Dodaj do ulubionych

Biznes po białorusku

22.02.12, 16:34
Od wielu lat twierdze, ze w Polsce jest calkiem podobnie jak na Bialorusi. Nie ma w Polsce odpowiednio duzego przedsiebiorcy, ktoremu nie mozna czegos udowodnic.
Obserwuj wątek
    • arzamas5 Re: Biznes po białorusku 25.02.12, 23:37
      Wydaje mi się , że GÓWNO zrozumiałeś z tego artykułu.....
      • refleksyjny To tak jak w POlsce. 26.02.12, 17:54
        Niech żyje tarcza antykorupcyjna.
        • st1111 Re: To tak jak w POlsce. 26.02.12, 19:53
          A to złodzieje nie pozwalają złodziejom kraść.
          • lechujarek Różnica między Polską a Białorusią: 26.02.12, 19:56
            W Białorusi na rodzimych przedsiębiorcach pasożytuje Łukaszenko.
            W Polsce - międzynarodowe koncerny.
            • posel_pieta Re: Różnica między Polską a Białorusią: 26.02.12, 21:13
              Kużwa, twardziele. Fakt.
            • he1ku Re: Różnica między Polską a Białorusią: 29.02.12, 15:39
              echujarek napisał:

> W Białorusi na rodzimych przedsiębiorcach pasożytuje Łukaszenko.
              > W Polsce - międzynarodowe koncerny.
              Młody człowieku, sam jesteś wrogiem polskości.Kupujesz w Biedronce, Tesco,Lidlu.Przecież to firmy obce,zyski z handlu przekazują do właścicieli za granicę ,VAT u nie płacą ,bo wiecznie się rozwijają ,budując następny obiekt,pracowników to traktują jak śmieci i bardzo często jest wymiana kadr, a urzędy dofinansują stażystów,bo tylko takich się tam zatrudnia.Zakłady produkujące też są zagraniczne i tu następuje analogia do tych handlowych. Zacznij popierać przemysł i handel polski ,więc porównanie Polski do Białorusi nie bedzie miało sensu.
      • lactum Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 20:30
        Wydaje mi się , że GÓWNO zrozumiałeś z tego artykułu.....

On tylko tak napisal, bo jest ogolnie niezaradny. Ale roznice to on widzi, tylko mysli, ze inni sa glupsi od niego.
        • kiszkow_salcesonow Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:03
          a ty masz pewno tatusia urzedasa albo takiego co byl w UBecji?
      • moja_sprawa3 Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:51
        Powiedział co wiedział, styropianowiec.
      • 2doxa Re: Biznes po białorusku 12.03.12, 21:25
        Obawiam sie, ze masz gowno w czasce i nic nie rozumiesz z otaczajacej cie rzeczywistosci.

Zorientuj sie jak wielu przedsiebiorcow zostalo wyjeb@nych przez urzadnikow i rzad, co skutkowalo zwolnieniem pracownikow i ruina finansowa.

Z zabawnych przykladow podam tylko ten o ograniczeniu odpowiedzialnosci ... Majac spolke odpowiadasz za jej zobowiazania tylko do wysokosci jej kapitalu. ... ale nie w przypadku podatkow.... moze przyjsc urzedas i oskarzyc cie o zanizenie podatku. Zabiora ci wszystko co masz i wtedy zrozumiesz czym gowno jest, jak oprocz tego ze je masz w glowie, bedzie je jeszcze mial w kieszeni.
    • tymon99 Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 12:10
      ale.. masz jakieś podstawy tak twierdzić, czy tak sobie pjechrtolisz od rzeczy?
    • gandalph Biznes po polsku 26.02.12, 16:57
      "Władza świadomie stwarza takie warunki, by każdy z nas musiał naruszyć prawo. Taki jest ich pomysł na przedsiębiorców: trzymać wszystkich pod kontrolą."

Czyżby ktoś sądził, że to wymysł Łukaszenki?
      Jeżeli tworzy się przepisy, których: 1. nie da się jednoznacznie interpretować, 2. nie da się egzekwować, 3. nie da się przestrzegać, to jaki jest w tym cel? Nie chodzi o walkę z przekrętami, z korupcją itd., chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby - gdy "wadza" uzna to za stosowne - z każdego można było zrobić przestępcę. W Polsce realizuje się to, skutecznie!, od 1989 roku a i wcześniej też!
      Przypomnę pewnego wiceministra finansów (z uwagi na ACTA nie wymienię nazwiska), odpowiedzialnego za podatki pośrednie, który 1. uczestniczył w procesie legislacyjnym, którego efektem były gnioty prawne, których nikt nie potrafił interpretować, a potem 2. organizował szkolenia, na których przedstawiał wykładnię przepisów. Urzędy skarbowe czekały, niczym kania dżdżu, właśnie na to, co wystękał pan w-min. finansów.
      • raffus Re: Biznes po polsku 26.02.12, 20:07
        Modzelewski ?
        • gandalph Re: Biznes po polsku 26.02.12, 22:10
          raffus napisał:

> Modzelewski ?
          Nie potwierdzam ani nie zaprzeczam :-)
      • antypo-lityk Re: Biznes po polsku 26.02.12, 22:00
        Ten to ma na sumieniu ofiary. Wyobraźcie sobie, gdy pod rządami tego gniotu, mały przedsiębiorca odliczył jedyną w m-cu dostawę, gdy faktura przyszła 1-go następnego a kontrol-SIC! sukowatości pospolitej po 5-ciu latach (bo tak naprawdę to granicą jest 7). Dwuletni dochód diabli wzięli i z czego tu żyć. Znam przykład mąż z tego wyszedł a żona po zakładach psychiatrycznych pewnie do końca życia. Inny egzemplarz wynajmowany przez korporacje do wstawiania matactw w przepisach to pewna waisminister a w PRL dyrektor bezpośednich. Pod W-wą trzy posiadłości do wynajęcia dla cudzoziemców to tylko część jej łupów.
      • arzamas5 Re: Biznes po polsku 27.02.12, 22:18
        Modzelewski ale co to ma wspólnego z ACTA?

GEEEneralnie tttoo Waaałłesa kojaaaży miii siieee zzz kaaajaaakiieeemmm. Kaaajaaak zzz ddyyykkkty a groozzi naam dyyyktatuura Waaałesy

Michnik o Wałęsie wg pewnego kabaretu.
        • gandalph Re: Biznes po polsku 01.03.12, 12:32
          arzamas5 napisał:

> Modzelewski ale co to ma wspólnego z ACTA?
          >
          >
          Ja, na wszelki wypadek, nie wymieniłem nazwiska, a ACTA było tylko dla jaj; chodziło o... No zresztą mniejsza o to. I tak wszyscy wiedzą.
    • quant34 Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 18:15
      2doxa napisał:

> Od wielu lat twierdze, ze w Polsce jest calkiem podobnie jak na Bialorusi.

W takim razie albo nic nie wiesz o Białorusi, albo o Polsce.

> Niema w Polsce odpowiednio duzego przedsiebiorcy, ktoremu nie mozna czegos udowodnic.

To nie jest kwestia wielkości przedsiębiorcy, tylko jego rozgarnięcia. Zapewniam Cię, że jest w Polsce mnóstwo przedsiębiorców-oszustów, którym nigdy nie zdołano niczego udowodnić, nie mówiąc już o przedsiębiorcach uczciwych, którym nikt niczego udowadniać nie usiłuje bo nie ma po co. A z ciekawostek: na Krauzego uwziął się sam Kaczyński będący wówczas premierem oraz Ziobro będący wówczas ministrem sprawiedliwości. Guzik wskórali, bo nawet w IV RP nie dało się przeskoczyć pewnych podstawowych zasad prawnych. Na Białorusi ktoś tak bogaty jak Krauze nie dożyłby zebrania takiego majątku, nie mówiąc już o pozostawaniu na wolności.
      • kiszkow_salcesonow Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:07
        pierd* jak potluczony

podlogi w aresztach od poczatku III RP regularnie sa "przecierane" przedsiebiorcami, ktorzy byli sa uczciwi i starali sie prowadzic biznes zgodnie z prawem, a moze wlasnie dlatego!
        oczywiscie zadnemu urzedasami ani prokur*watorowi wlos z glowy z tego powodu nie spadl

polecam taki cykl programow "panstwo w panstwie" (choc to kropla w morzu bezprawia panujacego w Wolsce) to moze ci sie otworza oczka, bo teraz to jestes naiwny jak dziecko, no chyba, ze masz tatusia z zapleczem w SBecji to co innego - dla takich ludzi prowadzenie biznesu w Wolsce to prawdziwe eldorado i latwosc udupiania konkurencji
    • paladin4 Biznes po białorusku 26.02.12, 19:35
      temat zastępczy
      A PSL przepycha ze zdrajcami PALWAKIEM SAWICKIM ustawę emerytalną
    • ka-mi-la789 Biznes po białorusku 26.02.12, 19:37
      Czytając ten artykuł, miałam wrażenie, że rzecz dzieje się w Polsce. Ciekawe, dlaczego.
      • kolpik124 Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 19:40
        No dlaczego?
      • comrade Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 20:01
        > Czytając ten artykuł, miałam wrażenie, że rzecz dzieje się w Polsce. Ciekawe, d
        > laczego.

Odpowiem ci, dlaczego. Bo jesteś idiotą i dzieckiem neostrady, ot dlaczego. Założę się że nie prowadziłeś nawet 1-osobowej działalności gospodarczej. W PL w ciągu ostatnich 20 lat powstało pełno prywatnych firm (nierzadko od zera) które dziś są dużymi przedsiębiorstwami ale nikt ich nie szykanuje, bardzo wielu bardzo bogatych ludzi z zasady trzyma się z dala od polityki - u nas MAJĄ taką możliwość, na Białorusi - nie ma na to szans. W Polsce jest problem nadmiernej biurokracji, bezsensownych przepisów, błędów urzędników przy interpretacji i tak dalej. Były incydenty gdzie błędne interpretacje rozwaliły firmę ale to są wyjątki. Tam masz systemowo zorganizowane, ideologiczne zwalczanie prywatnej przedsiębiorczości - z zasady. Komuna bis.
        • niespodziewany22 Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 20:22
          To powiedz mi chlopie ,czemu NIE MOZNA JEDNOZNACZNIE INTERPRETOWAC PRZEPISOW PODATKOWYCH?...................... i czemu za ich ( tych przepisow ) interpretacje z podpisem jakiegos urzedasa podatkowego musisz placic 140 zl?................pokaz mi kraj zachodni w ktorym tak sie dzieje !!!!!!................. wlasnie dlatego polsza nie ruzni sie od bialorusi ...... to tak jak kiedy uczestniczysz w wypadku i mowia ci ze nie dostosowales predkosci do warunkow ,co to oznacza?...............KOMPLETNIE NIC !!!...........chyba tylko glupote mowiacego.................. w kazdym wypadku...................
        • kiszkow_salcesonow Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:13
          comrade napisał(a):
          > Odpowiem ci, dlaczego. Bo jesteś idiotą i dzieckiem neostrady, ot dlaczego. Zał
          > ożę się że nie prowadziłeś nawet 1-osobowej działalności gospodarczej. W PL w c
          > iągu ostatnich 20 lat powstało pełno prywatnych firm (nierzadko od zera) które
          > dziś są dużymi przedsiębiorstwami ale nikt ich nie szykanuje, bardzo wielu bard
          > zo bogatych ludzi z zasady trzyma się z dala od polityki - u nas MAJĄ taką możl
          > iwość, na Białorusi - nie ma na to szans. W Polsce jest problem nadmiernej biur
          > okracji, bezsensownych przepisów, błędów urzędników przy interpretacji i tak da
          > lej. Były incydenty gdzie błędne interpretacje rozwaliły firmę ale to są wyjątk
          > i. Tam masz systemowo zorganizowane, ideologiczne zwalczanie prywatnej przedsię
          > biorczości - z zasady. Komuna bis.

to ty jestes idiota wypisujac takie brednie - w Wolsce biznes mozesz prowadzic tylko jesli nie wchodzisz w droge jakiemus bonzowi, ktory ma plery w bylej SBecji i mafii urzedniczej

ja prowadze dzialalnosc w Wolsce i wiem jak tu jest - ty piszac takie brednie sam pewno g* wiesz o prowadzeniu biznesu, no chyba, ze jestes ustawiony jak napisalem wyzej

w Wolsce kazdy urzedas i prokur*wator moze na podstawie dowolnych trefnych zeznan zupelnie niewiarygodnego kryminalisty posadzic do aresztu KAZDEGO przedsiebiorce na dowolna ilosc czasu, moze taki delikwent siedziec w areszcie nawet i kilkanascie miesiecy nie majac nawet mozliwosci porozmawiac z owym prokur*watorem

ewentualne oczyszczenie z zarzutow oczywiscie nijak ma sie do prokur*watora ni urzedasow, im NIC nie grozi - to ze firma w miedzyczasie padla, ze rodzina sie rozleciala, ze delikwent podupadl na zdrowiu G*WNO znaczy

jedyne na co moze ewentualnie liczyc to ze po wielu latach uzerania sie z wolskim wymiarem sprawiedliwosci w koncu sprawa trafi do Strasburga i odzyska jakies symboliczne odszkodowanie, ale utraconego czasu, rodziny, zdrowia i firmy nikt mu juz nie wroci
        • ka-mi-la789 Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:19
          comrade napisał(a):

> Odpowiem ci, dlaczego. Bo jesteś idiotą i dzieckiem neostrady, ot dlaczego. Zał
          > ożę się że nie prowadziłeś nawet 1-osobowej działalności gospodarczej.

Nie dość, że gada sam do siebie, to jeszcze nie potrafi zamieścić posta zgodnie z drzewkiem.
      • ytst Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 20:03
        To pewnie dlatego, że jesteś tępy?
        • kiszkow_salcesonow Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:14
          a ty jestes jeb*niety albo rozwydrzony bachor jakiegos UBeka tudziez urzedasa, jak ten co pali sobie samochody zwyklych ludzi i g* mu z tego powodu grozi
        • ka-mi-la789 Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:21
          Kolejny, który pod moim postem zamieszcza wypowiedzi skierowane do samego siebie. Do Tworek net doprowadzili, cy cuś?
    • dastin84 naulice.pl 26.02.12, 19:39
      TO jest pojeb dopiero ale niestety bialorus nie ma ropy to zadne mocarstwo nie zrobi tam porządku.

www.naulice.pl
    • honza-1964 w Polsce niektorzy rowniez placa 26.02.12, 19:39
      zeby NIE byc w listach typu "100 najbogatszych Polakow". Trzeba byc idiota, zeby czytac te listy.
    • gnago Biznes po białorusku 26.02.12, 19:43
      Tam pałace lodowe u nas orliki
    • truten.zenobi czy aby napewno to o białorusi? 26.02.12, 19:44
      bo momentami jakbym o polse czytał...
    • k_ano_n Myślałem, że to o Polsce. 26.02.12, 19:45
      I nie pomyliłem się za bardzo ...
      • slowianska_dusza Re: Myślałem, że to o Polsce. 26.02.12, 22:36
        k_ano_n napisał:

> I nie pomyliłem się za bardzo ...

Niestety dajesz tym postem świadecto że nie jesteś osobą bardzo mądrą. Polska gospodarka opiera się na małych firmach. Ich jest bardzo dużo, państwo zachęca do ich zakładania. Od początku transformacji wiele z nich przekształciło się w wielkie przedsiębiorstwa. Na Białorusi jest to niemożliwe. Spójrz na listę najbogatszych Polaków - ona się nie zmienia od lat. Ci ludzie mieli trochę kłopotów, ale jedynie w czasie rządów PiS-u który walczył z "oligarchami".
        Aparat ścigania, sądy popełniają czasami pomyłki i niszczą przedsiębiorstwa. Ale tak jest wszędzie. U nas to naprawdę margines. Pokrzywdzony może odwołać się do Strasburga.
        To co u nas jest marginesem, na Białorusi jest NORMĄ. I nie ma żadnego odwołania do Strasburga. Jak podskakujesz lądujesz w łąghrze, albo jeszcze gorszy los cię czeka.
        • moja_sprawa3 Re: Myślałem, że to o Polsce. 26.02.12, 22:39
          slowianska_dusza napisał:

> k_ano_n napisał:
          >
          > > I nie pomyliłem się za bardzo ...
          >
          > Niestety dajesz tym postem świadecto że nie jesteś osobą bardzo mądrą. Polska g
          > ospodarka opiera się na małych firmach. Ich jest bardzo dużo, państwo zachęca d
          > o ich zakładania. Od początku transformacji wiele z nich przekształciło się w w
          > ielkie przedsiębiorstwa. Na Białorusi jest to niemożliwe. Spójrz na listę najbo
          > gatszych Polaków - ona się nie zmienia od lat. Ci ludzie mieli trochę kłopotów,
          > ale jedynie w czasie rządów PiS-u który walczył z "oligarchami".
          > Aparat ścigania, sądy popełniają czasami pomyłki i niszczą przedsiębiorstwa. Al
          > e tak jest wszędzie. U nas to naprawdę margines. Pokrzywdzony może odwołać się
          > do Strasburga.

Większość ludzi nie może się odwołać do Strasburga bo to kosztuje, a Polaków na to nie stać. Państwo ci tego nie zwróci. Więc się nie wysilaj.

> To co u nas jest marginesem, na Białorusi jest NORMĄ. I nie ma żadnego odwołani
          > a do Strasburga. Jak podskakujesz lądujesz w łąghrze, albo jeszcze gorszy los c
          > ię czeka.

Wylądujesz na ulicy to takie same co łagry, jeżeli masz na myśli jego więzienia.
          • slowianska_dusza Re: Myślałem, że to o Polsce. 26.02.12, 22:52
            moja_sprawa3 napisał:

> Większość ludzi nie może się odwołać do Strasburga bo to kosztuje, a Polaków na
            > to nie stać. Państwo ci tego nie zwróci. Więc się nie wysilaj.

Głupoty piszesz. Polacy biją wszelkie rekordy jeśli chodzi o liczbę odwołań. Podejrzewam że to nic nie kosztuje, ew. mało - odwołują się masowo nawet więźniowie i to drobni przestępcy, raczej bez wielkich pieniedzy.

>
            > Wylądujesz na ulicy to takie same co łagry, jeżeli masz na myśli jego więzienia
            >

Co ty pleciesz, zmyślasz? Nie słyszałem o takim przypadku w Polsce.
            Poza wszystkim jesteśmy krajem demokratycznym i wolnym, jest u nas mnóstwo organizacji broniących praw człowieka i pomagających ludziom, np. Helsińska Fundacj Praw Człowieka. Są wolne media i partie opozycyjne które tylko czekają na materiał o tym jak ktoś został skrzywdzony przez urzędnika z partii rządzącej/przeciwnej. Wspomnij pokrzywdzonego nie przez rząd, ani sąd tylko przez żywioł paprykarza, który zrobił wielką karierę w mediach.
            • niespodziewany22 Re: Myślałem, że to o Polsce. 26.02.12, 22:54
              Chyba nie chcesz wmowic ze w polszy sa wolne media.HEHEHH....................
              • slowianska_dusza Re: Myślałem, że to o Polsce. 26.02.12, 22:59
                Z tezami tak głupimi nie dyskutuję.
          • slowianska_dusza Re: Myślałem, że to o Polsce. 26.02.12, 23:00
            moja_sprawa3 napisał:

>
            > Większość ludzi nie może się odwołać do Strasburga bo to kosztuje, a Polaków na
            > to nie stać. Państwo ci tego nie zwróci. Więc się nie wysilaj.
            >

Nic nie kosztuje:

"Skargi nie musi sporządzać prawnik, można ją napisać osobiście. Sprawa jest rozpatrywana nieodpłatnie, ale skarżący sam musi pokryć koszty np. prowadzenia korespondencji czy pomocy prawnej. Można zwrócić się do Trybunału o bezpłatną pomoc prawną. "
    • dd1987 nagonka na Białoruś co dzień 26.02.12, 19:47
      szkoda że nie piszecie z takim zapałem o przekrętach naszych oligarchów jak Kulczyk i Krauze. Takim jak Kulczyk i Krauze marzy się aby Łukaszenkę obalić, fabryki sprywatyzować za gorszę i rozprzedać. Nastepnie gdy będzie bezrobocie jak u nas potworzyć specjalne strefy ekonomiczne z obozami pracy gdzie zachodnie koncerny nie będą płacić podatków przez 10 lat i Białorusinom płacić nędzne grosze. Marzy wam się aby na Białorusi rozpocząć wyścig szczurów, potem te szczury zakredytować na 30 lat w franki na dwupokojowe mieszkania i trzymać ich w szachu. Sikorski może i 10 dziennie Alesiów werbować to robienia rozrób ale Białorusini widzą co sie stało na Ukrainie i w Polsce i nie są tacy głupi aby wpakować sie w to samo bagno.
      • slowianska_dusza Ha ha ha 26.02.12, 19:59
        dd1987 napisał:

> ale Białorusin
        > i widzą co sie stało na Ukrainie i w Polsce i nie są tacy głupi aby wpakować si
        > e w to samo bagno.

Białorusini widzą polskie bagno, gdzie ludzie zarabiają średnio 1100 USD przy cenach takich jak u nich, młodzież jest ogłupiana z każdej strony przez setki laptopów podłączonych do sieci, smartfonów, tabledów i kindle booków. Cierpiący nędzę ludzie odwiedzają tłumnie świątynie mamony - centra handlowe - gdzie kupują wielkie, płaskie telewizory 3D Sony czy Samsunga oraz odzież i perfumy Armaniego, Bossa, Kenzo. Na nich odląda jeden ze 100 kanałów po polsku pijąc hiszpańskie, francuskie lub włoskiw wino. Ewentualnie ogląda z przyjaciółmi filmy i fotki z wakacji Hiszpanii, Włoszech, Grescji, Chorwacji, lub na Wyspach Kanaryjskich. Nie, Białorusin jest za mądry żeby się wpakować w takie bagno.
        • kiszkow_salcesonow Re: Ha ha ha 26.02.12, 21:21
          > Białorusini widzą polskie bagno, gdzie ludzie zarabiają średnio 1100 USD przy c
          > enach takich jak u nich, młodzież jest ogłupiana z każdej strony przez setki la
          > ptopów podłączonych do sieci, smartfonów, tabledów i kindle booków. Cierpiący n
          > ędzę ludzie odwiedzają tłumnie świątynie mamony - centra handlowe - gdzie kupuj
          > ą wielkie, płaskie telewizory 3D Sony czy Samsunga oraz odzież i perfumy Armani
          > ego, Bossa, Kenzo. Na nich odląda jeden ze 100 kanałów po polsku pijąc hiszpań
          > skie, francuskie lub włoskiw wino. Ewentualnie ogląda z przyjaciółmi filmy i fo
          > tki z wakacji Hiszpanii, Włoszech, Grescji, Chorwacji, lub na Wyspach Kanaryjsk
          > ich. Nie, Białorusin jest za mądry żeby się wpakować w takie bagno.

ha ha ha co za brednie

gdzie ty zyjesz dziecko? na zielonej wyspie? pewno w jakiejs warszafce jako bachor tzw. bananowej mlodziezy

jesli te brednie i sielanka wg ciebie to jest obraz PL to wez gumowy mlotek i pierd* sie mocno w glowe, wyjedz ze swojego cieplego kur*widolka i zobacz jak naprawde wyglada Polska, jak zyja ludzie, to co opisujesz to moze pare procent spoleczenstwa w najbogatszych miastach PL

jestes jak Maria Antonina - "nie maja chleba? to niech jedza ciastka", identyczny debilny tok rozumowania i brak zrozumienia, no ale jak to mowia "byt okresla swiadomosc"

srednie zarobki 1100 USD? to chyba brutto, netto wyjdzie 1/3 mniej

poza tym srednia to takie klamstwo GUSu, zeby pozniej rzad mogl sie chwalic bzdetami jak to jest pieknie, a przedsiebiory placili coraz wyzszy haracz do ZUSu, ktorego wysokosc nomen-omen zalezy od tej z d* wzietej kwoty srednich zarobkow

a srednia to klamstwo w zywe galy, ze az wstyd wypisywac takie glupoty, bo od razu wiadomo, ze jestes ekonomicznym debilem
          srednia, czyli bierzemy zarabiajacych po pol miliona Keplerow i cale stado zwyklych szarakow tyrajacych za najnizsza krajowa i juz nam pieknie wychodzi srednia

chcesz zobaczyc ile mniej wiecej zarabiaja ludzie w PL to bierz mediane zarobkow, ona jest daleka od tych 1100 USD, o netto nie wspominajac
          • slowianska_dusza Re: Ha ha ha 26.02.12, 21:56
            kiszkow_salcesonow napisał:

> gdzie ty zyjesz dziecko? na zielonej wyspie? pewno w jakiejs warszafce jako bac
            > hor tzw. bananowej mlodziezy
            >
            > jesli te brednie i sielanka wg ciebie to jest obraz PL to wez gumowy mlotek i p
            > ierd* sie mocno w glowe, wyjedz ze swojego cieplego kur*widolka i zobacz jak na
            > prawde wyglada Polska, jak zyja ludzie, to co opisujesz to moze pare procent sp
            > oleczenstwa w najbogatszych miastach PL

Centra handlowe, czy Galerie powstają też w małych miastach. To ty się przejedź po Polsce powiatowej i zobacz. Tam młodzież też uwielbia elektroniczne gadżety - markowe smartfony, tablety, laptopy i ubrania najlepszych firm.

> poza tym srednia to takie klamstwo GUSu, zeby pozniej rzad mogl sie chwalic bzd
            > etami jak to jest pieknie, a przedsiebiory placili coraz wyzszy haracz do ZUSu,
            > ktorego wysokosc nomen-omen zalezy od tej z d* wzietej kwoty srednich zarobkow

To jest kwota brutto do opodatkowania. Nikt nie płaci 30% podatku, są odliczenia, etc.. Trochę zaniżyłem średnią - teraz jest to 1300 USD.
            A na Białorusi z kolei zawyżyłem. Tam się zarabia według najnowszych danych 230 USD. To to i tak niewiele zmienia, nawet jeśli tam jest netto. Przy średnim dochodzie w Polsce płaci się 18%, czyli bez odliczeń masz z 1066 USD w kieszeni.
            A przy tym ceny często są na Białorusi wyższe niż w Polsce: "Dla przykładu po jednej z ostatnich podwyżek cen kilogram wieprzowiny kosztował w przeliczeniu na złotówki 37,8 zł. W Polsce kosztuje ok. 30 zł. "

Czyli: Polska i Białoruś to niebo i ziemia.

Ostatnie dane i ceny brałem artykułu:
            praca.wp.pl/title,Malo-zarabiasz-Oni-maja-jeszcze-gorzej,wid,14265954,wiadomosc.html
            • slowianska_dusza Re: Ha ha ha 26.02.12, 22:04
              Autopoprawka.
              Tam jest:
              "W Polsce średnie wynagrodzenie wynosi 4015 zł brutto – wynika z danych statystycznych GUS. Po odliczeniu składek ZUS i podatków daje to kwotę 2797,73 zł. Najniższa krajowa wynosi u nas obecnie 1500 zł brutto. Na rękę wychodzi około 1112 zł. "
              Sorry, to jednak z ZUS-em.
              Do kieszeni ostatecznie
              - średnio: 904.086 USD,
              - najmniej zarabiający: 359.375 USD.
              Liczyłem po aktualnym kursie 1 USD = 3.09426 PLN

Nic to nie zmienia w jakościowej ocenie, że między Polską i Białorusią jest przepaść jeśli chodzi o poziom życia i dochody ludzi.
              • cehaem Re: Ha ha ha 27.02.12, 08:39

> Autopoprawka.
                > Tam jest:
                > "W Polsce średnie wynagrodzenie wynosi 4015 zł brutto – wynika z danych s
                > tatystycznych GUS. Po odliczeniu składek ZUS i podatków daje to kwotę 2797,73 z
                > ł. Najniższa krajowa wynosi u nas obecnie 1500 zł brutto. Na rękę wychodzi okoł
                > o 1112 zł. "
                > Sorry, to jednak z ZUS-em.
                > Do kieszeni ostatecznie
                > - średnio: 904.086 USD,
                > - najmniej zarabiający: 359.375 USD.
                > Liczyłem po aktualnym kursie 1 USD = 3.09426 PLN
                >
                > Nic to nie zmienia w jakościowej ocenie, że między Polską i Białorusią jest
                > przepaść jeśli chodzi o poziom życia i dochody ludzi.

Jestes tak samo oglupiony, jak bezwarunkowi milosnicy dyrektora kolchozu z zaczeska. Ani PL nie jest rajem, ani Bialorus nie jest pieklem. Luka wciaz jest przy wladzy, poniewaz przez lata 90. ustabilizowal kraj, a Bialorusini mieli przed oczami sceny dantejskie, dziejace sie za poludniowa i wschodnia granica. Mlodziez w Minsku moze widziec to inaczej, ale emeryt we wiosce pod Mohylewem jest wdzieczny za regularna emeryture i lekarza pare kilometrow dalej. Tak, ceny na Bialorusi sa dzis wysokie. Ale piec lat temu jeszcze takie nie byly. A skad sie wziely? POniewaz Luka rozluznil gorset kontroli cenowych, przez co monopolistyczni producenci moga sobie obecnie dobrze pouzywac. Reszte napedza spadek wartosci rubla bialoruskiego. A skoro juz tak porownujesz: czy widziales kiedys bialoruskie rachunki za energie czy czynsz?
                • slowianska_dusza Re: Ha ha ha 27.02.12, 10:23
                  cehaem napisał:

> Luka wciaz jest prz
                  > y wladzy, poniewaz przez lata 90. ustabilizowal kraj, a Bialorusini mieli przed
                  > oczami sceny dantejskie, dziejace sie za poludniowa i wschodnia granica.

Białorusini byli niemądrzy, jeśli u nich tak nie było i wybrali Łukaszenkę.

> Tak, ceny na B
                  > ialorusi sa dzis wysokie. Ale piec lat temu jeszcze takie nie byly. A skad sie
                  > wziely? POniewaz Luka rozluznil gorset kontroli cenowych, przez co monopolistyc
                  > zni producenci moga sobie obecnie dobrze pouzywac. Reszte napedza spadek wartos
                  > ci rubla bialoruskiego.

No, ale jest jakaś przyczyna tego że monopoliści szaleją i jest wysoka inflacja i słaby rubel. W Polsce złoty jest wymienialny bez ograniczeń, raz słabnie, raz się wzmacnia, ale inflacja pod kontrolą.

> A skoro juz tak porownujesz: czy widziales kiedys bialo
                  > ruskie rachunki za energie czy czynsz?

Wiesz za PRL-u w Polsce też tak było. A jednak ten system się zawalił tak jak teraz białoruska gospodarka.
                  • cehaem Re: Ha ha ha 29.02.12, 09:21
                    > Białorusini byli niemądrzy, jeśli u nich tak nie było i wybrali Łukaszenkę.

Bylo, i dla tego Lukaszenko zrobil kariere polityczna. Reszta lat 90. to masowa pauperyzacja spoleczenstw w Rosji czy na Ukrainie. Na Bialorusi tego nie bylo.

> Wiesz za PRL-u w Polsce też tak było. A jednak ten system się zawalił tak jak t
                    > eraz białoruska gospodarka.

Porownania wyciagasz z kapelusza. Polska sredna zarobkow jest imponujaca, ale ma niewiele wspolnego z rzeczywistoscia. Bialoruska jest znacznie blizsza tamtejszej mediany. Trzy lata temu jeszcze nikomu nie przeszkadzalo zarabiac 200 USD, skoro bez problemu mogl za to przezyc. I dzis wciaz koszty zycia sa inne. Bialorusin zarabia niby te 200 USD, ale za mieszkanie i energie wciaz placi grosze, podczas gdy Polak wydaje na nie polowe swoich zarobkow.
                    • slowianska_dusza Re: Ha ha ha 01.03.12, 01:28
                      Czy wartość oczekiwana, czy mediana, zapewniam cię że Polska ma kilkukrotnie lepszy wskaźnik niż Białoruś. Owszem czynsze u nas są wyższe, energia też. Ale zostaje na tyle dużo że ludzi stać na laptopy, tablety, smartfony, całe RTV/AGD najlepszych marek światowych. Jak dłużej oszczędzają stać ich na samochód, a jak mają stałą pracę i średnie zarobki na mieszkanie na kredyt. O wakacjach w ciepłych krajach już nawet nie wspominam bo to oczywista sprawa. Dzieci w szkole jeżdżą na wycieczki do Wenecji, Paryża, Londynu.
                      Młodzi Białorusini także?
    • krepsior Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 19:51
      Zamiast słowa "Białoruś" proszę wstawić "Polska"...
      Artykuł wypisz, wymaluj o sytuacji "naszych" prywaciarzy.
      • raffus Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 20:09
        idiota
        • kiszkow_salcesonow Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:22
          debil
          a ty co - cudowne dziecko Półtuska?
    • antypo-lityk Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 19:53
      Bzdura na bzdurze i bzdurą pogania. Tak jak z tą Libią wg. GW.
      • mafjmafj3 Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:42
        W Libii prawo/państwo działało bardzo podobnie, a wiem to od mojego znajomego libijczyka.

Zgodnie z jego relacją prawo zakazywało podstawowych działań w wielu sferach życia, ale na wiele przymykało oko... do czasu aż nie byłeś do czegoś potrzebny... zakazane np handel (w kraju kupieckim z dziada pradziada), budowa domu (w bogatym kraju z niską populacją w stosunku do ilości ziemi) itp.

tak czy owak jak przepadek mienia, tortury, groźba więzienia, czy samo więzienie nie pomagały.
        To przychodziło kilku funkcjonariuszy gwałciło ci żonę i córkę oraz groziło, że zdjęcia wyjdą na jaw jeśli się nie podporządkujesz. W Libii to jest największy dyshonor. Niestety dla kobiet.

• jurakuz gdy przeczytałem tytuł myślałem że to o Polsce 26.02.12, 19:53
      artykuł
      • holyfido Re: gdy przeczytałem tytuł myślałem że to o Polsc 26.02.12, 20:21
        Od razu widać, że myślenie nie jest Twoją mocną stroną.
        • kiszkow_salcesonow Re: gdy przeczytałem tytuł myślałem że to o Polsc 26.02.12, 21:23
          holyfido napisał:
          > Od razu widać, że myślenie nie jest Twoją mocną stroną.

od razu widac, ze postrzeganie rzeczywistosci w Wolsce nie jest Twoja mocna strona

ewentualnie szczesliwe dziecko urzedasow tudziez ustawionej SBecji
    • radoslaw.lorenc Biznes po białorusko-posko-wschodnioeuropejsku 26.02.12, 20:29
      NIE SMARUJESZ - NIE JEDZIESZ. :)
    • wolny.kan.gur Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 20:29
      U nas partyjni działacze prezentują bardzo podobną mentalność vide rządy SLD i akcje służb przeciwko Romanowi Klusce.
      Kazdy polityk czy to SLD, PiS, PSL czy PO aż się ślini aby móc położyć łapę na prywatnej kasie przecież na tym właśnie polega zarabianie w tym zawodzie.
      Robi się to obecnie w bardziej subtelny sposób niż na Białorusi ale mentalność partyjnej swołoczy taka sama jak reżimu łukaszenki.
      Przykład: idę do urzędu skarbowego w podwarszawskiej miejscowości z formularzami o zwrot podatku który należy mi się jak psu zupa. Urzędniczka mówi że zapłaci mi połowę, gdy proszę o uzasadnienie wyciąga jakieś papiery. Gdy mówię jej że te papiery nie mają zastosowania do mojego przypadku uśmiecha się i mówi że mogę się z nią sądzić. Po prostu albo pokochać ten syf albo zaorać.
    • gas_em_all Białoruś,Syria,Iran,kibole,nazisci,antysemici... 26.02.12, 20:31
      itd.Pranie mózgów lemingów trwa.
    • psbud Biznes po białorusku 26.02.12, 20:40
      I to jest właśnie to co chciał by a nawet już ma taki plan Jarosław "konus" Kaczyński . Być i mówić do siebie CEZAR i mieć pod kontrolą każdego jednego mieszkańca RP. Ściślej mówiąc zrobić z " RP " " PRL Reaktywacja" lub jak ktoś woli " PRL II Edycja " . Także życzę powodzenia wielbicielom firmy Kaczyński sp. jawna PiS. RUCH PALIKOTA GÓRĄ!!!
      • janspruce Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:01
        RUCH POPARANCOW TOBIE PODOBNYCH - GORA!!!!!!
      • moja_sprawa3 Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 22:37
        psbud napisał:

> I to jest właśnie to co chciał by a nawet już ma taki plan Jarosław "konus" Kac
        > zyński . Być i mówić do siebie CEZAR i mieć pod kontrolą każdego jednego mieszk
        > ańca RP. Ściślej mówiąc zrobić z " RP " " PRL Reaktywacja" lub jak ktoś woli "
        > PRL II Edycja " . Także życzę powodzenia wielbicielom firmy Kaczyński sp. jaw
        > na PiS. RUCH PALIKOTA GÓRĄ!!!

Natomiast kominiarz odda nas koncernom i będziemy jednym z afrykańskich państw w środku Europy. To to samo.
    • 4dick Lukaszenka be, Tusk cacy 26.02.12, 20:51
      to tak dla przypomnienia jak za komuny bylo, a wy sie cieszcie ze w 'wolnej polsce' mieszkacie, gdzie lody to tylko wladza moze krecic.

fajna rzecz:

'opozycja finasowana przez zagranice' - przeciez Sikor i G.Wniana nic na temat nie wie, a wrecz szyderczo sie smieje z takich oskarzen.

'Strajkowali głównie przeciw podwyższeniu czynszów i podatku VAT (o 20 proc.)' - tam chociaz strajkowali.
      Jak na zielonej wyspie tuskowicz z wincentym podniesli VAT o blisko 5% (z 22 do 23) ogolnie rzecz biorac, bo porownujac z ubrankami dla dzieci pojdzie w setki procent; a i dalej chce podwyzszac do 25% to przeciez wszystko jest cacy!!!! a jak bufetowa podniosla 'czynsze' ?!

wincent najlepszy ekogownista, tusku najlepszy premierowicz.

rece opadaja.
    • kibic_rudego Jędrek, podrywacz Polonii na etat w GW, wstyd 26.02.12, 20:56
      szkoda ze GW nic nie pisze o bezkarnie łamiących prawo sędziach i prokuratorach w III RP.

Poczobut ma szczęście ze nie dostał się w ręce któregoś z prok:
      prok. Nowak, Myśliński, Giemza, Babiński, Wełna, Dyko, Aleksandra Badtke
      • kibic_rudego Jędrek, podsrywacz Polonii na etat w GW, wstyd 26.02.12, 21:37
        .
    • gas_em_all Panie Prezydencie Łukaszenko!! 26.02.12, 21:08
      Proszę się nie poddawać tej pełzającej żydowskiej demokracji.A miejscowym "Walesom" i "Michnikom" walić od razu w łeb.
    • ferdek_bagietka Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:17
      a czy jest w Polsce jasne i proste prawo, pozwalające prowadzić biznes w 100% legalnie ?
      • kiszkow_salcesonow Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:25
        ferdek_bagietka napisał:
        > a czy jest w Polsce jasne i proste prawo, pozwalające prowadzić biznes w 100% l
        > egalnie ?

oczywiscie, ze nie ma, ale paru debili na tym forum probuje wmowic cos innego

to pewno ci ustawieni przez tatusiow, ktorzy mieli plery dzieki ukladow w dawnej SB - dla nich prowadzenie biznesu w Wolsce to oczywiscie prawdziwa sielanka, a konkurencje da sie latwo wykonczyc dzieki ukladom z mafia w togach
      • slowianska_dusza Re: Biznes po białorusku 26.02.12, 21:30
        ferdek_bagietka napisał:

> a czy jest w Polsce jasne i proste prawo, pozwalające prowadzić biznes w 100% l
        > egalnie ?

Mamy prawo takie jak w Unii. Jeśli w Unii nie można prowadzić biznesu w 100% legalnie, to nie można nigdzie na świecie.
    • slowianska_dusza 4dick, kibic_rudego, gas_em_all 26.02.12, 21:28
      Jeśli w Polsce jest tak źle a na Białorusi dobrze, dlaczego młodzież z Polski nie wyjeżdża do pracy na Białoruś a z Białorusi do Polski bardzo dużo. Inflacja w Polsce góra 4% rocznie, a na Białorusi 120%. Zarobki średnie w Polsce 1100 USD, na Białorusi 340 USD.
      W Polsce jest gospodarka rynkowa, czynsze nie są ustalane przez urzędników. Chyba że dla najbiedniejszych, korzystających z mieszkań komunalnych.
      Trzeba mieć wyjątkowy tupet Panie/Pani 4dick, kibic_rudego, gas_em_all żeby porównywać Polskę, kraj w miarę normalny rozwijający się szybko, w któym obowiązują standardy europejskie w mediach, sądach, przy wyborach, z białoruskim kołchozem, w którym panują porządki sowieckie, a może i gorsze. Prawdy nie zakrzyczysz nawet setką postów pod setką nicków: ludzie głosują nogami.
      • kibic_rudego powiedz to 59% Polaków którzy żyją poniżej minimum 26.02.12, 22:03
        Problem w tym ze GW i jej pismaki pouczają wszystkich jak maja żyć i szczują nas przeciw takim samym ludziom jak my. My zaś pod natłokiem codzienności nie mamy pojęcia co i jak jest gdzieś tam grane. Poza tym widzimy Geniuszy z KOR, S i krk jak rozpieprzają kraj i za co się nie wezmą to zrobią od dupy strony.
        Jak się nie zgadzasz to podaj choć jeden przykład tego co Ci Geniusze zrobili normalnie, bez przekrętu i to jest dobrej jakości.
        Co do standardowa europejski w prokuraturze, sądach czy przy wyborach w III RP, to mnie możesz okłamywać, ale po co okłamujesz siebie sam ?
        Wieloletnie areszty wydobywcze, mordowanie i niszczenie zdrowia w wiezieniach nie tylko przez zakaz używania lekarstw, Curlich.
        Przekryte Komisji Wyborczej z zarejestrowaniem Leppera, Palikota, stwierdzeniem ze przekręty przy wyborach były ale nic się nie stało.
        Chłopcy z PO w Wałbrzychu za przekręt wyborczy nie siedzą i wygląda ze nie będą.

Nie przeszkadza Ci ze III RP i Ty tez, żyjecie na koszt PRL-u i przyszłych pokoleń ?
        III RP od początku na ujemnym budżecie by nabijać kabzę bankom ?
        Mieć na utrzymaniu 500 000 urzędasów, gdy w PRL było ich 43 000 bez komputerów z mnóstwem zakładów pracy.
        Nie tęsknie do PRL ale niepodobna mi się ze pozwala się na grabież naszego kraju

> Jeśli w Polsce jest tak źle a na Białorusi dobrze, dlaczego młodzież z Polski n
        > ie wyjeżdża do pracy na Białoruś a z Białorusi do Polski bardzo dużo. Inflacja
        > w Polsce góra 4% rocznie, a na Białorusi 120%. Zarobki średnie w Polsce 1100 US
        > D, na Białorusi 340 USD.
        > W Polsce jest gospodarka rynkowa, czynsze nie są ustalane przez urzędników. Chy
        > ba że dla najbiedniejszych, korzystających z mieszkań komunalnych.
        > Trzeba mieć wyjątkowy tupet Panie/Pani 4dick, kibic_rudego, gas_em_all żeby por
        > ównywać Polskę, kraj w miarę normalny rozwijający się szybko, w któym obowiązuj
        > ą standardy europejskie w mediach, sądach, przy wyborach, z białoruskim kołcho
        > zem, w którym panują porządki sowieckie, a może i gorsze. Prawdy nie zakrzyczys
        > z nawet setką postów pod setką nicków: ludzie głosują nogami.
        • slowianska_dusza Re: powiedz to 59% Polaków którzy żyją poniżej mi 26.02.12, 22:17
          kibic_rudego napisał:

> Problem w tym ze GW i jej pismaki pouczają wszystkich jak maja żyć i szczują na
          > s przeciw takim samym ludziom jak my.

Ujmują się za tymi którzy cierpią, np. na Białorusi.

> Poza tym widzimy Geniuszy z KOR, S i
          > krk jak rozpieprzają kraj i za co się nie wezmą to zrobią od dupy strony.
          > Jak się nie zgadzasz to podaj choć jeden przykład tego co Ci Geniusze zrobili n
          > ormalnie, bez przekrętu i to jest dobrej jakości.

Ludziom z KOR-u i Solidarności zawdzięczamy WOLNOŚĆ i to że przestaliśmy być krajem księżycowej ekonomii, zacofanym, a staliśmy się częścią świata cywilizowanego, który doganiamy w poziomie życia.

> Co do standardowa europejski w prokuraturze, sądach czy przy wyborach w III RP,
          > to mnie możesz okłamywać, ale po co okłamujesz siebie sam ?
          > Wieloletnie areszty wydobywcze, mordowanie i niszczenie zdrowia w wiezieniach n
          > ie tylko przez zakaz używania lekarstw, Curlich.
          > Przekryte Komisji Wyborczej z zarejestrowaniem Leppera, Palikota, stwierdzenie
          > m ze przekręty przy wyborach były ale nic się nie stało.

Wybory polskie od początku są przeprowadzane rzetelnie, o czym świadczy zgodność prognoz konkurencyjnych ośrodków z ich wynikami. Sądy popełniają błędy, jak na całym świecie, ale to margines. Kto jest pokrzywdzony dochodzi swego w Strasburgu i dostaje wyskoie odszkodowanie.

>
          > Nie przeszkadza Ci ze III RP i Ty tez, żyjecie na koszt PRL-u i przyszłych poko
          > leń ?
          > III RP od początku na ujemnym budżecie by nabijać kabzę bankom ?

Trzeba zacząć od tego że PRL była zadłużona na wysoką sumę w dolarach, dlatego m.in. upadła.
          Przeszkadza mi oczywiście dług publiczny, ale pocieszam się że dużo wyższy od naszego w stosunku do PKB mają wszystkie duże kraje bogate, wysoko rozwinięte. Nadwyżkę, wielką, mają Chiny i Rosja, ale to dla mnie nie są atrakcyjne przykłady.

> Mieć na utrzymaniu 500 000 urzędasów, gdy w PRL było ich 43 000 bez komputerów
          > z mnóstwem zakładów pracy.

W PRL-u jeszcze więcej urzędników miały komitety partyjne i SB. Szkoda że ich nie liczysz.
          Pewnych służb nie było - np. tej od podatku dochodowego.

> Nie tęsknie do PRL ale niepodobna mi się ze pozwala się na grabież naszego kraj
          > u
          >
          >

Sądzę że wiele narodów marzy o tym żeby je tak grabiono jak POlskę.
          Wydaje mi się że jednak tęskisz za PRL-em.
          Ale jakby omn trwał, to nie siedziałbyś teraz przy komopie, tylko stał w kolejce po mięso które przywiozą jutro rano, ew. po telewizor z dostawy za dwa miesiące.

• niespodziewany22 Re: powiedz to 59% Polaków którzy żyją poniżej mi 26.02.12, 22:56
            ludziom z koru i solidaruchom kompletnie NIC nie zawdzieczamy ...... jestes kompletnym ignorantem skoro tak twierdzisz.............mnie jest normalnie WSTYd ze kiedys nalezalem do tej choloty.....
            • slowianska_dusza Re: powiedz to 59% Polaków którzy żyją poniżej mi 26.02.12, 23:06
              niespodziewany22 napisał:

> ludziom z koru i solidaruchom kompletnie NIC nie zawdzieczamy ......

Wybacz, ale z dyletantami historycznymi, ew. osobami które utraciły rozum dyskutować nie będę. Szukaj partnerów do dyskusji w Radiu Maryja.

> jestes kom
              > pletnym ignorantem skoro tak twierdzisz.............mnie jest normalnie WSTYd
              > ze kiedys nalezalem do tej choloty.....

Wstyd to pisać takie głupoty po wielkim sukcesie Polski - i ludzi z Solidarności i reformatorów z PZPR-u - jakim był Okrągły Stół.
              • niespodziewany22 Re: powiedz to 59% Polaków którzy żyją poniżej mi 27.02.12, 11:58
                HEHHE....serio wierzysz w to co piszesz?......................
                • ferdek_bagietka Re: powiedz to 59% Polaków którzy żyją poniżej mi 27.02.12, 15:05
                  no to jaka lepsza alternatywa była wg ciebie ? dalej budować dostatek w ramach RWPG i Układu Warszawskiego, tj. dokarmiać ZSRR, który cały swój potencjał gospodarczy skupiał na wyścigu zbrojeń z NATO ?
                  dziwnie jakoś się złożyło, że WSZYSTKIE kraje demoludów praktycznie w ciągu jednego roku odstawiły ten system... głupie owce, które popatrzyły jak Polacy demontują komunizm i bez namysłu zrobiły to samo ?
                  • niespodziewany22 Re: powiedz to 59% Polaków którzy żyją poniżej mi 27.02.12, 16:22
                    To samo chlopie sie rozlecialo ,nie ma w tym zadnej zaslugi koro -solidaruchow...oni tylko kawke pili ,pare plakacikow rozwiesili ,ale na czele pochodu szli zwykli ludzie ,o ktorych nie uslyszysz, tacy jak Walentynowicz ( ktora odsunieto i podkladali swinie ) ......moze powiesz mi co niby zrobili ci koro -solidarni?............... zupka Kuroniowka ,to ich szczytowe osiagniecie ( a raczej Kuronia ,bo ,choc faceta nie trawilem ,to jemu tez probowali ze wszystkich miar przeszkodzic ,a szczegolnie ten samozwaniec ,byly prezydencik) ............
                    • ferdek_bagietka Re: powiedz to 59% Polaków którzy żyją poniżej mi 28.02.12, 08:08
                      sorry, nie wierzę w "samo się".
                      i żeby nie było niedomówień - nie gloryfikuję panów ze styropianu, wielu z nich bezczelnie zdradziło ideały, albo nigdy ich naprawdę nie mieli. ale ruch jako ruch swoje zrobił.
                    • slowianska_dusza Re: powiedz to 59% Polaków którzy żyją poniżej mi 28.02.12, 08:54
                      ZSRR teżsam się rozleciał, ale w większości państw które sięz niego wyłoniły są reżimy gorsze niż komunistyczne - vide Białoruś, gdzie cała władza jeste w rękach jednego człowieka - podczas gdy za komuny jednak rządził jakiś komitet, kolektyw, kilka osób które w razie problemów zmieniały przywódców.
                      Natomiast prawda o ś.p. Annie Walentynowicz jest zupełnie inna niż napisałeś - to ona bardzo źle wypowiadała się o Lechu Wałęsie.
        • slowianska_dusza Kłamiesz w sposób bezwstydny 27.02.12, 23:44
          Podajesz liczbę ludzi żyjących w biedzie zupełnie oderwaną od polskich realiów A.D. 2012.
          Wziąłeś ją chyba z sufitu, albo z wiadomej rozgłośni szerzącej kłamstwa i nienawiść pod płaszczykiem religii.
          Ty chyba od kilku lat nic poważnego nie czytasz?
          Prawda jest taka:

"Ponad 40 mln Europejczyków żyje w biedzie - wynika z opublikowanego wczoraj raportu europejskiego biura statystycznego Eurostat. Kogo Unia uznaje za biednego? Osoby, które nie mają pieniędzy, żeby zapłacić za mieszkanie, prąd i ogrzewanie, nie jeżdżą na wakacje, nie mają np. pralki, kolorowego telewizora czy telefonu. Wystarczy spełnić cztery z dziewięciu takich kryteriów, by zostać zaliczonym do tej grypy.
          W Polsce według Eurostatu żyje 5 mln takich osób. Jeszcze sześć lat temu było ich prawie 13 mln. Tak szybkiego spadku liczby ludzi żyjących w biedzie nie zanotowano w żadnym innym europejskim kraju. O ile w Polsce w biedzie nadal żyje 14 proc. Polaków (spadek w sześć lat z 34 proc.), o tyle w Bułgarii czy Rumunii końca z końcem nie może związać ponad 30 proc. społeczeństwa. Na Łotwie, Litwie czy Węgrzech - ponad 20 proc.

- Przyzwyczailiśmy się narzekać, że jest u nas bardzo źle i przez to nawet nie zauważamy, jak na naszych oczach poprawiają się warunki życia Polaków - mówi dr Bohdan Wyżnikiewicz z Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową. "

wyborcza.biz/biznes/1,100896,11112816,Bieda_mniej_piszczy.html?bo=1
      • niespodziewany22 Re: 4dick, kibic_rudego, gas_em_all 26.02.12, 22:53
        Chlopie obodz sie !!!! polsza to III swiat....................
      • moja_sprawa3 Re: 4dick, kibic_rudego, gas_em_all 26.02.12, 22:54

> Jeśli w Polsce jest tak źle a na Białorusi dobrze, dlaczego młodzież z Polski n
        > ie wyjeżdża do pracy na Białoruś a z Białorusi do Polski bardzo dużo. Inflacja
        > w Polsce góra 4% rocznie, a na Białorusi 120%. Zarobki średnie w Polsce 1100 US
        > D, na Białorusi 340 USD.
        > W Polsce jest gospodarka rynkowa, czynsze nie są ustalane przez urzędników. Chy
        > ba że dla najbiedniejszych, korzystających z mieszkań komunalnych.
        > Trzeba mieć wyjątkowy tupet Panie/Pani 4dick, kibic_rudego, gas_em_all żeby por
        > ównywać Polskę, kraj w miarę normalny rozwijający się szybko, w któym obowiązuj
        > ą standardy europejskie w mediach, sądach, przy wyborach, z białoruskim kołcho
        > zem, w którym panują porządki sowieckie, a może i gorsze. Prawdy nie zakrzyczys
        > z nawet setką postów pod setką nicków: ludzie głosują nogami.

Człowieku uspokój się. Gdzie ludzie zarabiają średnio 4400 zł. Bo 1100 dolarów to 4400 zł.
        • slowianska_dusza Re: 4dick, kibic_rudego, gas_em_all 26.02.12, 23:09
          moja_sprawa3 napisał:

>
          > Człowieku uspokój się. Gdzie ludzie zarabiają średnio 4400 zł. Bo 1100 dolarów
          > to 4400 zł.

Skąd ty piszesz? Masz jakieś stare dane. Aktualny kurs dolara to ok. 3,10 zł.
          A może ty liczyć nie umiesz, masz kłopoty z tabliczką mnożenia? Do której klasy chodzisz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka