Dodaj do ulubionych

Przegrana batalia irlandzkich "podróżnych"

19.10.11, 22:35
www.theglobeandmail.com/news/world/europe/in-pictures-violence-as-british-police-evict-irish-travellers/article2206159/
Obserwuj wątek
    • eugenia.pigwa Retoryka przypomina antysemicką? 20.10.11, 07:38
      A to ciekawe, bo travellersi to nie grupa etniczna, a kulturowa. Mieszanie rasy z trybem życia, a wystąpień przeciw nagminnym naruszaczom prawa i obyczajów z antysemityzmem to rasistowska manipulacja semitów.
      • zdzisiek66 Po prostu cyganie 20.10.11, 10:03
        W GW jest zapis na słowo "cyganie", dlatego kłamią, że nie ma dobrej polskiej nazwy.
        Można dodawać "irlandzcy", żeby się nie myliło z cyganami romskimi.
        W obu przypadkach chodzi o specyficzną kulturę unikania osiadłego trybu życia i uczciwej pracy i zamiłowanie do oszustw i kradzieży.
    • slawczan Biedni knackers 20.10.11, 09:23
      Taa ,biedacy sa tacy dyskryminowani...Mieszkając w IRL troche sobie ich obejrzałem. NIE SĄ DYSKRYMINOWANI - to sa społeczni degeneraci, cierpiacy na stały pracowstręt. Zwykle ich ,,podróżowanie" wygląda tak: Zajmują kawałek terenu (bez znaczenia czyjego - o ile brama była niezamknieta albo była dziura w ogrodzeniu. Mieszkają tam tak długo aż absolutnie nie zasyfią tego zakątka po czym znikaja zostawiając po sobie zwały śmieci. I właściciel terenu nie może ich usunąć żadnym sposobem. Kiedyś w Carlow widziałem najazd takiego ,,miasteczka" - pojawili sie w nocy ,pokoczowali tydzień ,po czym nocy zniknęli zostawiając po sobie zwały śmieci i kompletnie zrytą łąkę. Odnośnie dyskryminacji - rząd IRL prowadzi pogram osiedlania ich - dostają domy za DARMO albo z niewielką odpłatą. Cieżko pracujący Irlandczyk musi spłacać dom niemal przez całe życie ,a taki biedniejszy musi latami czekać na ,,council house" (czyli dom z obnżoną ceną - bo taki obwiązek nakłada na dewlopera irlandzkie prawo - w osiedlu musi wybudowac kilka domów z ,,effordable price" do dyspozycji gminy), Tymaczasem travellersi owe domy biorą ,wynajmują za komercyjną cenę a sami nadal koczują. Kiedyś czytałem o travellersach ,którzy odmówili przyjęcia nowych domów bo zostały wybudowane BEZ STAJNI. A dom dla nich powinien składac się min ze stajni - tak stanowią prawa nadane dawniej travellersom.
      Odnośnie dyskryminacji społecznej - przeciętny travellers jest pijakiem ,żyjącym przeciętnie krócej o 20 lat niż Irlandczyk, zwykle nie są wpuszczani do pubów ,gdyż ich picie zwykle kończy się demolką i bijatyką (albo z innymi klientami albo między sobą) Ze względu na ulubioną słabostkę (alkohol) pracownicy są z nich wyborowi, często dorabiają sobie do pensji ,,wynosząc" różne dobra należące do swojego pracodawcy. Kolega-Irlandczyk opowiadał mi,że sam miał kilku w czasach gdy prowadził biznes - przysłanych przez urząd pracy. Każdego z nich zwalniał bo KRADLI i przychodzili albo i nie do roboty w stanie wskazującym. Niestety nie mógł odmówić bo była by to DYSKRYMINACJA a w końcu pracownika potrzebował (ogłoszenie!). Zresztą taki los spotkał jego znajomego - pomny kilkakrotnych ..zawodów" jakie mu sprawili przedstawiciele owej dyskryminowanych biedaków odmówił przyęcia kolejnego rarytaska na etat ,co zakończyło sie bardzo wysoką grzywną dla niego.
      Są powszechnie znani z uczciwości - moja znajoma pracujaca w Lidlu miała na początku szkolenie ,,z rozpoznawania przedstawicieli ,,travelling community" " jako potencjalnych amatorów darmowych dóbr konsumpcyjnych. Oczywiście znacząca częstotliwość ujawniania owych akcji zakupów bez płacenia była TYLKO wynikiem rasistowskiego stargetowania personelu Lidla. Gdyby nie ta rasistowska dyskryminacja to nikt by nie pomawiał ich o kradzieże...Bo oni są uczciwymi obywatelami...a dobra ,którymi często handlują nie zostały ukradzione ale ...wyniesione i nie zapłacone...Taa ,ta dyskryminacja...
      • hirszhahr Re: Biedni knackers 20.10.11, 10:03
        Cóż, mają odwagę żyć inaczej, z dala od systemu, a przynajmniej stawiać mu czynny opór. W przeciwieństwie do takich marnych, normalsowatych kreatur jak ty, dla których szczytem aktywności i wolności jest nadziamganie paszkwila w necie na innych.
        • zdzisiek66 Re: Biedni knackers 20.10.11, 10:07
          Gdyby nie było takich "normalsowatych kreatur", to nie byłoby też tego okrutnego SYSTEMU (a może UKŁADU?) i odważni, wolni cyganie umarliby z głodu, bo nie mieliby kogo okradać.
        • slawczan @ Hirszhahr 20.10.11, 12:05
          To co napisałem to sa FAKTY. mieszkałem przez 5 lat w Irlandii i bynajmniej nie obracałem się w ramach polskiego getta.
          Ci ludzi naprawde nie pracują bo sa niezatrudnialni. Jeżeli ida do pracy to skierowani przez social welfare i jest to warunek konieczny by otrzymywac swiadczenia socjalne
          Gdyby nie ci durnie co codziennie rano wstają i tyrają to ,,alternatywni" by nie mieli od kogo śepic kasy na jabole. Bo gdyby wszyscy rozsiedli się w ramach buntu i zaczęłi sepić to skad obsępiani mieli by ją wziąść?
          • zomozadwa Re: @ Hirszhahr 20.10.11, 12:14
            "Dla tej grupy etnicznej nie ma dobrej polskiej nazwy - najbliższym tłumaczeniem są "podróżni". Kiedyś travellersi przemieszczali się w karawanach, teraz żyją w osadach takich jak Dale Farm. Między sobą mówią we własnym języku, często nie mają stałej pracy, żyją w zamkniętych skupiskach, żeby nie powiedzieć gettach."

Gazeto, nie cygań.
            To nie są Cyganie?

• lepus42 Przegrana batalia irlandzkich "podróżnych" 20.10.11, 12:21
      O ile ten gość się nie myli to jednak chyba nie są cyganie:
      dheaglain.wordpress.com/2010/05/09/travellers-irlandzccy-cyganie/
      • zomozadwa Re: Przegrana batalia irlandzkich "podróżnych" 20.10.11, 22:36
        lepus42 napisał:

> O ile ten gość się nie myli to jednak chyba nie są cyganie:
        > dheaglain.wordpress.com/2010/05/09/travellers-irlandzccy-cyganie/

ok. to są Nieroby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka