indywidualismus 17.03.12, 14:11 Nieprawdopodobne, jaką władzę ma mafia watykańska! Nawet w kraju ateistów ( w większości). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozwado Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 14:12 Jest to oburzajace, ze KK grabi ludzi w potrzebie. Ale o czymss tak bezczelnym jak natychmiastowe przekazanie majatkow kosciolowi w Polsce nie ma mowy - wszystko rozlozone jest na pol wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
agap.e Re: Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 14:25 Co w tym złego,że majątek skradziony przez komunistów zostanie zwrócony?Zagrabili niezgodnie z prawem , ma być zwrócony,czy to zwykłemu obywatelowi czy związkom wyznaniowym. Ciekawe jest to,że gazetce przeszkadza tylko zwrot kk a nie nie przeszkadza zwrot gminom żydowskim.Gminy wyznaniowe Żydowskie złożyły 5500 wniosków o zwrot mienia, a kościół katolicki 3000. Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Re: Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 14:35 agap.e napisał: > Co w tym złego,że majątek skradziony przez komunistów zostanie zwrócony?Zagrabi > li niezgodnie z prawem , ma być zwrócony,czy to zwykłemu obywatelowi czy związk > om wyznaniowym. Niby racja, szkoda tylko ze w Polsce oddaje i rozdaje sie ile tylko kk chce a prywatnym osobom nic sie nie oddaje zaslaniajac sie dekretem Bieruta. Czy to tez uwazasz za sluszne agapo ? Odpowiedz Link Zgłoś
vvidmo Re: Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 14:37 Zwykłemu obywatelowi? Powodzenia! Serio - mimo, że wiele działań KK mi się nie podoba, nie oznacza, że jestem antyklerykałem. Wkurza mnie natomiast, że KK dostaje "z powrotem" masę ziemi (często w niejasnych okolicznościach), podczas gdy zwykły obywatel przy swojej mizernej sile przebicia nic nie odzyska. Odpowiedz Link Zgłoś
isanaltd Re: Czechy oddają majątek Kościołowi 18.03.12, 01:08 Lista przedsiębiorstw biorących udział w Aferze Solnej. Firmy skupujące sól drogową (wypadową) - czyli główne zło. - Konsalt/Amasol - Zakład Produkcji Soli Łojewski z Wielkopolski Lista podejrzewanych odbiorców 1. zakłady JBB w Łysych 2. zakłady rybne m.in. Larus z Wielkopolski 3. Pudliszki-sosy 4. piekarnia "Piekuś" z Inowrocławia. 5. Nestle-Winiary -produkty Winiary i inne dania gotowe 6.Unilever w Bydgoszczy -zupy Knorr, Amino Rozpowszechniajcie i ostrzegajcie innych. Jak widac w gre wchodza naprawde duze tuzy, dlatego nie chca tego ujawniac. Odpowiedz Link Zgłoś
renataprzemyt ha ha ha 17.03.12, 14:40 Ale proszę Księdza, mimo wszystko jest różnica. Wy, moi drodzy obmacywacze dzieci, przez ostatnie 20 lat rozkradaliście majątek państwa z pominięciem sądów, Konstytucji RP i wszelkich cywilizowanych zasad prawnych. Do tego sięgacie nie tylko po to, co odebrano Wam (słusznie czy nie) za komuny, ale po ziemie utracone nawet XVIII wieku. Natomiast te gminy żydowskie może i sobie składają wnioski - wolna wola - ale za pośrednictwem sądów i w ilości nawet nie promila tego, co Wy, sukienkowi, już się nachapaliście. No i prosiłbym o jakieś wiarygodne źródło tych "5500 wniosków", jeśli można, to nie z kurii. Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: ha ha ha 17.03.12, 15:10 renataprzemyt napisał: > Ale proszę Księdza, mimo wszystko jest różnica. Wy, moi drodzy obmacywacze dzie > ci, przez ostatnie 20 lat rozkradaliście majątek państwa z pominięciem sądów, K > onstytucji RP i wszelkich cywilizowanych zasad prawnych. Do tego sięgacie nie t > ylko po to, co odebrano Wam (słusznie czy nie) za komuny, ale po ziemie utracon > e nawet XVIII wieku. Natomiast te gminy żydowskie może i sobie składają wnioski > - wolna wola - ale za pośrednictwem sądów i w ilości nawet nie promila tego, c > o Wy, sukienkowi, już się nachapaliście. No i prosiłbym o jakieś wiarygodne źró > dło tych "5500 wniosków", jeśli można, to nie z kurii. Chciałem zwrócić jeszcze uwagę pana księdza, że owy znacjonalizowany majątek, który Kościół wsześniej posiadał, pochodził nie z pracy rąk kleru, ale z tego samego co zawsze, nadań państwa, by Kościół rządzącym pomagał trzymać w ryzach pospólstwo. Kościół brał czynny udział w polskim niewolnictwie - zniesionym dopiero przez cara, by zrobić na złość zrewoltowanej szlachcie w czasie powstania styczniowego - mianowicie tzw. pańszczyźnie chłopstwa. Kościł sam więził chłopów i korzystał z ich niewolniczej pracy, ale co ważniejsze legitymizował niewlniczy ustrój zabobonną ktolicką ideologią. Dzisiejsze polskie społeczeństwo - potomkowie pańszczyźnianych chłopów - Kościołowi niczego nie są dłużni, wręcz przeciwnie, to klechy zakłamują historię, robi z siebie ofiarę losu, kiedy nawet za PRLu dogadał się z władzami i żył jak pączuszek w maśle; klechy jednak nigdy nie przeprosiły Polaków za draństwa swojej korporacji przez całe wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: ha ha ha 18.03.12, 10:27 sir_fred napisał: > Komuniści tylko zrabowali zrabowane. Właśnie to kolejne kłamstwo Kościoła Katolickiego - komuniści majątków kościelnych nie zrabowali! Komuniści wylądowali na śmietniku historii, ale znacjonalizowany przez nich majątek pozostał własnością Skarbu Państwa. To politycy III RP Was obrabowali, Was, Polaków, bo majątkiem Skarbu Państwa płacili haracze klerowi za poparcie polityczne bądź chociaż neutralność polityczną (SLD - najwięcej okradło Polaków i oddało Kościołowi). To łapówkarstwo polityczne (związane z okradaniem polskiego społeczeństwa z majątku skarbu państwa) cynicznie nazwano "odzyskiwaniem majątku". Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 15:17 agap.e napisał: > Co w tym złego,że majątek skradziony przez komunistów zostanie zwrócony?Zagrabi > li niezgodnie z prawem , ma być zwrócony,czy to zwykłemu obywatelowi czy związk > om wyznaniowym. > > Ciekawe jest to,że gazetce przeszkadza tylko zwrot kk a nie nie przeszkadza zwr > ot gminom żydowskim.Gminy wyznaniowe Żydowskie złożyły 5500 wniosków o zwrot mi > enia, a kościół katolicki 3000. Niech pan ksiądz zrozumie, isnieje jednak spora różnica pomiędzy znacjonalizowanym majątkiem gmin żydowskich, mająkami prywatnymi a majątkiem Kościoła Katolickiego... Napwet pan to może zrozumieć - to taka różnica jak różni się kapitalizm od feudalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
nollet Re: Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 15:20 agap.e napisał: > Co w tym złego,że majątek skradziony przez komunistów zostanie zwrócony?Zagrabi > li niezgodnie z prawem , ma być zwrócony,czy to zwykłemu obywatelowi czy związk > om wyznaniowym. > > Ciekawe jest to,że gazetce przeszkadza tylko zwrot kk a nie nie przeszkadza zwr > ot gminom żydowskim.Gminy wyznaniowe Żydowskie złożyły 5500 wniosków o zwrot mi > enia, a kościół katolicki 3000. We Francji nigdy nie było komunizmu, w 1905 roku nigdzie nie było komunizmu. Francja zabrała zlodziejskie majątki i nie oddała nigdy nawet jednego grosza. Nie komunisci, Francja, co klechy na to mówią? Najwygodniej mówić komunisci zabrali! A kler komu zabrał? Przecież to zlodziejski łup oszustów, którzy wmówili ludziom, ze są namiestnikami boga na ziemi, są tylko ekskremetem, zwykłym ekskremenetm nie boskim! Odpowiedz Link Zgłoś
flipvert Re: Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 16:42 Zydzi musieli swoje mienie kupowac.KK przewaznie je kradl w taki czy inny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
nibywroclawianin Re: Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 20:31 Twój komentarz świadczy, że jesteś durniem do potęgi. Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 14:29 Zniszczyli Polske a teraz zabieraja sie za Czechy. Co za pazerne pasozyty. Mam nadzieje ze Czesi sie na to nie zgodza. Odpowiedz Link Zgłoś
hanishl Nie przejmujcie się Czechami 17.03.12, 14:55 To nawet w 1/50 nie jest to co w Polsce. Mieszkam przy granicy . Częściej jestem w Czechach niż w Polsce ( trekking ). Są zabytkowe kościoły zamknięte . W Wielkanoc jest ogłoszenie gdzie i o której będzie można święcić i nie ma nikogo. ( Srbska , Jindrichovice , Rasnice). Stoją krzyże jako zabytki ( 1830 r. Srbska ) i giną. To nie Polska . To je Gottlandia Odpowiedz Link Zgłoś
prezi777 Re: Nie przejmujcie się Czechami 17.03.12, 15:13 Spoko maroko. Czarni forsują religię w przedszkolach. Za dwadzieścia lat będą mieć pokolenie ateistów. Ich małpy, ich cyrk. Odpowiedz Link Zgłoś
hanishl Re: Nie przejmujcie się Czechami 17.03.12, 16:46 prezi777 napisał: > Spoko maroko. Czarni forsują religię w przedszkolach. Za dwadzieścia lat będą m > ieć pokolenie ateistów. Ich małpy, ich cyrk. Dokładnie. Ich cyrk. Ja z Nimi rozmawiam na co dzień . Myślisz że to ich zmartwienie. A póki co wystarczy popatrzeć na drogi , koleje i autobusy.. Gdzie Nam do Nich. Ja z takiej wsi jak Srbska mam połączenie do każdej części Czech. Z innej "dziury" jak Jindrichovice pociągiem dojadę wszędzie . A ta czystość a ten porządek ? Wolę być u ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
chris2010 Re: Nie przejmujcie się Czechami 17.03.12, 17:08 Zazdroszczę ci kolego i wszystkiego dobrego-nie dajcie się czarnej mafi, która z nas Polaków zrobiła niewolników i zagarnęła już prawie cały kraj. hanishl napisał: > prezi777 napisał: > > > Spoko maroko. Czarni forsują religię w przedszkolach. Za dwadzieścia lat > będą m > > ieć pokolenie ateistów. Ich małpy, ich cyrk. > > Dokładnie. Ich cyrk. Ja z Nimi rozmawiam na co dzień . Myślisz że to ich zmartw > ienie. > A póki co wystarczy popatrzeć na drogi , koleje i autobusy.. Gdzie Nam do Nich. > Ja z takiej wsi jak Srbska mam połączenie do każdej części Czech. Z innej "dziu > ry" jak Jindrichovice pociągiem dojadę wszędzie . A ta czystość a ten porządek > ? > Wolę być u ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Polska leaderem przemian... w oddawaniu majątku 17.03.12, 14:59 skarbu państwa mało transparentnej korporacji. Ja tam bym wolał, żeby Polska najpierw miała PKB per capita taki jak w Czechach, a dopiero potem rozmawiała z sukienkowymi o karmieniem ich państwowym majątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
komcionauta Niby bogactwa, a do seminariów chętnych nie ma 17.03.12, 15:10 To jak to jest? Tak dobrze jest tym sukienkowym, a chętnych na sukienkowego mniej niż na barmana w lepszej knajpie? Przecież powinno chyba być 100 kandydatów na jedno miejsce. Albo i 1000, bo miejsc niewiele. Tajemnicze to dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
prezi777 Re: Niby bogactwa, a do seminariów chętnych nie m 17.03.12, 15:15 Nie każdy jest w stanie stać się pedofilem. Odpowiedz Link Zgłoś
flipvert Re: Niby bogactwa, a do seminariów chętnych nie m 17.03.12, 16:50 Dobrobyt to nie wszystko.Trzeba jeszcze udowodnic,ze sie ma powolanie...do uwodzenia nieletnich. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Niby bogactwa, a do seminariów chętnych nie m 17.03.12, 19:56 Po prostu - to już nie PRL czy II RP, niech im ziemia lekką będzie. Jak się chłopak ze wsi chce wyrwać i awansować w hierarchii społecznej to nie musi już iść na księdza albo w kamasze. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimirz Stanowczo protestujemy !! 17.03.12, 15:11 Chwała Generałom i Władzy Ludowej! Centralne Biuro Śledcze, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencja Wywiadu, Centralne Biuro Antykorupcyjne, Służba Wywiadu Wojskowego, Służba Kontrwywiadu Wojskowego, Wojskowe Służby Informacyjne, Wywiad Skarbowy, Platforma Obywatelska, byli członkowie i funkcjonariusze Armii Ludowej, Urzędu Bezpieczeństwa, Służby Bezpieczeństwa, ZOMO, ORMO, Milicji Obywatelskiej, PZPR i Wojskowych Służb Informacyjnych, laureaci Honorowej Księgi Czynów Żołnierskich, Prokuratury oraz pracownicy Gazety Wyborczej z rodzinami i tysiące młodych doskonale wykształconych Pomroczan z dużych ośrodków i nie tylko stanowczo protestują przeciwko wszystkim reakcyjnym siłom, które starają się za wszelka cenę zakłócać spokój i porządek, który gwarantuje pomroczańskiemu społeczeństwu Front Jedności Narodu. Precz z warchołami i innymi karłami reakcji! Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej! Niech się świeci Słonce Peru, a woda spływa do Bałtyku! Wszystkie Ryśki to porządne chłopy Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Stanowczo protestujemy !! 17.03.12, 16:01 kazimirz napisał: > Chwała Generałom i Władzy Ludowej! (...) > Wszystkie Ryśki to porządne chłopy Mam nadzieję, że nie wszystkie Kazimirze to idioci. Odpowiedz Link Zgłoś
nollet Francja odebrała klerowi i nie dala nic! 17.03.12, 15:14 Francja w 1905 roku zerwała konkordat i dokonała sekularyzacji majatków koscielnych i do dziś państwo francuskie nie oddało jednego grosza. Czemu Czsi tak nie mogą? Czemu Polacy tak nie mogą zrobic? Majątek kleru to przestępczy łup, ich praca to przestępstwo! Nikt normalny nie wierzy, że jakikolwiek klecha na ziemi ma do boga inny dostęp niż my, a przecież ich majątek pochodzi od wiary w te brednie, uposledzonych ludzi, którzy wierzą, że kler, kosciół a bog, to jedno. Zupełnie spokojnie neleży przestępcom odebrać majątki, czyli przestępczy łup, raz na zawsze pozbawić osobowości prawnej, to dziwna sytuacja, w której szamani są partnerami do rozmów z rządem wybranym przez narod. Oszusci, rozmawiają z rządem, o czym można rozmawiac z oszustami? Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: Francja odebrała klerowi i nie dala nic! 17.03.12, 15:20 Bo nawet słusze reformy Peerelu są niesluszne, bo zostały przeprowadzone w Peerelu. Odpowiedz Link Zgłoś
flipvert Re: Francja odebrała klerowi i nie dala nic! 17.03.12, 16:52 Swietnie ujete.Byloby nawet zabawne gdyby nie to,ze to sama prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Francja odebrała klerowi i nie dala nic! 18.03.12, 00:08 nawet dość słuszna w zamyśle reforma, przeprowadzona źle, głupio i niechlujnie może się stać niesłuszna. zło wyrządzane w dobrej wierze nie przestaje być złem. zresztą, czy przypisywanie dobrej wiary bierutowi nie jest nieco na wyrost? Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: Francja odebrała klerowi i nie dala nic! 18.03.12, 09:39 tymon99 napisał: > nawet dość słuszna w zamyśle reforma, przeprowadzona źle, głupio i niechlujnie > może się stać niesłuszna. > zło wyrządzane w dobrej wierze nie przestaje być złem. zresztą, czy przypisywan > ie dobrej wiary bierutowi nie jest nieco na wyrost? We całej Europie majątek kościelny był nacjonalizowany. I nie chodziło o żadną "dobrą wiarę" tylko wyrównanie krzywd, przejęcie zasobów korporacji, która te zasoby wyłudziła; żeby zasoby te służyły rozwojowi całego społęczeństwa, a nie małej grupie szefującej owej korporacji. Kościół "odzyskuje" teraz majątki nie od "komunistów" tylko z majątku skarbu państwa, czyli Waszego. Znowu nie chodzi o żadną "dobrą wolę" ale o interesy. Ciągle te same. Interes społeczny Polski vs. interes katolickiej korporacji naciągaczy. W Polsce nacjonalizacja majątków i tak dla Kościoła skończyła się to bardzo delikatnie (komuniści jak wiadomo płacili rekompensaty i utworzyli słynny "Fundusz Kościelny" na ubezpieczenia społeczne dla kleru), biorąc pod uwagę polskie zacofanie społeczne i feudalizm i współudział Kościoła - pana feudalnego w tych patologiach społecznych. Jeżeli chcecie tak karmić tego katolickiego trolla, to fajnie, niechy tylko wszyscy, którzy mają chłopskie korzenie wystąpią do Kościoła o rekompensaty za pracę niewolniczą swoich przodków - przez całe wieki! Jak udajemy legalizm (a nie walkę o interesy), to do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Francja odebrała klerowi i nie dala nic! 18.03.12, 12:47 diabollo napisał: > wyrównanie krzywd, przejęcie zasobów korporacji, która te zasoby wyłudziła; > żeby zasoby te służyły rozwojowi całego społęczeństwa o, naprawdę żyją jeszcze ludzie wierzący w idee lenina! Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Powinni rozwiazac problem droga referendum :O) 17.03.12, 15:20 A ja nie rozumiem dlaczego dotad nie wpadli na to. Odpowiedz Link Zgłoś
nollet referendum jest prawem ponad ustawą! 17.03.12, 15:26 zorganizować referendum i raz na zawsze rozprawić sie z klerem. Niech naród w referendum postanowi, czy godzi się na istnienie konkordatu, czy chce rozdziału koscioła od państwa, czy jest za sekularyzacją majątków kleru bez odszkodowania. Kler to państwo w państwie, nie mam jako Polak żadnego interesu by utrzymywać jakiegoś frajera z hitler juge, którego pederasci i pedofile w koloratkach wybrali swoim guru! Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Ziemski majątek Kościoła 17.03.12, 16:45 Ten majątek jest mu potrzebny aby realizować misję nawracania ateistów w Czechach. Nic tak nie przemówi do ateisty, jak wizja skromnego katolickiego życia na ziemskim padole. Miliardy koron są niezbędne aby zbudować drogę do nieba i mieć pierwsze miejsce w kolejce do boskiego raju. Szwejk ma teraz podstawy do snucia nowych opowieści! Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Bracia Czesi mają więcej od nas rozumu. 17.03.12, 16:06 Nie dali sobie wcisnąć konkordatu. No - ale ich bohaterem narodowym jest prekursor reformacji Krk - spalony przez papiestwo na stosie Jan Hus, a nasz Wielki Polak wepchnął nas w objęcia Watykanu. I obdarował nas takimi "elitami" jak Michalik, Dziwisz, Paetz czy Rydzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Bracia Czesi mają więcej od nas rozumu. 17.03.12, 16:46 Dlatego przekazują miliardy na KRK aby potem mieć podstawy do opodatkowania miliarderów w sutannach. Odpowiedz Link Zgłoś
kraker.ltd Czechy nie sa frajerami... 17.03.12, 17:50 Koscielni jak i u nas szybciusienko chca swoja nabic kase, a dopiero druga fala nadejdzie , ten caly i ch Rzad wyruchal Narod, i jezeli sie Czesi nie wezma i nie wykosza tego psubratctwa, to padna na pyski,a pleban bedzie obrastal w dobrobyt jak zawsze, teraz akurat najgorszy okres do takich zagran, juz jak sie ktos nizej wypowiedzial,francuzi kraj katolicki, zagrozili ze albo gilotyna albo zycie, poczym caly majatek przeszedl do skarbu panstwa, teraz koscioj zyje w nedzy, tzn, z datkow wiernych, a to co sie dzieje krajach bylego Ukladu Warszawskiego, to jakas paranoja na kolkach, juz nie wiedza ile brac, gdzie chowac , na co wydawac; Lepiej byc Ateista niz cholernym Katolikiem ,ktorego oklamuja,gwalca, oszukuja, i jeszcze wmawiaja,iz nie powinien myslec zle o bliznim, bo to ciezki grzech, powinien mu wybaczyc to pojdzie do NIEBA?jak JEZUS CHRYSTUS Odpowiedz Link Zgłoś
agap.e Re: Czechy nie sa frajerami... 17.03.12, 17:56 Nie wiem czy bycie ateistą za 20,30 lat w zach Europie będzie takie super jak muzułmanie dojdą do władzy i wezmą się za nich. Odpowiedz Link Zgłoś
agap.e Re: Czechy nie sa frajerami... 17.03.12, 18:03 Już niedługo powstaną Zjednoczone Emiraty Brytyjskie, Kalifat Francuski i Islamską Republikę Niemiec. To tylko kwestia czasu. Społeczeństwa, które odrzuciły Boga zostaną zniszczone przez ludzi, którzy w Boga bardzo wierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
sir_fred Re: Czechy nie sa frajerami... 17.03.12, 18:26 Stara śpiewka, nie oparta na żadnych podstawach. Co śmieszniejsze, jeszcze bardziej zachęcająca do maksymalnego rozdziału kościołów od państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
eggerger Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 17:52 Mnie, panie Donaldzie, nie bulwesują weekendowe loty do Gdańska. Tylko dziesięciomiliardowa, przez Pana, nie kłękającego, dziura w budżecie. Chciałbym pozdrowić- nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Zydom ich majatki nalezy przekazac.... 17.03.12, 19:45 Innym nie wolno.Oburzenie.Czy nie jest to smieszne? Odpowiedz Link Zgłoś
dyktator_bolandy Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 20:02 Państwo Czeskie jest o tyle w porządku, ze najpierw oddało własnośc zwykłym ludziom ,a dopiero potem Kościołowi. U nas do dzis nie było porządnej reprywatyzacji, za wyjątkiem Kk. Odpowiedz Link Zgłoś
jabmax Czechy oddają majątek Kościołowi 17.03.12, 20:47 Tylko władza i pieniądze, pieniądze i władza...zero odpowiedzialności. "Wartości" i "nauka" kościoła od...przedszkola. W średniowieczu, w czasie epidemii, gdy ludzie w miasteczku padali jak muchy, wystarczyło "słówko" rzucone z ambony, że w nocy ktoś widział Żyda koło studni...i sprawa załatwiona... Nie tak dawno(po przegranej wojnie i gospod. kryzysie Niemczech) ministranci pokroju Adolfa Hitlera i Rudolfa Höß'a wymordowali miliony(głównie "starszych w wierze" braci Żydów)...a następnie kolejni przywódcy Watykanu, w Oświęcimu pytają -"Boże gdzie byłeś..." Boże, dlaczego milczałeś? Dlaczego na to przyzwoliłeś?..." I tak od stuleci. Czy Konstantyn mógł przewidzieć, jak fatalne skutki przyniesie dla świata, uczynienie chrześcijaństwa religią państwową, narzędziem kontroli ideologicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: Czechy oddają majątek Kościołowi 18.03.12, 00:02 indywidualismus napisał: > Nieprawdopodobne, jaką władzę ma mafia watykańska! Nawet w kraju ateistów ( w w > iększości). ??? >Jesteś zdziwiony? To zaproponuj tej zakłajmanej firmie handlowej żeby udostępniła wszystkie dokumenty dotyczące ich działalnośći od 2000 lat. Oni szybciej wywołają III wojnę światową, niż pokażą jak doszli do takich majątków i władzy. Prawda o ich "religii" oznaczała by ich koniec. Na razie jadą na kłamstwach dla naiwnych i lękających się śmierci. Czy zauważyłeś że KK nigdy nie krytykował religii buddyjskiej w Indiach? Bo wie, że oni mogą mieć kwity jak skończył Jezus z Nazaretu i gdzie jest jego grób. (gdy uciekł przez Kafarnaum do Indii z Małgorzatą,po sfingowanej i dobrze opłaconej przez Józefa z Arymatei "śmierci" na krzyźu i ucieczki) Odpowiedz Link Zgłoś
gadagad Re: Czechy oddają majątek Kościołowi 18.03.12, 11:47 usti.idnes.cz/farnost-kvuli-dluhum-proda-varhany-pozdeji-prijde-na-radu-cely-kostel-1eg-/usti-zpravy.aspx?c=A120302_1742206_usti-zpravy_alh spoko, w czechach majątek kościelny jest inaczej prawnie traktowany, poza tym traktowany jest jako przestrzeń użytecznośći publicznej i większości aspektu pod ograniczeniami pańswowego prawa. A jak chcesz to kup, kościół idzie pod młotek, za zadłużenie się w banku na zakup tartaku i brak wyników gospodarczych z funkcjonowania takowego. Odpowiedz Link Zgłoś
franek31 Czechy oddają majątek Kościołowi 18.03.12, 20:49 Od kilku dni w większych czeskich miastach odbywają się masowe demonstracje. Nie o restytucje kościelne, tylko przeciwko "centroprawicowemu rządowi". W Wyborczej o tym ani słowa. Pane Luboši Palato, otevřete okno... www.czechfreepress.cz/uvadime-videa/demonstrace-15.3.2012-5-videi.html Odpowiedz Link Zgłoś
franek31 Re: Czechy oddają majątek Kościołowi 18.03.12, 21:06 znalazłem w nagraniach z tych demonstracji taką scenę wartą uwagi: www.youtube.com/watch?v=pJGJveA2KBw Warto posłuchać zdania które się zaczyna w 1:15 Odpowiedz Link Zgłoś