Dodaj do ulubionych

Oda do młodzieży

28.12.11, 10:29
Przede wszystkim procesy ewolucji języka są nieuchronne, i żadne ody czy inne utyskiwania tu nie pomogą: jeśli ogonki są skazane na zagładę, to zanikną, chociaż ja akurat nie sądzę, żeby tak było.

Przy okazji polecam artykuł z roku 1912, w którym jakiś nieszczęsny purysta językowy oburzał się na formy, które dzisiaj są absolutnie poprawne i nie budzą żadnych kontrowersji.
Obserwuj wątek
    • maxixxx Oda do młodzieży 28.12.11, 12:46
      Świat się zmienia, formy komunikowania się ludzi a co za tym idzie język jakiego używają się zmienia więc próżny trud by na siłę utrzymać to czego utrzymać się nie da

Przyznaję, że łatwiej się czyta gdy forumowicze piszą z użyciem ąźćó i 99% tak się stara pisać ale świata nie zatrzymamy i kiedyś gdy będę dziarskim staruszkiem nie raz i nie dwa będę miał nadzieję, że znajomy zaprasza mnie smsem na schłodzoną wódę a nie wodę

Błędy niezamierzone i nie wynikające z niechlujności zawsze na forach powinny być wybaczane
    • j.matthias Oda do młodzieży 28.12.11, 13:08
      Dziś przeciw zachowywaniu końcówek i innych polskich znaków diakrytycznych występuje przede wszystkim technologia, która jest przystosowana do alfabetu angielskiego i zmusza nas do pewnego wysiłku w używaniu znaków w mediach elektronicznych. Najjaskrawiej widać to w sms-ach. Jednak jeśli wkrótce technologia stanie się bardziej przyjazna - a ten proces wciąż postępuje - i np. tekst będziemy tworzyć głosowo lub w przyszłości za pomocą impulsów elektrycznych ("myślowo") to problem z zapisem znaków może zniknąć. Ale nie wszędzie, bo o ile uratować to powinno ś czy ć, to o tyle głoski (i litery) ę czy ą są zagrożone również w warstwie wymowy. Coraz więcej ludzi mówi niedbale "sie" zamiast "się" "wezme" zamiast "wezmę", "kont" zamiast "kąt" itd.
    • merinda_issaga Oda do młodzieży i do Pani Redaktor 28.12.11, 14:26
      Felieton ciekawy, uderzył mnie jednak napotkany w tekście przedziwny czasownik "ubogacać". Toż to przykład spopularyzowanej w kościołach nowomowy! Właściwy czasownik oznaczający dodawanie nowej wartości to "wzbogacać".

• lavinka Plus dla Merindy. Zdecydowanie wzbogacać! 28.12.11, 14:52
        Plus dla Merindy. Zdecydowanie wzbogacać!
    • lavinka Re: Oda do młodzieży 28.12.11, 14:51
      Sądząc po popularnej pisowni(zapewne wynikające z wymowy w rodzinnej wsi pod Kutnem) pracowników gazety, prędzej ą zastąpi om, a ę em. :)
    • maritt.g Oda do młodzieży 28.12.11, 16:21
      Głoski nosowe musiałyby zaniknąć w wymowie - z niektórymi już tak się stało. Dzisiejsze dzieciaki nie widzą różnicy między "chcę" a "chce", trudno je przekonać do pisania nosówek w 1 osobie l.p. czasu teraźniejszego, podobnie jak w dopełniaczu l.p. (różę, nogę, rękę). One po prostu tego nie wymawiają i nie słyszą. Zresztą taka wymowa jest uznawana za hiperpoprawność.
      Inne polskie głoski nie zanikają w wymowie, więc chyba nic im nie grozi?
    • sedaluk Oda do młodzieży 28.12.11, 19:17
      Krencenie mordom to typowa warsiawska wymowa-bo to przyszlo z mazowieckiego i takie polskie to nie jest. Tyczy sie to wiele stolyc typu Warszawa jak np. Praga czy Moskwa-tam wymowa to przewaznie parodia jezyka-nabrzmiala, niepotrzebnie rozbudowana, pretensjonalna...
      W Malopolsce czy na Slasku tych ogonkow z reguly nie slychac-ale pisac trza. Do czasu..
    • dzi1a onegdaj 28.12.11, 21:45
      onegdaj :
      obnie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2150:tadeusz-olejnik&catid=96:sluzby&Itemid=27
      • tampa Re: onegdaj 29.12.11, 06:18
        A cóż to znowu za nowe gó... wypłyneło na wierzch i chce się podczepić?
        • prawdziwygagatek To Macierewicz,ostatnie podrygi przed utraceniem.. 29.12.11, 10:08
          .. immunitetu..
    • tymon99 Oda do młodzieży 28.12.11, 22:50
      odbierać - kogo, co? - skrzydła. biernik.
      nie odbierać - kogo, czego? - skrzydeł. dopełniacz.
      jeśli się pisze płomienne tyrady w obronie polszczyzny, myląc przy tym przypadki, łatwo się ośmieszyć.
    • last.man.standing Krótki i na temat do Pani Kublik 29.12.11, 00:36
      Droga Pani Agnieszko,

Pracuje Pani w gazecie, która mówiąc bardzo łagodnie - prezentuje bardzo liberalny nurt - również w dziedzinie wychowania młodzieży.

Chyba zgodzi się Pani ze mną, że GW byłaby ostatnia, która przyłożyłaby rękę do przywrócenia żelaznej dyscypliny w szkołach i poza placówkami edukacyjnymi.

I Pani się dziwi, że dzieciaki, która są rozpuszczone do granic możliwości dzisiaj źle rokują odnośnie przestrzegania zasad ortografii? Wolne żarty. One mają gdzieś rodziców, swoje państwo, sąsiadów, nauczycieli - wszystkich. Niech Pani nie wymaga od nich aby przejmowały się ortografią.

Za moich czasów (a mam "tylko" 35 lat - więc nie jestem jeszcze taki stary) - popełnienie ortograficznego byka mogło skutkować otrzymaniem linijką po łapach. I z tej perspektywy muszę przyznać, że była to dobra zasada i dobre metody wychowawcze.

O zasadach obecnej ortografii może Pani już zapomnieć dzisiaj.
    • zdzichuzpolski to przecież pięknie naszą polszczyznę ubogacają. 29.12.11, 00:40
      ubogacają Cholera jasna !!!
      Pisać o polszczyźnie i takiego ...... potwora językowego użyć w tekście ?
      Wzlatuje, wzrasta, wzbogaca. Upada, umiera, ubożeje.
    • venelainen Oda do młodzieży 29.12.11, 07:59
      Dwa lata temu ja po raz pierwszy w życiu spotkał się z Polakami (to było na folklorystycznym festiwalu w Niemczach). Byłem zaczarowany pięknością języka polskiego, on brzmiał jak muzyka dla moich ruskich uch. Kiedy wróciłem do Rosji, zacząłem samodzielnie uczyć polski, czytać księgi polskich autorów w oryginale. I stała się z mną dziwna rzecz: raptem zacząłem dobrze rozumieć rosyjski, mój język ojczysty. Ponieważ właśnie z polskiej mowy do mnie doszło prawdziwe znaczenie wielu prastarych słów, które często stosują się we współczesnym rosyjskim. Teraz mogę powiedzieć: Polacy, Wasza mowa jest perłą w koronie słowiańskich mów. Proszę Was, zachowacie swój język ojczysty. Rozumiem, że on teraz zaznaje kolosalnej presji ze strony języka angielskiego. Musicie i jesteście zobowiązane to wytrzymać. Pozdrawiam.
    • venelainen Re: Oda do młodzieży 29.12.11, 09:15
      krytyk.systemu.edukacji napisał:
      > Przy okazji polecam artykuł z roku 1912, w którym jakiś nieszczęsny pur
      > ysta językowy oburzał się na formy, które dzisiaj są absolutnie poprawne i nie
      > budzą żadnych kontrowersji.

Ciekawy artykuł, dziękuje. Lecz ośmieliłem się by poprawić p. Łętowskiego. Cłam (Хлaм) to słowo nie rosyjskiego, ale niemieckiego pochodzenia (nem. Schlamm - brud, śmiecie, odpady). Inna sprawa, że to słowo mogło utrafić do Polski z Rosji, co nazywa się, okólną drogą:)
    • prawdziwygagatek Język polski to najpiękniejszy, najbogatszy i ... 29.12.11, 10:25
      ... najtrudniejszy (zaraz po chińskim) język świata... I w przeciwieństwie do chińskiego, jest bardzo współczesny...
      Fenomenalnie kreatywny.. i komunikatywny, zarazem..
      Wystarczy poczytać Leśmiana..

Córki mojego znajomego, w Londynie, znając perfekcyjnie język polski i angielski, kończyły szkołę językową.. znały więc na poziomie języka ojczystego języki: angielski, polski, francuski, hiszpański i włoski.
      Czytały w owym czasie Harry'ego Pottera, we wszystkich językach.. I bez wahania orzekły że, najpiękniejszy język jest w tłumaczeniu polskim..
      Taka ocena i z takiego źródła, ma dla mnie wartość najwyższą..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka