eggerger 17.03.12, 03:57 Pani pieniądze i Pani prawo. Czynić odpis. Bo jak znam sukiemkowych, to najpierw się najedzą sami, zamiast nakarmić głodnych. Zna Pani afrykańskie określenie księdza w języku migowym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwo Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 04:33 Czy kościoły dalej będą mogły zbierać pieniądze bez płacenia podatków? Odpowiedz Link Zgłoś
makoshika Naprawdę myślicie, że TO COŚ przetrwałoby 2000 lat 17.03.12, 11:58 tylko na kasie swoich wyznawców? Od czasów tego bydlaka Konstantyna klechy doją państwową kasę aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
money.pl widzisz,ciemna masa nic nie wie 19.03.12, 06:20 ani o donacji Konstantyna,ani skad to wszystko sie wzielo,caly kosciol i to co glosza. Ciemna masa wie tyle ,ile powiedziala katechetka i ksiadz proboszcz i pojecia nie ma,ze to wszystko to klamstwo.Wymyslone przez kolejnych papiezy i zatwierdzane przez kolejne synody zeby zagarnac wszystko co sie da;i wladze i dobra materialne. Ciemnej masie nie chce sie nawet poklikac,a przeciez dzisiaj wszystko juz jest dostepne. Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Re: widzisz,ciemna masa nic nie wie 19.03.12, 07:51 Nie szkoda Ci czasu na takie pisanie? Nie zauważasz, że sam jesteś pod władzą chciwości i nie potrafisz nawet sie domyśleć, że ludzie kierują się także innymi wartościami niż pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 17:08 czy kelnerzy nie powinni płacić podatków od napiwków ? Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 23:01 malwo napisał: > Czy kościoły dalej będą mogły zbierać pieniądze bez płacenia podatków? ??? >No oczywiście! Bo ciemny motłoch za bilety do nieba odda ostatnią rentę.... ( 50% dorosłych polaków nie pracuje, ale kapłanom kasę nosi. Znaczy "cud"!) Odpowiedz Link Zgłoś
youngcontrarian Czyżby początek konca Kościoła Katolickiego ? 17.03.12, 05:00 Pierwsz perelka z Radia Maryja : "Słuchaczka: - Pół emerytury będę oddawać dla mojego ukochanego Radia Maryja. o. Jerzy: - To pięknie. A ile ma pani tej emerytury?" Polecam moje artykuly: interia360.pl/artykul/ku-przestrodze-nabywcom-bytu-hipotecznego,52459 www.eioba.pl/a/3o0c/palikot-nie-plosz-nam-owiec-i-baranow-czyli-rewolucja-trwa www.eioba.pl/a/3nui/ojciec-dyrektor-polska-stoi-w-obliczu-strajku-generalnego-ksiezy i moze cos dla rozrywki www.eioba.pl/a/3obm/mowa-oskarzycielska-przeciwko-wrogom-narodu-i-wiary www.eioba.pl/a/3ohq/apel-episkopatu-do-bezrobotnych-absolwentow-szkol-srednich-i-wyzszych-uczelni -- Odpowiedz Link Zgłoś
paputekonly youngcontrarian heyka... spróbuj skracać podawane 18.03.12, 04:34 youngcontrarian heyka... spróbuj skracać podawane linki na tnij.org tnij.org/ bowiem ten podany (pierwszy) się nie otwiera.. I wtedy będą wyglądały tak: tnij.org/pwnf Pozdrawiam serdecznie paputek Odpowiedz Link Zgłoś
jurek4491 PIT policzy wiernych 17.03.12, 08:18 Nie policzy bo rolnicy nie rozliczają się z podatku dochodowego.Kościół to największe przedsiembiorstwo dochodowe na świecie i od państwa nie powinien dostawać ani grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 09:18 jurek4491 napisał: > Nie policzy bo rolnicy nie rozliczają się z podatku dochodowego. O, właśnie: co z rolnikami? Odpowiedz Link Zgłoś
jabmax Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 09:48 koloratura1 napisała: > jurek4491 napisał: > > > Nie policzy bo rolnicy nie rozliczają się z podatku dochodowego. > > O, właśnie: co z rolnikami? --- Może, Dwie pieczenie...? Rolnicy, to może być ...ta druga "pieczeń"...a właściwie danie główne. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
e.mem Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 09:48 przedsiębiorstwo zwolnione z podatków, a przynajmniej jego działalność gospodarcza - zapomniałeś dodać Odpowiedz Link Zgłoś
zebrzydowski K. Wiśniewska uchyla się 17.03.12, 09:08 Pani Redaktor, czy ma Pani zakaz czytania komentarzy do Pani tekstów? Bo chyba Pani obecne działania (tzn. "pisarstwo") nie są wynikiem tego, za co znający swój fach profesorowie stawiają studentom "niedostateczny"... Przypominam zatem: forum.gazeta.pl/forum/w,904,134165960,134165960,Recepta_ks_Sowy_na_wiecej_dzieci.html Odpowiedz Link Zgłoś
winniepooh PIT policzy wiernych 17.03.12, 09:22 dla kk ten projekt nie jest korzystny, bo ogranicza ich "autonomię" spuszczania wiernym manta z ambony i skazuje na "komercjalizacje". ja sie nie dziwie czarnym, ze im sie to nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
podhajce Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 09:26 eggerger napisał: NIESTETY TO NIE SĄ PIENIĄDZE PANI, TO SĄ PIENIĄDZE BUDŻETU.CZYLI NIBY INACZEJ ALE WYCHODZI NA TO SAMO. JEDYNY POŻYTEK Z TEGO TO TO ŻE PIS I KK PRZESTANĄ SIĘ POWOŁYWAĆ NA TO ŻE W POLSKIM SPOŁECZEŃSTWIE 95% TO KATOLICY. > Pani pieniądze i Pani prawo. > Czynić odpis. Bo jak znam > sukiemkowych, to najpierw się > najedzą sami, zamiast > nakarmić głodnych. > > Zna Pani afrykańskie określenie > księdza w języku migowym? Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a PIT policzy wiernych 17.03.12, 09:38 księża powinni płacić podatki za prowadzone firmy ,sklepy ,apteki ,ZOZ-y,"produkty benedyktyńskie" , w Gdańsku-Chełmie proboszcz ma 5 TIR-ów pod nazwą "Patron" Odpowiedz Link Zgłoś
gwwatch PIT policzy wiernych 17.03.12, 09:50 cytat: Warto wspierać dobrą działalność Kościoła - akcje charytatywne, szpitale, hospicja. Ja na pewno odpis zrobię. Ilu ludzi się zawaha, słysząc napastliwe kazanie któregoś z biskupów ...sęk w tym, że Kościół powinien zająć się głoszeniem swojej wiary i udzielaniem sakramentów. "akcje charytatywne, szpitale, hospicja", sadzenie drzewek i sprzątanie śmieci - cele bardzo szlachetne - mogą być realizowane przed podmiotu zupełnie świeckie... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 12:46 gwwatch napisał: > "akcje charytatywne, szpitale, hospicja", sadzenie drzewek i sp > rzątanie śmieci - cele bardzo szlachetne - mogą być realizowane przed podmiotu > zupełnie świeckie... i co wtedy? gdy zajmą się tym komunalne spółki przekrętowe to będzie lepiej? nie wydaje mi się.. taniej? na pewno nie.. ale za to będzie poprawnie ideologicznie! Odpowiedz Link Zgłoś
amen-666 Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 22:46 Nie mam nic przeciwko temu, żeby kościelne organizacje charytatywne, domy pomocy itp. były wspierane przez państwo. Kościół, a zwłaszcza zakony, mają w tej dziedzinie długie doświadczenie i dobrą opinię. Taka działalność przynosi pożytek całemu społeczeństwu, w odróżnieniu od indoktrynacji politycznej i szczucia ludzi przeciwko sobie na kazaniach i katechezach. Państwo powinno też wspierać utrzymanie zabytkowych obiektów sakralnych. Wszystko na jasnych i przejrzystych zasadach. Odpowiedz Link Zgłoś
helguera Prosze niech pani nie robi odpisu. 17.03.12, 10:12 Ja zrobię to dwa razy,za pania.Atakujac stale kosciół ,a teraz robiac odpis na jego rzecz byloby to faryzeuszostwo w czystej postaci.Judaszowe srebrniki niech pani schowa gleboko w kieszeni,moze kiedys sie przydadza. Odpowiedz Link Zgłoś
robokopo Re: Prosze niech pani nie robi odpisu. 17.03.12, 11:42 helguera napisał: > Ja zrobię to dwa razy,za pania.Atakujac stale kosciół ,a teraz robiac odpis na > jego rzecz byloby to faryzeuszostwo w czystej postaci.Judaszowe srebrniki niech > pani schowa gleboko w kieszeni,moze kiedys sie przydadza. Uuu, wzruszające... Trochę się zagalopowałeś, bo to nie ty będziesz biorcą tych ewentualnych datków, tylko Kościół, a wierz mi te hieny przyjmą każde pieniądze... Nawet te, jak to się ładnie raczyłeś wyrazić o bliźnim..., faryzeuszowskie... Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: Prosze niech pani nie robi odpisu. 17.03.12, 22:55 helguera napisał: > Ja zrobię to dwa razy,za pania.Atakujac stale kosciół ,a teraz robiac odpis na > jego rzecz byloby to faryzeuszostwo w czystej postaci.Judaszowe srebrniki niech > pani schowa gleboko w kieszeni,moze kiedys sie przydadza. ????>oj, "helugera" płać kapłanom bez szemrania, bo nie pójdziesz do nieba.... Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Wezmą i zapłacą helguerze nimi za trollowanie.. 18.03.12, 11:42 ..ha ha.. Odpowiedz Link Zgłoś
damtek Re: Ja nie dam ani grosza! 17.03.12, 16:12 robokopo napisał: > Ani jednego, złamanego grosza! I ja też , ani grosza. KK nie jest wiarygodny,żadne miłosierdzie tymi panami nie kieruje. Nachapać się darowiznami, odpisami, szwindlami - to potrafią świetnie. Ciągle z wyciągniętą ręką. Powinno im starczyć to,co dadzą wierni,żadnych dotacji ze strony państwa, najwyższa pora,żeby zaczęli ćwiczyć cnotę ubóstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jachta100 Zwiastun jakiego nie 17.03.12, 12:21 pamiętają najstarsi,że wreszcie ziszczą się ich marzenia.Nareszcie zacznie być przestrzegana Konstytucja.Nie należy tylko zwlekać.Panie ministrze Boni,od zaraz bo się rozmaże!Im prędzej tym korzystniej dla budżetu państwa.Naród czeka i chce wiedzieć ilu jest wśród nas prawdziwych Katolików.Hierarchowie kościelni się lękają,co to będzie,co to będzie.NIC TYLKO NORMALNIE!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech PIT policzy wiernych 17.03.12, 12:38 Jesli PIT udostepni dane katabasom to zaraz ilosc "wiernych" wzrosnie bo ludzie beda bali sie represji z ambon i przy innych koscielnych guslach. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 14:19 6.smiech napisał: > Jesli PIT udostepni dane katabasom to zaraz ilosc "wiernych" wzrosnie bo ludzie > beda bali > sie represji z ambon i przy innych koscielnych guslach. Teoretycznie ,w praktyce jak sobie przelicza to i gniew Bozy ich nie wystraszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: PIT policzy wiernych 19.03.12, 11:47 E, gniewu bożego to się nikt nie wystraszy, ale gniew miejscowego proboszcza, wspartego przez "szwadron śmierci" moherowych beretów, to zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
winniepooh Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 17:47 skarbowka udostepnic takich info nie ma prawa, ale masz racje ze ludzie beda robic odpisy ze strachu ze info wyciekna. nie zdziwilaby sie rowniez gdyby katabasy zaczely straszyc, ze dowiedza sie kto zrobil odpids. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 22:31 Dzieki za info ,podam dalej i jeszcze dalej ! Ale tak na powaznie ,jak ludziska wywachaja ,ze im nie groza zadne gromy z ambony to beda wiedzieli co maja zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
razparuk PIT policzy wiernych 17.03.12, 13:37 Okaze się że Polska jest najbardziej ateistycznym krajem w Europie. Już teraz batmani mają kłopot.Wiara TAK, polscy hierarchowie NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
wlekawa PIT policzy wiernych 17.03.12, 13:54 Nadchodzą czasy, w których Kościół bardziej niż dotąd będzie musiał liczyć się z wrażliwością swoich wiernych. Odpisy podatkowe nie są dobrym rozwiązaniem. Przy nich dawcę i biorcę dzieli przepastna odległość, która uniemożliwia właściwą interakcję. Nowy system powinien taką interakcję budować i wiązać w jak najwyższym i jak najbliższym stopniu dawcę i biorcę, najlepiej na poziomie parafii. Zwiększy to decyzyjność wiernych i ich wpływ na poczynania pasterzy. Przyczyna i skutek będą ze sobą sąsiadować i dyscyplinować zarówno dawców i biorców tak, jak to było w pierwszych gminach chrześcijańskich. Za powierzone pieniądze duchowny powinien odpowiadać przed wiernymi a nie iluzorycznie przed swoim biskupem i Bogiem. Ewentualne różnice między parafiami wyrównywać będą przepływy międzyparafialne. Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup PIT policzy wiernych 17.03.12, 14:06 "Albo gdy dowie się na kazaniu, że rodzice dzieci z in vitro to konsumpcjoniści? " teraz wszyscy to konsumpcjonisci, wiec rodzice dzieci z in vitro tez. wielkie mi mecyje... Odpowiedz Link Zgłoś
1ewkas PIT policzy wiernych 17.03.12, 15:31 A w 1980 roku robotnicy chcieli tylko transmisji mszy przez radio... I do czego dziś doszliśmy ? Jak pamiętam, najpierw było wprowadzenie religii do szkół INSTRUKCJĄ min. Lagi-Stelmachowskiego, potem konkordat podpisany przez przedstawicieli USTĘPUJACEGO rządu, jeszcze wcześniej, bo za PRL-u powołanie Komisji Majątkowej, która w rezultacie oddała kościołowi znacznie więcej dóbr, niż mu zabrano, po cenach stanowiących max. 10 % ich wartości, które to dobra w dużej części kościół natychmiast opylił na pniu za ich RYNKOWĄ wartość... Łaszenie się do hierarchów styropianowych polityków, z natychmiastowym przełożeniem na msze podczas uroczystości PAŃSTWOWYCH, co potem jak lawina poszło obecnością księzy i kapelanów wszędzie, od szpitali po wojsko, skończywszy na żłobkach... Narastajaca hipokryzja, zakłamanie, liczenie się wyłącznie ze zdaniem purpuratów, podczas gdy zdanie opinii publicznej było brane pod uwagę w ostatniej kolejności... I coraz większa pazerność kleru wspomagana przez kolejne rządy kolejnymi zwolnieniami, udogodnieniami i coraz większym strumieniem kasy z budżetu. I coraz większa buta kościoła, który już dawno zapomniał o zasadzie "co cesarskie..." i zaczął w Polsce kreować politykę, odsądzając od czci i wiary tych, którzy mu nie pasowali, po jawne łamanie zasad wyborczych, nakazując z ambon głosowanie na konkretne partie, konkretnych, wymienionych przez amboniarzy kandydatów. A posłuszny katolicki naród patrzył na to wszystko i własnym oczom nie wierzył. Aż przyszedł czas, że opluwany przez klechów Tusk, przymuszony koniecznością, nieśmiało zaproponował, aby składający się na emerytury księży i będący pracować do 67 roku życia trochę odetchnęli. Niech środki na utrzymanie tej armii urzędników watykańskich płacą z własnej woli, nie z musu. I /wg kościelnych statystyk/ 99 % katolicki naród w prawie 70 procentach powiedział: NIE. "Nadejdzie jednak dzień zapłaty, sędziami wówczas będziem my...", jak to się pięknie komponuje! Za niewyobrażalną pazerność, za sprzeniewierzanie się głoszonym zasadom wiary, za bezczelne obnoszenie się ze swoim bogactwem, za naciski na ustanawianie religijnego prawa w świeckim państwie, za afery nie tylko finansowe ale moralne, za obrzydliwą hipokryzję, przedstawiciele kościoła katolickiego dostali w twarz. I nie będzie już ani 97 milionów Funduszu Kościelnego, ani zamienionych na ponad 100 milionów z odpisów podatkowych wiernych. Wierni wydają się być wierni zasadom swojej religii, a nie dowolnymi interpretacjami hierarchów. Jestem ciekawa, co teraz ci tłuści i obwieszeni złotem "kapłani" wymyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Ciężko pracujący podatnicy niezależnie od światopo 17.03.12, 15:46 glądu przymusowo płacą na zawodowych katolików, tzw duchownych (jak najbardziej materialnych) 10-15 mld zł/rocznie. Płacą haracz na komfortowe utrzymanie pasożytów-przebierańców, a w tym samym czasie setki tysięcy dzieci chodzą głodne do szkoły. Konkordat musimy wypowiedzieć a religie muszą wrócić do kościołów i być opłacane tylko przez swych wyznawców. Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Będzie to radość dla postkomuny-bis 17.03.12, 18:53 Komunie się nie udało umieszczać komorników w zakrystiach i pod ołtarzem, żeby śledzili, ile ludzie składają na ofiarę. Tylko niekiedy sie udało, np. mojej siostrze, jako zakonnicy, komornicy w mundurach wykręcili w zakrystii rękę, żeby jej odebrać składkę i przeliczyć. Ale będzie radość dla Pani Katarzyny, gdy te czasy powrócą! Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid PIT policzy wiernych 17.03.12, 18:55 "...abp Józef Kowalczyk (...) pyta: "Dlaczego Polska ustawicznie chce budować i rozwiązywać problemy budżetowe na walce z Kościołem?". ---------------- Zamiast tak pytać mógłby najpierw wyjawić, dlaczego KK chce napychać swój rozdęty do granic skarbiec ustawicznym dojeniem państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 17.03.12, 19:20 Mógłbyś poinformować, gdzie ten rozdęty skarbiec Kościoła? Ile w bankach nadwyżek? Na jakich wyspach rozkoszy za te skarby podlą się pracownicy Kościoła? Poinformuj, bo nic o tym nie wiem! Nie trzymaj nas w męczącej ciekawości! Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 17.03.12, 20:53 elkate-2 napisał: > Mógłbyś poinformować, gdzie ten rozdęty skarbiec Kościoła? > Ile w bankach nadwyżek? > Na jakich wyspach rozkoszy za te skarby podlą się pracownicy Kościoła? > Poinformuj, bo nic o tym nie wiem! > Nie trzymaj nas w męczącej ciekawości! Trochę można znaleźć... wyborcza.pl/1,91446,11162201,Wloski_tygodnik_o_wlascicielach_kont_w_watykanskim.html fakty.interia.pl/religia/news/zarobki-emerytury-i-podatki-duchownych-w-roznych-krajach,1772610 Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 17.03.12, 21:42 Eee, miałeś pisać o tych rozdętych skarbcach, a tymczasem głównie o kontach polskich duchownych, którzy tam we Włoszech pracują albo się uczą. MOżna tam bez konta? Albo piszesz o zarobkach duchownych w różnych krajach; a one, jak widzę, są za granicą dośc normalne, a gdzies nawet niższe od najniższych. Dalej więc umieram z ciekawości, gdzie są te rozdęte skarbce, bo mam ochotę pójść do seminarium i nie wiem, czy się obłowię, jak tu piszą. Do którego kraju mam się udać? Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 17.03.12, 22:41 elkate-2 napisał: Do którego kraju mam się udać? Kieruj sie wyczuciem ,jezeli stracisz orientacje to oddychaj przez nos i szukaj horyzontow. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 17.03.12, 23:15 elkate-2 napisał: > Dalej więc umieram z ciekawości, gdzie są te rozdęte skarbce, bo mam ochotę pój > ść do seminarium i nie wiem, czy się obłowię, jak tu piszą. > Do którego kraju mam się udać? Jeśli mieszkasz tu, to do żadnego mądralo. Czym prędzej natomiast przekuj swą ochotę w czyn i idź do seminarium, a przekonasz się sam. Ja nie mogę ci służyć własnym doświadczeniem, bo księdzem nie jestem (i nie chcę być), znam za to takich, którzy do seminarium niegdyś poszli i wiem co mówią prywatnie na temat poziomu życia, które obecnie prowadzą. Numerów kont niestety nie znam (i wątpię, by ktokolwiek postronny mógł kiedykolwiek poznać), ale sądząc po tym, co nadwiślański kler zdziera z tego państwa w postaci dotacji i wszelkich możliwych ulg, nie musi się martwic o swoją przyszłość. "Cołaski" pomijam, bo mało mnie obchodzi co kto robi ze swoim prywatnym szmalem, choć to nieopodatkowana żyła złota. Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 18.03.12, 07:49 A dalej sie nie dowiedziałem, gdzie ten "rozdęty skarbiec". Lubie takie rozdęte, więc zanim wybiorę seminarium, to chcę wiedzieć, które i gdzie. To nie powinna być "randka w ciemno". Oświeć mnie! I jeszcze jedno, gdzie się rozdęte skarbce, jeśli prywatne, podziewają, że księża, odchodząc na emeryturę (mój proboszcz po 44 latach pracy ma "od państwa" 900 z czymś), dlaczego idą przeważnie do domów starców, zwanych eufeministycznie "dom księży emetytów", o ile nie zostają przyjęci przez kogoś z krewnych. Gdzie są te ich pałace? Odpowiedz Link Zgłoś
hate-war Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 18.03.12, 08:50 auto ma?pewnie ma...to jak go stać n a utrzymanie auta za 9 stówek?! Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 18.03.12, 09:18 Auto kupił sobie kiedyś za 4000 zł. i nawet wiem od kogo (a "lud" mówił: ale sobie furę sprawił, tego to stać!). Do "państwowej" emerytury dopłacają się mu księża pracujący, chyba 400 zł, zgodnie z ustaloną praktyką pomagania emerytom. Zresztą nawet nikt tu nie wspomina, ile obowiązków spełecznych ciąży na prywatnej kieszeni księdza, np. regularne kwartlane czy comiesięczne wpłaty na misje, na utrzymanie seminarium, na księży emerytów, na koszta rekolekcji dla maturzystów lub pracujących w ubogich parafiach, na stypendia dla ubogiej młodzieży, dla rozmaitych hospisjów i dla wielu innych społecznych i charytatywnych instutucji, które bez przerwy księzy o to molestują (to niekaralne, więc ponad miarę)... To, co wiem, a co nie wiem... ile jeszcze podobnych, regularnych księżowskich wydatków? Nawet to, że za swoje pieniądze musi kupić i utrzymać samochód, którym jeździ przeważnie tylko służbowo jako duszpasterz i administrator parafii i sakralnych obiektów. E, co będę pisał, wejdź w przyjazny kontakt ze swoim księdzem w parafii, to Ci wyjaśni... Odpowiedz Link Zgłoś
hate-war Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 19.03.12, 05:49 chciałbym też np bmw5 lub audi6 za 4tyś... może dasz namiary skoro wiesz gdzie kupić te tanie fury. Jakoś nie widać w twoim wywodzie by z kieszenie katabasa szło na tak przyziemne rzeczy jak opłaty za prąd ,wodę, lekarstwa, czynsz, abonament itd są za to "obowiązki społeczne" jak: "wpłaty na misje, > na utrzymanie seminarium, na księży emerytów," które po prawdzie trzeba nazwać opłatami korporacyjnymi Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 19.03.12, 07:58 hate-war napisał: > chciałbym też np bmw5 lub audi6 za 4tyś... > może dasz namiary skoro wiesz gdzie kupić te tanie fury. > Jakoś nie widać w twoim wywodzie by z kieszenie katabasa szło na tak przyziemne > rzeczy jak opłaty za prąd ,wodę, lekarstwa, czynsz, abonament itd są za to "o Nie wiedziałem, żeś tak prymitywny, by o tych wydatkach trzeba było też wspominać, byś wiedział, że ksiądz ma tez takie wydatki! A skąd u Ciebie się wzięło to bmw5, audi6? Odpowiedz Link Zgłoś
hate-war Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 20.03.12, 05:28 czyli zwykli ludzie mówiący o tych "wydatkach" to w/g ciebie prymitywy?! Wzięło się z garażu na najbliższej plebanii i stąd superauto24.se.pl/auta-gwiazd/twoj-biskup-jezdzi-limuzyna-za-150-000-zl-zdjecia-czym-jezdza-polscy-biskupi_245777.html?podglad=1 Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 18.03.12, 20:45 elkate-2 napisał: > A dalej sie nie dowiedziałem, gdzie ten "rozdęty skarbiec". Bo nie czytasz ze zrozumieniem. Skocz do pierwszej z brzegu kurii i spytaj się o numery kont zmierzła istoto. > I jeszcze jedno, gdzie się rozdęte skarbce, jeśli prywatne, podziewają, że ksi > ęża, odchodząc na emeryturę (mój proboszcz po 44 latach pracy ma "od państwa" 9 > 00 z czymś)... Przynajmniej na starość spełni swoje ślubowania. Zresztą wtedy wiele już nie trzeba, a "twój" proboszcz pewnie za nisko wskoczył w hierarchii. Co do skarbca, do którego drogowskazu tak upierdliwie się domagasz - skarbiec jest "organizacji" , a o drogowskaz pytaj w kuriach. > Gdzie są te ich pałace? Na plebaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 19.03.12, 08:05 antropoid napisał: > > Gdzie są te ich pałace? > Na plebaniach. Nie znam takich. Jeśli wiem, to sa one podobne do magazynów kościelnych sprzętów i dekoracji, magazynów pomocy duszpasterskich, bibliotek... Biskupi często księży upominają, by dbali o mieszkania, bo ich stan wywołuje nieraz zdziwienie (oczywiście u tych, którzy żyją mitem księżowskich pałaców). Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Gdzie ten "rozdęty skarbiec"? 19.03.12, 10:11 elkate-2 napisał: > Nie znam takich. Jeśli wiem, to sa one podobne do magazynów kościelnych sprzętó > w i dekoracji, magazynów pomocy duszpasterskich, bibliotek... > Biskupi często księży upominają, by dbali o mieszkania, bo ich stan wywołuje ni > eraz zdziwienie (oczywiście u tych, którzy żyją mitem księżowskich pałaców). ------- No to super, uspokoiłeś mnie. Teraz już będę wiedział, że te wypasione chaty (często bardzo nieudolnie i szkaradnie imitujące dworki), to albo fatamorgana, albo magazyn. W sumie nawet pasuje, bo zazwyczaj taką mają kubaturę - jak magazyn, albo hangar. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka elkate-2 tu jest odpowiedz 19.03.12, 18:18 wolnemedia.net/wierzenia/ile-nas-kosztuje-kosciol/ Odpowiedz Link Zgłoś
amen-666 PIT policzy wiernych 17.03.12, 22:37 Szanowna Pani Autorko! Uprzejmie proszę nie robić czytelnikom wody z mózgu i nie nazywać tego rewolucją. Rewolucją byłoby zaproponowanie podatku kościelnego na wzór niemiecki, gdzie po pierwsze, wierni finansują dobrowolnie całą działalność swoich kościołów (nie tylko fundusz emerytalny księży), a po drugie - płacą ten podatek ze swoich dochodów netto, czyli oprócz podatku dochodowego. Na Fundusz Kościelny rząd przeznacza z budżetu 90 mln rocznie, podczas gdy na pensje katechetów i inne cele - miliard osiemset milionów, i tę sumę Kościół będzie otrzymywał nadal, nawet jeśli udałoby się Fundusz zlikwidować całkowicie, tj. nie zastępując go odpisem od podatku. Biskupom więc wielka krzywda się nie stanie. Jeśli zaś Fundusz zostanie zastąpiony odpisem od podatku, to Kościół nie tylko nie straci, ale nawet zyska. Odpis to coś zupełnie innego niż podatek. Jeżeli Polak mieszkający w Niemczech nie zapłaci podatku kościelnego, zostanie mu w kieszeni więcej, więc poważnie się zastanowi, czy naprawdę chce finansować swój związek wyznaniowy. Polak w kraju po wprowadzeniu tej "rewolucyjnej reformy" nie będzie miał takich dylematów, ponieważ po opodatkowaniu zostanie mu w kieszeni tyle samo niezależnie od tego, czy zrobi odpis na Kościół, czy nie. Jeżeli zrobi, straci na tym budżet państwa, ale to jest dla przeciętnego Polaka (i chyba nie tylko Polaka) kategoria dość abstrakcyjna. Wprawdzie wczoraj w jakimś sondażu wyszło, że tylko 40% Polaków chciałoby odpisywać te 0,3%, ale wystarczy, że odpis taki będzie warunkiem otrzymania ślubu kościelnego, chrztu, pierwszej komunii itp., a z 40% zrobi się 95%. Bo dlaczego Polak nie miałby robić odpisu na Kościół, jeśli nic na tym nie straci, a zyska prawo do w/w rytuałów, z których w Polsce rezygnują tylko najtwardsi ateiści? A odpis 0,3% od 95% PIT-ów zapewni biskupom znacznie więcej niż Fundusz Kościelny. Ten projekt jest kolejną perfidną zagrywką piarowską Tuska: biskupom krzywda się nie stanie, a ciemnemu ludowi można wmówić, że Kościół w Polsce jest finansowany z dobrowolnych wpłat wiernych. Prawie tak jak w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
1ewkas Re: PIT policzy wiernych 17.03.12, 23:30 Zaraz zaraz ! "Odpis będzie warunkiem uzyskania ślubu kościelnego, chrztu..." zakładasz, że zrezygnują z opłat za te usługi, dowcipnie zwane przez nich "posługami "? Nie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: PIT policzy wiernych 19.03.12, 11:52 A dlaczego mieliby zrezygnować? Po prostu oprócz tych kilku setek "co łaska" za ślub czy pogrzeb trzeba będzie złożyć kopię PIT-u, z odpowiednio wypełnioną rubryką "odpis na KK". Poświadczoną notarialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Czerwona zaraza.. 17.03.12, 23:01 .. słowa odezwie się na każdy dżwięk słowa "Kościół". Nienawiść jest jej jedynym przykazaniem . Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: Czarna zarazo: Kościół dłuuugo i intensywnie n 18.03.12, 07:53 Czarna zarazo: Kościół dłuuugo i intensywnie na tę nienawiść pracował... Odpowiedz Link Zgłoś
money.pl opanuj sie idioto i wez sie do nauki 19.03.12, 06:17 poczytaj o dokonananiach Kosciola;calych panstwach i narodach startych z powierzchni ziemi,milionach zameczonych w najokrutniejszy sposob,inkwizycji i stosach i torturach,o zagarnianiu wszystkiego co sie dalo,o zyciu w oblednych luksusach na trupach wycisnietych ludzi i o wszystkich klamstwach,ktore Watykan sam wymyslal i podawal jako dogmaty do wierzenia takim biednym durniom jak ty,ktorzy po tym wszystkim bronia jeszcze swojego pasozyta. Gdzie masz napisane,ze w ogole ma byc jakis Kosciol i ksieza,gdzie masz napisane,ze trzeba budowac koscioly,chodzic do spowiedzi i robic te wszystkie kretynstwa???Bog jest wszedzie,wie i widzi wszystko i NIE potrzebuje zadnych posrednikow a zwlaszcza tak wstretnych jak obecny polski KMosciol. Ile zarabiasz durniu????A twoja rodzina??? A jak mieszka i czym jezdi episkopat,moze sobie poczytasz???Moze zobaczysz co zra i ile ??? Twoja glupota jest niewiarygodna. Tak panie jerobert66,jestes zdumiewajacym idiota Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Re: opanuj sie idioto i wez sie do nauki 19.03.12, 08:08 Widzę, że posługujesz się językiem rodem z Brooklynu! Odpowiedz Link Zgłoś
hate-war Re: opanuj sie idioto i wez sie do nauki 20.03.12, 05:31 przestań się koleś kompromitować i swoją głupotą podnosić ciśnienie innym. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka jerober czarna zakala..... 19.03.12, 18:23 Nienawiść jest jego jedynym przykazaniem . Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Re: jerober czarna zakala..... 20.03.12, 00:54 Kopiujesz moje określenia , czerwona suko . Odpowiedz Link Zgłoś
matrico Kolejne oszustwo... 18.03.12, 21:46 Niech wszyscy wyznawcy roznych religii oplacaja swoj kosciol z wlasnych dochodow a nie z podatkow przyslugujacych Panstwu! To kolejne finansowanie z kasy RP! Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Re: Kolejne oszustwo... 19.03.12, 18:27 I tak bedzie , wystarczy placic na to, w co sie nie wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
money.pl Najwyzszy czas,tylko po co brednie z 0,3 % ????? 19.03.12, 06:11 CO stoi na przeszkodzie,zeby kazdy z tej olbrzymiej armii darmozjadow sam placil za siebie skladki tak jak caly narod???Czy ks.Kowalczyk musi jezdic ( i inni takze) samochodem za pol miliona zl i jeszcze brac panstwowe pieniadze????? Jakim prawem panstwo placi katechetom nauczajacym bredni niezgodnych z cala wspolczesna wiedza???? Jak dlugo jeszcze czarna zaraza ma zyc ze swoich klamstw,przez siebie uchwalanych??? Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Re: Najwyzszy czas,tylko po co brednie z 0,3 % ?? 19.03.12, 08:11 Czy Twoje aż do obłędu umiłowanie money nie paraliżuje Ci myślenia? Odpowiedz Link Zgłoś
hate-war Re: Najwyzszy czas,tylko po co brednie z 0,3 % ?? 20.03.12, 05:33 pyta Cię o to wielbiciel najpazerniejszej organizacji na świecie;) Odpowiedz Link Zgłoś
wojteksz1 PIT policzy wiernych 21.03.12, 17:28 TROCHĘ KULAWA LOGIKA, POWIEM WIĘCEJ TROSZKĘ CYNICZNA.BO NIE OD DZIŚ WIADOMO, ŻE GROS WIERZĄCYCH TO LUDZIE MNIEJ ZAMOŻNI.JEŚLI NIE DA, BO NIE MA, TO ZNACZY ,ŻE JEST MNIEJ WIERZĄCY, CZY UPADŁY W WIERZE ??? Odpowiedz Link Zgłoś