Dodaj do ulubionych

Ilu Polaków ratowało Żydów?

21.10.11, 12:16
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • wnec2005 Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 12:27
      to tak jak z partyzantami w wojne bylo ich 40 tysiecy po wojnie 600 tysiecy.
      • niewolnica_pisaura Re: Ilu Polaków wydawało Żydów? Pisze o tym dość 19.03.12, 09:48
        wyraźnie Władysław Szpilman ( "Pianista") w swoim pamiętniku. Otóż dla Żydów jak wspomina najniebezpieczniejsi byli inni Żydzi. To zrozumiałe, każdy chciał przeżyć. Ale Polacy którzy narażali życie swoich dzieci żeby np. ocalić obce dziecko?
    • tvn13 Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 12:27
      Jaki jest cel tego tekstu? Dlaczego jest na pierwszej stronie wyborcza.pl? Szczerze jestem zniesmaczony. Brak czterech tysięcy nazwisk jest punktem wyjścia do pustego gadania i pobudzania zbędnych emocji.

Czy dobrze czuje intencje autora, żeby po przeczytaniu czuć, że za mało pomagaliśmy? Obrzydliwe!
      • zbig1113 Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 12:37
        W ogóle nie czujesz owej intencji.
        Nigdzie nie jest napisane, że Polacy za mało pomagali, nie wynika to nawet z wymowy artykułu. Rzecz w tym, że budowniczowie tego pomnika, wzięli liczbę z powietrza i teraz na siłę próbują dopasować do niej fakty.
        • lechu733 Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 13:32
          Gross tez nie brał pod uwagę prawdy o ilości zabitych Żydów a tu był broniony
          • maaac Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 25.06.12, 10:19
            Banalna sprawa - czy zamordowano 100 czy 1000 Żydów będzie to masowy mord Żydów. Nic dokładna liczba zabitych nie zmieni moralnej oceny sytuacji - chyba, że zamordowano by tylko jedną rodzinę żydowską w napadzie rabunkowym.

Tu chodzi o coś innego. O próbę naciągania na siłę "masowości" pomocy Żydom-Polakom przez Polaków - Nie Żydów.
      • flat-ower [...] 21.10.11, 12:47
      • pis_busters Re: Nadal uważasz, że Polacy są tacy wspaniali? 21.10.11, 13:17
        6 tys. sprawiedliwych a 60 tys. Żydów zatłuczonych na śmierć przez Polaków po ucieczce z transportów i co najmniej 600 tys. wydanych w łapy hitlerowców przez sąsiadów. Takie proporcje pewnie cię satysfakcjonują? Nadal uważasz, że Polacy są tacy wspaniali? Tę "wspaniałość" nadal widać to po niszczeniu nagrobków i pomników...
        • kapitan.kirk Re: Nadal uważasz, że Polacy są tacy wspaniali? 21.10.11, 13:46
          pis_busters napisała:

> 6 tys. sprawiedliwych a 60 tys. Żydów zatłuczonych na śmierć przez Polaków po u
          > cieczce z transportów i co najmniej 600 tys. wydanych w łapy hitlerowców przez
          > sąsiadów.

Ta pierwsza liczba jest udokumentowana. Można wiedzieć, na jakich podstawach historycznych opierasz dwie nastepne? Tylko bardzo prosze konkretnie, bez zapluwania się i sloganów.
          Pzdr
          • pis_busters Re: Żałosne to wszystko... 21.10.11, 13:56
            To pytanie zadaj IPN szukającemu uporczywie 10 tys sprawiedliwych w 40 mln narodzie. Żałosne to wszystko...
            • kapitan.kirk Re: Żałosne to wszystko... 21.10.11, 14:37
              Prosiłem - bez sloganów (w dodatku bzdurnych, bop IPN w ogóle jest poza całą tą sprawą). Skąd 60 tys. Żydów zabitych rzekomo przez Polskaów i dodatkowych 600 tys. przez tychże Polaków wydanych Niemcom - kiedy i w jakich okolicznościach? Mam prawo o to pytać, skoro sama tak się powyżej oburzasz, że inicjatorzy budowy pomnika usiłują o ok. połowę zawyżyć liczbę jego bohaterów ponad tę ustaloną naukowo przez YV.
              Pzdr
              • flat-ower Re: Żałosne to wszystko... 21.10.11, 15:02
                No, tutaj jesteś? To Ci powiem, że sam nie wiem skąd 60 tyś. Trzeba by wrócić do dyskusji wokół książki Grossa ( ta z tym sympatycznym zdjęciem słowiańskich kopaczy... pierścionków) bo tam była przywoływana liczba 200 tysięcy chyba. Wnioskowano to z liczby zagazowanych (+/-) znanej bo Niemcy byli skrupulatni, liczby Żydów żyjących przed wojną i liczby Żydów , którzy wyjechali po wojnie z Polski. przeliczono też pozostałych i zabrakło chyba ze 200 tysięcy. I , tu uprzedzam, nie tylko Gross dochodzi do takich wyników, również dwoje polskich autorów - zresztą krytykow Grossa dochodzi do tego samego. No cóz, człowiek nie kropla deszczu - gdzieś musi być : albo żyje, albo poległ, wyjechał, poszedł do gazu albo go szpadlami w lesie zabili..... Co do Placu Grzybowskiego : no tak , przyznaję, jest to symbol szczęścia i radości z losów narodu Zydowskiego oraz polski symbol, powód do dumy i chwały z bohaterstwa Polaków w czasie II wojny światowej ! Zadowolony? A kopię obelisku postaw przed kamienicą w Kielcach, wiesz tam gdzie był ten pogrom....
                • kapitan.kirk Re: Żałosne to wszystko... 21.10.11, 15:19
                  flat-ower napisał:

> No, tutaj jesteś? To Ci powiem, że sam nie wiem skąd 60 tyś.

O przepraszam, nie zorientowałem się, że wystepujesz w dwóch osobach boskich :-D

> Trzeba by wrócić d
                  > o dyskusji wokół książki Grossa ( ta z tym sympatycznym zdjęciem słowiańskich k
                  > opaczy... pierścionków) bo tam była przywoływana liczba 200 tysięcy chyba. (...)

Argumenty za i przeciw grossowym 200 tysiącom znam i mam na ich temat swoje zdanie. Nie ma to tu jednak nic do rzeczy, bo mowa o Twojej - lub Twojego alter ego - tezie o 60 tys. zamordowanych i 600 tys. zdradzonych Żydów przez Polaków. Bardzo proszę o jakieś uzasadnienie tych liczb; szczególnie w kontekście Twego gorzkiego oburzenia o to, że inicjatorzy pomnika próbują zawyżyć oficjalnie ustaloną liczbę polskich SWNŚ o 3 tysiące.

> Co do Placu Grzybowskiego : no tak , prz
                  > yznaję, jest to symbol szczęścia i radości z losów narodu Zydowskiego oraz pols
                  > ki symbol, powód do dumy i chwały z bohaterstwa Polaków w czasie II wojny świat
                  > owej ! Zadowolony? A kopię obelisku postaw przed kamienicą w Kielcach, wiesz ta
                  > m gdzie był ten pogrom....

Oczywiście, że nie jestem zadowolony, gdyż nie jest to konkretna odpowiedź na bardzo konkretne pytania, tylko próba pseudoironicznego ich zablablania. Pobnieważ jednak dopuszczam myśl, że sięgnięcie pamięcią dwa posty wstecz może niekiedy sprawiać trudności, ponawiam owe pytania po raz kolejny:
                  1.) Dlaczego - jeśli dobrze rozumiem Twoje wynurzenia - Polacy ratujący Żydów nie zasługują na pomnik?
                  2.) Dlaczego - gdyby już taki pomnik miał powstać - Plac Grzybowski, a w szczególnosci okolice kościoła Wsz.Św., są wg Ciebie miejscem szczególnie dlań nieodpowiednim?

Pzdr
                  • flat-ower Re: Żałosne to wszystko... 21.10.11, 16:26
                    1.) Dlaczego - jeśli dobrze rozumiem Twoje wynurzenia - Polacy ratujący Żydów n
                    ie zasługują na pomnik?
                    2.) Dlaczego - gdyby już taki pomnik miał powstać - Plac Grzybowski, a w szczeg
                    ólnosci okolice kościoła Wsz.Św., są wg Ciebie miejscem szczególnie dlań nieodp
                    owiednim?

Ad1) Polacy jak i każdy inny naród są uhonorowani bardzo prestiżowym tytułem w Yad Vashem. Nie widzę powodu -patrząc na liczbę szmalcowników, na kopaczy pierścionków, na bohaterski tłum z pogromu kieleckiego oraz na to co się stało w '68 - by Polaków nagradzać takim pomnikiem. Po prostu jest to dla mnie niesmaczne takie udawadnianie, jacy to dobrzy dla nich byliśmy.
                    Ad 2) z tego samego powodu nie podoba mi się , że jest to robione na placu Grzybowskim. Po prostu to nachalne włażenie w taką przestrzeń jest niesmaczne. A jeszcze ten projekt jakiegoś "splecenia" gałęzi z tej kolumny z Kościołem (ponoć zarzucony) jest jeszcze bardziej dziwny... ja wiem, ze w tym kraju chłop bez pokropku traktorem na pole nie wyjedzie, ale żeby nawet ludzkie odruchy ratujących podczepiać pod Kościół?
                    • kapitan.kirk Re: Żałosne to wszystko... 21.10.11, 18:02
                      flat-ower napisał:

> Nie widzę powodu -patrząc na liczbę szmalcowników, na kopaczy pierś
                      > cionków, na bohaterski tłum z pogromu kieleckiego oraz na to co się stało w '68
                      > - by Polaków nagradzać takim pomnikiem.

Ale przecież pomnik nie ma byc poświęcony jakims "ogólnym" Polakom, tylko bardzo konkretnym - wymienionym nawet z nazwisk - Polakom narażającym życie dla ratowania Żydów. Co mają do tego szmalcownicy i hieny cmentarne? Btw. sugerowałbym nie szermować liczbami, których nie znasz i znać nie możesz.

> Po prostu jest to dla mnie niesmaczne
                      > takie udawadnianie, jacy to dobrzy dla nich byliśmy.

Nie wiem, kogo zaliczasz w tej wypowiedzi do zbioru "my" - mnie w czasie wojny nie było jeszcze na tym świecie. Tym niemniej jeśli już oczekuje się ode mnie odczuwania odpowiedzialności moralnej za szmalcowników i pogromców z tego okresu, to nie ma żadnej logicznej przyczyny, dla których nie miałbym się jednocześnie i na identycznych zasadach czuć dumny ze Sprawiedliwych.

> Ad 2) z tego samego powodu nie podoba mi się , że jest to robione na placu Grzy
                      > bowskim. Po prostu to nachalne włażenie w taką przestrzeń jest niesmaczne. A je
                      > szcze ten projekt jakiegoś "splecenia" gałęzi z tej kolumny z Kościołem (ponoć
                      > zarzucony) jest jeszcze bardziej dziwny... ja wiem, ze w tym kraju chłop bez p
                      > okropku traktorem na pole nie wyjedzie, ale żeby nawet ludzkie odruchy ratujący
                      > ch podczepiać pod Kościół?

Powody, dla których zarówno Plac Grzybowski, jak i w szczególnosci kościół Wszystkich Świętych są szczególnie predestynowane jako tło dla pomnika Sprawiedliwych, wyłuszczyłem już w sąsiednim wątku (Tekst linka), więc nie będę się powtarzał.

Pzdr
                    • pis_busters Re: Wyjąłeś mi z ust argumenty. 22.10.11, 18:45
                      Wyjąłeś mi z ust argumenty. Te 60 tys. wzięły się z obliczeń w jakimś artykule usiłującym zmniejszyć liczbę 200 tys. zaginionych Żydów. A szmalcowników było u nas ho ho i jeszcze trochę. W przedwojennej Polsce Żydzi stanowili ponad 10% ludności. Wielu było starozakonnych o charakterystycznym wyglądzie ale większość szczególnie w miastach niczym się nie różniła od Polaków. Kto dziś "na oko" byłby w stanie ocenić, że Polański, Michnik, Borowski, Dorn czy wielu innych są Żydami. Nie sądzę również, że szeregowy niemiecki policmajster też byłby w stanie to zrobić bez "życzliwej" podpowiedzi polskich sąsiadów. O tym mówił Bartoszewski, że bał się więcej Polaków niż niemieckich żołnierzy. Trzeba wreszcie przyznać się do tych faktów a nie rżnąć głupa i twierdzić jak niektórzy piewcy nazizmu, że skoro nie można ustalić dokładnej liczby ofiar z imienia i nazwiska to znaczy, że holokaustu nie było. Był a my Polacy też w tym pomagaliśmy. Budowanie tego typu pomników tylko może rozsierdzić rodziny ofiar bo wyglada na kpinę z ofiar.
                      • tymon99 Re: Wyjąłeś mi z ust argumenty. 18.03.12, 12:30
                        pis_busters napisała:

> Nie sądzę również, że szeregowy niemiecki policmajster też byłby w stanie
                        > to zrobić bez "życzliwej" podpowiedzi polskich sąsiadów.

a dlaczego niemiecki? służbę policyjną w gg pełnili na ogół polacy, tzw. granatowi.
                        • kapitan.kirk Re: Wyjąłeś mi z ust argumenty. 19.03.12, 09:16
                          Dlatego "niemiecki", że policja "granatowa" w GG była podporządkowana władzom niemieckim (innych zresztą nie było) i wykonywała rozkazy tychże władz niemieckich - dokładnie na tej samej zasadzie, na jakiej np. żydowska policja w gettach również podporządkowana była Niemcom i również musiała wykonywać ich rozkazy. Btw. Holokaust na ziemiach polskich nie ograniczał się bynajmniej do terenów GG (a np. getto łódzkie?).
                          Pzdr
                      • kapitan.kirk Re: Wyjąłeś mi z ust argumenty. 19.03.12, 09:22
                        Drogi p_b, nikt raczej nie kwestionuje faktu, że w Polsce istnieli szmalcownicy. Pytanie tylko dlaczego - zdaniem mojego Przedmówcy - fakt istnienia w Polsce szmalcowników miałby być argumentem przeciwko wystawieniu pomnika tym, którzy nie tylko szmalcownikami nie byli, ale wręcz przeciwnie, narażali życie swoje i swoich rodzin by ratować Żydów? Tego pojąć nie mogę, gdyż jest to najwyraźniej jakaś niedostępna dla mnie logika wyższego rzędu. Pytałem się również o źródło, na podstawie którego Przedmówca zarzucił Polakom en masse zamordowanie własnoręczne 60 tys. Żydów i wydanie Niemcom 10-krotnie jeszcze wyższej ich liczby. Na razie odpowiedzi nie dostałem.
                        Pozdrawiam
        • gderrdar Re: Nadal uważasz, że Polacy są tacy wspaniali? 21.10.11, 14:38
          co byś nie pisał to nie przebijemy Niemców oni są rekordzistami zaczęli już w 1933 a skończyli 1945, Francuzów którzy wysyłali swoich obywateli narodowości Żydowskiej do Oświęcimia nawet przy braku nacisków z terenów nieokupwanych Vichy, Węgrów, Słowaków.
          • pis_busters Re: Gratuluję! Chcesz byśmy stanęli do wyścigu kto 22.10.11, 18:30
            Gratuluję! Chcesz byśmy stanęli do wyścigu kto więcej Żydów zamordował... Czy z takimi ludźmi (?) jak ty można w ogóle rozmawiać?
        • gate.of.delirium pis_busters ma rację, na cholerę nam ten pomnik ? 21.10.11, 14:53
          My i bez tego wiemy, kto mordował i jest sprawcą Holokaustu, a amerykańscy Żydzi żądają od nas natychmiastowej wypłaty 65 mld $, a nie jakiś pomników...
      • xphi Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 18:01
        Ale za mało Polaków pomagało. A za dużo To fakt o naszym pięknym narodzie.
      • xphi Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 18:02
        Ale za mało Polaków pomagało. A za dużo donosiło. To fakt o naszym pięknym narodzie.
      • us-rn Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 23.10.11, 05:57
        Masz oznaki9 manji przesladowczej, sprawdz sobie glowe.
    • entymolog Dobiorą spośród szmalcowników lub 21.10.11, 12:31
      mieszkańców Jedwabna.
      • herleif [...] 21.10.11, 13:40
        • 6.smiech Re:herfeif 21.10.11, 14:44
          Czytelnicy, nie wymazujcie wpisow takich jak tego idioty. Niech ludzie wiedza jakie to tez szumowiny sa wsrod nas.
          • herleif Re:herfeif 21.10.11, 14:51
            zgadzam się, nie wymazujcie wpisu 6.smiech, niech ludzie wiedza jakie to tez szumowiny sa wsrod nas.
    • robmar2007 Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 12:34
      Proponuję jeszcze zbudować kilka pomników w Warszawie:
      - pomnik Polaków, którzy jeźdżą przepisowo ulicami i drogami,
      - pomnik Rodaków, którzy dochowują moralności katolickiej,
      - pomnik Przedstawicieli Narodu, którzy popierali aktywnie antykomunistyczne podziemie,
      - ...
      Będą miliony!!!:))))))))
      • zbychuk Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 15:04
        W tym drugim punkcie - uwazasz ze znalazloby sie 10 osob?
    • 6.smiech Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 12:36
      Byle nie zapomnieli o Kobydlanskim i rodzince klamczynskich, to juz dobrze.
    • flat-ower Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 12:36
      No, dla ciebie jest miejsce na wydrapanie twojego nazwiska na pomniku Szmalcownika !
      • 6.smiech Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 12:51
        flat-ower napisał:

> No, dla ciebie jest miejsce na wydrapanie twojego nazwiska na pomniku Szmalcown
        > ika !

Widze moja ironia nie dotarla.
    • kamyk_wj Problem z weryfikacją 21.10.11, 12:45
      Jeżeli do weryfikacji potrzebne jest świadectwo ocalonego Żyda, to jest to spory problem. Jestem pewien, że większość Żydów, którym udzielono pomocy, nie przeżyła wojny.
      Z jednej strony, trudno nie weryfikować, z drugiej jednak - ci, którzy ratowali Żydów bez pozytywnego rezultatu, narażali się nie mniej od tych, którzy mieli szczęście rzeczywiście kogoś ocalić.
      • flat-ower Re: Problem z weryfikacją 21.10.11, 12:49
        Chcesz powiedzieć, że "udzielono pomocy" w pozbyciu się zaszytych pierścionków?
        • kamyk_wj Re: Problem z weryfikacją 21.10.11, 13:18
          Nie, chcę powiedzieć, że znam przynajmniej jedną osobę (swoją śp. babcię), która przechowywała Żyda zbiegłego z pobliskiego obozu pracy. Biedak nie przeżył wojny, a jeśli interesują Cię szczegóły, to napiszę w bezpośrednim majlu.
          O pierścionkach nic mi nie wiadomo, a taka sugestia z Twojej strony jest przynajmniej nie na miejscu. Zbiorowe bezpodstawne obrażanie ludzi, którzy cierpieli lub ginęli z powodu miłości bliźniego jest niegodziwe.
    • emilka321 =za dużo= 21.10.11, 12:51
      czyli zdaniem autora jeśli ktoś nie został za życia Sprawiedliwym Wśród Narodów Świata, to nie warto go uczcić, bo istnieje ryzyko, że Władysław Bartoszewski go nie zna osobiście?
      • mike.recz Moim zdaniem jest to dobre zestawienie opinii 21.10.11, 15:30
        huraoptymisty i sceptyka - takie, które w artykule powinno się pojawić.
        Bardzo możliwe, że skłoni jakiegoś czytelnika do dalszych poszukiwań informacji w tym temacie.

emilka321 napisała:

> czyli zdaniem autora jeśli ktoś nie został za życia Sprawiedliwym Wśród Narodów
        > Świata, to nie warto go uczcić, bo istnieje ryzyko, że Władysław Bartoszewski
        > go nie zna osobiście?
    • yeronimo Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 13:00
      W Warszawie niedługo miejsc na pomniki zabraknie, miasto jest przesiąknięte martyrologią, ważna jest pamięć, a nie 500 pomnik ku czci, przestańcie ludzie ciągle żyć wojną!!! Później pewnie będzie propozycja na pomnik dla tych co Niemców nie lubili, albo tych co ziemniaków im nie oddawali!
      Po odsłonięciu tego pomnika zapewne znowu wzrośnie liczba kombatantów,którzy działali w takiej konspiracji,że nikt nigdy o nich nie słyszał.
      • us-rn Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 23.10.11, 06:03
        Proponuje pomnik dla uhonorowania tych co stawiali pomniki
    • boykotka Co znaczy bezinteresownie ???? 21.10.11, 13:04
      Ciekawe, czy ktoś w ogóle ma pojęcie co się wtedy działo i ile faktycznie kosztowało ratowanie Żydów. W wielu przypadkach kosztowało życie.
      --
      /
      • gate.of.delirium Bezinteresownie, czyli na własny koszt... 21.10.11, 14:57
        boykotka napisała:

> Ciekawe, czy ktoś w ogóle ma pojęcie co się wtedy działo i ile faktycznie koszt
        > owało ratowanie Żydów.

A co to obchodzi współczesnych Żydów ?

> W wielu przypadkach kosztowało życie.

... bez względu na przypadki i sytuacje...
    • gnom_opluwacz Nie rozumiem, w czym problem. 21.10.11, 13:10
      Niechże se po drugiej stronie GW postawi pomnik Żydów ratujących Polaków na Kresach i po II WŚ, dziesięć tysięcy się z pewnością znajdzie - i będzie po równo, jeden na jednego.
    • rahowa7 Znowu pomnik na Grzybowskim? 21.10.11, 13:31
      O ile się nie mylę funkcjonuje tam już pomnik państwa podziemnego oraz głaz ku czci PPS i OB Stefana Okrzei.

Nie za bardzo będzie nas...ne?
    • konto.do.komentarzy Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 13:36
      Wizja historii wg GW: Polacy jako współwinni Holocaustu. Ten artykuł doskonale wpisuje się w tą tendencję.
      • chn506 Re: Latwo policzyc! 21.10.11, 13:49
        Ile Polakow pochodzenie zydowskiego i innych pochodzen przezylo wojne w Poksce !

bez pomocy POLAKOW a nawet czasami Niemcow jak Szpilman i osoby z listy Szindlera,

nikt by nie Przezyl a wiec jest o wiele wiecej,ale nie wszyscy sie zglaszali zmarli jeszcze w
        PRLU kiedy brat Pana Michnika skazywal Polakow na ciezkie wiezienia i wiecej.
        • ar.co Re: Latwo policzyc! 21.10.11, 14:27
          To "Szindler" (he he) też już został adoptowany jako "Polak ratujący Żydów"? Może i słusznie, zawsze jedno nazwisko więcej, bliżej do 10 000. Jak swoich bohaterów brakuje, można dobrać z cudzych - byle kto inny przy okazji nie dobrał z tych trochę mniej "dobrych Niemców".
          A tak na marginesie - co to są "Polacy innych pochodzen"?
    • jacek1948 Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 14:30
      przyjemniaczek. tatus w SS?
    • kamyczek_55 Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 14:45
      Tego pomnika nie powinno w ogóle być. Owszem, byli Polacy, którzy ratowali Żydów, ale to były wyjątki. Większość była obojętna lub wręcz pomagała w zagładzie. Próba przykrycia tego pomnikiem zakrawa na kpinę z prawdy historycznej. Czy pomnik "przykryje" współczesny antysemityzm ?
      Czy pan Żaryn, znany endek, powinien w ogóle być zaangażowany do tej sprawy ? Wątpię.
      • kapitan.kirk Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 14:54
        kamyczek_55 napisała:

> Tego pomnika nie powinno w ogóle być. Owszem, byli Polacy, którzy ratowali Żydó
        > w, ale to były wyjątki. Większość była obojętna lub wręcz pomagała w zagładzie.

Ale przecież pomnik będzie poświęcony właśnie owym wyjątkowym ratującym ludziom, a nie owej "większości"; jakby jej nie liczyć.
        Pzdr
      • mike.recz Re: Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 18:14
        kamyczek_55 napisała:

> Tego pomnika nie powinno w ogóle być. Owszem, byli Polacy, którzy ratowali Żydó
        > w, ale to były wyjątki. Większość była obojętna lub wręcz pomagała w zagładzie.

Właśnie potwierdziła Pani słuszność tego typu pomnika.

> Próba przykrycia tego pomnikiem zakrawa na kpinę z prawdy historycznej. Czy po
        > mnik "przykryje" współczesny antysemityzm ?
        > Czy pan Żaryn, znany endek, powinien w ogóle być zaangażowany do tej sprawy ? W
        > ątpię.

Z tym obecnym antysemityzmem, to przesady bez. Jakiegoś rodzaju "przykrywanie", to jedynie Pani urojenie, nic więcej. Czy to się komuś podoba czy nie, to endecy również narażali swoje życie niosąc pomoc Żydom w czasie wojny pomimo zwalczania ich przed wojną.
    • szabo Zupełnie zidiocieli 21.10.11, 14:45
      Takim absurdalnym nabijaniem numerków podważają bohaterstwo tych ludzi a zakwestionowanie nawet jednego nazwiska z listy (prawdopodobne biorąc pod uwagę sposób ustalania tych nazwisk) podważy samą ideę pomnika jak i autentyczność i wiarygodność symbolizowanej przez ten pomnik narracji historycznej.

Wziąć tych, których uznał już Yad Vashem , może dodać parę osób 100% pewnych (i wysłać ich teczki do yad vashem), dopisać "i inni..." i z głowy... albo w ogóle olać wypisywanie nazwisk... i poprosić ambasadę Izraela o dofinansowanie. Będzie szybciej, łatwiej i wszyscy będą zadowoleni.
    • mike.recz A teraz przypomnienie z drugiej strony: 21.10.11, 14:47
      "Lista współpracujących z Niemcami Żydów była zresztą zastraszająco duża. Jak zauważyła Arendt, gdyby nie pomoc Żydów w pracy administracji i działaniach hitlerowskiej policji, Niemcy mieliby duże problemy. W realizacji eksterminacji zapanowałby chaos, doszłoby też do poważnego obciążenia hitlerowskiej administracji państwowej i policji. Dodała także, że w kwestii współdziałania nie było żadnych różnic pomiędzy wysoko rozwiniętymi i zasymilowanymi społecznościami Żydów środkowo- i zachodnioeuropejskich a masami ze wschodu." str. 169 - 170
      Julian Baranowski "Seria Konferencje IPN" tom 34
      ISBN 978-83--60464-66-3 Warszawa 2008
      • vibhisana Re: A teraz przypomnienie z drugiej strony: 21.10.11, 14:53
        Kolejny kretyn od teorii o największym udziale Żydów w Holocauście! Spróbuj może udowodnić, że społeczność Żydowska w Polsce miała skłonności samobójcze!
        • ewalongoria Re: A teraz przypomnienie z drugiej strony: 21.10.11, 15:09
          Kwestionujesz prawdę ?

vibhisana napisał:
          > Kolejny kretyn od teorii o największym udziale Żydów w Holocauście! Spróbuj moż
          > e udowodnić, że społeczność Żydowska w Polsce miała skłonności samobójcze!
        • mike.recz Re: A teraz przypomnienie z drugiej strony: 21.10.11, 15:11
          vibhisana napisał:

> Kolejny kretyn od teorii o największym udziale Żydów w Holocauście!

Ja czy ktoś inny? Jeżeli masz mnie na myśli, to ja twierdzę zgodnie z faktami iż bezczelnie kłamiesz i to podwójnie. Kłamliwie przypisujesz mi zmyślone przez siebie kłamstwo. Ja po tą absurdalną opinią o "największym udziale" nigdy bym się nie podpisał.

vibhisana napisał: Spróbuj może udowodnić, że społeczność Żydowska w Polsce miała skłonności samobójcze!

Nie mam w zwyczaju zajmować się czyimiś urojeniami.
        • ewalongoria Re: A teraz przypomnienie z drugiej strony: 21.10.11, 15:31

Wielu Polaków a nawet całe polskie rodziny traciły życie ratując Żydów. Ilu Żydów ratowało Polaków? Kwestionujesz oczywiste i udokumentowane fakty , opluwając Polaków.Ja nie słyszałam o ani jednym przypadku ratowania Polaka przez Żyda w czasie wojny i pod okupacja sowiecką. Jeśli się mylę, to podaj mi chociaż jeden, udokumentowany przykład, gdy Żyd stracił życie za Polaka.

> Kolejny kretyn od teorii o największym udziale Żydów w Holocauście! Spróbuj moż
          > e udowodnić, że społeczność Żydowska w Polsce miała skłonności samobójcze!
      • flat-ower Re: A teraz przypomnienie z drugiej strony: 21.10.11, 15:10
        Znak firmowy IPN - szakali katoprawicy. Sami sobie winni bo współpracowali ! Dobre sobie, śmieliby odmówić ? Przecież każda, najgorsza praca, nawet w administracji, samorządzie ,policji gettowej do było przedłużenie życia i kawałe chleba ! A zresztą, co z nimi się stało ? Poszli jako ostatni do gazu.
        Zdecydowanie pan historyk Tusk powinien rozwiązać to nacjonalistyczne towarzystwo !
        • mike.recz Re: A teraz przypomnienie z drugiej strony: 21.10.11, 15:15
          flat-ower napisał:

> Znak firmowy IPN - szakali katoprawicy. Sami sobie winni bo współpracowali ! Do
          > bre sobie, śmieliby odmówić ? Przecież każda, najgorsza praca, nawet w administ
          > racji, samorządzie ,policji gettowej do było przedłużenie życia i kawałe chleba
          > ! A zresztą, co z nimi się stało ? Poszli jako ostatni do gazu.
          > Zdecydowanie pan historyk Tusk powinien rozwiązać to nacjonalistyczne towarzyst
          > wo !

Ja przytoczyłem jedynie opinię tego człowieka:
          wyborcza.pl/nekrologi/1,101499,7280731,Zmarl_Julian_Baranowski.html
          www.holocaustresearch.pl/index.php?mod=news&show=87
        • gate.of.delirium Re: A teraz przypomnienie z drugiej strony: 21.10.11, 15:25
          flat-ower napisał:

> Znak firmowy IPN - szakali katoprawicy [...]
          > Zdecydowanie pan historyk Tusk powinien rozwiązać to nacjonalistyczne towarzyst
          > wo !
          Słusznie i naukowo ! Jeszcze znajdą TEGO dziadka, i coś więcej, i znowu będzie problem...
      • tow_rydzyk O prostytucji za kawalek kielbasy zwyczajnej 21.10.11, 22:30
        To samo mozna powiedziec o naszych komunistach wyslugujacych sie Stalinowi.
        Ale czy tylko komunistach? 13 grudnia 1981 Jaruzelski nie potrzebowal Ruskich. Nasz Narod masochistycznie gloryfikujacy rodzima martytologie/wiktymologie przyzwyczajony jest do obelg i kopniakow od obcokrajowcow a tymczasem w 1981 zostalismy powaleni na kolana przez naszych braci Polakow, co bylo i jest bolem szczegolnie dotkliwym. Prawda jest smutna, niemalze trywialna, nastrojem przywolujaca “Wesele” Wyspianskiego: do stlumienia naszego plomiennego narodowego zrywu w 1981 wystarczyly ZOMO-wskie gumowe paly i sikawki. Ten opluwany rezim jakos nigdy nie mial klopotow z rekrutacja wielotysiecznej armii ZOMO-wcow badz co badz tych samych prostych polskich chlopakow wierzacych katolikow uczeszczajacych na niedzielne msze, przystepujacych do komunii swietej i chodzacych do spowiedzi. Oni byli naszymi szkolnymi kumplami i sasiadami. Tak chcialbym wiedziec gdzie dzisiaj sa tysiace tych bylych weteranow ZOMO? ”Jaka partie popieracie, panowie? Czy rozpoznajecie na ekranach telewizyjnych swoje byle ofiary, ktore palowaliscie z takim animuszem za troche lepsze racje zywnosciowe?
        A moze rozpoznajecie swoich bylych rozkazodawcow? Kiedy zamierzacie zorganizowac zjazd weteranow ZOMO ? W koncu powiedzcie jak wy rozumieliscie/rozumiecie definicje patriotyzmu?.
        Wszyscy, nawet nasi historycy cierpia na zbiorowa amnezje w tej kwesti. Temat jednostek ZOMO jakby za sprawa czarodziejskiej rozdzki zniknal z naszej swiadomosci narodowej. Przypominam, ze mowimy tutaj o tysiacach jesli nie setkach tysiecy naszych rodakow, o ktorych istnieniu po 1989 zaginal wszelki sluch.
        • opornik4 Re: O prostytucji za kawalek kielbasy zwyczajnej 23.10.11, 09:18
          tow_rydzyk napisał

Temat j
          > ednostek ZOMO jakby za sprawa czarodziejskiej rozdzki zniknal z naszej swiadomo
          > sci narodowej. Przypominam, ze mowimy tutaj o tysiacach jesli nie setkach tysie
          > cy naszych rodakow, o ktorych istnieniu po 1989 zaginal wszelki sluch.

Nie zaginął - dobrze się mają. W przeciwieństwie do swoich ofiar, pobierają wysokie apanaże, a gdy się nudzą to pisują komentarze na forach. Poznać ich można po tym, że plugawią wszystko co dla Polaka wielkie i święte.

Nie wiem kto był w ZOMO, ale pracownicy bezpieki do katolików raczej się nie zaliczali.
          Podobnie zresztą, jak co najmniej 90% oficjeli MO.

Myślę, że komunistyczną władzę popierali i wiernie komunie służyli identyczne kreatury, które teraz głosowały na RPP.

Naród polski nie został powalony na kolana, ci, którym udało się przeżyć stalinowskie czasy odpowiednio wychowali swoje dzieci. Przeważa niestety "polactwo", bo czerwoni siepacze byli skuteczni w działaniu.
          • kolter Re: O prostytucji za kawalek kielbasy zwyczajnej 18.03.12, 12:17
            opornik4 napisała:

> Myślę, że komunistyczną władzę popierali i wiernie komunie służyli identyczne
            > kreatury, które teraz głosowały na RPP.

Masz na myśli rodzinę Kaczyńskich ??

> Naród polski nie został powalony na kolana, ci, którym udało się przeżyć stalin
            > owskie czasy odpowiednio wychowali swoje dzieci. Przeważa niestety "polactwo",
            > bo czerwoni siepacze byli skuteczni w działaniu.

No to dzięki bogu ze wybito większości społeczeństwa moralność spedalonego kleru katolickiego
        • ewalongoria Re: O prostytucji za kawalek kielbasy zwyczajnej 23.10.11, 10:21
          Oni nie zginęli tow.Rydzyk. Są nadal obecni na łamach tego forum i plują, podobnie jak i Ty, na Polaków. To oni gremialnie , dla własnych korzyści, sprzedają się i popierają przewodnią siłę partii PO, nie bacząc na jej przekręty, ciemne interesy i sprzedawanie Polski. To oni zasilają szeregi partii Palikota walcząc z tym, co dla Polaków najważniejsze, z rodziną, religią, wolnością. Bo czymże innym jest propagowanie narkotyków, związków partnerskich i walka z krzyżem, jak nie walką z tradycją, rodziną, moralnością.
          tow_rydzyk napisała:

Prawda jest smutna, niemalze trywialna, nastrojem przywolujac
          > a “Wesele” Wyspianskiego: do stlumienia naszego plomiennego narodow
          > ego zrywu w 1981 wystarczyly ZOMO-wskie gumowe paly i sikawki. Ten opluwany rez
          > im jakos nigdy nie mial klopotow z rekrutacja wielotysiecznej armii ZOMO-wcow b
          > adz co badz tych samych prostych polskich chlopakow wierzacych katolikow uczesz
          > czajacych na niedzielne msze, przystepujacych do komunii swietej i chodzacych
          > do spowiedzi. Oni byli naszymi szkolnymi kumplami i sasiadami. Tak chcialbym w
          > iedziec gdzie dzisiaj sa tysiace tych bylych weteranow ZOMO? ”Jaka parti
          > e popieracie, panowie? Czy rozpoznajecie na ekranach telewizyjnych swoje byle o
          > fiary, ktore palowaliscie z takim animuszem za troche lepsze racje zywnosciowe?
          > Wszyscy, nawet nasi historycy cierpia na zbiorowa amnezje w tej kwesti. Temat j
          > ednostek ZOMO jakby za sprawa czarodziejskiej rozdzki zniknal z naszej swiadomo
          > sci narodowej. Przypominam, ze mowimy tutaj o tysiacach jesli nie setkach tysie
          > cy naszych rodakow, o ktorych istnieniu po 1989 zaginal wszelki sluch.
          >
          • kolter Re: O prostytucji za kawalek kielbasy zwyczajnej 18.03.12, 12:15
            ewalongoria napisała:

> Oni nie zginęli tow.Rydzyk. Są nadal obecni na łamach tego forum i plują, podob
            > nie jak i Ty, na Polaków.

Plują jeżeli oplucie plwocin można tak nazwać na takich jak ty polaczków a to zajebista różnica .

To oni gremialnie , dla własnych korzyści, sprzedają
            > się i popierają przewodnią siłę partii PO, nie bacząc na jej przekręty, ciemne
            > interesy i sprzedawanie Polski.

Masz na to jakieś dowody choćby w postaci wyroków sądowych ??

To oni zasilają szeregi partii Palikota walcząc
            > z tym, co dla Polaków najważniejsze, z rodziną, religią, wolnością.

No a ci od Palikota nie mają rodzin , nie chcą wolności ? no bo chyba dyktat watykanu to raczej nie wolność :))

Bo czymże
            > innym jest propagowanie narkotyków, związków partnerskich i walka z krzyżem, ja
            > k nie walką z tradycją, rodziną, moralnością.

Jaką walką z kawałkiem patyka? jaką moralnością skoro co trzeci klecha to pederasta ??
    • 6.smiech Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 14:48
      kamtczek 55 i szabo, calkowicie sie z wami zgadzam !
    • vibhisana Żaryn i Strzembosz! 21.10.11, 14:50
      Tragikomedia! Dwaj "żydofadzy" gromadzą dowody opieki nad Żydami! Czyż to nie jest próba przykrycia jakiejś większej historycznej draki w wykonaniu Katoendeków?
      • warszawiakkk Re: Żaryn i Strzembosz! 21.10.11, 15:09
        > Czyż to nie jest próba przykrycia jakiejś większej
        > historycznej draki w wykonaniu Katoendeków?

Poprzednio środowisko katoendeckie było zajęte fałszowaniem historii obozu KL Warschau, propagowali bajkę o tym, że rzekomo tunel drogowy po dworcem Warszawa Zachodnia był komorą gazową w której zgładzono 200 tysięcy Polaków i nawet dostali zgodę na pomnik, HGW w ostatnim momencie go zablokowała.
      • ewalongoria Re: Żaryn i Strzembosz! 21.10.11, 15:16
        Z faktami się nie dyskutuje moja droga. A fakty są takie, że wielu Polaków a nawet całych polskich rodzin ginęło przechowując Żydów. Skoro tak Cię drażnią te oczywiste i udokumentowane fakty, to może odpowiesz, ilu Żydów zginęło broniąc od śmierci Polaków? Ja nie słyszałam o ani jednym takim przypadku. Wypada się więc dziwic, że pomimo tego tylu Polaków ratowało Żydów przed zagładą.

vibhisana napisał:

> Tragikomedia! Dwaj "żydofadzy" gromadzą dowody opieki nad Żydami! Czyż to nie j
        > est próba przykrycia jakiejś większej historycznej draki w wykonaniu Katoendekó
        > w?
        • tymon99 Re: Żaryn i Strzembosz! 18.03.12, 12:40
          a od jakiej to, mianowicie, śmierci trzeba było polaków ratować?
          • sls Re: Żaryn i Strzembosz! 24.06.12, 22:25
            Wywózki na wschód, rozstrzeliwania polskiej inteligencji przez NKWD.
      • ewalongoria Re: Żaryn i Strzembosz! 21.10.11, 15:22
        Tragikomedią to są Twoje posty. Kwestionujesz udokumentowane fakty, że wielu Polaków a nawet całe polskie rodziny traciły Życie ratując Żydów. Ilu Żydów ratowało Polaków? Ja nie słyszałam o ani jednym takim przypadku. Jeśli się mylę, to podaj mi chociaż jeden, udokumentowany przykład, gdy Żyd stracił życie za Polaka. vibhisana napisał:

> Tragikomedia! Dwaj "żydofadzy" gromadzą dowody opieki nad Żydami! Czyż to nie j
        > est próba przykrycia jakiejś większej historycznej draki w wykonaniu Katoendekó
        > w?
    • kamyczek_55 "Drobne" manko 21.10.11, 15:33
      Niemcy wymordowali ok. 6 mln Żydów / w tym ok. 3 mln tzw. "polskich" Żydów.
      Kilkadziesiąt tysięcy Żydów uciekło z gett, transportów, ukryło się. Z tego uratowało się kilka tysięcy. Po wojnie wróciło do Polski ok. 20 tys. Żydów z ZSRR, gdzie trafili do łagrów po 17 września 1939 r. Zostali cudem uratowani /zwolnieni z łagrów/ po podpisaniu układu Sikorski-Majski w lipcu 1941 r. jako polscy obywatele /wraz z innymi Polakami/. Ci Żydzi stanowili większość Żydów po wojnie w Polsce. Wyjątkowo można było spotkać Żyda uratowanego przez Polaka, Ukraińca.
      Jeżeli było tak dużo szlachetnych i bezinteresownych Polaków, którzy ratowali wydanych na śmierć to co stało się z tą masą kilkudziesięciu tysięcy zaginionych na polskiej ziemi ? Może, jak to cynicznie tłumaczył Józef Stalin Sikorskiemu na identyczne pytanie o los polskich oficerów : ' uciekli do Mandżurii ?" /wtedy pod japońską okupacją/.
      • ewalongoria Re: "Drobne" manko 21.10.11, 15:41
        Całe transporty polskich Żydów wylądowały w czasie wojny im po wojnie w Nowym Jorku. Wielu trafiło do Argentyny i innych krajów w Ameryce. Żydzi nie czekali biernie, tylko też się ratowali uciekając z krajów okupowanych przez III Rzeszę, gdy tylko mieli na to środki i możliwości. Znam osobistą relację Żydówki, która wraz z mężem (niemieckim Żydem) znalazła się w NYC uciekając przed zagładą.

idonkamyczek_55 napisała:

> Niemcy wymordowali ok. 6 mln Żydów / w tym ok. 3 mln tzw. "polskich" Żydów.
        > Kilkadziesiąt tysięcy Żydów uciekło z gett, transportów, ukryło się. Z tego ura
        > towało się kilka tysięcy. Po wojnie wróciło do Polski ok. 20 tys. Żydów z ZSRR,
        > gdzie trafili do łagrów po 17 września 1939 r. Zostali cudem uratowani /zwolni
        > eni z łagrów/ po podpisaniu układu Sikorski-Majski w lipcu 1941 r. jako polscy
        > obywatele /wraz z innymi Polakami/. Ci Żydzi stanowili większość Żydów po wojn
        > ie w Polsce. Wyjątkowo można było spotkać Żyda uratowanego przez Polaka, Ukraiń
        > ca.
        > Jeżeli było tak dużo szlachetnych i bezinteresownych Polaków, którzy ratowali w
        > ydanych na śmierć to co stało się z tą masą kilkudziesięciu tysięcy zaginionych
        > na polskiej ziemi ? Może, jak to cynicznie tłumaczył Józef Stalin Sikorskiemu
        > na identyczne pytanie o los polskich oficerów : ' uciekli do Mandżurii ?" /wted
        > y pod japońską okupacją/.
        • sls Re: "Drobne" manko 24.06.12, 22:28
          Wielu Żydów, przepraszam, bardzo wielu Żydów, zmieniło nazwiska i nie przyznawało się do swoich korzeni.
      • micra błąd w obliczeniach? zawierucha wojenna? 21.10.11, 16:08
        1. Liczba 6 mln Żydów zamordowanych podczas II WŚ jest świętością, z którą nie ma dyskusji. Pierwszy błąd.

2. Zawierucha wojenna ma to do siebie, że gdy ginie z rąk oprawców kilkadziesiąt milionów ludzi na całym Świecie, to i kilkaset tysięcy może się zagubić - tu odpowiednio kilkadziesiąt tysięcy. Nie wierzę w to, że da się z dokładnością do 100 wskazać miejsca gdzie polegli/zostali zamordowani. Teraz przecież przy dużych klęskach żywiołowych część ofiar to "zaginieni". Nawet jeżeli tak odpowiadał Stalin to jest to fakt.

3. Żydzi wyjeżdżali/uciekali - w końcu to normalne zachowanie w obliczu zagłady.

4. Żydzi sami pomogli Niemcom - liczyli, że przeżyją, jak będą kanaliami mordującymi innych Żydów? Inne nacje też miały takie pomysły?

Polacy, jak każda inna społeczność - byli różni - lepsi, gorsi, kanalie, ale oprócz "sprawiedliwych" w cały proces ratowania zaangażowane było 2-5 razy więcej osób plus wielu nie znanych "sprawiedliwych" no i niestety Ci, którzy zapłacili życiem swoim i swoich rodzin tylko po to, by 70 lat po wojnie inni Polacy dowiedzieli się, że to właściwie oni i nikt inny odpowiadają za mordy w czasie wojny. Niemcy też byli... ale patrzyli się z politowaniem co robią Polacy Żydom.
    • emilly_davisson Ilu Polaków ratowało Żydów? 21.10.11, 17:52
      Moja sp. Babcia, warszawianka, w czasie wojny mieszkała na Pradze, zajmowała się domem i wychowywała 1, a wkrótce 2 maleńkich dzieci. Nie szukała Żydów w potrzebie i nie pomagała im, bo za pomoc groziło rozstrzelanie, w najlepszym wypadku wywózka. Przed wojną, Babcia, wywodząca się z wielodzietnej rodziny klasy pracującej, choć nie robotniczej, z Żydami miała styczność tylko pośrednio: w sklepach, na ulicy. Od czasu do czasu zdarzała się w szkole jakaś koleżanka. A żyła w okolicach dzisiejszej Starówki, czyli tuż obok dzielnic żydowskich. W latach 20-ch 30-ch XX w. te środowiska, szczególnie z klasy niższej średniej i niższej na ogół żyły całkowicie osobno ! Dwie różne narodowości koegzystujące gospodarczo ale nie społecznie i towarzysko.

Pewnej zimy jednak Babcia i sąsiedzi na Pradze dostali informację od kolejarzy polskich, że na bocznicy stoi i stoi i pociąg z dziećmi Żydowskimi do wywózki. Był mróz, śnieg, zapadała noc. Ileś tam osób solidarnie zdecydowało się iść i ratować dzieci, nie patrząc na niebezpieczeństwo. Każdy miał wziąć jednego dzieciaka do siebie, do domu. Kiedy dotarli na umówione miejsce, kolejarze poinformowali ich, że dzieci pozamarzały.

Moja druga śp. Babcia, chłopka z obecnego woj. łódzkiego, przed wojną z Żydami miała styczność okazjonalnie, przy okazji zakupów w miasteczku czy od wędrownych handlarzy. Żyd to dla biednego, bosonogiego i w zasadzie niepiśmiennego chłopa z tych okolic to był ktoś obcy. Inny świat, inaczej mówiący, inaczej się noszący i zawsze od chłopa bogatszy. Tak samo obcy jak pan, proboszcz-uwodziciel nieletnich dziewcząt czy przybysz z miasta, gdyby się zabłąkał kiedyś pod strzechę.

W czasie wojny Babcia miała tylko raz styczność z prześladowanymi: kiedyś do wioski zabłąkała się Żydówka z dzieckiem. Wchodziła na podwórka kolejnych rodzin i prosiła o żywność oraz przechowanie. Żywność od Babci dostała. Na przechowanie nikt się nie zgodził: za pomoc groziła śmierć, wywózka, konfiskata gospodarstwa, a o Żydówce wiedzieli już wszyscy. W chacie Babci było 4 malutkich dzieci plus kolejne w drodze.

Gwoli prawdzie, obie słyszały o szmalcownikach...

Czy ktoś może robić zarzut z tego, że Polacy w czasie wojny nie chcieli narażać życia swojego i swoich dzieci ? Czy Żydzi wczasach współczesnych pomagają tak ochoczo i gremialnie Palestyńczykom i Beduinom, których wywłaszczono z ich domów, skonfiskowano ziemię, pozbawiono pracy ? Za taką pomoc nie grozi nawet kara finansowa ...

Wymowa tytułu w GW jest obrzydliwa.

Działania prof. Żaryna potępiam, bo nie o prawdę chodzi temu prawicowcowi.
    • ramone.alcin Ilu Polakow wydawalo i mordowalo Zydow? 21.10.11, 18:18
      Skoro liczmy tych dobrych, policzmy i tych zlych.
      • ubiquitousghost88 Oba te pomniki "sławy i chwały" narodu polskiego.. 21.10.11, 18:53
        ...powinny stanąć obok siebie, a wysokość każdego powinna być proporcjonalna do "zasług" (proponuję obrońcom i szmalcownikom po 10 cm wysokości pomnika, obojętniakom po 1 cm, na stronie szmalcu of course...)

ramone.alcin napisał:

> Skoro liczmy tych dobrych, policzmy i tych zlych.
        • ewalongoria Re: Oba te pomniki "sławy i chwały" narodu polski 23.10.11, 10:26
          Nie musimy liczyc. Już za nas policzył to Gross i uczestnicy tego forum , tacy jak Ty, gorliwie wytykający Polakom ich przewiny.
          ubiquitousghost88 napisał:

> ...powinny stanąć obok siebie, a wysokość każdego powinna być proporcjonalna do
          > "zasług" (proponuję obrońcom i szmalcownikom po 10 cm wysokości pomnika, oboję
          > tniakom po 1 cm, na stronie szmalcu of course...)

> ramone.alcin napisał:
          >
          > > Skoro liczmy tych dobrych, policzmy i tych zlych.
    • paul_kemp A ilu żydów mordowało Polaków? 21.10.11, 18:22
      Tysiące, setki tysięcy. To pewne. Kiedy przeproszą?
      • mike.recz Re: A ilu żydów mordowało Polaków? 21.10.11, 19:25
        paul_kemp napisał:

> Tysiące, setki tysięcy. To pewne. Kiedy przeproszą?

A skąd takie szacunki?
        • rhomboideus Re: A ilu żydów mordowało Polaków? 22.10.11, 16:56
          np stad?

kiedy przeprosi Redaktor Naczelny za brata?
    • sid_6.8 Zbyt dużo 21.10.11, 18:48
      ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka