Dodaj do ulubionych

Ja, osoba narodowości śląskiej

30.12.11, 01:25
Szanowna Pani,
Tez tak myslalem jak Pani, ale obecnie dochodze do innych wnioskow i wynika to z obserwacji najbardziej aktywnych liderow RAS i narodowosci slaskiej. Patrzac na nich widze osoby ziejace nienawiscia do Polakow i Polski. Jesli tworzy sie nowy naod, to patrzac na liderow, trzeba powiedziec, ze tworzy sie on na najbardziuej ksenofobicznych modelach dziewietnastowiecznych. W tym modelu, Slazak walczyl z Polakami juz pod Grunwaldem, nienawidzil Polakow juz w tedy, a Polacy to zgraja brudasow i wschodniej dziczy. To jest bardzo oparte na pogladach HAKATY i imperializmu niemieckiego. Za duzo cztalem i za duzo widzialem, aby ktos mnie przekonal, ze bedzie dobrze. Przedstawiciele narodowosci Slazkiej to nie Kaszubi. Liderzy kaszubscy maja o wiele wiecej oleju w glowie. Kaszub uwodzi Polaka, daje mu sie lubic. Rasiowy Slazak to chuligan i ksenofob.
Obserwuj wątek
    • wiedzacy_ziemianin No to czekamy teraz na ... Kaszubów !!!!!!!!!!!!!! 30.12.11, 01:35
      • kaszebe12 Re: No to czekamy teraz na ... Kaszubów !!!!!!!!! 30.12.11, 07:59
        Na co czekasz ? -Moze napiszesz ciut wiecej ?
        • uchachany Joj! GW, tępicielka polskiego nacjonalizmu wspiera 30.12.11, 21:51
          nacjonalizm śląski :)!

Koń by się uchachał z tego, do jakich umysłowych hopsztosów zmusza michnikowa kamanda swoich wielbicieli :)

A także z (tradycyjnego dla nich) zachwytu, z jakim większość z nich to przyjmuje :)
    • j.matthias Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 02:14
      Nie mam nic przeciwko poczuciu śląskości i Ślązakom, ani też uznaniu narodowości śląskiej - jeśli jest odpowiednio duża grupa ludzi taką deklarująca. Natomiast inne zdanie mam na temat "autonomii śląskiej". Czemu? A no np. jeśli weźmiemy pod uwagę nawet optymistyczny wariant 300 tys. ludzi czujących się Ślązakami, to czemu województwo śląskie miałoby dostać na tej podstawie autonomię, skoro mieszka tam łącznie ponad 4,5 mln ludzi, a z tych 300 tys. wiele mieszka na dodatek w woj. opolskim? Jeśli województwo śląskie powinno mieć szerszą autonomię, to taką samą powinny otrzymać i inne województwa.

Zresztą sama nazwa województwa śląskiego mnie irytuje jako historyka z zamiłowania: województwo to obejmuje skrawki dawnego Śląska (część tzw. Górnego Śląska) i część ziem Małopolski. Główna część Śląska czyli dawna ziemia Ślężan z górą Ślężą i rzeką Ślęza od których powstała w ogóle nazwa Śląska została wpisana w woj. dolnośląskie, którego nazwa sugeruje mniejszą "śląskość". Mniejszą, choć jego stolicą jest Wrocław - miasto które od 1000 lat było niezaprzeczalną stolicą całego regionu zwanego Śląskiem. Oczywiście rozumiem, że dzisiejsi mieszkańcy tych ziem nie są potomkami Ślężan, ale nie są też nimi mieszkańcy Górnego Śląska, a nazwa dzisiejszego województwa śląskiego ma jedyną tradycję w II RP, kiedy to kawałek Górnego Śląska był jedynym Śląskiem jaki mieliśmy i dlatego nie rozróżniano go w nazwie. Dlatego dzisiejszą, tworzącą się narodowość i tożsamość powinno się moim zdaniem określać mianem "górnośląskiej", a mieszkańców tych ziem "Górnoślązakami". Byłoby to nieco bardziej adekwatne historycznie.
      • sphinxpinastri Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 09:07
        Więcej optymizmu. Odpowiedź jest prosta: najpierw autonomia dla 300 tys. Ślązaków, potem w tej autonomii autonomia dla 4, 5 Polaków, w której z kolei autonomia dla Ślązaków itd. Na pewno wyborcza będzie sprzyjać powstaniu autonomii dla Polaków, bo skoro wspiera jednych, czemu by nie wspierała drugich... Grunt to optymizm.
      • apostata99 Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 09:49
        Po pierwsze, RAŚ nie jest organizacją narodowościową zrzeszającą Ślązaków. Tylko tworem politycznym dążącym do regionalizacji państwa polskiego w oparciu o wzór przedwojennego województwa śląskiego. Reprezentuje najdalej idący model samorządność jakim jest autonomia. Ponieważ RAŚ powstał na bazie poczucia krzywdy i bycia obywatelami drugiej kategorii zarówno w PRL-u jaki i III RP stąd naturalną jest pokusa ze strony części RAŚ-iu plemienności i kibolstwa. I jeśli RAŚ w tą stronę pójdzie to przegra. Na szczęście lider RAŚ-iu jest świadomy tego, że tylko droga demokratyczna ma szansę doprowadzić go do upragnionego celu politycznego. Jest rzeczą oczywistą, że jakiekolwiek niedemokratyczne działania afirmowane przez RAŚ spotkają się z natychmiastową reakcją państwa polskiego.
        Po drugie, w 1000 letniej państwowości polskiej przez 600 lat Śląsk był poza tą państwowością. Nie mniej mieszkali tu ludzie, którzy byli u siebie. Byli tu od pokoleń. Zmieniały się granice a oni tu żyli, rodzili się i umierali. Dla Niemców byli Ślązakami, dla Czechów byli Ślązakami dla przedwojennej Polski byli Ślązakami. W PRL byli Ślązakami - Polakami drugiej kategorii tak samo jak Mazurzy czy Kaszubi. Niestety III RP nie traktuje ich wiele lepiej. Oczywiście, można twierdzić, że jest inaczej i zaklinać rzeczywistość nie mniej dążenie do uznania swojej odrębności, regionalności języka czy kultury wskazuje na to, że poczucie odrębności istnieje i ma swoje uzasadnienie.
        Po trzecie, to na obszarze Górnego Śląska, który obejmuje województwo opolskie i śląskie przetrwało najwięcej autochtonów. Stąd to właśnie na tym obszarze są tak silne tendencje regionalistyczne.
        Koniec końców Ślązacy muszą do swoich racji przekonać resztę społeczeństwa bo tylko zmiana konstytucji jest drogą do osiągnięcia upragnionej autonomii a jest więcej niż pewne, że obrażając współobywateli państwa w którym współzamieszkują celu tego nie osiągną.
      • lavinka Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 12:52
        Pierwszy raz spotykam się ze stwierdzeniem, że nazwa dolny w odniesieniu do Śląska cokolwiek sugeruje w kategoriach jego wartości. Tak jak napisałeś, jest Górny Śląsk i Dolny Śląsk ale od dawien dawna były to nazwy geograficzne i polityczne (to tak jakbyś napisał, że Małopolska jest gorsza od Wielkopolski, bo to sugeruje nazwa a nie historia tych ziem). No litości. Górny bieg rzeki jest gorszy niż dolny?
        Może powinieneś prócz zamiłowań historycznych poszerzyć też nieco geograficzne i kulturowe? :)

Inna sprawa, że nigdy nie zauważyłam podziału dolno i górnośląskiego w języku czy też gwarze śląskiej.W okolicach Wałbrzycha ludzie jeśli mówią gwarą, to podobną do tych spod Bytomia. Prędzej podział pokoleniowy, starci mówią częściej, młodsi już bardziej po katowicku czyli po warszawsku. To trochę jak na Mazowszu, w dużych miastach mówi się tak samo jak w całej Polsce i w telewizji, ale w mniejszych miejscowościach nadal sporo ludzi trochę inaczej odmienia końcówki. Czasami inaczej się nazywa grzyby, w Żyrardowie sporo ludzi mówi na biedronki - macierzanki. Na oddzielny język to zdecydowanie za mało, ale zgadzam się z opinią, że nie jesteśmy jednolitym narodem. Nigdy nie byliśmy.
        • vito3 Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 16:55
          w walbrzychu nikt nie mowi gwara bo tam wysiedlono praktycznie wszystkich przedwojennych mieszkancow po za rym przed wojna tez nie bylo tam problemu z polskim pochodzeniem to problem gornego slaska i opolszczyzny
          • nibywroclawianin Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 22:51
            Nie wysiedlono wszystkich. Wielu pozwolono zostać, bo byli potrzebni do pracy w kopalni. Mam koleżankę takiego pochodzenia (choć ona nie mieszka w Wałbrzychu, lecz w Trzebnicy).

Oczywiście film niczego nie dowodzi lecz pokazuje. Obejrzyj sobie film "Komornik".

Ślązacy zostali nawet w Zielonej Górze. Mam takiego kolegę, urodzonego po wojnie. Mówi gwarą śląską, nazwisko ma niemieckie, mieszka od lat w Niemczech, a uważa się za Polaka.
            • vito3 Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 31.12.11, 09:47
              nibywroclawianin napisał:

> Nie wysiedlono wszystkich. Wielu pozwolono zostać, bo byli potrzebni do pracy
              > w kopalni. Mam koleżankę takiego pochodzenia (choć ona nie mieszka w Wałbrzychu
              > , lecz w Trzebnicy).
              >
              > Oczywiście film niczego nie dowodzi lecz pokazuje. Obejrzyj sobie film "Komorn
              > ik".
              >
              > Ślązacy zostali nawet w Zielonej Górze. Mam takiego kolegę, urodzonego po wojn
              > ie. Mówi gwarą śląską, nazwisko ma niemieckie, mieszka od lat w Niemczech, a u
              > waża się za Polaka.
              w zwiazku z postem w ktorym wysylasz mnie do szkoly postanowilem wykazac ze poprawnie w miare piszesz brednie[czeste u milosnikow ortodoksji jezykowej]otoz nie ma gwary slaskiej na dolnym slasku i nigdy nie bylo byl najwyzej kaleczony jezyk polski,ciesze sie ze masz kolezanke ktora zostawiono na dolnym slasku po to zeby ratowala tam wydobycie[tak wynika z twojego pisania po powaznych studiach]a ten wyklad ktory opuscilas nazywal sieLOGIKA[TA KUMPELA JEST GRUBO PO OSIEMDZIESIATCE]
        • j.matthias Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 31.12.11, 01:56
          Odp: lavinka
          Źle mnie zrozumiałaś, określenia Dolny Śląsk i dolnośląski nie są dla mnie w żadnym sensie pejoratywne. Ale trzeba stosować symetrię w nazwach: jeśli podzieliliśmy Śląsk wg schematu Dolnego i Górnego Śląska to powinniśmy mieć województwa dolnośląskie i górnośląskie i wtedy bym się nie przyczepił. Ale teraz jest tak, że nawet we Wrocławiu (w którym obecnie mieszkam, ale skąd nie pochodzę) słyszę takie zdania: "jadę na Śląsk", "byłem na Śląsku" od osób wybierających się np. do/z Katowic. Jak można jechać na Śląsk będąc w stolicy Śląska?? Inna sprawa że obecny podział administracyjny Polski w ogóle pomieszał z nazwami geograficzno-historycznymi tworząc nową świadomość i rzeczywistość przestrzeni...

Sama zauważyłaś, że podział na Dolny i Górny Śląsk jest "z dawien dawna" więc warto by się go trzymać konsekwentnie, a nie określać mianem Śląska województwo, które tylko częściowo ziemie śląskie obejmuje, a to, które ma centrum Śląska nazywa się jakoś obocznie.

Natomiast nie zgodzę się zupełnie z twoimi spostrzeżeniami językowymi. Jedyny dialekt/język śląski jaki mamy obecnie występuje na obszarze Górnego Śląska. Jeśli oczywiście uznamy że językiem/dialektem śląskim nazywamy mowę pochodzenia słowiańskiego, zbliżoną do polskiego, ale zmienioną przez wieki pod wpływem języków głównie niemieckiego i nieco czeskiego. Taka mowa na Dolnym Śląsku w zasadzie nie przetrwała, gdyż do czasów II wojny światowej tereny te zostały zgermanizowane, a po tej wojnie zrepolonizowane przez ludność nie mającą z tymi terenami i ich językiem wiele wspólnego. Oczywiście istnieją pewne jednostki czy grupki ludzi, którzy mogą się wykazać pochodzeniem z tych stron lub tu obecnie mieszkać i mówić po śląsku, ale ogólnie rzecz biorąc nie ma na Dolnym Śląsku takiej grupy ludności autochtonicznej, która tworzyłaby jakąś zwartą mniejszość etniczną/etnograficzną odpowiadającą tego typu mniejszości na Śląsku Górnym.
    • myslacyszaryczlowiek1 Początek rozbioru Polski 30.12.11, 02:24
      Ach, jaka niewinna wypowiedź. Nie będzie udziału w polityce, nie będzie udziału w wyborach. Przecież już sam fakt założenia i rejestracji jest polityką. Niemcy podsypią, aby etniczność i eruregionalność się prężnie rozwijała, po jakimś czasie Ślązakom bliżej będzie do Niemców, zrobi się referendum ....
      Komuniści nie byli głupi, że zabraniali na tym terenie nauki języka niemieckiego w szkołach.
      Niemcy nie byli głupi, że dawali legalną pracę ludziom z tego rejonu.
      Herr Tusk, namiestnik Niemiec już dostał ordery od rzeszy niemieckiej, co tym razem dostanie.
      Tu już drugi akt poddaństwa po wystąpieniu Sikorskiego popierającego hegemonię Niemiec w Unii.
      • babajaga99 Re: Początek rozbioru Polski 30.12.11, 03:26

"...szaryczlowiek" - adekwatne pseudo. Komórki mózgowe też masz szare, pokryte kurzem od nieużywania - obie.
      • cornice Re: Początek rozbioru Polski 30.12.11, 07:21
        Niep0jebalo Cie ostatnio przypadkiem?
        • tymon99 Re: Początek rozbioru Polski 14.01.12, 19:25
          zawsze był poyebany.
      • lavinka Re: Początek rozbioru Polski 30.12.11, 12:59
        Chciałam zauważyć, że Niemcy dawali legalnie zarobić nie tylko Ślązakom. Babcia mojego chłopaka dostawała nawet rentę po mężu, który zginął gdzież w zagłębiu Ruhry na początku wieku :)
        Czy jeśli Amerykanie pozwalają Polakom legalnie pracować to oznacza, że chcą żebyśmy się do nich przyłączyli? Litości. BTW dawne RFN ma teraz PRAWDZIWE problemy z dawnym NRD, które pomimo wielu lat reform dalej jest zacofane gospodarczo. Naprawdę nie sądzę, by chcieli kolejne zacofane województwo. Mają już wystarczajacy kocioł z pospereelowską schedą własnej narodowości (która nomen omen wcale nie jest taka germańska, wschodni Niemcy to genetycznie zachodni Słowianie :)
        • myslacyszaryczlowiek1 Re: Początek rozbioru Polski 30.12.11, 15:37
          Radzę poznać bliżej Niemców i ich mentalność. Nie na darmo mieli, a może jeszcze mają w swej konstytucji zapisy o terytorium, które Polska zajęła. Po co im te były zapisy, po co psuć krew sąsiadom?
          A chociażby zniemczenie dzieci przy rozwodach, czy w jakimkolwiek innym kraju takie porąbane przepisy są stosowane?
          Niemcy, owszem przestrzegają prawa, ale wystarczy dać aby był jakaś luka w prawie, jakaś szczelina w zapisach umowy, a bądźmy pewni, że oni to z całą bezwględnością wykorzystają ns swoją korzyść.
      • vito3 Re: Początek rozbioru Polski 30.12.11, 16:59
        na jaka cholere niemcom ten swietny interes ludzie coscie cpali przy nauce roty
      • nibywroclawianin Re: Początek rozbioru Polski 30.12.11, 22:57
        To właśnie polityka komunistów wobec Ślązaków zaowocowała tym, że praktycznie wszyscy Ślązacy z Opolszczyzny zapisali się do mniejszości niemieckiej. Nawet ci o tak "niemieckich" nazwiskach jak Chszonszcz.
        • vito3 Re: Początek rozbioru Polski 31.12.11, 09:55
          nibywroclawianin napisał:

> To właśnie polityka komunistów wobec Ślązaków zaowocowała tym, że praktycznie w
          > szyscy Ślązacy z Opolszczyzny zapisali się do mniejszości niemieckiej. Nawet c
          > i o tak "niemieckich" nazwiskach jak Chszonszcz.
          NASTEPNA brednia wiekszosc i to gruba zapisala sie do mniejszosci niemieckiej juz po komunie a magnesem nie byla polityka komunistow tylko paszport niemiecki ktory dawal mozliwosc zatrudnienia w uni czego bron boze nie potepiam wrecz przeciwnie[moze nie studiowali ale logike wyssali z mlekiem matki[POLKI,NIEMKI,SLAZACZKIroznie bywalo]
      • tymon99 Re: Początek rozbioru Polski 14.01.12, 19:27
        myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Komuniści nie byli głupi, że zabraniali na tym terenie nauki języka niemiec
        > kiego w szkołach.

tęsknisz, gnojku?
    • yost5 A ja myślałem, że nacjonalizmy 30.12.11, 02:29
      to w XXI wieku przeżytek i wszyscy jesteśmy Europejczykami. Kołtuny typu Klich chciałyby cofnąć koło historii, ale chyba są trochę spóźnione ze swoimi śmiesznymi narodowościami, a globalizujący świat idzie naprzód.
      • myslacyszaryczlowiek1 Re: A ja myślałem, że nacjonalizmy 30.12.11, 11:37
        Tak, tak, Balcerowicz też tak myślał, że kapitalizm nie ma ojczyzny, Włosi to pokazali przenosząc produkcję Pandy, Banki to pokazują, hipermarkety to pokazują, wykazując straty w podbitym ekonomicznie kraju.
        Porozmawiaj, pożyj w innych krajach, zobacz jak ludzie świętują w dniu ich narodowego święta w innych krajach. To tylko polskojęzyczne media tak każą ci myśleć, aby ludzie za bardzo nie buntowali się, że muszą harować na zyski spółek matek.
        • uchachany Dyć brzydki jest nacjonalizm polski-inne są cacy:) 30.12.11, 22:09
          Polacy to nietolerancyjni faszyści, antysemici i katole. Brrr...! (w tym miejscu każdy POstępowy czytelnik GW zobowiązany jest pod groźbą ekspulsji z grona inteligentów stosownie wzdrygnąć się z obrzydzenia :D).

Natomiast nacjonalista śląski - o, to już jest całkiem inny i całkiem koszerny interes :)
    • krzyslbl Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 03:05
      Tak,przecież jest XXI wiek i integracja i gadanie o jakiś wspólnotach to bełkot mocherowo kaczystowski.Nie dziwie się że u Szechtera o tym piszą,a komentarze są pocieszające,jeszcze nikt nie orzekł że to i tak wina Kaczyńskich.
    • krzyslbl Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 03:10
      Jeszcze jedno szanowna autorko artykułu "Państwo silne to państwo pozwalające na odmienność. Jedno w różnorodności" A co Wy tu wypisujecie o Rydzykach itp? To jest ten obiektywizm i różnorodność w wydaniu GW?.
      • kleinburger Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 10:58
        Do krzyslbl: mam dla Ciebie dobrą radę -nie czytaj "szechterowej" prasy, masz swój "Nasz Dziennik" i inne "Gazety Polskie", tam możesz do oporu czytać o "zdradzie smoleńskiej", dziadku z Wehrmachtu i innych okropieństwach. Ja nie zaglądam do takiej prasy, czytam GW, więc mam święty spokój.
        PS. Jakby co - jestem Ślązakiem i na pewno wstąpię do RAŚ. Będą na miliony, bo mamy was dość Poloki, wyssaliście z naszej ziemi wszystko, co cenne, a nam zostawiliście hałdy, smród i zatrutą wodę. O bezrobociu nie wspomnę.
        • krzyslbl Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 21:54
          "Poloki" powiadasz Was ograbili? Ech człowieku ośmieszasz się.
    • babajaga99 Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 03:22
      Twoja ksenofobia mówi sama za siebie. Każdy JEST tym, kim się czuje. Ja NAPEWNO nie czuje sie tym kim ty - zapyziałym ksenofobem i niedouczonym (historycznie) polaczkiem. I co? powiesz, że nie jestem Polką?
      • jaremma Toc wybiorcza gada, ze narod to przezytek? 30.12.11, 03:34
        To co, teraz juz wiem, dla wybiorczej narod polski to przezytek, ale inne narody to wolnosc, tolerancja i roznokolorowosc. Zaklamanie Michnikowcow nie ma dna. Klamcy i oszusci.
        • uchachany Kiedy trza, to i Michnik bywa nacjonalistą niczym 30.12.11, 22:20
          moher od Ojdyra, tyle że w odniesieniu do innych nacji, którym się nacjonalizm należy niczym psu kiełbasa :).

W przeciwieństwie do nacjonalizmu polskiego , który się Polakom nie należy, i który trzeba tępić, bo ohydni są nad wyraz :)
    • jaremma Niech mi madrala jakis odpowie na pytanie! 30.12.11, 03:51
      Poniewaz Klich uzywa argumentu Bawarii, to zapytuje sie. Czy Bawarczycy sa uznani przez sady niemieckie za odmienna narodowosc? Drugie pytanie. Czy Jesyk bawarski jest unany choc za jezyk regionalny? Czy go ucza w szkolach oplacanych z podatkow niemieckich?
      Pytam, bo sam przyklad, ze Bawaria jest landem czy tam nawet panstwem nic nie znaczy, bo niemieckie landy nie sa wykrojeone wedlug narodowosci. Wiem, ze dolno niemiecki jest jezykiem regionalnym, ale tez chyba od roku czy dwoch w Szlezwiku-Holsztainie. Czekam na uczciwy opis sytuacji jezyka bawarskiego i narodowosci bawaraskiej.
      • voluntariusz Re: Niech mi madrala jakis odpowie na pytanie! 31.12.11, 17:11
        Tego się spodziewałem. Brak chętnych aby odpowiedzieć. Za trudne.
    • minipolak Ludzie ze Skirolawek 30.12.11, 05:37
      oglosza ze sa narodem. I to popieram.
      Popieram Slazakow. To jest narod.
      Etnicznie inny. Obcy Niemcom i Polakom.
      Kulturowo- cokolwiek sie powie to ich sie obrazi.
      PS Moja lewa noga chce autonomii. Moja prawa noga jest OK.
      Ta lewa noga zidiociala.

• boykotka Re: Ludzie ze Skirolawek 30.12.11, 06:47
        Czyli połową twarzy się będziesz uśmiechał a drugą wykrzywiał ;) ?
      • cornice Re: Ludzie ze Skirolawek 30.12.11, 07:32
        minipolak napisał:

> oglosza ze sa narodem. I to popieram.
        > Popieram Slazakow. To jest narod.
        > Etnicznie inny. Obcy Niemcom i Polakom.
        > Kulturowo- cokolwiek sie powie to ich sie obrazi.
        > PS Moja lewa noga chce autonomii. Moja prawa noga jest OK.
        > Ta lewa noga zidiociala.
        >

Slazacy to nie obcy.
        Maja prawo utozsamiac sie z kim chca.
        Maja prawo mowic i myslec po slasku.
        Maja prawo mowic i myslec po polsku, niemiecku, lagwendocku, po japonsku, w Farsi i Suahili.
        Podobnie jak Ty i ja.
    • 48matrix Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 06:29
      Znakomicie napisany art. na bardzo ważny temat.
      To bardzo dobrze, że Gazeta Wyborcza tego poważnego problemu nie zamiata pod dywan.
      Gratulacje dla GW i oczywiście Autorki.
    • antobojar Ja, Ślązak, żądam autonomii dla Śląska,Podlasia.. 30.12.11, 08:19
      Małopolski, Wielkopolski, Mazowsza, Podkarpacia, Warmii i Mazur, Pomorza... itd...
      I oczekuję ustawodawstwa tworzącego podwaliny dla społeczeństwa obywatelskiego..
      PiSuaria, czyli ePiSkopat oraz tradycyjna lewica będą przeciw.. ale ja też jestem przeciw ich zapędom żeby kontrolować wszystko, wszędzie i wszystkich..
      I wtedy te faszystowsko-klerykalno-neokomusze gizdy jasny pierun strzeli.. Co doj nam Pan Boczku jak najrychlej.. Amen..

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."
      "Relativity applies to physics, not ethics"
      Albert Einstein
      • tymon99 Re: Ja, Ślązak, żądam autonomii dla Śląska,Podlas 31.12.11, 10:16
        żądaj, kretynie, czego chcesz - ale dla siebie. wystarczająco długo uszczęśliwialiście innych na siłę.
    • leniuch102 "mit, że państwo silne to państwo zagrożone"? 30.12.11, 08:53
      co ta "osoba narodowości śląskiej wypisuje"?

"Narodowość śląska jest też potrzebna Polsce - by upadł wreszcie mit, że państwo silne to państwo [...] zagrożone przez innych"

Naprawdę, istnieje taki mit?

I czy istnieje bzdura, od napisana której tępe pyszałki z wyborczej się powstrzymają?
      • lavinka Re: "mit, że państwo silne to państwo zagrożone"? 30.12.11, 13:02
        W środowiskach prawicowo-kościelnych z pewnością ten mit istnieje. Nie bardzo wiem na jakich podstawach, bo jedyne czasy wielkości zawdzięczamy Unii z Wielkim Księstwem Litewskim i królom pochodzącym z tamtejszej dynastii, a epopeja narodowa jest napisana przez człowieka który wychwala Litwę a nie Polskę, ale co ja tam wiem.
    • sphinxpinastri 414 30.12.11, 09:02
      To b. dobrze, że została stworzona nowa okazja do tego, aby ludzie mieli większą możność do nienawidzenia się i zarzynania. Więcej optymizmu. Trupów nigdy nie jest mało.
    • wisarionowicz Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 09:25
      Narodowosc Slaska? Chyba sobie jaja robicie?! Smieszne
    • bartoszcze sprostowanie 30.12.11, 09:51
      To nie jest pierwszy przypadek. W 1997 roku sąd wojewódzki w Katowicach zarejestrował Związek Ludności Narodowości Śląskiej, ale na skutek apelacji rejestracja ta została uchylona.
      Postanowienie sądu w Opolu też nie jest jeszcze prawomocne.
    • froncekzrybnika Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 10:18
      Pani Klich mieszka w Rybniku w siedzibie antypolskiego Ruchu Autonomii Śląska, pogrobowców niemieckiego "Drang nach Osten". Widocznie jest ta Pani Klich przesiąknięta tą opcją dywersyjną więc tak pięknie kamufluje prawdziwe intencje pomazańców "Bund der Vertreibene" od Eriki Steinbach i innych Hubków
    • he1ku Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 10:23
      Witaszek - pieprzysz chłopie. Nie znasz i na oczy żadnego Hanysa nawet nie widziałeś , a opinię wydajesz fałszywą.
    • asr1 Warmiacy i Mazurzy do boju !!! 30.12.11, 10:49
      Ostatnio jak byłem w Bieszczadach to gdzie tylko nie zaparkowałem samochód - pędził do mnie jakiś "góral" abym zapłacił za parkowanie. A tu Moja Warmia i Mazury : lasy, jeziora cuda po prostu i przyjeżdżają, parkują, kąpią się w moich jeziorach za darmo ?? czas z tym skończyc czas powołac narodowość Wrmińsko Mazurską, rogatki i kasować !!. Do czego my dojdziemy ?? do podziału dzielnicowego ???
      • lavinka Re: Warmiacy i Mazurzy do boju !!! 30.12.11, 13:06
        No jak zaparkowałeś u kogośna podwórku to nie dziwota, że Cię pogonił. Jakby Ci ktoś zaparkował na Twojej posesji to byś mu pozwolił? Nie sądzę :) BTW po Bieszczadach się nie jeździ samochodem tylko chodzi.

Na Warmii i Mazurach to Ty chyba dawno nie byłeś, wszystko poogradzane, często nawet nie można dojść do jeziora (zwłaszcza na Warmii), a co dopiero się kąpać. BTW na zachodzie jest tak od dawna, to co Ty rozumiesz przez wolność, to tylko spadek po PRL, gdzie wszystko było niczyje i wywożenie śmieci do jeziora to była norma. W niektórych krajach ciężko wejść do lasu, bo zaraz Cię właściciel pogoni(i pewnie dlatego lasy tam mają czyste) :)
    • hub381 Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 11:52
      Takich"witaschków"na tym portalu i nie tylko znajdziecie więcej-to jest" głos fanatyzmu i zacofania".Jego po prostu należy"olać parabolicznym...".
      Bo dyskutować się takim"typem"nie da!
      Pozdrawiam-Hanys[nie workowany].
    • prosatis Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 11:59
      Red. Klich wszystko, nie po raz pierwszy zresztą, się pomieszało. Na przykład etniczność z narodowością. Naród kurpiowski, kaszubski, kujawski itd ? I oczywiście wszystko w sosie "europejskim" /czy Bawarxzycy, chociaż przez kilkaset lat posiadali odrębną podmiotowość międzynarodową wpisują sobie narodowość bawarska ?/. I oczywiśćie Bauman - to już Himalaje europejskości i nowoczesnośći. A RAŚ wprost przyznaje się do kultury niemieckiej, urządza imprezy z flagami "śląskimi" i niemieckimi ale bez polskich itd. Rozum to duża rzecz, ale trzeba go mieć. Nie wystarczą "właściwe", lewackie /red.K. nawiązała oczywiście do prawicy/ poglądy.
      • arnold7 Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 16:20
        prosatis napisała:

> Red. Klich wszystko, nie po raz pierwszy zresztą, się pomieszało. Na przykład e
        > tniczność z narodowością. Naród kurpiowski, kaszubski, kujawski itd ? I oczywiś
        > cie wszystko w sosie "europejskim" /czy Bawarxzycy, chociaż przez kilkaset lat
        > posiadali odrębną podmiotowość międzynarodową wpisują sobie narodowość bawarska
        > ?/. I oczywiśćie Bauman - to już Himalaje europejskości i nowoczesnośći. A RAŚ
        > wprost przyznaje się do kultury niemieckiej, urządza imprezy z flagami "śląski
        > mi" i niemieckimi ale bez polskich itd.

zdjecie z Marszu Autonomii

Bez polskich?
        • prosatis Re: Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 23:51
          arnold7. Na pochodzie przed TV można pokazać wszystko. Możesz znaleźć w internecie zdjędia i relacje z imprez RAŚ bez polskich flag i bez polskiego języka. Jak Red. K. jest taka 'europejska" to niech napisze, ile narodów jest w Niemczech, we włoszech, Francji itd. I czy sprawa "narodowości" śląskiej nie była przypadkiem negatywnie rozstrzygnięta przez instytucje europejskie /była/ ?
    • paputekonly Po wpisach widać jak faszyści spod znaku PiSuarii 30.12.11, 12:27
      robią w gacie że mogliby stracić nad kimś/czymś kontrolę..
      Autonomia dla każdego regionu w Polsce to nie tylko mądre posunięcie tak ekonomiczne jak i społeczne (samorząd!!!), ale też i gwarancja że hołota typu Kaczyński i ePiSkopat nie zmontują nigdy żadnej faszystowskiej niespodzianki...

"Partia jest szaleństwem wielu, dla korzyści nielicznych"
      "Party is the madness of many, for the gain of a few."
      Jonathan Swift
    • szarak1111 Przy każdej okazji źle o PRL-u 30.12.11, 12:28
      W tekście jest zdanie, że PRL musowo polonizował Ślązaków, tylko że moi rodzice w latach 50/60 mieli zajęcia z języka śląskiego
      • tymon99 Re: Przy każdej okazji źle o PRL-u 31.12.11, 10:19
        szarak1111 napisał:

> W tekście jest zdanie, że PRL musowo polonizował Ślązaków, tylko że moi rodzice
        > w latach 50/60 mieli zajęcia z języka śląskiego

to bardzo ciekawe. gdzie to było? bo na górnym śląsku normą było raczej bicie i upokarzanie uczniów nie mówiących gwarą świętokrzysko - mazowiecką.
    • jedrus.4 Ja, osoba narodowości śląskiej 30.12.11, 13:06
      Komentarz pani Klich jeszcze raz udowadnia, ze Gazeta Wyborcza jest najbardziej szkodliwa i najbardziej antypolska gazeta w naszym kraju, oraz, ze zasluguje na jak najszybsza likwidacje! Co wczesniej czy pozniej nastapi!
      • tavros Re: Ja, osoba Narodowości Mazowieckiej 30.12.11, 14:43
        Ja, osoba Narodowości Mazowieckiej. Ciekawi mnie kiedy my będziemy zarejestrowani?
        • wielkopolskawschodnia Re: Ja, osoba narodowości wielkopolskiej 30.12.11, 16:04
          A ja gdzie mam się zarejestrować? :D

Jestem Polakiem, jestem Wielkopolaninem, nadto wschodnim Wielkopolaninem, mam nieco inny (?) język niż wszyscy Polacy, nawet nieco inny niż zachodni Wielkopolanie, etc., ale do głowy mi nie przyszło, żeby się rejestrować, autonomizować itp.

Drodzy Ślązacy, jeśli nie czujecie się Polakami, tylko Ślązakami, to musicie chyba poszukać sobie gdzieś nowego miejsca dla siebie, dla swojego narodu, bo chyba nie chcecie żyć jak Romowie, w diasporze, prawda? No to macie problem. Duży problem...
          • arnold7 Re: Ja, osoba narodowości wielkopolskiej 30.12.11, 16:28
            wielkopolskawschodnia napisał:

> A ja gdzie mam się zarejestrować? :D
            >
            > Jestem Polakiem, jestem Wielkopolaninem, nadto wschodnim Wielkopolaninem, mam n
            > ieco inny (?) język niż wszyscy Polacy, nawet nieco inny niż zachodni Wielkopol
            > anie, etc., ale do głowy mi nie przyszło, żeby się rejestrować, autonomizować i
            > tp.
            >
            > Drodzy Ślązacy, jeśli nie czujecie się Polakami, tylko Ślązakami, to musicie ch
            > yba poszukać sobie gdzieś nowego miejsca dla siebie, dla swojego narodu, bo chy
            > ba nie chcecie żyć jak Romowie, w diasporze, prawda? No to macie problem. Duży
            > problem...

A niby dlaczego mam sobie szukac miejsca? Bo administracja z (uogolniajac) niemieckiej zmienila sie w polska i czeska? To zapewne tez przeminie, a my Slazacy dalej bedziemy U SIEBIE, na Slasku!
          • anita58 Re: Ja, osoba narodowości wielkopolskiej 30.12.11, 18:03
            wielkopolskawschodnia napisał:

> Drodzy Ślązacy, jeśli nie czujecie się Polakami, tylko Ślązakami, to musicie ch
            > yba poszukać sobie gdzieś nowego miejsca dla siebie, dla swojego narodu, bo chy
            > ba nie chcecie żyć jak Romowie, w diasporze, prawda? No to macie problem. Duży
            > problem...
            nie rozumiem. Slazacy czujacy sie Slazakami i mieszkajacy od wiekow u siebie na Slasku maja sobie szukac miejsca poza Slaskiem, bo naplywowym Polakom przeszkadzaja? To o co pretensje z powodu zsylek na Syberie itp.?
    • voluntariusz reemigracja 30.12.11, 15:53
      Artykuł wychwalający indywidualności, odrębności i wewnętrzne emocje człowieka całkiem trafny. Tylko dlaczego w tym tonie nie powstają negatywne teksty o Federacji Europejskiej z Berlinem jako centrum narzucającym warunki na odległość, z komisarzami wiedzącymi lepiej, co tysiąc kilometrów dalej ktoś lubi, ceni, czuje, czego pragnie, kim jest. Dlaczego zupełnie inaczej konstruowane są teksty o separującym się RAŚ nienawidzącym Warszawy, a inaczej o Federacji z Berlinem jako wspaniałym centrum?

Nie ci osiedleńcy z czasów germanizacji przodkowie RAŚ, ale rdzenni Ślązacy, stali się Polakami kilkaset lat wcześniej niż Mazowszanie. Przez kilkaset lat ci starzy Ślązacy stanowili jeden z ważniejszych nurtów polskości, czego nie można powiedzieć o wspomnianych Mazowszanach. Chwilkę po tym, kiedy Mazowszanie zostali już Polakami, Rosjanie rozpoczęli rusyfikowanie Mazowszan metodami najbrutalniejszymi na ziemiach polskich. Jednak nawet tak wyniszczonym Mazowszanom nie przychodzi do łba głoszenie jakichś dyrdymałów o narodowości mazowieckiej a nie polskiej. Dlaczego ze Śląskiem jest inaczej?

Wielu kuzynów członków RAS reemigrowało do Niemiec.
      Bardzo konkretne pytanie:
      Jaką narodowość wpisują teraz w niemieckich spisach??? Czy tę narodowość prapradziadków – osiedleńców germanizujących Śląsk w cięższych czasach dla upadającej Polski?

Kuzyni członków RAŚ, mieszkający na stałe w Niemczech w spisch niemieckich wpisują narodowość niemiecką.
      • anita58 Re: reemigracja 30.12.11, 17:57
        voluntariusz napisał:

> Nie ci osiedleńcy z czasów germanizacji przodkowie RAŚ,
        udowodnij, ze tubylcy na Slasku od czasow osadnictwa germanskiego (czyli gdzies od XIIw.) zachowali czystosc rasowa. Udowodnij, ze nigdy nie bylo dobrowolnego niemczenia sie, nawet wsrod Piastow Slaskich.

ale rdzenni Ślązacy, st
        > ali się Polakami kilkaset lat wcześniej niż Mazowszanie.
        proponuje to zglosic w ksiedze rekordow Guinnessa. Nacjonalizmy to wymysl XIXw. ale jak widac sa idioci, ktorzy wierza w polska swiadomosc narodowa u sredniowiecznego plebsu.

Przez kilkaset lat ci
        > starzy Ślązacy stanowili jeden z ważniejszych nurtów polskości,
        zmien podreczniki szkolne, oswiec historykow, nie marnuj swojego "geniuszu" na forum.

> alniejszymi na ziemiach polskich. Jednak nawet tak wyniszczonym Mazowszanom ni
        > e przychodzi do łba głoszenie jakichś dyrdymałów o narodowości mazowieckiej a n
        > ie polskiej. Dlaczego ze Śląskiem jest inaczej?
        bo Slazacy NIGDY nie byli Polakami. Polska byla kiedys tylko kolejnym punktem na liscie wsrod administratorow Slaska. Przez setki lat nikt na Slasku nie plakal za Polska, nawet gdy Kazimierz Wielki zrzekal sie Slaska "po wsze czasy". Nie tworzono narodowo-wyzwolenczych zrywow, aby po zaborach Polska powstala.
        • voluntariusz Re: reemigracja 31.12.11, 00:12
          "Kuzyni członków RAŚ, mieszkający na stałe w Niemczech w spisach niemieckich wpisują narodowość niemiecką."
          Teraz ty nie marnuj swojego geniuszu i zaprzecz temu. Tak czy nie?

Twoje - "Ślązacy nigdy nie byli Polakami"? To jest zapewne godne nowego podręcznika ale chyba wydawanego w Berlinie.

Ślązakami są starzy Ślazacy ale też za takich podają się osiedleńcy niemieccy, którzy na Śląsku spędzili wcale nie tak długo. I co najważniejsze po powrocie do Niemiec w rubryce narodowść nie wpisuja już Ślązak, tylko Niemiec.
        • voluntariusz Re: reemigracja 31.12.11, 00:33
          Państwa norodowe i pojęcie narodu to czasy jednak zdecydownie wcześniejsze niż XIXw! Zdecydowanie!
          To też twoja jedna z wersji tym razem niemieckiej historii.

Co do plebsu, jemu pewno było można wmówić wszystko, nawet że jest śląski, ale na Śląsku nie mieszkał tylko plebs.
          • anita58 Re: reemigracja 31.12.11, 01:39
            voluntariusz napisał:

> "Kuzyni członków RAŚ, mieszkający na stałe w Niemczech w spisach niemieckich wp
            > isują narodowość niemiecką."
            > Teraz ty nie marnuj swojego geniuszu i zaprzecz temu. Tak czy nie?
            nie blaznuj. O przynaleznosci panstwowej pewnie nie slyszales. A btw, w Niemczech nie ma polskiej mniejszosci narodowej, wiec co wpisuja Polacy mieszkajacy tam?

> Twoje - "Ślązacy nigdy nie byli Polakami"? To jest zapewne godne nowego podręcz
            > nika ale chyba wydawanego w Berlinie.
            niestety nie w Berlinie, ale wydanego np. we Wroclawiu, "Historia Slaska", 2002. Przykladowo taki fragment: "Racje polityczne de facto decydujące o przejęciu przez Polskę wczorajszego niemieckiego wschodu wzmacniano wyselekcjonowanymi argumentami historycznymi, zaakcentowanymi nawet w obowiązującej do 1956 r. oficjalnej nazwie "Ziemie Odzyskane". W tym kontekście propagandowa uproszczona wersja dziejów Śląska wspierała się na tezie o żywotności jego piastowskiego rodowodu i polskości, trwających przez kilka wieków w stanie hibernacji, które teraz wystarczyło wskrzesić i odsłonić spod germańskiego nalotu." str. 466-467.
            Dodam jeszcze, ze pisali to polscy historycy.

> Ślązakami są starzy Ślazacy ale też za takich podają się osiedleńcy niemieccy,
            > którzy na Śląsku spędzili wcale nie tak długo. I co najważniejsze po powrocie d
            > o Niemiec w rubryce narodowść nie wpisuja już Ślązak, tylko Niemiec.
            masz jakis patent na rozroznienie starego Slazaka od wielowiekowych osadnikow niemieckich? Bo wiesz, wladza ludowa po 1945r. nie potrafila takiego znalezc?

> Państwa norodowe i pojęcie narodu to czasy jednak zdecydownie wcześniejsze niż
            > XIXw! Zdecydowanie!
            niooo, slascy Piastowie zlozyli hold lenny czeskiemu krolowi. Czechy zas nalezaly do Swietego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego. Slaskim Piastom tak bardzo sie to spodobalo, ze zaczeli sie dobrowolnie niemczyc i zwiazywac z Niemkami. I tak dobrze im bylo w tej niemieckosci, ze o kilka wiekow przezyli dynastie Piastow panujaca w Polsce.

> Co do plebsu, jemu pewno było można wmówić wszystko, nawet że jest śląski, ale
            > na Śląsku nie mieszkał tylko plebs.
            czytasz siebie? najpierw piszesz ze byl polski a teraz ze wszystko mozna plebsowi wmowic?
            • voluntariusz Re: reemigracja 31.12.11, 16:28
              Po co sam nadal marnujesz swój literacki i historyczny geniusz. Odpisz krótko i konkretnie:
              Co w rubrykę „narodowość” wpisują ci RASiacy, którzy wyemigrowali do Niemiec?
              Śląską???
              No nie. Więc bawarską?

Te świadome narody wyłącznie od XIX wieku to jedna z większych lip w pisanej historii!

Nie mów głośno o tym akurat w GW, że narody i państwa narodowe powstały dopiero w XIXw. bo w wyborczej są tacy, którzy to kim są wiedzieli od trzech tysięcy lat i nie są wcale jedynymi na świecie i wcale nie najstarszymi. Wiele narodów miewało też swoje narodowe państwa od tysięcy lat. Czasami ze świadomością tego również u warstw bardzo niskich, czasami bez.

Moi przodkowie wiedzieli to w polskim średniowieczu więc było to możliwe, a zamieszkiwali różne regiony i żadnymi polskimi książętami nie byli.

Co do plebsu. To dzisiaj jednak brzydkie słowo i nie na czasie. Tak to już jest, że można prostym ludziom coś wmówić ale ktoś to jednak robi, kto swoją narodowość czuje już sam i robi to czasami w złym celu, czasami w dobrym, to okazuje się później.

Dlaczego podsycanie nacjonalizmów śląskich jest teraz tak niekonsekwentne? Na tle walki z nacjonalizmami w Europie i na tle budowania narodowości europejskiej wygląda to dziwnie. Narzucająca coś Ślązakom Warszawa jest bardzo bee, a centralny i władczy Berlin będzie w przyszłej Federacji super cacy, to jednak czymś złym pachnie. Czy aby za takie nastroje odpowiadają tylko i wyłącznie sami Ślązacy?

Zapewne cykl narodowy w GW będzie trwał dalej. Jest przecież jeszcze kilka innych regionów i województw do „uwolnienia”. Polska będzie mniejsza i słabsza. Łatwiej będzie przejąć Warszawę i Łudź.

Może Ślązacy stają się tylko narzędziem do wykonania innej roboty przez innych?
              • anita58 Re: reemigracja 01.01.12, 19:31
                Nie wiem co wpisuja tzw. RASiacy jesli w ogole emigruja do Niemiec. I nie wiem jaki zwiazek jest pomiedzy ich wpisem a tematem tego watku. Poniewaz jestes malo bystry to wyjasnie, aby nie tracic czasu na nastepne 5 wpisow: nie ma zadnego zwiazku pomiedzy popieraniem autonomii a deklarowana narodowoscia. Mozna byc Polakiem, Niemcem a nawet Chinczykiem i tez popierac narodowosc. W zwiazku z tym twoje pytanie jest bez sensu.

Co do plebsu i ewentualnego wmawiania, to dowiedz sie, ze slascy Piastowie dobrowolnie sie niemczyli, po nich niemczyla sie szlachta a na koncu "zwykli" ludzie. Dlatego Dolny Slask byl bardziej zniemczony niz Gorny. Z reszta podobnie bylo w Czechach, gdzie szlachta byla zniemczona i j.czeski upadl.
                No i oczywiscie masz jakies dowody na to, ze twoi przodkowie mieli polska swiadomosc narodowa juz w sredniowieczu. Jakies nagrania na kasetach, albo specjalnie napisane listy setki lat temu.
                Reszty bzdur, ktore napisales, nie chce mi sie nawet komentowac.
                • anita58 Re: reemigracja 01.01.12, 19:33
                  mialo byc:
                  Mozna byc Polakiem, Niemcem a nawet Chinczykiem i tez popierac autonomie.
                • voluntariusz Re: reemigracja 14.01.12, 17:39
                  Oczywiście to, że rasiacy po reemigracji do Niemiec wpisują narodowość niemiecką, a w Polsce bazgrają narodowość śląską nie ma żadnego związku z artykułem. Oczywiście, bystrzacho.
      • antobojar Nie fanzol, mieszkam w UK i podaje Polish-Silesian 30.12.11, 20:21
        .. martw się o Polaków, którzy nigdy na Śląsku nawet nie byli.. a podawali niestworzone rzeczy żeby zamieszkać w Niemczech..

Albert Einstein
        • voluntariusz Re: Nie fanzol, mieszkam w UK i podaje Polish-Sil 31.12.11, 00:17
          Zaborcze wynarodowianie przyniosło efekt nie tylko na Śląsku więc nie zaprzeczę ci, że w innych regionach też mieszkali i mieszkają nadal takie ciule jak ty.
          • antobojar Ponieważ moja "śląskość" jest fundamentem bardzo.. 31.12.11, 04:26
            ..solidnej "polskości", czego dałem dowody... pozwala mi to na siknięcie gęstym strumieniem na ciebie i twój prostacki nacjonalizm... chociaż wiem że go nie ugasi..
            Boć to przecie spod znaku zbawcy Jarosława, faszystowskiego psychopaty który, dostaje drgawek na myśl że mógłby nad kimś lub nad czymś utracić kontrolę.. gdyby mu się jeszcze raz udało... ha ha..
            I oczywiście ePiSkopatu, który pielęgnuje mit Polaka-katolika, a którego wiara w to zjawisko zostanie jeszcze boleśniej zweryfikowana, niż w czasie wyborów i po oszałamiającym sukcesie Polikociątek.. ha ha..
            Ostatnio nawet zmieniono warunki apostazji.. żeby ją uniemożliwić ludziom z zagranicy oraz ubogim..
            Taką masz hołotę za patronów.. i nie dziwi mnie to.. swój do swego po swoje..

Albert Einstein
            • voluntariusz Re: Ponieważ moja "śląskość" jest fundamentem bar 31.12.11, 17:03
              Zaborcze wynarodowianie przyniosło efekt nie tylko na Śląsku więc nie zaprzeczę ci, że w innych regionach też mieszkali i mieszkają nadal takie ciule jak ty.

Ale nie przyniosło to efektu w moim przypadku i w przypadku jeszcze nadal bardzo wielu Polaków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka