akni21 07.03.12, 07:42 jeszcze trochę a wszyscy, którzy głosowali na Palikota ,przekonają się jaka to wydmuszka! ja już się przekonałam!jak wiatr zawieje tak Palikot klepie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aekielski Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 07:53 W tym wykresie brak jeszcze jednej kreski: Poparcie dla wyborów z OKRĘGÓW JEDNOMANDATOWYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
linka.a Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 08:12 Okręgi jednomandatowe? Wybory do Senatu pokazały, że są tak samo wadliwe, jak wielomandatowe. Dziwne, że ludzie się jeszcze na to nabierają. -------------------------- Tak, jestem babą, dlatego ekscytuję się tym: Sałatka z tuńczyka Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 11:24 To znaczy, co pokazały? Że na wynik wyborów ma większe znaczenie miejsce na liście, niż zdanie wyborców? Bo to jest główny problem z systemem partyjnym. Okręgi jednomandatowe mogłby zadziałać, gdyby nie było żadnych podpowiedzi kto jest z jakiej partii. I ludzie byliby zmuszeni wiedzieć, na kogo konkretnie głosują. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 12:11 Co to znaczy 'nie było żadnych podpowiedzi'? Bardzo łatwe do obejścia, wystarczy tylko raz uścisnąć politykowi jakiejś konkretnej partii rękę plus powtarzanie tego przez media i będzie skojarzenie. Żeby okręgi jednomandatowe przy braku jakiejkolwiek sympatii partyjnej i pełnej niezależności mogły działać, musiałoby być albo obowiązkowe uczestnictwo w wyborach, albo kandydaci naprawdę ciężko pracujący na rzecz lokalnych społeczności - inaczej frekwencja będzie tak niska, że żadne takie wybory nie oddawałyby w jakimkolwiek stopniu woli ludu. Na to pierwsze nikt się nie zgodzi, na drugie nie ma co liczyć. Dużo łatwiej skojarzyć się z jakimś hasełkiem polityki krajowej (przynależnym danej partii) i na tym jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 14:22 Chodzi o to, żeby nie było żadnej podpowiedzi na karcie do głosowania. Kandydat może należeć do jakiejś partii i ogłaszać to na swoich plakatach wyborczych. Ważne żeby osoba, która głosuje, wiedziała konkretnie na kogo głosuje, z imienia i nazwiska. Wtedy może mniej byłoby w sejmie ludzi "miernych ale wiernych", których jedyną zasługą jest lojalność dla swojego przywódcy. Odpowiedz Link Zgłoś
linka.a Re: Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 15:43 > Chodzi o to, żeby nie było żadnej podpowiedzi na karcie do głosowania. Akurat ten postulat można realizować także w przypadku systemu proporcjonalnego. > Ważne żeby osoba, która głosuje, wiedziała konkretnie na kogo głosuje, z imienia > i nazwiska. Dokładnie tak jest w Polsce od 20 lat. Wtedy może mniej byłoby w sejmie ludzi "miernych ale wiernych", kt > órych jedyną zasługą jest lojalność dla swojego przywódcy. Z pewnością brytyjscy posłowie mają w nosie zalecenia swoich partii... -------------------------- Tak, jestem babą, dlatego podoba mi się Peugeot 4008 Odpowiedz Link Zgłoś
linka.a Re: Okręgi jednomandatowe? Litości 07.03.12, 12:18 > Okręgi jednomandatowe mogłby zadziałać, gdyby nie było żadnych podpowiedzi kto > jest z jakiej partii. I ludzie byliby zmuszeni wiedzieć, na kogo konkretnie gło > sują. To samo mówili o socjalizmie. Też miał działać, gdyby tylko... -------------------------- Tak, jestem babą, dlatego podoba mi się Peugeot 4008 Odpowiedz Link Zgłoś
ziemek69 Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 08:12 86% Nie, Polacy pamiętają rządy PiS-u i nie dopuszczą ich już do władzy (731) 12% Tak, gdy Polacy przejrzą na oczy, zagłosują na PiS (105) 2% Nie mam zdania (15) Liczba oddanych głosów: 851 - Co tu komentować, co by nie było Kaczyński już zniknął ze sceny politycznej. Ktokolwiek będzie rządził Polską to będzie dobrze, na szczęście nie będzie to już PiS! Odpowiedz Link Zgłoś
paw73 Sondaż ,który robiona na najmniejszej ilości osób 07.03.12, 08:13 Sondaż TNS OBOP-został zamówiony ku chwale PO,gdy minęło 6 tygodni, od ostatniego. Tusk i jego w sondażu homo homini z 2012-02-29 miał 22% równo kaczyzmem. SLD miało równo Ruchem Palikota po 13%! Sondaż TNS OBOP zrobiony na 500 badanych,to już kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
linka.a Re: Sondaż ,który robiona na najmniejszej ilości 07.03.12, 08:19 Wystarczy, że przyjrzysz się sposobowi liczenia danych i przestaniesz się dziwić. -------------------------- Tak, jestem babą, dlatego lubię: Sałatkę z tuńczykiem Odpowiedz Link Zgłoś
1ewkas Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 09:09 Ależ wy potraficie odwrócić kota ogonem, prawie jak prezes. Platforma słabsza...fakt, zjazd na złamanie karku z 42 do 29 procent poparcia jest dla was pewną oznaką słabości, ale od biedy można to przekuć na sukces, bo jednak jest 1 punkt więcej. Pociechą jest jednak to, że PiS /ze stabilnym poparciem 22-24 %/ wcale jej nie goni, uspokajają się redaktorzy. Nie goni, bo to Platforma stara się dogonić PiS. Całkiem niedawno obserwowaliśmy podobną "ewolucję" innej partii, z poparciem chyba 46-procentowym. Niewiele czasu minęło i ma w porywach 10 %. Nawet nie chce mi się wracać do artykułu i zobaczyć, ile dokładnie. Mam wrażenie, że z PO będzie podobnie, obejdzie się nawet bez Michnika z magnetofonem. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Sondaż TNS OBOP 07.03.12, 11:26 Być może tak będzie. Ale jeśli platforma spadnie do poziomu 10%, a PiS zostanie ze swoim stabilnym poparciem 22-24%, to znaczy że ktoś inny przejmie te głosy. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Sondaż TNS OBOP 07.03.12, 13:00 1ewkas napisała: > PiS ze stabilnym poparciem 22-24 % ... Po prostu - właśnie tyle jest w Polsce moherowatego bałwaństwa - w większości - mocno zaawansowanego wiekowo. Poparcie będzie się zmniejszać - głównie - wraz z działaniem biologii. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard-2 Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 09:55 Czarno to widzę.Jeszcze tylko reforma Funduszu Kościelnego zamiast likwidacji.Zapomnienie o osiągnięciach Komisji Majątkowej,jeszcze trochę darowizn i bonifikat na rzecz KK i w następnych wyborach wygra Palikot. Odpowiedz Link Zgłoś
arme Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 11:16 PiS - 22% Lewica - 21% Oj szybko raczej stanie się PiS tym trzecim, a nie walczącym o władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 11:31 "Z pewnością mamy wyższe poparcie - mówi rzecznik PiS Adam Hofman. - Platforma będzie teraz żyła od kryzysu do kryzysu, prędzej czy później ją wyprzedzimy - dodaje. Tak, tak. Wyprzedzicie wszystkich i caly swiat swoja glupota. Na nic innego was nie stac. Smietnik historii czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
pn-ski czego Hofman nie powiedział 07.03.12, 13:37 Hofman nie powiedział, ale prezes ma pewne badania wykazujące na 10-cio procentową przewagę PiS-u nad PO. Odpowiedz Link Zgłoś
wiechuta Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 11:36 Przepraszam, w co dajemy się wciągać. Przecież OBOP nie podaje na jakiej próbie prowadzono badania , jaką metodą. Epatują nas procentami a my - idioci - czytamy tego gniota i jeszcze oceniamy. Nie dajmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
stivi47 Sondaż TNS OBOP: PiS nie goni słabej PO, rekord... 07.03.12, 12:27 Polacy po wybraniu Palikota na Premiera Polski dostana za wybranie palikota Swinski Ryj a kto niebendzie wybieral Palikota to dostanie w Ryj a Miler zafunduje polaom rzandy Sowieckie to zobaczymy jak polacy natym wyjda oby nie tak jak Zablocki na MYDLE Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: PiS nie goni słabej PO, 07.03.12, 12:39 akni21 napisała: > jeszcze trochę a wszyscy, którzy głosowali na Palikota ,przekonają się jaka to > wydmuszka! ja już się przekonałam [?]!jak wiatr zawieje tak Palikot klepie!!!! Na przykład...? Odpowiedz Link Zgłoś
nollet PiS to teokracja! To kler. Lepszy faszyzm niż PiS! 07.03.12, 13:28 Po audycji T.Lisa z dnia 5.03.2012 i wypowiedziach nawiedzonego posła z PiS nie mam cienia wątpliwości. PiS, to rzady kleru, to ajatolachowie katoliccy u wladzy. Tekracja to system gorszy niż hitlerowski faszyzm i stalinowski komunizm razem wzięty! W demokratycznym kraju PiS powinien być zlikwidowany , zdelegalizowany, bo jest zagrozeniem dla każdej demokracji! Nie byłoby błędem oddać Kaczyńskiego i jego otoczenie w ręce psychiatrów, to obrzydliwie nienormalni ludzie, ich widok budzi taki sam wstret jak ludzka wymiocina! To tego samego rodzaju uczucie obrzydzenia widok masturbantów w koloratkach i nawiedzonych dewotów z PiS! Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Re: PiS nie goni słabej PO, reko 07.03.12, 14:04 akni21, to tylko tobie, moherom, dewotom i pisdzielcom tak sie marzy. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_w_to Re: PiS nie goni słabej PO, reko 07.03.12, 15:06 najnowsze newsy Jezus obleciał wszystkie cywilizacje we wszechświecie i narzucił naszą religię,teraz kościoły wszędzie budują na innych planetach bo nasza wiara jest prawdziwa hahaha.Nie nadarmo nam ją narzucili z tymi bzdurami. Odpowiedz Link Zgłoś