Dodaj do ulubionych

Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży

17.08.11, 17:10
Typowe dla Wyborczej: jak nie lubimy to obrzucić gównem a zawsze się coś przyklei.

Moje dziecko jest teraz w Madrycie i przeżywa fantastyczne religijne chwile. Organizacja jest naprawdę dobra. No i z dala od takich dziennikarzy jak autor tego tekstu :)
Obserwuj wątek
    • paulhandyman Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 17.08.11, 17:25
      waldemarkoc2 napisała:

> Moje dziecko jest teraz w Madrycie i przeżywa fantastyczne religijne chwile.
      Najwyraźniej dziecko "bawi się" za pieniądze hiszpańskiego podatnika.... Wielu z nich nie życzy sobie, żeby płacić za wakacje i zabwę twojego dziecka. Czy to jest ta słynna etyka chrześcijańska ?
      • redix68 Taki wpis to jest złośliwość. 17.08.11, 21:36
        Tekst w GW jest skonstruowany pokrętnie. Kościół nie odpowiada za finansowanie tej imprezy, na którą składają się także firmy prywatne. Osią artykułu są protesty przeciwko kosztom. Najpierw masa ględzenia w tej sprawie a potem krótkie info, że Kościół odżegnuje się od form finansowania. I słusznie jeden z autorów na form pisze od taktyki walenia gównem. Wielu naiwnych daje się nabrać..
        Cóż gratuluję wiary w teksty w GW. Nawet koszty zawyżyli, tj. zacytowali skrajną opinię. Poczytaj coś z bardziej niezależnego źródła:
        www.france24.com/en/20110816-spain-world-youth-day-kicks-off-criticism-cost-catholic-church-pope-vatican
        • maura4 Re: Taki wpis to jest złośliwość. 18.08.11, 09:57
          Zdaje się, że sytuacja dojrzewa do tego, aby kościół brał na siebie całkowite koszty swoich imprez. O to protestującym chodzi.
          • makoshika I tego właśnie boją się katolicy. Że będą musieli 18.08.11, 10:23
            płacić ze swojej kieszeni za swoje urojenia, do czego nie są przyzwyczajeni, vide: "moje dziecko właśnie jest w Hiszpanii i przeżywa wspaniałe chwile". Za czyje pieniądze?
            • joseph.007 Re: I tego właśnie boją się katolicy. Że będą mus 18.08.11, 10:34
              Niech zgadnę - za Twoje...? :D
              • koloratura1 To miał być dowcip, prawda? 19.08.11, 07:16
                joseph.007 napisał:

> Niech zgadnę - za Twoje...? :D

Na pewno nie za własne - mamy i taty..
                • joseph.007 Re: To miał być dowcip, prawda? 19.08.11, 10:14
                  www.madryt2011.pl/grupy.php?i=3&j=301
                  Kto im za to płacił - ty...? A może Hiszpanie?
                  • koloratura1 Re: To miał być dowcip, prawda? 19.08.11, 10:32
                    joseph.007 napisał:

> Kto im za to płacił - ty...? A może Hiszpanie?

Najpewniej - Pan Bozia.
                    Ma - w końcu - wprawę: kiedyś spuścił z nieba kaszkę manną, to co Mu szkodzi - spuścić euro?
                    • joseph.007 Re: To miał być dowcip, prawda? 19.08.11, 10:48
                      Interesująca hipoteza. A zatem jednak dopuszczasz myśl, że zasadnicze koszty poniósł kto inny niż ty i podatnicy hiszpańscy?
                      • koloratura1 Re: To miał być dowcip, prawda? 19.08.11, 16:58
                        joseph.007 napisał:

> Interesująca hipoteza. A zatem jednak dopuszczasz myśl, że zasadnicze koszty po
                        > niósł kto inny niż ty i podatnicy hiszpańscy?

Jak widzisz, jak widzisz...
        • wysoki_dostojnik Re: Taki wpis to jest złośliwość. 18.08.11, 16:14
          > Tekst w GW jest skonstruowany pokrętnie. Kościół nie odpowiada za finansowanie
          > tej imprezy, na którą składają się także firmy prywatne

Właśnie na tym polega problem. Kościół powinien sam finansować swoje imprezy propagandowe.

> Nawet koszty zawyżyli, tj. zacytowali skrajn
          > ą opinię. Poczytaj coś z bardziej niezależnego źródła:

Zaniżyli za to ulgi w komunikacji dla katolickiej młodzieżówki (inne źródła podają 80% zniżki, nie 50%) i nie wspomnieli nawet, że w ubiegłym tygodniu ceny tych samych usług dla mieszkańców Madrytu wzrosły o połowę. Niezależnie źródła nie wydają się traktować watykańskich imprez bardziej ulgowo niż Wyborcza.

Dokładne koszty takiego zlotu najwyraźniej trudno oszacować. Do dzisiaj nie wiadomo, ile kosztowała Hiszpanów wizyta Ratzingera sprzed dwóch lat.

Fakt, że nawet niektórzy funkcjonariusze Watykanu w Hiszpanii są oburzeni, jest bardzo wymowny.
        • koloratura1 Re: Taki wpis to jest złośliwość. 19.08.11, 07:13
          redix68 napisał:

> Cóż gratuluję wiary w teksty w GW. Nawet koszty zawyżyli, tj. zacytowali skrajn
          > ą opinię. Poczytaj coś z bardziej niezależnego źródła:
          > www.france24.com/en/20110816-spain-world-youth-day-kicks-off-criticism-cost-catholic-church-pope-vatican

Nie ma to jak niezależne (w tym wypadku - watykańskie) źródło!
      • ciuciumorales Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 18.08.11, 09:09
        Czytajcie dalej tylko Wybiorcza, ktora z manipulacji uczynila swoj kodeks etyczny. W Niemczech ta informacja podawana jest w nastepujacy sposob:
        1. Beda dni mlodziezy
        2. Beda kosztowac ok 100 mln €
        3. Sa protesty: Panstwa nie stac na to w czasach kryzysu.
        4. Organizatorzy mowia: 60 % kosztow to "skladki" uczestnikow, 40% sponsorzy
        5. Koniec newsu.

Wy w Wyborczej juz naprawde prowadzice krucjate przeciw katolikom. Jestescie gorsi nisz mudzahedini.
        • maura4 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 18.08.11, 09:58
          Sponsorzy 90% dofinansowania odliczają od podatku. Tak czy siak, państwo traci.
          • ciuciumorales Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 18.08.11, 10:09
            Ja pierd... Ale sponsorzy wydaja te pieniadze i traktuja to jako reklame. To juz trzeba przemilczec? Nie wydadza tu to wydadza gdzie indziej. Widac oplaca im sie zasponsorowac duza impreze. A to co uczestnicy zostawia w Madrycie to juz nie sie nie liczy? Z tych zyskow bedzie rowniez placony podatek. Ale tu nie chodzi o kase. W tym przypadku chodzi o zwyczajna nienawisc do kosciola katolickiego. W czasach kryzysu, zawsze sie szuka winnych z zewnatrz. W latach 30-tych to byli zydzi, teraz wyglada na to, za kolej przyszla na KK.
            • maura4 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 18.08.11, 11:46
              Nie wiem. Wiem, że sponsoorowanie religii w Polsce jest na znacznie dogodniejszych prawach, niz innych imprez, czy biednych. Nie wiem czy w Hiszpanii wydając pieniądze na reklamę np. w tv mozna odliczyć od podatku aż 90% tej kwoty. Raczej wątpię.
              • ciuciumorales Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 18.08.11, 11:55
                Ale jak Biedronie i inne oszolomy ciagna unijna kase (ktora gdybys nie wiedziala rowniez pochodzi z podatkow) to Ci nie przeszkadza.
                • koloratura1 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 19.08.11, 07:47
                  ciuciumorales napisał:

> Ale jak Biedronie i inne oszolomy ciagna unijna kase (ktora gdybys nie wiedziala
                  > rowniez pochodzi z podatkow) to Ci nie przeszkadza.

Ani trochę.
                  O tym decyduje Unia.
            • koloratura1 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 19.08.11, 07:44
              ciuciumorales napisał:

> Ja pierd...

Bez chamskiego wyskoku - nie potrafisz?

> Ale sponsorzy wydaja te pieniadze i traktuja to jako reklame. To juz trzeba przemilczec?

A - niby - co (dobrego i dla kogo) z tego wynika, że - rozumiem - przemilczać tego nie należy?

> Nie wydadza tu to wydadza gdzie indziej. Widac oplaca im
              > sie zasponsorowac duza impreze.

Jasne!
              Niemała część tych wydatków zwróci im się w zmniejszonych podatkach. Na czym - ewidentnie - straci państwo. (Wydaje mi się, że nikt tu nie rozdziera szat nad stratami prywatnych sponsorów).

> A to co uczestnicy zostawia w Madrycie to juz nie sie nie liczy? Z tych zyskow bedzie
              > rowniez placony podatek.

Tyle, że nijak się nie opłaci skórka za wyprawkę...
              Zwłaszcza w kryzysie.

> Ale tu nie chodzi o kase. W tym przypadku chodzi o zwyczajna nienawisc do kosciola
              > katolickiego. W czasach kryzysu, zawsze sie szuka winnych z zewnatrz. W latach 30-tych to
              > byli zydzi, teraz wyglada na to, za kolej przyszla na KK.

Chyba czas najwyższy - co najmniej - powiedzieć prawdę (o KK). Może wreszcie za tym pójdą działania ; nie tylko w Hiszpanii...
        • koloratura1 Kto "gorszy" i jak to zmierzyć... 19.08.11, 07:22
          ciuciumorales napisał:

> W Wyborczej ... Jestescie gorsi nisz mudzahedini.

Nikt nie może być gorszy niż katoliccy mudżahedini, to pewnik.
      • zuq1 Aha, to jest ta tolerancja...? 18.08.11, 10:34
        Czyli, kiedy w Madrycie, czy w Warszawie jest jakiś tam "marsz równości" czy inna "Gay-pride-march", to wtedy NIE WOLNO nic złego na ten temat powiedzieć, gdy "łysi" protestują, to są to naziści czy inna "radykalna prawica" itp. itd. Ale kiedy bawią się (tak: bawią się, chyba też mają do tego prawo?) katolicy, oj, to wtedy można ich poniżać na całej linii. I wtedy to jest tolerancja. Niczym w "Misiu" - jak nam porwą samolot, to muszą nam oddać telewizor. Jedna wielka, żałosna lewacka ściema i hipokryzja. Kara boska spada na "Zachód", a jeśli się nie upamięta, będzie jeszcze gorzej. Amen.
        • koloratura1 Zabawy(?) Ludu Bożego... 19.08.11, 07:55
          ...i kto za nie płaci...

zuq1 napisał:

> Ale kiedy bawią się (tak: bawią się, chyba też mają do tego prawo?) katolicy, oj,
          > to wtedy można ich poniżać na całej linii.

Bo widzisz, katolicy mają to do siebie, że od stuleci bawią się na cudzy koszt...

> Kara boska spada na "Zachód", a jeśli się
          > nie upamięta, będzie jeszcze gorzej. Amen.

Tym bym się zbytnio nie przejmowała...
      • r1111111 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 18.08.11, 12:05
        paulhandyman napisał:
        > Najwyraźniej dziecko "bawi się" za pieniądze hiszpańskiego podatnika.... Wie
        > lu z nich nie życzy sobie, żeby płacić za wakacje i zabwę twojego dziecka. Czy
        > to jest ta słynna etyka chrześcijańska ?

Podatnik hiszpański grosza nie dopłacił i nie dopłaci, proszę nie kłamać.
        • wysoki_dostojnik Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 18.08.11, 16:18
          r1111111 napisał:

> Podatnik hiszpański grosza nie dopłacił i nie dopłaci, proszę nie kłamać.

To ty bezczelnie kłamiesz. Same ulgi komunikacyjne dla pielgrzymów wynoszą, według różnych źródeł, od 50% do 80%. Łatwo sobie wyobrazić, ile to będzie kosztować podatników przy półmilionowej liczbie gości.
    • kadykianus Zastanawiam sie nad powodami uczestnicstwa w tym. 17.08.11, 17:37
      Zastanawiam się nad powodami uczestnictwa w tym zlocie. Kościół przezywa kryzys. Tak zwana społeczna nauka Kościoła to zasadniczo obsesja na punkcie seksu i - jak zauważył Kołakowski - cały katolicyzm sprowadza do pigułki antykoncepcyjnej. Papież wygaduje głupoty na temat prezerwatyw i obraża rozum, hołdując ciemnocie i zabobonom.
      Nie widzą tego uczestnicy zlotu? Widzą i się z nim nie zgadzają zapewne ale mają inne powody uczestnictwa. Dlatego ciekawi mnie, jakie?
      • ubiquitousghost88 Dotknąłeś aspektu filozoficznego... 17.08.11, 18:07
        ...Poczucie przynależności do stada, centralnie sterowane ptasie manewry na niebie, mózg centralny ławicy rybnej w oceanie, wędrówki węgorzy do Morza Sargassowego, pielgrzymka muzułmanów do Mekki i Medyny, exodus Żydów (w tę i s powrotem), oj nazbierałoby się tego...
        Chodzi wyraźnie o jakąś, niezrozumiałą jak na razie dla nas, potrzebę stanowiącą część nierozłączną natury...

kadykianus napisał:

> Zastanawiam się nad powodami uczestnictwa w tym zlocie. Kościół przezywa kryzys
        > . Tak zwana społeczna nauka Kościoła to zasadniczo obsesja na punkcie seksu i -
        > jak zauważył Kołakowski - cały katolicyzm sprowadza do pigułki antykoncepcyjne
        > j. Papież wygaduje głupoty na temat prezerwatyw i obraża rozum, hołdując ciemno
        > cie i zabobonom.
        > Nie widzą tego uczestnicy zlotu? Widzą i się z nim nie zgadzają zapewne ale maj
        > ą inne powody uczestnictwa. Dlatego ciekawi mnie, jakie?
        >
        • joseph.007 Re: Dotknąłeś aspektu filozoficznego... 17.08.11, 19:35
          ubiquitousghost88 napisał:

> Chodzi wyraźnie o jakąś, niezrozumiałą jak na razie dla nas, potrzebę stanowiąc
          > ą część nierozłączną natury...

Tak z czystej ciekawości - w czym właściwie widzisz różnice miedzy pielgrzymkami do Mekki czy "papieskiego" Madrytu, a co najmniej równie licznymi masowymi eskapadami w celu np. zobaczenia z bliska Piramid, popływania wenecką gondolą, wejścia na kolejny niedostępny szczyt, pożeglowania na Mazurach, zobaczenia na żywo ulubionej gwiazdy rocka...? ;)
          • kajolka Re: Dotknąłeś aspektu filozoficznego... 18.08.11, 08:56
            Myślę, że turystyka nie-religijna wynika z ciekawości człowieka, chęci zobaczenia innych krajów, sprawdzenia swoich możliwości lub zaspokojenia swojej aktywności .
            Udział we wszelkiego rodzaju pielgrzymkach wynika z chęci przeżycia religijnych uniesień.Każdy ma prawo wyboru i z tym się zgadzam.Natomiast nieuczciwym jest wymaganie, żeby KTOŚ zorganizował te imprezy kościółkowym. Zespółmuzyczny sam dba o ustawienie sceny, płaci za prąd i inne opłaty , a chętni płacą za bilety.Wycieczki też finansujemy ze swojego portfela. Tylko KK uważa , że to papieżowi trzeba ustawić mega- arenę i zapewnić bezpieczeństwo nieomylnemu i rzeszom wyznawców.Oczywiście nie za pieniądze kościoła.
            Taka sama była sytuacja w Polsce, tylko w świętym amoku nikt nie raczył tego zauważyć.
            • joseph.007 Re: Dotknąłeś aspektu filozoficznego... 18.08.11, 10:05
              kajolka napisała:

> Myślę, że turystyka nie-religijna wynika z ciekawości człowieka, chęci zobaczen
              > ia innych krajów, sprawdzenia swoich możliwości lub zaspokojenia swojej aktywno
              > ści .

Ale na czym ma polegać moralna (lub inna) wyższość ciekawości i chęci zobaczenia np. Wielkiego Kanału w Wenecji nad ciekawością i chęcią zobaczenia np. sanktuarium w Lourdes? I czy grupowa jazda na rowerze w kółko jest czymś obiektywnie lepszym rodzajem aktywności fizycznej (i właściwie dlaczego) od grupowego pielgrzymowania na piechotę np. do Częstochowy? :)

> Udział we wszelkiego rodzaju pielgrzymkach wynika z chęci przeżycia religijnych
              > uniesień.Każdy ma prawo wyboru i z tym się zgadzam.Natomiast nieuczciwym jest
              > wymaganie, żeby KTOŚ zorganizował te imprezy kościółkowym. (...)

Ba - ale co w sytuacji, gdy owi "kosciółkowi" składają się na większość podatników i tym samym poniekąd zyskują moralne prawo do przynajmniej współdecydowania o przeznaczeniu ich forsy...? Ja np. mam podobny problem ze sportem, a w szczególności z piłką nożną - nudzi mnie ona do rzygania i nie mam zielonego pojęcia, jak coś takiego może w ogóle interesować kogoś zdrowego na umyśle. Tymczasem jednak ta zbiorowa fascynacja jest faktem, w związku z tym z moich podatków KTOŚ buduje monstrualną sieć boisk i stadionów, opłaca gwiazdy i transmisje telewizyjne, organizuje i ochrania wielotysięczne redyki kibiców itd. No i co ja mam w związku z tym robić - organizować kontrdemonstracje pod trybunami i rzucać się na policję, czy też może raczej z bolesnym westchnieniem uznać wolę vox populi...?
            • posca Re: Dotknąłeś aspektu filozoficznego... 19.08.11, 00:43
              Rozumiem, że jeśli geje robią sobie paradę, to sami płacą za ochronę. Nie tamują także ruchu na ulicach, bo korzystają z prywatnych terenów. Takich przykładów mógłbym znaleźć więcej.
              • kadykianus Re: Dotknąłeś aspektu filozoficznego... 20.08.11, 12:04
                Rząd Hiszpanii wydał 100 milionów EURO na te obchody. Nie porównuj parad gejowskich, czyli inicjatyw obywatelskich, których czs liczy sie w godzinach, do odgórnie, przez rząd, z pieniędzy podatników organizowanych kilkudniowych obchodów religijnych. Sama ochrona papieża i jego świty pochłania znaczne siły policji.
      • joseph.007 Re: Zastanawiam sie nad powodami uczestnicstwa w 17.08.11, 19:30
        kadykianus napisał:

> Kościół przezywa kryzys
        > . Tak zwana społeczna nauka Kościoła to zasadniczo obsesja na punkcie seksu i -
        > jak zauważył Kołakowski - cały katolicyzm sprowadza do pigułki antykoncepcyjne
        > j. Papież wygaduje głupoty na temat prezerwatyw i obraża rozum, hołdując ciemno
        > cie i zabobonom.

Jakby to powiedzieć... Jeśli kogoś interesuje wyłącznie to, co ktoś ma do powiedzenia o seksie i tylko pod tym katem rozpatruje jego wypowiedzi, to koniec końców rzeczywiście zacznie mu się wydawać, że ów ktoś nic innego nie ma na myśli. I to zupełnie niezależnie od tego, czy interesują go wątki seksualne w nauce katolickiej, w malarstwie flamandzkim, w obyczajowości rybaków eskimoskich, w treści "Alicji w Krainie Czarów" itd. Może po prostu spróbuj zainteresować się choć trochę tym, co ma Kościół do powiedzenia na inne tematy, a nie tylko tak bezpośrednio cię pasjonujące? Zaręczam ci, że jest ich naprawdę sporo ;)
      • aaron_agorenstein Gdzie niby Kołakowski zauważył, że cały katolicyzm 18.08.11, 01:59
        sprowadza się do pigułki antykoncepcyjnej?

Nie rób z Kołakowskiego idioty!
        • kadykianus Tutaj zauważył: 18.08.11, 10:41
          Kołakowski napisał o tym w swym artykule - komentarzu do encykliki Humanae vitae Pawła VI w artykule "Prawda i wolność, co pierwsze". Znak 3/1994.

Nie twierdził on, że tym właśnie jest katolicyzm. Napisał, że odnosi sie takie wrażenie i potępił absurdalna koncentrację Kościoła na sprawach seksu.
          • joseph.007 Re: Tutaj zauważył: 18.08.11, 11:12
            W artykule, na który się powołujesz, Kołakowski napisał dosłownie:

Zanim przeczytałem encyklikę, przeczytałem jej rozmaite "streszczenia" w różnych anglojęzycznych gazetach. Na ogół sprowadzały się one do informacji: "Papież znowu potępia zapobieganie ciąży!" Otóż w 180-stronicowej encyklice jest, w rzeczy samej, jedno zdanie, gdzie wymienione są, bez szczegółów i bez dyskusji, grzechy związane z seksem. Gdy się takie streszczenia czyta, odnosi się wrażenie, że centralną sprawą w chrześcijaństwie jest pigułka przeciwciążowa. Percepcja taka jest wprawdzie absurdalna, ale przyczynia się do niej nie tylko ignorancja dziennikarzy; przyczyniają się także czasem, przez obsesyjną koncentrację na tej sprawie, ludzie Kościoła, księża, spowiednicy, biskupi.
            www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TM/wokol_veritatis1.html

I to wszystko. Jak łatwo zauważyć, ma się to nijak do twojego pierwotnego stwierdzenia kilka postów wyżej: Tak zwana społeczna nauka Kościoła to zasadniczo obsesja na punkcie seksu i - jak zauważył Kołakowski - cały katolicyzm sprowadza do pigułki antykoncepcyjnej. Jest ono po prostu nieprawdziwe - a zatem, innymi słowy, nie przypisuj sławnym ludziom swoich własnych obsesji ;)
            • kadykianus Re: Tutaj zauważył: 18.08.11, 17:05
              Żartujesz sobie chyba :)
              • joseph.007 Re: Tutaj zauważył: 19.08.11, 09:13
                Chyba nie
      • rozatonieja Re: Zastanawiam sie nad powodami uczestnicstwa w 18.08.11, 10:01
        Myślę, że każdy ma swoje powody uczestnictwa w tym wydarzeniu, ale głównym powodem jest młodzieńcza przygoda i duchowa podróż. Ja nie jestem wierząca, ale moja rodzina jest zaangażowana w Neokatechumenat (o którym swoją drogą większość tych najgłośniej krytykujących kościół nie wie, ale polecam się dokształcić w tym temacie, bo jak się okazuje, kościół to nie tylko msze niedzielne dla starszych ludzi ;) Moja siostra ma 16 lat i właśnie jest tam w Madrycie teraz :) Przeżywa wspaniały czas, inspiruje ją to i doświadcza tam ze swoimi ludźmi i z ludźmi całego świata niesamowite chwile, które są spowodowane właśnie tym wielkim spotkaniem młodych chrześcijan. Zamiast tak zaciekle krytykować i bulwersować się tym spotkaniem, może warto się zastanowić o co w tym wszystkim chodzi, bo na pewno nie o nienawiść tylko o miłość. Jest to jedno z niewielu spotkań tak wielu kultur i nacji. Słuchajcie, tam naprawdę przyjeżdżają ludzie z całego świata :))) Niesamowite jest też to, że zdarzają się grupy innego wyznania. Wszystko w atmosferze pokoju i radości. Ludzie, to USKRZYDLA, NAPRAWDĘ!! :)

P.S. Ja byłam ostatnio w Płocku na festiwalu muzycznym. Zdecydowana większość uczestników festiwalu była tak naćpana, że ogarniała mnie żałość, ale czy uczestnicząc w festiwalu potwierdzam to że zgadzam się z tak okrutnym ćpaniem? moja odpowiedź: nie, nie zgadzam się ( to tak apropos Twojego pytania kadykianus), moją motywacją była przede wszystkim muzyka, ale swoją drogą się zawiodłam i szczerze mówiąc myślę, że o wiele bardziej inspirujące jest właśnie teraz trwające spotkanie w Madrycie..

MAKE LOVE, NOT WAR
        • kadykianus Re: Zastanawiam sie nad powodami uczestnicstwa w 18.08.11, 11:03
          Nowy katechumenat. Nie wiem jak to w praktyce wygląda. Mam nadzieję, że nie są grupy nawiedzonych frustratów seksualnych, jak ruch Piotra Skargi (czy jakoś tak), którzy będąc pod butem miejscowego biskupa gładzą ludzi po rękach i mówią, że homoseksualiści pójdą do piekła. Nie dziw się moim obawom, gdyż w polskim Kościele pozycja świeckich często dalej jest upośledzona a ksiądz udaje chodzącą kapliczkę. Jeśli nowy katechumenat czuje, że głosić Ewangelię to znaczy głosić a nie obrażać się na świat, a Kościół miast rozkazywać człowiekowi kierunek marszu idzie OBOK człowieka - to w porządku. A jeśli nie? To masz to samo co z ambony, tylko ubrane inaczej.
      • koloratura1 Re: Zastanawiam sie nad powodami uczestnicstwa w 19.08.11, 08:00
        kadykianus napisał:

> Zastanawiam się nad powodami uczestnictwa w tym zlocie. Kościół przezywa kryzys.
        > Tak zwana społeczna nauka Kościoła to zasadniczo obsesja na punkcie seksu i -
        > jak zauważył Kołakowski - cały katolicyzm sprowadza do pigułki antykoncepcyjnej.
        > Papież wygaduje głupoty na temat prezerwatyw i obraża rozum, hołdując
        > ciemnocie i zabobonom.
        > Nie widzą tego uczestnicy zlotu? Widzą i się z nim nie zgadzają zapewne ale mają
        > inne powody uczestnictwa. Dlatego ciekawi mnie, jakie?

Fajny wyjazd wakacyjny. Za darmo, albo - za grosze.

• joseph.007 Zabawne :) 17.08.11, 19:24
      Kilka tygodniu temu odbył się w tymże Madrycie gigantyczny zlot miłujących na odwrót, w ramach marszu Gay Pride 2011. Nie znalazłem wprawdzie w sieci kosztów jego organizacji (może po prostu nikt nie uznał za stosowne ich aż tak skrupulatnie wyliczać), biorąc jednak pod uwagę liczbę uczestników - ponoć ok. miliona, czyli ponad dwa razy więcej niż opisywanego tu zlotu chrześcijan - musiały być one co najmniej porównywalne. Jakoś jednak nie pamiętam z tego okresu cytowania w GW filipik na temat tego, jak to nie wypada w kryzysowych czasach urządzać takich kosztownych masowych imprez i jak to lepiej byłoby zużyć te pieniądze na walkę z bezrobociem itp. No ale cóż, w końcu homoseksualiści stanowią w Hiszpanii aż 2% społeczeństwa, a katolicy zaledwie 71%, więc w sumie nie sposób oczekiwać żeby potrzeby dwóch aż tak różniących się od siebie liczebnością grup społecznych traktować tak samo, bo byłoby to wszak okropnie niesprawiedliwe :DDD

Btw. ta statystyka to w ogóle ciekawa rzecz. Czytamy tutaj: Benedykt XVI przyjeżdża do kraju, gdzie 71 proc. obywateli potwierdza przynależność do Kościoła katolickiego. A 25 do 30 proc. uważa się za niewierzących. Jak by nie liczyć, wychodzi na to, że Hiszpania jest krajem nader niebanalnym, skoro cieszy się okresowo posiadaniem co najmniej 101% obywateli (bo przecież poza katolikami i niewierzącymi, ktoś tam jeszcze chyba żyć musi...?), bądź też aż 1% populacji stanowią w niej katolicy-ateiści ;P
      • ciuciumorales Re: Zabawne :) 18.08.11, 09:18
        To proste. Lewactwo krzyczy o toleracje, ale ma ona dotyczyc tylko tegoz wlasnie lewactwa. Wyborcza jest najlepszym przykladem. Jak MW przy okazjach Pedalskiej Dumy (polskie tlumaczenie) obraza pedalstwo to wtedy jest bee, nietolerancyjna holota. Jak koles przebrany za motyla ewidentnie prowokuje ludzi idacych w procesji Bozego Ciala, to tojest performance. O innym bohaterze lewactwa, tym kolesiu od krzyza z puszek nie wspomne. Rosnie nam w Europie pokolenie MTV i internetu. To juz widac po Anglii, Hiszpani, Polsce.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Zabawne :) 18.08.11, 09:39
          To zupełnie jak z prawactwem i wolnością słowa. Prawactwo stęka że ogranicza mu się wolność słowa ale jak przychodzi co do czego to sami tę wolność ograniczają. Chociażby tu:
          wyborcza.pl/1,76842,10130910,PiS_kontra_R_U_T_A.html
          • ciuciumorales Re: Zabawne :) 18.08.11, 09:49
            Babka ma nierowno pod sufitem. Ale to nie ta skala. Mnie chodzi o zaklamanie Wyborczej, bo to ta gazeta (jej tfuurcy, czytelnicy) najbardziej wyciera sobie "gebe" slowem tolerancja. Inna sprawa jest placenie przez miasto jakimkolwiek tworcom. W imie czego?
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Zabawne :) 18.08.11, 09:53
              A mnie chodzi o zakłamanie prawactwa, różnych Gazet Polskich, wycierających sobie gęby wolnością słowa.
              • ciuciumorales Re: Zabawne :) 18.08.11, 10:04
                Gazeta Polska ma taki sam odpal w kosmos jak Wyborcza tylko w przeciwnym kierunku. Moja nabyta niechec do Wyborczej jest spowodowana tym, ze Wyborcza zawsze ustawiala sie w pozycji mentora i elyytyy. Spoleczenstwo zawsze miala (i nadal ma) za bezrozumne bydlo, mase, ktora trzeba uformowac, ktorej trzeba dac "mape myslenia".
                • obraza.uczuc.religijnych Re: Zabawne :) 18.08.11, 10:05
                  Czyli Wyborcza jest jak kościół katolicki, a ty się dziwisz niechęci do niego.
                • obraza.uczuc.religijnych Re: Zabawne :) 18.08.11, 10:07
                  A twoja niechęć do lewactwa czym jest spowodowana?
                  • ciuciumorales Re: Zabawne :) 18.08.11, 10:20
                    Czym? Moglbym ksiazke napisac, niestety z moim talentem... Ale glownie:
                    Jest winna upadkowi wartosci i zasad. Teraz wszystko podobno wolno i efekty sa takie jak w Anglii. Obawiam sie, ze jest to dopiero poczatek. Wchodzi pokolenie bezstresowych dzieci.
                    Jest winna rozpadowi instytucji rodziny, ktora ze wszystkimi wadami jakos przez lata funkcjonowala i takiego zdziczenia obyczajow nie bylo. A przede wszystkim: ma ochote wpierd.. sie do spraw mojej rodziny. Roznica miedzy prawdziwa prawica a lewica jest zasadnicza. Lewica ma ludzi za idiotow, za ktorych trzeba myslec i ich chronic przed samymi soba, a prawica mowi: jestescie sami za siebie odpowiedzialni. Tylko prosze nie pisac, ze PiS to prawica. To jest chrzescijanska lewica. SLD barono lewica, PO centrolewica, PSL korytolewica.
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: Zabawne :) 18.08.11, 10:27
                      ciuciumorales napisał:

> Czym? Moglbym ksiazke napisac, niestety z moim talentem... Ale glownie:
                      > Jest winna upadkowi wartosci i zasad. Teraz wszystko podobno wolno i efekty sa
                      > takie jak w Anglii.

Widzę tu Magierowszczyznę i jej branie do buzi.

Obawiam sie, ze jest to dopiero poczatek. Wchodzi pokolenie
                      > bezstresowych dzieci.
                      > Jest winna rozpadowi instytucji rodziny, ktora ze wszystkimi wadami jakos przez
                      > lata funkcjonowala i takiego zdziczenia obyczajow nie bylo. A przede wszystkim
                      > : ma ochote wpierd.. sie do spraw mojej rodziny. Roznica miedzy prawdziwa prawi
                      > ca a lewica jest zasadnicza. Lewica ma ludzi za idiotow, za ktorych trzeba mysl
                      > ec i ich chronic przed samymi soba, a prawica mowi: jestescie sami za siebie od
                      > powiedzialni. Tylko prosze nie pisac, ze PiS to prawica. To jest chrzescijanska
                      > lewica. SLD barono lewica, PO centrolewica, PSL korytolewica.

Teraz już wiem przynajmniej dlaczego tak naprawdę nie lubisz GW. Po prostu nie podoba ci się że GW ma inny punkt widzenia.
                      • ciuciumorales Re: Zabawne :) 18.08.11, 10:37
                        Czytaj ze zrozumieniem. Oczywiscie, ze tak. Jakbym mial taki sam punkt widzenia to chyba baloby to troche dziwne gdybym bayl ich adwersarzem. Ale problem polega na tym ze ich punkt widzenia jest w Zachodnim swiecie w ofensywie a to dotyka juz bezposrednio moja rodzine. Pierwszy przyklad z brzegu: powolne zabieranie rodzicom prawa do wychowywania dzieci.
                        To sa fakty. W jakim kierunku to idzie? Tu nie trzeba byc wielkim mozgowcem, wystarczy popatrzec na potege urzedow ds. dzieci i mlodziezy w Niemczech (Jugendamt) i skandynawii. Pasuje Ci to?
                        Mnie nie.
                        • obraza.uczuc.religijnych Re: Zabawne :) 18.08.11, 10:48
                          No właśnie, to twój problem że już nie twoje przekonania są w ofensywie w świecie. A to że jako Polak masz w Niemczech problem z jugendamt nie dowodzi że ktoś ci się pcha w rodzinę. to taki utarty slogan o tych rodzinach żeby wywrzeć wrażenie że istnieje jakieś zagrożenie.
                          • ciuciumorales Re: Zabawne :) 18.08.11, 11:00
                            Nie mam zadnego problemu z Jugendamt. Mialem z nimi kontakt 2 razy jak zalatwialem Gutschein na przedszkola dla dzieci. I tyle. Ja ci zadalem proste pytanie. Czy Ci taka wizja swiata odpowiada, gdie urzednik moze ingerowac wtwoja rodzine. Tu jest 0 lub 1. Tak lub nie. Rozszerzajac poprzednia wypowiec w temacie GW. Zapomnialem o najwazniejszym. Ta gazeta po prostu klamie i manipuluje. Na tym oparla swoj etos dziennikarski.
                            • mrrrwrrr Re: Zabawne :) 18.08.11, 11:12
                              Wolę urzędnika niż katabasa napuszczającego w szkole na religii dzieciaki wierzące po katolicku na te inne.
                              Jugendamt się do Ciebie bez powodu nie przyczepi a często nawet jest pomocny w takim stopniu, o jakim w PL można tylko pomarzyć (no ale rzeczywiście, po paszczy dzieciaka przy sąsiadach w DE nie zlejesz tak jak w katolickiej Polsce, tutaj reakcja na coś takiego to "zamach na wolność rodziny").
                              A od kontaktów z katabasem (bezposrednich albo za pośrednictwem napuszczonych przez klechę dzieciaków) niekatolik dzieciaka w PL nie uchroni. I taka to jest rożnica.
                              • ciuciumorales Re: Zabawne :) 18.08.11, 11:25
                                Ehh, szkoda gadac
                            • obraza.uczuc.religijnych Re: Zabawne :) 18.08.11, 11:40
                              Ale jugendamty są związane z narodowością rodziców i dzieci a nie z lewacką chęcią kontroli. No i skoro miałeś kontakt 2 razy to aż tak bardzo ci się wtrącają w życie?
                              Czyli GW w niczym nie odstaje od Rzepy, Frondy...
                            • koloratura1 Powinien - jak najszybciej i najskuteczniej! 19.08.11, 08:34
                              ciuciumorales napisał:

> Czy Ci taka wizja swiata odpowiada, gdie urzednik moze ingerowac wtwoja rodzine

Owszem, jeżeli w tej rodzinie dzieci są maltretowane.
                              A to się zdarza.

• koloratura1 Może słusznie? 19.08.11, 08:27
                  ciuciumorales napisał:

> Wyborcza zawsze ustawiala sie w pozycji mentora i elyytyy. Spoleczenstwo zawsze
                  > miala (i nadal ma) za bezrozumne bydlo,

Tylko - pewną tego społeczeństwa część!
            • koloratura1 Proste pytanie: 19.08.11, 08:22
              ciuciumorales napisał:

> Mnie chodzi o zaklamanie Wy borczej,
              >bo to ta gazeta (jej tfuurcy, czytelnicy) najbardziej wyciera sobie "gebe"
              > slowem tolerancja.

Można spytać, czemu tę wrażą gazetę czytasz, a nawet się udzielasz na jej forum?
          • el_sol_del_peru sorry, artykuł z gejzety jest wiarygodny 18.08.11, 11:12
            poprawię: "wiarygodny inaczej"; oczy redaktorów zasnute są nienawiścią do pisu
            a umysły napakowane lewizną
            • obraza.uczuc.religijnych Re: sorry, artykuł z gejzety jest wiarygodny 18.08.11, 11:42
              To straszne, nie można nie lubić PiSu.
              Dlaczego artykuly w Gościu niedzielnym są przesiąknięte nienawiścią do lewactwa?
              • el_sol_del_peru a gdzie ja twierdzę 18.08.11, 12:01
                że nie mozna nie lubic pisu?
                twierdze tylko, ze nienawiść zaślepia,
                a każdy chociaz najmniejszy lub najbardziej wydumany powód gejzeta wykorzystuje by dac kopa pisowcom
                • obraza.uczuc.religijnych Re: a gdzie ja twierdzę 18.08.11, 13:12
                  No i co z tego? Stosuje taktykę Ziemkiewicza, który wykorzystuje każdy wydumany powód by dowalić platfusom.
                • koloratura1 Dawać kopa pisowcom zawsze i wszędzie! 19.08.11, 08:40
                  el_sol_del_peru napisał:

> a każdy chociaz najmniejszy lub najbardziej wydumany powód gejzeta wykorzystuje
                  > by dac kopa pisowcom

I szczęść jej, Boże!
      • koloratura1 Gejów państwo nie sponsoruje. 19.08.11, 08:17
        joseph.007 napisał:

> Kilka tygodniu temu odbył się w tymże Madrycie gigantyczny zlot miłujących na o
        > dwrót, w ramach marszu Gay Pride 2011. Nie znalazłem wprawdzie w sieci kosztów
        > jego organizacji (może po prostu nikt nie uznał za stosowne ich aż tak skrupulatnie
        > wyliczać), ... biorąc jednak pod uwagę liczbę uczestników - ponoć ok. miliona,
        > czyli ponad dwa razy więcej niż opisywanego tu zlotu chrześcijan - musiały być
        > one co najmniej porównywalne.

Geje sami za siebie płacili. Nawet głupiej zniżki na komunikację nikt im nie dał...

• joseph.007 Re: Gejów państwo nie sponsoruje. 19.08.11, 09:24
          koloratura1 napisała:

> Geje sami za siebie płacili. Nawet głupiej zniżki na komunikację nikt i
          > m nie dał...

Tj, za co płacili? Za zamknięcie ulic, trudności komunikacyjne, ochronę święta, sprzątanie, wywóz odpadów? Za co konkretnie płacili, za co nie płacą organizatorzy teraźniejszej uroczystości? I czy jesteś w stanie podać orientacyjne porównawcze koszty obu imprez, ponoszone z kasy publicznej?
          • koloratura1 Re: Gejów państwo nie sponsoruje. 19.08.11, 09:59
            joseph.007 napisał:

> I czy jesteś w stanie podać orientacyjne
            > porównawcze koszty obu imprez, ponoszone z kasy publicznej?

Nie mam zamiaru próbować, bo mi się nie chce.
            Ale jedno wiem na pewno: jeszcze się taki nie urodził, co by z Kościółka cokolwiek wydębił.
            • joseph.007 Re: Gejów państwo nie sponsoruje. 19.08.11, 10:12
              koloratura1 napisała:

> Nie mam zamiaru próbować, bo mi się nie chce.

Nie masz zamiaru próbować, bo po prostu nie wiesz. I ja też nie wiem - mimo, że przez dłuższy czas wgłębiałem się w net angielsko-, a nawet (z rozpaczy) hiszpańskojęzyczny. Na temat publicznych kosztów Gay Pride sprzed miesiąca nie znalazłem nic - a przecież to również milionowa impreza, w centrum tego samego miasta i w tych samych "kryzysowych" czasach. Po prostu dla majnstrimowych mediów jedna impreza jest cacy, a druga be - i dlatego trzeba jej dowalać jak się da, nawet jeśli nie ma w tym krzty logiki.

> Ale jedno wiem na pewno: jeszcze się taki nie urodził, co by z Kościółka cokolw
              > iek wydębił.

Brawa dla racjonalnej i przemyślanej argumentacji merytorycznej :DDD
              • koloratura1 Re: Gejów państwo nie sponsoruje. 19.08.11, 10:36
                joseph.007 napisał:

> koloratura1 napisała:

> > Ale jedno wiem na pewno: jeszcze się taki nie urodził, co by z Kościółka
                > cokolwiek wydębił.

> Brawa dla racjonalnej i przemyślanej argumentacji merytorycznej :DDD

A - urodził się?
                • joseph.007 Re: Gejów państwo nie sponsoruje. 19.08.11, 10:50
                  Najprawdopodobniej tak, skoro ze zgodnych informacji władz publicznych i kościelnych wynika, iż to "Kościółek" ponosi jednak ogromną większość kosztów.
                  • koloratura1 Re: Gejów państwo nie sponsoruje. 19.08.11, 17:01
                    joseph.007 napisał:

> Najprawdopodobniej tak, skoro ze zgodnych informacji władz publicznych i kościelnych
                    >wynika, iż to "Kościółek" ponosi jednak ogromną większość kosztów.

Tak, tak, oczywiście...;)
                    • joseph.007 Re: Gejów państwo nie sponsoruje. 19.08.11, 17:34
                      Aj, widzę cosik marnie z argumentacją - brak dopalacza...? ;-P
                      • koloratura1 Re: Gejów państwo nie sponsoruje. 20.08.11, 07:48
                        joseph.007 napisał:

> Aj, widzę cosik marnie z argumentacją - brak dopalacza...? ;-P

Chyba sam widzisz, że głupoty wypisujesz, żegnam.

• joseph.007 Re: Gejów państwo nie sponsoruje. 20.08.11, 09:18
                          Adios, napisz czasem - może np. dla odmiany coś na temat :D
    • tadeusz.4 Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 17.08.11, 20:12
      Kardynał Antoni Rouco Varela mówił o liczącej 2 tys. lat tradycji katolickiej, bez której nie sposób zrozumieć Hiszpanii

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,10129594,Hiszpania_kloci_sie_o_Dni_Mlodziezy.html#ixzz1VJLZQSpm

To dość zabawne, bo sama Hiszpania istnieje zaledwie od 500 lat... Ale nie takie bzdury wciskali ciemnemu ludowi kardynałowie...
      • redix68 Zaraz ci wyjaśnię. To tak jak w mojej rodzinie: 17.08.11, 21:25
        nie sposób zrozumieć jej losów bez kultury przodków, których historia sięga wiele pokoleń wstecz. Wiele rzeczy też się dziedziczy, często o tym nie ma się pojęcia. Na przykład dzieci rodziców, którzy od dziada nie są analfabetami o wiele szybciej sobie przyswajają naukę pisania i czytania niż dzieci, które pozbawione były tej tradycji.
        Co do Hiszpanii ...O ile w Polsce chrześcijaństwo nie było potrzebne do ustalenia państwowości, to Hiszpania jako państwo jest efektem zmagań chrześcijaństwa ze światem arabskim. Dokąd oni tam rządzili nie było mowy o Hiszpanii jako państwie. Postanie tego państwa ma podłoże głównie religijne. I to w postaci radykalnej, taki Jagiełło byłby tam nie do wyobrażenia.
        • tadeusz.4 Re: Zaraz ci wyjaśnię. To tak jak w mojej rodzini 18.08.11, 00:25
          nie sposób zrozumieć jej losów bez kultury przodków, których historia sięga wie
          > le pokoleń wstecz.

Przodkami dzisiejszych Hiszpanów są m.in. Żydzi, których religia jest starsza niz chrześcijaństwo oraz mieszkańcy Galii Narbońskiej - jeżeli sięgać poza datę 1492, to czemu nie do tamtych ludów? I co z Baskami?

O ile w Polsce chrześcijaństwo nie było potrzebne do ustalen
          > ia państwowości, to Hiszpania jako państwo jest efektem zmagań chrześcijaństwa
          > ze światem arabskim. Dokąd oni tam rządzili nie było mowy o Hiszpanii jako pań
          > stwie. Postanie tego państwa ma podłoże głównie religijne.

W dalszym ciągu nie tłumaczy to, dlaczego do zrozumienia 500 lat historii Hiszpanii potrzebna jest znajomość 2000 lat chrześcijaństwa - co wspólnego mają z Hiszpanami arianie, ikonoklaści, husyci, szwenkfeldyści, mołokanie czy bezpopowcy?
    • tow_rydzyk Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolickiej(!) 18.08.11, 09:09
      Odezwa Episkopatu do polskich delegatow na Światowe Dni Młodzieży....no wlasnie i tu ten celowo omijany przymiotnik...KATOLICKIEJ...

Absolwenci szkol srednich i wyzszych uczelni, bezrobotni:

Pragniesz uciec przed realiami 21 wieku ?
      Dokucza Ci samotnosc?
      Jestes ciezarem dla rodziny?
      Nadal mieszkasz z rodzicami?
      Nie masz zlamanego grosza w kieszeni i utrzymujesz sie z renty babci?
      Nie masz przyjaciol?
      Jestes osmieszany badz bojkotowany na Facebook’u
      Nikt nie zaprasza Cie na imprezy?
      Rzucila Cie podla dziewczyna?
      Regularnie korzystasz z internetowych katolickich agencji towarzysko-matrymonialnych ?
      Przezywasz kryzys wiary w Swietego Mikolaja?
      Jestes zakompleksiony z powodow fizjonomiczno-anatomicznych?
      Zdechl Twoj ulubiony kot albo pies?
      Oblales egzamin albo w ogole nie radzisz sobie w szkole czy na uczelni?
      Przesladuja Cie mysli samobojcze i depresja?
      Wszyscy nazywaja cie nieudacznikiem?
      Masz zaburzenia na tle orientacji seksualnej?
      Marzysz o awansie spolecznym ?
      Chcialbys doswiadczyc milosci blizniego (kleryka) ?
      Nie potrafisz przystosowac sie do zycia w normalnym spoleczenstwie?
      Gardzisz ciezka pracy i masz klopoty ze znalezieniem prawdziwego godnego Twojej osoby zatrudnienia?
      Masz smykalke do interesow?
      Chetnie donosisz na tych, ktorzy odchodza od wiary badz zadaja zbyt wiele pytan?
      Marzy Ci sie kariera Ojca Dyrektora , Karola W. a moze nawet i “swietego”?
      Jestes zwolennikiem stadnego myslenia?
      Zabierasz glos w kwestiach, o ktorych nie masz zielonego pojecia ?
      Roscisz sobie prawo do wiedzy, ktorej nie posiadasz?
      Propagujesz teorie, ktorych nie jestes w stanie udowodnic?
      Posiadasz umiejetnosc maskowania swojego intelektualnego dylentanctwa uzywaniem sofizmow, solipsyzmow i oksymoronistycznej teologicznej nowomowy rodzaju: "teoria inteligentnego projektu" (intelligent design), "naukowy kreacjonizm", "religijna tolerancja", "transsubstancjacja" ....
      Masz zamilowanie do mitow z epoki brazu i wywodzacego sie z nich religijnego folkloru o ciezarnych dziewicach i zmatwychwstancach?
      Nie pogardzisz winem mszalnym (i nie tylko)?
      Potrafisz powstrzymac sie od smiechu powtarzac bezsensowne monologi z zastosowaniem zabawnej intonacji glosu i nie naturalnego wydluzania samoglosek przy jednoczesnym zachowaniu gramatycznej poprawnosci polszczyzny ?
      Chetnie kolaborujesz z tymi, ktorzy sa przy korycie.
      Marzysz o nie opodatkowanych dochodach?
      Twoim ulubionym kolorem jest kolor czarny?
      Religijny nekrofetyszyzm pobudza twoje zmysly i wyobraznie?
      Wierzysz, ze swiat stworzono 6000 lat temu w ciagu 6 dni?
      Uwazasz , ze tzw. "Dziesiecioro przykazan" to najwyzsze osiagniecie ludzkiej mysli humanistycznej i uniwersalnych wartosci moralnych gwarantujacych pokoj na swiecie i postep cywilizacyjny ludzkosci zwlaszcza w 21 wieku?
      Odczytujesz napis "Gott Mit Uns" otulajacy hitlerowska swastyke jako chrzescijanski symbol milosci do blizniego?
      Jestes przekonany, ze Komitet Noblowski powinien w koncu uznac tzw. "teologie" za prawdziwa dyscypline naukowa?
      Bedac przygnieciony jasnoscia i logika argumentow swiatlych i bardziej kompetentnych interlokutorow znajdujesz w sobie czelnosc aby z poczuciem moralno-intelektualnej wyzszosci i wszechwiedzy powiedziec im prosto w twarz, ze religijny nonsens, ktory uprawiasz to transcendentalna poetycka przenosnia zrozumiala tylko dla "wtajemniczonych"?
      Nazywasz ludzi, ktorzy publicznie udowadniaja i ujawniaja twoja ignorancje i ograniczenie umyslowe - "wojujacymi ateistami" lub "bezboznikami"
      Podkreslasz kulture i tolerancje tych ateistow, ktorzy wysluchujac religijnego belkotu trzymaja gebe w kubel i nie zadaja zadnych "niewlasciwych" pytan?
      Wierzysz, ze 2000 lat temu ludzkosc nauczyla sie odrozniac dobro od zla od prymitywnych niepismiennych pustynnych plemion koczowniczych z Bliskiego Wschodu zapominajac, ze w Indiach i w Chinach, tysiace lat przed Chrystusem rozkwitala cywilizacja z bogata sztuka, pismiennictwem i filozofia?
      Lubisz sie przebierac w sukienki ukrywajace twoja otylosc?
      Pragniesz darmowego utrzymania/dachu nad glowa/zachodniego samochodu?
      Masz obsesje na punkcie narzadow rozrodczych kobiet?
      Pragniesz "wszechstronnej" 24/7 zenskiej poslugi domowej i nie ograniczonego i nie nadzorowanego dostepu do dzieci obojga plci?
      Lubisz uprawiac seks z parafiankami ( w tym nieletnimi) bez odpowiedzialnosci ? (w przypadku “ wpadki” pokrywamy koszta alimentacyjne i zalatwiamy ciche przeniesienia na inne placowki).
      Pragniesz awansu na wyzsze stanowiska w hierarchii koscielnej z mozliwoscia transferu za granice ( nawet do Watykanu)?
      Pragniesz bezkarnosci przed organami scigania/ prokuratura i calkowite pokrycie kosztow sadowych?
      Pragniesz nie ograniczonego dostepu do organow ( w tym rowniez wladzy )?
      Nie masz wyrzutow sumienia dajac naiwnym ludziom obietnice bez pokrycia?
      Chcialbys zrelizowac swoje dzieciece marzenie zostania pasterzem stada bezmyslnych i bezwolnych baranow i owieczek?
      Uwielbiasz manipulowac ludzmi chorymi, starszymi i tymi, ktorzy nie sa zdolni do krytycznego i samodzielnego myslenia (ale za to maja forse)?
      Wierzysz, ze czystosc wiary i ”higiena rasowa” uchroni cywilizacje euoropejska od zaglady?

JEZELI PRZYNAJMNIEJ NA JEDNO Z POWYZSZYCH PYTAN ODPOWIESZ POZYTYWNIE JESTES WYBRANCEM BOGA I IDEALNYM KANDYDATEM NA ZOSTANIE SEMINARZYSTA - SZERMIERZEM KROLOWEJ POLSKI MARYJI ZAWSZE DZIEWICY.
      NASZE AGENTURY W POLSCE CZEKAJA NA CIEBIE.
      GWARANTUJEMY DOZYWOTNIE 100% ZATRUDNIENIE I OPIEKE EMERYTALNA TUTAJ NA ZIEMI + UWAGA!!! ROZGRZESZENIE ZA WSZY STKIE DOTYCHCZASOWE WYSTEPKI (oprocz tych wobec Wladz Koscielnych) I WIECZNE ZBAWIENIE NA TAMTYM SWIECIE.

NIE ZAPRZEPASC TEJ SZANSY. WEJDZ DOBROWOLNIE W OBJECIA CHRYSTUSA PANA NASZEGO - KROLA POLSKI.

• mundi8 Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 09:49
        tow_rydzyk, a może byś pomógl tej młodzieży:policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91152,10122474,Szokujace_seksualne_zabawy_gimnazjalistow___modne.html lub tej :policyjni.gazeta.pl/Policyjni/5,93448,10054893,Zamordowali_studentke_podczas_seksualnej_orgii__Przed.html?bo=1 masz dużo inwencji...
      • ciuciumorales Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 09:51
        Jakis ksiadz Cie "towarzyszu" kiedys po jajkach posmyral, ze masz taki odpal w tym kierunku? To moglo byc traumatyczne. Moze czas sie na kozetce polozyc?
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 09:54
          No to ciebie musiał pomacać ktoś z Czerskiej
          • ciuciumorales Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 10:25
            No biorac pod uwage odpal redaktorkow z Czerskiej w kierunku propagowania pedalstwa to bardzo prawdopodobne. Wiesz moze ktos kiedys mi zapodal pigulke gwaltu i teraz moja podswiadomosc wyrzuca z siebie to wydarzenie. Cholere dales mi do myslenia.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 10:28
              A może to któraś z redaktorek GW podała ci tę pigułkę gwałtu a ty wypychasz z siebie świadomość, że mogła cię macać kobieta??
              • ciuciumorales Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 10:45
                O kurw... To ja jestem kryptogejem. Po tylu latach czytania Wyborczej powinnienem sie wczesniej zorientowac. Musze to powiedziec mojej zonie, na ktora ciagle mam ochote. Z drugiej strony jesli zalozyc, ze jednak jestem normalnieseksualny a macala mnie jakas redaktorka to mam tylko jedno wytlumaczenie. To musiala byc A.Kublik. Po tym bym sie nie podniosl. Albo prof. Sroda (ulubieniec Wyborczej). Ale to malo prawdopodobne bo to byloby jak by nie patrzec nieetyczne, a prof. Sroda jest etykiem. Z drugiej strony co ona ma wspolnego w rzeczywistosci z etyka..
                • obraza.uczuc.religijnych Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 10:51
                  Twoja fiksacja na punkcie pedalstwa już dawno powinna podsunąć ci tę ścieżkę rozumowania. No i skoro rzekomo pociąga cię twoja żona to dlaczego nie pociągałyby cię Kublik albo Środa (mająca tyle wspolnego z etyką że się nią zajmuje).
                  • ciuciumorales Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 11:06
                    > Twoja fiksacja na punkcie pedalstwa już dawno powinna podsunąć ci tę ścieżkę ro
                    > zumowania. No i skoro rzekomo pociąga cię twoja żona to dlaczego nie pociągałyb
                    > y cię Kublik albo Środa (mająca tyle wspolnego z etyką że się nią zajmuje).

Zrozum. Nie mam fiksacji na punkcie geyow. Mam fiksacje na punkcie pedalstwa. A jaka jest roznica, to chyba sam wiesz najlepiej. BTW mam za plotem pare faceto, taka sformalizowana, nie moge slowa zlego powiedziec. Powiem wiecej, lubie ich.
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 11:47
                      No przecież piszę że masz fiksację na punkcie pedalstwa.
                      Ach jak to wszystko się szczęśliwie układa: masz żonę która cię pociąga, parę gejów za płotem, tylko te wredne jugendamty psują szczęście w tej zlewaczałej Europie...
                      • ciuciumorales Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 12:03
                        Powiedz to tym ludziom, ktorym za klapsa danemu dziecku, robia smrod i sie wtracaja w zycie. Nadal nie odpowiedziales mi na to pytanie powyzej.
                        • obraza.uczuc.religijnych Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 12:53
                          Ale dlaczego mam się wtrącać w ich życie i im coś mówić? Dlaczego ty się wtrącasz w ich życie? Jesteś lewakiem i będziesz im wmawiał że jest im źle z jugendamtami?
                          Ażeby odpowiedzieć na twoje pytanie musiałbym wiedzieć co rozumiesz pod ingerencję w rodzinę. Czy jest to zapobieganie przemocy domowej?
                          • ciuciumorales Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 13:11
                            O czym ty czlowieku mowisz? Prewencja nazywasz to, ze w Polsce dziecku nie mozna dac klapsa? Wychowujemy w Europie holote. O to chodzi. BTW masz dzieci, bo chyba nie.
                            • obraza.uczuc.religijnych Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 13:13
                              To chyba ty nie masz dzieci. Dla ciebie tylko hołota bez klapsa albo światli wolnościowcy ale bez prawa do myślenia lewackiego.
                              • ciuciumorales Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 13:27
                                Mozesz rozwinac mysl? Bo te "widelki" przerosly moje i tak srednie mozliwosci intelektualne.
                                • obraza.uczuc.religijnych Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 13:35
                                  Nie chce mi się. Nie będę ponosił wysiłku tłumaczenia.
                  • tow_rydzyk Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolickiej(!) 18.08.11, 11:44
                    obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Twoja fiksacja na punkcie pedalstwa już dawno powinna podsunąć ci tę ścieżkę ro
                    > zumowania. No i skoro rzekomo pociąga cię twoja żona to dlaczego nie pociągałyb
                    > y cię Kublik albo Środa (mająca tyle wspolnego z etyką że się nią zajmuje).

Przepraszam , ze sie tak na sile wpycham miedzy Was Panowie - tak ladnie sobie dyskutujecie... a tymczasem:

www.youtube.com/watch?v=akNs5JOhPVU&feature=PlayList&p=126BB02814F9E4F2&playnext_from=PL&playnext=1&index=44
                    • ciuciumorales Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 18.08.11, 12:00
                      No i? Bo jakos nie zalapalem.
                      • tow_rydzyk No dobrze... spróbuje jeszcze raz.... 18.08.11, 12:12
                        ciuciumorales napisał:

> No i? Bo jakos nie zalapalem.

www.youtube.com/watch?v=akNs5JOhPVU&feature=PlayList&p=126BB02814F9E4F2&playnext_from=PL&playnext=1&index=44
                        • ciuciumorales Re: No dobrze... spróbuje jeszcze raz.... 18.08.11, 12:19
                          Co mam idiote 2 raz ogladac? O co Ci chodzi? To odpowiesz wreszcie skad twoja nienawisc do KK. Pytam szczerze. Bo mnie kosciol jest obojetny, wiec chcialbym wiedziec co dokladnie tobie, fizycznie, psychicznie czy jeszcze inaczej, zrobil kosciol zlego. Tobie.
                          • obraza.uczuc.religijnych Re: No dobrze... spróbuje jeszcze raz.... 18.08.11, 12:54
                            Skoro kościół jest ci obojętny to dlaczego go bronisz przed rzekomą nienawiścią?
                          • tow_rydzyk Pomoc psychologiczno-materialna dla bylych ksiezy 18.08.11, 12:55
                            ciuciumorales napisał:

> Co mam idiote 2 raz ogladac? O co Ci chodzi? To odpowiesz wreszcie skad twoja n
                            > ienawisc do KK. Pytam szczerze. Bo mnie kosciol jest obojetny, wiec chcialbym w
                            > iedziec co dokladnie tobie, fizycznie, psychicznie czy jeszcze inaczej, zrobil
                            > kosciol zlego. Tobie.

Nienawisc ???? Od kiedy krytykowanie i obnazanie obskurantyzmu jest przejawem nienawisci?
                            Moje komentarze sa skierowane przeciw wszystkim instytucjom totalitarnym w tym rowniez KK. Jako bardzo mlody czlowiek z powodzeniem robilem dokladnie to samo wobec komuny... Prosze wiec uwazniej czytac moje teksty.

W Stanach i Kanadzie (gdzie mieszkam i pracuje) opuszczanie Kosciola przez ksiezy i pastorow jest tak powszechne, ze musiano zorganizowac poradnictwo psychologiczna dla tych ludzi aby pomoc im odnalezc sie w normalnym, realnym 21-wiecznym swiecie.
                            Od lat wspolpracuje z fundacja prof. Dennett'a i pomagam jak moge (bynajmniej nie z nienawisci) bylym kaplanom w uzyskiwaniu tymczasowego kwaterunku i przekwalifikowania aby ulatwic im znalezienie zatrudnienia (oczywiscie wszystko odbywa sie na zasadzie dobrowolnosci).
                            Pojawilo sie bardzo wiele doskonalych ksiazek napisanych przez bylych ksiezy. Zwlaszcza dwaj autorzy Stepehen Uhl i Dan Barker pozwolaja dokladnie przyjrzec sie obludzie zorganizowanej religii od kuchni.

Pozdrawiam ... szanujac Twoja "neutralnosc" w tej kwestii.
                            • ciuciumorales Re: Pomoc psychologiczno-materialna dla bylych ks 18.08.11, 13:18
                              Masz prawo do krytyki jak kazdy. Mnie chodzi o styl i zacieklosc, ktora kojarzy mi sie z nienawiscia.
                              • obraza.uczuc.religijnych Re: Pomoc psychologiczno-materialna dla bylych ks 18.08.11, 13:25
                                Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak, nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych, prawda, punktów, które stworzymy.
                          • koloratura1 Mnie zrobił i robi: 19.08.11, 08:50
                            ciuciumorales napisał:

> Bo mnie kosciol jest obojetny, wiec chcialbym wiedziec
                            > co dokladnie tobie, fizycznie, psychicznie czy jeszcze inaczej, zrobil
                            > kosciol zlego. Tobie.

Okrada na każdym kroku. Nieprzerwanie od dwudziestu lat.
                    • posca Re: Wazne uzupełnienie: Dni Młodzieży...katolicki 19.08.11, 01:27
                      tow., masz rację. Mam tu dla ciebie teledysk- przepojony miłością i tolerancją do ludzi o odmiennych poglądach.
    • puuchatek Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne zami... 18.08.11, 09:12
      kadykianus napisał:

> Zastanawiam się nad powodami uczestnictwa w tym zlocie. Kościół przezywa kryzys
      > j.

Obawiam się, że o społecznej nauce Kościoła masz mniej więcej równie głęboką wiedzę jak o tym, co pisał Kołakowski...
    • mundi8 Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne zami... 18.08.11, 09:27
      "Wykrzykiwali obelgi pod adresem młodych katolików: "Papież to nazista", "Nie dla umysłowego Guantanamo", "Lepszy jamnik od wilczura niemieckiego"
      "Policja usiłowała zapobiec spotkaniu obu grup, jednak kilku protestującychprzedostało się przez kordon policji i zaczęło bić pielgrzymów. W policjantów rzucali różnymi przedmiotami, m. in. butelkami." To coś więcej niż protest, to manifestacja wrogości do Boga i Kościoła młodzieży, która dokonała apostazji. Problem pieniedzy to tylko pretekst.Oczywiście jest też i zazdrość bo młodzież katolicka jest inna. W 2000 r., w Izraelu z papieżem Janem Pawłem spotkało się na Górze Błogosławieństw 100 tys. młodzieży.Potem prasa izraelska zdumiona szeroko się rozpisywała, że po spotkaniu nie było nigdzie puszek po piwie, prezerwatyw, strzykawek, butelek po winie... A tymczasem w Madrycie marsz protestujacych zamienił się w zbiorowe picie alkoholu w miejscu publiczym.Niestety alkohol nienawiści nie ugasi, a tym bardziej nie pozwoli zobaczyć korzyści duchowych,które otrzymają ci, którzy biorą udział w SDM.Bóg zawsze wynagradza tych, którzy Go szukają.
      • mrrrwrrr Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 10:06
        A najlepiej Bóg wynagradza ciążami uczestniczki pielgrzymek :)
        Rodzice, uważajcie puszczając córki na wszelkie pielgrzymki bo takiego bzykania jak tam to chyba nigdzie indziej nie ma!
        • ciuciumorales Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 10:27
          Jest. Na woodstoku.
          • mrrrwrrr Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 10:47
            Ale tam jest rżnięcie oficjalne i nikt nie udaje świętoszkowatości.
            • ciuciumorales Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 12:30
              Napisales, ze nie ma nigdzie indziej. A ja Ci odpisalem ze jest i tyle.
    • realizmforte Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne zami... 18.08.11, 09:36
      Największą obsesją współczesnego KK jest pigułka antykoncepcyjna, a ściślej samostanowienie kobiety- człowieka o sobie z udziałem rozumu - powoływanie potomstwa z potrzeby serca nie tylko za sprawą instynktownych, zwierzęcych potrzeb seksualnych.
      Bezwolne, bezrozumne zwierzęta łatwiej tresować. Zwierzę uczłowieczone, rozumne, świadome swojej swksualności i rozrodczości, a do tego jeszcze odpowiedzialne, wymyka się kapłanom spod kontroli !
      • ciuciumorales Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 09:58
        Jestes praktykujaca katoliczka? Nie? W takim razie (jesli jestes kobieta):

1. Odp.. sie od kosciola i od ich nauk. One Ciebie nie dotycza. Lykaj pigulki jak m&m i pruj sie co sobota w Clubie.
        2. Wiedze o nauce kosciola czerpies z Wyborczej, wiec o czym tu mowic.
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 10:01
          A skąd ma brać wiedzę o nauce kościoła? Z wydawnictw sprzyjających kościołowi, a więc nieobiektywnych??
        • maura4 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 10:09
          W Niemczech czy Anglii rzeczywiście nie dotyczą. W Polsce KK nie ustaje w naciskach, aby jego nauki stały się obowiązującym dla wszystkich prawem.
          • ciuciumorales Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 10:29
            W jakich sprawach? Przaklad. Oprocz aborcji.
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 10:36
              Telefoniczny lobbying biskupów u posłów ws. in vitro.
              • ciuciumorales Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 10:55
                Odpowiedz mi na nastepujace pytania.
                Czy w Polsce mozna wykonywac zabiegi in-vitro?
                Czy mozna je wykonywac legalnie?
                Czy wszyscy ktorzy pragna miec dzieci, musza je miec?
                W imie czego ma podatnik sie skladac na te chec posiadania dzieci?
                Jesli ja mam ogomna chec na wyprawe na Mt.Everest ,ale mnie na nia nie stac, to czy podatnik powinien sie na nia zlozyc?

Inna sprawa z in-vitro, jak juz zaczales temat. Znam 2 pary, ktore sie zdecydowaly. Po wielu probach obie zostaly szczesliwymi rodzicami blizniakow. I wiesz co? Po 1,5 roku w obu przypadkach blizniaczki mialy rodzenstwo. Bez in-vitro. Wiec moze trzeba to troche inaczej leczyc niz pod mikroskopem majstrowac z zarodkami. Jestem 100% przeciwnikiem in-vitro, ale nie jestem za zakazem jej stosowania.
                • obraza.uczuc.religijnych Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 11:45
                  ALe my tu nie dyskutujemy o finansowaniu in vitro. Dyskutujemy o narzucaniu swoich przekonań przez funkcjonariuszy KK i wpisywaniu ich do prawodastwa. Dostałeś przykład jak to się odbywa.
                • maura4 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 11:54
                  Jeszcze można. Właśnie KK rozpoczął krucjatę w celu zupełnego zakazu. Wszyscy, którzy pragną dzieci, mają prawo wykorzystać wszystkie dostępne, legalne metody, które mogą im w tym pomóc. Ewentualne finansowanie in-vitro bedzie znacznie tańsze, niż finansowanie KK. Nie widzę powodu do finansowania instytucji sprzedajacej polisy na życie po śmierci i jednoczesne odmawianie pomocy ludziom na ziemi.
                  • ciuciumorales Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 12:14
                    Kosciol jest firma jak kazda inna, no moze z dluzszym doswiadczeniem. Przez wieki mial ogromny wplyw na wladze. Mozna zaryzykowac, ze pociagal za sznurki. Teraz tez jest zaangazowany i dobrze. Jest hamulcowym postepowego lewactwa. Lewacy moga lobbowac, kosciol nie? Ja caly czas tu mowie o hipokryzji i zaklamaniu Wyborczej. Ona toleruje lobbing tylko z jednej strony. Pomijam fakt, ze jak sie chcialo wprowadzac socjalizm z ludzka twarza (bo przeciez nikt nie uwierzy w to, ze ktos chcial obalic komune), to pan Michnik latal po kosciolach i spiewal Boze cos Polske, a po przewrocie cos mu sie odmienilo i najlepszymi kolegami zostali Wojtek i Czeslaw. Ot jak mozna zmienic poglady. Amoze to jest wlasnie najlepszy przyklad hipokryzji kreatora etosu dziennikarstwa w GW.
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 12:59
                      Kościół mógł lobbować przez wieki a lewactwo teraz nie może? Warto wspierać lewactwo, które jest hamulcowym dla kościoła, który jest tobie tak obojętny.
                      Ja natomiast piszę o hipokryzję takich jak ty, którym nie podoba się Że lewactwo jest hamulcowym dla kościoła, natomiast podoba się ze kościół jest hamulcowym dla lewactwa.
                      na czym polega koleżeństwo Michnika, Wojtka i Czesława??
                      • ciuciumorales Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 13:25
                        Oczywiscie, ze lewactwo moze byc hamulcowym dla kosciola. Nie rozumiesz co pisze? Nie cierpie lewactwa, co pewnie juz zauwazyles, ale nie odbieram im prawa glosu. Wyborcza ten glos prawicy odbiera. I jeszcze raz Ci powtarzam. Lewactwo sie ustawami wpierd... w zycie normalnych ludzi a jej idee produkuja holote. Vide: Londyn.
                        • obraza.uczuc.religijnych Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 13:27
                          Nie odbieram ci prawa do krytyki po co tylko ten styl ocierający się o nienawiść??

A zamieszki w Słupsku w 1998 r. wywołane przez hołotę to efekt nauczania religii w szkołach.
                          • ciuciumorales Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 13:35
                            Religia w szkolach to ewidentny blad. Ale pamietaj kiedy ja wprowadzano. Wowczas traktowano to jako symbol upadku komunizmu. To bylo na zasadzie "Religia WRACA do szkol". Nie pamietasz? Holota w Slupsku jak holota. Co ma do tego nauczanie religii w szkole. Upadek obyczajow nie wzial sie z powodu religii w szkole a z powodu lewackiego sposobu na zycie. Ja nie mowie, ze ludzie kiedys sie np nie qu...li. Robili to zawsze, ale wtedy nie robiono z nich celebrytow. Musieli to robic w ukryciu, bo jak prawda wychodzila na jaw to juz tak wesolo nie bylo.
                            • obraza.uczuc.religijnych Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 13:37
                              Upadek obyczajów wziął się z religii w szkole a nie z lewackiego sposobu na życie a hołota w Londynie jak to hołota.
                              Hasło religia wraca do szkół a potem reprezentanci kościoła przedstawili swoją zwyczajową zachłanność aż do religii na maturze włącznie.
                    • maura4 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 13:39
                      Nie, nie, nie kochanieńki. Kościół to firma inna, niż reszta. Uprzywilejowana tak, że inne mogą tylko pomarzyć. Sprzedaje towar bez gwarancji, niesprawdzalny. Każda inna firma sprzedająca ułudę, dawno by zbankrutowała i miałaby zapewne do czynienia z prokuratorem. Nigdy nie została rozliczona ze zbrodniczej dzialalności przeciw ludziom. Teraz jest w niektórych krajach rozliczana. W Irlandii, w Hiszpanii. Kościoł jest hamulcowym wszelkiego postępu.
        • koloratura1 Nie da się! 19.08.11, 09:08
          ciuciumorales napisał:

> Jestes praktykujaca katoliczka? Nie? W takim razie (jesli jestes kobieta):

> 1. Odp.. sie od kosciola i od ich nauk. One Ciebie nie dotycza.

Niestety, dotyczą. Bo mieszkam w kraju, gdzie nic nie dzieje się bez woli Hierarchii KK.

> Lykaj pigulki

Nie będę - w moim wieku już, niestety? / na szczęście?, nie mam potrzeby

> jak m&m i pruj sie co sobota w Clubie.

Że co proszę?

> 2. Wiedze o nauce kosciola czerpies z Wyborczej,

Nie tylko i nie przede wszystkim.

> wiec o czym tu mowic.

Fakt: najlepiej milczeć, jeśli się nie ma nic mądrego do powiedzenia.
    • mundi8 Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne zami... 18.08.11, 09:55
      Zachód dokonał apostazji i rosną współczynniki patologii życia społecznego.Człowiek nigdy nie pokona grzechu! Wystarczy popatrzeć na historię ludzkości.
      • maura4 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 10:13
        W Polsce odkąd wprowadzono naukę religii do szkół, obowiązkowe rekolekcje patologie życia społecznego zniknęły, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Nie uświadczysz alkoholika, narkomana, pijanego za kierownicą , burd po meczach, dzieci w domach dziecka, przemocy w rodzinie, oszustw, kradzieży, korupcji, nepotyzmu. Aż dziw, że zachód nie chce brać z nas przykładu.
        • joseph.007 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 11:18
          No aż tak dobrze nie jest. Faktem jest co prawda rzeczywiście, że od czasu wprowadzenia religii do szkół przestępczość systematycznie spada (do poziomu w większości kategorii dużo niższego niż średnia dla UE), ja bym jednak bezpośrednio tych dwóch faktów raczej nie wiązał - to raczej przypadkowa koincydencja ;)
    • el_sol_del_peru zawsze tam gdzie są czerwoni jest zadyma 18.08.11, 10:03
      ludzie o tych poglądach zawsze dążą do zniszczenia innych;
      prowadzą swoje "rewolucje" przez ciągłą demolkę, podpalenia, kradzieże, pobicia
      z reguły daleko od swoich domostw (o ile takie posiadają)
      a gejzeta i inne czerwone szmatlawce wciskają że to prawica niszczy i bije
      • koloratura1 Re: zawsze tam gdzie są czerwoni jest zadyma 19.08.11, 09:21
        Vide: skini.
        Czerwoni jak nie wiem co!
    • turysta_z_izraela Putin był dobry 18.08.11, 10:04
      Dobrze, że czcigodny Vladimir Putin nie pozwalał ani na gejprajdy ani na stąpanięcie białego papy na rosyjskiej ziemi!
    • mundi8 Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne zami... 18.08.11, 10:18
      Tu też jest relacja:papiez.wiara.pl/doc/924085.Smutni-przeciwnicy-papieza
    • mundi8 Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne zami... 18.08.11, 10:27
      "Po drugiej stronie zobaczyłem innych ludzi, ich rówieśników i sporo ludzi starszych. Sporo tu czerni, golizny, nieprzyzwoitości (kompletnie nagi mężczyzna z gejowską flagą udawał kopulację z pomnikiem niedźwiedzia – symbolem Madrytu), dziewczyny w ostrych ciemnych makijażach... Nad placem powiewała czarna piracka flaga z trupią czaszką. Tak, to dobry symbol, tu pachniało trupem, tu nikt nie śpiewał, tu były gwizdy, bicie w bęben i wrzaski: „Ten plac jest nasz, nie chcemy tu papieża”. Co proponują w zamian? Aborcję, prezerwatywy, homoseksualizm, rozwiązłość. A wszystko pod hasłami laickiego państwa i sprzeciwu wobec agresywnego klerykalizmu." Mam pytanie: w jakim kierunku poprowadzi w przyszłości rozwój Hiszpanii ta właśnie młodzież? Może redaktor pan Stasiński lub redaktor pani Wiśniewska dadzą odpowiedź na to pytanie?
      • koloratura1 Między nami jasnowidzami... WOW! 19.08.11, 09:25
        mundi8 napisał:

> Mam pytanie: w jakim kierunku poprowadzi
        > w przyszłości rozwój Hiszpanii ta właśnie młodzież? Może redaktor pan Stasiński
        > lub redaktor pani Wiśniewska dadzą odpowiedź na to pytanie?

To oni są jasnowidzami?
        Nie wiedziałam...
    • mundi8 Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne zami... 18.08.11, 10:38
      Artykułów prezentujących krytyczne , a zarazem ponure spojrzenie na Kościół katolicki przeczytałem w Gazecie Wyborczej mnóstwo.Ciekaw jestem, czy jej redaktorzy są w stanie w inny sposób pisać o Kosciele, czy też są więźniami własnej mentalności i już nigdy sie nie uwolnią?
      • koloratura1 Kościół sam sobie winien 19.08.11, 09:28
        mundi8 napisał:

> Artykułów prezentujących krytyczne , a zarazem ponure spojrzenie na Kościół kat
        > olicki przeczytałem w Gazecie Wyborczej mnóstwo.Ciekaw jestem, czy jej redaktor
        > zy są w stanie w inny sposób pisać o Kosciele,

Sądzę, że nie są.

> czy też są więźniami własnej mentalności i już nigdy sie nie uwolnią?

Ależ to - bynajmniej - nie dlatego!
    • mundi8 Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne zami... 18.08.11, 10:56
      "W Polsce odkąd wprowadzono naukę religii do szkół, obowiązkowe rekolekcje patologie życia społecznego zniknęły, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Nie uświadczysz alkoholika, narkomana, pijanego za kierownicą , burd po meczach, dzieci w domach dziecka, przemocy w rodzinie, oszustw, kradzieży, korupcji, nepotyzmu. Aż dziw, że zachód nie chce brać z nas przykładu." Nie myl lekcji religii z wiarą, bo to są dwie różne rzeczy! Moralność jest owocem wiary i to wiary praktykowanej! Aby praktykować wiarę trzeba mieć formację.Lekcje religii nie są traktowane poważnie przez dzieci i młodzież. Uczyć religii jest dzisiaj bardzo trudno.Lepiej by było gdyby ona odbywała się przy parafii i by uczęszczali na nią rzeczywiście zainteresowani.
      • maura4 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 11:40
        Nie żartuj. Po co w takim razie wydajemy ciężkie miliony na naukę religii ? Jaki jest jej cel ? I po co tyle czasu w szkole, marnotrawione jest na te nieskuteczne nauki ? Nie są w stanie przekonać, ani zmusić młodzieży do wiary, ani wychować. Uczniowie nie praktykują wiary ? Chyba nie uczęszczałeś na religię w szkole. Rekolekcje obowiązkowe. Msze niedzielne także. Majowe, nieszpory, adwent. Przygotowania do komunii i bierzmowania, w kościele zajmują ogrom czasu. Dodatkowe spotkania z animatorami. Wszystko ze sprawdzaniem obecności. Moralność jest owocem odpowiedniego wychowania.
      • koloratura1 Szkolna katecheza... 19.08.11, 09:45
        mundi8 napisał:

>Lekcje religii nie są traktowane poważnie przez dzieci i młodzież.

Fakt.

> Uczyć religii jest dzisiaj bardzo trudno.

Tak, sama miewałam okazje serdecznie współczuć moim kolegom - katechetom, gdy - w porywach - ja, tzw. nauczyciel akademicki, prowadziłam lekcje (angielskiego) w liceum...

> Lepiej by było gdyby ona odbywała się przy parafii i by
        > uczęszczali na nią rzeczywiście zainteresowani.

Wytłumacz to Kościółkowi.
        Ale wątpię czy zechce zrozumieć...

W końcu - głupio by było brać kasę za owo nauczanie w parafii...
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Szkolna katecheza... 19.08.11, 11:07
          Parafia miałaby płacić za nauczanie religii? Przecież to nie po chrześcijańsku.
          • koloratura1 Re: Szkolna katecheza... 19.08.11, 17:18
            obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Parafia miałaby płacić za nauczanie religii? Przecież to nie po chrześcijańsku.

Katecheci mogliby zasuwać za Bóg zapłać...

Bo gdyby religia wróciła do parafii, KK nie miałby - chyba - czelności domagać się od władz oświatowych pensji dla katechetów...
            Chociaż - kto wie...?

• para-lela Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne zami... 18.08.11, 11:08
      Marzenia Wyborczej (potomków KPP)
      się spełniają

To jest tolerancja lewactwa
      • eryk2 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 18.08.11, 17:10
        para-lela napisała:

> Marzenia Wyborczej (potomków KPP)
        > się spełniają

Więcej potomków członków KPP (Wildstein, Dorn) jest w PiS-ie niż w redakcji "Gazety Wyborczej", nie mówiąc już o potomkach członków PZPR i samych członkach PZPR (ostatnio udowodniono to nawet przed sądem dzięki zapalczywości syna członków PZPR, niejakiego JMR) - by wymienić tylko Kaczyńskich, Wolskiego, Pietrzaka czy Kryżego.
        • maaac Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne za 19.08.11, 08:20
          :) Zwolennicy "prawicy" mają swój alternatywny świat. W ich świecie to GW ma związki z KPP.
    • maaac O Kościele jak o zmarłym - dobrze lub wcale. 18.08.11, 11:22
      Taka przynajmniej jest optyka wielu ludzi.
      Artykuł przedstawia pewien problem - wydarzenie w Hiszpanii.
      Przedstawia opinie zarówno jednej jak i drugiej strony.
      Przedstawia wydarzenia związane z tym - zamieszki protesty.

Można sobie przeczytać artykuł i próbowac wyrabiac włąsne zdanie. Czy bardziej mają jedni racje czy drudzy, a moze za mało jest dostępnych danych?

No ale niestety ludzie z "końskimi okularami" widzą tylko w atykule krytykę Kościoła. Ślepną na te fragmenty tekstu w którym istnieje oborna. Ślepną na przedstawioną opinie Kościoła, że sam widzi, że istnieje problem z finansowaniem. Dla nich jest ważne że napisano krytyczne słowa. No i co z tego, że jako przestawienie czyiś opinii. To zbrodnia!!!

Bo o Kościele można tylko dobrze lub wcale mówić lub pisać. Próba stwierdzenia, że z czym kolwiek co jest związane z Kościołem jest problemem być może łątwym do rozwiązania to już ZAMACH.

Normalnie jak kiedyś o PZPR i Ustroju... tez dobrze lub wcale.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: O Kościele jak o zmarłym - dobrze lub wcale. 18.08.11, 11:49
        Kościoła tknąć nie można, bo owszem ma być wolność, ale nie idei, religii. Dla tych obszarów wolny rynek nie istnieje, tu ma panować katolicki kierunkowskaz.
    • r1111111 Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne zami... 18.08.11, 12:03
      Butelkami w katolików. "Papież to nazista"
      "Policja rozpędziła protestujących przeciwko wizycie papieża Benedykta XVI w Madrycie. Jedenaście osób zostało rannych, w tym dwóch policjantów. Zatrzymano siedmiu demonstrantów - poinformowały źródła policyjne. W stronę katolików poleciały butelki i przekleństwa. - Papież to nazista. Lepszy jamnik od wilczura niemieckiego - wykrzykiwali protestujący."
      wiadomosci.wp.pl/kat,1371,title,Butelkami-w-katolikow-Papiez-to-nazista,wid,13695802,wiadomosc.html

Tytuł w GW wyjątkowo delikatny.
    • lukasnaj Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży. Nocne zami... 18.08.11, 12:23
      <Wykrzykiwali obelgi pod adresem młodych katolików: "Papież to nazista", "Nie dla umysłowego Guantanamo", "Lepszy jamnik od wilczura niemieckiego" - krzyczeli. Powiewali flagami republikańskimi iw kolorze tęczy. Wobec niesionych przez pielgrzymów krzyży pokazywaliprezerwatywy. Według dziennika "ABC", marsz protestujących zamienił się w tzw. "botellon", czyli zbiorowe picie alkoholu w miejscu publicznym.>

Takie rzeczy przekonują mnie, że Bóg istnieje, i to ten katolicki.
    • oszolom-z-radia-maryja Ateistyczna hołota demol.Madryt i ubliza kosciołow 18.08.11, 13:30
      -wczorajsza panorama w TVP2 pokazała jak ateiści rzucaja kamieniami w policje i demolują witryny sklepowe oraz zaczepiają każdego kto ma w rekach rozaniec. Obrazki jakby żywcem wzięte z rewolucji francuskiej czy bolszewickiej. Jak widac ateisci nie maja nic konstruktywnego do zaoferowania ich istota jest burzenie demolowanie przewracanie..
      • ciuciumorales Re: Ateistyczna hołota demol.Madryt i ubliza kosc 18.08.11, 13:37
        A czego oczekujesz od holoty?
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Ateistyczna hołota demol.Madryt i ubliza kosc 18.08.11, 13:39
          Że nie będzie krzyczeć "Benek ma Tolę".
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Ateistyczna hołota demol.Madryt i ubliza kosc 18.08.11, 13:38
        Po prostu wykrzykiwali "Benek ma Tole, twe rządy obalą kibole". A wszystko w ramach dopuszczalnej krytyki.
    • koloratura1 Re: Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 19.08.11, 07:08
      waldemarkoc2 napisała:

> Typowe dla Wyborczej: jak nie lubimy to obrzucić gównem a zawsze się coś przyklei.

Typowe dla inteligentnych inaczej : jak nie rozumiemy (a może - nie czytamy, bo i tak wszystko wiemy bez czytania...?) to wypisujemy chamskie bzdury.
    • vjfo Hiszpania kłóci się o Dni Młodzieży 19.08.11, 10:33
      Czemu się nie informuje o pielgrzymie z Meksyku, który w internecie werbował i planował atak gazem i kwasem na "antypapieżowców", albo o "antypapieżocwu", który został zaatakowany nożem już 13 sierpnia przez chrześciańskiego fanatyka (taki sam, jak muzułmańskie, których tak potępiamy, tylko że z krzyżem), lub o tym, że władze Madrytu 1 sierpnia podnieśli o 50 centów ceny biletów na tansport miejski, ale dla pielgrzymów zrobiono zniżki o 50%, lub o tym, że wczoraj władze tegoż Madrytu zabroniły przychodniom pobierać od pielgrzymów pieniądze za leczenie (chociaż, po medialnej burzy wywołanej tą decyzją, dzisiaj się wycofali), lub o pijanych pielgrzymach z francji, po pijaku kąpających się w fontannie w Plaza de España (lub w fontannie Upadłego Anioła, tzn. Szatana, w Parque del Retiro)?
    • oszolom-z-radia-maryja Triumf Kościoła, porażka jego wrogów 19.08.11, 11:29
      www.rp.pl/artykul/9133,703516-Swiatowe-Dni-Mlodziezy-w-Madrycie---komentarz.html
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Triumf Kościoła, porażka jego wrogów 19.08.11, 11:38
        Porażka Kościoła, triumf tych, którzy nie poddają się jego plitpoprawnemu terrorowi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka