Dodaj do ulubionych

Wszyscy byli zakleszczeni

03.08.11, 14:49
"Pani Teresa wysłała do NFZ skargę na szpitale, które nie chciały jej pomóc."

A od tego powinna zacząć: od zapytania na izbie przyjęć bądź u lekarza, który odmawiał pomocy "Gdzie mogę złożyć skargę na pracę przychodni/szpitala/lekarza?" To działa. Sam to w swoim czasie musiałem zastosować przy okazji próby zdjęcia paru szwów po zabiegu - najpierw dwie godziny chodzenia od drzwi do drzwi, a potem - po wypowiedzeniu cudownego zaklęcia - 20 sekund pracy lekarza.
Obserwuj wątek
    • lehoo Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 14:54
      Nosz quffa, banda dyplomowanych idiotów !
      • calli Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:01
        Powinna kobieta skarżyć sukinsynów.
        • swiniopas6 Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:08
          Jestem zaszokowany ze ta cala WAM jeszcze istnieje. Rzekomo zdolni uprawiac medycyne
          w warunkach wojennych a boja sie kleszcza. Rozpedzic bande tych mundurowych na cztery wiatry!
          • pulomiot WAM jako taki już nie istnieje. 03.08.11, 17:02
            Przemianowano go na Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. WAM (w ramach akcji WAM + AM = UM).
    • kambea Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:00
      Co ten kleszcz ma na twarzy?
      • chajro Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:49
        wybałusza gały:) W końcu to jest pajęczak, więc podejrzewam oczy na jego "twarzy"
        • iaan81 Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:06
          chajro napisała:

> wybałusza gały:) W końcu to jest pajęczak, więc podejrzewam oczy na jego "twarz
          > y"

kleszcz ma "oczy" na nogach akurat
      • aa1000 Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:51
        Co na to panie i panowie celebryci z organizacji lekarzy, związków i ministerstwa.
        Czy to trudno w każdy statut lecznicy wpisać [jeśli nie jest] obowiązek udzielania pomocy ambulatoryjnej?
        Co ma zrobić mieszkaniec z terenów wiejskich?
        • palesobie Mój przypadek 03.08.11, 20:14
          Ja miałem właściwie podobnie.
          Jedząc rybę, w przełyk, dość głęboko, wbiła mi się ość. Nie potrafiłem jej usunąć i bardzo mi przeszkadzała - jak to ość w gardle.
          Poszedłem na Pogotowie Ratunkowe a tam trafiłem na dyżur młodej lekarki - okulistki.
          Wszyscy się przejęli ale okulistka zrobiła bezradną minę bo raczej nie powinna itd,itd.
          Ja miałem minę jeszcze gorszą i łzy w oczach bo to kłuło w gardle.
          Lekarka zdecydowała się pomóc miast odsyłać do Szpitala. Usiadłem na fotelu, Ona wzięła ogromne szkło powiększające, lampę i długą pęsetę. Szeroko otworzyłem usta, ciach, i ulga!
          Ja oddycham z ulgą, Ona oddycha z ulgą a do gabinetu wchodzi Kierownik Pogotowia i pyta co tu się działo. Młoda lekarka, której zawdzięczam wyratowanie z opisanej opresji tłumaczy a Pan Kierownik zaczyna krzyk!
          Że co Ona sobie wyobraża!
          Że jak tak można by okulista zaglądał pacjentowi do gardła!
          Że on sobie wyprasza takie naruszanie przepisów i procedur!
          Że On zaraz Ją z tej pracy itd,itd,itp!

To wszystko działo się 40 lat temu w mieście Płocku. Ja do dzisiaj pamiętam tą młodą Okulistkę, tego Kierownika i tą myśl, że ten Wielki Kierownik każe mi włożyć tą ość do mojego gardła tak jak była i że będę musiał z tą ością drałować do oddalonego o 2 godziny marszu Szpitala.
          I taka to była historia.
    • pawellucan1 Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:47
      Znamienne - kiedy pojawia się informacja o ludzkim nieszczęściu wywołanym bezinteresowną zawiścią albo znieczulicą - to najczęściej poczodzi ona z Łodzi, Lubelskiego czy w przestrzeni wokół tandemu Bydgoszcz - Toruń...
      • krzaki-ciernistych-krzewow Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 17:04
        Zadziwiające, że sa tacy idioci jak ty. A teraz mistrzu statystyki i badaczu doniesień medialnych zakwalifikuj odpowiednio wycięcie nie tej nerki co trzeba pacjentowi w Warszawskim Centrum Onkologii
    • andrze.r Też mi afera 03.08.11, 15:47
      Kleszcza zawsze sie samemu usuwało paznokciami teraz raptem trzeba szpitala, co za czasy
      • mallina Re: Też mi afera 03.08.11, 16:44
        przeciez wyraznie pisze, ze wnuczka czesc usunela, ale reszta zostala. po prostu urwala czesc zewnatrzna. jak juz nie mieli za co pociagnac, to chyba lepiej ze podjechali do kogos kto (teoretycznie powinien) takie rzecyz robic w kilka sekund, bez stresu.
    • koballt Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:48
      Toć to POlska właśnie. Kraj wielce zideologizowany a niezdolny już prawie do niczego konkretnego:)
      • paczka111 Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:53
        Za darmo? Pomóc? Lekarze? No co wy!!!
    • polaoznaczonegwiazdka Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:50
      Sposób na kleszcza (ale nie takiego, którego ktoś wcześniej oderwał od główki!) - zakładamy jednorazowe rękawiczki, ewentualnie bierzemy worek foliowy, ale lepsze rękawiczki z sylikonu, i "głaszczemy" kleszcza po odwłoku wykonując okrężne ruchy w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegarka. Nie naciskamy na niego, nie kręcimy kleszczem, tylko kręcimy palcem w rękawiczce po jego odwłoku. Sam się pięknie wykręci :)
      PS. Sposób podpatrzony u lekarki z całodobowej przychodni, która na nocnym dyżurze bez żadnych problemów zajęła się wyjęciem kleszcza.
    • degust następnym razem jedz babciu do weterynarza 03.08.11, 15:51
      tam to zrobią od ręki. A jako usługę wpiszą wyjęcie kleszcza z ciała obcego.
      • przeciwcialo Re: następnym razem jedz babciu do weterynarza 03.08.11, 16:26
        Faktycznie, zaden lek wet nie certoliłby się tak jak ludzcy medycy.
      • mallina Re: następnym razem jedz babciu do weterynarza 03.08.11, 16:46
        kurcze, tez prawda:) ze tez weterynarze sie nie boja, a psia siersc to dodatkowe utrudnienie.
      • art_102 Nie głupie... 03.08.11, 18:37
        Dobra rada. Jak ostatnio byłem u weterynarza ze zwierzakiem, to akurat przyprwadzili psa i było hasło - ok. 10 kleszy panie doktorze.:))))
        Nikt psa nie odsyłał, a chyba żaden lekarzy nie ma w kleszczach takiej wprawy jak weterynarz:)))

@degust - mam tylko prośbę, nie mów o kimś "babcia" bo ma wiecej lat niż ty. To nie twoja babcia, ani staruszka, starowinka, jak czasami piszą w gazetach, a potem dodają - lat 70 - dała by wam Joan Collins (80), czy Jane Fonda (74) powiedziec o sobie staruszka, babcia, albo starowinka:))))
    • killgrill Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:51
      Nic nie dziala- u Bieganskiego nie chca nawet wydac wynikow badan, bo "taka maja wewnetrzna procedure".
      Jednoczesnie maja kontrakt z NFZ w d...- urzedniczka RPP nie mogla wyjsc ze zdumienia, ze cos takiego stosuja
      • martaka1only Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:56
        Rany! Z takim goownem do szpitala?? A samemu nie łaska?
        • eserka Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:45
          Przecież próbowali sami, nie udało się, odwłok się urwał, łeb został. Czytaj komentowane artykuły:P
      • iaan81 bo NFZ nie placi 03.08.11, 16:08
        gdyby NFZ placil, gdyby wiedza medyczna w PL stala na wyzszym poziomie, gdyby mieli odpowiedni sprzet...

...no oz-kurde, dupy nie lekarze
      • condor82 Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:20
        killgrill napisała:

> Nic nie dziala- u Bieganskiego nie chca nawet wydac wynikow badan, bo "taka maj
        > a wewnetrzna procedure".
        > Jednoczesnie maja kontrakt z NFZ w d...- urzedniczka RPP nie mogla wyjsc ze zdu
        > mienia, ze cos takiego stosuja

Idiota z ciebie...z jakiej racji mają obcej osobie wydać wyniki nosicielstwa HIV albo żółtaczki zakaźniej...?

Zastanów się.
        • killgrill Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:57
          condor82 napisał:

> killgrill napisała:
          >
          > > Nic nie dziala- u Bieganskiego nie chca nawet wydac wynikow badan, bo "ta
          > ka maj
          > > a wewnetrzna procedure".
          > > Jednoczesnie maja kontrakt z NFZ w d...- urzedniczka RPP nie mogla wyjsc
          > ze zdu
          > > mienia, ze cos takiego stosuja
          >
          > Idiota z ciebie...z jakiej racji mają obcej osobie wydać wyniki nosicielstwa HI
          > V albo żółtaczki zakaźniej...?
          >
          >
          > Zastanów się.

Sam sie zastanow nim kogosz ocenisz. Nie obcej osobie, a pacjentowi. I maja obowiazek wydac kopie wynikow w cenie odbitki xero nie wyzszej niz 0,02% placy sredniej.
          Dodajac do tego okres oczekiwania na wizyte po badaniu ~2 mcy, szczegolnie w przypadku HIV czy zapalenia watroby, wszystko wskazuje, ze sam jestem tym kim nie nazywasz.
    • anonymusabsentus Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:54
      Odebrac tym 'lekarzom' i ich przelozonym, ktorzy odmowili pomocy chorej, prawa wykonywania zawodu lekarza medycyny, i to dozywotnio.
      lech.keller@gmail.com
    • rekmare Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:57
      I dlatego, jak słyszę o lekarskiej "niedoli" i głodowych pensjach to gul mi skacze. Jak ładnie powiedziała jedna z osób w tekście, było by inaczej "gdyby nam, lekarzom, chciało się chcieć". Od siebie dodam, że "chcieć" nie tylko w tej sytuacji ale w wielu innych, "chcieć" pracować (czytaj zarabiać pieniądze). Znam kilku lekarzy, którym się chce i zarabiają kasę adekwatną do swoich wysokich oczekiwań, ale pewien jestem, że żaden z nich nie wysłałby tej kobiety na drzewo. I mam nadzieję, że takich będzie coraz więcej. Czego sobie i Państwu życzę.
    • zebrzec Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 15:59
      Gazeto zlituj sie, to jest temat na głowną wiadomosć???????????
      • mabasonline Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 18:23
        Tak. To jest właśnie temat na główną wiadomość a nie krzyże, jarki, bronki i donki, czy celebryta taki albo owaki schudł albo przytył i dlaczego zapomniał majtek. Funkcjonowanie instytucji użyteczności publicznej, które decydują o jakości naszego życia (a czasem w ogóle dosłownie o życiu...) jest najważniejsze.
    • flugufrelsarinn ostra ta babcia...to jej wdzianko!no no no 03.08.11, 16:00
    • placebo99 To już za wyjęcie kleszcza trzeba dawać w kopercie 03.08.11, 16:00
      Co za niekumaci pacjenci nie zrozumieli wymuszenia. No bo lekarz, czy pielęgniarz nie wymusza łapówki łomem ale poprzez narażenie pacjenta na utratę zdrowia lub życia. Ze strachu i tak zapłaci, każdy płaci... jak nie teraz to później - zamszczą się.
    • big_gadu Za serce jest większa kasa ! 03.08.11, 16:02
      Za operacje serca jest wieksza kasa,

za kleszcza to złotówka dla firmy !

No to olewam sprawę !
    • spoko-spoko Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:14
      Fajny artykulik ale Ewa Szumanska (Bedac Mlada Lekarka) pisala lepsze.
    • condor82 Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:17
      Mnie już wyzywano i straszono policją.
      Ale jak ktoś nie ma ubezpieczenia albo skierowania to nie mogę się zająć bzdetami.

Pzdr
    • fantastic_maru W Czechach 2 kleszcze bez najmniejszego komentarza 03.08.11, 16:22
      i wydziwiania usunęła pani pracująca w czymś, co było połączeniem apteki i gabinetu lekarskiego (było to na wsi). Bezpłatnie w dodatku.
      Może coś z Polakami jest nie tak?
      • asiazlasu Re: W Czechach 2 kleszcze bez najmniejszego komen 03.08.11, 16:30
        a szkoda ze bez wydziwiania, bez tlumaczenia i uswiadamiania. Bo choroba z Lyma jest powazna i w zaawansowanym stadium smiertelna. A tu nikt nie wie i wydrapuje...Potem jak sie czlowiek pyta na co delikwent zmarl, to odpowiadaja : nie wiadomo...

tu link : www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/594_borelioza_zwana_chorob%C4%85.html
    • pulomiot Z kleszczem od razu na pogotowie trzeba. 03.08.11, 16:25
      Co prawda, czekałem w kolejce 2 godziny, ale nie było odsyłania...
    • stacho84 Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:27
      A mojej mamie to kleszcza wyjął weterynarz jak przyszła z naszym psem na wizytę
    • pandzik Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:27
      Ja bym z pierwszego szpitala nie wyszedł.

To ku...two!
    • comrade Odpowiedź jest prosta 03.08.11, 16:28
      Po prostu wszystkie nasze szpitale działają w systemie w którym "zdrowie nie jest towarem" co podkreślają wszyscy socjaliści na czele z Jarosławem Kaczyńskim, głównym pogromcą komercjalizacji ochrony zdrowia. Gdyby od początku było jasne że zdrowie JEST towarem a pacjent to po prostu klient, to za drobną opłatą zrobiono by tej pani zabieg od ręki - bez żadnej łaski. To się w głowie nie mieści zeby w jakiejkolwikek innej branży tak totalnie zlewać klienta. Chcecie socjalizmu, chcecie "darmowych" świadczeń medycznych - proszę bardzo, ale miejcie wtedy świadomośc ze bedziecie się bujać od Annasza do Kajfasza w takich błahych sprawach. Po prostu - jesli coś jest 'za darmo' to w niczyim interesie jest to coś robić. Prawda stara jak świat.
      • joetf Re: Odpowiedź jest prosta 03.08.11, 16:55
        Zdrowie jest towarem?
        Na zdrowiu się nie zarabia. Wydatki zdrowego człowieka na prywatną służbę zdrowia wynoszą dokładnie 0 złotych.
        To choroba jest, jak to ująłeś towarem - im dłużej i bardziej człowiek jest chory, tym większy zysk.
        I oczywiście niewidzialna ręka działa na rynku medycznym - tyle, że w sposób dokładnie odwrotny od zamierzonego!

BTW, USA, twój wymarzony ideał w pełni prywatnej służby zdrowia, na opiekę medyczną nad samymi emerytami i inwalidami wojennymi wydaje 22% budżetu. W takiej beznadziejnej Polsce, <14% starcza na zapewnienie darmowej opieki zdrowotnej całości populacji.
        • pulomiot Proszę, nie pisz o darmowej służbie (ochronie) 03.08.11, 17:03
          zdrowia. Czegoś takiego nie ma.
        • comrade Re: Odpowiedź jest prosta 03.08.11, 17:31
          > Zdrowie jest towarem?
          > Na zdrowiu się nie zarabia. Wydatki zdrowego człowieka na prywatn
          > ą służbę zdrowia wynoszą dokładnie 0 złotych.
          > To choroba jest, jak to ująłeś towarem - im dłużej i bardziej człowie
          > k jest chory, tym większy zysk
          .
          > I oczywiście niewidzialna ręka działa na rynku medycznym - tyle, że w sposób do
          > kładnie odwrotny od zamierzonego!
          >
          > BTW, USA, twój wymarzony ideał w pełni prywatnej służby zdrowia, na opiekę medy
          > czną nad samymi emerytami i inwalidami wojennymi wydaje 22% budżetu. W takiej b
          > eznadziejnej Polsce, <14% starcza na zapewnienie darmowej opieki zdrowotnej
          > całości populacji.

Wiesz, ja bym się bardzo chętnie z toba zgodził i chciałbym żeby tak było jak piszesz ale nie potrafię po prostu pogodzić sprzeczności między twoją tezą a obserwacją empiryczna. No bo jak wytłumaczysz fakt że ochrona zdrowia bez owej wstrętnej niewidzialnej ręki rynku nie jest w stanie zapewnić ci NATYCHMIASTOWEGO dostępu do PROSTEGO świadczenia w postaci zabiegu czy wizyty u specjalisty - które na wolnym rynku kosztuje kilkadziesiąt, góra sto PLN. Wizyta u endokrynologa, laryngologa, ortopedy, wyjęcie kleszcza. To na wolnym rynku nie sa przecież jakieś dobra luksusowe, ich koszt jest względnie niski. Tymczasem w systemie który zapewnia wszystko 'za darmo' - nie jesteś w stanie dostac ich natychmiast, na wizyty u specjalisty nierzadko są kilkutygodniowe lub kilkumiesieczne okresy oczekiwania. I nie dotyczy to tylko Polski, wszystkie inne kraje z publiczna ochroną zdrowia mają te same problemy w większej lub mniejszej skali.

Powtórzę więc: rozmowy o modelu ochrony zdrowia można toczyć długo i zacięcie, ale jak wyjasnić że bez owej złej niewidzialnej ręki rynku system, który rzekomo gwarantuje ci nie wiadomo jak kosztowne terapie i zabiegi (przeszczepy itp.) nie jest w stanie zrealizowac OD REKI 20-minutowej wizyty u lekarza specjalisty, kosztującej na rynku ok 100 PLN? Ten model po prostu nie działa. Staytstyki w skali makro dla różnych państw, poziomy finansowania itd itp - można się tym przerzucać, ale dlaczego w modelu nierynkowym proste i względnie tanie świadzcenia po prostu nie są dostępne od reki (czego przykład mamy w tym artykule)?

Moja odpowiedź jest prosta: pieniądze nie śmierdza, system "darmowy" po prostu DEMORALIZUJE jego uczestników, Ty będziesz musiał się nieźle napocić żeby wymyślić jakieś racjonalizacje dla tego absurdu.
    • condor82 Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:28
      Widzę że są tu sami mądrale...ale zastanówcie się:

W ambulatorium chirurgicznym są narzędzia,środki znieczulające miejscowo i opatrunek.
      W razie powikłań można się zgłosić do poradni.
      U dermatologa czy w POZ tego nie ma (zwykle)

Jeżeli babcia pchałą się do poradni chir bez skierowania to nie można jej przyjąć bo lekarz sam będzie musiał zapłacić za to (dyrekcje wielu szpitali tak postępują).

Ja osobiście nie cierpię jak ktoś sam wydłubuje kleszcza,niech go przykryje opatrunkiem jałowym ,bez lania spirytusu i przyjdzie.
      Bo jak zostanie głowa to jest kupa roboty.
      Łebek kleszcza ma aparat gębowy jak haczyki i trudno go usunąć.
      Myślę że cały przebieg tych spotkań był nieco inny,tzn pełen wyzwisk pod adresem personelu.
      Poza tym-babcia jak opisano przyszła w 1 wizycie tylko po recepty a na końcu przypomniałą sobie o kleszczu.Gdyby powiedziałą na początku to pielęgniarka zajęłaby się może sprzętem.
      Babina OLAŁA czekających na swoją kolejkę grupę starszych ludzi za nią.

• anakonda22 Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:30
      .......ja mam 13 kleszczorów wielkości orzecha włoskiego i żyję sobie OK...gorzej było jak nie miałem kleszczy.....
    • antypo-lityk Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:32
      Szkoda,że p. Teresa nie zgłosiła się do mnie. Mieszkam niedaleko szamba udzkiego choć z zawodu tęgi łeb a nie biliogia. Pochodzę z połudn.wschodu i moja mama pomagała jak mogła ratować ludzi pozbawionych przez elyty jakiejkolwiek opieki medycznej. Umiem robić zastrzyki (nawet szklaną), natrzeć (inaczej na pewno nie szkodzący masaż), wyjąć zadrę i kleszcza,...
      Niestety od 8 lat próbuję zrobić badanie u chirurga naczyniowego (żylaki). Nie tracąć honoru i godności w udzkim NFZ nie da się tego zrobić.
      • condor82 Re: Wszyscy byli zakleszczeni 03.08.11, 16:40
        Wystarczy iść do chirurgia ogólnego ,najlepiej od razu z wynikiem dopplera.
        I nie wyzywać,bo można w mordę dostać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka