Dodaj do ulubionych

Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami

29.12.11, 13:25
Nadęty buc.
Obserwuj wątek
    • sharn1 Dobra mina do złej gry... 29.12.11, 13:35
      Przygotowali denne przepisy, które trzeba było zmieniać dzień po wprowadzeniu a ten coś mówi o dzikim zachodzie?

Swoją drogą to chyba w ten sposób dowala minister Kopacz i Tuskowi, bo przeciez to oni tym zarządzali przez ostatnie kilka lat.
      Kopacz dostała awans za burdel w resorcie zdrowia?

Ten kraj stoi na głowie.
      • rudydon Re: Dobra mina do złej gry... 29.12.11, 18:46
        ..Kopacz dostala awans za przekopywanie ziemi do glebokosci jednego metra i za sekcje ktore ramie w ramie z lekarzami radzieckimi itd ..itd
        • antobojar Pamiętamy Piechę który się zapluwał w imieniu konc 30.12.11, 02:51
          .. koncernów, żeby zakupić szczepionki przeciw świńskiej grypie.. ha ha ha..
          Może dlatego że jego i jego koleżków z ePiSkopatu dopadło.. może nie tyle świńska grypa, co świński charakter..

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."
          "Relativity applies to physics, not ethics"
          Albert Einstein
    • jurber1 Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 13:39
      Gdy słucham Kaczyńskiego, czy Mularczyka podpuszczających ludzi chorych przeciwko Arłukowiczowi - który wie o czym mówi (w odróżnieniu do w/w), to przypomina mi się Lepper, który miał obsesję: "Balcerowicz musi odejść". Jarek ma obsesję "Tusk musi odejść". Jak skończył Lepper wiemy... Jarku ! Odwagi !
      • jolanta10 Re: Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 14:09
        Uważam że Ma rację, dość lobby koncernów farmaceutycznych !!!! Jak to wszystko funkcjonuje widać np. w dużych miastach apteka tu i tam, ich ilość jest porażająca i każda ma się dobrze....
        • bezspokoju Re: Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 15:36
          A chyba najwięcej mordę drze Piecha, swego czasu przyłapany (jako wiceminister PiS) w kawiarni na omawianiu umieszczenia konkretnych lekarstw na liście leków refundowanych przez budżet. Hipokryta zawsze będzie dbał o własny interes i o własną dupę pieprząc coś o dbałości i trosce o najuboższych.
      • anna12-3 Re: Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 18:16
        Czy na pewno wiesz co mówi i robi Arłukowicz? Jeszcze w marcu 2011r. w swoim wystąpieniu sejmowym mówił tak nt.ustawy refundacyjnej:
        Poniżej cała wypowiedź Bartosza Arłukowicza z 17 marca 2011r.

Panie Marszałku! Panie Ministrze! Chciałbym zadać pytanie w sprawie projektu ustawy refundacyjnej. Zmiana przepisów ma wprowadzić sztywne marże handlowe, jednakowe ceny na leki we wszystkich aptekach. Ministerstwo uzasadnia swoje działania troską o pacjenta, przewidując wzmocnienie pozycji istniejących aptek i polepszenie jakości świadczonych przez nie usług. Tymczasem proponowane zmiany są próbą odgórnego sterowania rynkiem, które może spowodować drastyczny spadek liczby aptek i zablokowanie powstawania konkurencji na okres wielu lat. Czy ministerstwo zdaje sobie sprawę, że próba nadmiernego ograniczenia przez państwo mechanizmów wolnorynkowych może mieć negatywne skutki dla konsumentów?

Moje pytanie brzmi następująco. Czy pani poseł Skowrońska i pani poseł Kopacz otrzymały odpowiedź na tę interpelację, którą przeczytałem, którą złożyły 2 marca 2007 r.? Chciałbym zapytać też, kto bądź jakie argumenty przekonały panią poseł Skowrońską i panią minister Kopacz w ciągu czterech lat do całkowitej zmiany poglądów w tej sprawie?

Szczególnie na uwagę zasługuje ostatni zarzut,że ktoś zmienił poglądy w ciągu 4 lat. Śmieszny pajac nie przewidział,że on sam zmieni poglądy w ciągu kilku miesięcy. No,ale czego nie robi się dla kasy i kariery? Złotousty Bartuś jest zdolny,zdolny do wszystkiego.
    • centrolew Druga strona medalu 29.12.11, 14:07
      Ministerstwo ma sporo racji z tymi paskami cukrzycowymi. To wielka dziura w budżecie NFZ - około 10% całkowitej wartości refundacji. Dokładnie nie wiadomo, bo paski do tej pory nie miały wymaganego właściwego okodowania. Nowa ustawa to zmieniła.

Niemniej nawet jeżeli nie jest to 800 mln zł, to i tak jeżeli NFZ wydaje na nie 100-200 milionów zł rocznie to trochę za dużo... Są ważniejsze wydatki i uważam, że została podjęta dobra decyzja.

Nie chodzi tu o zniechęcenie pacjentów chorych na cukrzycę do regularnego mierzenia sobie poziomu glukozy we krwi, ale o przytkanie tej dziury refundacyjnej. Wiadomo, że tylko część z tych pasków była wykorzystywana bezpośrednio przez pacjentów. Reszta szła do szpitali, przychodni i imprezy typu "biała niedziela". Może i warto wspierać te instytucje w takich działaniach, ale jawnie, a nie przez refundację leków...

PS. Mogli też od razu zostawić ryczałt dla dzieci, nie byłoby tej afery.
      • gosteck123 zwykła strona medalu 30.12.11, 00:27
        Nie wydaje mi się, aby była to tak wielka ilość. a nawet gdyby, to w szpitalach, przychodniach służyły pacjentowi. Ocenić to mogą chorzy. I tak mogę powiedzieć, bo obserwuję to z bliska. Lepiej, aby osoby, które są zdrowe i nie maja wśród bliskich chorych na cukrzycę się nie wypowiadali. łaciłem po 50 zeta za paski dla bliskiej osoby i wiem, że dla chorych z rentą to naprawdę wydatek. Życzę wszystkim zdrowia.
    • pssz Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 14:11
      Pożyjemy- zobaczymy.
    • wasylzly brawo, wiemy jak to jest 29.12.11, 15:08
      gdy posrednik farmacji robi wizyte u lekarza i po co. Oczywiscie jest to legalne. O ile placi panstwo, a lobby zgarnia swoje a inni gadzety.

Ruch ministra jest elementem ratowania systemu i pomocy tym , ktorzy ta pomoc potrzebuja. Poprostu kazdy ubezpieczony powinien miec mozliwosc ZWOLNIENIA z jakichkolwiek oplat, w zaleznosci od trwalej sytuacji finasowej.

Dla reszty nalezy wprowadzic systemy kompatybilne z Unia, jak np. w NRF do kazdego medykamentu na recepte doplaca sie 5 euro, wizyta u lekarza podstwowego 10 euro na kwartal, a juz sie mowi, aby wizyta u kazdego lekarza kosztowala 5 euro. KAZDA KASA CHORYCH PRZEPISUJE TYLKO LEKI, KTORE SA LEKIEM POCHODNYM OD ORGINALNEGO.
      Niezaleznie od tego - dentysta kosztuje 10 euro na kwartal, tzw. trzecie zeby , mostki, korony - sa na koszt wlasny. To samo optyk - okulary kosztuja od 300 do 1000 eU
      Ludzie z zachodu i usa przecieraja oczy, jakie rozrzutne jest u nas panstwo, bo w takich usa wogole ubezpieczenie to rarytas, na ktorych stac naprawde bogatych.

• iwano19 Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 15:20
      Mam nadzieję,że to będzie prawdą.
    • an_na_ko Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 15:36
      A co z zasadami dot. wypisywania recept?????? Co z tego, ze jest lista jesli pacjent nie bedzie miał recepty na lek, bo lekarz sie bedzie bał go wypisac albo lekarz nie wskaze refundacji?

Dziki zachod a wlasciwie wschod to zaprowadzi ta ustawa, która stawia lekarza na pozycji oszusta, który chce wyłudzic pieniadze publiczne. Dla wyjasnenia wyłudzic dla pacjenta.
      Jesli panstwo z NFZ cos sie nie spodoba -uzna, ze wypisanie leku było nieuprawnione i pacjentowi lek nie przysługuje - lekarz z wyłudzacza stanie sie oszustem i trzeba go ukarac. Czesc lekarzy poznało juz smak kary w tym roku. Teraz ukarani zostana pacjenci, bo lekarze beda sie bali przepisywac leki refundowane ale przeciez "wszystko dla dobra pacjenta, pacjent jest najwazniejszy".

tu moj wczesniejszy komentarz w tej sprawie

Szanowni Panstwo,

Spor miedzy lekarzami a NFZ nie dotyczy tylko kwestii sprawdzania oswiadczen o ubezp. Jest o wiele szerszy. Prawda jest taka, ze NFZ ma jeden, sprytnie ukryty cel: poprzez ta chorą ustawę/rozporządzenia, wymogi i zastraszanie lekarzy i aptekarzy wysokimi karami finansowymi chce doprowadzic do jak najmniejszej ilosci wypisywanych leków refundowanych co oznacza dla NFZ mniejsze wydatki a wieksze oczywiscie dla pacjenta.

Jestem lekarzem, musiałam w tym roku zapłacic NFZ kilkanascie tys. zł. - co pokrywa koszt pewnego leku onkologicznego - za wg. NFZ niesłusznie wypisywany pacjentowi lek onkologiczny zaordynowany przez onkologa z Inst.Onkologii. Najpierw urzednik NFZ zakwestionował, ze lek pacjentowi sie nie nalezy - po przedstawieniu odpowiednich dowodów - NFZ odstapilo od kary, po czym zmieniło zdanie i znalazło inny argument - brak przeprowadzonych przeze mnie badań przy przepisywaniu tego leku. Co ogolne badania wnoszą do przewlekłej i zdiagnozowanej choroby nowotworowej? Takie i o wiele bardziej specjalistyczne cyklicznie przeprowadza lekarz specjalista - tu onkolog i to on decyduje o terapii. I nie jestem jedyna w tej kwestii.
      O tym sie głosno nie mowi ale NFZ znacznie powiekszyło sobie skarbonkę, jesli dobrze pamietam to o 500 mln., bo ukaranych zostało mnóstwo lekarzy - kosztowało i kosztuje to nas mnostwo zdrowia i nerwow. Pacjent nie rozumie tej sytuacji i sie awanturuje, nie przed NFZ ale z nami.
      Zastraszajace listy z NFZ, listy na stronach NFZ z nazwiskami lekazry, którzy wypisuja za duzo lekow refundowanych - takie sa metody NFZ.

Do czego to prowadzi? lekarze juz teraz sie boją i ograniczają wypisywanie leków refundowanych, w obawie, ze pozniej beda musieli je sponsorowac. A będzie jeszcze gorzej.

Inna kwestia to taka,ze lekarz ma wskazywac poziom refundacji. Lakarz wskaze 50%, wszechwiedzacy urzednik NFZ moze przeciez uznac, ze powino byc 30%. Kto zapłaci pozostałe 20%? Oczywiscie lekarz.
      Poza tym listy i poziomy refundacji sa zmienne - przy kazym wypisywaniu i przy danym schorzeniu trzeba bedzie sprawdzic obecna i wlasciwą refundację a to trwa. Efekt - zmarnowanie czasu na zbedna biurokrację (NFZ przeciez nie jest od tego, tylko od kontroli lekarzy) = mniej przyjetych pacjentow= zwiekszenie kolejek.
      Kolejki tez znacznie wydluza sie do specjalistow, bo bez waznego dokumentu od specjalisty zaden normalnie myslacy lekarz nie wypisze zadnego leku refundowanego. Na 100% proszę bardzo.

Co do oświadczeń o ubezp....
      1.jak bedzie wygladało sciganie pacjenta, ktory poswiadczył nieprawde i de facto nie był ubezp? Pewnie trzeba bedzie zwiekszyc zatrudnienie w NFZ do wykrywania takich przypadkow i przeprowadzanie sledztw. Koszty leczenia pokryje oczywiscie nikt inny jak lekarz.
      2. Jak długo i gdzie przychodnia ma przechowywac tony makulatury w postaci tych oswiadczen?

Jak widac mimo,ze rzad zaklina się, ze wszystko robi dla dobra pacjenta, jak widac prawda jest inna - straca na tym wszystkim pacjenci, czyli niestety kazdy z nas bez wzgledu czy leczy sie w publicznej, czy nepublicznej sluzbie zdrowia.
    • tyberium11 Rycho nie zrobi biznesu? 29.12.11, 15:51
      przecież Rycho miał po reformie zmonopolizować produkcję insuliny w Polsce, co z Rychem będzie?
      • leszekk_k polska Insulina 29.12.11, 19:35
        akurat Rychu napsuł krwi wielkiej trojce od imsuliny,

jeżeli nie znasz tematu to sie nie wypowiadaj,
        bo oligopol NoVARTIS, Lilly i Novo Nordisk dogadal sie i trzymali ceny

a tu BIOTON wyskoczył i cena spadła ze 100 zł do kilkunastu

ale widać jak jest trudny dostep do rynku
        Lobbysci dbaja o koncerny, a Bioton nie ma takich poteżnych srodków
        • tyberium11 Re: polska Insulina 30.12.11, 21:57
          oj to rzeczywiście nie miałem pojęcia, że Rycho tym razem dobrą robotę odwalił :-)
          • leszekk_k Re: polska Insulina 30.12.11, 22:54
            rozumiem twoj dwiacy ton,

ale prawda jest taka, ze polska nauka to bieda z nedza,
            a przyklad polskiej insuliny , osiagniecia naukowego polskich naukowców, ktore jak wiele
            podobnych projektów lezalo w szufladzie................,
            i zapewne do dzis by bylo tylko na etapie eksperymentu naukowego kilku zapalonych naukowców, gdyby nie inwestor prywatny w postaci Krauzego, który zaryzykował i wylozyl kesz w ten niepewny i raczkujacy projekt
    • sprzeciw21 Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 16:31
      Zamiast rządowych kłamstw - czytaj Serwis21 serwis21.blogspot.com - bez politycznej poprawności
    • sphinxpinastri 410 29.12.11, 17:57
      Heroizm, waleczność i śmiałość ministra Arłukowicza bardzo mi się podobają. Przez 4 lata Tusk uginał się przed koncernami, ale teraz przez kolejne 4 lata Tusk nie będzie się uginał przed koncernami.
      • leszek_borakiewicz Re: 410 29.12.11, 21:29
        > Heroizm, waleczność i śmiałość ....
        I zaden wklad pracy. Zamiast dyskutowac ceny, w twardy sposob broniac praw pacjentow (od tego jest minister zdrowia !!!) wybral dostawcow z Azji, a tam gdzie nie dalo rady - wykasowa specyfik.
        Za lenistwo pana ministra zaplaca pacjenci. Poniewaz pacjenci nie maja zadnej mozliwosci odwolania od decyzji rzadu, a rzad nie ponosi zadnej odpowiedzialnosc (no chyba ze przed Bogiem i Historia - smiechu warte)
        • sphinxpinastri Re: 410 29.12.11, 22:11
          Przesadzasz, więcej optymizmu. Doceń, jak rząd dba i walczy o twoje Dobro.
    • 1sz-truten Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 18:34
      ty zachod znasz chyba z opowiesci
      ja bedac ubezpieczonym za wizyte u lekarza place $50 to jest ryczalt

a firmy ubezpieczeniowe biora jak jestes mlody i zdrowy
      a jak stary i nie daj bog schorowany to proponuja taka stawke ze z butow wyskoczysz
      np. 1000 dolcow miesiecznie a to nie oznacza ze masz cokolwiek za darmo placisz tak jak wiekszosc czyli ryczalt 50 baksow za wizyte, leki tez nie sa za darmo

tak wiec jak nie masz ubezpieczenia bo cie nie przyjma
      takie jest w us prawo , to nie pozostaje ci nic innego jak
      zdychac bez pomocy lekarza albo placic

a tu ci podam przyklad wlasny

wizyta u lekarza trwala ponad 3 godziny
      z czego 2 godziny siedzialem w pokoju czekajac na lekarza po 1;45 min szlag mnie trafil i wyszedlem kiedy zobaczyla mnie pielegniarka na korytarzu wpadla w panike ze pacjent do wydojenia ucieka i nie bedzie kasy wiec wpadla w taka furie ze sie wystraszylem
      wrocilem, doktor przyszla porozmawialismy 15 minut , dowiedzialem sie ze w kaliforni nie ma kleszczy , a ja jak bede mial rumien wedrujacy to bedzie znaczylo ze mnie ugryzl kleszcz
      poniewaz nie dawalem za wygrana dowiedzialem sie jeszcze ze za wczesnioe na objawy jakie mam skoro mogl mnie ugrysc kilka dni temu ?
      na koniec kiedy nadal sie upieralem powiedziala ze dla mojego uspokojenia da mi antybiotyk
      w rachunku ktory otrzymalem nie bylo napisane jaki lek dostalem wiec moze witaminke ?
      a rachunek byl : room service 150 dolcow ( siedzialem dwie godziny na drewnianym krzesle )
      i 400 za 15 minut rozmowy z pseudo lekarzem

tak wiec ludzie z zachodu jada do polski i placa zeby zrobic sobie badania i porozmawiac z lekarzem , za 500 dolcow mialem zrobione wszystkie testy jakie przepisal lekarz i dwie wizyty
      mam pieprzona borelioze a moj adwokat zbiera wszystkie dokumenty nie sadze zebym cokolwiek wygral bo szpital ten ma cala armie prawnikow ale ze kancelaria nie kosztuje mnie nic
      zaproponowali 60% tego co wyciagna dla mnie wiec sie zgodzilem

ludzie z zachodu flaki sobie wypuszczaja kiedy wychodza z szpitalla po kilkudniowym pobycie
      mam znajomych ktorzy maja do zaplacenia rownowartosc nowego domu za operacje i kilkudniowy pobyt ( kilku dniowy ) w szpitalu

firmy ubezpieczeniowe na zachodzie to najwieksze zlodziejskie firmy ale widocznie w niej pracujesz skoro tak wychwalasz
      albo jestes jescze mlody i nie miales okazii zachorowac powaznie

albo dostaniesz decyzje

wasylzly napisał:

bhla bhla bhla bhla .....................
      ...............................................
      ......................................
      > Ludzie z zachodu i usa przecieraja oczy, jakie rozrzutne jest u nas panstwo, bo
      > w takich usa wogole ubezpieczenie to rarytas, na ktorych stac naprawde bogatyc
      > h.
    • boykotka Dość opłacania się koncernom farmaceutycznym 29.12.11, 18:35
      Powinny powstać albo państwowe firmy farmaceutyczne albo należy zacząć stosować tańsze chińskie leki generyczne m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105226,10495857,Tani_lek_generyczny.html
      • tomi.k Re: Dość opłacania się koncernom farmaceutycznym 29.12.11, 19:21
        to ja ci tylko zdrowia zycze, nic innego nie pozostalo.
        Cyz wiesz ile kosztuje wznalezienie leku i ile z tych wynalazkow w testach okazuje sie klapa.
        Cyz slyszalas cos o standardach produkcji, zanieczyszczeniu lekow, podrobach.
        • leszekk_k zyski Novo Nordisk 9mld EURO za 1 kwartal 2011 29.12.11, 19:45
          Najwiekszy na świecie duński producent NOVO NORDISK insuliny zarobił w pierwszym kwartale 2011 TYLKO 9 mld UERO

wiadomo insulina kosztuje około 40 euro

a ta z Biotonu kilka euro

najpierw zobacz na zyski koncerów idące w mld EURO a potem pisz takie pierdoly,
          ze badania kosztuja

zrodło: www.money.pl/gielda/saxobank/artykul/equity;kickoff;fed;nie;mowi;nic;nowego;rynki;reaguja;pozytywnie,213,0,820437.html

tomi.k napisał:

> to ja ci tylko zdrowia zycze, nic innego nie pozostalo.
          > Cyz wiesz ile kosztuje wznalezienie leku i ile z tych wynalazkow w testach okaz
          > uje sie klapa.
          > Cyz slyszalas cos o standardach produkcji, zanieczyszczeniu lekow, podrobach.
        • boykotka Re: Dość opłacania się koncernom farmaceutycznym 30.12.11, 06:05
          Biorę wyłącznie leki przeciwbólowe i tylko w czasie okresu. Odpowiedz mi tylko na jedno pytanie. Dlaczego aspiryna w 1998r kosztowała 1,95 a obecnie 5 razy drożej ??? Mam cichą nadzieję, że dlatego, że zaczęto do niej dodawać złoto lub srebro ale chyba jednak się mylę :)
    • tomi.k Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 19:14
      W mydleniu oczu, wciskaniu kitów, odwracaniu uwagi i "uspokajaniu" pacjentow to on jest dobry. Niech juz skonczy z tymi tekstami dot. pazernych firm a zajmnie sie idiotycznymi rozporzadzeniami dot. recept i absurdalnym pomyslem karania lekarzy i aptekarzy.

JAk nie wiadomo o co chodzi, to ....wlasnie pieniedzy na pacjenta rzad ma wydac jak najmniej i cały ten cyrk ma do tego doprowadzic. Jak nie rzad to pacjent sam zapłaci albo...taka niestety jest prawda.
      A obluda tego goscia to juy inna sprawa.
      • leszekk_k boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 29.12.11, 19:50

wiadomo, zmiany bola, biedni aptakarze, beda misieli podac cene zamiennika generycznego do kazdego leku,

to co teraz bedzie robila armia przedstawicieli medycznych, bezkarnie i jawnie korumpujaca lakarzy i aptakarzy ???

> W mydleniu oczu, wciskaniu kitów, odwracaniu uwagi i "uspokajaniu" pacjentow to
        > on jest dobry. Niech juz skonczy z tymi tekstami dot. pazernych firm a zajmnie
        > sie idiotycznymi rozporzadzeniami dot. recept i absurdalnym pomyslem karania l
        > ekarzy i aptekarzy.
        >
        >
        > JAk nie wiadomo o co chodzi, to ....wlasnie pieniedzy na pacjenta rzad ma wydac
        > jak najmniej i cały ten cyrk ma do tego doprowadzic. Jak nie rzad to pacjent s
        > am zapłaci albo...taka niestety jest prawda.
        > A obluda tego goscia to juy inna sprawa.
        • leszek_borakiewicz Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 29.12.11, 21:24
          wiesz co to znaczy lek generyczny. W 90% przypadkow bedzie leczyl dane schorzenie wywolujac cala serie skutkow ubocznych, na ktore bedziesz szukal innego generyka o kolejnych skutkach ubocznych. To dlatego firmy farmaceutyczne opracowuja i produkuja leki firmowy. Zeby naprawde leczyc !!!
          Jestem ciekaw co powiesz kiedy pan minister usunie z listy penicyline i kaze zbierac pajeczynki i zagniatac z chlebem. Tez powiesz ze to OK.
          Wsrod firm farmaceutycznych istnieje duza konkurencja - wystarczy ja wykorzystac i zbijac ceny zamiast pakowac w ludzi niewiadomo co z Chin i Indii.
          • leszekk_k Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 29.12.11, 22:37

> Wsrod firm farmaceutycznych istnieje duza konkurencja - wystarczy ja wykorzysta
            > c i zbijac ceny zamiast pakowac w ludzi niewiadomo co z Chin i Indii.

po co straszysz ludzi lekami z Chin i Indii, skoro duzo generyków produkuje sie w Polsce i innych krajach rozwinietych
            • leszek_borakiewicz Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 29.12.11, 22:43
              Nie strasze tylko informuje.
              Mam w rodzinie osobe ktora, przez leczenie tymi generykami, nabawila sie innego, ciezszego schorzenia.
              I jeszcze jedno - generyk pochodzacy z Polski czy z Indii pozostaje tym samym lekiem o tym samym skladzie (dlatego posiada te nazwe). I z tymi samymi efektami ubocznymi.
              • leszekk_k Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 29.12.11, 22:57

tak , tak,..... a najlepsza aspiryna to ta BAYER'owska

leszek_borakiewicz napisał:

> Nie strasze tylko informuje.
                > Mam w rodzinie osobe ktora, przez leczenie tymi generykami, nabawila sie innego
                > , ciezszego schorzenia.

aha, i to powszechnie wiadomo ze to schorzenie to od generyka, tak ???

jak by byla taka prosta prawidlowośc, to lek tego typu szybko wycofano by
                z rynku, zeby nie narażać firmy na procesy sadowe

> I jeszcze jedno - generyk pochodzacy z Polski czy z Indii pozostaje tym samym l
                > ekiem o tym samym skladzie (dlatego posiada te nazwe). I z tymi samymi efektami
                > ubocznymi.

straszenie chinskimi lekami to jak straszenie dzieci babajaga
                • leszek_borakiewicz Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 29.12.11, 23:11
                  Tak. Potwierdzone przez dwie niezalezne opinie lekarskie oraz fakt ze schorzenie to jest opisane w skutkach ubocznych leku.
                  Istnieja natomiast leki oparte na tym generyku ktore je likwiduja.
                  "Wina" byla niemozliwosc zakupu innego leku.
                  Tego zyczysz innym chorym? Brak mozliwosci dostosowania leku do organizmu pacjenta?
                  • leszekk_k Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 29.12.11, 23:24
                    Proszę przedstawić lek, leczoną nim chorobę i te skutki uboczne jakie wystąpiły

.....zaloze sie, ze zaraz nam pan pisarz lobbysta zniknie

> Tak. Potwierdzone przez dwie niezalezne opinie lekarskie oraz fakt ze schorzeni
                    > e to jest opisane w skutkach ubocznych leku.
                    > Istnieja natomiast leki oparte na tym generyku ktore je likwiduja.
                    > "Wina" byla niemozliwosc zakupu innego leku.
                    > Tego zyczysz innym chorym? Brak mozliwosci dostosowania leku do organizmu pacje
                    > nta?
                    • leszek_borakiewicz Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 30.12.11, 00:08
                      Nie jestem lobbysta tylko informatykiem.
                      Pracuje w instytucji ktora z lecznictwem i farmaceutykami nie ma nic wspolnego.
                      Bardzo latwo sprawdzic.
                      Ta sprawa jest zbyt delikatna i osobista zebym sie nad nia rozpisywal.
                      Natomiast twoje wypowiedzi, skad i na jakiej podstawie?
                      Widze ze autorytetem jest szukajacy oszczednosci pan minister.
                      Tylko co ma to wspolnego z leczeniem?
                      • leszekk_k pan informatyk dorabiajacy na foreum 30.12.11, 00:17
                        >Proszę przedstawić lek generyczny, leczoną nim chorobę u i te skutki uboczne jakie wystąpiły u siostry<

na moje pytanie brak odpowiedzi......

czy mamy rozumieć, że sioststa i jej choroba jest czysto wirtualna......

rozumiemy, ze pisze pan posty za $ lub UER, lub po prostu za PLN :)

• leszekk_k Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 29.12.11, 22:47

> wiesz co to znaczy lek generyczny. W 90% przypadkow bedzie leczyl dane schorzen
            > ie wywolujac cala serie skutkow ubocznych, na ktore bedziesz szukal innego gene
            > ryka o kolejnych skutkach ubocznych. To dlatego firmy farmaceutyczne opracowuja
            > i produkuja leki firmowy. Zeby naprawde leczyc !!!

na nieskuteczność WYSOKIEJ JAKOSCI GENERYKÓW nie ma zadnych wiarygodnych badań,
            a te wszystkie bzdury, ktore wypisujesz moga swiadczyć tylko o tym jak silny jest MUR,
            zbudowany przez lobbytów, koncerny itp

• leszek_borakiewicz Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 29.12.11, 23:18
              Lek generyczny jest ustalona formula chemiczna wywolujaca okreslone skutki w ciele pacjenta.
              Nie ma wysokiej czy niskiej jakosci. Jest taki sklad a nie inny powodujacy dzialanie takie a nie inne.
              Ten sam lek generyczny produkowany w roznych miejscach bedzie miec ten sam sklad chemiczny. Z DEFINICJI NIEUKU.
              To ty wypisujesz kazda glupote, tylko dlaczego?
              I dodatek to drugiego nurtu w tej wypowiedzi.
              Osoba o ktorej pisze w innym poscie, to moja corka.
              Jak nie masz zielonego pojecie o poruszanym temacie, to po prostu nie zabieraj glosu zamiast robic sieczke w glowach innych.
              Nie zycze ci zebys musial siegac po generyk w przypadku powaznego schorzenia.
              • leszekk_k Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 29.12.11, 23:37

> Lek generyczny jest ustalona formula chemiczna wywolujaca okreslone skutki w ci
                > ele pacjenta.
                > Nie ma wysokiej czy niskiej jakosci. Jest taki sklad a nie inny powodujacy dzia
                > lanie takie a nie inne.
                > Ten sam lek generyczny produkowany w roznych miejscach bedzie miec ten sam skla
                > d chemiczny. Z DEFINICJI NIEUKU.

to jakim cudem taka sama formula chemicza leku orginalnego leczy, a leku generycznego nie leczy ???

dodam jeszcze raz: nie maz adnych powaznych badań nad wyrazna przewaga leku orginalnego od generyka

> To ty wypisujesz kazda glupote, tylko dlaczego?
                > I dodatek to drugiego nurtu w tej wypowiedzi.
                > Osoba o ktorej pisze w innym poscie, to moja corka.
                > Jak nie masz zielonego pojecie o poruszanym temacie, to po prostu nie zabieraj
                > glosu zamiast robic sieczke w glowach innych.

sieczke to w glowach to glownie sieja koncerny
                ktos uderzył w ich interesy

Jak to bylo na poczatku z insulina Biotonu, .......ta seria artykułów w prasie regionalnej, ze jest skażona

tu stawka sa powazne pioeniadze..

> Nie zycze ci zebys musial siegac po generyk w przypadku powaznego schorzenia.
                • leszek_borakiewicz Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 29.12.11, 23:53
                  przekraczasz przecietny poziom niezrozumienia...
                  leki firmowe maja inne formule, tyle ze oparta na formule leku generycznego. Dlatego kazdy producent jest zobowiazany do przeprowadzenia kontrolowanych badan wstepnych przed wprowadzeniem specyfiku na rynek.
                  Przeczytaj sobie ulotki leku firmowego i tego generycznego i je prownaj. Gora jest zawsze lek firmowy. W przeciwnym wypadku nikt by ich po prostu nie produkowal.
                  Jezeli nawet tego nie wiesz, to cala dalsza dyskusja nie ma najmniejszego sensu
                  • leszekk_k Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 30.12.11, 00:05
                    chwileczke...

no przecież kazdy matol rozumie, ze lek oryginalny to pierwsza liga, a lek generyczny to połka ciut niżej

rożnice sa, ale nie drastyczne, bez histerii z tymi skutkami ubocznymi

jestesmy panstwem na dorobku, gdzie pracuje lewdo 50 % spoleczeństwa z najwieksza liczba rencistów na swiecie,

dlatego racjonalizacja wydatków jest sensow2nym posunieciem
                    nie jestesmy w stanie oplacać KAZDEMU choremu leczenia w EXTRA KLASIE światowej,
                    stać nas na poewien standard, aczkolwiek mysle, ze w pewnych dziedzinach leczenia swiatowej klasy leki sa i bedas stosowane

> przekraczasz przecietny poziom niezrozumienia...
                    > leki firmowe maja inne formule, tyle ze oparta na formule leku generycznego. Dl
                    > atego kazdy producent jest zobowiazany do przeprowadzenia kontrolowanych badan
                    > wstepnych przed wprowadzeniem specyfiku na rynek.
                    > Przeczytaj sobie ulotki leku firmowego i tego generycznego i je prownaj. Gora j
                    > est zawsze lek firmowy. W przeciwnym wypadku nikt by ich po prostu nie produkow
                    > al.
                    > Jezeli nawet tego nie wiesz, to cala dalsza dyskusja nie ma najmniejszego sensu
                • qwww Re: boilesne zmiany....., i lobbysci na foruym ?? 30.12.11, 02:47
                  leszekk_k napisał:

> to jakim cudem taka sama formula chemicza leku orginalnego leczy, a leku gener
                  > ycznego nie leczy ???

a to akurat możliwe, spróbuj np. skonsumować tak ze 2 g fosforu białego i porównaj efekty konsumpcji takiej dawki czerwonego, tu P4 i tu P4...
                  związki organiczne mają problemy ze strukturami przestrzennymi :) różne stereoizomery, chiralność,wiązanie z różnymi składnikami dodatkowymi etc. pierdółki
                  tak więc efekt MOŻE (nie musi) nie być taki sam
    • matrioszka25 za PiS chodzilibysmy za stodole, albo do Slawojki 29.12.11, 20:08
      oczwiscie, populisci nie stracili okazji, aby walczyc z sensowna ustawa - wszystko dobre co szkodzi rzadowi i Tuskowi. No ale ich bizantyjske zycie na koszt podatnika to znamy.
      Uwazam, ze nalezy poinformowac palaczy, alkoholikow, gubasow - ze mamy kryzys - jaki sens ma leczenie drogimi lekarstwami nalogowego palacza ?

Jaki ma sens przepisywania lekarstw przeciwko chlesterolowi grubasowi zajadajam bigos i hamburgery ? jak to jest ze tylke jest ludzi potrzebujacych insuliny ?? z jakiego powodu ? czy zmienili tryb zycia ?
      czy rozwiazali do konca swoje zyciowe problemy ? Jak podaja badania amerykanskie 85% niby chorob - to choroby psychosomatyczne. Z reka na sercu, jakie lekarstwa dostaja rodziny i znajomi lekarzy ? ile razy w roku robia NIEPOTRZEBNIE caly program drogich badan ?

No, brawo Ministrze i do przodu, lamac to "schorowane" dziadostwo - gdy w krajach zachodnich 60-80 latki jezdza na rowerach uprawiaja Nord Walking, plywaja na basenie - u nas jaki ten kon w moherze jest kazdy widzi.
      • qwww Re: za PiS chodzilibysmy za stodole, albo do Slaw 30.12.11, 02:57
        matrioszka25 napisała:

>
        Jaki ma sens przepisywania lekarstw przeciwko chlesterolowi

PRZECIWKO :) zabawne... a co taki lek robi z tym chłolesterolem, zjada go czy tylko bije ?

grubasowi zajadajam
        > bigos

a kapusta to źródło cholesterolu... ciekawe co sam konsumujesz
        zapewne kiełki i szarańczę... popijając wodą źródlaną z Biedronki...

>i hamburgery ? jak to jest ze tylke jest ludzi potrzebujacych insuliny
        > ?? z jakiego powodu ?

taka choroba
        wysepki Langerhansa
        poczytaj
        każdego może spotkać... nawet chudego :)

czy zmienili tryb zycia ?
        > czy rozwiazali do konca swoje zyciowe problemy ? Jak podaja badania amerykanski
        > e 85% niby chorob - to choroby psychosomatyczne. Z reka na sercu, jakie lekarst

taka np.gruźlica
        typowa choroba psychosomatyczna
        zapewne dlatemu PL nie produkuje i ostatnio nie importuje podstawowych leków nań :)
        wiadomo, zielona wyspa

> No, brawo Ministrze i do przodu, lamac to "schorowane" dziadostwo - gdy w kraja
        > ch zachodnich 60-80 latki jezdza na rowerach uprawiaja Nord Walking,

chcesz to jeźdź, tylko potem możesz hemoroidów dostać, a ,leki nań nierefundowane
        i potem taki kwęka, że 35 PLN za czopki to dużo
        a uprawiać to nawet maryśkę możesz
        tylko wara ci od innych, Korea Północna ciut dalej na wschodzie....
    • leszek_borakiewicz Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 21:14
      Ta ustawa skazuje na dlugi lub smierc wielu przewlekle chorych (aszmatycy, chorzy na raka, po przeszczepach).
      Mam gleboko w d... wojenki pana ministra z koncernami.
      Interesuja mnie za to obowiazki ustawowe sluzby zdrowia.
      Ta ustawa to chyba sposob na zmniejszenie problemow z ZUS (chronic mlodych, konczyc ze starymi)
    • hen-live Re: Arłukowicz: Nie ugnę się przed koncernami 29.12.11, 23:15
      To ty jestes nadetym bucem takim samym co kiedys chcieli Kopacz powiesic ze nie zgodzila sie na szczepionki i nie umoczylismy kilkaset milionow.Wyglada ze teraz jest podobnie,lobby koncernow farmaceutycznych dziala.
    • swiatowysen To sie chwali, zobaczymy, jak bedzie dalej 30.12.11, 05:12

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka