Dodaj do ulubionych

Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord...

07.03.12, 07:42
jeszcze trochę a wszyscy, którzy głosowali na Palikota ,przekonają się jaka to wydmuszka! ja już się przekonałam!jak wiatr zawieje tak Palikot klepie!!!!
Obserwuj wątek
    • aekielski Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 07:53
      W tym wykresie brak jeszcze jednej kreski: Poparcie dla wyborów z OKRĘGÓW JEDNOMANDATOWYCH.
      • linka.a Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 08:12
        Okręgi jednomandatowe? Wybory do Senatu pokazały, że są tak samo wadliwe, jak wielomandatowe. Dziwne, że ludzie się jeszcze na to nabierają.

--------------------------
        Tak, jestem babą, dlatego ekscytuję się tym: Sałatka z tuńczyka
        • asteroida2 Re: Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 11:24
          To znaczy, co pokazały? Że na wynik wyborów ma większe znaczenie miejsce na liście, niż zdanie wyborców? Bo to jest główny problem z systemem partyjnym.
          Okręgi jednomandatowe mogłby zadziałać, gdyby nie było żadnych podpowiedzi kto jest z jakiej partii. I ludzie byliby zmuszeni wiedzieć, na kogo konkretnie głosują.
          • blinski Re: Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 12:11
            Co to znaczy 'nie było żadnych podpowiedzi'? Bardzo łatwe do obejścia, wystarczy tylko raz uścisnąć politykowi jakiejś konkretnej partii rękę plus powtarzanie tego przez media i będzie skojarzenie. Żeby okręgi jednomandatowe przy braku jakiejkolwiek sympatii partyjnej i pełnej niezależności mogły działać, musiałoby być albo obowiązkowe uczestnictwo w wyborach, albo kandydaci naprawdę ciężko pracujący na rzecz lokalnych społeczności - inaczej frekwencja będzie tak niska, że żadne takie wybory nie oddawałyby w jakimkolwiek stopniu woli ludu. Na to pierwsze nikt się nie zgodzi, na drugie nie ma co liczyć. Dużo łatwiej skojarzyć się z jakimś hasełkiem polityki krajowej (przynależnym danej partii) i na tym jechać.
            • asteroida2 Re: Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 14:22
              Chodzi o to, żeby nie było żadnej podpowiedzi na karcie do głosowania. Kandydat może należeć do jakiejś partii i ogłaszać to na swoich plakatach wyborczych. Ważne żeby osoba, która głosuje, wiedziała konkretnie na kogo głosuje, z imienia i nazwiska. Wtedy może mniej byłoby w sejmie ludzi "miernych ale wiernych", których jedyną zasługą jest lojalność dla swojego przywódcy.
              • linka.a Re: Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 15:43
                > Chodzi o to, żeby nie było żadnej podpowiedzi na karcie do głosowania.

Akurat ten postulat można realizować także w przypadku systemu proporcjonalnego.

> Ważne żeby osoba, która głosuje, wiedziała konkretnie na kogo głosuje, z imienia
                > i nazwiska.

Dokładnie tak jest w Polsce od 20 lat.

Wtedy może mniej byłoby w sejmie ludzi "miernych ale wiernych", kt
                > órych jedyną zasługą jest lojalność dla swojego przywódcy.

Z pewnością brytyjscy posłowie mają w nosie zalecenia swoich partii...

Tak, jestem babą, dlatego podoba mi się Peugeot 4008
          • linka.a Re: Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 12:18

> Okręgi jednomandatowe mogłby zadziałać, gdyby nie było żadnych podpowiedzi kto
            > jest z jakiej partii. I ludzie byliby zmuszeni wiedzieć, na kogo konkretnie gło
            > sują.

To samo mówili o socjalizmie. Też miał działać, gdyby tylko...
            Tak, jestem babą, dlatego podoba mi się Peugeot 4008
        • kolter Re: Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 15:43
          No to co ??
    • ziemek69 Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 08:12
      86%
      Nie, Polacy pamiętają rządy PiS-u i nie dopuszczą ich już do władzy (731)

12%
      Tak, gdy Polacy przejrzą na oczy, zagłosują na PiS (105)

2%
      Nie mam zdania (15)

Liczba oddanych głosów: 851

- Co tu komentować, co by nie było Kaczyński już zniknął ze sceny politycznej.
      Ktokolwiek będzie rządził Polską to będzie dobrze, na szczęście nie będzie to już PiS!
    • paw73 Sondaż ,który robiona na najmniejszej ilości osób 07.03.12, 08:13
      Sondaż TNS OBOP-został zamówiony ku chwale PO,gdy minęło 6 tygodni, od ostatniego.
      Tusk i jego w sondażu homo homini z 2012-02-29 miał 22% równo kaczyzmem.
      SLD miało równo Ruchem Palikota po 13%!
      Sondaż TNS OBOP zrobiony na 500 badanych,to już kpina.
      • linka.a Re: Sondaż ,który robiona na najmniejszej ilości 07.03.12, 08:19

Wystarczy, że przyjrzysz się sposobowi liczenia danych i przestaniesz się dziwić.
        Tak, jestem babą, dlatego lubię: Sałatkę z tuńczykiem
    • 1ewkas Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 09:09
      Ależ wy potraficie odwrócić kota ogonem, prawie jak prezes.
      Platforma słabsza...fakt, zjazd na złamanie karku z 42 do 29 procent poparcia jest dla was pewną oznaką słabości, ale od biedy można to przekuć na sukces, bo jednak jest 1 punkt więcej. Pociechą jest jednak to, że PiS /ze stabilnym poparciem 22-24 %/ wcale jej nie goni, uspokajają się redaktorzy.
      Nie goni, bo to Platforma stara się dogonić PiS.
      Całkiem niedawno obserwowaliśmy podobną "ewolucję" innej partii, z poparciem chyba 46-procentowym. Niewiele czasu minęło i ma w porywach 10 %. Nawet nie chce mi się wracać do artykułu i zobaczyć, ile dokładnie.
      Mam wrażenie, że z PO będzie podobnie, obejdzie się nawet bez Michnika z magnetofonem.
      • asteroida2 Re: Sondaż TNS OBOP 07.03.12, 11:26
        Być może tak będzie. Ale jeśli platforma spadnie do poziomu 10%, a PiS zostanie ze swoim stabilnym poparciem 22-24%, to znaczy że ktoś inny przejmie te głosy.
      • koloratura1 Re: Sondaż TNS OBOP 07.03.12, 13:00
        1ewkas napisała:

> PiS ze stabilnym poparciem 22-24 % ...

Po prostu - właśnie tyle jest w Polsce moherowatego bałwaństwa - w większości - mocno zaawansowanego wiekowo. Poparcie będzie się zmniejszać - głównie - wraz z działaniem biologii.
    • ryszard-2 Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 09:55
      Czarno to widzę.Jeszcze tylko reforma Funduszu Kościelnego zamiast likwidacji.Zapomnienie o osiągnięciach Komisji Majątkowej,jeszcze trochę darowizn i bonifikat na rzecz KK i w następnych wyborach wygra Palikot.
    • arme Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 11:16
      PiS - 22%
      Lewica - 21%
      Oj szybko raczej stanie się PiS tym trzecim, a nie walczącym o władzę.
    • 6.smiech Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 11:31
      "Z pewnością mamy wyższe poparcie - mówi rzecznik PiS Adam Hofman. - Platforma będzie teraz żyła od kryzysu do kryzysu, prędzej czy później ją wyprzedzimy - dodaje.

Tak, tak. Wyprzedzicie wszystkich i caly swiat swoja glupota. Na nic innego was nie stac.
      Smietnik historii czeka.
      • pn-ski czego Hofman nie powiedział 07.03.12, 13:37
        Hofman nie powiedział, ale prezes ma pewne badania wykazujące na 10-cio procentową przewagę PiS-u nad PO.
    • wiechuta Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 11:36
      Przepraszam, w co dajemy się wciągać. Przecież OBOP nie podaje na jakiej próbie prowadzono badania , jaką metodą. Epatują nas procentami a my - idioci - czytamy tego gniota i jeszcze oceniamy. Nie dajmy się.
    • stivi47 Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 12:27
      Polacy po wybraniu Palikota na Premiera Polski dostana za wybranie palikota Swinski Ryj a kto niebendzie wybieral Palikota to dostanie w Ryj a Miler zafunduje polaom rzandy Sowieckie to zobaczymy jak polacy natym wyjda oby nie tak jak Zablocki na MYDLE
    • koloratura1 Re: PiS nie goni słabej PO, 07.03.12, 12:39
      akni21 napisała:

> jeszcze trochę a wszyscy, którzy głosowali na Palikota ,przekonają się jaka to
      > wydmuszka! ja już się przekonałam [?]!jak wiatr zawieje tak Palikot klepie!!!!

Na przykład...?
    • nollet PiS to teokracja! To kler. Lepszy faszyzm niż PiS! 07.03.12, 13:28
      Po audycji T.Lisa z dnia 5.03.2012 i wypowiedziach nawiedzonego posła z PiS nie mam cienia wątpliwości. PiS, to rzady kleru, to ajatolachowie katoliccy u wladzy. Tekracja to system gorszy niż hitlerowski faszyzm i stalinowski komunizm razem wzięty! W demokratycznym kraju PiS powinien być zlikwidowany , zdelegalizowany, bo jest zagrozeniem dla każdej demokracji! Nie byłoby błędem oddać Kaczyńskiego i jego otoczenie w ręce psychiatrów, to obrzydliwie nienormalni ludzie, ich widok budzi taki sam wstret jak ludzka wymiocina! To tego samego rodzaju uczucie obrzydzenia widok masturbantów w koloratkach i nawiedzonych dewotów z PiS!
    • 6.smiech Re: PiS nie goni słabej PO, reko 07.03.12, 14:04
      akni21, to tylko tobie, moherom, dewotom i pisdzielcom tak sie marzy.
      • uwierz_w_to Re: PiS nie goni słabej PO, reko 07.03.12, 15:06
        najnowsze newsy Jezus obleciał wszystkie cywilizacje we wszechświecie i narzucił naszą religię,teraz kościoły wszędzie budują na innych planetach bo nasza wiara jest prawdziwa hahaha.Nie nadarmo nam ją narzucili z tymi bzdurami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka