anna12-3
03.10.11, 07:30
ANDRZEJ OLECHOWSKI :wywiad dla NEWSWEEKA : Platforma weszła w takie same tryby upartyjnienia i eksploatacji państwa jak PZPR, bo na tym wzorcu budowane są polskie partie. Niedawno rozmawiałem z dyrektorem ośrodka ruchu drogowego w dawnym mieście wojewódzkim. Powiedział mi, że dostał posadę... z nominacji Platformy. To klasyczna nomenklatura!
W tym samym wywiadzie:PiS uważam bowiem za partię, która jest niebezpieczna i szkodliwa. Z drugiej strony PO to formacja pozbawiona strategicznej głębi, misji innej niż odsuwanie PiS. W związku z tym w dłuższej perspektywie przynosi szkody. Bo nie odnosi się do spraw i zagrożeń, które będą miały znaczenie w przyszłości.PiS uważam bowiem za partię, która jest niebezpieczna i szkodliwa. Z drugiej strony PO to formacja pozbawiona strategicznej głębi, misji innej niż odsuwanie PiS. W związku z tym w dłuższej perspektywie przynosi szkody. Bo nie odnosi się do spraw i zagrożeń, które będą miały znaczenie w przyszłości.
Ciąg dalszy wywiadu:Mówiłem, że jestem wdzięczny panu Tuskowi za odsunięcie od władzy Jarosława Kaczyńskiego. Ale druga część odpowiedzialności polityka to stwarzanie ludziom trwałych warunków do godnego życia. I tej drugiej części Platforma nie wypełnia. Zamach na otwarte fundusze emerytalne jest dla mnie wstrząsem. Aby załatać dziurę w budżecie, rząd niszczy instytucję, które miała pomóc Polakom przystosować się do życia w realiach nowoczesnego świata! Swoją pozycję materialną buduję samodzielnie przez całe życie, nie liczę na hojność przyszłych pokoleń. A jeśli młodzi nie będą chcieli mnie utrzymywać? To nie do przyjęcia. W Platformie panuje intelektualna mizeria – nikt przeciw tej decyzji nie zaprotestował! Podczas partyjnych narad omawia się wyłącznie bieżący front walki z PiS. Nie ma żadnej dyskusji programowej.
To tylko niektóre "myśli" faceta,który z taką pompą popiera Platformę! Ile trzeba mieć samozaparcia!