Dodaj do ulubionych

Sześciolatek tak, MEN nie

18.04.12, 20:31
Wczoraj, kiedy odbierałem syna z przedszkola, wychowawczyni wręczyła mi ulotkę firmowaną przez MEN i minister Szumilas "Mam 6 lat chcę poznawać świat. Idę do szkoły". Naliczyłem w niej kilkanaście błędów: interpunkcyjnych, stylistycznych, logicznych... Mnie to wystarczy - jeśli pani minister nie potrafi dopilnować tak drobnej rzeczy, to jak mam jej zaufać w sprawie tak poważnej, jak powierzenie mojego dziecka placówce formalnie właśnie jej podległej...?
Obserwuj wątek
    • lescer co kadencja to nowy oszołoMEN 18.04.12, 22:21
      postawa programowa w ostatnich latach zmieniała się średnio co 3 lata - w jakim celu? kto na tym zyskał prócz wydawców podręczników?
      jak tępe barany wzorem "rdzennej europy" wprowadziliśmy 6-cio letnią podstawówkę i 3-letnie gimnazjum - kto na tym zyskał prócz urzędników, którzy mogli powołać cały sztab "funkcyjnych" pomiędzy podstawówką a średnią szkołą (czytaj: dyrektorów gimnazjów, ich zastępców, ich sekretarki itp.)??
      jak podwójnie tępe barany wprowadzamy teraz na zachodnią modłę następną cudowną reformę "6-cio latki do szkoły" - i też z pewnością nie nasze dzieci na tym skorzystają.
      tymczasem mój 16-letni syn (184 cm) siedzi w gimnazjalnej ławce, która jest za mała dla średnio wyrośniętego szóstoklasisty z podstawówki. mało tego: w tych samych ławkach siedzą starsi o 3 lata licealiści, bo liceum mieści się w tym samym budynku i w tych samych klasach, co gimnazjum. żaden palant w MEN nie pomyśli o ergonomicznej infrastrukturze, za to każdy nowy urzędas uznaje z stosowne wykazać się poprzez reformę programową. nie mogę na to patrzeć i chyba ogłoszę głodówkę protestacyjną.
    • paula63-63 Sześciolatek tak, MEN nie 19.04.12, 09:12
      Ja posłałam sześciolatka do szkoły - teraz kończy drugą klasę. Nigdy nie 'pisał ile wlezie' ani nie 'odrabiał lekcji do nocy' - to jakaś BZDURA. Nowa podstawa programowa jest ciekawa, dobrze przemyślana - moim zdaniem (jestem pedagogiem wczesnoszkolnym z wykształcenia). Moje dziecko z bardzo nieśmiałego, niechętnego do wszelkich 'narzuconych' zadań, nie lubiącego działań w grupie stało się przez te półtora roku śmiałym, entuzjastycznie nastawionym do szkoły iuwielbiającym się uczyć chłopcem. Nie żałuję tej decyzji, choć bardzo się wahałam i podjęłam ją, z dusza na ramieniu, w ostatniej chwili.
      • greges58 Re: Sześciolatek tak, MEN nie 19.04.12, 11:11
        Nie chwal się tutaj swym " wykształceniem " !
        W kontekście dalszej wypowiedzi - Twoje dyrdymały nabierają całkiem innego smaczku ;)
        Zaszczułaś własne Dziecko ???
        Zahukane i wystraszone.
        Aż grupy potrzebował...
        Ktoś potraktował je nareszcie jak Człowieka !
        Szkoda, ze musiała to być Pani Nauczycielka.

Twoje wypociny o entuzjazmie ?
        Ha ha ha !!!
        Brakuje tylko wyświechtanych, durnych słówek : empatia i ta, no... asertywność.

Biedna Kretynko !!!
        Siedziałbym cicho a nie latał po Gazetach !!!
        Pozdrawiam, mimo wszystko ^^

Grzesiek

• kotek.filemon Re: Sześciolatek tak, MEN nie 19.04.12, 09:14
      Ta reforma, jak każda inna głęboka reforma wprowadzana przez styropianowców, jest po prostu całkowicie sp***dolona u podstaw. Co nie dała rady napsuć klika Łobuzka, psują teraz pokemony. Na pewno utrwalają pozycję Bolandy jako zaplecza taniej siły roboczej swoimi decyzjami i być może o to właśnie chodzi...
    • kozalesz Sześciolatek tak, MEN nie 19.04.12, 09:21
      Przestańcie w końcu straszyć dzieci szkołą. Program I klasy nie jest trudny. Program przedszkola jest przeznaczony na 3 lata i 6-latek, który nie idzie do szkoły, powtarza ten sam materiał co 5-latek. Szkoła poza realizacją podstawy programowej ma jeszcze dużo czasu na wyjścia na warsztaty, do kina, rekolekcje, ferie, egzaminy 6-klasistów...
      • przedszkolanka_anka Re: Sześciolatek tak, MEN nie 19.04.12, 19:58
        kozalesz napisał:

> Przestańcie w końcu straszyć dzieci szkołą. Program I klasy nie jest trudny. Pr
        > ogram przedszkola jest przeznaczony na 3 lata i 6-latek, który nie idzie do szk
        > oły, powtarza ten sam materiał co 5-latek. Szkoła poza realizacją podstawy prog
        > ramowej ma jeszcze dużo czasu na wyjścia na warsztaty, do kina, rekolekcje, fer
        > ie, egzaminy 6-klasistów...

Ble ble ble i terefere kuku,przestań w końcu straszyć programem 3 letnim dla 6 latka,nauczyciel ma dowolność i nie jest debilem,przez 3 lata poznał swoje dzieciaki dogłębnie,zżył się strasznie i wie co z nimi robić dalej,co kto lubi,jakie ma talenty i jak to pchac dalej,nie mart się,nie wypuści analfabetów i nie bedzie powatrzał programu.A co do wyjść to wiekszych bzdetów nie słyszałam,my wychodzimy non stop a w pobliskiej skzole raz na miesiąc i to o ile woźne pomogą nie wdrożonej pani poubierac 25 dzieci,my jako nauczyciele przedszkoli mamy to w jednym paluszku od maluchów.
        Anka

• belferxxx Klasyczna POlityka - PR,a nie skuteczne działanie! 19.04.12, 09:44
      Tak jest ze wszystkim - propaganda ma pokryć totalną niekompetencję i lenistwo rozmnożonych urzędasów...;-)
    • der-chef Re: Sześciolatek tak, MEN nie 19.04.12, 11:19
      MEN się stara jak może. Reformuje podstawy programowe a ludzie i tak co raz głupsi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka