Dodaj do ulubionych

Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko...

08.04.12, 14:54
całe szczęście, ze poseł Mroczek ma w Sejmie aktywność 0,3, bo gdyby mu przychodziło do głowy 3 x więcej pomysłów, to Ruch Palikota poszedłby szybciutko na dno statystyczne.
ciekawe, jakie genialne pomysły ma komisja sejmowa, której ten tuman przewodniczy.
Obserwuj wątek
    • tj2787898 No to wprowadźmy także... 08.04.12, 15:20
      No to wprowadźmy także obowiązkowa kontrolę stanu bieżnika w obuwiu oraz okresowy przegląd tychże w autoryzowanej stacji diagnostycznej. W końcu pieszy to też uczestnik ruchui drogowego ! :D

Jak niektórzy na Wiejskiej mają zdecydowanie za dużo wolnego czasu, to i wymyślają takie cudności...
      • idiot_hunter Rozumiem, że przeglądy rowerów 08.04.12, 19:53
        chciałby robić poseł Biedroń, ale żeby Mroczek? :-) A swoja drogą może warto przypomnieć, że pierwszym zarządzeniem władz hitlerowskich po zajęciu Polski było wprowadzenie obowiązku oświetlania rowerów i furmanek. Ale stanu bieżnika w rowerach to nawet Hitler nie sprawdzał...
      • lescer owszem, wprowadźmy.. 08.04.12, 21:15
        kamizelki odblaskowe obowiązkowe dla rowerzystów i pieszych poza terenem zabudowanym albo przynajmniej odblaskowe paski na obuwiu - są produkowane w różnych kolorach i nie gryzą się z kolorem obuwia, a dla kierowcy sa widoczne jako pierwsze, ponieważ są umieszczone najniżej.
        ..
        poza tym oświetlenie roweru po zmroku jest obowiązkowe jak każdego innego pojazdu drogowego. dlatego tego przepisu nie trzeba wprowadzać od nowa.
        • cornice Re: owszem, wprowadźmy.. 08.04.12, 22:39
          "poza tym oświetlenie roweru po zmroku jest obowiązkowe jak każdego innego pojazdu drogowego. dlatego tego przepisu nie trzeba wprowadzać od nowa."

Trzeba go tylko egzekwowac, zeby nie miec na sumieniu kogos o ograniczonej wyobrazni.
          • lukilukk Re: owszem, wprowadźmy.. 09.04.12, 08:51
            Często widzę rowerzystów jadących bez oświetlenia i TO trzeba egzekwować a nie wprowadzać jakieś debilne kontrole trzeźwości jadących chodnikiem albo obowiązkowe przeglądy.
            Przeglądy równają się wprowadzeniem rejestracji pojazdów, obowiązku jazdy z dokumentacją może nawet tablicom rejestracyjnym.
            Qurwa, niedługo będą wymagać aby rolkarze legitymowali się badaniami aktualnymi lekarskimi i przebytym kursem rolkarza zakończonym egzaminem.
            • ypsyl0n Re: owszem, wprowadźmy.. 09.04.12, 09:43
              lukilukk napisał:
              > Przeglądy równają się wprowadzeniem rejestracji pojazdów, obowiązku jazdy z dok
              > umentacją może nawet tablicom rejestracyjnym.

oraz obowiązkowe OC.
              • lechujarek_wolski Kiedy testy IQ dla (p)osłów? 09.04.12, 14:05
                Jak nie sekta obłąkanego paranoika to kupa clownów ... jak nie urok to sraczka - co za popier.dolony kraj!

A potem się ludzie dziwią, że tacy nieudacznicy jak Obywatele z Platformy wygrywają wybory :)
                • wersal-55 Re: Kiedy testy IQ dla (p)osłów? 09.04.12, 17:46
                  lechujarek_wolski napisała:

> Jak nie sekta obłąkanego paranoika to kupa clownów ... jak nie urok to sraczka
                  > - co za popier.dolony kraj!
                  >
                  > A potem się ludzie dziwią, że tacy nieudacznicy jak Obywatele z Platformy wygry
                  > wają wybory :)
                  >Nie tylko dla poslow,tagze wam polakom potrzebne jest IQ,glupota goni glupote,to slowianska przywara.
                  • lechujarek_wolski Re: Kiedy testy IQ dla (p)osłów? 09.04.12, 17:53
                    Co masz na myśli przez Was Polaków?
              • lukilukk Re: owszem, wprowadźmy.. 09.04.12, 16:40
                > oraz obowiązkowe OC.

... bo rower porusza czasami się po drodze więc może dojść do kolizji z winy roweru a wtedy kto ma płacić za szkodę na pojeździe?

Idąc tym debilnym rozumowaniem należy wprowadzić rejestrację przechodniów korzystających z pasów dla pieszych bo pasy są na drodze. Każdy przechodzień powinien posiadać obowiązkowe OC, tablice rejestracyjne, własne oświetlenie w postaci lap obrysowych oraz świateł mijania działających również w słoneczny dzień. Aktualny i ważny przegląd wykonany u lekarza pierwszego kontaktu przy tym wszystkim to już pikuś.
    • gregroyx Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 08.04.12, 15:53
      Widzialnosc rowerzysty na drodze jest niezwykle istotna i zarowno swiatla jak i odblaski powinny byc standartowym wyposazeniem kazdego roweru bedacego w ruchu drogowym. Powinny byc ustanowione regulujace to przepisy w Kodeksie drogowym. Ale zeby robic przeglady rowerow to juz zdecydowane przeginanie paly. RESPEKTOWANIE PRZEPISOW NA ODPOWIEDZIALNOSC ROWERZYSTY!
      • rozalski.maciej Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 08.04.12, 16:12
        Te kwestie są uregulowane we właściwych przepisach. Problem polega na tym, że:
        - Policja tego praktycznie nie egzekwuje - za to poprawia sobie statystyki za pomocą akcji społecznych rozdawnictwa kamizelek odblaskowych.
        - najwięcej do powiedzenia na temat bezpieczeństwa ruchu drogowego mają wszelkiej maści zapier..cze.
        • gregoson Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 08.04.12, 16:25
          Dokładnie to samio chciałem powiedzieć. W przepisach są regulacje dotyczące wyposażenia rowerów w światła. Dla mnie to jest największym problemem bo rowerzyści w wiekszości mają to serdecznie w zadach. I jedzie takie cudowne dziecko dwóch pedałów po publicznej drodze ze słuchawkami na uszach bez żadnych świateł nie zdjać sobie sprawy, że od kontaktu z blachą zamochodu dzielą go obcisłe spodenki i koszulka.
          Poseł ma rację chcąc żeby policja to egzekwowała bo mam wrażenie, że póki co to łapią tylko pijanych na rowerach nie zwracając uwagi na uprawnienia ( karta rowerowa) i wyposażenie - światła i sprawne hamulce. Kamizelki odblaskowe, kaski itp to rzecz wtórna, a tłumaczenia, że nie da się zmusić prostaka na starej ukrainie czy czajce do założenia świateł to bzdura - raz czy dwa mandat to się po wsi rozniesie ile to kosztuje i w wioskowym sklepie u Franka czy Aleśki będzie można kupić światełka i dynamo.
          Mało brakowało aby i ja miał na sumieniu debila na rurce bez świateł w Kniei pod Koniecpolem. Luty, ciemno jak u diabła pod koszulą, a to bydle śmiga środkiem drogi nawet bez odblasków - to, że ta menda żyje zawdzięcza kierowcy autobusu, w którego tylnych światłach zauważyłem tego idiotę.
          • starblast Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 08.04.12, 22:14
            gregoson napisał:

> Dokładnie to samio chciałem powiedzieć. W przepisach są regulacje dotyczące wyp
            > osażenia rowerów w światła. Dla mnie to jest największym problemem bo rowerzyśc
            > i w wiekszości mają to serdecznie w zadach. I jedzie takie cudowne dziecko dwóc
            > h pedałów po publicznej drodze ze słuchawkami na uszach bez żadnych świateł nie
            > zdjać sobie sprawy, że od kontaktu z blachą zamochodu dzielą go obcisłe spoden
            > ki i koszulka.

Takich delikwentów bez oświetlenia jadących po zmroku nazywa się "batmanem". Ja kiedyś jechałem nieoświetloną międzymiastową i tacy poginali. W ogóle ich nie widać, więc kierowca nie ma szans ich zobaczyć z przyzwoitej odległości. To nie tylko problem miast. Kilkset metrów dalej szedł Ziutek do wiejskiego sklepu. Gdyby nie dobra latarka przy rowerze sam mógłbym w niego wjechać...
            Słuchawki na uszach to jakaś zmora. Co raz więcej spotykam takich ludzi. Zero odpowiedzialności.

> Poseł ma rację chcąc żeby policja to egzekwowała bo mam wrażenie, że póki co to
            > łapią tylko pijanych na rowerach nie zwracając uwagi na uprawnienia ( karta ro
            > werowa) i wyposażenie - światła i sprawne hamulce. Kamizelki odblaskowe, kaski
            > itp to rzecz wtórna, a tłumaczenia, że nie da się zmusić prostaka na starej ukr
            > ainie czy czajce do założenia świateł to bzdura - raz czy dwa mandat to się po
            > wsi rozniesie ile to kosztuje i w wioskowym sklepie u Franka czy Aleśki będzie
            > można kupić światełka i dynamo.

Poseł mógł zwrócić uwagę na brak egzekwowania przez policję wymaganych świateł, odblasków, dzwonka, ale po jakiego grzyba dodawał kolejne bzdurne propozycje? Gdyby policja zwęszyła interes to rowerzyści byliby drugą grupą chętnie widzianą w statystykach, zaraz po pijaczkach i obszczymurkach.
          • czareg Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 09.04.12, 11:30
            Rowerzysta na niesprawnym rowerze jest groźny w 99,9% głównie dla siebie!!
            Stąd mała potrzeba społeczna ganiania idiotów.
            Choć nawet tacy są bardzo ostrożni, szczególnie przy małej widoczności.
            Za to nawet lekko podpity jest zagrożeniem, bez względu na stan i rodzaj wehikułu - więc akcje policji nie powinny dziwić.

PS. Dla pełnoletnich karta rowerowa do poruszania się rowerem po drogach publicznych potrzebna nie jest. To tak a pro po przedpisacza :D

PS2 Narzekają na rowerzystów przede wszystkim przekraczający nagminnie ograniczenia prędkości i wymuszający pierwszeństwo jazdy. Mówimy NIE piratom drogowym.
      • freitag23 Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 08.04.12, 16:21
        Panie pośle z przypadku, kim Pan jest z zawodu, skoro smarowanie łańcucha lub pompowanie uważa za przegląd.A skoro Pan tak się troszczy o życie uczestników ruchu drogowego to zapewniam Pana, że połowa samochodów ciężarowych powinna być wycofana z użytkowania ze wzgłedu na stan techniczny, to pole dla Pana działań. Zapewniam Pana , że 90% rowerów w miastach to nowe jednoślady, znacznie droższe i nowocześniejsze niż większośc samochodów w Pana wiosce.
    • ryanmdusa Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 08.04.12, 16:24
      Maciej Mroczek jest slowianskim debilem
      • gregoson Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 08.04.12, 16:27
        Cykliści - cytując Papcia Chmiela : ,,Jeden drugi, duzy mały rozum spłynął im w pedały "
      • nerwus0 Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 08.04.12, 17:03
        ryanmdusa napisał:

> Maciej Mroczek jest slowianskim debilem
        i ukrytą opcją pisuarową. Obij mu Pan michę, Panie Januszu!
      • lukilukk Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 09.04.12, 20:20
        > Maciej Mroczek jest slowianskim debilem

Takie czasy że można w Googla wpisać i na własne oczy zobaczyć jak wygląda taki osobnik.

Ja systematycznie praktykuje to na drodze widząc jak na złamanie karku wszystkich wyprzedza po prawej i lewej imbecyl aby 500 m dalej zatrzymać się na światłach. Dojeźdzam wtedy do takiego, patrzę i czasami (tak jak teraz) dziwię się bo debil wygląda całkiem normalnie.
        :))))
    • hipopotam74 Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 08.04.12, 16:37
      Jestem za wprowadzeniem cyklicznych badań psychiatrycznych dla wszystkich posłów. Jako Polak chciałbym wiedzieć, czy rządzący w tym kraju, którzy mają moje poparcie i wszyscy na których nie głosowałem, są przy zdrowych zmysłach. Mamy pracować aż do śmierci, nie ma żadnego pakietu socjalnego, kolejki do specjalistów lekarskich, głodowe pensje itd, itd. A tu jakiś marny poseł wystosowuje wniosek o "przeglądach rowerowych"!!! Żenada i wstyd panie (p)ośle.
      • marek1846 Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 09.04.12, 06:27
        Nierealne, dlatego, że nie ma tylu którzy przeszliby pozytywnie badania, przyzwoici ludzie stronią od tego typu zajęć. Kandydaci po prostu kupiliby pozytywne badania.
        Dlatego wybrańcy powinni nosić specjalne kamizelki odblaskowe, reszta społeczeństwa zostałaby dostatecznie ostrzeżona o zagrożeniu.
    • reexpert Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 08.04.12, 16:37
      "mam też sygnały poparcia - np. od zawodowych kierowców czy przedstawicieli handlowych, którzy jeżdżą i widzą co się dzieje na drogach."

