6.smiech 26.10.11, 12:25 Klechy doprowadza polska ekonomie do tej co jest w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wels5 Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 12:28 Pazerność kościołowi się w efekcie nie opłaci. Po komisji majątkowej następny "genialny" pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
palim.psest Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 13:41 a mówią, że jest dziura budżetowa, że Polska sie zadłuża... no to wiadomo gdzie szukać pieniędzy najpierw! czekam na odpowiednie ustawy Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 16:11 palim.psest napisał: > a mówią, że jest dziura budżetowa, że Polska sie zadłuża... no to wiadomo gdzie > szukać pieniędzy najpierw! czekam na odpowiednie ustawy Usiądź wygodnie. To będzie dłuuuuuuugie czekanie :)))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jazg1 KK ma wydatki, nie tylko przychody 27.10.11, 12:27 Utrzymanie kościołów kosztuje niemało. Ponadto KK prowadzi wiele instytucji charytatywnych, takich jak świetlice dla ubogich dzieci i młodzieży, domy samotnej matki, domy opieki społecznej itd. Księża w wojsku i w więzieniu to światowa norma, są nawet w laickiej Francji. Skoro są częścią armii, to siłą rzeczy zarabiają jak żołnierze. Ordynaria polowy jest częścią MON, a nie KK. Lekcje religii też nie są niczym niezwykłym na świecie i wszędzie płaci się katechetom normalne pensje, dlaczego w Polsce miałoby być to niezwykłe? Skoro na UW i innych uczelniach są wydziały gender i podobne bzdury, to dlaczego miałoby nie być uczelni katolickich finansowanych na tych samych zasadach? Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: KK ma wydatki, nie tylko przychody 27.10.11, 13:26 jazg1 napisał: > Utrzymanie kościołów kosztuje niemało. Ponadto KK prowadzi wiele instytucji cha > rytatywnych, takich jak świetlice dla ubogich dzieci i młodzieży, domy samotnej > matki, domy opieki społecznej itd. Proszę bardzo. Jawne finanse, jawne dotacje budżetowe na ową szczytną działalność, jawne rozliczenia i nikt nie powie złego słowa. Oj, jawność boli biskupów? Cóż... Po cichutku łatwiej ukręcić kilka mln. > Księża w wojsku i w więzieniu to światowa norma, są nawet w laickiej Francji. S > koro są częścią armii, to siłą rzeczy zarabiają jak żołnierze. Ordynaria polowy > jest częścią MON, a nie KK. ..ale w takiej ilości? W rangach generałów i pułkowników? Przecież to wręcz inwazja. Polskie wojsko ma więcej kapelanów niż kucharzy. > Lekcje religii też nie są niczym niezwykłym na świecie i wszędzie płaci się kat > echetom normalne pensje, dlaczego w Polsce miałoby być to niezwykłe? Ciekawostka. Niczym niezwykłym nie są, ale standardem również nie. > Skoro na UW i innych uczelniach są wydziały gender i podobne bzdury, to dlaczeg > o miałoby nie być uczelni katolickich finansowanych na tych samych zasadach? i tu biję brawo. Doskonałe zaszeregowanie uczelni katolickich. Miejsce wraz z innymi "bzdurami" jest dla teologii wręcz idealne. Równie jak teologia bzdurnej i pozbawionej podstaw "nauki" chyba nie ma. Cóż, nie mam nic przeciwko finansowaniu wydziałów gender jak i wydziałów teologii. Ale wydziałów a nie całych "edukacyjnych" molochów z niejawnymi finansami. Odpowiedz Link Zgłoś
monikatommy Re: KK ma wydatki, nie tylko przychody 27.10.11, 13:29 "Gender i podobne bzdury?" 'Inteligent' się znalazł. Zaledwie jedno stulecie, nie, nawet mniej niż stulecie, kobiety mają równy status, i to NADAL zarabiają mniej niż mężczyźni, myślę że najwyższy czas na kursy gender itp. Co ma do tego w ogóle kościół? Chyba że jako przykład szowinizmu, zabobonów i napełniania sobie przez klechy brzuchów. (Dlatego już nie jestem członkiem kościoła rzymsko katolickiego i pożegnałem zacofaną polskę). Odpowiedz Link Zgłoś
and-j1 Re:Restrukturyzacja wojska jest ale nie parafii 27.10.11, 18:43 jazg1 napisał: > Utrzymanie kościołów kosztuje niemało. Ponadto KK prowadzi wiele instytucji cha > rytatywnych, takich jak świetlice dla ubogich dzieci i młodzieży, domy samotnej > matki, domy opieki społecznej itd. > > Księża w wojsku i w więzieniu to światowa norma, są nawet w laickiej Francji. S > koro są częścią armii, to siłą rzeczy zarabiają jak żołnierze. Ordynaria polowy > jest częścią MON, a nie KK. > > Lekcje religii też nie są niczym niezwykłym na świecie i wszędzie płaci się kat > echetom normalne pensje, dlaczego w Polsce miałoby być to niezwykłe? > > Skoro na UW i innych uczelniach są wydziały gender i podobne bzdury, to dlaczeg > o miałoby nie być uczelni katolickich finansowanych na tych samych zasadach? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 16:52 palim.psest napisał: > wiadomo gdzie szukać pieniędzy najpierw! oczywiście, zawsze łatwiej "zabrać", niż zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 17:10 od kiedy "nie dawanie" nazywane jest "zabieraniem"? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Racjonalnie i dalekosiężnie 26.10.11, 13:53 wels5 napisał: > Pazerność kościołowi się w efekcie nie opłaci. Dni Kościoła są policzone. Coraz lepiej wykształceni ludzie przestają wierzyć w mity, także i chrześcijańskie, zatem największa i najbardziej nawet autentyczna świętość przedstawicieli Kościoła - po prostu - się nie opłaci. Najważniejsza jest kasa, obojętnie jak uzyskana. Tylko ona może zapewnić, ostatecznie, miękkie lądowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kraker.ltd Re: nieracjonalnie i dalekoksiężnie:) 26.10.11, 14:48 ludzie lubią mity, od tysięcy lat, nawet teraz jeżdzą, do świetych miejsc, po nowe nadzieje, w momencie gdy ich juz, w Sercu nie ma... I to wykożystują czarni, nędznicy, na całą potegę, i nie mów mi, że się im to, nie OPŁACI, bo nie jesteś chora, jeszcze jestes ZDROWA, ale pewnego pieknego dnia... Modlić się można samemu, ale cóż...zatracenie nadziei, wymusza czasem zwrócenie się do POŚREDNIKÓW, a Ci za pośrednictwo, każą sobie słono płacić...hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
bezspokoju Re: nieracjonalnie i dalekoksiężnie:) 26.10.11, 15:26 To już nie jest TABU, co gazeta, to artykuł o finansowaniu Kościoła Katolickiego. Póki co, jako obywatel wiem jedynie, że finanse proboszczów i biskupów są bardziej szemrane i ukryte niż finanse jakiejkolwiek mafii. Bulwersujące jest to, że Państwo na to zezwala i nie kontroluje TEJ szarej strefy. Odpowiedz Link Zgłoś
prezes_na_dopalaczach Za pieniadze ksiadz sie modli. 26.10.11, 16:26 bezspokoju napisał: > To już nie jest TABU, co gazeta, to artykuł o finansowaniu Kościoła Katolickie > go. Póki co, jako obywatel wiem jedynie, że finanse proboszczów i biskupów są b > ardziej szemrane i ukryte niż finanse jakiejkolwiek mafii. Bulwersujące jest to > , że Państwo na to zezwala i nie kontroluje TEJ szarej strefy. $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ Zgadza sie. Najbardziej bulwersujacy jest "tumiwisizm" ekip rzadowych, wszystkich ekip rzadowych. Klechy sa wszedzie, w urzedach, wojsku, szkolach, szpitalach i nie robia tego za "Bog zaplac", bo oni wierza w twardy pieniadz, a nie w jakis tam niebianski . Nie ma najmniejszej "uroczystosci" ....... otwarcia 100 metrow wiejskiej, bitej drogi, na koszt podatnikow, aby na pierwszym miejscu nie szedl spasiony katabas z kropidlem, za co otzymuje wynagrodzenie. To jest absurd. Nalezy zaczac rozliczac rzady za ten stan rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Porownanie emerytur 26.10.11, 19:40 Za 21 lat pracy w PRL'u dostaje 1100 zl a bylem rowniez pracownikiem naukowym, konstruktorem aparatury medycznej. Taki przyglup, "biskup polowy" dostaje w tym kraju 9000 zl emerytury. Co ja mam myslec o tym panstwie? To o to walczylem kiedy bylem w Solidarnosci i bralem udzial w strajkach? Precz z k.k i posrednikami do szczescia wiekuistego ! Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae Re: Porownanie emerytur 26.10.11, 20:15 amonavis napisał: > Za 21 lat pracy w PRL'u dostaje 1100 zl a bylem rowniez pracownikiem naukowym, > konstruktorem aparatury medycznej. Taki przyglup, "biskup polowy" dostaje w tym > kraju 9000 zl emerytury. > Co ja mam myslec o tym panstwie? To o to walczylem kiedy bylem w Solidarnosci > i bralem udzial w strajkach? Precz z k.k i posrednikami do szczescia wiekuisteg > o ! Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Porownanie emerytur 27.10.11, 09:06 amonavis napisał: > Za 21 lat pracy w PRL'u dostaje 1100 zl a bylem rowniez pracownikiem naukowym, > konstruktorem aparatury medycznej. Taki przyglup, "biskup polowy" dostaje w tym > kraju 9000 zl emerytury. Sprawdź ile dostaje profesor, szef twojej katedry/instytutu czy co tam. A sam porównuj się nie do czubka piramidy, tylko do swojego odpowiednika. Jakiegoś podległego, podległego jakiegos klechy. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: Porownanie emerytur 27.10.11, 13:40 ..a po co komu w wojsku osobnicy "z czubka piramidy"? Nie wystarczą polowi kapelani? Tylko oni są potrzebni i to wyłącznie na misjach i w czasie wojny (umierający wierzący żołnierze na polu walki, szpitale polowe itp). A taki Głódź po cholerę komu? Do święcenia czołgów to klechę i z sąsiedniej parafii można nająć. Taki outsourcing. Skoro wynajmują firmy cateringowe do prowadzenia kuchni, firmy ochroniarskie do pilnowania magazynów to i w przetargu mogą kropidłowych najmować na umowę o dzieło. Taniej i bez zobowiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: nieracjonalnie i dalekoksiężnie:) 27.10.11, 08:47 Ludzie lubią mity, to fakt. Dla Ciebie mitem jest ortografia, popracuj nad tym. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: nieracjonalnie i dalekoksiężnie:) 27.10.11, 09:11 kraker.ltd napisał: > ludzie lubią mity, od tysięcy lat, nawet teraz jeżdzą, do świetych miejsc, po > nowe nadzieje, w momencie gdy ich juz, w Sercu nie ma... > I to wykożystują czarni, nędznicy, na całą potegę, i nie mów mi, że się im to, > nie OPŁACI, Ależ oczywiście - musi im się to oplacać, inaczej by tego nie robili. > bo nie jesteś chora, jeszcze jestes ZDROWA, ale pewnego pieknego dnia... Zdziwię Cię: od czterech lat jestem tak ciężko chora, że prawie nie wychodzę z domu, a moja pani doktor (kardiolog) kiwa głową z widocznym zdziwieniem (że jednak jeszcze żyję). > Modlić się można samemu, ale cóż...zatracenie nadziei, wymusza czasem zwrócenie > się do POŚREDNIKÓW, a Ci za pośrednictwo, każą sobie słono płacić.. Nie modlę się i - modlić się nie zamierzam; ani sama, ani przez pośredników, bo żadnych mitów nie traktuję serio. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 26.10.11, 16:18 koloratura1 napisała: > wels5 napisał: > > > Pazerność kościołowi się w efekcie nie opłaci. > > Dni Kościoła są policzone. To juz gdzieś było. Na pierwszych zjazdach WKP(b)? W czasie Rewolucji Francuskiej? Oczywiście, że dni są policzone. Tylko jaka to liczba, drogie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 26.10.11, 16:26 rodzaj_konta napisał: > > Dni Kościoła są policzone. > > To juz gdzieś było. Na pierwszych zjazdach WKP(b)? Tam mogła być mowa co najwyżej o cerkwi - nie wszędzie kochają watykańską szarańczę... > W czasie Rewolucji Francuskiej? Sekularyzacja sporej ilości dóbr kościelnych, laicyzacja władz państwowych, zepchnięcie praktyk religijnych do świątyń - mało sukcesów? > Oczywiście, że dni są policzone. Tylko jaka to liczba, drogie dziecko. Kropla drąży skałę... Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 26.10.11, 16:34 rodzaj_konta napisał: > Oczywiście, że dni są policzone. Tylko jaka to liczba, drogie dziecko. Nie zawsze się zgadzam z Koloraturą, ale... nie nazywaj jej 'dzieckiem'. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 27.10.11, 09:43 tanczacy.z.myslami napisał: > Nie zawsze się zgadzam z Koloraturą, ale... nie nazywaj jej 'dzieckiem'. :) > To forumowa figura retoryczna tylko :) Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 28.10.11, 12:59 odzaj_konta napisał: > tanczacy.z.myslami napisał: > > > Nie zawsze się zgadzam z Koloraturą, ale... nie nazywaj jej 'dzieckiem'. > :) > > > To forumowa figura retoryczna tylko :) To nie jest figura retoryczna, tym bardziej forumowa: Tak zwykli się zwracać ubrani w długie czarne sukienki do swoich owieczek. Czy coś jest na rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_wj Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 26.10.11, 18:50 Faktycznie, dni kościołowi naliczono już coś ponad pół miliona i liczą nadal. Inna sprawa, że kwota wydaje się duża, coś chyba tyle państwo polskie wydaje na badania naukowe. Jestem praktykującym katolikiem, ale uważam, że kościoły powinny utrzymywać się wyłącznie ze składek wiernych. Tak byłoby skromniej i uczciwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 26.10.11, 19:26 kamyk_wj napisał: > Faktycznie, dni kościołowi naliczono już coś ponad pół miliona i liczą nadal. > Inna sprawa, że kwota wydaje się duża, coś chyba tyle państwo polskie wydaje na > badania naukowe. > Jestem praktykującym katolikiem, ale uważam, że kościoły powinny utrzymywać się > wyłącznie ze składek wiernych. Tak byłoby skromniej i uczciwiej. Ten nowy 1% to wlaśnie składka wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_wj Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 26.10.11, 21:32 > Ten nowy 1% to wlaśnie składka wiernych. W tym rzecz, że nie. Ten 1% to uszczuplenie dochodów podatkowych skarbu państwa. To, według projektu, ma być część podatku, który odprowadzasz do fiskusa. Czyli (plus-minus) 1,5 mld pomniejszone o 90 mln (fundusz kościelny) + 1% z tego, co dałbyś państwu, ale wolisz kościołowi. Według mnie powinno być 0 zamiast 1,5 mld + dowolna kwota zadeklarowana na rzecz kościoła PONAD kwotę płaconą do fiskusa. Dla skarbu państwa taka forma jest neutralna, dla kościoła - to doskonała miara ofiarności wiernych. Sam wpłacę tyle, co uważam za stosowne i na co mnie stać. Myślę, że starczy wszystkim księżom na utrzymanie. A jak zabraknie, to pooszczędzają, i też się nic nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 26.10.11, 22:09 Niestety, skołowani przez kościół wierni, w większości bez stosownej wiedzy ekonomicznej, dają się wodzić za nos i nabierają się na te cyniczne blagierstwa, że ów 1% to dobrowolna składka na kościół. Dobrowolną to byłaby ona już po zapłaceniu należnego podatku, a tak to uszczupla fundusze państwowe m.in. na służbę zdrowia i edukację. Zresztą nawet składka po opodatkowaniu też uszczupla ... budżety domowe i obniża standard życia społeczeństwa. Bo jeśli np. rodzina wyda 200 zł na budowę nowego kościoła, to nie będzie tych 200 zł np. na buty dla dziecka i trzeba będzie "odjąć sobie od ust" z innego działu wydatków. Moim zdaniem trzeba postawić pytanie: czy w Polsce potrzebna jest taka nieprzytomna masa kościołów, kaplic, ordynariatów i w ogóle czy Kościół Katolicki musi mieć taki niebotyczny majątek aby wierni mogli modlić się do Boga, co jest - jak mi się wydaje - istotą wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 27.10.11, 09:57 burlasino napisał: > Zresztą nawet składka po opodatkowaniu też uszczupla ... budżety domowe i obniża > standard życia społeczeństwa. Bo jeśli np. rodzina wyda 200 zł na budowę nowego > kościoła, to nie będzie tych 200 zł np. na buty dla dziecka i trzeba będzie > "odjąć sobie od ust" z innego działu wydatków. Albo pójść do opieki społecznej, żeby dała na buty - oczywiście, z podatków nas wszystkich, na tę opiekę wydawanych. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 27.10.11, 09:20 kamyk_wj napisał: > > Ten nowy 1% to wlaśnie składka wiernych. > > W tym rzecz, że nie. > Ten 1% to uszczuplenie dochodów podatkowych skarbu państwa. To, według projektu > , ma być część podatku, który odprowadzasz do fiskusa. Czyli (plus-minus) 1,5 m > ld pomniejszone o 90 mln (fundusz kościelny) + 1% z tego, co dałbyś państwu, al > e wolisz kościołowi. > Według mnie powinno być 0 zamiast 1,5 mld + dowolna kwota zadeklarowana na rzec > z kościoła PONAD kwotę płaconą do fiskusa. Nie. Jeżeli to JA jako OBYWATEL mam decydować, co finansować, to CHCĘ MIEĆ WYBÓR. W tym czy moja kasa ma iść na Biedronia, Ponton, studia genderowe na uniwersytetah, dotowanie akcji afirmacyjnych i edukacyjnych itd. W Hiszpanii za publiczną kasę uczy się nastolatki jak się masturbować przy pomocy kulek analnych. U nas Postęp jeszcze nie dotarł w pełni, ale dlaczego mam się do niego dorzucać? Nic więc MOJEMU Państwu nie zabieram i nic nieuszczuplam (jakie nowoczesne słowo!). Dokonuję wyboru, jak MOJE PODATKI maja być dystybuowane.. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 27.10.11, 13:53 TY chcieć mieć wybór - dobrze. JA chcieć mieć wybór - źle. Kali wiecznie żywy. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 27.10.11, 09:50 rodzaj_konta napisał: > Ten nowy 1% to wlaśnie składka wiernych. Nieprawda. To ograbienie Skarbu Państwa przez wiernych na rzecz ich widzimisię. Byłby składką wiernych, gdyby ci wierni ten procent wpłacali dodatkowo, z własnej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 28.10.11, 13:01 rodzaj_konta napisał: > kamyk_wj napisał: > > > Faktycznie, dni kościołowi naliczono już coś ponad pół miliona i liczą na > dal. > > Inna sprawa, że kwota wydaje się duża, coś chyba tyle państwo polskie wyd > aje na > > badania naukowe. > > Jestem praktykującym katolikiem, ale uważam, że kościoły powinny utrzymyw > ać się > > wyłącznie ze składek wiernych. Tak byłoby skromniej i uczciwiej. > > Ten nowy 1% to wlaśnie składka wiernych. Ten nowy 1% to akurat nie jest składka wiernych. To musiałoby zapłacić państwo, czyli my wszyscy, czy ktoś chce czy nie. To byłoby z pieniędzy uszczkniętych na szkoły, szpitale, drogi itepe itede. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadzpe_do_fil Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 26.10.11, 22:32 rodzaj_konta napisał: > koloratura1 napisała: > > > wels5 napisał: > > > > > Pazerność kościołowi się w efekcie nie opłaci. > > > > Dni Kościoła są policzone. > > To juz gdzieś było. Na pierwszych zjazdach WKP(b)? W czasie Rewolucji Francuski > ej? > > Oczywiście, że dni są policzone. Tylko jaka to liczba, drogie dziecko. _________________________________________________________________________ Ta liczba to 666 klecho. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 27.10.11, 09:24 ksiadzpe_do_fil napisał: > Ta liczba to 666 klecho. To klecho miało być obraźliwe? Oooo jaki zacietrzewiony malutki słodki leming. Tylko taki nieumny :( Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Nie szkodzi. Niedawno byłam "pryszcztą małolatą". 27.10.11, 09:27 rodzaj_konta napisał: > Oczywiście, że dni są policzone. Tylko jaka to liczba, drogie dziecko. Rozejrzyj się wokół, po cywilizowanym świecie; może nawet i Ty coś zrozumiesz... A'propos dziecka - w kwietniu skończyłam 65 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: dobrze sie trzymasz na swoje lata :-{) 27.10.11, 10:15 Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 26.10.11, 16:53 koloratura1 napisała: > Coraz lepiej wykształceni ludzie przestają wierzyć w mity zwalczasz mity chrześcijańskie mitem coraz lepszego wykształcenia? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Racjonalnie i dalekosiężnie 27.10.11, 09:41 tymon99 napisał: > zwalczasz mity chrześcijańskie mitem coraz lepszego wykształcenia? Możesz jaśniej? Czemu i w jakim sensie - coraz lepsze wykształcenie ma być mitem? PS.: Ani mi w głowie zwalczać jakiekolwiek mity. Po co miałabym to robić?! Po prostu każdą mitologię mam w nosie, ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzacy_ziemianin Tyle kosztuje wszystkich Polaków bękart mussolinie 26.10.11, 12:43 go !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzacy_ziemianin Polska państwem świeckim ... oj bo się posikam !!! 26.10.11, 12:44 Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzacy_ziemianin Sekta watykańska powinna być stowarzyszeniem zwykł 26.10.11, 12:47 ym: legitymacje, składki, członkowie, sprawdzanie konta bankowego, brak możliwości darowizm, spadków ... etc. Wtedy wszystko byłoby jasne i nowoczesne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzacy_ziemianin Sekta watykańka to utrzymanka wszystkich Polaków, 26.10.11, 12:49 tych Wiedzących ( czyli niewierzących, ateistów, agnostyków, wyznawców INNYCH religii etc ) także !!! JAK DŁUGO JESZCZE ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzacy_ziemianin Wszyscy byli i obecni rządzący to kolaborańci z 26.10.11, 12:51 sektą watykańską - bękartem mussoliniego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Wszyscy byli i obecni rządzący to kolaborańci 26.10.11, 13:55 wiedzacy_ziemianin napisał: > sektą watykańską - bękartem mussoliniego ??? Niestety, tak. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Zerwać konkordat !!!! 26.10.11, 16:55 ramiączko od stanika sobie zerwij. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Zerwać konkordat !!!! 27.10.11, 10:02 tymon99 napisał: > ramiączko od stanika sobie zerwij. WOW! Nie ma jak argument w dyskusji! Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 12:54 Wprost skandal ! Jak to sie dzieje,ze Kosciol narzeka ? Stracili umiar. czas z tym skonczyc. Nic dziwnego,ze Palikot ma poparcie 10 % i bedzie mial wieksze z czego nie nalezy sie cieszyc. Urnormowac sprawy finansowe poprzez rewizje konkordatu. Wyprowadzic z zycia spolecznego kosciol. Ze szkol,wojska,szpitali. Prosze bardzo jesli chca niech "sluza', ale niech nie robia z tego 'lukratywnego" zawodu. Dlaczego biskup na emeryture,jak byly czlonek KC PZPR ? Dlaczego, czy ma wiekszy brzuch, potrzeby niz ludzie z parafii biedni emeryci? Ja doslownie nie mam slow potepienia. Prosze nie laczyc z wiara w Boga INSTYTUCJI KK. To sa niemoralne zachowania. Nie rozumieja tego ksieza a szkoda . Skazuja na ZAGLADE KK w kraju. NIE MORALNIE POSTEPUJE EPISKOPAT ! Ryba psuje sie od glowy ! Odpowiedz Link Zgłoś
kzworskaop.pl Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 17:21 nalezy za toswinstwo takie chojne finansowanie kk rozliczyc rząd.teraz tusk możę dużo więc niech sie wezmie za kościol najwiekszego pasozyta na naszym narodzie. nie jest tajemnicą że kk kosztuje nas podatników 10miliardów rocznie , policzcie sobie to w kontekscie zadlużenia naszego, a im jeszcze mało, mało, oni oprocz tego co już dostają chcą ten 1 proc, po prostu hieny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Widać życie nie znosi próżni. 27.10.11, 10:13 mlodaemerytka napisała: > Dlaczego biskup ma emeryture,jak byly czlonek KC PZPR ? To Ty nie wiesz, że dwadzieścia lat temu KC KEP (Konferencja Episkopatu Polski) skutecznie nam - w naszym Katotalibanie - zastąpił KC PZPR? Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzacy_ziemianin To jest sekta a nie Kościół !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.10.11, 12:55 Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Gorzej! 26.10.11, 14:01 wiedzacy_ziemianin napisał: >To jest sekta a nie Kościół !!!!!!!!!!!!!!!!! Sekta doi wyłącznie własnych wyznawców. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzacy_ziemianin Fundusz sekty watykańskiej powinien przestać istni 26.10.11, 12:58 eć z dniem 1 lutego 2011 roku - DOSTALI WIELOKROTNIE WIĘCEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hassy Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 13:12 Kościół kosztuje więcej niż tylko suma przekazana mu z budżetu państwa. Zwolnienia lub przywileje podatkowe o których mówi materiał powodują, że do państwowej kasy wpływa mniej niż mogłoby. Powstałą dziurę muszą wypełnić pozostali podatnicy. Tak samo było np. z kopalniami - latami płaciliśmy na nie (wciąż płacimy?) podwójnie. Po pierwsze bezpośrednio subsydiując z budżetu państwa ich dychawiczne i irracjonalne ekonomicznie istnienie, po drugie wypełniając dziurę wynikającą z niepłacenia przez nie podatków (a nawet składek do ZUS - mimo, że pracownicy nie przestali być ubezpieczeni i pobierać świadczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
yves1940 Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 13:39 Jesli chodzi o kopalnie, to mimo ze byla dziura w budzecie, to dawaly zatrudnienie ludziom, czyli dochody dla calych rodzin. A ksiadz potrzebuje byc zatrudnionym, nie wystarczy co daja wierni? Zyje we Francji, jak ktos napisal, kosciol utrzymuje sie z datkow i darowizn, dlatego mimo ze stalam sie ateistka, raz do roku wysylam czek na kosciol w moim miescie. Ksieza czesto pracuja, tzw ksieza robotnicy, ktorzy bardzo sie nie podobali papiezowi Janowi Pawlowi II. Znalam bardzo dobrze jednego ksiedza robotnika, niestety zmarl i wszyscy go bardzo zalujemy. On by nie ekskomunikowal kobiete ktora przerwala ciaze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Przecież to tyle co kilka procent dziury w ZUS-ie 26.10.11, 13:46 Czym wy się ludziska podniecacie? Prawdziwe pieniądze są w zupełnie innych miejscach. Policzcie choćby sam KRUS. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Przecież to tyle co kilka procent dziury w ZU 26.10.11, 14:05 aaron_agorenstein napisał: > Czym wy się ludziska podniecacie? Prawdziwe pieniądze są w zupełnie innych miej > scach. Policzcie choćby sam KRUS. I przestańcie bić murzynów! (Tych ze znanego powiedzonka.) Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
aaron_agorenstein Tu pasuje akurat inne powiedzonko 26.10.11, 14:19 Znaj proporcjum, mocium panie I tyle. Gdy się sprząta pokój, zaczyna się od wymiatania największych brudów, a nie od paru petów zmiecionych pod dywan. Zgadzam się, że pety są. Zgadzam się, że są zmiatane pod dywan. Ale to dalej tylko kilka petów. A może najpierw wytrzepać ten dywan? To i pety przy okazji się zmiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kzworskaop.pl Re: Przecież to tyle co kilka procent dziury w ZU 26.10.11, 17:35 10miliardow dostaja księża z naszych podatkow a rolnicy 40 miliardow rocznie , taka jest nasza hojnosc !!! naszych rządow i te dwie grupy nie placą podatkow wciąż narzekają żęe za mało i pytają jak żyć!? a dziura finansowa coraz wieksza i jeszcze troche nie bedzie na nasze emerytury dla tych co cieżko przepracowali ponad 40 lat, skandal i masakra, hańba Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Przecież to tyle co kilka procent dziury w ZU 26.10.11, 19:38 kzworskaop.pl napisała: > 10miliardow dostaja księża z naszych podatkow a rolnicy 40 miliardow rocznie > , taka jest nasza hojnosc !!! naszych rządow i te dwie grupy nie placą podatkow Na pohybel rolnikom!!! Tylko wariant bolszwicko-ukraiński, zagłodzić to dziadostwo!! Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Przecież to tyle co kilka procent dziury w ZU 26.10.11, 21:28 "> Na pohybel rolnikom!!! Tylko wariant bolszwicko-ukraiński, zagłodzić to dziados > two!!" Czyli nie bolszewik ani nie ukrainiec ma swojego rolnika z rodzinką na utrzymaniu, co? Każdy Polak hoduje własnego chłopa ze wschodu, który to chłop złośliwie głosuje za kościołem i jeszcze większym wyzyskiem Polaka. Ładne. Podłe i głupie ale takie jakieś eliptyczne. Mógłbym osobiście poznać chłopka, którego karmię? Mogę mu kupować whiskas, zamiast dawać moje dochody państwu, które część da chłopu na przelew a część jego księdzu? Odpowiedz Link Zgłoś
kkrzyz Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy sloga 26.10.11, 13:57 ta gazeta wyborcza jest antypolska i proboje zniszczyc ducha polskosci. Kosciol zawsze byl ostoja polskosci w najciezszych czasach naszej historii. Czyli utrata niepodleglosci druga wojna swiatowa. gdyby nie kosciol ktory ogniskowal mysli polakow o wolnosci dzis nie bylo by polski tylko jakis po rosyjsku nadwislanski kraj badz po niemiecku Weichsel Land bez mowy polskiej. Przeciez nie kto inny jak adolf hitler planowal ze do 1975 roku na swiecie nie bedzie zadnego polaka. Jedynie polski kosciol byl ostoja dla polakow nie Rosja nie Hitlerowskie niemcy nie watykan ale polski kosciol i takie sa fakty o ktorych nawet polacy zapominaja. A juz ta plugawa gazeta wyborcza ma gdzies polske i polskosc. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 14:07 kkrzyz napisał: > gdyby nie kosciol ktory ogniskowal mysl > i polakow o wolnosci dzis nie bylo by polski (itd...) Czy Ty, aby, nie przesadzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bool_a Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 14:12 koloratura1 napisała: > kkrzyz napisał: > > > gdyby nie kosciol ktory ogniskowal mysl > > i polakow o wolnosci dzis nie bylo by polski (itd...) > > Czy Ty, aby, nie przesadzasz? Pomyśl, a też dojdziesz do wniosku, że nie! Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 15:55 Tu nie ma specjalnie co myśleć. Jest faktem, że w stosunku do szafarzy "przepustki do wieczności" mieli pewien respekt nawet zaborcy, którzy wszakże sami byli wierzącymi chrześcijanami. Toteż polskie kościoły, nawet w epoce zaborów cieszyły się pewną autonomią i mogły stanowić w miarę bezpieczne miejsce kultywowania wartości narodowych. Innego, podobnego miejsca nie było. Nie jest to jednak żadną nadzwyczajną zasługa kościoła, ale po prostu obiektywnym faktem. Zresztą na tym respekcie wobec instytucji kościelnych korzystał najbardziej sam kościół, który stanowił ostoję dla wielu tysięcy Polaków w sutannach i habitach zakonnych, dawał im wikt opierunek i poczucie bezpieczeństwa życiowego. To, że z tego poczucia bezpieczeństwa (nie takiego znowu całkowitego) korzystali także polscy patrioci i częściowo zwykła ludność to kwestia losowa. Wynikało to po prostu ze stosunków pomiędzy władzami mocarstw okupujących polskie ziemie, a Watykanem, a nie z żadnego nadzwyczajnego heroizmu i patriotyzmu polskiego kościoła rzymskokatolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 27.10.11, 10:22 bool_a napisała: > Pomyśl, a też dojdziesz do wniosku, że nie! Pomyślałam i doszłam do wniosku: że tak! Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 14:16 krzyzyk, wez cos na uspokojenie bo o wylew latwo i przestan byc ogrodnikiem z ta ostoja polskosci. Jedno masz racje ze Watykan z ich polskim kosciolem nia nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
2.pradziad Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 14:26 kkrzyż-u! 13 razy użyłeś słów Polska, Polak, polskość - za każdym razem z małej litery. Tylko "Hitlerowskie niemcy" zasłużyły u Ciebie na wyróżnienie dużą literą. Naucz się pisać tak jak prawdziwy Polak powinien, zanim zaczniesz pluć na forach internetowych w obronie polskiego Kościoła. A tak nawiasem - Wyborcza nie "pieprzy" tylko podsumowuje szacowane dochody Kościoła w Polsce. One są jakie są, Gazeta ich nawet nie ocenia. Więc przestań pieprzyć bez sensu. Kościół może te dane bardzo łatwo obalić, podając swoje rzeczywiste dochody. Zobaczymy czy się na to zdobędzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
michal.b09 Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 14:27 Jakoś Czechy z braku kościoła nie zginęły i nie chcą z powrotem wciskanego im na siłę chrześcijaństwa. Wprost przeciwnie żyje im się kilkakrotnie lepiej i to nie tylko pod względem materialnym! Odpowiedz Link Zgłoś
awior122 Re: Jakoś Czechy dają sobie radę... 26.10.11, 22:01 i konsekwentnie od uzyskania niepodległości po I wojnie światowej, do dzisiaj kk. podnoszący regularnie kwestie zwrotu majątku czarnych - dostaje figę! Koronnym argumentem rządzących jest ten, że majątek ten służy całemu społeczeństwu więc kościół chyba nie ma zamiarów, by to społeczeństwo ograbić? Nyc ne dostaly, konkordatu ne podpysaly, dotacjy od panstwa ne majo i jako tako rade se dajo. Piękne! Ale, by tak było, to wojny reformatorskie ze strasznymi zbrodniami, także ludobójczymi musiały głęboko przeryć świadomość Czechów od średniowiecza do współczesności. A kościół polski, gdy taką opoką był polskości, nigdy nie był finansowany przez "państwo". Dobrze, gdyby ta tradycja wróciła :) Odpowiedz Link Zgłoś
jahodowy @kkrzyz 26.10.11, 14:38 krzyz weź jakieś prochy, albo zmień na inne, albo odstaw kompletnie; jeśli chcesz oddaj cały swój majątek proboszczowi, ale od moich podatków niech się klechy odp*** raz na zawsze Mafia kościelna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
genia-1 Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 15:33 Pomijając fakt istnienia klawisza alt to jak Ty tak kochasz Polskę , to dlaczego piszesz z małej litery? Odpowiedz Link Zgłoś
majs19 Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 15:46 Ostoja polskosci podczas okupacji niemieckiej bylo panstwo podziemne i dziewietnastowieczna literatura, czesto wadzaca sie z Kosciolem, np. m. in. "Dziady", "Kordian". Przedtem glowny nurt literatury oswieceniowej byl antyklerykalny, czasami wrecz jakobinski /wieszanie duchownego-zdrajcy podczas powstania kosciuszkowskiego/ , mimo, ze autorami czestokroc byli ksieza /np. biskup Ignacy Krasicki, autor "Monachomachii". Przedtem - nie mowiac juz o kalwiniscie Reju - niektore utwory Jana Kochanowskiego. Bezkrytyczna wobec kosciola katolickiego jest jedynie po czesci kontrreformacyjna literatura, niskiego zreszta lotu. Co do jawnego antysemityzmu "krzyzaka", to zwracam uwage, ze na tak bronionym przeciez przez ultraprawice krzyzu zamiordowano Zyda Jezusa, syna Zydowki Marii, wg. biblijnych podan potomka zydowskiego krola Dawida. Kaznodziei, ktory sformulowal pierwsze na swiecie prawa czlowieka. gloszone przez ewangelie. Odpowiedz Link Zgłoś
mawapo Co ty koleś pitolisz o tej polskości kościoła 26.10.11, 15:57 Po prostu jest im z nami ciemniakami po drodze. Jak ktoś daje to trzeba brać mawia toruński autorytet. Jak by Rosja podbiła Polskę to byśmy mieli prawosławie, Watykan dostał by zero kasy. Niemcy też potrafili uporządkować finanse kościoła a polska ciemnota polityczna ma dalej klapki na oczach i wali miliardy spasionym nierobom. Który pasterz oddał by obcemu bacy swoje owieczki dające mleko, wełnę i mięso ? Kościół to pasożyt, nic od siebie nie daje tylko bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
kraker.ltd Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 15:59 to można uzwględnić jako obronę Kościoła Katolickiego i Judaizmu, przed i po II wojnie Światowej... www.analizy.biz/marek1962/piusxii.htm co ma to jednak wspólnego, z postępowaniem KK, w okresie powojennym i terażniejszym? Okradanie, niszczenie ducha Polskości, i pielęgnowanie własnego interesu, to jedyny udział, bez wyliczania afer sexualnych, i ciągłych politycznych powiązań kościelnych, z mafijnymi interesami... Odpowiedz Link Zgłoś
stux Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 17:18 Naopowiadali ci dziadkowie co u proboszcza usłyszeli. Nawet nie próbuję polemizować bo do tego by znać ówczesne stosunki społeczne, znajomości historii na poziomie akademickim jest niezbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 19:41 kkrzyz napisał: > ta gazeta wyborcza jest antypolska i proboje zniszczyc ducha polskosci. za to wybitny obrońca polskości kkrzyz nie wie, że 'uje się nie kreskuje'. że o zainstalowaniu polskiej klawiatury nie wspomnę.. wstydziłbyś się, gó...arzu. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 21:31 kkrzyz napisał: > ta gazeta wyborcza jest antypolska i proboje zniszczyc ducha polskosci. Kosciol > zawsze byl ostoja polskosci w najciezszych czasach naszej historii. (...) Nie kontynuuj. To kłamstwo obliczone na to, że czytający jest niewykształconym katolikiem. Kościół był najczęściej przeciwko Polakom. Nie kłam. Przestań kłamać. Po co kłamiesz? Jesteś katolikiem czy co? Nie jesteś Polakiem prawda? Polak zna historię swojego narodu. I Polak nie kłamie. cytat: "papież Pius VI w 1795 roku nakazał polskiej hierarchii kościelnej pełną współpracę z zaborcami. Papież Grzegorz XVI potępił (1832) powstanie listopadowe w encyklice, w której zalecił Polakom poddanie się „prawowitej władzy” cara, ponieważ posłuszeństwo wobec „władzy ustanowionej przez Boga” jest „niepodważalną zasadą”." Odpowiedz Link Zgłoś
rockawy Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 26.10.11, 22:21 Ty kkrzyz zmknij sie i nie pier....glupot. Mamy w d... twoj zlodziejski kosciol i jego bezczelnych drani .Ludzie ,ktorzy ciezko pracowali przez cale swoje zycie dostaja 1100 zl emerytury a ten trep i spaslak flaszka Glodz bierze 9000 zl i cale zycie byl lajza na utrzymaniu spoleczenstwa.Tfu!!! Gdyby byl Bog to tej lajzie te pieniadze koscia w gardle by stanely a tu nic . Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 27.10.11, 09:11 No właśnie..... jak w latach 80 Kościół przytulał wszystkich opozycjonistów, to był cacy ? A ksiądz Popiełuszko to może sam się uprowadził i zabił ? Odpowiedz Link Zgłoś
rockawy Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 27.10.11, 12:13 To co za to przytulenie cale spoleczenstwo juz 25 lat placi miliardy a i konca nie widac .Popieluszko powinien zajmowac sie swera duchowa a nie polityka . Osobiscie dla mnie ta klecha to zwykly cwok i trep /widac to patrzac i sluchajac "madrosci' rodzinnych/ktory mial byc postraszony ale trafil na nadgorliwca no i zostal "swietym". Zenada i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
frey8b Re: Szechter ze swoja Wybiórcza-Zydowska pieprzy 27.10.11, 10:22 Pewno klechy nasrały ci do muzgu, że takie pierdoły piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-316 Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 14:19 Dlatego przyklaskuję Palikotowi , mając nadzieję , że tym razem nie odpuści i dobierze się do sukienkowych, dla kórych prawdziwym Bogiem jest mamona. Jest wiele potrzeb w kraju, zaniedbane szpitale, szkoły, brak żłobków i nie widzę powodów dla których państwo z naszych podatków utrzymuje kk. Czekam na rozwiązanie podobne do niemieckiego, gdzie podatnik sam decyduje czy chce płacić na kościół czy też nie i państwo go do tego nie zmusza !!! Ja płacić jak wielu innych, nie mam ochoty :) Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Finanse Kościoła czli "bóg zapłać" i "co łaska" 26.10.11, 14:21 Podstawa komercyjna przemyslu religijnego znajdziemy w Biblii: “ Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie”. Teoretycznie uslugi religijne sa wg. KK bezplatne ale z sondazu przeprowadzonego wsrod mojej Rodziny i znajomych w Polsce rzeczywistosc wydaje sie byc inna. Oto nieoficjalne Kościelne taryfy uslug religijnych. Prosze lepiej zorientowanych forumowiczow o uzupelnienie i ewentualne zaktualizowanie tych bardzo przyblizonych danych szczegolnie w powyborczym klimacie. Pogrzeby sa najdrozsze: ich koszt moze siegnac 2000 złotych. Seria pośmiertnych mszy gregorianskich odprawianych za dusze zmarlego 30 dni po smierci (szczegolnie popularna wsrod starszych zazwyczaj z lekka zdemencialych wdow) - : 50-1000 zł. Chrzest - przecietnie 100-400 złotych. Ślub –100-500 złotych w srodowiskach wiejskich ale srednio 500 złotych ( w srodowiskach miejskich), dodatkowa oplata 300 złotych za kwiaty i uslugi organisty (kwartet smyczkowy 200 złotych). Za odprawienie zwyklej mszy: 50-100 złotych Wydanie zaswiadczenia o chrzcie: 100 złotych Regularne nauki przedmalzenskie: 20-30 złotych (3-dniowy weekendowy kurs przedmalzenski 120 złotych) Zapowiedzi: 30-50 złotych Wszyscy zainteresowani doskonale wiedza o istnienie swoistego “banku informacji” (operujacego na zasadach poczty pantoflowej) o kazdym proboszczu i o tym “ile bierze”. Sytauacja prawie zywcem wyjeta z “Rewizora“ Gogola. Szokuje mnie rozpietosc tych taryf. Moi rozmowcy zawsze obawiali sie, ze zanizanie oplaty grozi im “utrata twarzy” czy oskarzeniem o “skapstwo” przez samego ksiedza ale rowniez czlonkow swojej Rodziny i znajomych. Ciekawe, ze na wsi spotykalem bardzo wysokie oplaty/ofiary ale rowniez bardzo niskie. W srodowiskach miejskich taryfy wydaja sie byc bardziej ustabilizowane/wyrownane. Wlasciwie nikt nie wie o istnieniu oficjalnych taryfach uslug przemyslu religijnego. Sa one metne i przez nikogo nie kontrolowane. Panuje w tej kwesti calkowita samowola stymulowana czesciowo poprzez tzw. “oplate zwyczajowa” i to nie bez wiedzy kleru, ktory za listkiem figowym tzw. “co laska” w sposob bezposredni a czesciej posredni dyktuje/nakreca mechanizmy przemyslu religijnego. Najsmutniejszym jest fakt, ze wszyscy o tym wiedza ale nikt nie odwazy sie o tym mowic otwarcie nawet przed najblizszymi. Jest to powazny problem zamiatany pod dywan...przepraszam pod sutanne. To co uprawia Kosciol to klasyczny przyklad manipulacji i wywierania nacisku psychologicznego i emocjonalnego (szantazu moralnego) na zindoktrynowanych od dziecinstwa, zastraszonych i naiwnych ludzi. Znane sa przypadki zadluzen finansowych celem pokrycia kosztow ślubu czy pogrzebu szczegolnie w srodowiskach wiejskich gdzie obowiazuje zasada “zastaw sie ale postaw sie”. Dochody ze zbiorow na tace podczas mszy niedzielnej siegaja wielu tysiecy zlotych. Co sie dzieje z tymi pieniedzmi? Czyzby znikaly one w “szarej sferze” owianego tajemnica przemyslu religijnego? Spedziwszy wiekszosc swojego zycia w Stanach czesto sie zastanawialem co sie dzieje z milionami dolarow otrzymanymi przez diecezje katolickie w USA ze sprzedazy nieruchomosci? Co sie dzieje z donacjami siegajacymi setek tysiecy dolarow (“no questions asked”) otrzymywanymi nieoficjalnymi kanalami przez hierarchow koscielna na najwyzszym szczeblu od trefnych politykow czy biznesmenow? Kosciol Rzymsko-Katolicki jest najwieksza i doskonale zorganizowana instytucja na swiecie jednakze Watykan nigdy nie ujawnil wartosci posiadanych nieruchomosci wliczajac w to posiadlosci ziemskie/grunty, dziela sztuki,budynki sakralne, nieruchomosci w samym Rzymie, akcje/papiery wartosciowe zdeponowane w bankach. Najskromniejsze oceny specjalistow okreslaja je w przyblizeniu na dziesiatki bilionow dolarow. Pozostaje to w kontrascie ze stosunkowo mala powierzchnia tej “suwerennej enklawy” bo zaledwie 108 hektarow i oficjalnego budzetu panstwa Watykanskiego wynoszacego zaledwie 280 milionow dolarow. Nie znalazl sie jeszcze zaden odwazny czlowiek czy niezalezna instytucja auditingowa, ktora zglebilaby mechaniozmy i praktyki finansowe tego molocha. W atmosferze udokumentowanych przypadkow zorganizowanej i skrzetnie ukrywanej przez wladze koscielne pedofilii tylko w samych Stanach Zjednoczonych w ciagu ostaniego dziesieciolecia KK wyplacil ofiarom 2 biliony dolarow. Cale diecezje oglaszaja bankructwa. Biskupi na gwalt sprzedaja koscielna infrastrukture, koscioly, szkoly i inne nieruchomosci o znaczeniu komercyjnym. FBI i Amerykanski Urzad podatkowy maja dowody na udzial rodzin wysokich hierarchow koscielnych (lacznie z kardynalamI) w rozkradaniu nadal ogromnego majatku rozsypujacego sie KK w Ameryce. Czyz nie nasuwa sie nam wszystkim analogia z post-okraglostolowa prywatyzacja majatku narodowego w Polsce i innych barakach rozsypujacego sie wtedy tzw. Bloku Wschodniego? Oczywiscie poczatek konca KK w USA a nawet powyborcze zmiany na polskiej scenie politycznej nie dotycza naszego rodzimego przemyslu religijnego. Pozycja i sila polityczna KK w Polsce nawet po wyborach wydaje sie byc niepodwazalna i nie moze byc ona ignorowana przez zadna z wplywowych partii. Zagrozony Episkopat uzyje wszelkich srodkow aby tego to staus quo utrzymac. Paradoksalnie to wlasnie podczas prezydentury bardzo religijnego ex-komunisty Kwasniewskiego KK skonsolidowal swoja nienaruszalna pozycje we wszystkich sferach maszego zycia od wojska do oswiaty. KK w Polsce jest nie tylko sila polityczna ale rowniez finansowa. Czekam tylko kiedy Kościół Katolicki w Polsce zalozy bank, kase zapomogowa (oczywiscie zwrotna), “katolicki” system udzielania religijnych kredytow oczywiscie z niskim – jak przystalo na osoby wierzace – oprocentowaniem, albo prawdziwej “gesi skladajacej zlote jaja” - funuszu emerytalnego. Sukces komercyjny takiego przedsiewziecia bylby zapewniony. Mam nawet polskiego kandydata na objecie stanowiska “dyrektora” w/w instytucji finansowych. Moze w duchu tradycji judeo-chrzescijanskich i monotesistycznej solidarnosci panowie w sutannach (podobnie do Muzulmanow*) w koncu oficjalnie publicznie zadeklaruja, uporzadkuja, usystematyzuja i ureguluja prawnie swoj stosunek do pieniedzy, ktorych posiada zreszta wbrod i na dodatek bez opodatkowania. Jak mozecie prowadzic biznes wlasciwie nie wiedzac jakim majatkiem dysponujecie? Tytulem uzupelnienie dodam, ze wg oficjalnych danych GUS-u przecietny miesieczny dochod ksiezy wynosi 3000 złotych. Pozostawiam ten fakt bez komentarzy. -- *W krajach islamskich istnieja banki , opierajace swoja dzialalnosc finansowa na zasadach tzw. “szariatu” . Wszelkie operacja finansowe majace jakikolwiek zwiazek z produkcja, przerobem i sprzedaza miesa wieprzowego (ponoc wcielenie szatana), wyrobem i handlem napojow alkoholowych i grami hazardowymi sa wg Koranu i Hadisu (nauk proroka Mohameta) surowo zakazane. -- One good thing about dementia is you get to meet new people every day. Odpowiedz Link Zgłoś
viki82 Re: Finanse Kościoła czli "bóg zapłać" i "co łask 26.10.11, 15:36 Cenniki jest lekko nieaktualny, przynajmniej jeśli chodzi o cenę ślubu w małej miejscowości. Wg informacji znajomych, którzy w tym roku brali ślub w kościele na wsi, ślub kosztował ich 1500 zł, a nauki przedmałżeńskie przeciętnie 160 zł (cena warszawska). Podobno u Dominikanów jest taniej, bo 120-130 zł. Kościelny minimum 150 zł, a dekorację kwiatową trzeba zamówić u pani współpracującej z księdzem (Lubelszczyzna), jak się nie chce zamawiać, to trzeba pani zapłacić za nierobienie dekoracji. Zaświadczenie o chrzcie: 20-30 zł (Mazowsze). Odpowiedz Link Zgłoś
renap Re: Finanse Kościoła czli "bóg zapłać" i "co łask 26.10.11, 16:08 He he he I z tej samej beczki - na słubie kościelnym trzeba też zapłacić ograniście, żeby NIE grał i nie śpiewał :D (mazowieckie: 200 zł!) Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: Finanse Kościoła czli "bóg zapłać" i "co łask 26.10.11, 16:36 renap napisała: > I z tej samej beczki - na słubie kościelnym trzeba też zapłacić ograniście, > żeby NIE grał i nie śpiewał :D To on aż takie beztalencie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Finanse Kościoła czli "bóg zapłać" i "co łask 26.10.11, 16:10 viki82 napisała: > Cenniki jest lekko nieaktualny, przynajmniej jeśli chodzi o cenę ślubu w małej > miejscowości. Wg informacji znajomych, którzy w tym roku brali ślub w kościele > na wsi, ślub kosztował ich 1500 zł, a nauki przedmałżeńskie przeciętnie 160 zł > (cena warszawska). Podobno u Dominikanów jest taniej, bo 120-130 zł. Kościelny > minimum 150 zł, a dekorację kwiatową trzeba zamówić u pani współpracującej z ks > iędzem (Lubelszczyzna), jak się nie chce zamawiać, to trzeba pani zapłacić za n > ierobienie dekoracji. Zaświadczenie o chrzcie: 20-30 zł (Mazowsze). Jak ostatnio sprawdzałem to kościelny w tym kraju nie jest obowiązkowy. Mozna w USC (jedyne 200+, bez kwiatów). Jak wyznawcy ze swoim pasterzem tak się umówili, to nie wcinaj się jako niewierzący między wódkę i zakąskę. Odpowiedz Link Zgłoś
prezes_na_dopalaczach Re: Finanse Kościoła czli "bóg zapłać" i "co łask 26.10.11, 17:02 "rodzaj_konta"! Nie rozumiesz podstawowej sprawy. To, jak sie KK z prywatna osoba umowi, to jedna sprawa, z umow ktorych powinien sie rozliczyc tak samo jak inne dochodowe instytucje, bo taka jest i jesli twierdzi, ze jest inaczej, to niech wszystko robi za frico. To ile KK doi panstwowych pieniedzy, w tym podatnikow ateistow lub innych wyznan, to druga i w tym jest tzw. pies pogrzebany. Mowa o jakims tam "duszpasterswie" za "bog zaplac" jest najwiekszym przekretem w dziejach ludzkosci. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: Finanse Kościoła czli "bóg zapłać" i "co łask 26.10.11, 19:06 prezes_na_dopalaczach napisał: > "rodzaj_konta"! Nie rozumiesz podstawowej sprawy. To, jak sie KK z prywatna oso > ba umowi, to jedna sprawa, z umow ktorych powinien sie rozliczyc tak samo jak i > nne dochodowe instytucje, bo taka jest i jesli twierdzi, ze jest inaczej, to ni > ech wszystko robi za frico. Wiesz co, idź ty z tymi pomysłami do Pawlaka, że rolnicy powinni się normalnie rozliczać i płacić na ZUS plus normalny PIT. Albo do tych na podatku ryczałtowym, albo na liniowym, albo płacących leśny od powierzchni tylko, albo tych całkowicie zwolnionych (są tacy w tym kraju), albo do fundacji, inst. użyt. publ. każde w innym reżimie podatkowym itd. itp. I sprawdź ile Palikot zakisił na Antylach Holenderskich. Masz wyobrażenie o podatkach jak bolszewicki agitator przy Armii Konnej. BTW, podatek płaci się od dochodu, nie przychodu. Policz koszty utrzymania kościoła budynku (grzanie całej kubatury, światło, remonty, amortyzacja), kościoła administracji (telefony, biurowe, media, paliwo, przeglądy samochodu, ubezpieczenia) itd. ________________________________________________________ "Załóżmy: mieszkasz w mieście, nie posiadasz gruntów rolniczych, a jedynie przydomowy ogródek. Jesteś ogrodnikiem hobbystą, uwielbiasz wymieniać się roślinami, albo też sprzedajesz czasem sadzonki, które udało Ci się rozmnożyć. Albo nasiona. Wymienione wyżej transakcje są całkowicie nieopodatkowane podatkiem dochodowym od osób fizycznych, można się wzbogacić, nie płacąc ani grosza podatku. Opisane czynności stanowią bowiem działalność rolniczą, a ta nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym, a jedynie podatkiem rolnym - który płacimy od powierzchni gruntów rolnych. Jeżeli zatem zajmujemy się działalnością rolniczą, ale nie mamy gruntów rolnych, nie zapłacimy ani podatku dochodowego od osób fizycznych, ani podatku rolnego." [pit.pl] Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Finanse Kościoła czli "bóg zapłać" i "co łask 26.10.11, 22:16 rodzaj_konta napisał: > Policz koszty utrzymania kościoła budynku (grzanie całej kubatury, światło, remonty, > amortyzacja), kościoła administracji (telefony, biurowe, media, paliwo, przeglądy samochodu, > ubezpieczenia) itd. Nikt nie neguje kosztów, ale jest pytanie czy ten cały niebotyczny, ekstrawagancki majątek Kościoła Katolickiego i związane z nim koszty są niezbędne aby wierni mogli żyć według przykazań i modlić się do Boga, co przecież jest istotą wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
prezes_na_dopalaczach Re: "rodzaj_konta", czyli "bóg zapłać" 26.10.11, 23:30 Jesli rolnicy, Twoim zdaniem, "rodzaj_konta", nie wywiazuja sie z normalnych rozliczen i oplat ZUS plus normalny PIT, to czy Twoim zdaniem jest to usptawiedliwienie dla KK, aby nie odprowadzac do budzetu zlamanego grosza? Przeciez to KK powinien swiecic przykladem. Nastepne, .... "ile Palikot zakisil na Antylach Holenderskich". A ile KK w Watykanie i innych miejscach??? Przypomnij sobie afery Banco Vaticano!!!!! Nastepne, ......" BTW, placi sie od dochodu, nie przychodu. Policz koszty utrzymania kosciola budynku", itd. itp .... A inni nie maja zadnych kosztow? Tylko KK? Pleciez bzdury "rodzaj_konta". Strasznie liche sa Twoje tlumaczenia. Na podstawie Twoich wstawek, nic innego tylko musisz byc sukienkowym, albo na ich garnuszku, co mnie nie dziwi, bo przeciez, ..... "Za pieniadze ksiadz sie modli". Odpowiedz Link Zgłoś
rodzaj_konta Re: "rodzaj_konta", czyli "bóg zapłać" 27.10.11, 09:41 prezes_na_dopalaczach napisał: > Jesli rolnicy, Twoim zdaniem, "rodzaj_konta", nie wywiazuja sie z normalnych ro > zliczen i oplat ZUS plus normalny PIT, Co to znaczy nie wywiązują????? Oni działają zgodnie z prawem w obecnym porządku prawnym utrzymywanym przez lata. A kwestia czy powinni płacić jak wszyscy i KRUS powinien zostać zlikwidowany jest DALEKA od oczywistości co taki prosty ekonomicznie leming nie może zajarzyć. Jest mnóstwo trybów rozliczania podatków innych od podstawowej skali i każdy ma swoje podstawy dla których został wprowadzony przez państwo (w tym liniowy 19% premiera Leszka Millera). KK działa w jednym z nich. > wienie dla KK, aby nie odprowadzac do budzetu zlamanego grosza? W artykule piszą, że odprowadza. Odruchowo kłamiesz, czy bredzisz w zacietrzewieniu? Przeciez to KK > powinien swiecic przykladem. Powinien. W kwestii zbawienia duszy. > Nastepne, .... "ile Palikot zakisil na Antylach Holenderskich". A ile KK w Waty > kanie i innych miejscach??? Przypomnij sobie afery Banco Vaticano!!!!! Zacznijmy od Palikota i polskich/lokalnych podatków. Jego sprawa jest w trakcie. Antyle dosłały papiery do prokuratury w odpowiedzi na prośbę o pomoc prawną. Jak załatwimy lokalną kasę popatrzymy na kasę z którą nie mamy nic wspólnego. BTW, czy poseł Palikot nie powinien świecić przykładem? > Nastepne, ......" BTW, placi sie od dochodu, nie przychodu. Policz koszty utrzy > mania kosciola budynku", itd. itp .... A inni nie maja zadnych kosztow? Tylko K > K? Oczywiście, że mają i dlatego płacą jak płacą, czyli od zarobionego na czysto! Tylko jakoś w przypadku KK jedyne co widzisz to wpływy, bez kosztów. > Pleciez bzdury "rodzaj_konta". Strasznie liche sa Twoje tlumaczenia. Na podstaw > ie Twoich wstawek, nic innego tylko musisz byc sukienkowym, albo na ich garnusz > ku, co mnie nie dziwi, bo przeciez, ..... "Za pieniadze ksiadz sie modli". Leming robiący profil psychologiczny :))))))))) Sukienkowym nie jestem, ale dzięki za komlement!! Odpowiedz Link Zgłoś
prezes_na_dopalaczach Re: "rodzaj_konta", czyli "bóg zapłać" 27.10.11, 18:49 Co tak sie wszyscy czepiacie lemingow? Taka moda teraz w Polsce? Podobnie jak i portki z krokiem w kolanach. Przynajmniej 10 lat do tylu. Ale niech Ci tam bedzie, skoro to Cie rajcuje. Piszesz, ze KK powinien swiecic przykladem w kwestii zbawienia duszy (cokolwiek to znaczy)... ..czy jedynie? Jesli tak, to zalosna jest jego rola i Twoje rozumienie wiary, jakakolwiek ona jest. Palikotowi mozecie wszyscy skoczyc, nic na niego nie macie i miec nie bedziecie, natomiast za przekrety KK nadchodzi czas zaplaty i jesli sadzisz, ze nie, to jestes .... a moron. Wiekszosc rozwinietych krajow poradzila sobie z tym koscielnym hokus pokus, jedynie Polska, nie wspominajac juz zacofanych krajow afrykanskich i poludniowo amerykanskich, nalezy do tego skansenu. Z przyjemnoscia musze stwierdzic, ze w Polsce drgnelo, dzieki mlodym, wyksztalconym ludziom, ktorych pociagnal J. Palikot, czyli JP3. Skoro nie jestes "sukienkowym", jako piszesz, to tym bardziej jest mi Ciebie zal, bo na moj gniew sobie nie zasluzyles. Odpowiedz Link Zgłoś
noel1 Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 14:23 Rząd zdał się już widocznie tylko na Pana Boga co do kontroli finansów kościoła. Zobaczymy co z tego wyniknie i to już w niedługim czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
6burakow Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 14:28 6.smiech napisał: > Klechy doprowadza polska ekonomie do tej co jest w Grecji. Kiedy w koncu zrozumiemy ze to nie klechy albo politycy tylko my jako spoleczenstwo jestesmy powodem tych wydatkow. Polityk zrobi wszystko zeby zostac ponownie wybranym. A jak nie zrobi to takiego nioe wybierajmy. Glosujcie na Palikota a nie bucow z PO. Ja juz glosowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
maryla02-2 Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 14:29 Kościół powinien utrzymywać się tylko z datków i darowizn, a także prowadzić działalność gospodarczą. Ze wszystkich dochodów rozliczać się jak wszyscy. Mógłby otrzymać ekstra ulgi za udokumentowaną działalność charytatywną.Finanse powinny podlegać rzetelnej kontroli, a przypadki łamania prawa karane. Nie ma żadnego powodu, by traktować duchownych jak święte krowy, co i tak obraca się przeciwko katabasom. Ta dyskusja jest dobrym krokiem w kierunku normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzacy_ziemianin Sekta watykańska powinna być stowarzyszeniem zwykł 26.10.11, 16:25 ym czyli bez prawa do ulg, darowizn, spadków, bez prowadzenia dzioałaności gospodarczej etc. - jak każde inne stowarzyszenie zwykłe winna utrzymuwać się ze WYŁACZNIE ze składek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae Nie tylko Konkordat... 26.10.11, 20:23 ju-li1 napisała: > Trzeba rozwiązać konkordat. ____________________________________________________________________________ ..I ZMIENIC KONSTYTUCJE !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
redix68 Konstytucję? 28.10.11, 14:07 Niby które zapisy? Przecież głównie SLD ją pisało Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: Konstytucję? 28.10.11, 19:16 Dobrze się czujesz? Mamusia kocha? A Bóg pisał Biblię. Odpowiedz Link Zgłoś
realizmforte Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 15:13 W holiłud kręcą nowy film – „ Tragedia Watykanika”. Akcja rozgrywa się na morzu Czarnym. Moloch do granic wypasiony rozbija się o palik O ta. Straszne, straszne nie do opowiedzenia, to trzeba zobaczyć na własne oczy. Tak, tak bezbożnicy , jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom. Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae Re: Tyle kosztuje Kościół 26.10.11, 20:25 realizmforte napisała: > W holiłud kręcą nowy film – „ Tragedia Watykanika”. Akcja roz > grywa się na morzu Czarnym. Moloch do granic wypasiony rozbija się o palik O ta > . Straszne, straszne nie do opowiedzenia, to trzeba zobaczyć na własne oczy. > Tak, tak bezbożnicy , jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom. _____________________________________________________________________________ WOW ! You've made my day !!!!! ;)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimusoptimus Biskup obrzydliwie bogaty.... 26.10.11, 15:13 cyt.:"A sama tylko emerytura pierwszego biskupa polowego Sławoja Leszka Głodzia wynosi prawie 9 tys. zł - piszą." Skandal oni powinni żyć w ubóstwie !! Jakim prawem on tyle dostaje emerytury, co? I proszę mi nie mówić, że przeznacza ją na cele charytatywne...o tu mi tramwaj jedzie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wlekawa Re: Biskup obrzydliwie bogaty.... 26.10.11, 15:44 Flacha to taki papierowy generał, którego oficerskość i generalskość polega jedynie na pobieraniu generalskiej emerytury. Ma przynajmniej na dobre trunki. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimusoptimus cyt.:"A sama tylko emerytura pierwszego biskupa po 26.10.11, 15:14 cyt.:"A sama tylko emerytura pierwszego biskupa polowego Sławoja Leszka Głodzia wynosi prawie 9 tys. zł - piszą." Odpowiedz Link Zgłoś
ultimusoptimus Palikot ratuj !!! 26.10.11, 15:16 Panie Januszu ratuj nas przed pazernością i żądzą władzy hierarchów kościoła katolickiego !!! Odpowiedz Link Zgłoś