Dodaj do ulubionych

Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać

26.10.11, 07:36
Z podziękowaniami proszę się udać do min. Kopacz i Peło!Zdrowia życzę!
Obserwuj wątek
    • josif47 Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 08:01
      A gdyby Zusy otworzyly jakas fabryczke paskow cukrzycowych ?...Czy to przerasta ich mozliwosci ?... a moze jest tu czyjs interes ?....Czyli to dbanie o zdrowie to kit ?...Ciekawe....niektorzy rzadzacy tez cukrzyki...placa oni ? czy my placimy za nich....a tak sie mowi o kulturze rzadzacych...nastepny kit ?...
      • tornson Re: Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 10:30
        josif47 napisał:

> A gdyby Zusy otworzyly jakas fabryczke paskow cukrzycowych ?...Czy to przerasta
        > ich mozliwosci ?... a moze jest tu czyjs interes ?
        Jest to sprzeczne z "wolnym rynkiem", jedną z dwóch fanatycznie wyznawanych przez polskie władze religii.
    • q-ku "oszczędzać"?? K..a wydawać. Dużo wydawać 26.10.11, 08:04
      mój syn mierzy się 15 razy dziennie. Czyli po nowemu ok 160 zł miesięcznie za same paski. A insuliny też nie są za darmo, pasek to dopiero początek - kolejne pare stów
    • anna12-3 Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 08:15
      Miliardy idą na leczenie powikłań cukrzycowych,czy o zwiększenie tych kwot,chodzi Ministerstwu Zdrowia? Wg. wyliczeń podanych w artykule średnie zużycie pasków to 33 szt/m-c ,czyli absolutne minimum. Co jeszcze chcą zaoszczędzić? Pieprzenie o jakichś podwójnych badaniach,to paranoja urzędników Min.Zdrowia. Każde użycie paska to dodatkowe kłucie i trzeba być idiotą ,żeby bez potrzeby się kłuć. Dlaczego ci urzędnicy,mierzą chorych-normalnych ludzi swoją miarą? Cukrzyca najczęściej dotyka ludzi starych-emerytów. Emerytury są różne. Często jednak bardzo niskie. Emeryci nie wybierają leków z apteki,bo ich na nie nie stać. Rząd Tuska po raz kolejny chce uderzyć w tych najbiedniejszych i najbardziej bezbronnych. Oni na pewno nie wyjdą na ulice,będą cichutko cierpieć nie właściwie leczeni,a potem cichutko umrą,a to już jest na rękę temu bezdusznemu rządowi,bo i większe oszczędności w NFZ i w ZUS itp. Przyszła pogoda dla młodych,zdrowych,pięknych i bogatych,tylko Ci dzisiejsi spełniający te warunki,kiedyś też będą starzy,chorzy,być może biedni i bezbronni.
    • sphinxpinastri 102 26.10.11, 08:24
      To dobra wiadomość dla podatnika, dobra, bo teraz dopłacał do cukrzyków, a niebawem o wiele więcej zapłaci szpitalom, sanatoriom, lekarzom. Tusk to ma łeb!
    • pregierz Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 08:31
      Komu potrzebna jest państwowa administracja, machina biurokratyczna która wogole nie dba o społeczeństwo...
    • fajnyrenia45 Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 09:04
      pomysłodawcy oszczędzania na zdrowiu są po prostu zwykłymi sku...synami ..pozdrawiam marek cukrzyk
    • robertole Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 09:12
      Pomysł wprowadzenia odpłatności za paski jest, delikatnie mówiąc, głupi. Nie można oszczędzać na profilaktyce, bo mierzenie poziomu cukru przez diabetyków to właśnie, oprócz poprawnego wyrównania cukrzycy, profilaktyka!!! Dzieci chore na cukrzycę typu 1 i posiadające pompy insulinowe mierzą cukier średnio 10 razy dziennie i nie po to, żeby się bezmyślnie ukłuć, bo kto by chciał kłuć się dla hecy!Mierzą cukier po to aby godnie żyć jak inne dzieci.
      Mierzenie cukru w razie potrzeby to zdrowie diabetyków i niższe koszty leczenia mniej leków na przyszłość. Czemu my to rozumiemy, a ministrowie nie???
      • lechinho Re: Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 10:25
        robertole napisał:

> Pomysł wprowadzenia odpłatności za paski jest, delikatnie mówiąc, głupi. Nie mo
        > żna oszczędzać na profilaktyce, bo mierzenie poziomu cukru przez diabetyków to
        > właśnie, oprócz poprawnego wyrównania cukrzycy, profilaktyka!!! Dzieci chore na
        > cukrzycę typu 1 i posiadające pompy insulinowe mierzą cukier średnio 10 razy d
        > ziennie i nie po to, żeby się bezmyślnie ukłuć, bo kto by chciał kłuć się dla h
        > ecy!Mierzą cukier po to aby godnie żyć jak inne dzieci.
        > Mierzenie cukru w razie potrzeby to zdrowie diabetyków i niższe koszty leczenia
        > mniej leków na przyszłość. Czemu my to rozumiemy, a ministrowie nie???

Male porownanie:
        Na Slowacji przysluguje 45 szt paskow na miesiac. Przy samokontroli na przyzwoitym poziomie potrzebujesz okolo 7 na dzien. - czyli pokrywaja tydzien. Pozostale 3 tyg placisz 100% w aoptece, 15 E, co daje 3x65zl, 195 zl na miesiac za same paski. Na szczescie dobra insulina jest troche tansza. W Czechach jest jeszcze drozej. Pisze to zeby pokazac ze wcale nie mamy tak zle. Z oswiadczenia moge powiedziec ze wielu ludzi nie szanuje tego co ma za darmo - i w pewnej mierze tak pewnie bylo z paskami. Samo podniesienie ceny ni ejest problemem, uwazam ze powinno sie powalczyc o liczbe paskow ktore przysluguja kazdego miesiaca za darmo.
        BTW - 10 razy na dzien to jzu moim zdaniem luksus. Wiem ze idzie o zdrowie, wiem ze sa rozne przypadki, ale nie mozna zadac zeby inni podatnicy placili za kuracje ktorej intensywnosc przez wielu lekarzy zostalaby uznana jako przesada...
        • robertole Re: Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 10:43
          lechinho napisał:

> robertole napisał:
          >
          > > Pomysł wprowadzenia odpłatności za paski jest, delikatnie mówiąc, głupi.
          > Nie mo
          > > żna oszczędzać na profilaktyce, bo mierzenie poziomu cukru przez diabetyk
          > ów to
          > > właśnie, oprócz poprawnego wyrównania cukrzycy, profilaktyka!!! Dzieci ch
          > ore na
          > > cukrzycę typu 1 i posiadające pompy insulinowe mierzą cukier średnio 10
          > razy d
          > > ziennie i nie po to, żeby się bezmyślnie ukłuć, bo kto by chciał kłuć się
          > dla h
          > > ecy!Mierzą cukier po to aby godnie żyć jak inne dzieci.
          > > Mierzenie cukru w razie potrzeby to zdrowie diabetyków i niższe koszty le
          > czenia
          > > mniej leków na przyszłość. Czemu my to rozumiemy, a ministrowie nie???
          >
          > Male porownanie:
          > Na Slowacji przysluguje 45 szt paskow na miesiac. Przy samokontroli na przyzwoi
          > tym poziomie potrzebujesz okolo 7 na dzien. - czyli pokrywaja tydzien. Pozostal
          > e 3 tyg placisz 100% w aoptece, 15 E, co daje 3x65zl, 195 zl na miesiac za same
          > paski. Na szczescie dobra insulina jest troche tansza. W Czechach jest jeszcze
          > drozej. Pisze to zeby pokazac ze wcale nie mamy tak zle. Z oswiadczenia moge p
          > owiedziec ze wielu ludzi nie szanuje tego co ma za darmo - i w pewnej mierze ta
          > k pewnie bylo z paskami. Samo podniesienie ceny ni ejest problemem, uwazam ze p
          > owinno sie powalczyc o liczbe paskow ktore przysluguja kazdego miesiaca za darm
          > o.
          > BTW - 10 razy na dzien to jzu moim zdaniem luksus. Wiem ze idzie o zdrowie, wie
          > m ze sa rozne przypadki, ale nie mozna zadac zeby inni podatnicy placili za kur
          > acje ktorej intensywnosc przez wielu lekarzy zostalaby uznana jako przesada...

Rozumiem, że Ty, lechinho, masz cukrzycę wyrównaną, hemoglobinę glikowaną na poz. 6-6.5% i masz oczywiście pompę insulinową i wiesz o czym piszesz. Ale nie nie przekonałeś, bo;
          1. niestety, lekarze diabetolodzy od typu 2, nie maja pojecia o kuracji pompą insulinową,
          2. typ 1 leczony pompą to zaledwie 10% cukrzyków wszystkich, zatem ilość chorych nie jest porażająca.
          3. Moje dziecko lat 10 na pompie robi poziom, bo takie są wymogi lekarza: 1-po wstaniu, przed śniadaniem, 2- przed drugim śniadaniem w szkole, 3 - przed WF w szkole (lekcje WF są 4 razy w tygodniu), 4 - po WF, 5-przed obiadem, 6- przed podwieczorkiem, 7 przed kolacją, 8 przed pójściem spać, 9 - ja robię poziom o 3.00 nad ranem, czasem dwa pomiary. Nie pisze o chorobie czy dodatkowych zajęciach np. basen. 10 pomiarów to minimum

To co tu widzisz, to ABSOLUTNE MINIMUM, które zaleca lekarz, zdrowy rozsądek i wiedza o cukrzycy. A tego w naszym społeczeństwie brak.
          Pozdrawiam Cię i życzę, abyś Ty i wszyscy Twoi bliscy nie mieli cukrzycy.
          RODZIC DZIECKA CHOREGO NA CUKRZYCĘ TYPU 1
          • lechinho Re: Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 11:03
            > Rozumiem, że Ty, lechinho, masz cukrzycę wyrównaną, hemoglobinę glikowaną na po
            > z. 6-6.5% i masz oczywiście pompę insulinową i wiesz o czym piszesz.

Mam typ I od 23 lat, i pamietam jeszcze mierzenie poziomu cukru w moczu za pomoca probowki i takich dziwncyh tabletek musujacych. Mialem z tego powodu kilka ciezkich hipoglikemi. Dzis mierze sam okolo 10 razy dziennie, HbA1 mam dokladnie tak jak piszesz, uprawiam amatorsko kolarstwo, przejezdzajac ponad 20 zawodow w sezonie, trenuje ponad 10 g tygodniowo.

Ale nie ni
            > e przekonałeś, bo;
            > 1. niestety, lekarze diabetolodzy od typu 2, nie maja pojecia o kuracji pompą i
            > nsulinową,

Masz racje

> 2. typ 1 leczony pompą to zaledwie 10% cukrzyków wszystkich, zatem ilość choryc
            > h nie jest porażająca.

MAsz racje II

> 3. Moje dziecko lat 10 na pompie robi poziom, bo takie są wymogi lekarza
            > : 1-po wstaniu, przed śniadaniem, 2- przed drugim śniadaniem w szkole, 3 - prze
            > d WF w szkole (lekcje WF są 4 razy w tygodniu), 4 - po WF, 5-przed obiadem, 6-
            > przed podwieczorkiem, 7 przed kolacją, 8 przed pójściem spać, 9 - ja robię pozi
            > om o 3.00 nad ranem, czasem dwa pomiary. Nie pisze o chorobie czy dodatkowych z
            > ajęciach np. basen. 10 pomiarów to minimum
            > To co tu widzisz, to ABSOLUTNE MINIMUM, które zaleca lekarz, zdrowy rozsądek i
            > wiedza o cukrzycy. A tego w naszym społeczeństwie brak.

I znow masz racje. Zostane tu jednak adwokatem diabla:
            Chodzi o to ze panstwo tego nie udzwignie. Oprocz nas sa inne choroby. Rozumiem bardzo dobrze konsekwencje, trudy, zagrozenia zycia z cukrzyca. Niestety, ani panstwa nie stac ani inni ubezpieczeni nie powinni placic w 100% za droga kuracje. Taka jest moja opinia, pewnie sie tu rozejdziemy kazdy ze swoim zdaniem. Jesli chodzi o cene leczenia powiklan, to fakt ze panstwo ustali jakas liczbe paskow na miesiac nie oznacza ze chorzy przestana wiecej mierzyc, tylko niestety to ze beda musieli placic za to sami. Pewnie ze ich jakosc zycia sie pogorszy ale zycie nie jest fair. Nie znajdziesz sprawiedliwszej metody. Jakkolwiek kontrowersyjnie to dla Ciebie nie brzmi.

> Pozdrawiam Cię i życzę, abyś Ty i wszyscy Twoi bliscy nie mieli cukrzycy.
            > RODZIC DZIECKA CHOREGO NA CUKRZYCĘ TYPU 1

Wsyztskiego najlepszego dla Ciebie i Zdrowia dla dziecka! Z cukrzyca mozna wszystko co i bez niej, tylko wiecej wokol tego organizacji...
            • robertole Re: Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 12:16
              Przykro mi, że i Ty cierpisz na tę chorobę i cieszę się, że nasza dyskusja jest na tym samym poziomie merytorycznym.
              Jest jeszcze jeden aspekt tej sprawy, a mianowicie KOSZT pasków. Dlaczego one tyle kosztują???
              Jeszcze w tym roku odbieraliśmy wkłucia do pompy w ilości 8 szt, a nawet 7 sztuk (po podwyżce VAT)/miesiąc. Koszt jednego wkłucia wynosił 36 zł, zatem za miesięczny należny limit dziecko otrzymywało 8szt. Po naciskach NFZ firmy obniżyły koszt wkłuć do 30 zł, tak, aby dzieciom zapewnić 10 sztuk na miesiąc (wymiana co 3 dni).
              Zatem - skoro firmy mogły obniżyć ceny wkłuć, i jakoś nadal dobrze się mają, to czemu nie obniżą kosztów pasków??? Wiadomym jest, że na tym głównie zarabiają i jest to ich kura znosząca złote jajka, karmiona, niestety, zdrowiem naszych dzieci.
              • lechinho Re: Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 12:35
                > Zatem - skoro firmy mogły obniżyć ceny wkłuć, i jakoś nadal dobrze się mają, to
                > czemu nie obniżą kosztów pasków??? Wiadomym jest, że na tym głównie zarabiają
                > i jest to ich kura znosząca złote jajka, karmiona, niestety, zdrowiem naszych d
                > zieci.

Co do pompy, ceny wkluc - nie mam informacji, ciagle uzywam penow (jak cos dizala to nie chce zmieniac). Jesli chodzi o ceny paskow, to akurat mam dobre informacje - moj lekarz prowadzacy na Slowacji jest tez czlonkiem czegos w rodzaju rady przy ministerstwie zdrowia ustalajacej limity darmowych/tanich lekow. Nie wiem ile kosztuja paski w polsce ale na slowacji generalnie w okolicy 15 E (pod 50zl). Domyslam sie ze w Polsce podobnie. W czechach prawie dwukrotnie wiecej! Z tego co wiem od lekarza, na paskach w slowacji marza jest bardzo niska. Pytanie jeszcze co oznacza niska marza w tej branzy, pewnie z glodu i tak nie umieraja a rynek zbytu pewny na lata.
                Kilka postow wyzej ktos rzucil idee aby "ZUS otworzyl fabryczke", domyslam sie kupil licencje i sam produkowal paski. Obawiam sie ze to nie wyjdzie z kilku powodow:
                1). kto by sprzedal licencje i przestal zarabiac na kurze znoszacej zlote jajka?
                2). jesli jednak jakas firma by to zrobila, inne by podniosly raban, przeciez to przeczy zdrowej konkurencji, musialaby to byc prywatna firma
                3). pewnie by potem trzepali te paski 50 lat na coraz gorszych urzadzeniach, kiedy na swiecie dostepne by juz byly naprzyklad testy "bezkluciowe" - dokladnie tak jak to bylo za PRL

Krotko mowiac to nie wyjdzie wedlug mnie
    • wiedzacy_ziemianin Głosowaliście na PO - to jej podziękujcie !!!!!!!! 26.10.11, 09:15
    • aekielski Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 09:17
      Ja jestem zdrowy,przynajmniej tak mi się wydaje,gdyż od niepamiętnych czasów nie byłem u lekarza. Mimo tego oszczędzam,więc nie widzę w tym nic nadzwyczajnego,że chorzy też będą musieli oszczędzać. Mówiąc serio wydaje mi się,że cena tych pasków jest wzięta z sufitu. Potrzeby Polski czy też świata na te paski idzie w miliardy sztuk co miesiąc. Przy tak masowej produkcji koszt jednego paska wydaje się być niebotyczny. Żerowanie na ludziach dotkniętych nieszczęściem wydaje się być tendencją ogólnoświatową. Ceny wózków inwalidzkich,protez czy też innych medykamentów wprawiają w osłupienie. Myśl przewodnia tych działań jest taka,że on już długo nie pociągnie więc po co mu pieniądze.
    • japolak Chorzy będą musieli oszczędzać 26.10.11, 10:07
      Pani Kopacz to minister zdrowai czy finansów? Skarb państwa wlczący z symulantami, choć nawet nakazy zapłaty na ZUS po śmierci dostawać będą.
      Do mnie pewnie przyjdzie komornik, bo będę miał płacić za kardiowerter - rozrusznik serca.
      Podobno tyle kosztuje, co dobry samochód - więc raczej mnie wygrelują (tak się nazywa usuwanie pestek ze śliwek).
      By leki na chroniczne choroby kupić - z czynszem zalegam. Część nie podlega refundacji nawet w 1 procencie. Pieprzony symulant jestem.
      W "Przygodach dobrego Szwejka" na reumatyzm czy schizofrenię stosowana była lewatywa. Dla budżetowych oszczędności odstąpię ją pani minister...
    • ingo43 Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 10:18
      PO
      POlska
      ..mirarychyizbychy...
      plus CIEMNY NARÓD do dojenia przez businesmanóf "sponsorujących" wybory
    • tornson "Biedni mają umżeć", taka jest doktryna 26.10.11, 10:28
      faszystowskiej Polski...
    • tornson "Biedni mają umrzeć", taka jest doktryna 26.10.11, 10:28
      faszystowskiej Polski...
    • hirszhahr Ale czemu tak powoli ? 26.10.11, 11:24
      Tak widzę te cięcia, brak refundacji na cukrzycę, na łuszczycę, na stawy, coraz to nowa przewlekła choroba tą chorobą już nie jest, i pełnopłatne są leki, więc się ich nie kupuje, czyli się nie leczy ...

Ale to wszystko trwa, i moi drodzy władcy i władczynie nad nami - kosztuje. Naprawdę, to jest zbyt drogie i trwa zbyt długo. Sugeruję podniesienie cen leków o 500 procent, żadnych refundacji. Dobrze zrobi to też puli genetycznej w Polsce - słabsi i chorzy wyginą, komanda pod wodzą Staruchów i innych ukochanych przez PISbędą chodzić i dobijać. Pocieszenia będą szukać u tow. Rydzyka.

Z młodymi w końcu będzie tak jak ma być, tzn będą maszynami do pracy dla Was, 1 %. A wiadomo od kilku dekad, że jakosc produktów jest programowo niska - części w samochodzie się nie naprawia, a wymienia na kolejne dziadowskie, komputer się wyrzuca nie wymienia części, spodnie za kilkaset złotych wytrzymują rok jak dobrze pójdzie, itp, itd. Tak musu być też z ludźmi, jak nie są dość cwani, bezwzględni, okrutni, to nie dorwą się do leków, i zdechną, na ich miejsce przyjdą inne biomaszyny zarabiające dla nas.

I spokojnie - jak do tej pory wierzyli w zmiany, demokracje, że jest fajnie i miło, tylko trzeba się starać, to dalej będą wierzyć.
    • hub381 Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 14:35
      Za to Libijczycy będą się u nas leczyc za darmo.Z czegoś trzeba brać te oszczędności !
    • hub381 Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 14:38
      Jednym słowem jest to"Skur........o"w wydaniu polskim.
    • kokowalski Zielona wyspa nie dla cukrzyków 26.10.11, 16:00
      Ja zgadzam się na wszystko - potrzebuje 6 pasków dziennie, mam 1150 zł renty i wydaję około 350 zł miesięcznie na lekarstwa. Teraz zdaje się będzie to ponad 500 o jeśli zdrożeją tylko paski, w co wątpię. Nie będę miał odwagi powiesić się sam, dlatego stanowczo domagam się ustawy o eutanazji na własne życzenie, nawet płatnej, na to jakoś uzbieram.
      A tak przy okazji, czy to ie nadaje się do pozwu zbiorowego, może jakiś prawnik podpowie?
    • ultimusoptimus Głupota urzędników nie zna granic ! 26.10.11, 16:10
      Powody: ''w dużej większości pacjenci nadużywali samokontroli w zakresie pomiary cukru we krwi'', a ''niewielka odpłatność ograniczy chęć do nadmiernego kontrolowania glikemii bez szkody dla efektów leczenia'' - jest to wierutna bzdura! Jak na tym tle wyglądać mają lekarze diabetolodzy , którzy zachęcają pacjentów do częstego pomiaru glikemii? Wytłumaczcie matce, której 2-letnie dziecko jest chore żeby oszczędzała i nie robiła mu pomiarów w nocy - przecież ona umrze ze strachu !!!
    • maxter60 Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 26.10.11, 21:49
      Obecna pani minister wg mojej opinii to NAJGORSZA MINISTER ZDROWIA od czasów największej niby reformatorki zdrowia z AWS.
      Chory - a któż to?.
      To po prostu złodziej, oszust i wydrwigrosz.
      Zdechnie - zostanie mieszkanie, może państwo zaoszczędzi rentę lub emeryturę (również wyłudzone), a więc będzie dobrze. Państwo się wzbogaci, zostaną młodzi, piękni i zdrowi, a więc pani minister ta czy inna osoba na funkcji ZROBI REFORMĘ, zlikwiduje wiele szpitali, przychodni, bo i po co one.

OJ BĘDZIE RAJ, BĘDZIE RAJ.
      • brudno Re: Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 27.10.11, 06:47
        zgadzam się z maxter60.
        GW tak się rozpędza z poparciem każdego działania PO, że twierdzi, iż starzy ludzie latem chorują by do szpitala iść, z powodu urlopów dzieci, reszta to też symulanci.
        Szczyt absurdu - żądać podatków i składek na ZUS jeśli ktoś prywatnie wykupuje (lub pracodawca) pakiet ubepieczeniowy, by w publicznej służbie zdrowia kolejki zmniejszyć.
        A takie koszty od podatków powinny być odliczane!
        Namawianie do donoszenia na lekarzy i aptekarzy - bo pani Kopacz kary im wymierzać będzie. Ja niedawno trafiłem na farmaceutę "kryminalistę" - wydał mi lek na serce, bez którego zdycham, poprawiając na recepcie w oparciu o mój dowód osobisty mój PESEL. Wedle pani minister powinien odmówić leku...
        Pani Kopacz nie jest najgorszym lekarzem - był jeszcze dr Mengele!
        • kokowalski Re: Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 27.10.11, 09:35
          brudno napisał:

> Pani Kopacz nie jest najgorszym lekarzem - był jeszcze dr Mengele!

Mylisz się - to wcale nie żart, interesowałem się tym, Mengele był świetnym lekarzem, tylko do swoich eksperymentów brał ludzi. Co ciekawe, jak miał pozytywne rezultaty, to tym na których mu się powiodło zapewniał przyzwoite jedzenie i leki, czego minister Kopacz nie czyni, bo z góry skazuje chorych na cukrzycę na zagładę, właśnie tych którzy dzięki paskom trwają.
          Wracając do pasków - kiedyś, na początku lat 90 pojawiły się polskie glukometry z Białegostoku i korzystały z polskich pasków. Oczywiście były to urządzenia dość duże i pomiar trwał kilka minut, ale to był olbrzymi postęp, paski były oczywiście na ryczałt. Pisał ktoś wcześniej że na Słowacji i w Czechach ludzie za paski płacą, ale nie napisał ile. Pewnie mało, skoro ja sam często jeżdżę do Czech by w tamtejszej przygranicznej aptece kupić pewne leki (na receptę, która jest honorowana), które tam przy 100% płatności są sporo tańsze niż u nas ze zniżką. Dlaczego tak jest? Bo tam czeskie ministerstwo zdrowia wynegocjowało u zagranicznych producentów leków znacznie niższe ceny leków niż to "wynegocjowało" nasze ministerstwo. Nie będę sugerował jak mogły wyglądać te nasze "negocjacje", skoro leki w Polsce są najdroższe w Europie - niech pani Kopacz wynegocjuje niższe ceny pasków (i innych leków), to będzie jej prawdziwy sukces.
          No i wreszcie czy w Polsce nie można uruchomić produkcji jakiś najbardziej popularnych pasków?? Przecież to w obecnych czasach chyba nie jest trudne? Chińczycy na pewno już produkują, może u nich kupić?
          No cóż, ale to nie Marsjanie wybrali taki rząd................
          • lechinho Re: Chorzy na cukrzycę będą musieli oszczędzać 27.10.11, 10:19
            Pisał ktoś wcześniej że na Słowacji i w Czech
            > ach ludzie za paski płacą, ale nie napisał ile. Pewnie mało, skoro ja sam częst
            > o jeżdżę do Czech by w tamtejszej przygranicznej aptece kupić pewne leki (na re
            > ceptę, która jest honorowana), które tam przy 100% płatności są sporo tańsze ni
            > ż u nas ze zniżką. Dlaczego tak jest? Bo tam czeskie ministerstwo zdrowia wyneg
            > ocjowało u zagranicznych producentów leków znacznie niższe ceny leków niż to "w
            > ynegocjowało" nasze ministerstwo. Nie będę sugerował jak mogły wyglądać te nasz
            > e "negocjacje", skoro leki w Polsce są najdroższe w Europie

Przeczytaj kilk apostow wyzej, mas to opisane bardzo dokladnie. Pewnie masz racje co do negocjacji ale kazdy lek negocjuje si eosobno a jesli chodzi o paski to w Polsce i na Slowacji placone na 100% kosztuja o wiele mniej niz w czechach. Polecam, spytaj sie w lokalnej aptece w polsce i w czechach o te same paski i sie mocno zdziwisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka