kirdan1 12.10.11, 13:32 Oto kolejne "wolnościowe" żądania Pacewicza - WYMUSIĆ ZMIANĘ KULTUROWĄ! Niezłe, co? Mi się przypomina tworzenie radzieckiego człowieka, też "wymuszali zmiany kulturowe"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maras63 Koledzy do Sejmu, koleżanki do domu 12.10.11, 13:34 Mam lepszy pomysł. Niech każdy ma obowiązek wybrania dwóch kandydatur: kobietę i mężczyznę. projekt jest rozwojowy, zawsze można dorzucić potem kolejne kategorie, te pomiędzy, a nawet naczelne. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Koledzy do Sejmu, koleżanki do domu 12.10.11, 17:04 Już 2 dni temu zrobiłam analizę liczby kobiet w nowym Sejmie: jedyniesluszne.blox.pl/2011/10/Parytety-dzialaja-tylko-w-PO.html W zasadzie "parytety" zadziałały tylko w PO, prawdopodobnie dlatego, że PO dobrowolnie zaoferowało kobietom miejsca biorące. Pozostałe partie pomimo istnienia ustawy kwotowej zrobiły tak, że kobiety i tak pozostały na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
sakoveba Na listach Palikota była właśnie naprzemienność. 12.10.11, 23:46 Ruch Palikota jako jedyny spośród partii startujących w tych wyborach miał listy sporządzone według reguły ścisłej naprzemienności K M K M K M. >Swoich liberalnych zwolenników srogo zawiódł Janusz Palikot, który równość kobiet i mężczyzn wziął na sztandary Ruchu. Jego partia będzie miała w Sejmie zaledwie 12 proc. kobiet!< Gazeta naprawdę powinna zaprzestać nieustannych drobnych insynuacji pod adresem Palikota! Niewielki procent wybranych kobiet wynika nie z braku parytetu na listach, lecz z konserwatyzmu bardziej ludowej części elektoratu RP (czytelników "Faktów i Mitow", etc.), bez których ta partia nie dostałaby się do sejmu. Zdobycie tego elektoratu było Palikotowi niezbędne do zaistnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Na listach Palikota była właśnie naprzemienno 13.10.11, 23:11 Rzeczywiście na większości list Palikota było coś na kształt suwaka. Dlaczego więc kobiety nie weszły? Bo zawsze na pierwszym miejscu był mężczyzna. A dla partii z małym poparciem miejscami biorącymi są tylko jedynki. Dlatego, by ustawa o parytetach działała zgodnie z oczekiwaniami należałoby nakazać 50% kobiet na listach, suwak, oraz na pierwszych miejscach w poszczególnych okręgach naprzemiennie kobiety i mężczyźni. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuciumorales Koledzy do Sejmu, koleżanki do domu 12.10.11, 14:27 ja pier... Moze zaproponujcie w imie wyrownywania szans, ze polowe dzieci ma rodzic kobieta a polowe mezczyzna. Czy to wasze szalenstwo socjotechniczne ma jakies granice, czy juz jak kon z klapkami na oczach brniecie coraz dalej w te absurdy. Odpowiedz Link Zgłoś
mapokl Klęska Idiotów 12.10.11, 15:50 Może jednak wyborcy po prostu głosują na tego kandydata który im się podoba. Większa lub mniejsza ilość kobiet w sejmie ani sytuacji nie polepszy ani nie pogorszy. Ale wybierajmy ludzi ze względu na mądrość/popularność a płeć człowieka to na prawdę na jednym z ostatnich miejsc niech pozostanie... I jak to ma się do tego, że wiele kobiet które w imię parytetu dostały 1,2,3 miejsca a mimo to przegrały z facetami z niższych pozycji. To nie wina kultury czy dominacji facetów, ale tego, że słodkie panie zasiadły na swoich pozycjach często nie robiąc nic, bo przecież miejsce im się należy. Jeżeli uznamy, że parytety są najlepszą metodą na polepszenie sytuacji kobiet, to jednoznacznie uznamy, że kobieta jest słabsza i gorsza od mężczyzny i w bezpośredniej rywalizacji zawsze przegra jeżeli nie będzie miała dodatkowej pomocy. A ja się na to nie zgadzam. Precz z parytetami i całym tym pseudo-feministycznym szajsem. Jeszcze ludzkość nie pozbyła się fanatyzmu religinego a już musi poddawać się kolejnym eko-terrorystom czy wiecznie pokrzywdzonych przez cały świat neofeministek... Odpowiedz Link Zgłoś
m.godwin Re: Klęska Idiotów 12.10.11, 16:05 Też się zastanawiałem, czy można być aż tak głupim. Ale jak widać po Pacewiczu - można. W Platformie był suwak - i co? Nic nie "pomogło", jest normalnie. Wybrano 35% kobiet, bo tyle było wśród najlepszych (zdaniem wyborców) kandydatów. Towarzyszu Pacewicz, próżne wasze nadzieje - one nie zajmą się "pilnowaniem tych ustaw, które mają zmniejszyć dyskryminację", tylko będą robić to samo, co ich koledzy. Odpowiedz Link Zgłoś
helguera zapraszajac Kalisza na swoj zjazd,feministki 12.10.11, 16:05 pokazaly jak sa zalosne jak szkodza innym kobietom ktore nie potrzebuja przywilejow by pokazac swa wartośc.Kalisz ktory wygryzl z jedynki Piekarska byl gosciem na zjeżdzie kobiet,co powinno je dyskwalifikowac a przynajmniej powinny zamknac usta i nie plesc bzdur o parytetach.Dostaly od kalisza w gebe i nadstawily ja drugi raz.Środa ,szczuka i im podobne sa zalosnymi hipokrytkami.Jedyna godna sejmu kobieta jest P.Pacewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
bezspokoju Koledzy do Sejmu, koleżanki do domu 12.10.11, 16:54 Czyli co, kobiety też w większości głosowały na mężczyzn ? Mam rozumieć, że w Parlamencie ma być 50 procent kobiet i basta, wbrew woli wyborców, którą kilka dni temu wyrazili ? Na siłę ? Odpowiedz Link Zgłoś
cwiercinteligentzpis Może i lepiej. Od mniej więcej roku jeżdżę do 12.10.11, 17:29 pracy autobusami. Jeszcze mi się nie zdarzyło zobaczyć kobiety prowadzącej samochód, która wpuściła autobus na pas przed siebie. Kobiety są większymi egoistkami niż mężczyźni. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek błędne koło 12.10.11, 22:04 wyobraźmy sobie, że politycy DOJRZELI, społeczeństwo DOJRZAŁO i oto wybrano do sejmu nie mniej kobiet niż mężczyzn, i oto kobiety zapragnęły być trendi i zmieniają płeć (są wprawdzie postępowe, ale zmienić płeć kobieta może tylko w określonym kierunku...), i zmieniają się Stasie na Stachów, Krysie na Krzysiów i ... znowu parytety szlag trafi! To może zawczasu wprowadzić ustawę zakazującą zmiany płci z femmale na male (?) Parytety ZGOŁA niepotrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
m.godwin Re: błędne koło 12.10.11, 23:01 Za górami, za lasami Był raz sobie kraik mały Od lat wielu doświadczany Najcięższymi nieszczęściami Kraj ten wielkie miał ambicje Licznych też obywateli Ale wszyscy mniej lub więcej Byli w nim upośledzeni Najróżniejsze typy kalectw Były reprezentowane [...] www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0TKJueQFksM#at=16 Wtedy się zastanawiałem, czy dożyję czasów, kiedy ludzie będą mogli wybierać najlepszych spośród tych, którzy się zgłoszą. A nie według wytycznych kumitetu cyntralnego, ile na listach ma być robotników, ile inteligentów, ile chłopów a ile bab. I chyba jednak nie dożyję, bo do głosu doszli przedstawiciele paranoi. Ma być równo - jedna świnia, jedna krowa, jedna duрa, jedna głowa (niestety pusta, jak u Pacewicza). Odpowiedz Link Zgłoś
spoko.12 Koledzy do Sejmu, koleżanki do domu 13.10.11, 06:18 Pis aniołkom prezesa w oko, Klejnowskiej nawet Rydzyk nie pomógł. Najgorsze świństwo zrobiono K.Piekarskiej z SLD, załatwiła ją partia lewicowa, która w statucie gwarantuje równość kobiet i mężczyzn.Takie mendy jak Wenderlich i Iwiński w sejmie, a Piekarska do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: Koledzy do Sejmu, koleżanki do domu 14.10.11, 08:33 Nie jestem fanem tych panów, nie jestem fanem lewicy, ale nazywanie ich w kontekście tej dyskusji "mendami" uważam za nadużycie. Oni się sami nie wybrali, skoro tego wyboru nie akceptujesz to czy nie powinieneś napisać "mendy" o wyborcach, którzy na nich głosowali ? Odpowiedz Link Zgłoś
cigol Re: złóż protest w ramach akcj protest wyborczy 13.10.11, 09:30 > Nie przegap okazji na unieważnienie wyborów Nie lepiej było nie przegapić poprzedniej okazji i te wybory po prostu wygrać? A nie robić teraz wiochę. Odpowiedz Link Zgłoś
tykaczor Koledzy do Sejmu, koleżanki do domu 13.10.11, 09:38 Nie dziwię się, że w klubie PiS-u będzie tak malo kobiet ! Przecież "wódz" tej partii KOCHA INACZEJ ! Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Ustawowa zmiana kulturowa - 14.10.11, 08:36 to brzmi groźnie i pachnie totalitaryzmem. Jedna wielka ustawowa zmiana kulturowa, jaką był PRL, padła. Prawdziwe zmiany kulturowe nie są dekretowane ustawami, zachodzą niezależnie od nich, a nawet wbrew. Czyżby autor artykułu o tym nie wiedział ? Odpowiedz Link Zgłoś