To żeś se Pan wybrał autorytety...
      Przedstawiciel handlowy - człowiek, który wszędzie jest spóźniony, podróżujący najtańszym w eksploatacji samochodem (firmowym), uznający że z racji wykonywania misji dla firmy jego przewinienia w ruchu drogowym powinny być automatycznie anulowane.
    • chaha Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 08.04.12, 17:36
      a ja tam popieram pomysł posła mroczka.
      jestem mechanikiem rowerowym :-P
      • chaha Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 13.04.12, 14:14
        chaha napisał:

> a ja tam popieram pomysł posła mroczka.
        > jestem mechanikiem rowerowym :-P
        tam gdzie pojawia się zagrożenie międzynarodowym komunizmem, tam potrzebny jest MECHANIK ROWEROWY!!!
        www.youtube.com/watch?v=nB_6JVaDlt8
    • sir_fred Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 08.04.12, 17:44
      Światła tak, ale obowiązkowe przeglądy???
      To ma być podobno Przyjazne Państwo, panie Mroczek. Trochę rozumku, please...
    • krzychs4 Mroczek 08.04.12, 17:49
      Panie Mroczek
      Jest Pan jak widać bardzo marnym cyklistą, obowiązek posiadania odpowiedniego oświetlenia istnieje już od bardzo dawna, już od PRL. Wnioski o których Pan raczył poinformować szeroką publiczność mogą świadczyć jedynie o całkowitej nieznajomości tematu. Może przed opowiadaniem bzdur i ośmieszaniem siebie i ruchu Palikota zasięgnie Pan choć minimum informacji w kręgach rowerzystów. Byłem ciekaw jaki typ posłów znajduje się w RP teraz czytając Pana brednie już wiem. Bardzo dziękuję!
    • signomi.net Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 08.04.12, 17:55
      Panie pośle Mroczek! Jeśli podejrzewa Pan, że jest problem zaniedbania obowiązków przez Policję, to Pan jako poseł może przecież w trybie interpelacji wywołać do tablicy pana ministra sprawa wewnętrznych.
      Jeszcze parę takich wypowiedzi a poskarżę się Palikotowi, że jego kolega zniechęca mnie do głosowania na jego Ruch.
    • benek231 Brawo Poseł Ruchu Palikota :O) Pijanego rowerzyste 08.04.12, 18:31
      lepiej widac gdy jest w kamizelce, badz oblepiony jest elementami odblaskowymi. Podobnie z nie przepuszczajacym lancuchem, badz obluzowanym zawieszeniem kol, ktore moze byc powodem naglego zatoczenia sie rowerzysty pod pedzacy samochod. W powyzszych przypadkach takze kierowca samochodu narazony jest na niebezpieczenstwo, gdyz raptowna reakcja na niespodziewane pojawienie sie rowerzysty przed maska, moze skonczyc sie wyladowaniem na drzewie, badz na pojezdzie nadjezdzajacym z przeciwka.

Takze ewentualne obrazenia glowy (ktorych najwiecej w rowerowych kraksach) nie sa wylacznym interesem danego rowerzysty. Koszty leczenia nieszcsnika ponosza bowiem wszyscy placacy ubezpieczeniowe skladki. A te ida tez w gore - wraz ze wzrostem liczby wypadkow.

Ojciec mego znajomego mial "niewinny rowerowy wypadek" w listopadzie (na drodze dla rowerzystow jechal bez kasku) i do tej pory porusza sie w chodziku. Wczesniej byl w comie przez 2 tygodnie. A ja doplacalem do kosztow jego leczenia, ktorych mozna bylo uniknac, gdyby gosciu mial na glowie kask.
      • hooliveira Re: Brawo Poseł Ruchu Palikota :O) Pijanego rower 08.04.12, 19:39
        mam nadzieję, że autor powyższego wpisu nie posiada prawa jazdy, a prowadzi jedynie chodzik we własnym domu.
        najwięcej wypadków na drodze jest spowodowanych przekroczeniem dopuszczalnej prędkości i nie zachowaniem odległości, a to jest domena kierowców samochodów.
        jestem rowerzystą codziennym i całorocznym; każdego tygodnia kierowcy popełniają wobec mnie wykroczenia na drodze warte dziesiątki punktów i tysiące złotych, nie znają nawet przepisów, które zmieniły się już prawie rok temu.
        przepisy już są, tylko trzeba je respektować i egzekwować, a nie wymyślać nowe bzdury
        • adreswstopcepostu Re: Brawo Poseł Ruchu Palikota :O) Pijanego rower 08.04.12, 19:45
          Zmienilbym nazwisko na miejscu pana posla.
          W tej sytuacji Pomroczek wydaje mi sie adekwatne...
        • benek231 Re: Brawo Poseł Ruchu Palikota :O) Pijanego rower 08.04.12, 22:29
          hooliveira napisał:

> mam nadzieję, że autor powyższego wpisu nie posiada prawa jazdy, a prowadzi jed
          > ynie chodzik we własnym domu.
          >
          >
          *Podobny Tobie mondrala tez mial kiedys nadzieje. I urodzil kamien do kiszenia ogorkow. Badz ostrozniejszy zatem.

> najwięcej wypadków na drodze jest spowodowanych przekroczeniem dopuszczalnej pr
          > ędkości i nie zachowaniem odległości, a to jest domena kierowców samochodów.
          >
          >
          *Czyli na rowerach moga sie zabijac ile chca, byle by byli (przynajmniej) na drugim miejscu.

> jestem rowerzystą codziennym i całorocznym;
          >
          >
          *Taaa, wiem. Swietny jestes przy tym i wspanialy. Podziwiam.
          Szkoda tylko, ze nie wszyscy rowerzysci sa tacy jak Ty.

> przepisy już są, tylko trzeba je respektować i egzekwować, a nie wymyślać nowe
          > bzdury
          >
          >
          *Kask, odblaski, sprawny rower - to nie sa zadne bzdury. Przy okazji kontroli drogowej moze policjant zwrocic uwage i na te elementy. Czy posel Mroczek kaze Ci wjezdzac na kanal stacji diagnostycznej?
          Mroczek uwaza, ze dostrzega problem. Rozwiazanie go to takze kwestia rzeczowej dyskusji.

Jak znam zycie to pewnie nie usmiecha Ci sie jazda w kasku. Przyzwyczaisz sie.:)

Przypuszczam tez, ze uwaga policjanta o stanie technicznym roweru bylaby obraza Twojego majestatu. No bo przeciez nikt tak nie dba o rower jak Ty. W czym ze wiec problem?
          • lechujarek_wolski Re: Brawo Poseł Ruchu Palikota :O) Pijanego rower 18.04.12, 09:34
            Podobno prezeSIK nie ma karty rowerowej, bo nie umie jeździć nawet na rowerku - to podobno miał być prezydencik :)
    • starblast Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 08.04.12, 21:59
      Z wywiadu świetnie można wywnioskować, że poseł Mroczek martwi się o bezpieczeństwo uczestników ruchu zwalając winę za wypadki na rowerzystów.

"Ale widziałem na własne oczy do czego prowadzi brak odpowiedniego oznakowania i brawury kierowcy. 40-letnia kobieta leży od 2 lat w śpiączce, w opiekę nad nią zaangażowana jest cała rodzina."

Ja widziałem rozwalony mózg na ulicy po wypadku samochodowym i co? Jakoś nadal giną ludzie na polskich drogach bez względu na ciągłe zaostrzenie przepisów. Tu prawdopodobnie główną winą była brawura kierowcy.

"Dziwi mnie opór rowerzystów przed rozwiązaniami, które poprawią ich bezpieczeństwo. Ale mam też sygnały poparcia - np. od zawodowych kierowców czy przedstawicieli handlowych, którzy jeżdżą i widzą co się dzieje na drogach. Nie mamy tylu ścieżek rowerowych co na zachodzie, pasów dla rowerów, na drogach są dziury. Musimy robić co się da, żeby wszyscy byli bezpieczniejsi."

Tym pomysłem poseł niechlubnie przebił konkurencyjne kluby i dokopał Ruchowi Palikota, którego jestem wyborcą ;). Mnie nie dziwi opór rowerzystów. Sam nim jestem. Gdyby takie rzeczy wprowadziła Polska byłaby pionierem rozwiązań - diagnostyki rowerowej, oc dla rowerzystów. Takie coś zniechęci tylko ludzi do przesiadania się na rowery. Bierzmy przykład z Danii, która ma sprawdzone rozwiązania prorowerowe, a nie wymyślajmy jakieś rzeczy od d..py strony...

To rowerzystów trzeba chronić przed samochodziarzami. Często jeżdżą oni ze strachu po chodnikach i stąd robią krzywdę pieszym niż gdyby jeździli ulicami. Ja w 95% jeżdżę ulicami lub DDR-kami i widzę, jak kierowcy traktują rowerzystów na drogach. 8 na 10 wyprzedza nie zachowując 1m odległości, nie "zwalnia" prawej strony, wymusza pierszeństwo na rowerzystach (także gdy przejeżdża na DDR), trąbi bo myśli że ma pierwszeństwo- a go nie ma itp.

Wypadków pieszych i rowerzystów pewnie mogłoby być mniej gdyby ci pierwsi nie chodzili tak nagminnie po ścieżkach rowerowych. W Polsce panuje istny daltonizm w odróżnianiu koloru szarej i czerwonej kostki. Jeszcze na DDR wtryniają się rolkarze.
      • qwww Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 10.04.12, 01:54
        starblast napisał:

nie "zwalnia" prawej s
        > trony,

samochód ma jechać pasem po prawej a nie "zwalniać" komukolwiek...

>wymusza pierszeństwo na rowerzystach (także gdy przejeżdża na DDR), trąb
        > i bo myśli że ma pierwszeństwo- a go nie ma itp.

tiaa, zapewne jak taki dureń pedalarz sobie jedzie z lewej podporzadkowanej...
        albo jak przejeżdża przez pasy (nagminne) zamiast przeprowadzać pedałowóz...
    • sta-n2 Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 08.04.12, 22:32
      Od kilkudziesięciu lat sam naprawiam swój rower i nie widzę potrzeby oddawania do
      serwisu. A jakie powinien mieć wyposażenie mówi kodeks drogowy i to sprawdzają
      policjanci od wielu lat.
    • yaa_no Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 08.04.12, 23:40
      Rowerzysta na drodze z stanowi zagrożenie dla siebie i otoczenia. Wiem to z własnego doświadczenia jako kierowca. W trasie dla takiego: należy najpierw zauważyć (jak go w ogóle widać), zwolnić (za nami jedzie kolumna samochodów) i dopiero go wyminąć zachowując bezpieczną odległość (z na przeciwka też jadą cały czas a droga ma tylko jeden pas i w dodatku jest wąska) . W ruchu miejskim należy nie wpaść na niego gdy cię wyprzedza w trakcie przepychania się przez korek lub gdy pojawia się znienacka.
      Oczekiwanie idealnej sprawności od kierowcy szczególnie po 8-9 godz jazdy/pracy w terenie jest naiwne. Generalnie radzę: gdzie się da tam nie poruszać się rowerem wraz z samochodami.
      Ryzyko wypadku, jak widać rowerzyści nie są masowo rozjeżdżani, nie jest duże, ale gdy zdarzy się on to z rowerzysty: trup, roślinka lub w najlepszym razie pacjent ortopedii.
      • rozalski.maciej Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 09.04.12, 10:09
        > Rowerzysta na drodze z stanowi zagrożenie dla siebie i otoczenia. Wiem to z w
        > łasnego doświadczenia jako kierowca. W trasie dla takiego: należy najpierw zau
        > ważyć (jak go w ogóle widać), zwolnić (za nami jedzie kolumna samochodów) i dop
        > iero go wyminąć zachowując bezpieczną odległość (z na przeciwka też jadą cały c
        > zas a droga ma tylko jeden pas i w dodatku jest wąska) . W ruchu miejskim należ
        > y nie wpaść na niego gdy cię wyprzedza w trakcie przepychania się przez korek l
        > ub gdy pojawia się znienacka.

Tak. Ci pojawiający się znikąd rowerzyści :). No i ten filozoficzny problem - trzeba zwolnić a nie zapier..lać.

> Oczekiwanie idealnej sprawności od kierowcy szczególnie po 8-9 godz jazdy/pr
        > acy w terenie jest naiwne. Generalnie radzę: gdzie się da tam nie poruszać się
        > rowerem wraz z samochodami.

Jeśli nie jesteś w stanie jechać - nie jedziesz.

> Ryzyko wypadku, jak widać rowerzyści nie są masowo rozjeżdżani, nie jest duże,
        > ale gdy zdarzy się on to z rowerzysty: trup, roślinka lub w najlepszym razie p
        > acjent ortopedii.

Wystarczy zdjąć nogę z gazu i jechać tyle ile znaki pozwalają.
    • inkwizytorstarszy Rower dla myślących ! 09.04.12, 00:24

Debili na rowerach wypadki wyeliminują z żyjących i zostaną ci co myślą, gdy wsiadają na rower...
    • bardzoharakterny Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 09.04.12, 08:16
      Nie przypadkowo on nazywa się Mroczek - powinien się nazywać PoMROCZNOŚĆJASNA
    • hub381 Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 09.04.12, 09:09
      AA może by tak posła Mroczka wysłać na przegląd jego umysłu do Szpitala Psychiatrycznego ?
      Myślę że tak.
    • bodzio151 Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 09.04.12, 09:51
      to jest tak jak nacpana ho.....a sie nudzi na wiejskiej , a moze by tak za biurokracje, za gospodarke,za korupcje sie wziac , wstretne nieroby
    • stach22 Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 09.04.12, 10:10
      Pan poseł Mroczek nie się może zajmie kochającymi inaczej... z jego interpelacji wynika, że nie wie o zjawisku nic - dopiero na koniec wystąpienia pyta ministra o skalę zjawiska i statystykę(sic!) Nie znam statystyki ogólnopolskiej wypadków, ale z przypadkowo znalezionej w necie z Pomorskiego bodajże wynika, że duży udział w wypadkach mają PIESI ok. 18% rowerzyści ok. 4% Więc pudło panie pośle! Ubierz pan w odblaskowe kubraczki i kaski pieszych!
      Żenująca nieznajomość przepisu o ruchu drogowym - od dawna w przepisach jest obowiązek wyposażenia rowerów w oświetlenie.
      Kaski i kubraczki odblaskowe są i POWINNY być sprawa wyboru rowerzysty, ja od lat jeżdżę na rowerze bez tego zbędnego balastu. Jeżdżę ostrożnie i żadnego idiotycznego wdzianka i czapeczki nie potrzebuje i nie chce żeby ktoś uszczęśliwiał mnie na siłę. Jeśli mam mnie potrącić jakiś pirat drogowy to idiotyczna kamizelka a ni kask nie uchroni mnie przed konfrontacją z samochodem. Odzież jaką używam ma elementy odblaskowe i to jest wystarczające. W życiu nie założę jakiegoś idiotycznego wdzianka proponowanego przez pana posła!
      Nasz kraj przoduje w takich "wynalazcach" - światła samochodowe w dzień to też przebłysk podobnego geniusza. Choć statystyki wskazują, że w niczym to nie poprawia bezpieczeństwa to i tak jest ważniejsza opinia kilku durniów, którzy uważają, że tak jest bezpieczniej. A że zwiększa się zużycie paliwa, akumulatorów, żarówek to ich nie obchodzi - bo oni za to nie płaca! eeeh..... zielona wyspa!
    • asr1 posłowie badania psychiatryczne !!!! 09.04.12, 10:11
      Na 100% należy uzależnić start w wyborach od wizyty u psychiatry. Czy np. niejaki Tusk nie uważa si ę za cara ?? lub Pan Prezydent co to mu sąd zwrócił uwagę/OFE/, że kontroli sądowej nie podlegają tylko włądcy - ale się zdziwił !!! A Macierewicz czy Jaro ??? Palikot też się pogrąża i za to zrobił z wydłużaniem wieku emerytalnego na 100% to jego ostatnia wizyta w sejmie i powców !!! Kiedy Polacy zmądrzeją i wyślą ten powsko-pisowsko-styropianowe towarzystwo na śmietnik historii a zwłaszcza do pracy ??? do 67 obowiązkowo !!!
    • multibuba09 Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 09.04.12, 10:35
      Jazda na rowerze cały rok na okrągło przez środek miasta nie ma nic wspólnego ze zdrowym trybem życia. To jest moda wspierana przez producentów rowerów i innych akcesoriów tak jak dawniej wielu "profesorów" chwaliło margarynę i zalecało polędwicę z ryb. Powinni płacić OC ponieważ jednak powodują wiele wypadków gdzie poszkodowanymi są piesi. Jak każda taka subkultura żąda dla siebie przywilejów, a innych już tępi (vide rolkowcy).
      • m.moskwa Re: Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do 09.04.12, 14:21
        Poczytaj, dowiedz się czegoś, zamiast uprawiać w ślad za posłem Mroczkiem "wydajemisizm":

polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,105126,9232106,Bezpieczenstwo_rowerzystow_a_mitologia.html
    • quri3 Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 09.04.12, 13:28
      Niestety, siedzenie w ławach poselskich sprawia, że niektórzy dostają pie...a. Tak debilnego pomysłu dawno nie słyszałem. Maciej Mroczek to zwykły idiota i złodziej. Idiota, bo jego durne pomysły z przeglądami nie wpłyną znacząco na poprawę bezpieczeństwa. Złodziej, bo chce zmusić za pomocą aparatu państwowego miliony Polaków do płacenia haraczu.
    • m.moskwa Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 09.04.12, 14:05
      Zdumiewa mnie, ze poseł na sejm w naszym kraju nie ma wstydu, żeby ze śmiertelną powagą wypowiadać się na tematy które są mu zupełnie obce, i wiedzę na temat których opiera na podstawie tego ze "raz widziałem" lub "jest osoba która leży w śpiączce". Nie zadał sobie trudu zerknięcia w jakiekolwiek statystyki, nie wspominając o sprawdzeniu zapisów obowiązujących w przepisach dotyczących spraw na które ma czelność się wypowiadać! Boje się ze Ruch Palikota, który popierałem ma w swoich szeregach podobne kwiatki jak ten pan... Ignorancja aż piszczy.
    • sonienko Poseł Ruchu Palikota: Policja! Rowerzyści do ko... 09.04.12, 14:46
      Oświetlenie rowerowe jest tak prostą i banalna sprawą, że w czasach, gdy bezobsługowe prądnice montuje się w piastach kół przednich - nazwijmy rzecz po imieniu - tylko kretyni, ludzie ułomni umysłowo jeżdżą bez świateł.
      Wydaje mi się, ze Policja winna częściej egzekwować przepis, który nie zmienił się od przedwojny, a który mówi o obowiązkowym wyposażeniu rowerów: sprawny hamulec + oświetlenie + dzwonek - to wszystko. Kontrole techniczne nie mają najmniejszego sensu, ponieważ ktoś musiałby to sprawdzać, wydawać papier, pieczątkę do tego opłaty skarbowe bla-bla-bla - dość urzędasów w naszym kraju ..a idea roweru jest taka, ze jest to bezpłatny transport i winniśmy go bronić przed zbędną biurokracją.

PS. Jeżdżę rowerem do pracy i szkoły- codziennie, przez cały rok od kilku lat.
    • ernest29 Wprowadzić natychmiastowy zakaz poruszania sie 09.04.12, 14:54
      rowerami po chodnikach w miastach! Bezczelność rowerzystów nie zna granic! W centrum Warszawy na najbardziej ruchliwej ulicy rowerzyści bezczelnie urzadzają slalom między tłumem pieszych. To niediopuszczalne, żeby piesi w popłochu uciekali i udostepniali chodnik rowerom w centrum zatłoczonego miasta. Na zwrócenie uwagi reagują przekleństwami. A po chodniku rower należy prowadzić. Bezczelny rowerzysta jest anonimowy: gdy mnie potrącił uciekł. Pieszy nie ma szans na zidentyfikowanie rowerowych szaleńców.
      • lechujarek_wolski Re: Wprowadzić natychmiastowy zakaz poruszania si 10.04.12, 00:15
        Idioto, taki zakaz już istnieje i mandat za to jest obecnie 50 zeta, ale nikt go nie egzekfuje. Problem w tym, że spośród 630-tysięcznej armii darmozjadów w budżetówce, większość jedynie udaje że pracuje - Wolska to koszmarne nieporozumienie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka