Dodaj do ulubionych

Odważ się mówić cicho!

12.03.12, 22:17
kwestia kultury /tez osobistej/ ... tacy amerykanie to juz chyba w wiekszosci stracili umiejetnosc mowienia cicho, oni nawet jakos tak basuja specyficznie, glos im rezonuje dziwnie ... nic gorszego niz byc z amerykanami w malym pomiesczeniu /winda autobus itp/ tym bardziej,ze maja tez jakis lek przed cisza- gadaja jak nakreceni aby tylko ozorem pomlec ...
Obserwuj wątek
    • rpq Re: Odważ się mówić cicho! 12.03.12, 22:52
      Chyba można śmiało powiedzieć klasyka tematu:

www.theatlantic.com/magazine/archive/2003/03/caring-for-your-introvert/2696/
      Polecam wszystkim zahukanym introwerrtykom.
    • dillu Jak miło... 13.03.12, 00:09
      O proszę, jak miło poczytać. Praca grupowa w szkole czy na studiach rzeczywiście była do bani, a ci najgłośniejsi i najpopularniejsi zarazem, jak przewodniczący samorządu uczniowskiego, byli doprawdy intelektualnymi przeciętniakami i osobami mało interesującymi. Czyli wszystko się zgadza. ;)
    • najlepszygeorge Re: Odważ się mówić cicho! 13.03.12, 01:19
      bimbalimba napisał:

> kwestia kultury /tez osobistej/ ... tacy amerykanie to juz chyba w wiekszosci s
      > tracili umiejetnosc mowienia cicho, oni nawet jakos tak basuja specyficznie, gl
      > os im rezonuje dziwnie ... nic gorszego niz byc z amerykanami w malym pomiescze
      > niu /winda autobus itp/ tym bardziej,ze maja tez jakis lek przed cisza- gadaja
      > jak nakreceni aby tylko ozorem pomlec ...

A myślałem, że ja jedyny mam takie spostrzeżenia :) No, Amerykanie to chyba po prostu taka kultura - tam się dużo mówi, uśmiecha, itd. Nie są jedyni na świecie, ale mi sie jednocześnie kojarzy takie przysłowie 'empty can rattles the most...' czy jakoś tak .
    • koloratura1 Yes! Yes! Yes! 13.03.12, 09:10
      Burza mózgów, przekrzykiwanie się z pomysłami, zawsze gotowa cięta riposta. Twórcze myślenie niekoniecznie na tym polega

Dokładnie!
      I stwierdzam to, jako osoba z obu stron barykady: niegdyś studentka; potem - nauczyciel akademicki.
    • jszania Re: Odważ się mówić cicho! 13.03.12, 09:40
      bimbalimba napisał:

> niu /winda autobus itp/ tym bardziej,ze maja tez jakis lek przed cisza- gadaja
      > jak nakreceni aby tylko ozorem pomlec ...

zapomniales o gestykulacji. jakby chcieli wymlocic powietrze
      • klara551 Re: Odważ się mówić cicho! 13.03.12, 10:42
        U nas też to zjawisko jest. Biura jak lotniska,kojce ładnie nazywane boksami. I normalny sposób mówienia nie modny. Introwertyk nawet geniusz źle czujący się w hałaśliwym tłumie nie ma szans.A moda? Moda na wielkopowierzchniowe biura króluje. Powierzchnię przypadającą na pracownika można porównać z powierzchnią jaką ma kura nioska w klatce.
        • najlepszygeorge Re: Odważ się mówić cicho! 13.03.12, 11:39
          Zgodnie z kodeksem pracy stanowisko pracy to min. 2 m^2.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka