Dodaj do ulubionych

Waloryzacja emerytur i rent 2012

01.03.12, 21:52
Można zrezygnować z podwyżki wieku emerytalnego, jeżeli zmieni się zasady waloryzacji, w ten sposób, że najwyższy procent przysługiwałby emerytom o najniższych świadczeniach a Ci co mają więcej dostawaliby coraz mniejszy procent waloryzacji. Procent zerowałby, gdy emeryt dostaje więcej niż średnia krajowa pensja. Zmiana taka nie spotkałaby się z protestami społecznymi, bo gdyby emerytura wychodziła niżej niż średnia pensja w kraju od razu wpadałby w procent waloryzacji. Taki sposób waloryzacji spowodowałby, że najbiedniejsi emeryci mieliby realnie więcej, a najbogatsi nominalnie tyle samo a realnie mniej. Oczywiście można by nie zwracać uwagi na to tym których to dotyczy. Często nabijam się z Gomułki i Gierka, bo nie umieją wprowadzać podwyżek cen. Wrzucali oni żabę do gorącej wody, jednego dnia ustalając 30% podwyżki. Nic dziwnego, że mieli robotników na ulicach. A wystarczyło wprowadzić stopniowe podwyżki np. 2% miesięcznie przez 2 lata. Ludzie mają w zwyczaju lekceważyć grosze i złotówki. Gdybym np. dostawał 1 gr co minutę to po 10 latach zebrałbym 51 840 zł. Czy więc macie grosze, które niewiele dla Was znaczą? Mogę podać numer swojego konta i jeżeli wszyscy w Polsce przesłali by mi tylko 1 gr (tylko!) to stan mojego konta wynosił będzie: 350 000 zł. Magia liczb. :)
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka