Dodaj do ulubionych

Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pamięt...

07.11.11, 10:50
Moj wujek (maz siostry mamy) oraz w jednej osobie przybrany ojciec (long story) Jerzy Jehuda Mildiner uratowal sie takze w kanalach lwowskich, najprawdopodobniej z pomoca Leopolda Sochy. Przed zejsciem do kanalow byl wiezniem obozu na Janowskiej. Opowiadal o kanalach malo, ale bylo wiadomo, ze Polak przynosil mu jedzenie - glownie chleb oraz wode i spirytus. Niechetnie dzilil sie informacjami o getcie i obozie, choc bral udzial w procesie kata lwowskiego Wilhausa chyba w 1969 roku. Od 1957 r mieszkal w Tel Awiwie do 1976 r. jest pochowany na cmentarzu w Holonie. Chetnie sie skontaktuje z Agnieszka Holland i opowiem jej historie Jerzego Mildinera, ciechego bohatera okresu zaglady. Leopold (Poldek) Sobel
Obserwuj wątek
    • rs_gazeta_forum Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pamięt... 07.11.11, 20:04
      Nie chcę, aby dzieci musiały ukrywać się w kanałach. Pójdę blokować 11.11 w Warszawie.
      • joseph.007 Re: Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pami 08.11.11, 11:47
        rs_gazeta_forum napisał:
        > Nie chcę, aby dzieci musiały ukrywać się w kanałach. Pójdę blokować 11.11 w War
        > szawie.

Jeśli liźniesz trochę historii, z łatwością trafisz na informację, że świętowania 11 Listopada jako pierwsi zabronili właśnie ci, przed którymi pani Chiger i jej rodzina musiała ukrywać się w kanałach.
        • rs_gazeta_forum Re: Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pami 09.11.11, 17:19
          joseph.007 napisał:
          > Jeśli liźniesz trochę historii, z łatwością trafisz na informację, że świętowan
          > ia 11 Listopada jako pierwsi zabronili właśnie ci, przed którymi pani Chiger i
          > jej rodzina musiała ukrywać się w kanałach.

Jeśli liźniesz trochę historii, dowiesz się, że ci, którzy na 11.11 planują marsze, właśnie tych zabraniających traktują jako swoje pierwowzory. Może poliżcie historię razem.
    • unleashed W Polsce nie ma chyba mniej utalentowanego 08.11.11, 02:10
      twórcy niż Hollandowa, która potrafi położyć każdy scenariusz, w dodatku we wszystkich filmach wspiera ją równie utalentowana córeczka. Dlaczego temat tak ważny, oddaje się do zrobienia temu beztalenciu? Dlaczego na siłę próbuje się jej wcisnąć Oskara, kiedy ona po prostu nie nadaje się do tego?
      • uutek Re: W Polsce nie ma chyba mniej utalentowanego 08.11.11, 11:21
        No to nakręć Ty film jak uważasz, wtedy obejrzę - może...
    • isanaltd Re: Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pami 08.11.11, 03:20
      Moze juz dosyc tej "holocaust religion".
      Jakby Zydzi byli jedyna grupa etniczna mordowana w dziejach swiata.
      Chociaz jedyna w nachalnym promowaniu tegoz.
      Notabene , najliczniej mordowanym narodem podczas wojny byli Rosjanie -20 milionow.
      Moze nakrecic film o tym jak zydowscy komisarze (bo Zyd to tchorz , z karabinem nie pojdzie) z NKWD strzelali im w plecy.
      • mila-gro Re: Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pami 08.11.11, 10:09
        Powtorze:
        Jakim trzeba byc czlowiekiem, zeby pod takim artykulem pisac taki komentarz...
        Nacjonalizm i prawicoeosc w Polsce staje sie i bedzie marginesem, bo polskie spoleczenstwo jest coraz madrzejsze i coraz mniejsza jest grupa tych naszych rodakow, ktorzy musza sie dowartosciowywac oskarzaniem innych o to, co jest skutkiem ich wlasnej glupoty, zawiści, lenistwa, nieuczciwosci itp. itd.
        • isanaltd Re: Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pami 08.11.11, 12:01
          Tak , spoleczenstwo polskie jest coraz madrzejsze i zaczyna widziec jak Zydzi rozgrywaja karta holocaustu, zeby przykrywac swoje nieuczciwe geszefty, i w sposob wrecz naziztowski niszczyc jakakolwiek wolnosc wypowiedzi pod plaszczykiem politycznej poprawnosci.
          My nie chcemy takich obmierzlych babsk jak tutaj
          www.youtube.com/watch?v=53A5AJoRxF0&feature=related
          ani nie chcemy zeby napuszczali na nas czarnych
          www.youtube.com/watch?v=mRvzL9x-JdY&feature=related
          • mila-gro Re: Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pami 08.11.11, 15:27
            A znasz wyniki kilku ostatnich wyborow parlamentarnych w Polsce? Bo one wlasnie mowia o kierunku zmian zachodzacych w naszym spoleczenstwie.
            Skonczylo sie panowanie paranoikow.
            • isanaltd Re: Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pami 08.11.11, 19:43
              Znam . I widze paranoika/iczke , bo nie wiem w koncu jak to to nazwac, co nie wie jakiej jest plci
      • frida.lyngstad Re: Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pami 05.01.12, 19:36
        Obrzydliwe głosisz zdanie.
        Nie wiem, jak można być tak okrutnym i krótkowzrocznym w wypisywaniu takich zdań.

isanaltd napisała:

> Moze juz dosyc tej "holocaust religion".
        > Jakby Zydzi byli jedyna grupa etniczna mordowana w dziejach swiata.
        > Chociaz jedyna w nachalnym promowaniu tegoz.
        • zielonamysz Re: Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pami 20.01.12, 21:16
          Rewelacyjny film, wbijajacy w fotel. I bardzo uczciwie pokazujacy sytuacje i ludzi , bardzo ludzkich -choc to maslo maslane ale wszyscy tam sa prawdziwi mocni i slabi. Widac jak sie jakos lubia. I sa dobrzy i zli. Pokazany tez jest proces.Nie mam monolitow.
          To eez wazny film, bo poprawiajcy ciut wizerunek Polski acz te wypowiedzi holociarzy wyzej ...ech...
          Wielkie dzieki za ten film.
      • ashken Re: Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pami 12.02.12, 21:11
        isanaltd napisała:

> Moze juz dosyc tej "holocaust religion".

Ty antysemicka kanalio, jakim prawem używasz zastrzeżonej nazwy spółki handlowej?
    • kieliszki Krystyna Chiger: Pamiętam zapach chleba, pamięt... 08.11.11, 06:56
      "Rozmawiała: Paweł Smoleński"?

GW przełamuje kolejne tabu?

A co do artykułu, to dobrze, że wreszcie zaczyna się pisać o Cyganach. Ten temat był jakoby na uboczu, a przecież tragiczny, ważny i konieczny wyjawieniu światu.

• three-gun-max Rasizm wśród żydów 14.11.11, 11:02
      "Ja dorastałam, więc bała się, że mogę poznać kogoś, kto jest nie-Żydem"

A to nie jest rasizm? Ci, którzy zapędzili ich do tych kanałów myśleli podobnie.

• frida.lyngstad Re: Rasizm wśród żydów 05.01.12, 19:31
        Co za ciasny horyzont...
        Tak samo dla Ciebie naturalne jest, że Twoja hipotetyczna córka wyjdzie za Polaka (a nie za Araba, Azjatę czy Afrykańczyka).
        Warto najpierw spojrzeć na sprawę również po zastanowieniu się nad sobą.

three-gun-max napisał:

> "Ja dorastałam, więc bała się, że mogę poznać kogoś, kto jest nie-Żydem"
        >
        > A to nie jest rasizm? Ci, którzy zapędzili ich do tych kanałów myśleli podobnie
        > .
        >
      • ashken Re: Rasizm wśród żydów 12.02.12, 21:13
        three-gun-max napisał:

> "Ja dorastałam, więc bała się, że mogę poznać kogoś, kto jest nie-Żydem"
        >
        > A to nie jest rasizm?

Nie, nie jest, to wola zachowania narodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka