joris 20.01.12, 07:31 A biedne Poloki katoliki moze i sam mistrz kretactwa Pospieszalski nie wiedza , ze Orban jest wyznania ewngelicko-reformowanego - czyli jest kalwinem. No i co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudydon Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 07:36 ..a jakie to ma znaczenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczny.spiew żądamy, by nasz rząd poparł Orbana 20.01.12, 07:41 i jego konieczne reformy. Chcemy, zeby Polska poszła tą samą drogą. Za nami pójdą inne wyrolowwane przez globalne mafie kraje UE. Niech żyją Wegry i Orban. Odpowiedz Link Zgłoś
votano Re: żądamy, by nasz rząd poparł Orbana 21.01.12, 08:54 Tak jest,my też chcemy,żeby rząd Tuska wprowadził 27% Vat, zapierniczył całą forsę obywateli z funduszy emerytalnych, wziął sobie na własność NBP, zmienił konstytucję tak, żeby już rządu Tuska i PO nigdy nie można było odwalić od koryta, zdelegalizował niewygodną partię opozycyjną i uznał za zdrajców sługusów obcego państwa ( u nas to akurat państwa watykańskiego i rydzyka) , et cetera.... To pewnie Tusk zrobi pisowcom jak chcą, skoro tak proszą :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
konto.do.komentarzy Re: żądamy, by nasz rząd poparł Orbana 21.01.12, 21:12 votano napisała: > Tak jest,my też chcemy,żeby rząd Tuska wprowadził 27% Vat Orban obniżył podatek dochodowy. Bilans jest taki, że Tusk podwyższył nam podatki bardziej niż Orban Węgrom. >, zapierniczył całą forsę obywateli z funduszy emerytalnych Tusk już to zrobił. > wziął sobie na własność NBP NBP idzie pod rękę z rządem. > zmienił konstytucję tak, żeby już rządu Tuska i PO nigdy nie można było odwalić od koryta Finansowanie partii z budżetu, progi wyborcze, sposób liczenia głosów. Przy władzy zmieniają się 2-3 partie, reprezentujące to samo, czyli TKM. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: żądamy, by nasz rząd poparł Orbana 21.01.12, 21:44 Nie jestem w żadnym wypadku zwolennikiem tych geszefciarzy i łgarzy z PO, ale czegoś nie rozumiem: jaka liczba partii musi się zmieniać u steru abyś uznał, że system jest w porządku? No i jak należy liczyć głosy? Tak żeby ten, kto dostanie mniej rządził, a nie ten, co więcej? Partii, owszem, można nie finansować z budżetu, ale wówczas będą je finansować różne lobby's, oligarchowie, a może i mafie. Czy tak byłoby lepiej? Można też zakazać w ogóle przyjmowania przez partie datków i pozwolić jedynie członkom na składki, w dodatku tylko od udokumentowanych dochodów. Wówczas partie stracą podstawy bytu, upadną, a ich rolę przejmą nieformalne grupy wpływów czyli powstanie totalny bajzel polityczny. O to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: żądamy, by nasz rząd poparł Orbana 22.01.12, 06:14 sloneczny.spiew napisała: > i jego konieczne reformy. Chcemy, zeby Polska poszła tą samą drogą. My, czyli kto? Ty i sąsiad z przeciwka? Odpowiedz Link Zgłoś
apodemik najlepiej ośmieszyć 20.01.12, 07:57 Wreszcie mogliśmy poznać fakty z pierwszej ręki, a nie omówienia poglądów Michnika i innych lewaków na temat demokracji. Dlaczego Kublikowa nie pojechała zrobić wywiad? Boi się kordonu sanitarnego? Czy to wina Pospieszalskiego, że wykonuje rzetelnie swój zawód? Temat jest poważny. Ale czuć w artykule ducha i metodę GW : po co dyskutować - lepiej ośmieszyć, podważyć, zdezawuować Odpowiedz Link Zgłoś
p0kraka Re: najlepiej ośmieszyć 20.01.12, 08:05 dokladnie. taki tekst w GW nie ma prawa sie pojawic: gwiazdowski.blogbank.pl/2012/01/10/cozes-ty-europie-uczynil-orbanie/ Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: najlepiej ośmieszyć 20.01.12, 12:47 Przeczytałem komentarz Gwiadzdowskiego, który tak wyraźnie lansujesz i umieściłem pod nim następujacy komentarz własny: "Żeby mnie zniechęcic do Orbana wystarczy zamach na podstawową wolność człowieka, jaką jest prawo do niezależnego światopoglądu i systemu wartości. To czyni podejrzanym intencje Orbana i odbiera wiarygodność niektórym słusznym posunięciom gospodarczym. Po prostu nie mam zaufania do faceta, który mówi, że działa w moim interesie, a jest małostkowy i arogancki każąc mi wierzyć w jakieś fikcyjne postaci oraz ustanowione rzekomo przez te postaci prawa, co przecież nie ma w ogóle żadnego znaczenia dla pomyślności kraju i obywateli." Zatem po co ten przymus światopoglądowy w postaci wzywania Boga w konstytucji oraz narzucania wszystkim "wartości chrzescijańskich"? PS Napisałem "wartości chrzescijańskich" w cudzysłowie, bowiem tak naprawdę nic takiego nie istnieje, to zwykłą blaga i próba aneksji wartości znanych przyjętych przez cywilizację ludzka na długo przed powstaniem chrześcijaństwa. Nawet "kluczowa" wartośc tego systemu czyli monoteizm powstała kilka o całe tysiąclecia przed chrzescijaństwem, nie mówiąc już o takich wartościach jak szczerość, przyzwoitość, uczciwość, wrażliwość na piękno itd. Może zatem jakiś propagator "WC" oświeci mnie, która to konkretnie "wartość chrzescijańska" została wymyślona przez chrześcijan? Odpowiedz Link Zgłoś
surfer6 Znamienna cisza specjalistów 21.01.12, 05:33 chrześcijańskich na dość oczywiste i zrozumiale postawione pytanie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: najlepiej ośmieszyć 22.01.12, 06:26 burlasino napisał: > Może zatem jakiś propagator "WC" > oświeci mnie, która to konkretnie "wartość chrzescijańska" została wymyślona > przez chrześcijan? Może stosy? Odpowiedz Link Zgłoś
p0kraka Re: najlepiej ośmieszyć 22.01.12, 12:48 spoko, gdyby nie chcrescijanstwo i etyka chrzescijanska, to pewnie mielibysmy taki poziom wolnosci jak np. w Chinach Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: najlepiej ośmieszyć 22.01.12, 13:21 p0kraka napisał: > spoko, gdyby nie chcrescijanstwo i etyka chrzescijanska, to pewnie mielibysmy t > aki poziom wolnosci jak np. w Chinach Niewątpliwie. Zwłaszcza kościół katolicki oraz jego wyspecjalizowane agendy, jak np. Święta Inkwizycja, położyli nieocenione zasługi na rzecz praw i wolności człowieka. Vide choćby przykład Kazimierza Łyszczyńskiego pl.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_%C5%81yszczy%C5%84ski Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: najlepiej ośmieszyć 22.01.12, 15:12 Zawsze jest jakaś święta inkwizycja. Dziś jej nazwa to Poprawność Polityczna, jej orędownikiem jest mainstream, a świątyniami - tzw. "media opiniotwórcze". Obecna inkwizycja nikogo nie torturuje ani nie pali na stosie; obowiązują subtelniejsze metody, takie, jak bojkot heretyków, ignorowane ich, udawanie, że ich nie ma, niepublikowanie ich twórczości w tzw."mediach opiniotwórczych. Zdarza się, że heretycy, którzy złożą samokrytykę, są przywracani do łask. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: najlepiej ośmieszyć 23.01.12, 12:07 Zgadza się, ale to również produkt "cywilizacji chrzescijańskiej". Tej samej, która uprzednio torturowała i paliła na stosach, a obecnie wypracowała subtelniejsze metody. Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: najlepiej ośmieszyć 24.01.12, 17:29 Zgadzam się z Tobą. Nasz mainstream w większości ma korzenie z kultury judeochrześcijańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Faktów nie poznaliśmy. Poznaliśmy jedynie zdan 20.01.12, 08:40 Faktów nie poznaliśmy. Poznaliśmy jedynie zdanie Orbana nt, własnych "reform". Coś jakby ciocia opowiadała przez telefon o swojej nowej wspaniałej fryzurze. Gdzie zdanie opozycji węgierskiej, ekspertów węgierskich i międzynarodowych. Ale to już nie w stylu Pospieszalskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
rudydon Re: Faktów nie poznaliśmy. Poznaliśmy jedynie zda 20.01.12, 08:49 ...jaka opozycja? mowisz o zlodziejskich komuchach ktorzy rozpieprzyli Wegry a teraz udaja demokratow? ..w przyrodzie nie wystepuja zadni "eksperci " sa tylko utytulowane kanalie ktore na zamowienie wladzy {kazdej} udowodnia wszystko matolom takim jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: Śmiać się czy płakać na ten wykwit twojego int 20.01.12, 08:52 Śmiać się czy płakać na ten wykwit twojego intelektu? Odpowiedz Link Zgłoś
gderrdar Re: Śmiać się czy płakać na ten wykwit twojego in 20.01.12, 09:12 pis_busters napisała: > Śmiać się czy płakać na ten wykwit twojego intelektu? Odezwała się rządowa wazelina Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: Odezwał się płatny pachołek prezesa ! 20.01.12, 09:22 Odezwał się płatny pachołek prezesa ! Odpowiedz Link Zgłoś
unleashed Przecież dobrze wiesz, że gdziekolwiek pojawią się 20.01.12, 13:27 tzw. eksperci, to wiadomo, że nigdy nie są bezstronni. W jednej sprawie można tak dobrać 2 zespoły ekspertów, aby przedstawiły 2 krańcowo różne opinie, chociaż każdy ekspert z osobna będzie miał dyplomy, publikacje i tzw. renomę. To jest tak samo jak z agencjami ratingowymi, i jedno i drugie to polityczno-ekonomiczne prostytutki. Nawet jak jesteś aktywnym wielbicielem GóWna i Michnika, musisz się ze mną zgodzić. A co do Węgrów, to pozwól im samym decydować o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Przecież dobrze wiesz, że gdziekolwiek pojawi 20.01.12, 13:34 Oczywiście, mogą decydować samodzielnie i jeśli nie podobają im się zasady unijne, mogą wystąpić z UE. I np. poprosić o pomoc finansową takie demokratyczne mocarstwa jak Arabia Saudyjska, Iran, Chiny itp. Odpowiedz Link Zgłoś
p0kraka Re: Przecież dobrze wiesz, że gdziekolwiek pojawi 20.01.12, 19:21 nie moga, bo zdaje sie ze jeszcze z unii wystapic sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Przecież dobrze wiesz, że gdziekolwiek pojawi 20.01.12, 20:50 Traktat akcesyjny, jak każda umowa międzynarodowa, może zostać wypowiedziany lub zmieniony w drodze nowej umowy, w tym przypadku o wystąpieniu z UE. Brak szczegółowych procedur wystepowania z Unii nie stoi bynajmniej temu na przeszkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
p0kraka Re: Przecież dobrze wiesz, że gdziekolwiek pojawi 22.01.12, 12:44 jednak stoi, bo wystapic sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Przecież dobrze wiesz, że gdziekolwiek pojawi 22.01.12, 13:17 "Nie da się", bo tak postanowiłeś? Dobre! Gratuluję dobrego samopoczucia! Odpowiedz Link Zgłoś
p0kraka Re: Przecież dobrze wiesz, że gdziekolwiek pojawi 30.01.12, 15:19 nie, bo tak jest postanowione w traktacie Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Przecież dobrze wiesz, że gdziekolwiek pojawi 22.01.12, 06:47 burlasino napisał: > Oczywiście, mogą decydować samodzielnie i jeśli nie podobają im się zasady unijne, > mogą wystąpić z UE. Nie czekając, aż ich wyrzucą... > I np. poprosić o pomoc finansową takie demokratyczne > mocarstwa jak Arabia Saudyjska, Iran, Chiny itp. A najlepiej - WNP (Wspólnotę Niepodległych Państw). Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Pomijając meritum... 22.01.12, 06:42 unleashed napisał: > (...) > Nawet jak jesteś aktywnym wielbicielem GóWna (podkreśl. moje) i Michnika, Początek był owszem - owszem, ale czy musiałeś - ostatecznie - zdradzić, jakim chamem - w istocie - jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
rudydon Re: Śmiać się czy płakać na ten wykwit twojego in 20.01.12, 11:00 ..walnij barana w sciane... Odpowiedz Link Zgłoś
maxik-g Racja, przypieprz w cegłę, zobaczysz boga... 20.01.12, 13:30 ...w swoim Prezesie. rudydon napisał: > ..walnij barana w sciane... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Śmiać się czy płakać na ten wykwit twojego in 22.01.12, 06:54 rudydon napisał: > ..walnij barana w sciane... Nie potrafię, nawet gdybym chciała... Widzisz, ja - ponieważ jestem decydowaną przeciwniczką chamstwa - nie mam wprawy w tego typu działaniach; ani ustnych, ani pisemnych, ani fizycznych. I - co więcej - nie mam najmniejszej ochoty tej wprawy nabierać... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Śmiać się czy płakać na ten wykwit twojego in 22.01.12, 06:33 pis_busters napisała: > Śmiać się czy płakać na ten wykwit twojego intelektu? Ani jedno, ani drugie. Najlepiej ciepnąć ten wykwit do czerwone kosza - tyle tam chamstwa, obraźliwych zwrotów pod adresem innych internautów... Odpowiedz Link Zgłoś
maxik-g Sam tam jedź i zrób wywiad. 20.01.12, 12:08 apodemik napisał: > Wreszcie mogliśmy poznać fakty z pierwszej ręki, a nie omówienia poglądów Michn > ika i innych lewaków na temat demokracji. Dlaczego Kublikowa nie pojechała zrob > ić wywiad? Boi się kordonu sanitarnego? Czy to wina Pospieszalskiego, że wykonu > je rzetelnie swój zawód? Temat jest poważny. Ale czuć w artykule ducha i metodę > GW : po co dyskutować - lepiej ośmieszyć, podważyć, zdezawuować Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Aż się prosi(ło)... 22.01.12, 06:21 apodemik napisał: > po co dyskutować - lepiej ośmieszyć, podważyć, zdezawuować W tym, akurat, wypadku - nie trzeba się było zbytnio starać, żeby ośmieszyć, podważyć, zdezawuować. Samo wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
p0kraka Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 08:00 ze Orban jest wyznania ewngelicko-reformowanego - czyli jest kalwinem. No i co > teraz? jak to co? GWno a co to kalwin nie moze byc dobrym Chrzescijaninem i miec ten sam kanon morlanosci? Odpowiedz Link Zgłoś
1.staraarmata Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 10:13 p0kraka napisał: > a co to kalwin nie moze byc dobrym Chrzescijaninem i miec ten sam kanon morlano > sci? Czy do kanonu chrześcijańskiej moralności zaliczasz obecność wielokrotnego mordercy nienarodzonych posła B.Piechę w przestrzeni publicznej? Gratuluję dobrego samopoczucia w takim towarzystwie! Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Piecha ludobójca! 20.01.12, 12:56 Co do pana Piechy masz, oczywiście, bezwzględną rację. Skoro partia pana Piechy (a zatem i sam pan Piecha) uważa aborcję, za zabójstwo człowieka, to - zgodnie z tym poglądem - pan Piecha, który przyznał się publicznei do dokonania ok. 1000 aborcji, powienien oddać się w ręce prokuratury jako wielokrotny morderca. Nie wiem czy przy liczbie ok. 1000 morderstw jego czyny nie powinny zostać nawet zakwalifikowane jako ludobójstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 22.01.12, 06:59 p0kraka napisał: > ze Orban jest wyznania ewngelicko-reformowanego - czyli jest kalwinem. No i co > > teraz? > jak to co? GWno Które - konkretnie - wyznanie? Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: "Keszenem"? 20.01.12, 10:32 może chodzi o to, że jest gotowy do zakończenia artykułu... Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 09:25 Ja wiem, że jako czytelnik GW nienawidzisz wszystkich i wszystkiego, ale nie przenoś tej obsesji na resztę spoleczeństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Medice, cura te ipsum! 22.01.12, 07:06 royal_pl napisała: > Ja wiem, że jako czytelnik GW nienawidzisz wszystkich i wszystkiego, ale nie > przenoś tej obsesji na resztę spoleczeństwa... A Ty, to - niby - co tu robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
azapasnik Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 09:51 Polecam obejrzenie samego wywiadu, wyjątkowo ciekawy w świetle często niemerytorycznej krytyki oponentów. A i Pospieszalski tym razem strawny, prezentujący profesjonalne dziennikarstwo. Proszę autora GW o więcej konkretów co się Orbanowi zarzuca, żeby czytelnik mógł to sam zrozumieć i ocenić, a nie odnosić się tylko do opinii innych. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 13:05 azapasnik napisał: > Proszę autora GW o więcej konkretów co się Orbanowi > zarzuca, żeby czytelnik mógł to sam zrozumieć i ocenić, a nie odnosić się tylk > o do opinii innych. Co się zarzuca Orbanowi? Jak dla mnie wystarczy to, że facet, działając rzekomo w interesie wszystkich obywateli, miesza się do spraw osobistych narzucając wszystkim światopogląd teistyczny (Bóg w KOnstytucji) i nakazując przestrzegać jakichś wymyślonych rzekomo przez fikcyjną postać "wartości chrześcijańskich". Ta małostkowość i autorytarność, zakrawają na dyktaturę i podważają wiarygodność tego faceta, do którego nie można mieć zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
p0kraka Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 19:27 no bardzo straszne.bog w konstytucji....przez to pewnie Wegry nigdy sie z kryzysu nie udzwigna... Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 20:53 A co mnie obchodzą Wegry, wyraziłem tylko swoje zdanie. Ja do takiego gościa, który mówi, że chodzi mu o dobrobyt, a zaczyna od narzucania mi światopoglądu i przymuszania do podporządkowania się sekcie wyzniowej, nie mam zaufania i czniam go. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Nawet parę tuzinów Bogów w Konstytucji ... 22.01.12, 07:15 ...im nie pomoże p0kraka napisał: > no bardzo straszne.bog w konstytucji....przez to pewnie Wegry nigdy sie z kryzysu > nie udzwigna... Jak im ci, tak przez Orbana pogardzani (na początku, bo stopniowo - z podkulonym ogonem - się z różnych bzdur wycofuje...), nie pomogą, to - na pewno tak właśnie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
p0kraka Re: Nawet parę tuzinów Bogów w Konstytucji ... 22.01.12, 12:45 wycofuje sie bo mu lewactwo europejskie i swiatowe (MFW) nie przepusci Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Nawet parę tuzinów Bogów w Konstytucji ... 23.01.12, 10:44 p0kraka napisał: > wycofuje sie bo mu lewactwo europejskie i swiatowe (MFW) nie przepusci Racja! Mógłby jeszcze olać lewactwo europejskie i światowe (MFW), ale wtedy Węgrzy - jeszcze zanim zdechliby z głodu - wywieźliby go na taczkach... Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Re: Nawet parę tuzinów Bogów w Konstytucji ... 23.01.12, 11:05 koloratura1 napisała: > Mógłby jeszcze olać lewactwo europejskie i światowe (MFW), ale wtedy Węg > rzy - jeszcze zanim zdechliby z głodu - wywieźliby go na taczkach... Węrzy żyli i nieźle prosperowali zanim powstał światowy kartel finansowy jedyny stwórca i dysponent pieniądza pożyczkowego. Więc ja bym się nie bał, że "zdechną z głodu", ale jak ktoś uważa, że żyć można tylko z łaski pożyczającego to może tak sądzić :). Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Orban to prawdziwy mąż stanu 20.01.12, 10:19 Jak miło przeczytać, że w tym bolszewickim eurokołchozie sa jeszcze ludzie nieskorumpowani dla których najwazniejszy jest los własnego narodu a nie stołki dla swoich kolesi w UE. Odpowiedz Link Zgłoś
donmarek Re: Orban to prawdziwy mąż stanu 20.01.12, 10:32 ... a co to jest "NARÓD" ... wszak najważniejszą RODZINA jest, a NARÓD ...wspólnota RODZIN. A gdy RODZINA narodowości różnej ??? Jaki to wówczas NARÓD będzie? A gdy do tego jeszcze zrozumiemy, że genetycznie człek od jednego ze swych pobratymców różni się tylko w około 4%. A pobratymcem owym ... nosiciel i producent schabu. Swinia znaczy. Jejku ... ale się porobiło z tym wszystkim na tym świecie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: Z jednej tyranii w drugą ? 20.01.12, 11:00 Z jednej tyranii w drugą ? Ponoć pan upodabnia się do swego psa a polityk do swoich przeciwników... Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 10:21 to nie ma zadnego znaczenia jakiego wyznania jest V Orban najwazniejsze jze jest chrześcijaninem i że widzi zagorozenie ze str liberalnego lewactwa Odpowiedz Link Zgłoś
donmarek Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 10:34 ... a jaaaasne, że nic nie ma znaczenia. Ważne ,że ony oba dwa chrześcijany ... a do tego ... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 13:08 Kilkanaście lat temu był już jeden taki dureń (nazwiskiem Goryszewski), który twierdził, że nieważne czy Polska będzie biedna czy bogata, byle była katolicka. Ty najwyraźniej usiłujesz przelicytować tego idiotę, kótry już dawno poszedł w niepamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
oglupialyprzezwyborcza Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 10:29 Ten,kto nie słuchał tego wywiadu w TVInfo nie dowie się z bełkotu Wyborczej ani o tym, co mówił Orban i Pospieszalski, ani jak obaj mówili. Odpowiedz Link Zgłoś
donmarek Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 10:35 ... no to po co czytasz wyborczą, kochaneczku ??? Odpowiedz Link Zgłoś
3.14oquk Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 13:07 Żeby znać podglądy @@^E%E z którymi stykam się na co dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: Chwilę słuchałem bełkotu Orbana podpuszczanego 20.01.12, 11:02 Chwilę słuchałem bełkotu Orbana podpuszczanego przez Pospieszalskiego ale nie mogłem wytrzymać i przełączyłem kanał ! Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 13:14 Sformułowanie "ogłupiały przez wyborczą" to błąd frazeologiczny. Poprawnym wyrażeniem byłoby "ogłupiony przez wyborczą" lub "ogłupiały" (bez "źródła" ogłupienia). Zatem nie dziwota, że to, co piszesz poniżej nicka, też nie jest mądre. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Wprawdzie mi to lotto 22.01.12, 07:38 oglupialyprzezwyborcza napisał: > Ten,kto nie słuchał tego wywiadu w TVInfo nie dowie się z bełkotu Wyborczej ani > o tym, co mówił Orban i Pospieszalski, ani jak obaj mówili. Mam w nosie Orbana, Pospieszalskiego, a nawet - obu serdecznie nie cierpię i dlatego nie pofatygowałam się tego wywiadu oglądać. Ani mnie ziębi, ani parzy to, że nie dowiem się z bełkotu Wyborczej ... co mówili . Ale zaciekawiło mnie Twoje: jak obaj mówili... Możesz to opisać? Czy, może... - Wyśpiewywali swe kwestie? - Używali tamburyna (czy tp.) dla wzmocnienia przekazu? - Pomagali sobie tańcem i podobnie jak ongiś Jakubiak, Migalski i Poncyljusz, kicali w pomarańczowych chałatach ? - Coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Cała operacja prowadzona przez GWno sie posypała 20.01.12, 10:57 Tyle gazeta straszyła, tyle pisała i zmyślała aż tu nagle jakiś niekoszerny dziennikarz śmiał porozmawiać z samym zainteresowanym... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Ten "niekoszerny" - istny bohater! 22.01.12, 07:47 three-gun-max napisał: > Tyle gazeta straszyła, tyle pisała i zmyślała aż tu nagle jakiś niekoszerny dziennikarz > śmiał porozmawiać z samym zainteresowanym... > Cała operacja prowadzona przez GWno sie posypala Przepraszam, jaka operacja się posypała? Odpowiedz Link Zgłoś
bea_59 Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 11:08 Stwierdzenie: poznaliśmy fakty z pierwszej ręki" jest po prostu śmieszne. Orban w tym wywiadzie kłamie jak z nut. Jest chyba oszołomem, bo wydaje się, że sam wierzy w to, co mówi. W Brukseli na konferencji prasowej Orban zapewnił Niemców, że Węgry nie chcą ich pieniędzy. A o co w takim razie prosi UE? Bo wymyślone przez niego zabezpieczenie to fikcja! Ostatnio Orban powiedział w wywiadzie dla węgierskiej telewizji publicznej, żeby nie jeść śmieci z magasamów, tylko warzywa uprawiane w ogródku. Tak trzymać, Węgrzy! I do jaskiń! A potem na drzewa! Odpowiedz Link Zgłoś
zergall Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 12:43 Jeżeli uważasz, że lepiej jeść nafaszerowane pestycydami i ołowiem warzywa, niż warzywa z własnego ogródka, to... a zresztą, sam sobie dopowiedz. Kraje I Świata dążą do tego, by każdy miał własne źródło prądu. Wówczas będzie można zmniejszyć liczbę elektrowni. Czy to też Twoim zdaniem powrót do jaskiń? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Różnie to bywa... 22.01.12, 08:02 zergall napisał: > Jeżeli uważasz, że lepiej jeść nafaszerowane pestycydami i ołowiem warzywa, niż > warzywa z własnego ogródka, to... 1. A jak ktoś nie ma ogródka? 2. Szereg ogródków jest usytuowanych tuż przy ruchliwych jezdniach i wtedy zawartość ołowiu w warzywach znacznie przekracza tę, która się trafia w warzywach, uprawianych na wielkich areałach, zdala od jezdni. 3. Ciężko dochować się we własnych ogródkach warzyw bez stosowania pestycydów... Próbowałam przez dwa kolejne lata, ale pomidory sadziłam - jak się okazywało - dla robactwa... Ostatecznie - mój przydomowy ogródek zmieniłam w ogród kwiatowy, a warzywa kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
zapomorski Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 11:28 w zasadzie nie wiadomo co się zarzuca Orbanowi, to, że Amerykanie czy węgierscy przeciwnicy zarzucają mu niszczenie demokracji to żaden zarzut. o co chodzi ? bo to prawica a my lewica ? dla mnie to za mało Odpowiedz Link Zgłoś
jsd1952 Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 11:31 Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jestem fanem Orbana. Jednakże dyktatorskie działania "władz UE" wymuszają pewien komentarz. "Władcom Europy" pomyliły się: czas, miejsca i priorytety. UE nie jest jednolitym państwem, ani nawet federacją państw. I dlatego próba ingerowania w zapisy konstytucyjne danego kraju przypomina działania ZSRR z okresu RWPG. A przechodząc do "niezależności banków" w tym banku centralnego, to chciałbym zadać retoryczne pytanie od kogo banki są niezależne. Napewno od ludzi lokujących w nich oszcędności, napewno są niezależne od zdrowego rozsądku. Obecny kryzys zawdzięczamy właśnie niezależnym - od nikogo i nie odpowiedzialnym przed nikim bankom. W tym także bankom centralnym. I w zasadzie należałoby - na samym początku opanowywania kryzysu skończyć z niezależnością i nieodpowiedzialnością banków. Praktycznie wszystkiech prezesów banków możnaby w swietle Biblii nazwać złodziejami. I dlatego wszyscy oni powinni ponieść karę z karą śmierci włącznie. Być może wtedy - kolejni sprzedawcy instrumentów finansowych stali by się bardziej odpowiedzialni Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Nic podobnego! 22.01.12, 08:32 jsd1952 napisał: > "Władcom Europy" pomyliły się: czas, miejsca i priorytety. UE nie jest jednolitym państwem, > ani nawet federacją państw. Wstępując - choćby - do Stowarzyszenia Miłośników Kanarków, zobowiązujesz się do przestrzegania Statutu Stowarzyszenia. Za jego nieprzestrzeganie grożą ci kary statutowe, aż po usunięcie ze Stowarzyszenia. UE ma swoje zasady, przepisy, a - od paru lat - Traktat (przyjęty dobrowolnie i demokratycznie przez członków UE), którego zapisów każdy członek UE jest zobowiązany przestrzegać. > I dlatego próba ingerowania w zapisy konstytucyjne danego > kraju przypomina działania ZSRR z okresu RWPG. Różnica jest elementarna : członkiem UE zostaje się z własnego wyboru, dobrowolnie zobowiązując się do przestrzegania jej praw, w przypadku ZSRR z okresu RWPG było, hmm..., nieco inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.1954 Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 12:03 Pospieszalski to "dziennikarz", który "obiektywnie" wyjaśni z góry założoną tezę. Nie robił wywiadu, aby dołożyć Orbanowi, ale by zadowolić prezesa PiS-u. GW dobrze ukazała, że z tego zadania Pospieszalski wywiązał się dobrze. Oczywista oczywistość, że nie mógł zadawać kąśliwych pytań, stawiania trudnych dla Orbana hipotez itp. Prywatnie dodam, że do Orbana mam stosunek obojętny. Faktem jest, że ma demokratyczny mandat na sprawowanie władzy, ma demokratyczny mandat na zmianę konstytucji i atak z tej strony na Orbana jest żałosny i śmieszny. Innym problemem jest co można zdobić z legalną władzą. W Polsce pokazał to Kaczyński promując tzw. IV RP z poczesnym miejscem dla Ziobry, służb specjalnych. Też w jedną noc załatwił media publiczne zmieniając je na media PiSowskie. Nie Unia, ale Polacy w wyborach (dwukrotnie!) pokazali co myślą o takim sposobie sprawowania władzy. Nie Unia. lecz Węgrzy sami ocenią działania Orbana. Jeśli otrzyma od Węgrów mandat na kolejną kadencję to biurokratom Unii nic do tego. Atakowanie Orbana, za demokratycznie sprawowana władzę jest jednak nie na miejscu (tym bardziej przez Polaków). Nie może GW promować demokracji i jednocześnie ją atakować, jak jej skutki jej nie odpowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 13:27 Przeciez nikt nie trzyma Węgrów na siłę w tej dyktatorskiej Unii. Wstąpili do niej dobrowolnie, dobrowolnie zobowiązalki się przestrzegać obowiązujących w Unii standardów, a jeśli teraz im się odmieniło i nie podobają się im zasady unijne, to droga wolna - mogą wystąpić z UE, choć powinni jakoś rozliczyć się z ogromnej pomocy finansowej, jaką otrzymali w ciągu ostatnich 10 lat (podobnie jak Polska dostawali ją jeszcze pzred wstąpieniem do UE). Odpowiedz Link Zgłoś
jurek.1954 Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 21.01.12, 16:06 Nie ma czegoś takiego jak zwrot kasy po wystąpieniu z Uni. Węgrzy mogą podjąć suwerenną decyzję, jak tylko zechcą. W tej pomocy Unia nie jest bezinteresowna. Zyskuje rynki zbytu, ma możliwość swobodnej penetracji gospodarczej. Krótko nie tylko Węgrzy korzystają, ale kraje Uni także. Analogiczna jest sytuacja Polski. Przy okazji - nie ma pojęcia niezależny. Jeśli nie od swoich obywateli banki centralne krajów wschodzących są zależne od EBC czy MFW. To wielki kapitał dyktuje warunki. Węgry obrywają po łapach, bo ten interes naruszyli. Orban musi znaleźć rozwiązanie na zasadzie i Panu Bogu i diabłu. Odpowiedz Link Zgłoś
burlasino Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 21.01.12, 17:58 Pisząc o "rozliczeniu się" miałem na myśli dług moralny, a nie żaden "zwrot kasy". Rynki zbytu, możliwość penetracji gospodarczej to korzyści trudne do "zmierzenia", a nowe drogi, wodociągi, oczyszczalnie ścieków, linie telekomunikacyjne itp, to bardzo konkretne, widoczne i praktyczne zyski. Również "naruszenie interesów" "wielkiego kapitału" to argument bardzo enigmatyczny. Jeśli Węgry płacą dziś słoną cenę, to jest to przede wszystkim koszt "rewolucji" polityczno-ekonomicznej czyli gwałtownego przejścia od egalitaryzmu centralistyczno-biurokratycznego do spontanicznego kapitalizmu. Kluczowym elementem tego procesu było wytworzenie warstwy społecznej posiadaczy kapitału i środków produkcji i właśnie to doprowadziło do pauperyzacji większości społeczeństwa węgierskiego, w czym banki odegrały tylko rolę instrumentalną. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Jak Victor Pospieszalski z Janem Orbanem. 20.01.12, 12:10 Orban, tak jak Pospieszalski, potrafi rozmawiać tylko z tymi, którzy w całej rozciągłości podzielają jego urojenia. Pospieszalski nim zapyta najpierw w myślach gościa czyta - pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
chelst Re: Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 12:17 A dlaczego to ma dla ciebie znaczenie? Przeciez popierany jest przez wiekszosc wegierskiego spoleczenstwa nie dlatego ze jest kalvinem lecz dlatego ze widzi inaczej niz gazeta wyborcza przyczyny wegierskiej gospodarki i ogolnie kryzysu swiatowego. Nie mamy co sie spierac o to czy on ma razje czy jego przeciwnicy (z GW wacznie). Poczekajmy jeszcze troche i zobaczymy kto mial racje. Obawiam sie ze to wlasnie Orban. Obawiam gdyz poczujemy to na wlasnej skorze druga faze kryzysu. Wtedy tez stanie sie jasne kto kryzys wywolal i czy teraz mamy prawdziwa demokracje (tu w kraju, na Wegrzech czy Stanach Zjednoczonych) Odpowiedz Link Zgłoś
sectral Prawdziwa demokracja 20.01.12, 12:56 Oczywiście, że nie ma nigdzie "prawdziwej demokracji" . Można jedynie powiedzieć, że w Polsce więcej demokracji niż na Węgrzech, a w Europie więcej niż w USA. Ocywiście na Wegrzech więcej niż na Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
stefeggg "największej awantury o wartości w Unii" 20.01.12, 15:46 hahahahahahahahahahahaha Więcej wartości! Odpowiedz Link Zgłoś
oglupialyprzezwyborcza Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 16:01 'Chciałoby się powiedzieć "Alleluja i do przodu", ale gryzę się w język i mówię: "Keszenem", czyli dziękuję- - powiedział Pawlicki z Wyborczej. Czyli Orban to taki Rydzyk i Heidder w jednym. O rzetelności dziennikarska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
waldi.2 Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 16:40 Na Węgrzech można zjeść bardzo dobrą zupę rybną, nazywa się "halaszle" Wspaniała, bardzo ostra i esencjonalna. Dobra jest też zupa fasolowa (z ciemnej fasoli)- "bablevesz" A już wspaniałe są cienkie naleśniki -"palacsinta" z konfiturami. Lubię też wino Tokaj (ale 4-ro "puttonos"- niestety dość drogi) A węgierska kaszanka - "hurka" to czasami śni mi się po nocach. Odpowiedz Link Zgłoś
marek-21-pl Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 17:18 Ludzie co wy piepszycie nie podoba sie Węgrom w Uni to ich nikt nie zmusza droga wolna - Pa!Nad każdym będziemy się rozczulać. W kazdym związku także dobrowolnym są zasady nie ma zasad nie ma związku. A jak sie naszym mocherom nie podoba w moim kondominium to won z mojej Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
helguera Jak lis z kwaśniewskim,widac redaktorzy z Gw 20.01.12, 19:50 pamietaja jak lis lezy u stop czerwonych aparatczykow ktorych zaprasza[kwasniewski,cimoszewicz]i lasi sie do nich merdajac jezorkiem.czesto jest bardziej kwasny niż Kwasniewski.Redaktor to co widzial u Lisa ''przeniosl ''na Pospieszalskiego.ktoremu chewala że zaprosil i rozmawial z Orbanem.,ktorego sfora lewacka chce ukrzyzowac bo homosiom pokazal srodkowy palec,a i w konstytucji odniosl sie do chrzescijanstwa.Lewactwo europejskie[polskie]nie jest tego w stanie zniesc. Odpowiedz Link Zgłoś
blizej_prawdy Jak Pospieszalski z Orbanem 20.01.12, 22:41 na początku niech RedAkcja obejrzy, a później pisze Odpowiedz Link Zgłoś