Dodaj do ulubionych

Kradną nam wolność

09.08.11, 10:31
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • kaleido50 Kradną nam wolność 09.08.11, 11:16
      Z większości można sobie szydzić i żartować, bo większość zawsze się obroni, natomiast z mniejszości kpić nie wolno, bo będzie jej przykro... Rozumień ten typ logiki, chociaż go nie akceptuje, bo nigdy nie wiadomo w jakiej większości(mniejszości) można się w konkretnej sprawie znaleźć. Ale jak to w końcu jest ? Agencja ratingowa S&P(mniejszość jakby nie było) naraziła miliony osób(większość) na gigantyczne straty. I kto tu z kogo powinien się śmiać?
    • ajsrod Tekst Zaremby jest głupszy niż autor napisał! 09.08.11, 11:32
      Zaremba pisze tak: "Wyobraźmy sobie, że oponenci linii politycznej >>Wyborczej<< uznają, iż najlepszą formą zamanifestowania sprzeciwu wobec jej artykułów jest pląsanie w strojach krasnoarmiejców, albo i motyli, w stołówce zakładowej na Czerskiej. Chce redaktor z redaktorem zjeść kotleta, a tu musi znosić pląsanie. Albo że ci przeciwnicy uznają za stosowne pohasać sobie po newsroomie tej redakcji.

Istotą akcji performera Hejncel był protest przeciwko ZAWŁASZCZANIU PRZESTRZENI PUBLICZNEJ przez kościół katolicki urządzający sobie procesje bożego ciała (paraliżujące okolice WOKÓŁ kościołów - procesja z katedry łódzkiej dezorganizuje całe większość śródmiescia).
      Więc sam pomysł, że "oponenci" mogliby do GW wchodzić do redakcji/stołówki jest niczym innym jak KRETYŃSKĄ ANALOGIĄ - bo Hejncel nie wchodził do kościoła.
      • wyszynekwanda Re: Tekst Zaremby jest głupszy niż autor napisał! 09.08.11, 16:05
        A ja bym bardzo chciała zobaczyć Semkę pląsającego radośnie w stroju motyla... Widok zapewne bezcenny... Zarębie bardziej pasowałby strój krasnoarmieńca. Chłopaki, zatańczcie, przebierzcie się w kogoś innego niż krzyżowiec, inkwizytor czy paranoik, zróbcie cokolwiek aby zrzucić choć na chwile te smutne martyrologiczno-patriotyczne "mordy" ...
    • birnbaum09 Motylem w procesję 09.08.11, 11:37
      Panie Redaktorze,
      wspomniany przez Pana motyl
      towarzyszył procesji w ogólnodostępnej przestrzeni publicznej.
      Takie było zresztą czytelne jego przesłanie - sprzeciw przeciwko zawłaszczaniu przez kościół
      przestrzeni publicznej.
      Tego przesłania nie zrozumiał Redaktor Zaremba.
      Jako przeciwwagę zaproponował wtargnięcie w przebraniu motyla do czyjegoś domu (stołówki pracowniczej). A to nie jest to samo.

Odwiedzam moich wiekowych rodziców w Częstochowie
      i muszę całą niedzielę słuchać głosu nawiedzonych księży
      z rozmieszczonych w centrum 250-tysięcznego miasta gigantycznych głośników.
      Jak sobie radził ksiądz Kordecki bez nagłaśniania swoich kazań?

Może jeszcze jakiś uczeń miejscowego plastycznego liceum,
      albo student plastyki z Akademii Jana Długosza,
      w przebraniu świerszcza zagra pięknie i pozwoli wiernym nie zagłuszać myśli.

• ajsrod Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 11:40
      drmuras napisał:

> Sroczyński już wie że Lepper sam się powiesił, tak jak wiedział że Kaczyński ws
      > zedł do kabiny pilotów i wywierał naciski na pilotów. Sroczyński po prostu jest
      > nieomylny...

Nie Sroczński, tylko: lekarz stwierdzający zgon (wykluczył udział osób trzecich - czyli samobójstwo), wie to policja ze swoich ustaleń, wiedzą to patolodzy po przeprowadzeniu sekcji (też wykluczyli udział osób trzecich), wie to nawet prokuratura (wszczęła śledztwo w sprawie nakłaniania/pomocnistwa przy SAMOBÓJSTWIE Leppera). Czyli wszyscy kompetentni nie mają wątpliwości.

Ale nie, przyłazi jakieś drmuras i pitoli, ze "Sroczyński"....

PS
      Kaczyński NACISKAŁ I WSZEDŁ DO KABINY pilotów - podczas wycieczki do Gruzji. W swojej ostatniej wycieczce wywierał jedynie presję psychologiczną pośrednią (co zostało już potwierdzone ponad wszelką wątpliwość, dwoma raportami z badania przyczyn katastrofy). I tak też opisywała to GW.

Ale nie, przyłazi jakieś drmuras i pitoli, ze "Sroczyński"....
      • bolek_i_jego_worek Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 14:04
        Jak można potwierdzić ponad wszelką wątpliwość, że była wywierana "presja psychologiczna pośrednia" ?
        • nazikomunista_back Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 18:45
          Robić tego nie trzeba. Zrozumienie tego faktu wychodzi automatycznie jako skutek uboczny przynależenia do Homo Sapiens, a nie Pan Troglodytes.
    • kotek.filemon Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 11:44
      Redaktor Zaremba posiedział i pomyślał. Gdyby redaktorzy z Czerskiej wpierniczali owego kotleta na środku głównej ulicy miasta, to faktycznie zasadne byłoby puszczenie tam paru motyli, żeby sobie pląsały. A rzeczony motyl wokół ołtarza nie pląsał. Ale cóż, dziennikarze "niezależni" (pojęcie z czasów proto-IV RP) są niezależni głównie od rozumu.
    • sakral Kradną nam wolność 09.08.11, 11:50
      Pan Motyl dodał więcej uśmiechu do radosnej procesji z
      okazji Bożego Ciała.

w ostatnim czasie coraz mniej celebrytów bierze aktywny
      udział w procesjach kościelnych.

i te nie są żarty Pana Motyla,tylko uczestnictwo w
      życiu naszej wspólnoty.
    • kirdan1 Kradną nam wolność 09.08.11, 12:04
      Jeśli to miała być polemika z tekstem Zaremby, to pożal się Boże... Sroczyński nie ma startu do swojego oponenta.
      Ale fakt - Zaremba niefortunnie wybrał przykład z wkraczaniem do stołówki na Czerskiej. To jednak teren niepubliczny, brak analogii z wyczynem Motyla. Znacznie lepiej poradził sobie Mazurek, proponując aby Motyl wziął udział w Marszu Żywych (jak najbardziej w przestrzeni publicznej). Ależ w "GW" rozległby się wrzask! I nagle "wolność" już byłaby bardziej zniuansowana przez red. Sroczyńskiego...

Aby oddać sprawiedliwość red. Sroczyńskiemu - uwagi o agencjach ratingowych jak najbardziej trafne.
      • sakral Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 12:19
        porównanie Marszu Zywych do procesji Bożego Ciała jest nie na miejscu.

Boże Ciało obchodzimy jako święto dziękczynne i radosne.
        i dla radosnego Pana Motyla jest miejsce wśród nas.
        • kirdan1 Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 12:48
          Skoro chcesz łopatologicznie to proszę: w takim razie na Marszu Żywych niech się przebierze za nietoperza albo Bukę
          • mrrrwrrr Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 13:37
            A, to ty pewnie jesteś jednym z tych co uważają że uczestnicy Marszu Żywych stanowią 90% społeczeństwa i wszystkim innym narzucają bezwstydnie swój światopogląd jako jedyny słuszny. Jasne..
            • kirdan1 Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 13:56
              Jestem jednym z tych, którzy uważają że robienie innym kwaśnych "dowcipów" wbrew ich woli jest po prostu słabe i żałosne. Obojętnie czy robi się je mniejszościom czy większościom. Nie wiem jak mam to jeszcze inaczej wytłumaczyć... kradzież jest kradzieżą, obojętnie czy okrada się bogacza czy biedaka. Wyczyn Pana Motyla jest poniżej poziomu źdźbła trawy, niezależnie czy dotyczyłby katolików, Świadków Jehowy czy harekrishnowców.
              • mrrrwrrr Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 14:07
                To ja też mam uwagę natury ogólnej. A może lepsze są dowcipy (nawet niechciane) niż narzucanie zasad jakiejkolwiek wiary (katolickiej, hare, islamu) poprzez wpisywanie ich do prawa obowiązującego całe społeczeństwo?
                • andok777 Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 14:47
                  Otóż nie są lepsze te dowcipy, ponieważ dla osób idących w procesji jest to bardzo poważna sprawa. A kultura i takt obowiązuje również "artystów". a jak nie kultura i takt, to przynajmniej trochę empatii i zwykłej inteligencji.
                  • mrrrwrrr Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 15:18
                    Empatia? A dlaczego mają się nią wykazywać tylko niekatolicy? Dlaczego tak ustawiono prawo, że ksiądz ma prawo budzić mnie w niedzielę o 6 rano dzwonami (i robi to) a ja nawet nie mogę zaprotestować bo ustawowe zapisy o poziomie hałasu nie dotyczą obiektów kultu religijnego? Gdzie tu masz empatię? No tak. Kultura i empatia to w stosunku do katolików, odwrotnie już nie koniecznie.
                    • andok777 Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 15:27
                      Uważam, że każdy, również ksiądz ma obowiązek wykazywania się empatią i jeśli budzą cię dzwony, to nie powinno tak być. Ale wnioskowanie z tego, że katolikom nie należą się prawa do modlitwy (również w formie procesji) jest totalną nietolerancją. To jak u małego dziecka- "A on mnie posypał piaskiem..".
                    • wyszynekwanda Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 16:12
                      rrrwrrr napisał:

> Empatia? A dlaczego mają się nią wykazywać tylko niekatolicy? Dlaczego tak ust
                      > awiono prawo, że ksiądz ma prawo budzić mnie w niedzielę o 6 rano dzwonami (i r
                      > obi to) a ja nawet nie mogę zaprotestować bo ustawowe zapisy o poziomie hałasu
                      > nie dotyczą obiektów kultu religijnego? Gdzie tu masz empatię? No tak. Kultura
                      > i empatia to w stosunku do katolików, odwrotnie już nie koniecznie.

- Jesteś szczęśliwcem, mnie budzi o 6 nie tylko w niedzielę. Codziennie. Przez cały rok.
              • maaac Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 15:47
                kirdan1 napisał:

> Jestem jednym z tych, którzy uważają że robienie innym kwaśnych "dowcipów" wbrew
                > ich woli jest po prostu słabe i żałosne. Obojętnie czy robi się je mniejszościom
                > czy większościom. Nie wiem jak mam to jeszcze inaczej wytłumaczyć... kradzież
                > jest kradzieżą, obojętnie czy okrada się bogacza czy biedaka. Wyczyn Pana
                > Motyla jest poniżej poziomu źdźbła trawy, niezależnie czy dotyczyłby katolików,
                > Świadków Jehowy czy harekrishnowców.

Jakbyś ocenił świętowanie w Częstochowie przez protestantów osoby Gustawa Adolfa króla Szwecji?
                A jakbyś ocenił świętowanie przez katolików na terenach Śląska Cieszyńskiego osoby, która wysławiła się (przynajmniej tak to odbierali protestanci) pomocą w mordowaniu tychże protestantów?
                • andok777 Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 15:55
                  Ale tu chyba chodzi o procesję, modlitwę i złośliwe jej zakłócanie w imię "sztuki". Rozumiem twoje uprzedzenie do religii- może z wymienionych powodów, ale... a szkoda chyba słów...
                  • maaac Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 15:59
                    Przepraszam przeczytałes mój post?
                    Bo mam wrażenie, że nie. O jakim uprzedzeniu do religii z mojej strony piszesz?
                    Gdzieś je znalazł w moim poście? Z jakich niby "wymienionych powodów"?
                    Dla czego nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie?
                  • sakral Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 16:01
                    Pan Jezus kochał motyle.
      • sir_fred Re: Kradną nam wolność 09.08.11, 22:28
        Ja bym jednak poczekał aż faktycznie jakiś Motyl/Buka/Semka przebrany za Macierewicza czy coś podobnego pojawi się na Marszu Żywych, a dopiero potem skomentował domniemane komentarze Sroczyńskiego.
    • stoneborn S&P kradnie nam wolność 09.08.11, 14:43
      "...to agencje ratingowe decydują, czy w USA będzie bezpłatna służba zdrowia, czy nie będzie..."
      W USA sluzba zdrowia zawsze bedzie platna, jest tyljko pytanie, kto i komu bedzie placil ubezpieczenie oraz jakie.
      S&P nie kradnie nikomu wolnosci, tylko zwraca uwage progresywnym liberalom bedacym u zlobu, ze nie mozna bez ograniczen wydawac pozyczanych pieniedzy, zwlaszcza na idiotyczne programy.
    • trajkotek jak to możliwe? 09.08.11, 14:46
      Jak to możliwe, że te afery nie zaszkodziły PO w Wałbrzychu?
      - to pokazuje, że ludzom w Wałbrzychu naprawdę bardzo potrzeba kartofli i wódki
      • maaac Re: jak to możliwe? 09.08.11, 15:40
        Nie trajkotku. To pokazuje jak głębokim dnem są kandydaci PiS. Tak głębokim, że nawet z aferami PO jest od nich lepszym wyborem.
        • sir_fred Re: jak to możliwe? 09.08.11, 22:34
          No ale czy to dziwne? PiS wystawia jakichś groteskowych kandydatów i myśli o wygranej... W wyborach do Sejmu jeszcze by to jakoś przeszło (co zresztą widać po tych różnych Kępach, Sobeckich, Rokitach, itd), ale w samorządowych, przy tak dużym zainteresowaniu ludzi to już niemożliwe.
      • wyszynekwanda Re: jak to możliwe? 09.08.11, 21:04
        trajkotek napisał:

> Jak to możliwe, że te afery nie zaszkodziły PO w Wałbrzychu?
        > - to pokazuje, że ludzom w Wałbrzychu naprawdę bardzo potrzeba kartofli i wódki

_Jakby potrzebowali jedynie nomen omen "kartofli" to zagłosowaliby na PIS... Swoją drogą nieładny masz stosunek do Wałbrzyszan - region boleśnie doświadczony przez przemiany. Nic w tym śmiesznego... Sprowadzanie potrzeb niezamożnych ludzi do "kartofli" i "wódki", dlatego, że nie głosują na Twoich idoli jest paskudne. Delikatnie mówiąc. Gratuluję dobrego samopoczucia. W dobie światowego kryzysu pewnie rzecz cenna... Choć ulotna...
    • gumoleus Czytelnicy GW jak uczniowie podstawówki. 09.08.11, 15:24
      Zdolności przetwarzania i interpretacji wyczytanych informacji są kontrolowane wprost (OD)REDAKCYJNIE. Sowieckie sondy w stylu "Czy to już naprawdę upragniony koniec kariery politycznej Kaczyńskiego?". Wrzutki do tekstów w dziale informacyjnym (który notabene powinien być- inaczej niż publicystyczny- formułowany bez politycznej narracji) w stylu: "Poseł PO zszokował wszystkich gdyż tym zagraniem sprezentował on poparcie partii Kaczyńskiego", "Opozycja z pewnością będzie atakować z tych pozycji rząd mówiąc jak to nie jest źle(sic!)" itp itd.. Żal dupę ściska gdy się bliżej przyjrzeć jak niskie i jak uwłaczające własnym czytelnikom standardy dziennikarstwa proponuje GW. Ja rozumiem, że środowisko Adama Michnika nienawidzi Kaczyńskiego za udane negocjacje roku 89' z PZPR-owskimi przystawkami co ostateczni uniemożliwiło sojusz OKP z warcholstwem, ale do k**** nędzy czy wy nie widzicie jak żałosne się to zrobiło? Czy czytelnicy tego biuletynu(w wymiarze działalności informacyjno-publicystycznej) salonowych "partii politycznych" pozującego z wielką dumą na poważny dziennik o europejskiej renomie naprawdę nie potrafią zrozumieć, że nie są zwykłymi czytelnikami? Że nie oczekuje się od nich ni grama kreatywności i indywidualizmu dalszego niż te z koncesjonowanego pola redakcji, a jedynie pożąda określonych postaw mniej lub bardziej nienawistnych do myślących? Tak, do myślących. Byłoby obrazą dla nich stwierdzić: myślących inaczej. Choć nie powiem: Czytam tu czasem wypowiedzi cholernie inteligentnych ludzi i jest mi przykro gdyż nie robią z niej realnego użytku, a poruszają się jedynie po wyperswadowanych ścieżkach "oświeconego demoliberalizmu". Który- co najbardziej znamienne- w wydaniu GW nigdy nie przybliża tego co się dzieje za kurtyną jeśli rzecz dotyczy "swoich". Jawne i ordynarne łamanie prawa? Niewyjaśnione wątki matactw? Rola osób trzecich? A kto by się tym interesował myśli sobie spokojnie czytelnik GW... Oczywiście nikt "poważny" tym by się nie interesował. Pozostaje wam więc rodacy przyjmować do wiadomości, że to wsteczność religijna i nacjonalistyczna jest cały złem w kraju rządzonym od pół wieku przez socjalistów. Że w wyjaśnianiu afer i skomplikowanych tragedii bardziej przydają się jakieś pseudo socjologiczne wywody cyngla lub najętego profesorka a nie literalne krok, po kroku. No cóż, z fartem ojczyzno! Tylko wiecie co czytelnicy GW? ONI sami nie wierzą w to co piszą i to jest tragedia.
    • andok777 S&P kradnie nam wolność 09.08.11, 16:28
      Piszesz:"A jakbyś ocenił świętowanie przez katolików na terenach Śląska Cieszyńskiego osoby, która wysławiła się (przynajmniej tak to odbierali protestanci) pomocą w mordowaniu tychże protestantów?" A więc rozumiem, że jest to powód dla którego religia nie jest dla ciebie sferą przyjazną. Jeśli źle zrozumiałem,to doprecyzuj, co miałeś na myśli.
    • medrek_forumowy "bezpłatna służba zdrowia" 09.08.11, 18:44
      buhaha, buhaha, buhahahahhahaha, buhahahhahahhaha.
    • mustafa_0 S&P na nowo definiuje wolność 09.08.11, 20:29
      Swoją drogą nie zdobył się jak dotychczas żaden Prezydent USA na to, by Amerykanom powiedzieć, że nie należy im się ten dobrobyt z tytułu urodzenia. W takim razie znalazł się ktoś, kto uświadomił im, że nie są już Amerykanie gospodarzami we własnym(?) kraju.
    • kurelski S&P kradnie nam wolność 09.08.11, 20:41
      Po raz kolejny GW poraza poziomem logiki i zdrowego rozsadku .Chyba coraz bardziej widac swiatlo konca tego pociagu glupoty i nienawisci -topia sie we wlasnym pocie.
      • wyszynekwanda Re: S&P kradnie nam wolność 09.08.11, 21:16
        kurelski napisał:

> Po raz kolejny GW poraza poziomem logiki i zdrowego rozsadku .Chyba coraz bardz
        > iej widac swiatlo konca tego pociagu glupoty i nienawisci -topia sie we wlasnym
        > pocie.

- Co do topienia się we własnym pocie to nie masz w tym dziele w Rzeczpospolitej mistrza nad Piota Semkę. Co do pociągu, Twój, drogi kurelski, już dawno odjechał, nie zauważyłeś? Nadal siedzisz z Jarosławem w poczekalni?
        Nieodżałowany Jacek Kaczmarski:
        "Wybiegamy na perony lecz na torach leży rdza
        Semafory hen pod lasem opuszczone
        Żaden pociąg nie zabierze już z tej poczekalni nas
        Milczą teraz niepotrzebne megafony.

I gorzko się zapatrzyliśmy
        W zabrane nam dalekie strony
        I w duszach swych przeklinaliśmy
        Tę łatwą wiarę w megafony."
    • degust 90% Polaków chodzi na procesje 09.08.11, 21:18
      Mogę dostać jakieś źródło do tych statystyk?
      • frey8b Re: 90% Polaków chodzi na procesje 11.08.11, 09:19
        A zdajesz sobie sprawę z tego że jesteś głupi? Nawet 10% katolików nie chodzi na procesje jak idą to na spacerek aby z przyjaciółmi się spotkać i pogadać. Przypatrz się jak się wierni zachowują na procesjach mszach obok kościołów, czysta parodia katolicyzmu.
    • perunin2 Szefem Agora S.A. jest też filozof - P. Niemczycki 10.08.11, 10:32
      Według oficjalnych informacji na stronie Agory: Piotr Niemczycki jest absolwentem Wydziału Filozofii Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie. I co, ten filozof jest ok, a filozof ze S&P - nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka