycznym nikt im na to nie pozwolil.
    • sedaluk Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 08:45
      Pisalem to juz pare razy, ale jakos nikt tego tematu nie powstrzymal. Gdzies czytalem , ze byly niemieckie propozycje kapitulacji nawet calkiem korzystne. Oni takze wiedzieli, ze powstanie bylo
      raczej wymierzone przeciw Sowietom i tez tak doslownie argumentowali-jak mozecie poswiecac
      swoja mlodziez w tak beznadziejnej sytuacji.I to z Londynu zawsze bylo "nie ".....
      • asperamanka Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 14:19
        Poczytaj sobie o Powstaniu na Pradze. Tu ono też wybuchło 1 sierpnia. Po trzech dniach dowódca AK się zorientował, że ta walka jest bez sensu, a cełow strategicznych w postaci zdobycia przyczółków mostowych i samych mostów nie osiągnie. Więc się po cichu dogadał z dowódcą Wehrmachtu (na to nie ma potwierdzonego źródła w postaci pisma, ale nic dziwnego), że kończy powstanie i powstańcy rozejdą się do domów. I obie strony uznały, że nic się nie stało i nie było represji. Ten dowódca nazywał się bodajże Żurawski, major chyba, ktoś to pewnie na forum wie lepiej. Jego dalsza historia była taka, że po wojnie za udział w AK dostał KS, uciekł z pudła i ukrywał się kilka lat, a po amnestii w 1956 roku zamieszkał pod Warszawą i prowadził jakis biznes do śmierci pod koniec lat 1980-tych.

W lewobrzeżnej Warszawie też pewnie można było w ciągu pierwszego tygodnia, zanim ściągnięto SS i RON, zrobić to samo, bo Wehrmacht uznawał że ważniejsza jest obrona przed Armią Czerwoną, i udziału w tłumieniu Powstania generalnie odmawiał. I tu też jest wina dowódców. Im nie ulice się należą, ale księga hańby.
      • tymon99 Re: Mały dwugłos o Powstaniu 02.08.11, 00:18
        sedaluk napisał:

> powstanie bylo raczej wymierzone przeciw Sowietom

w ogólnym rozrachunku tylko sowieci odnieśli z niego korzyść.
    • swistakonline Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 08:45
      Sikorski wrócił do zdrowia i żelaznej logiki piętnowania głupoty, tromtadracji, odmóżdżenia i bogoojczyźnianego wariactwa produkującego smrodliwe mity w naszej historii. Śmierci 200 tys. w Warszawie i zniszczenia miasta nikt i nic nie usprawiedliwi. Pochylmy się nad ofiarą ale nie róbmy z tego stosu całopalnego czynu rozsądnego. Patriotyzm śmierci jest patriotyzmem ludzi z amputowanym myśleniem i boże chroń nas przed patriotami napędzanych szaleństwem.
      • monci1974 Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 09:12
        Brawo, Świstaku !
    • vibhisana Powstanie było klęską wielowymiarową! 01.08.11, 09:19
      Niestety! Chwała Radkowi Sikorskiemu za odwagę w sądach. Bilans militarny Powstania to katastrofa! Bilans społeczny tak samo! Miliatrnie nie osiągnięto nic "0,0". To świadczy źle o dowódcach Powstania. Żyli w iluzji, że cofających się okupantów już można pokonać. Niemcy cofali się po mistrzowsku z okupowanych terenów i prawdy o tym nie widać w żadnym polskim filmie o tamtych czasach. Powstańcy dostali potężne lanie, ale i "Janek z 4 pancernych" zostawił kupę swoich towarzyszy broni w polskiej ziemii(ponad 600 tys.). Podobno udowodniliśmy, że jesteśmy najlepszymi partyzantami miejskimi. Bojowców Powstania zginęło kilkadziesiąt tysięcy, Hitlerowców niecałe 2 tys.
      Chwała Powstańcom, a ich Przywódców miłosiernie zmilczmy!
      • asperamanka Re: Powstanie było klęską wielowymiarową! 01.08.11, 14:39
        Generałowie, będący dowódcami AK, jak wszyscy prawie generałowie, walczyli wtedy na poprzedniej wojnie. Oni myśleli że rozbroją cofających się Niemców, jak w listopadzie 1918 roku. Tylko nie chcieli pamiętać, że to rozbrajanie Niemców w 1918 roku było wynikiem umowy Marszałka (no, jeszcze wtedy nie marszałka) z Generalnym Gubernatorem von Besselerem. Piłsudski wtedy obiecał, że mimo strajku kolejarzy podstawi pociągi, które zawiozą żolnierzy niemieckich do domu, albo do miast w których trawała rewolucja, wedle wyboru, a z drugiej strony wydał polecenie partyjne kolejarzom zrzeszonym w związkach podległych PPS, żeby nie strajkowali, tylko zestawili pociągi do Rzeszy i pojechali. Potem robiono zdjęcia jak to młodzież "rozbraja Niemców", ale oni mieli rozkaz od von Besselera żeby oddać broń i isć na Dworzec Gdański. Na to nie było kwitów oczywiście, bo to było na gębę, ale byli świadkowie jak Piłsudski i von Besseler podali sobie rękę na potwierdzenie umowy.
    • michal.b09 Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 09:25
      To nie był mały dwugłos. Prezydent odznaczył bohaterów Powstania Warszawskiego (bo nimi byli). Sikorski mówił o "genialnej decyzji strategicznej" panów siedzących w wygodnych fotelach londyńskich w wyniku której niepotrzebnie straciło życie ponad 200 000 istnień ludzkich, tragedii matek bohaterów i o tym że wskutek tej "genialnej decyzji" zrównaną z ziemią Warszawę musiało odbudowywać kilka pokoleń Polaków! Przed tą "genialną decyzją" przestrzegał generał Anders którego nikt poważny nie może posądzić o komunizm (uciekł spod opiekuńczych skrzydeł komunistów wraz ze swoimi żołnierzami).
    • hardy1 Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 09:43
      Taka jest prawda o powstaniu i żadna tromtadracja współczesnych "patriotów od krwawych powstań" tego nie zamaże.

Bohaterstwo młodych powstańców poszło na marne. Zginęło lub zostało zamordowanych 200.000 Polaków, w tym cały kwiat inteligencji. W jakim celu? Aby "londyńczycy" mogli później się chwalić, jak to Polacy "bolszewików nie chcieli"? I co? Nie mieli?

Żołnierzy rozlicza się według umiejętności ich walki i ofiarności. Polityków i najwyższych dowódców wojskowych za myślenie i przewidywanie skutków. A skutki były z góry znane. Nawet chwilowe wyzwolenie Warszawy nie dawało wtedy najmniejszej szansy na powrót rządu emigracyjnego (po zerwaniu stosunków dyplomatycznych w kwietniu 1943) i demokratyczne wybory. Podział Europy, utrata ziem Rzeczypospolitej na wschodzie, zostały ustalone wcześniej przez Wielką Trójkę aliantów.

Wystarczy popatrzeć na Czechosłowację. Wywołali powstanie 2 dni przed końcem wojny. Zginęła garstka powstańców. Rząd Benesza utryzmywał stosunki dyplomatyczne ze Stalinem i...wrócił do kraju po wojnie. Czechosłowacja była jeszcze państwem demokratycznym aż do 1948 roku...a potem przeszła podobną drogę jak my. Jednak bez tak ogromnych strat wśród ludności i ludzi wykształconych.
    • szumawski Ulizany Ciolo powinien wreszcie zrezygnować 01.08.11, 09:45
      Ulizany Ciolo powinien wreszcie podać się do dymisji.
      • frey8b Re: Ulizany Ciolo powinien wreszcie zrezygnować 01.08.11, 10:40
        szumawski napisał:

> Ulizany Ciolo powinien wreszcie podać się do dymisji.

szumawski pewno poplecznik Jarosława chciałby mądrym ludziom zamykać usta!
        • szumawski Ale głupi jesteś 01.08.11, 11:29
          Zawsze wiernie głosowałem na SLD i na Barbarę Blidę, bo jestem ateistą!
          Pieprzyć PO - to tacy sami katole i homofoby jak PiS. Walić was!
          • thegreatmongo Re: Ale głupi jesteś 01.08.11, 11:57
            No i super... ale co do tego ma poswiecenie zycia tysiecy mlodych, zdolnych ludzi bez najmniejszego zysku?

• szumawski Tysiące młodych giną miesięcznie w Palestynie. 01.08.11, 12:32
              Tysiące młodych Palestyńczyków. Viva Palestina!
              • thegreatmongo Re: Tysiące młodych giną miesięcznie w Palestynie 01.08.11, 12:47
                Gdzies ty takie bzdury wyczytal? Gazeta Mlodziezy wszechpolskiej?
                • szumawski W Telewizj AlDżazira 01.08.11, 13:16
                  Acha, zawsze głosowałem na SLD, i nikt mi szczyn nie wmówi, że poza PO nie ma wyboru.
                  Jebać PełO tak samo jak PiSS.
                  • asperamanka Re: W Telewizj AlDżazira 01.08.11, 14:58
                    szumawski napisał:

> Acha, zawsze głosowałem na SLD, i nikt mi szczyn nie wmówi, że poza PO nie ma w
                    > yboru.
                    > Jebać PełO tak samo jak PiSS.

Chłopie, a tak poza tematem powstańczym, to jaki to Sejm ratyfikował "Końkordat"? Czy aby nie ten w którym SLD + PSL miało absolutną większość? Kto się woził papamobilem z JP II? Czy aby nie pewien Oluś, a ani przed nim ani po nim nikt tego "zaszczytu" w żadnym kraju nie dostąpił? Kto dostał medalik z Matką Boską od tegoż JP II? Czy aby nie pewien przedwojenny absolwent Gimnazjum Księży Marianów w Warszawie, generał WP, ziemianin z urodzenia, i pierwszy Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, w 1989 roku wybrany "jednogłośnie"? Kto "błogosławił" znakiem krzyża Ziemię Kaliską, i całował trawę po wylądowaniu, z czego tenże JP II siębardzo śmiał i mówił że niezły dowcip?

Jak to mawiał Bismarck, i co uwielbiał cytować Marszałek, "kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość będzie świnią".

Wydoroślej.
                    • kotek.filemon Re: W Telewizj AlDżazira 01.08.11, 15:37
                      asperamanka napisał:

> Chłopie, a tak poza tematem powstańczym, to jaki to Sejm ratyfikował "Końkordat
                      > "? Czy aby nie ten w którym SLD + PSL miało absolutną większość?

"Ustawa o wyrażeniu zgody na ratyfikację konkordatu została uchwalona dopiero przez Sejm III kadencji w dniu 8 stycznia 1998 r. "

Powtarzanie takich bredni propagandowych to robienie dobrze pisiorkom i pokemonom. SLD dopóki był w stanie (czyli całą kadencję 93-97) goowna wysmażonego przez Św. Hannę nie tykał i proceduralnie spychał w ciemny kąt. Trzeba było dopiero solidaruchów z AWS, żeby oddać Polskę we władanie okupanta watykańskiego.

Oczywiście Olo mógł nie podpisać tej antypolskiej ustawy, ale czy wyobrażasz sobie skowyt ubogaconych, jaki by się przy tym podniósł...?

A teraz tekst przeklejony z Sejmu, niestety trochę nieczytelny, oryginał tutaj
                      Zwracam uwagę szczególnie na linijkę SLD - Głosowało 156 - Przeciw 154

GŁOSOWANIE Nr 10 - POSIEDZENIE 8.
                      Dnia 08-01-1998 Godz. 19:20

PKT 1. PORZ. DZIEN. SPRAWOZDANIE KOMISJI SPRAW ZAGRANICZNYCH O PROJEKCIE USTAWY O RATYFIKACJI KONKORDATU

Głosowało - 436 Za - 273 Przeciw - 161 Wstrzymało się - 2 Nie głosowało - 23

Klub/Koło Liczebność Głosowało Za Przeciw Wstrzymało się Nie głosowało
                      AWS 200 193 192 1 - 7
                      SLD 163 156 1 154 1 7
                      UW 60 56 49 6 1 4
                      PSL 26 22 22 - - 4
                      niez. 6 5 5 - - 1
                      ROP 4 4 4 - - -
                      • asperamanka Re: W Telewizj AlDżazira 01.08.11, 15:53
                        OK. Pewnie masz rację. Ale tak czy owak, czy ty wierzysz że SLD zrobi z tym porządek? Bo ja, średnio.
                        • kotek.filemon Re: W Telewizj AlDżazira 01.08.11, 16:04
                          Nie wierzę, że SLD zrobi z czymkolwiek porządek. Ale imputowanie im Konkordatu, ustawy antyaborcyjnej i innych szkodliwych aktów prawnych to krecia robota, która mnie denerwuje. W czasie kadencji 93-97 SLD zrobił naprawdę sporo, żeby powstrzymać galopującą klerykalizację Polski i przekształcanie jej w watykański bantustan. Przykładem niech będzie liberalizacja ustawy antyaborcyjnej (96, uwalona przez TK na usługach klechów) i właśnie spychanie sprawy ratyfikacji końkordatu na sam koniec sejmowego porządku prac.
                          Zupełnie inaczej wyglądały działania SLD w kadencji 01-05, ale wtedy po pierwsze mieli bardzo słabą większość parlamentarną, po drugie musieli wytargować od katabasów zgodę na przystąpienie do UE - gdyby ciemnota indoktrynowana przez księży bardziej globalnie głosowała przeciw, Polska byłaby dzisiaj w ciemnej doopie a nie w Europie. Tylko i wyłącznie to sprawia, że rozgrzeszam SLD z tego okresu.
                          • asperamanka Re: W Telewizj AlDżazira 01.08.11, 16:45
                            Ja niestety już jestem za stary, i sporo widziałem. Dlatego jestem cyniczny, Ja tych gości z SLD, i z innych partii, osobiście znam, to normalni ludzie. Pamiętam taką sytuację, kiedy jako przedstawiciel biznesu byłem z Milerem nas Ukrainie tymże Tupolewem numer 101, ktory potem został "zestrzelony" pod Smoleńskiem. Najpierw Kijów, potem Donieck, i z trzeciej kabiny wyglądamy przez okno między jedną flaszką i fajką a drugą, i widzimy przez godzinę Płock i Dęblin. Tak krążymy nad Polską.

Przychodzi Miller z Jasiem Wędrowniczkiem w łapie do tej trzeciej kabiny i mówi, "chłopy, w Warszawie burza, pilot mówi że ni ch... nie będzie siadał póki się nie skończy, a jakby co i zabrakło nam ropy, to lądujemy w Krakowie, bo tam jest OK, i mamy pociąg co godzinę, ja z nim nie dyskutuję, to jego zawód".

Faktem wobec tego jest, że ci goście wiedzieli, jak się zachować, żeby przeżyć. Kaczor nie wiedział.

Pozdrawiam
                • drmw Re: Tysiące młodych giną miesięcznie w Palestynie 02.08.11, 08:27
                  >Tysiące młodych giną miesięcznie w Palestynie
                  Re:
                  ,,,piszesz brednie.Trzymaj się faktow.Myślę że tobie zależy
                  tak na palestynczykach,jak mnie na przysłowiowym
                  "śniegu"ubiegłorocznym.To,jest tylko pretekst,by być
                  antysemitą.(defekt psychiczny)-:)
    • he1ku Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 09:46
      Czy jest ktoś , kto zalicza Hofmana do inteligencji. Przecież ten człowiek nie odróżnia rozmowy od krzyku.
      • frey8b Re: Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 10:49
        he1ku napisał:

> Czy jest ktoś , kto zalicza Hofmana do inteligencji. Przecież ten człowiek nie
        > odróżnia rozmowy od krzyku.

Owszem ja, ja zaliczam Hofmana do inteligencji podwórkowej. Przepraszam że za moje choć w malutkim procencie pieniądze uczył się taki Tępak
    • frey8b Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 10:22
      Powstanie Warszawskie było wymyślone przez podobnych do PiS-owców. Wysłanie dzieci i młodzieży żądnej przygody do walki z góry skazanej na klęskę, to była zbrodnia. Nie dość że zginęło tyle nie winnych istot, to zrujnowanie Warszawy. Co z tego że była to bohaterska walka,
      jak nie było żadnej szansy na zwycięstwo. Organizatorzy byli psycholami wiedzieli jak się to skończy. Nazywali się PATRIOTAMI tak jak dzisiaj Kaczyński i jego poplecznicy. Chwała Sikorskiemu że odważył się o tym głośno powiedzieć.
    • szumawski O waszym powstaniu uwielbiacie co rok się rozpisyw 01.08.11, 10:24
      O waszym powstaniu w getcie, tym lepszym, bo nie gojowskim, piszecie co rok w tym waszym szmatławcu! A co kogo to dzisiaj obchodzi? Dzisiaj wszyscy chcą tylko PIENIĘDZY! I zapomnieć o przeszłości.
      • thegreatmongo Re: O waszym powstaniu uwielbiacie co rok się roz 01.08.11, 10:36
        Szumowniowski skoncz wreszcie z tym antysemitzyzmem... ochydne to i nic do dyskusji nie wnosi.

Powstanie w gettcie to krzych rozpaczy ludzi stojacych pod murem... nie mialo zadnego celu militarnego poza godna smiercia...

Powstanie Warszawskie to po prostu idiotyczna decyzja!!! Gdyby warszawa po wojnie istniala jako miasto to komuchom duzo trudniej byloby rzadzic!!!!

Po prostu zabito wielu, ktorzy mogliby sie im sprzeciwiac!

• szumawski A kogo obchodzi jakaś tam Bapuuaba, wszak to Ruś 01.08.11, 11:54
          Prawdziwego Krakuska BAPUUABA nie zajmuje.
          • thegreatmongo Re: A kogo obchodzi jakaś tam Bapuuaba, wszak to 01.08.11, 12:16
            Jako Krakauera od wielu pokolen obchodzi mnie los Warszawy bo to jest stolica i miasto, ktorym trudno byloby rzadzic komuchom gdyby nie powstanie.

Popatrz co zostalo po wojnie w PL. Krakow, plus Poznan, ktorego inteligencja byla ostro przetrzebiona, bo wielu z polskimi korzeniami wysiedlono do GG podczas wojny.

Lwow stracony, Wilno stracone... oprocz tego wies gdzie rzadzil proboszcz i antysemityzm byl taki jak u ciebie...

Komunisci po prostu nie mieli zadnej opozycji bo inteligencja byla zbyt slaba! Nie jest przypadkiem, ze to wlasnie w Krakowie zbudowano Nowa Hute, a pierwsze strajki byly w Poznaniu!!!

I jeszcze raz ci powiem, skoncz z tym antysemityzmem... ochydne, jest to, ze nie szanujesz powstania w getcie i uzywasz go w taki prostacki sposob... to byli ludzie pod sciana, wawa nie byla.
            • szumawski Żydów nie da się szanować. 01.08.11, 12:31
              Żydów nie da się szanować. Szanuję ich tak, jak oni "szanują" Palestyńczyków. Na inne traktowanie nie zasługują. A pomarańcze Jaffa fajnie się depcze w ramach bojkotu izraelskich produktów.
              • thegreatmongo Re: Żydów nie da się szanować. 01.08.11, 12:46
                Jestes idiota....
                • szumawski A ty jeszcze większym idiotą 01.08.11, 13:16
                  A ty jesteś jeszcze większym idiotą.
                  • poppers68 Re: A ty jeszcze większym idiotą 01.08.11, 13:25
                    ....nie mam co prawda zamiaru obrzucać autora inwektywami ale niech będzie wolno mi uprzejmie przypomnieć ,iż ostatnie zagony SS Werhwolf zostały niestety zlikwidowane w okolicach Gór Sowich na przełomie 1947/1948.
                    Autorowi ,co z przykrością piszę - pozostają marsze kombatantów SS Galizien organizowane chyba jeszcze w Estonii...
                    Niestety, Dachau jest już zamknięte a w Norymberdze proces zakończony...
                    Zatem ,trochę się Pan spóźnił a numer do Działu Obsługi Klienta Telewizji TRWAM jest zapewne dostępny na stronach tego medium...
                    Zapraszam, gdyż obok 89 letnich rolników spod Rzeszowa Pana głos będzie czymś świeżym i odkrywczym.....
                  • lks17 Re: A ty jeszcze większym idiotą 01.08.11, 14:30
                    biedny czub
                • nazikomunista_back Re: Żydów nie da się szanować. 01.08.11, 13:26
                  Jest trollem. Ja się z tobą mogę kłócić, choćby kastetem (bo w tym akurat wątku trollować nie będę), ale to stworzonko czasu szkoda.

BTW gdyby Warszawy nie wykrwawili Niemcy, zrobiliby to później Sowieci (JS, przypominam, aktywnie pomagał Niemcom w dorzynaniu zrywu, nie tylko wstrzymując ofensywę od wschodu, ale też znacznie utrudniając Aliantom pomaganie powstańcom), coś jak na Węgrzech w '56 tylko na inną skalę. Zapewne nie taką jak w Powstaniu, ale na pewno imponującą.
              • asperamanka Re: Żydów nie da się szanować. 01.08.11, 15:18
                szumawski napisał:

> Żydów nie da się szanować. Szanuję ich tak, jak oni "szanują" Palestyńczyków. N
                > a inne traktowanie nie zasługują. A pomarańcze Jaffa fajnie się depcze w ramach
                > bojkotu izraelskich produktów.

Wiesz, to żałosne. Prawie 10 lat temu brałem udział w chrzcie jednego z samochodowców dla Ramiego Ungara w Stoczni Gdynia. Ojciec tego Ramiego w przerwie między księdzem a rabinem opowiadał, jak to w 1922 roku płynął wpław z redy portu w Hajfie do brzegu, bo ich Anglicy nie chcieli wpuścic legalnie do Palestyny. On już miał zdrowo ponad 90 lat, ale hymn przy podnoszeniu bandery śpiewał na pewno lepiej, niz pewien znany polityk. Potem oglądaliśmy statek. I ten stary gość na widok tabliczki znamionowej na mostku, z napisem "made in Poland", powiedział że tak ma być, że jest dumny, że każdy Azjata wożący auta z Japonii do Seatle ma wiedzieć, że "made in Poland" to jest ich gwarancja bezpieczeństwa, a nie jakieś "made in China". Ech, spadaj z antysemickimi tekstami.
    • bosman_plama Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 11:34
      Można odznaczać powstańców i równocześnie być zdania, że Powstanie, w którym zginęła masa ludzi to "narodowa katastrofa". Nie widzę w tym sprzeczności, prawdę mówiąc. Nawet jeśli Komorowski powiedział, że Powstanie w jakiś sposób inspirowało spragnionych wolności. Mogło inspirować, nawet jeśli Solidarność nie planowała iść drogą zbrojnego powstania.

Komorowski, jak rozumiem, nie ocenił decyzji o wybuchu Powstania, a Sikorski nie oceniał powstańców. Można, oczywiście, czytać między wierszami i domyślać się intencji.
    • obi-1 Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 11:35
      Organizatorów Powstania Warszawskiego powinno się traktować jak zbrodniarzy wojennych, pozbawić zaszczytów a nawet obywatelstwa. Zupełnie inaczej sprawa się ma w stosunku do powstańców którym należy oddawać wszystkie możliwe honory. Sikorski ma rację, tylko jako polityk nie powinien mówić tego publicznie.
    • szumawski Jedynie żydzi mają prawo do "honoru"? 01.08.11, 11:38
      To dlaczego nie uciekali z pociągów, jak zatrzymywali je partyzanci i namawiali do uciekania do lasu?
      • thegreatmongo Re: Jedynie żydzi mają prawo do "honoru"? 01.08.11, 11:56
        ?

Podaj choc jeden taki przyklad...

Warszawie nie grozila zaglada, tak jak nie zostal zrownany z ziemia Lublin, Krakow czy Poznan...
        • szumawski No masz, Lublin ine został zniszczony? 01.08.11, 12:34
          Mało wiesz, dziecko... Niemcy zburzyli żydowskie slumsy dookoła wzgórza zamkowego, zbombardowane zostało w połowie Stare Miasto w Kampanii Wrześniowej. No chyba, że nie wiesz, że Lublin to miasto bardziej zabytkowe od Warszawy. Bo Warszawa obecnie NIE MA NIC.
          • thegreatmongo Re: No masz, Lublin ine został zniszczony? 01.08.11, 12:49
            Nie napisalem, ze Lublin nie zostal zniszczony podczas wojny, napisalem, ze nie zostal zrownany z ziemia tak jak wawa...Ze nie zostalo zamordowanych tysiace mieszkancow!

• szumawski Jak to nie? 01.08.11, 13:17
              35 procent mieszkańców Lublina zginęło w NIEMIECKICH obozach koncentracyjnych: Majdanek, Sobibór i Bełżec.
    • ingo43 Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 12:25
      Co rózni "organiztorów" Powstania,
      od islamistowskich "organizatorów" samobójczych zamachów ?
      .... Jedn drudzy ślą na pewną śmierć niewinnych.
    • tyberium11 Nie widzę sprzeczności 01.08.11, 12:28
      Nie widzę sprzeczności
    • tyberium11 polski faszyzm a Powstanie 01.08.11, 12:31
      gdyby nie półfaszystowski ustrój przedwojennej Polski nie doszło by ani do wojny z Hitlerem ani tym bardziej do powstania. FAszyści nie cenią życia, zwłaszcza cudzego. To polski przedwojenny faszyzm jest winien tej narodowej tragedii.
      • indris Re: polski faszyzm a Powstanie 01.08.11, 13:06
        Żaden ustrój przedwojennej Polski nie mógł powstrzymać Hitlera przed jej zaatakowaniem, podobnie jak nie powstrzymał go ustrój Czechosłowacji (daleki od faszyzmu).
    • sedaluk Mały dwugłos o Powstaniu 01.08.11, 12:32
      He..he...he-partyzanci zatrzymywali transporty i namawiali Zydow do ucieczki...te kwiatki w internecie sa coraz bardziej kolorowe.
      Akurat w tej chwili Asad junior pacyfikuje miasto w Syri, ktore Asad senior w 1982 kazal juz
      prawie zrownac z ziemia (ok 180 tys ofiar)-za protesty przeciw dyktaturze.
      W Warszawie sytuacja nawet z widzenia prawa wojennego byla dosc jasna-uderzono cofajaca sie
      armie w plecy. Pomijamy teraz ta cala skomplikowana sytuacje. W takich przypadkach dzieja sie
      straszne rzeczy. Hitler wydal rozkaz SS -spalic miasto i zlikwidowac mieszkancow.
      Drugiej czesci rozkazu SS nie wykonalo-zdarzalo sie to b. rzadko i jest godne uwagi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka