saint_just 29.11.11, 20:15 Ciekawe,że takie mendowate kurduple z krótkimi rączkami jak Hofman , czy Kaczyński tak się upajają zadawaniem przemocy.. Pytanie dla psychiatry... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schaffhausen Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 20:22 No ladnie."poza przypadkami absolutnej koniecznosci"-to fragment cytatu.No to znowu jestem porazony.A wiec czasem jednak zabijac.Ten czlowiek niczego nie zrozumial,Ewangelii tez nie i zostal papiezem Poza przypadkami absolutnej koniecznosci-woda na mlynek oszolomow na czele z Kaczynskim Wszystkim przypominam:Kyczynski i jedgo brat siedzieli tez przy okraglym stole. Niech zajrza i przeczytaja,o ile potrafia,wielu mowi i pisze,jakby mieli niepelna szkole specjalna. "Nie zabijaj"-no ladnie-"poza przypadkami absolutnej koniecznosci" Zycze im wszystkim absolutnej koniecznosci! Odpowiedz Link Zgłoś
lescer Re: Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 21:12 "absolutna konieczność" jest np. wtedy, gdy snajper musi w imię prawa zabić bandytę celującego w bliźniego. nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
schaffhausen Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 20:26 Zeby zaden petak sie nie czepial:blad w pisaniu.Zamiast Kyczynski winno byc KACZYNSKI;jAROSLAW Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszelwood Szubienica PiS 29.11.11, 20:32 Walczą o 20% poparcia. Starczy im i z 5%. Dostaną diety,bilety itp,itp. Żyć nie umierać w biednej Polsce z "'POLSKĄ w gębie". Ciemna masa zagłosuje. Koryta utrzymają. Nie pozdrawiam wyborców PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
jabmax Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 20:36 " Zakon PC " - nabiera nowego znaczenia. Aż strach cokolwiek napisać( żeby nie obrazić uczuć religijnych). ;-) Czy już został zarejestrowany ten nowy(?) związek wyznaniowy? Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 20:41 Az strach pomyslec gdyby mohery mialy mozliwosc wybrac tych idiotow na polskie wladze. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 21:28 6.smiech napisał: > Az strach pomyslec gdyby mohery mialy mozliwosc wybrac tych idiotow na polskie > wladze. Wtedy z cala pewnoscia ty, ja i paru innych jestesmy w kolejce ,jako pierwsi do rozliczenia ,za nasze poglady. Odpowiedz Link Zgłoś
sakral Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 20:41 w PiS mówią,że biskupi wyrażają wyłącznie własne poglądy katechizmie Kościoła katolickiego dopuszcza karę śmierci jako formę samoobrony. obowiązujące nauczanie bł.Jana Pawła II daje duże możliwości wyboru. można zabić w imię nauczania o Jezusie, a i można grzesznikowi darować. przewodniczący Episkopatu Józef Michalik mówi: "prawo stanowione nie może być ponad prawem bożym" jest jeszcze in vitro,związki partnerskie Kościół wygrywa 1 : 0 Odpowiedz Link Zgłoś
lescer Re: Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 21:26 ale do czego zmierzasz? bo jeżeli chodzi o przewodniczący Episkopatu Józef Michalik mówi: "prawo stanowione nie może być ponad prawem bożym" to ja mówię tak: pokaż mi Boga, to uznam wasze boże prawo.... Odpowiedz Link Zgłoś
emilka321 Re: którzy nie zobaczyli i nie uwierzyli 30.11.11, 12:16 > to ja mówię tak: pokaż mi Boga, to uznam wasze boże prawo.... - bardzo dojrzała postawa. W wydarzenia historyczne, powietrze, fale radiowe i bakterie zapewne też nie wierzysz ? Odpowiedz Link Zgłoś
lescer Re: którzy nie zobaczyli i nie uwierzyli 30.11.11, 13:19 a cóż to ma wspólnego z dojrzałością lub niedojrzałością? Bakterii nie widać? - Widać. Fale elektromagnetyczne widać, słychać, a czasem nawet czuć. To jest zwykła fizyka. Ta fizyka nie narzuca nam żadnych dogmatów, tylko jasne obliczalne prawa. Niedojrzałością jest nieodróżnianie Boga od bakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
jacektrud O karze śmierci jako metodzie wychowawczej Boga. 29.11.11, 20:44 Ten temat właśnie zacząłem analizować i można się zapoznać tu: watchtower-forum.pl/index.php?/topic/1446-czy-jehowa-bog-biblii-i-jego-metody-wychowawcze-zawiodly/ Bardzo proszę o krytyczne uwagi i pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
robert6_666666 Re: O karze śmierci jako metodzie wychowawczej Bo 29.11.11, 21:02 Skoro dopiero zaczales analizowac to najpierw przeczytaj Biblie (lacznie z Nowym Testamentem i Kazaniem na Gorze) a potem zapoznaj sie z paroma wspolczesnymi encyklikami papieskimi od Pawla VI poczawszy oraz przeczytaj pare ksiazek wspolczesnych etykow chrzescijanskich. A potem wroc do dyskusji. Bo dyskutowanie z czlowiekiem ktory w ramach "analizy" etyki chrzescijanskiej potrafi tylko wygooglac artykul z paroma wyrwanymi z konteksu cytatami z Biblii ma tylez sensu co dyskusja ze Swiadkami Jehowy albo z Kaczynskim i jego przydupasem Brudzinskim Odpowiedz Link Zgłoś
jacektrud Re: O karze śmierci jako metodzie wychowawczej Bo 29.11.11, 21:20 robert6_666666 napisał: > Skoro dopiero zaczales analizowac to najpierw przeczytaj Biblie (lacznie z Nowy > m Testamentem i Kazaniem na Gorze) a potem zapoznaj sie z paroma wspolczesnymi > encyklikami papieskimi od Pawla VI poczawszy oraz przeczytaj pare ksiazek wspol > czesnych etykow chrzescijanskich. A potem wroc do dyskusji. Bo dyskutowanie z c > zlowiekiem ktory w ramach "analizy" etyki chrzescijanskiej potrafi tylko wygoog > lac artykul z paroma wyrwanymi z konteksu cytatami z Biblii ma tylez sensu co d > yskusja ze Swiadkami Jehowy albo z Kaczynskim i jego przydupasem Brudzinskim Dziękuję za radę. Aby nie wyrwać wersetu z kontekstu musiałbym przepisać całą Biblię. Wybieram z Biblii wersety mówiące o sposobie karcenia ludzi przez Boga i do jakich efektów to karcenie prowadzi. Do drugiego Jezusa też dojdę, ale po kolei. Obecnie w tym temacie dotarłem do Dawida i jego żon, oraz do mężów tych żon. Bardziej byłbym wdzięczny za konkretną krytykę związaną z treścią tego co napisałem. Jeżeli wyrwałem z kontekstu jakiś werset to proszę odważnie o tym napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
ljkoziol2 Re: O karze śmierci jako metodzie wychowawczej Bo 30.11.11, 01:51 Przeczytałem biblię 4 razy od starego do nowego testamentu.Niestety dalej uważam,że mitologia grecka jest o wiele bardziej interesująca,jak mitologia katolicka.Bo jeśli się twierdzi,że kobieta dziewica może urodzić dziecko,to życzę wyznawcom tej religji powodzenia.Następną kwestią jest ludzkość.Skoro twierdzi ta biblia,że bóg stworzył Adama i Ewę a następnie Ewa urodziła dwóch synów, z których jeden zabił drugiego,to kto dalej pomnażał ten świat.O tym niestety ta sama biblia już nie wspomina.Nawet jeśli obaj synowie by pozostali przy życiu,to i tak niezdolni byliby płodzic.No chyba,że tak jak z tą dziewicą. Odpowiedz Link Zgłoś
lescer Re: O karze śmierci jako metodzie wychowawczej Bo 29.11.11, 21:19 biblia już dawno zawiodła. pierwszą jej część obalił Jezus. drugą zniekształcono. pozostaje jedno przykazanie: nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe (nie dotyczy masochistów). Odpowiedz Link Zgłoś
jacektrud Re: O karze śmierci jako metodzie wychowawczej Bo 29.11.11, 21:52 lescer napisał: > biblia już dawno zawiodła. pierwszą jej część obalił Jezus. drugą zniekształcon > o. pozostaje jedno przykazanie: nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe (nie dotycz > y masochistów). Trochę przekręciłeś słowa Jezusa. Jezus namawiał do aktywności. Mateusza 7:12 Dlatego wszystko, co chcecie, żeby ludzie wam czynili, wy też im podobnie czyńcie; takie w istocie jest znaczenie Prawa i Proroków. Z analizy tego wersetu wynika, że chrześcijanie niszcząc znaki religijne i świątynie innych religii oczekują tego by wyznawcy innych religii niszczyli im dewocjonalia i świątynie. Odpowiedz Link Zgłoś
lescer Re: O karze śmierci jako metodzie wychowawczej Bo 29.11.11, 22:05 ale co konkretnie? bo ja nikomu niczego nie niszczę. ale też nie chcę, żeby mi jakiekolwiek symbole wstawiano gdziekolwiek. więc może lepiej, żeby żadnych symboli nie było nigdzie, żeby niczego nie wstawiać, ani nie wystawiać. bo jeżeli ja wierzę tylko i wyłącznie w duchy przodków, to jaki symbol miałbym gdziekolwiek wstawić i jaki inny wystawić? Odpowiedz Link Zgłoś
jacektrud Re: O karze śmierci jako metodzie wychowawczej Bo 29.11.11, 22:16 lescer napisał: > ale co konkretnie? bo ja nikomu niczego nie niszczę. ale też nie chcę, żeby mi > jakiekolwiek symbole wstawiano gdziekolwiek. więc może lepiej, żeby żadnych sym > boli nie było nigdzie, żeby niczego nie wstawiać, ani nie wystawiać. > bo jeżeli ja wierzę tylko i wyłącznie w duchy przodków, to jaki symbol miałbym > gdziekolwiek wstawić i jaki inny wystawić? Ja nie wiem jakiego wyznania jesteś, z historii wiem natomiast, że chrześcijanie nie poprzestają tylko na wznoszeniu swoich ołtarzy i zaznaczaniu swej obecności rozwieszając dewocjonalia. Jeżeli tylko układ sił pozwoli to zaczynają niszczyć ołtarze innych religii a nie chcących się przechrzcić fizycznie eliminują. Więcej na temat krzyży w przestrzeni publicznej możesz przeczytać tu: forum.nie.com.pl/showthread.php?t=4569 Odpowiedz Link Zgłoś
lescer Re: O karze śmierci jako metodzie wychowawczej Bo 29.11.11, 22:23 każda religia, która ma szansę na dominowanie, stara się tę szansę zamienić w fakt. no może z wyjątkiem buddyzmu. dlatego ja nie wyznaję żadnej. może jedynie jakąś niedookreśloną indiańską wiarę w duchy przodków. każda inna religia zinstytucjonalizowana zbyt mocno ociera się o politykę. za bardzo wyklucza innych. Odpowiedz Link Zgłoś
lescer Re: O karze śmierci jako metodzie wychowawczej Bo 29.11.11, 21:37 przeczytałem. fajne. nie komentuję, ale trzymam kciuki za dalszy ciąg. Bóg nie jest nieomylny, bo został stworzony na podobieństwo ludzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
turysta_z_izraela Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 20:51 Pierdu-sruku! W całej Europie większość ludzi jest za karą śmierci za morderstwo. I tak jak ja wcale nie głosują na PIS. Śmieciom katującym przypadkowego przechodnia, bo akurat nie miał "szluga" należy się rozbryzganie łbów w tym samym miejscu, w którym dopuścili się tak ohydnej zbrodni. I srukam na poprawność polityczną tak zwaną! Odpowiedz Link Zgłoś
lescer Re: Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 21:44 dla mnie chęć odwetu też nie jest obca. ale wiem, że do niczego to nie prowadzi. zasadniczy argument jest taki: sądy się mylą i trudno za ich pomyłki zabijać niewinnych ludzi. sądy pomyliły się nie raz. i nie raz pomyłka była śmiertelna w skutkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ljkoziol2 Re: Szubienica w katechizmie PiS 30.11.11, 01:59 A ja uważam,że taka jest wola naszego STWÓRCY.Niestety bóg został wymyślony przez brzuchowieństwo na ich i tylko na ich potrzeby.Z tego się żyje łatwo i przyjemnie.Takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
lescer a po co PiSowi nauka kościoła? 29.11.11, 21:09 wystarczy, żeby rydzyk zmobilizował wyborców:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacmenos Re: a po co PiSowi nauka kościoła? 29.11.11, 22:17 w autentyczne zdumienie wprawia mnie retoryka typu : aborcja to naruszanie świętości życia - kara śmierci to przejaw sprawiedliwości i pokaz siły państwa . Ci sami ludzie głoszą powyższe poglądy nie widząc w tym sprzeczności . A właściwie głosowaliby ochoczo za karą śmierci dla lekarzy dokonujących aborcji i zabiegów in vitro . Dziwny jest ten świat ... Odpowiedz Link Zgłoś
sakral Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 21:14 aborcja w nauczaniu Kościoła katolickiego jest morderstwem. i kto będzie dzielił lepszego od gorszego mordercy jak wieszać to wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
stivi47 Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 21:26 Co tym wariatom ta kara Smierci co chca sie sami ju wywieszac co to za matoly istne dawne Szambo Pegerowskie Odpowiedz Link Zgłoś
cezaryk Jego Świętojebliwość Prezes przed pluton 29.11.11, 21:35 Jego Świętojebliwość Prezes przed pluton egzekuzyjny! W myśl zasady - zalecamy innym - spróbujemy najpierw sami. Odpowiedz Link Zgłoś
max5lat GW - wyrocznia w sprawie nauki Kosciola 29.11.11, 21:38 i we wszystkich innych dziedzinach tez. Odpowiedz Link Zgłoś
mela_1 Re: GW - wyrocznia w sprawie nauki Kosciola 29.11.11, 23:38 max5lat napisał: > i we wszystkich innych dziedzinach tez. Ciekawa dyskusja teologiczna i jakiś gnojek musiał ją zbryzgac swoim moczem... Jak widać PiS ma niezwykle prymitywnych wyznawców. Odpowiedz Link Zgłoś
grenlandzki-opos Re: Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 21:44 Katechizm interesuje mnie w równym stopniu, co lektura instrukcji do snopowiązałki. Żyjemy w świeckim Państwie i kościół nie ma tu nic do gadania. Zróbcie referendum i niech się ludzie wypowiedzą. Ah, zapomniałem, mamy przecież demokrację unijną, referenda to zuooo. Odpowiedz Link Zgłoś
lescer Re: Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 21:47 ok. ale niech sie ciule nie powołują na naukę kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
grenlandzki-opos Re: Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 21:51 A tym, to już się powinien zająć sam zainteresowany. To jest kwestia pomiędzy marginalną partyjką a jedną z wielu organizacji religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
lescer Re: Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 21:57 Amen (=niech tak się stanie) niestety nie wierzę, że tak się stanie. jedni i drudzy chcą nas w to włączyć i jakoś im się udaje. cała nadzieja w sekularyzacji:) Odpowiedz Link Zgłoś
realizmforte Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 22:04 PIS manipulije przekazem JPII, bo te przekazy papieskie od tysiącleci są tak konstruowane, aby można było z nich wyciagnąć każdy dowolny, aktualnie przydatny wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 22:17 Pieprzone łazęgi z Pisu. Nawet Koran i Talmud naciągneliby, byleby ich było na wierzchu. Co za mendy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a kara śmierci za aborcję ? 29.11.11, 22:39 PiS i Zibro są za karą śmierci za wykoanie aborcji ? chyba tak gdyż nie można sobie ot tak bezkarnie zabijać nienarodzone dzieci -- " Z pracy w MSW Tadeusz Olejnik odszedł w maju 1988 r. ze stanowiska zastępcy naczelnika Wydziału III Biura "B" MSW, który zajmował się m.in. cudzoziemcami oraz dziennikarzami krajów kapitalistycznych " Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 23:30 Najnowszy wynalazek kaczego homunkulusa. Tak naprawdę to chciałby powiesić Kurskiego z młodym tatą Ziobrą na jednej gałęzi. Spiskowcy działają bardzo długoplanowo: czy to np.przypadek, że małżonka Ziobry powiła akurat teraz i Ziobro dał dowód na swój niepodważalny bohaterski i patriotyczny heteroseksualizm, tak miły jego wyborcom? Co go tak pozytywnie odróżnia od b. podejrzanego pod tym względem starszego konkurenta? Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Szubienica w katechizmie PiS 29.11.11, 23:32 A może PiS zmieniłby swoje logo z głowy tego śmiesznego koguta z dziwną koroną na topór katowski albo szubienicę? Odpowiedz Link Zgłoś
sphinxpinastri 317 30.11.11, 00:07 Elektorat PO wyżywa się na chrześcijanach, czyli chrześcijaninie Tusku, chrześcijaninie Gowinie, chrześcijaninie nad chrześcijanami Niesiołowskim i wszystkich chrześcijan z rządu, w którym to rządzie nie ma ani jednego ateisty. Odpowiedz Link Zgłoś
szampans Szubienica w katechizmie PiS 30.11.11, 00:12 Zbrodniarzami zostają ci, którzy: 1. mają złe geny lub są chorzy psychicznie (czyli z pretensjami należy iść do Pana Boga), 2. zostali wychowani w środowisku kryminogennym (czyli winna jest rodzina i społeczeństwo), 3, z obu tych powodów. W Stanach wciąż się uśmierca niewinnych ludzi, a pomyłki wychodzą na światło dzienne, gdy już jest za późno. Na szczęście jest kilkoro, którym udało się uniknąć śmierci, choć już na nią czekali, bo podobno "ich wina była niezaprzeczalna". Okazuje się jednak, że sądy popełniają horrendalne pomyłki. Historia mówi też o ofiarach, którym fabrykowano zbrodnie, aby je uśmiercić, a robiły to także organa władzy: rządy, policje i wymiary "sprawiedliwości". W tej sytuacji tylko skazanie na karę więzienia może być jakimś hamulcem dla zbrodniarzy, bo kara śmierci zamyka usta na zawsze. No, chyba, że nasi hierarchowie Kościoła nauczą się wskrzeszać zmarłych. Ale na to chyba się nie zanosi. Wniosek: choć to kosztuje, możemy skazywać na bezwarunkowe dożywocie, a o karze śmierci musimy zapomnieć. Na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
zenutek Szubienica w katechizmie PiS 30.11.11, 01:12 PiS staje się partią wyjątkowo podobną do SLD, widocznie nic więcej już nie są w stanie wymyśleć, czyli intelektualna pustka. SLD przed każdymi wyborami ma stały i nie zużyty temat, czyli legalizacja aborcji. Głośno o tym "debatują", po wyborach jednak nastaje cisza. Od dwóch-trzech lat PiS staje się drugim SLD. Dla tej partii, po każdych ostatnio przegranych wyborach, staje się cykliczne używanie tematu kary śmierci. Jedni wiedzą, że temat raczej jest nie do "ugryzienia", to drudzy robią to samo. Trwanie w opozycji przez minimum dwie kadencje zaczynają ukazywać symptomy intelektualnej pustki, dla jednych przed wyborami, dla drugich po przegranych wyborach... Ciężka to choroba, ale czy uleczalna? Odpowiedz Link Zgłoś
ponte_aronte SLD w 1997 r. faktycznie zliberalizował 30.11.11, 09:20 ustawę aborcyjną, ale oczywiscie Trybunał Konstytucyjny wkrótce to uwalił Odpowiedz Link Zgłoś
iwano19 Szubienica w katechizmie PiS 30.11.11, 06:57 Tu nie chodzi o jakiekolwiek prawo.Chłopaki z PiS nie znają się na niczym,więc chcą uchodzić za karnistów czy moralistów bo myślą,ze to łatwizna.I jak zwykle się mylą. Odpowiedz Link Zgłoś
wels5 Szubienica w katechizmie PiS 30.11.11, 08:12 Biskupi swoje, PIS swoje - na ten sam temat. Jak żyć, jak żyć. Odpowiedz Link Zgłoś