lisa2 Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 09:42 Przecież to media - pozbawione cenzury - usiłują wychwycić wszelkie sensacyjne szczegóły życia osób publicznych. To media same wywołują i podtrzymują atmosferę skandalu, wszystko po to, aby podtrzymać wysoką sprzedaż swoich produktów - oglądalność programów telewizyjnych, słuchalność audycji radiowych, czytanie gazet - im większa sprzedaż tym większe zyski = im większy skandal tym większe zyski. Przecież nikt nie pisze o zmianie płci mężczyzny i przyjęcie tranwestyty jako posła w Sejmie - co? temat tabu? Przecież w ten sposób propaguje się psychiczne podejście do swej odmienności psychicznej - kiedyś takimi ludźmi zająłby się psychiatra. A co z p. Marią Czubaszek - przecież ona żyje zgodnie ze swoim wyobrażeniem życia. To dzięki niej powstały teksty nie mające z tym nic wspólnego - bawią innych, a nie prowadzą do agresji. Dzisiejsze czasy zezwalają mediom na wchodzenie z butami w życie prywatne osób znanych - skoro tak, to p. M. Czubaszek spełniła ich oczekiwania. Teraz, gdy wypowiedź została wyemitowana, tabloidy usiłują podtrzymywać atmosferę skandalu i wzbudzać namiętności wśród odbiorców. A co? dotąd nie było wiadomo o aborcjach? Nikt dotąd nie poświęcał swojego życia prywatnego dla życia w sławie? Przecież nie tylko Maria Czubaszek podjęła taką decyzję - nikt nie potrafi wiarygodnie potwierdzić ani zaprzeczyć tezie, że pani Kolenda-Zalewska również zgodziła się na aborcję. Jest to powszechna wśród gryzoni cecha - pozbyć się potomstwa, które będzie przeszkadzało w życiu rodziców. Czy to pozbyć się niechcianej ciąży, czy oddając swoje dzieci do wychowania komuś innemu, czy w ostateczności zabić. A czym była instytucja niani dawniej? Po prostu odciążenie bogatej matki od macierzyństwa i uwolnienie jej od trudów macierzyństwa. Pani M. Czubaszek tak została wychowana, że macierzyństwo nie było celem w jej życiu - wolała korzystać z radości życia bez balastu potomstwa - jeszcze się będą żarli o schedę? Odpowiedz Link Zgłoś
ariella Re: Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:00 dwa bledy zalozeniowe pani KKZ: 1. sprawy najintymnijesze - jak dla kogo, dla wielu codziennosc, klopot etc, ale tez cos o czym sie publicznie mowi, jesli nei znajuje sie w otoczeniu fabatykow zycia poczetego. 2. autorytet ks. Bonieckiego czy jakiegokolwiek innego ksiedza w sprawie syndromu poaborcyjnego - zapewne te kobiety, ktore przychodza sie spowiadac taki maja, a te, ktore nie przychodza po "pocieche duchowa" go nie maja. Tylko skad ksiadz ma o tym wiedziec, ze takie sa? Powinny sie zglaszac i mowic: - Dzien dobry, przyszlam powiedziec, ze nie zaluje i nic mnie w srodku nie boli? Znam kilka kobiet, ktore w latach 60 i 70. mialy aborcje i mowia o tym, nie wygladaja na takie, co by zalowaly, ale na wlasne oczy slyszalam jak ktos wmawial jednej z nich, ze ona zaluje, ze to zrobila, tylko nie chce sie przyznac sama przed soba do tego :). Zreszta wystarczy spojrzec na kobiety, ktore w latach 60 i 70 rodzily po 1, dwoje dzieci. Co sie dzialo z reszta ciaz? Wszystkei szescdziesieciolatki maja traume jakas???? Odpowiedz Link Zgłoś
dyfly Po ostatnim wywiadzie z Rutkowskim 15.02.12, 09:49 mam gleboko gdzies to co ma do powiedzenia pani Kolenda - Zaleska. Odpowiedz Link Zgłoś
victoria23 Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:00 osoby czy instytucje które najbardziej okradają społeczeństwo jak np.KK mają najwięcej do powiedzenia a co ma robić biedna pozostawiona bez wsparcia kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_fan dawny artykuł p. Wandy Nowickiej w "GW" 15.02.12, 10:01 Sprzed kilku miesięcy. Też o aborcji. Spowodował, że ta działaczka feministyczna zupełnie przestała być dla mnie miarodajna. Dlaczego? Nie dlatego, że była za złagodzeniem obecnej ustawy - ale dlatego, że wśród licznych i wypunktowanych argumentów nawet nie zająknęła się o kwestii rozwijającego się (acz w bardzo wczesnej fazie) życia. Sprawa była dla niej tak jednoznaczna/jednostronna, jakby chodziło o obcięcie pazności czy usunięcie kurzajek. A rzecz tak prosta i obojętna przecież nie jest - i chyba nie o takie przegięcie (w drugą stronę) tu chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
jogar Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:05 Mam nadzieję, ze p.Kolenda nie będzie od dzisiaj stałą felietonistką Gazety! Nie zniosżę jej hipokryzji o oceniania p.Czubaszek, która uwielbiam. Do tego jej zdanie absolutnie mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rolandzgilead Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:06 ...Myślę, że Pani Kolenda-Zaleska bardziej chce w mediach zabłysnąć niż Doda a tym bardziej Pani Czubaszek....Uważam, że wypowiedź Pani Czubaszek była jak najbardziej na miejscu w państwie, które coraz bardziej (jak pewnie i Pani Kolenda) zaczyna całować Kościół po tyłku...Mam tylko nadzieję, że wypowiedź Pani Czubaszek pomoże wielu politykom podjąć słuszną decyzję...Jak i kobietom, które chcą usunąć ciążę a zastanawiają się co powiedzą ludzie i ksiądz, który przyjdzie po kolędzie...wrrr...Jak najbardziej TAK DLA ABORCJI!!!! NIE!!! dla Pani Kolendy-Zaleskiej...Myślę, że już na Panią czas...Powinna Pani zostać zwolniona za coraz większą stronniczość...Nie godzi się dziennikarzowi...Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
archeus_pl Zwolnić czas 15.02.12, 10:08 Nonszalancja ciemnej kleszej służki Kolendy Zalewskiej .Pierwszej propagandzistki peło jest wstrząsająca i wywołuje zmieszanie połączone z odrazą zaprawione ohydą. Niech ten odrażający babski fantom z tvn trwam już odejdzie i dalej się nie kompromituje.Żałosna pseudo dziennikareczka do Czubaszek to jej daleko.A z delikatnością to ona nie ma nic wspólnego.Pokazała swoją wrażliwość" przy Rutkowskim.Od dawna jak zauważę tego małpiszona w tv to wyłączam bo mam odruch wymiotny.Zalewska idź po Kolendzie do tv trwam i Rydzyka ,będzie z was niezły duet. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Żałosna parodia dziennikarki! 15.02.12, 10:17 Debata o aborcji w tej nadwiślańskiej teokracji?? Ciekawe gdzie ta pseudo-dziennikarka ją widziała? W Polsce to temat tabu, mainstream opanowany przez miernoty pokroju Kolendy-Zaleskiej albo wiernie służy Watykanowi, albo boi się cośkowiek pisnąć przeciw klechom. Debata publiczna na temat średniowiecznego prawa obowiązującego w tym grajdole ma szansę wogóle zaistnieć dzięki właśnie takim ostrym i kontrowersyjnym wypowiedziom jak ta pani Czubaszek. Gdy powiedziała że poprostu przerwała i już to temat rychło by ucichł, a tak przynajmniej jest okazja do publicznej refleksji jak zacofanym średniowiecznym barachłem jest ten kraj! Odpowiedz Link Zgłoś
olias Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:24 kiedy pani Czubaszek odejdzie w ostatniej drodze będą jej towarzyszyć jej dzieci. Te dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
bea_59 Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:25 Każdy ma prawo do głoszenia swoich przekonań. Pani Kolenda ma takie zdanie, pani Czubaszek - inne. Ja myślę, że gdyby nie było tak gorącej dyskusji na temat aborcji, p. Czubaszek też zachowywała by się inaczej. Jej głos można potraktować jak głos w dyskusji. A z drugiej strony: "Ksiądz Adam Boniecki opowiadał mi kiedyś, że był świadkiem dramatycznych wyznań wielu starszych kobiet, które latami tłumiły w sobie poczucie winy i latami nie były w stanie uwolnić się od koszmaru wspomnień o aborcji. Nawet jeśli nie wszystkich kobiet dotyka syndrom poaborcyjny, to wiele zmaga się z nim latami." Może gdyby te kobiety podeszły do aborcji tak, jak M. Czubaszek, wygadały się, to może nie cierpiałyby przez całe życie? Czy o to chodzi, żeby w kobietach wyolbrzymiać poczucie winy? Odpowiedz Link Zgłoś
petronelka_net Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:25 Pani Kolenda Zaleska udaje obłudnie obiektywizm, ale pisze wg swoich własnych, katolickich poglądów. Nie jestem za wywlekaniem życia osobistego na forum, ale gdy chodzi o mówienie aborcji jestem za. Osoby publiczne muszą o tym mówić, stanowią one przeciwwagę dla wszędobylskich poglądów o świętości życia od poczęcia, wbrew zasadom biologii. Dlatego muszą one dawać świadectwo,że istnieje jeszcze inna Polska, nie tylko moherowe berety i rząd bojący się panów w czarnych sukniach i ich długich łap. A już poza wszystkim to dla mnie właśnie szczytem braku odpowiedzialności za zycie jest powoływanie do niego istot przez przypadek, na zasadzie skoro się zdarzyło to jakoś się wychowa. Albo odda, jak torbę na zakupy. A w tym momencie mówimy już o żywym, czującym człowieku. W ten sposób generuje się tylko ludzkie dramaty i dopuszcza gwałtu na psychice niewinnego dziecka. A to jest już niedopuszczalne. W kraju nie ma oświaty seksualnej, dostępnej antykoncepcji, są tylko zakazy i wymaganie heroizmu od kobiet, a obowiązki mężczyzn zupełnie bagatelizowane. Niech sobie katolicy mają swój pogląd na sprawę, ale nie wolno im w świeckim państwie narzucać go ustawowo pozostałym. Sam artykuł uważam za szkodliwy, a mówienie o nonszalancji Pani Czubaszek zwykłą kołtunerią i hipokryzją. Od dziennikarzy wymagałabym czegoś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
literka10 Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:29 Aborcja jest często jedynym - w danym momencie - dobrym wyjściem z trudnej sytuacji życiowej. Jest absolutną koniecznością. Wykonana prawidłowo, w szpitalu, czy w dobrym gabinecie lekarskim, nie wyklucza posiadania dzieci po zabiegu, np. za kilka lat. Jest także najlepszym wyjściem, aby nie przychodziły na świat dzieci ciężko chore, nie do wyleczenia, które stają się ciężarem dla wszystkich, ale przede wszystkim dla rodziców. Te dzieci mają straszliwie ciężkie życie! Tak więc p. M.Czubaszek ma rację - jak ktoś nie chce mieć dzieci, ale zaliczy wpadkę, to musi mieć możliwość usunięcia niechcianej ciąży - to jest jej prawo! Jej organizm, jej życie i niczyje inne, a żaden kościół nie ma żadnego prawa zabierać tu głosu - to nie jest ich życie, i nie jest to ich problem. Nie mają rodzin, nie muszą nikogo utrzymać, o nikogo dbać i z nikim np. chorym żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
krzychs4 Nareszcie prawda.. 15.02.12, 10:34 Wiele odwagi trzeba w Polsce aby mówić prawdę, gratuluję Pani Czubaszek! We francji w latach 60 tych bardzo wiele znanych kobiet ujawniało akty aborcji bublicznie jako formę protestu, w tym czasie aborcja była we Francji zabroniona. W tej chwili jesteśmy w Polsce jakieś 50 lat do tyłu.... Odpowiedz Link Zgłoś
bgp2001 Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:36 Może rzeczywiście wyznanie Marii Czubaszek było niepotrzebne, jednak zachowanie Kolendy-Zalewskiej jest ze wszech miar nie na miejscu! Chamieje nam redaktorka! Uważam zresztą, że każdy ma prawo ze swoim życiem robić co uważa za stosowne, a jak się Kolendzie-Zalewskiej nie podoba - nie się przeniesie, jak już onegdaj pisałam, do telewizji trwam, chyba tam dla nie najodpowiedniejsze miejsce i ujadać a szczuć jednych na drugich będzie mogła do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
conn-x-5 Re: Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:53 wkurza mnie : jak starre i mlode pedofilskie cioty w sutannach zabieraja glos w sprawie ktora ich nie tyczy. stare pruchna ktore sa niedopukane gdyz maja problemy ze swoim spasionym tlustym dupskiem i brakiem gimnastyki . stare nierozgarniete i niepukane dupy po menopauzie dla a ludzkosci bezuzyteczne juz wypowiadaja sie o mlodych i zdrowych kobietach ktore maja prawo w demokratycznym kraju decydowac o swoim ciele. No chyba ze potwierdza sie co mowie latami...ze polska to THEOKRATYCZNY kraj zniewolony przez sprzedawczykow vatykanskich Odpowiedz Link Zgłoś
momajuk Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:44 Maria Czubaszek miala prawo wyrazic swoja opinie. Zrobila to w swoim stylu i zyczylabym sobie zeby to uszanowano. To jej sprawa. pani KZ stwierdza ze nie bedzie jej oceniac ale de facto wlasnie to robi w swoim komentarzu. Glos Pani Marii w tej sprawie jest glosem wolnej kobiety, ktora podjela decyzje sama i uargumentowala ja. I tak powinno byc. Nie podoba mi sie to ze 'o mnie' decyduja polscy politycy. Nie bez wplywu wladz koscielnych. I wcale nie uwazam zeby debata odbywala sie w atmosferze dyskrecji, zrozumienia i poszanowania wrazliwosci - oni odbieraja kobietom prawo podejmowania decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
wyceniam poczucie winy tworzy otoczenie 15.02.12, 10:50 To podejście mediów, społeczeństwa i kościoła jest przyczyna cierpienia kobiet i to przez nie wzbudzane jest poczucie winy i rozpalana tragedia. P. Kolenda -Zalewska widać pragnie trzymać kobiety w tym stanie. P Maria nie dala sie wpędzić w ta spirale winy i bardzo dobrze, widać sama myśli i decyduje o sobie, nie ulega owczemu pragnieniu integracji z otoczeniem. Brawo. Media jednak i z p Marii cha zrobić dziwadło i atrakcje dla powiększenia oglądalności - no coz takie bezduszne one juz sa. Odpowiedz Link Zgłoś
ceoll Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:51 Pani Czubaszek to klasa sama w sobie...A ta nadęta, zapatrzona w siebie niby dziennikarka dała popis chamstwa i arogancji w rozmowie z Panem Rutkowskim...... Nikt wypłuczyn tej niby dziennikarki nie powinien czytać. Po prostu nie ma czego - wstyd, żenada i kompromitacja.... Takie coś pisze o wrażliwości, o etyce!!!!! Zgroza... Odpowiedz Link Zgłoś
acta-suck Chamectwo kolendy... 15.02.12, 10:51 Kolenda ty to juz sie lepiej zamknij kobito bo sobie juz raz nagrabilas z Rutkowskim a teraz to moze byc gwoźdź do twojej trumny ( medialno-publicznej ) Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza pani redaktor ukryty beret moherowy. 15.02.12, 10:53 no to pani redaktor pojechala po bandzie, niby taka dama swiatowa a to ukryty beret moherowy! czy pani sobie nie daje sparwy, ze ten caly cyrk co robi sie wokol aborcji, w tej koltunskim kraju to tylko po to aby zlamac moralny kregoslup kobiety i nazwac ja zla matka, zla kobieta, bo podjela sie aborcji! BRAWO dla pani Czubaszek, ze wlasnie nie robi z aborcji oltarza cierpienia i zla. Odpowiedz Link Zgłoś
adkalin Debata debatą 15.02.12, 10:55 a podziemie aborcyjne ma się lepiej niż kiedykolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Debata debatą 16.02.12, 10:45 adkalin napisał: > a podziemie aborcyjne ma się lepiej niż kiedykolwiek. E tam, najlepsze czasy już minęły. Teraz bandyci w fartuchach z klauzulą "sumienia" (obowiązującą tylko w godzinach pracy dla NFZ i tymczasowo zawieszaną na kwadrans za około 2 tysiaki) mają cywilizowaną konkurencję w postaci pigułek swobodnie przywożonych z Europy Zachodniej oraz gabinetów ginekologicznych w Czechach, Holandii, Słowacji zaopatrzonych w wywieszki "Mówimy po polsku". Ścierwa zarabiające na krzywdzie kobiet nie mają już tak łatwego zarobku... Odpowiedz Link Zgłoś
aagaj Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 10:57 stojąc na grobem można gadać i gadać,ale jakiś umiar i formę trzeba zachować, chyba że z główką już nie tak u p. Czubaszek Odpowiedz Link Zgłoś
dwabe Nonszalancja Kolendy 15.02.12, 11:06 no i pani kolenda dołączyła do grona polaczków, którzy swoje polactwo prezentują poprzez pouczanie współobywateli i prezentowanie "wyższości moralnej". to nie ostatni jej taki występ w najbliższej przeszłości. być może pani kolenda zainspirowała się zbigiem chlebowskim, który przez pół kadencji próbował uchodzić za autorytet moralny i zajmował się pouczaniem i przywoływaniem do porządku. aż do dnia, w którym się spocił :) Odpowiedz Link Zgłoś
raor68 Ksiadz Boniecki 15.02.12, 11:08 Zal ,ze tak w sumie przenikliwy czlowiek jakim na pewno jest ks. Boniecki nie dodal, ze kobiety, ktore sie do niego zglosily musialy miec niezachwiana wiare w nieomylnosc kosciola, a brak rozgrzeszenia podczas spowiedzi i publiczne, w trakcie roznorakich koscielnych i nie tylko uroczystosci "palenie na stosie" morderczyn nienarodzonych dzieci musialo zostawic straszne pietno w ich sumieniach. To troche tak jakby przyjsc po pomoc do swojego kata... Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Nonszalancja Marii Czubaszek 15.02.12, 11:10 swietna okazja zeby manipulowac pania Zalewska - kazdym ideologiem i sedzia jakim zrobila sie dziennikarka nieprofesjoinalna mozna manipulowac - i to robia a Pani Czubaszek - cokolwiek by o niej niepowiedziec osiagnela cel - mowia o niej wszyscy - ile by musiala dac szmalu za taka reklame - a ma za friko - bystra jest trzeba przynac - w przeciwienstwie do Kolendy Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 Szkoda, że tak porządny tekst pojawia się po.... 15.02.12, 11:11 prymitywnej napaści pani Katarzyny na Rutkowskiego. Ten artykuł świadczy o jej dojrzałości dziennikarskiej, inteligencji i w ogóle o tym, że jest osobą bardzo wrażliwą i kulturalną. Szkoda, że pomiędzy takimi tekstami pojawiają się zachowania tanie, populistyczne, a wręcz prymitywne. Do takich bez wątpienia należało nagranie spotkania z papieżem, które z prywatnej audiencji przerodziło się w Hołd Pruski oraz ostatni wywiad z Rutkowskim, który tak naprawdę zrobił kawał dobrej roboty obnażając nieudolność tzw. policji, bezradność państwa Tuska i zaoszczędził czas i ogromne pieniądze z kieszeni podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś